Khamis, 21 Julai 2011

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


jokisenja.blogspot.com: Kelainan MadAss 125

Posted: 01 Jul 2011 07:24 AM PDT

Jentera yang diedar oleh Mofaz Motosikal Sdn. Bhd. (Momos) sebenarnya bukanlah baru dalam pasaran. Kehadirannya sudah melepasi tempoh setahun.
MadAss 125 merupakan jentera underbone rekaan sebuah syarikat Jerman iaitu SFM GmbH. Syarikat tersebut merupakan antara pengeluar motosikal tertua dunia yang berkecimpung dalam aspek penghasilan basikal elektrik dan moped.
Bagi model MadAss 125, ia memiliki rekaan Jerman tetapi dihasilkan oleh pihak 5R Motors (Guangzhou) Co. Ltd. di China. Untuk pasaran Malaysia, jentera ini dibawa masuk dari China dan pemasangan dibuat di Bukit Lanjan, Selangor oleh Momos.
MadAss 125 dilengkapi enjin bersesaran 119.7cc. Ia merupakan enjin gred dua binaan syarikat pengeluar enjin Lifan Industry (Group) Co. Ltd. di China. Motosikal empat lejang itu dilengkapi kotak gear empat kelajuan dan menggunakan sistem karburetor.
Enjin tersebut dikatakan mampu menghasilkan kuasa 11 kuasa kuda (hp). Ada dua cara untuk menghidupkan enjin iaitu melalui penendang kaki atau butang penghidup.
Sekali pandang model MadAss 125, ia kelihatan seolah-olah kompleks. Sedangkan hakikatnya motosikal itu sebenarnya cukup ringkas.
Tiada double stand, ruang simpanan barang, penghadang udara mahupun bakul. Sebaik sahaja menaiki motosikal underbone ini, kaki terpaksa dijengket sedikit untuk mengimbangi jentera meskipun ketinggian saya melebihi 170 sentimeter (sm).
Hari pertama menunggang MadAss 125, lengan mula terasa lenguh. Posisi tempat duduknya yang sedikit tinggi, ditambah dengan kedudukan hendalnya yang rendah membuatkan tubuh penunggang seolah-olah terpaksa menganjak ke hadapan.
Menyusuri kesesakan jalan raya tidak menjadi masalah besar. Tidak jauh bezanya dengan motosikal lain. Tetapi cabaran mengendalikan MadAss 125 akan muncul ketika mahu mencelah di sebalik kenderaan yang berbaris rapat.
Hendalnya yang agak panjang itu menyukarkan pergerakan, terutama ketika terpaksa mengelak daripada melanggar cermin sisi kenderaan. Namun, jika anda mempunyai skil tunggangan yang bagus dan biasa menunggang motosikal, masalah itu tidak perlu dibimbangkan.

Bersifat tidak konvensional, kunci motosikal MadAss 125 terletak di sebelah kiri lampu hadapan. Untuk menghidupkannya, klac tangan perlu ditarik sebelum menekan butang penghidup. Enjinnya juga mudah untuk dihidupkan.
Memandangkan enjinnya cuma bersesaran 125cc, maka deruman bunyi ekzos dihasilkan tidaklah padat. Mungkin mengambil inspirasi daripada sebuah superbike, corong ekzosnya diletakkan di bahagian bawah tempat duduk.
Saya membawa jentera ini ke laluan sepanjang Bukit Ampang menghala ke Batu 14 di Cheras, Kuala Lumpur. Pendek kata, pengendalian MadAss 125 yang seberat 100 kilogram itu cukup mudah dan lancar.
Padanan suspensi teleskopik untuk tayar hadapan dan penyerap hentak tunggal boleh laras pada roda belakang menawarkan tahap keselesaan tunggangan yang masih boleh diterima.
Penggunaan tayar belakang bersaiz 120/70 dengan sport rim 16 inci meningkatkan lagi kestabilannya sewaktu mengambil selekoh. Kelajuan maksimum MadAss 125 sewaktu diuji mencapai 108 kilometer/sejam (km/j). Hipotesis mudah yang boleh dibuat ialah, jentera itu sebenarnya dibina untuk tunggangan secara santai, bukan merempit tidak tentu pasal.
Sewaktu menunggang MadAss 125 pada kelajuan kira-kira 80km/j dan pendikit minyak dilepaskan sedikit, kedengaran beberapa letupan kecil yang datangnya daripada ekzos. Muncung ekzos juga hitam kerana wujudnya lebihan karbon. Jadi, penalaan minyak dan udara perlu dilakukan semula.
MadAss 125 didatangkan dengan dua set brek cakera. Bahagian depan bersaiz 260 milimeter(mm) dengan angkup dua omboh. Roda belakang pula bersaiz 215 mm dengan angkup satu omboh. Sewaktu menunggang pada hari kedua, saya dapati brek belakang sudah berbunyi, Rupa-rupanya pad brek sudah bergesel dengan cakeranya. Mujur ia tidak melekat terus ketika memecut.
Satu kekurangan paling nyata pada model ini ialah ketiadaan paparan status minyak pada meter digital. Difahamkan bahawa motosikal dengan kapasiti 5.1 liter petrol itu perlu diisi semula apabila jarak perjalanan menghampiri 130 kilometer (km).
Jika sudah kehabisan minyak, anda masih boleh bergerak kira-kira tiga km lagi kerana motosikal itu memiliki simpanan minyak. Anda hanya perlu memulas penutup minyak berdekatan karburator.
Menunggang pada waktu malam, motosikal itu harus diberi pujian. Lampu hadapannya cukup cerah kerana menggunakan lampu kembar berkuasa 55watt. Lampu belakang LED dan lampu isyarat membeloknya, meskipun kecil paparannya cukup jelas.
Secara umumnya, cuma beberapa penambahbaikan perlu dilaksanakan, terutama aspek promosinya. Ini kerana masih ramai yang kurang mengenali MadAss 125.
MadAss 125 ditawarkan pada harga bersih RM5,453 seunit. Untuk maklumat lanjut, hubungi MVAugusta Flagship Store/Momos Taman Tun Dr. Ismail, Petaling Jaya di talian 03-77258057.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di jenjarom - Google Blog Search

12 di jenjarom - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Tanah pertanian 10 ekar <b>di Jenjarom</b> - Klang, Land - Sheryna.com.my <b>...</b>

Posted: 28 Mar 2011 07:50 PM PDT


Sheryna.com.my does not accept any responsibility for the above classified. The advertiser bear all the responsibility. For any problems, please use Report abuse button!

12 di ulu kelang - Google Blog Search

12 di ulu kelang - Google Blog Search


<b>Hulu Kelang</b> Lad: Gruesome Accident

Posted: 20 Jul 2011 10:51 PM PDT

I just went downstairs to get a cup of coffee while my father was watching TV.

Then as I climbed up the flight of stairs, the news was on. It was the Berita Terkini on TV3, and it was about a horrible accident taking place today at the North-South Highway. (Lebuhraya Utara-Selatan)

A couple of husband and wife died as they fall off their motorcycle and their bodies were disintegrated and crushed to pieces by the passing vehicles.

As gruesome as it may sound, it made me really angry. I imagine that the cars didn't even stop streaming down the lane while the bodies were scattered all around the place.

This would probably make the front page of the newspaper tomorrow. We'll get a more detailed story then.

My heart goes out to the victim's family, relatives and friends. They probably had children. I am getting emotional already. I am not so sure of what religion/race the victims were. If they are Muslims, let's recite the deceased Al-Fatihah.

So this is a serious message to all the riders and drivers out there. Please be extra careful when driving. Not only for your own sake, but for the the others too.

My parents don't only tell me to drive carefully, but also defensively.

InsyaAllah, be safe everyone!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di sungai buloh - Google Blog Search

12 di sungai buloh - Google Blog Search


Anwar Tersungkur <b>Di Sungai Buloh</b> | AIDC

Posted: 09 Jun 2011 07:44 AM PDT

Oleh puterinafisah – Mungkinkah riwayat karier Anwar tersungkur di Sg Buloh…?…Mungkinkah kisah seorang politikus yang dipanggil tok syeikh Anwar yang pandai gelek-gelek hindi waktu berceramah tergolek di penjara Sg Buloh?

Aduh kasihan…inilah yang dikatakan angan tak sampai…impian berkecai, harapan kecundang….pilu, sedih, meroyanlah Datuk Seri ni….pepatah melayu berkata, "Ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari"

Apapun patut ke rasa kasihan pada spesies jenis ini?..kesian dan simpatipun ada hadnya, jika seorang itu telah melakukan kesalahan, dan berusaha untuk tidak mengulanginya lagi serta mencari jalan terbaik untuk bertaubat, mungkin perlu juga diberi simpati..tetapi mana mungkin pada kes Anwar Ibrahim ini…yang dia tahu, nafi dan nafi, kemudian tuduh org lain buat fitnah….

Spesies ni sampai bilapun susah nak dapat hidayah, malah musibah demi musibahpun dia tak kisah…orang macam ni dah beraja di mata, bersultan di hati…susah nak sedar diri lagi…

Anwar hai Anwar, saat kejatuhan makin hampir…lepas ni hang tak dapat nak bangun lagi…sekurang-kurangnya insaflah sementara masih ada nyawa ini, sementara masih berfikiran waras ini, kalau tak kasihan pada diri sendiripun, kasihanlah pada keluarga dan keturunan kamu…sampai tujuh keturunan nanti aibmu terpalit pada mereka…

Cucu cicitmu nanti sampai malu nak mengaku dari keturunanmu…

Memang tidak ada siapa dapat lari dari dosa, tetapi kita sebagai manusia tidak boleh menghukum sesiapapun, syurga atau neraka tempat kita di akhirat sana adalah atas kekuasaan Allah..

Tetapi saya ingin memberi pesan kepada Anwar Ibrahim, pintu taubat masih terbuka..dan Allah SWT sentiasa mengampuni dosa hambaNya..

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di sekinchan - Google Blog Search

12 di sekinchan - Google Blog Search


:::Lady Qellissa on The Blog:::: Makan-makan <b>di Sekinchan</b> Ikan bakar.

Posted: 18 Jul 2011 04:00 AM PDT

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di bandar sunway - Google Blog Search

12 di bandar sunway - Google Blog Search


Come Experience Robot Sushi&#39;s Celebrity Rolls! » Nutrition and <b>...</b>

Posted: 21 Jul 2011 06:48 AM PDT


Come Experience Robot Sushi's Celebrity Rolls!

Feel connected with some of Malaysia's celebrities when you order their custom made celebrity sushi rolls from Robot Sushi.

Get your:

•C Sharp Roll designed and named by Chelsia Ng for only RM12.90
•Amber Bag Roll designed and named by Amber Chia for only RM14.90 and
•Sehati Berdancing Roll designed and named by Sazzy Falak & Nazril Idrus for only RM10.90

Visit your nearest Robot Sushi outlet (addresses below) and get a taste of these unique, custom-made celebrity sushi rolls today!

ROBOT SUSHI @ SUNWAY PYRAMID
(At Blue Entrance to Sunway Lagoon)
OB3.LG2.1B, Sunway Pyramid Shopping Mall,
No 3 Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway,
46150 Petaling Jaya

ROBOT SUSHI @ 1UTAMA
G342, Ground Floor, 1 Lebuh Bandar Utama,
Bandar Utama City Centre, Bandar Utama,
47800 Petaling Jaya
Venue:
Robot Sushi
OB3.LG2.1B, Sunway Pyramid Shopping Mall, No 3 Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway,
Venue URL

food pyramid zombie Medium

Date Taken: 2010-11-27 18:51:20
Owner: lolamc_eoi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

ads