Ahad, 10 Februari 2013

12 di bukit raja - Google Blog Search

12 di bukit raja - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: MB : Tanah <b>di Bukit Raja</b> Diambil Untuk <b>...</b>

Posted: 06 Jan 2013 06:56 AM PST

MB PC Songkok 01
BANGI, 6 JAN : Tanah 200 ekar yang diambil di Bukit Raja oleh Kerajaan Selangor adalah untuk kepentingan awam, iaitu untuk membina kem tentera, dan adalah tidak adil jika ia digunakan untuk tujuan komersial.
Oleh itu, Kerajaan Selangor tetap dengan berpendirian bahawa sebarang pembangunan komersial di tanah tersebut tidak akan diluluskan.
Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Kerajaan Selangor mengambil tanah tersebut daripada pemilik estet untuk diberi kepada Kerajaan Persekutuan untuk kegunaan awam.
"Kerajaan Negeri membuat surat mengambil alihan tanah itu. Surat pengambilan tanah ini adalah untuk kegunaan awam. Dalam surat itu kita sebut tentang penggunaannya.
"Jadi apabila kita beli tanah daripada tuan tanah, ia dijual mengikut kegunaan awam.
"Tetapi apabila ia ingin digunakan bagi tujuan komersial, tanggungjawab Kerajaan Negeri adalah berbeza," katanya kepada pemberita selepas Program Mesra Rakyat dan Lawatan Tapak di Sekolah Rendah Agama (SRA) di Sungai Tangkas, di sini hari ini.
Tambah Abdul Khalid, Kerajaan Negeri tidak keberatan untuk mendengar sebarang cadangan daripada Kerajaan Persekutuan, namun menyarankan agar Kerajaan Persekutuan melaksanakan apa yang telah dirancang.

Sebelum ini, Kerajaan Negeri memutuskan agar tidak membenarkan sebarang pembangunan komersial di atas tanah tersebut yang diambil pada tahun 1980-an untuk pembinaan kem tentera 8 Briged.
Sebelum ini dilaporkan bahawa status dan kegunaan tanah seluas 200 ekar di kawasan Perindustrian Bukit Raja, Klang itu muncul di dalam skandal yang membabitkan syarikat Ketua Wanita Umno Selangor dan saudagar karpet Deepak Jaikishan.
Minggu lepas, akhbar Selangorkini melaporkan bahawa usaha sedang giat dilakukan untuk menjual tanah tersebut kepada Bakti Wira Development Sdn Bhd, sebuah syarikat pelaburan hartanah yang dimiliki sepenuhnya oleh Boustead Holdings Berhad.
Boustead adalah unit pelaburan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) yang menyimpan caruman dari potongan gaji anggota tentera.
Syarikat yang berusaha untuk menjual tanah tersebut adalah Awan Megah Sdn Bhd yang mana pengarahnya adalah Ketua Wanita Umno Selangor, Senator Datuk Raja Ropiah Raja Abdullah.
Akan tetapi, Kerajaan PR Selangor mempertikaikan bagaimana tanah yang telah digazetkan untuk kem tentera boleh diurusniaga secara komersil melainkan dengan arahan dan campur tangan pihak yang benar-benar berkuasa.

Tanah <b>di Bukit Raja</b> Diambil Untuk Kepentingan <b>...</b> - Rakyat Marhaen

Posted: 06 Jan 2013 08:58 PM PST

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

 • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
 • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

 • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
 • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
 • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

 • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

 • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

 • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
 • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.

12 di cheras - Google Blog Search

12 di cheras - Google Blog Search


DIALOG RAKYAT: Remaja hilang <b>di Cheras</b>, jumpa di Melaka

Posted: 15 Dec 2012 03:33 PM PST

KUALA LUMPUR – Sebuah keluarga kebingungan apabila anak lelaki mereka yang didakwa hilang sejak tiga hari lalu selepas masuk ke kawasan belukar di belakang rumahnya di Flat Taman Bukit Segar 1, Cheras akhirnya ditemui di sebuah surau di Melaka.

Mangsa Mohd Shukri Rahim, 15, menghubungi keluarganya menerusi telefon bimbit kira-kira jam 11 pagi semalam selepas pelbagai ikhtiar dilakukan untuk menjejaki remaja malang itu.

Remaja itu sebelum ini disedari tiada di rumah pada jam 6.30 pagi, Rabu lalu.

Bapa mangsa Rahim Jamuri, 40, berkata, dia mengesyaki sesuatu yang tidak baik berlaku kerana anaknya itu sebelum ini tidak pernah langsung keluar rumah tanpa memberitahunya apatah lagi keluar senyap-senyap pada awal pagi.

Menurutnya tambah memelikkan apabila seliparnya tidak terusik malah dia turut mengunci pagar rumah dengan mangga tetapi kuncinya dibawa sekali.

"Dia hanya memakai baju t dan berseluar pendek, puas saya bertanyakan rakan-rakannya yang tinggal di kawasan ini tetapi masing-masing tidak tahu di mana anak saya berada," katanya ketika ditemui di rumahnya semalam.

Menurutnya, telefon bimbit cuba dihubungi banyak kali namun gagal menyebabkan dia terpaksa membuat laporan polis selepas usaha menjejakinya gagal.

"Saya diberitahu oleh beberapa ustaz yang mengatakan anak saya masih berada berhampiran kawasan rumah iaitu di belukar berhampiran blok A3 menyebabkan pasukan bomba dan Gerakan Am dipanggil untuk membantu mengesan anak saya," katanya.

Difahamkan anggota bomba terpaksa menjalankan operasi mencari menggunakan khidmat anjing pengesan namun gagal menemui sebarang petunjuk menyebabkan operasi dihentikan pada hari kedua.

"Kami sekeluarga tidak pernah berselisih faham dengan Mohd Shukri dan apa yang berlaku memang di luar dugaan. Saya sendiri tidak sangka perkara seperti ini boleh berlaku," katanya.

Sembahyang hajat tepi belukar

USAHA berterusan dilakukan termasuk mengadakan sembahyang hajat dan bacaan Yasin oleh kariah Surau Yusof Al-Amin telah dilakukan beramai-ramai di satu kawasan lapang berhampiran kawasan belukar yang dikatakan menjadi laluan terakhir remaja itu sebelum hilang.

Pengerusi Suraunya Mahmud Abas berkata usaha yang dibuat bagi memohon kepada ALLAH SWT memberikan petunjuk terakhir selain usaha mencari mangsa terus dilakukan.

"Penempatan ini dahulunya bersambung dengan hutan simpan, jadi kami di sini memang akui lokasi ini agak keras kerana ada penduduk pernah terserempak dengan lembaga wanita menakutkan melintas di blok A 2 minggu lalu," katanya

Tambahnya lagi, kejadian kehilangan yang berlaku sedikit sebanyak ada kena mengena dengan beberapa insiden pelik yang berlaku ketika pembinaan kawasan itu dijalankan.

"Ketika pembinaan rumah ini dahulu ada enam kes buruh binaan tergelincir jatuh dan ke semuanya menemui ajal," katanya.

Dijaga harimau putih

SEMENTARA ibu remaja berkenaan Sharifah Rahimah Syed Sharif,40, berkata, melalui perbualan telefon Mohd Shukri ada memberitahu dia seperti mahu mencari seseorang dalam kawasan belukar tetapi tidak ingat siapa.

"Dia juga terdengar bunyi suara orang memanggil namanya berkali-kali berserta dengan laungan azan namun cubaannya melarikan diri dihalang sebelum dijaga seekor harimau putih.

"Sekarang dia berada di sebuah surau di Melaka, kami tidak tahu di mana tetapi kami akan ke sana mengambilnya dalam waktu terdekat," katanya.

di negeri selangor - Google Blog Search

di negeri selangor - Google Blog Search


Kerajaan <b>Negeri Selangor</b> Gagal Batal Saman 2,020 Ibu Tunggal.

Posted: 22 Jan 2013 09:12 PM PST

alt

 

SHAH ALAM 23 Jan. - Mahkamah Tinggi menolak permohonan Kerajaan Negeri Selangor dan Menteri Besarnya, Tan Sri Khalid Ibrahim untuk membatalkan saman 2,020 ibu tunggal di sini hari ini.

Keputusan telah dibacakan Hakim Datuk Yaacob Mohamad Sam setelah mendengar hujah dari pihak peguam, Vishal Kumar yang mewakili pihak defenden dan Azyan Alia Yusof bagi pihak pemohon.

Hakim juga memutuskan  perkara itu kerana mendapati plaintif mempunyai asas untuk membuat tuntutan itu.sebagaimana terkandung pada manifesto Pilihan Raya Umum ke 12 (PRU12)  lalu.

Susulan keputusan tersebut, pihak mahkamah mengarahkan pihak defendan memfailkan penyataan pembelaan dalam tempoh 14 hari dari tarikh hari ini.

Isu ini mula dibangkitkan pada bulan November tahun lalu menerusi fail saman yang dikumpulkan seramai 2,020 ibu tunggal terhadap kerajaan negeri Selangor menuntut tunggakan RM10.9 Juta ekoran kegagalan menunaikan janji memberi elaun kepada semua ibu tunggal di Selangor seperti yang dijanjikannya dalam manifesto PRU12.

Ianya disusuli dengan demonstrasi sekumpulan ibu tunggal di hadapan bangunan Kerajaan Negeri Selangor bagi tersebut turut menyerahkan memorandum berkaitan tuntutan tersebut kepada Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri, Rodziah Ismail.

Mereka menamakan kerajaan Negeri Selangor di bawah Pakatan Rakyat sebagai defendan pertama dan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim selaku Ketua Eksekutif kerajaan negeri sebagai defendan kedua.
 

12 di kuala selangor - Google Blog Search

12 di kuala selangor - Google Blog Search


Banjir <b>Di Kuala Selangor</b>, 29 Orang Dipindahkan

Posted: 24 Dec 2012 04:29 AM PST

SHAH ALAM 24 DIS : Jumlah mangsa banjir di Selangor mencatatkan bilangan 29 orang dari tujuh keluarga sehingga jam 3.30 petang ini.

Menurut portal Majlis Keselamatan Negara (MKN) kesemua mangsa yang telibat di tempatkan di pusat pemindahan iaitu di Balairaya Kampung Bukit Hijau, Jeram, Kuala Selangor.

Setakat ini, dua pusat pemindahan dibuka di Kampung Bukit Hijau, Jeram dan Kampung Seri Sentosa, Kuala Selangor.

Sementara itu, 70 penduduk daripada Kampung Kebun Bunga, Batu Tiga yang dipindahkan ke Dewan Orang Ramai Batu Tiga Jumaat lalu, dibenarkan pulang ke rumah masing-masing, semalam.

Rumah mereka mula dinaiki air sebanyak satu meter malam Jumaat lalu selepas hujan lebat lebih empat jam dan benteng Sungai Damansara berhampiran kampung itu pecah.

Bagaimanapun, kerja-kerja pembaikkan benteng terbabit sedang dijalankan oleh Jabatan Pengaliran dan Saliran(JPS) dan akan siap dalam tempoh terdekat.

Manakala dua jalan di Jalan Sungai Lalang (dari Semenyih ke Hulu Langat) dan Jalan Sungai Tekali, Hulu Langat ditutup untuk semua kenderaan.

Menurut MKN, penduduk sekitar diminta berjaga-jaga dan mematuhi arahan pihak berkuasa sekiranya diarahkan berpindah.

Pendapat Anda

Pendapat

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


Senarai dan Lokasi Perangkap Laju / Speedtrap | Isu Halal Terkini

Posted: 14 Aug 2012 12:24 AM PDT

Automated Enforcement System (AES): Berhati-hati,beratus kamera akan menjadi "mata" anggota polis sebaik anda memulakan perjalanan.

Aidilfitri datang lagi,semua perantau akan pulang beraya di kampung masing-masing.Elakkan tragedi,pandu berhati-hati,bila mengantuk berhenti.Jangan pandu laju-laju,ingat orang tersayang,ingat jugak saman…kah!kah!kah!

Sebagai panduan,berikut adalah senarai lokasi pemasangan sistem baru perangkap hadlaju yang telah dipasang oleh pihak PDRM:

PLUS Arah Utara

■ Di bawah jambatan di 456km, Sg Buloh simpang.
■ Di bawah jambatan di 459km, Bukit Lanjan interchange.
■ Di bawah restoran overhed di Sg Buloh.
■ Di bawah jambatan terakhir sebelum tol Sg Besi pada 309.2km.
■ Di bawah jambatan di 296.5km, Bangi persimpangan.
■ Di bawah jambatan baru dibina di 289.0km, selepas simpang Utara Penilaian.
■ Di bawah jambatan di 286.5km, Penilaian Utara simpang.

PLUS Arah Selatan

■ Di bawah papan tanda di 454.6km dan 455.2km, Sg Buloh layby.
■ Di bawah jambatan selepas Subang persimpangan di 11.3km.
■ Di bawah jambatan di 22km, Bukit Lanjan simpang.
■ Di bawah jambatan sebelum Mint hotel, Sg Besi Tol. 80km / h sahaja!
■ Di bawah jambatan di 302.8km, Kajang simpang.
■ Mengenai 1km selatan persimpangan Bangi, kedua-dua selatan dan utara terikat luar lorong
■ Pada 296.5km dan 297km, Bangi simpang.
■ Di bawah jambatan yang baru dibina di 289.0km, sebelum simpang Utara Penilaian.
■ Pada 285.5km dan 285.8km, Penilaian Utara simpang.
■ Pada pembahagi pusat di 251.8km dan 253km selepas Senawang simpang.
■ Selepas simpang Alor Gajah di 213.9km, bersebelahan dengan taman tema air.
■ Di sebalik halangan nahas tangan kanan di 198.4km.

Lebuhraya Elite Perhubungan Timur Tengah / Utara

■ Pada sebelah kiri di 4.8km selepas Batu Tiga / Shah Alam keluar
■ Di bawah restoran overhed di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
■ Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.

Lebuhraya Elite Perhubungan Barat Tengah / Selatan

■ Di bawah restoran overhed di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
■ Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.
■ Selepas keluar dari tol KLIA ke lapangan terbang, di bawah Jalan Pekeliling flyover.90km. / H

NKVE Arah Timur / Utara

■ 300m sebelum tol Jalan Duta, 60km / h!
■ Di sebalik penghadang jalan di sebelah kiri apabila pergi ke arah tol Jalan Duta, di 24.9km, 80km / h!
■ Di bawah jambatan di Damansara Junction, 17.5km

NKVE Arah Barat / Selatan

■ Di sebalik penghadang jalan di sebelah kiri apabila keluar dari tol Jalan Duta dari KL, pada 25.3km dan 25.7km, 80km / h!
■ Dari Jln Duta, di bawah jambatan, 23km, 80km / h zone!
■ Daripada Jln Duta, di laluan bawah tanah di Sungai Buloh Y-persimpangan, 22km.
■ Di sebalik halangan kemalangan di Damansara Junction, 17.7km dan 16.8km
■ Di bawah jambatan keretapi di 11.2km
■ Di bawah jambatan di persimpangan Shah Alam.

Lebuhraya Kesas Timur

■ Di bawah jambatan di 44.8km, menuruni bukit yang berjalan selepas Puchong simpang.
■ Kesas West Bound
■ Pada sebelah Sg Besi Tol Timur Bound. Bandaraya Kuala Lumpur
■ Jalan Duta; di bawah jejambat di persimpangan Damansara, 70km / h zone.

Lebuhraya Kesas – Klang

■ jalan Dwi antara Klang dan Pelabuhan Klang. Ke Arah Klang arahan, pada kira-kira 13 km batu batu. 70km / h sahaja!

Leburaya Pantai Timur

■ Timur berjilid, menuruni bukit selepas Raub persimpangan.
■ Maran, 60km / h zone.
■ Paya Marang, 70km / h zone.

Kawasan Negeri Johor Arah Selatan

■ persimpangan Tangkak.
■ Di bawah jambatan selepas Yong Peng
■ simpang Utara di 97.3km.
■ Ayer Hitam simpang.
■ simpang Sedenak.

Jalanraya Sekitar Utara  Malaysia  - Arah Utara

■ Around Ayer Hitam in 60km / h zone.
■ Sebelum Perwaja Steel.
■ Sg Petani persimpangan.
■ Antara persimpangan Seberang Jaya dan Tol Sg Dua.
■ Jambatan Pulau Pinang di pulau end.Speed  ​​menghadkan 80km / j.

Jalanraya Sekitar Utara  Malaysia  - Arah Selatan

■ Jambatan Pulau Pinang Pulau akhir. Had laju 80km / h.
■ Mengenai 2km sebelum had Juru Tol Speed  ​​90km / h

Kawasan Perak Jalanraya Arah Utara

■ Di bawah jambatan di 197.1km dan 198.8km, selepas Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 204.3km, selepas Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 208km, sebelum Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 214.8km, sebelum Kamuntingjunction.
■ Ipoh Point Vista pada kira-kira 263km. Had laju 80km / h.
■ Di bawah jambatan di 271km, Ipoh North Junction.
■ Di bawah jambatan di 274.4km, Ipoh South Junction.
■ Di bawah jambatan di 286.9km, Simpang Pulai Junction.
■ Di bawah jambatan di Persimpangan 296km, Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 352.6km, selepas Simpang Sungkai.
■ Di bawah jambatan di 353km, Sungkai Junction.
■ Di bawah jambatan di 373km, Sungai Junction Slim.

Kawasan Perak Arah Selatan

■ Di bawah jambatan di 199km, sebelum Kamunting simpang.
■ Di bawah jambatan di 241.9km, di persimpangan Kuala Kangsar.
■ Di bawah tiang isyarat di 296.1km, sebelum Gopeng Junction.
■ Di bawah jambatan di 297km, Gopeng Junction.
■ Di bawah jambatan di 300km, selepas persimpangan Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 308.6km, selepas persimpangan Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 372.6km, di simpang  Slim   River .

Berhati-hati ketika memandu, semoga anda semua selamat sampai ke destinasi.

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri

Abd. Rahman

http://www.halalscience.com

12 di puchong - Google Blog Search

12 di puchong - Google Blog Search


<b>PUCHONG</b> INFO: Pembayaran BR1M <b>Di</b> Pusat Bandar <b>Puchong</b>

Posted: 05 Feb 2013 11:00 AM PST

12 di dengkil - Google Blog Search

12 di dengkil - Google Blog Search


PENGEDAR SAH SHAKLEE <b>DI DENGKIL</b> BANTING SEPANG KLIA <b>...</b>

Posted: 07 Feb 2013 04:00 PM PST


I know, u all memang suka baca sukses story mereka yang berjaya menurunkan berat badan tambah2 jika anda adalah ibu menyusukan.. So, harini nak share testimoni Jiha atau lebih dikenali sebagai MommyG (G for glamer youu..hehe..)...Jom kita baca testimoni beliau..
"Lepas bersalin..selera makam menjadi jadi..badan pun naik menjadi jadi..

Alhamdulillah..di temukan dengan slimming set for breastfeed mom ni berat kembali seperti awal2 kahwin...
Tak mahal pon dan kesan dia mmg superb!!!"
Apa yang beliau ambil? Pastinya ESP, Alfalfa dan Lecitin. Perfect utk breastfeeding dan dalam masa yang sama nak kurus. Nak lagi PERFECT, you add-on OMEGA yang boleh MEMBAKAR LEMAK! Lagi bestt daripada Lecitin ni..  Oh ya! Jiha ni seorang SID (Shaklee Independent Distributor) jugak.. macam saya juga, so, kalau anda nak dapatkan TIPS daripada beliau sendiri boleh hubungi beliau terus. Lokasi beliau di Bandar Baru Bangi. :-)

12 di ulu yam - Google Blog Search

12 di ulu yam - Google Blog Search


Aisyah Humaira&#39;: Eratkan Cinta <b>di Ulu Yam</b>, Selangor

Posted: 22 Dec 2012 05:44 PM PST

Kami dating ! Bestnya berdating. Dating dengan siapa? Dengan kekasih hati la kan? Kami membasahka diri di sungai Nur Laman Bestari, Ulu Yam, Selangor pada lebih sebulan yang lepas. Pengalaman indah bersama suami tatkala ini sangat tidak boleh dilupakan. Rindu. Memang rindu. Malah teramat rindu. Tapi hati menuntut supaya kuat dan terus bermujahadah menuntut ilmu. Begitu juga Encik Sayang Niera ni. Exam kami pun dah nak dekat. 29/12/12 suami final exam [Kuliah Syariah] manakala 4/1/13 Niera pula menyusul [Kuliah Akidah] Semoga Allah mudahkan urusan kami. :D

 Aku sayang kamu

"Seseorang tidak akan memiliki kebaikan, meraih kemenangan, merasakan kenikmatan dan kesenangan hakiki kecuali mengesakan cintanya kepada Allah SWT semata, dan Allah lebih dicintainya daripada yang lainnya" ( Ibnu Qayyim al-Jauziah)

 Aku sedar aku tak sempurna tetapi kau menyempurnakan aku dengan cintamu.
 Dicintai dan disayangi kamu adalah anugerah terindah yang tuhan berikan padaku. Alhamdulillah.
 Bila Tuhan masih memberiku kesempatan untuk hidup lebih lama, aku hanya ingin lalui itu denganmu sayang.
 Memilikimu adalah hal yang terindah dalam hidupku.
Cinta Itu adalah anugerah terindah dari Allah, Aku bersujud dan berdoa padaNYA, dan akhirnya kutemukan Anugerah terindah itu iaitu kamu.
#Sungguh, aku mencintaimu. 

12 di paya jaras - Google Blog Search

12 di paya jaras - Google Blog Search


kereta sewa (rental car) - Iklan <b>di</b> Mudah PERCUMA

Posted: 05 Feb 2013 04:40 AM PST

Kereta Sewa Pandu Sendiri (Sungai Buloh)

Assalamualaikum dan salam Sejahtera…perkhidmatan kerata sewa area sungai buloh selangor…
sapew2 yang nak sewa tu leh la contact no seperti dibawah :)

company : polarize Enterprize
kami meyediakan Kereta Sewa Pandu Sendiri Jenis kenderaan
wira 1.5 (A) dan
gen 2 1.6(A)

HARGA BAGI KENDERAAN WIRA ADALAH
RM80 SEHARI HARGA BAGI
KENDERAAN GEN 2 ADALAH
RM110 SEHARI

DISCOUNT DIBERIKAN JIKA LEBIH DARI 3 HARI SEWAAN

KENDERAAN DI SEDIAKAN DI PAYA JARAS SUNGAI BULOH,
BERHAMPIRAN TAPAK PASAR MALAM PAYA JARAS TENGAH, ,

-semua kenderaan kami dijamin dalam keadaan yang baik,

DOC YANG DI PERLUKAN
1. IC photocopy
2. Driving license photocopy
3. Students ID / working card
4. utility bil 2 MONTH UNTUK PERTANYAAN DAN SEWAAN SILA HUBUNGI N/O 0173565388
En.Faizul

Incoming search terms:

 • sewa kereta terkini sg buloh (2)
 • babysitter di paya jaras (1)
 • sewa kereta murah di sungai buloh (1)
 • pengasuh anak di paya jaras (1)
 • mudah my muar kereta sewa (1)
 • kereta sewa kawasan paya jaras dalam (1)
 • kereta sewa batu pahat (1)
 • kedai menjual product untuk lelaki vimax di sungai buloh selangor (1)
 • hargakereta sewa di korea (1)
 • tetek melayu sungai buloh (1)


12 di bandar sunway - Google Blog Search

12 di bandar sunway - Google Blog Search


Maxis Perkenal 2 Telefon Pintar 4G LTE Pertama <b>Di</b> Malaysia | My <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2013 02:47 AM PST

Syarikat telekomunikasi Maxis telah melancarkan 2 telefon pintar 4G LTE pada hari ini, 8 Februari 2013 iaitu Nokia Lumia 920 dan HTC One XL. Kedua-dua peranti ini akan menjadi telefon pintar pertama yang akan diaktifkan pada rangkaian Maxis 4G LTE .

Sebelum ini, Maxis telah melancarkan perkhidmatan 4G LTE pada tengah malam 1 Januari 2013, menjadikannya syarikat telekomunikasi pertama di Malaysia melancarkan perkhidmatan 4G LTE tempatan. Perkhidmatan Maxis 4G LTE kini boleh didapati di kawasan-kawasan terpilih di Lembah Klang termasuk Taman Tun Dr Ismail, Damansara Utama, Desa Sri Hartamas, Bandar Puchong Jaya, Bandar Sunway dan Cyberjaya.

Suren J Amarasekera, Ketua Pegawai Operasi Bersama Maxis menyatakan bahawa, "Kami amat teruja dapat menawarkan pelanggan kami peluang untuk menjadi pemilik peranti pertama dalam siri telefon pintar 4G tercanggih yang diperkenalkan di pasaran pada hujung minggu ini"

htc one xl

HTC One XL

Maxis menawarkan pakej pembelian kepada pelanggan yang berminat dengan harga serendah RM 1,099 bagi Nokia Lumia 920 dan serendah RM 1,199 bagi HTC One XL. Terdapat 2 pelan yang ditawarkan sama ada SurfMore 75 atau TalkMore 78 dengan kuota data Internet sebanyak 3Gb. Walau bagaimanapun, buat masa ini, kami belum menerima sebarang jadual bagi kedua-dua peranti tersebut.

 Mark Dioguardi, Ketua Pegawai Operasi Bersama Maxis berkata, "Dengan 4G LTE Maxis, pelanggan akan mengalami pengalaman internet yang kaya dengan kelajuan muat turun yang lebih besar, aliran video HD licin, permainan tanpa lag serta kepuasan dalam talian yang lebih baik. Kami sudah mendapat maklum balas yang sangat positif dari percubaan mesra pengguna kami dengan kebanyakan daripada pelanggan mengulas bahawa 'tiada gangguan (buffering) atau lag dalam pengalaman video dan jalur lebar berkelajuan tinggi yang sangat dipercayai'. "

Pelanggan yang menggunakan Nokia Lumia 920 dan HTC One XL dalam kawasan liputan 4G LTE akan menikmati kelajuan sehingga 75Mbps, dengan kelajuan biasa 10 hingga 30Mbps, lima hingga sepuluh kali lebih pantas daripada 3G. Di luar kawasan liputan 4G LTE, telefon Nokia Lumia 920 dan HTC One XL akan beralih dengan lancar ke rangkaian mudah alih 3G Maxis.

Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920 dikenali sebagai Nokia Lumia yang paling inovatif, dan menawarkan ciri-ciri seperti kanta Carl Zeiss, teknologi PureView dengan Penstabilan Imej Optikal dan paparan PureMotion HD+ 4.5".  Manakala HTC One XL adalah telefon pintar yang pertama dalam siri HTC One untuk menampilkan sambungan 4G LTE yang sangat pantas. Ia mempunyai badan polikarbonat elegan dengan ketebalan kurang dari 9 milimeter, paparan HD 4.7-inci, penuh dengan Beats Audio™ tulen  dan kamera yang hebat dengan cahaya rendah yang unggul.

Untuk mendapatkannya, pembaca boleh berkunjung ke Pusat Maxis KLCC atau Taman Tun Dr Ismail bermula pada hujung minggu ini. Buat masa ini, laman web Maxis belum lagi memaparkan jadual pakej pembelian dan pelan tersebut. Ia mungkin akan dipaparkan dalam tempoh terdekat. Apapun, tahniah diucapkan kepada Maxis kerana menjadi syarikat telekomunikasi pertama yang menawarkan rangkaian 4G LTE pertama di Malaysia bagi telefon pintar. Apa kata pembaca pula?

Sumber : Siaran Akhbar Maxis via emel

Artikel ini menarik ?
Jika anda merasakan artikel ini menarik, sila berikan sedikit komen dibawah ini. Untuk mendapat update terkini, sila LIKE kami di facebook dengan klik di
pautan ini.

12 di hulu selangor - Google Blog Search

12 di hulu selangor - Google Blog Search


UMNO Online - Cepat Atau Lambat Bubar DUN, UMNO <b>Hulu</b> <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2013 04:10 AM PST

Kategori Dari Bahagian

Cepat Atau Lambat Bubar DUN, UMNO Hulu Selangor Sentiasa Siap Siaga

Oleh: Azlina Rosdy

BATANG KALI, 8 Feb  – UMNO Hulu Selangor sentiasa bersedia untuk terus mempertahankan kesemua Dewan Undangan Negeri termasuk Parlimen tanpa menghiraukan sama ada kerajaan Selangor mahu membubarkan DUN negeri lebih awal dari kerajaan pusat.

Menurut  Timbalan Ketua UMNO Bahagian Hulu Selangor, Datuk Mohd Isa Abu Kasim, sejak 2008 lagi gerak kerja tersusun telah diatur bagi menunjukkan komitmen tinggi UMNO dan BN dalam membela nasib rakyat.

Tambah beliau program berterusan dilakukan sebaik mungkin kerana UMNO dan BN bukan membela nasib rakyat mengikut musim dan kerana program berterusan ini jugalah UMNO amat yakin untuk terus diberi mandat oleh rakyat terutama pengundi di Hulu Selangor.

Jelasnya lagi, sekiranya Menteri Besar Selangor tetap dengan keputusannya untuk membubarkan DUN awal daripada pembubaran Parlimen, BN di Selangor tidak gentar kerana telah bersedia sejak awal lagi untuk menghadapi pilihan raya.

"Kita di sini sudah bersedia sekiranya Menteri Besar tetap dengan keputusannya itu. Sebenarnya bagi saya, Kerajaan Negeri takut dengan bayang-bayang sendiri sehingga mengambil keputusan untuk membubarkan DUN Selangor awal.

"Mereka ingin menutup isu rakyat yang semakin memberontak. Walaupun sebelum ini Menteri Besar Selangor pernah mengeluarkan kenyataan hanya akan membubarkan DUN selepas Mac 2013 namun dek kerana takut mereka mengambil keputusan bubar awal.

"Kita tak ada masalah. Awal ke cepat ke kita memang sudah bersedia untuk membantu BN kembali berkuasa di Selangor. Apa yang pasti kita memang hanya menunggu masa dan ketika untuk melaksanakan tanggungjawab kepada parti," jelas Mohd Isa yang juga merupakan ADUN Batang Kali. – MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 8 February 2013 8:10 PM

12 di kuala langat - Google Blog Search

12 di kuala langat - Google Blog Search


200 Sertai Kayuhan BES Jelajah Selangor <b>Kuala Langat</b>

Posted: 08 Feb 2013 10:58 PM PST

KUALA LANGAT 9 FEB : Lebih 200 peserta hari ini menyertai Kayuhan Basikal Belia Ehsan Selangor (BES) Jelajah Selangor dari Pantai Morib ke Telok Panglima Garang.

Program anjuran Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri tersebut merupakan kesinambungan kepada Program Jelajah Futsal yang diadakan pada tahun-tahun sebelum ini oleh Penggerak Belia Tempatan (PeBT).

Exco Belia dan Sukan, Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, selain membawa kelainan kepada warga belia pada siri tahun ini, program berbasikal itu juga diharap dapat menarik penyertaan yang lebih menyeluruh.

"Ia juga merupakan usaha untuk membolehkan rakyat khususnya golongan belia untuk mengenali Selangor dengan lebih dekat.

"Program dijalankan secara santai agar peserta dapat menikmati keindahan pemandangan negeri ini di samping mempromosikan cara hidup yang sihat," kata Dr Ahmad Yunus yang juga Adun Sijangkang.

Program anjuran bersama Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL) pada pagi ini juga merupakan Siri Kedua Kayuhan BES selepas Siri Pertama diadakan di Kuala Selangor, minggu lepas.

Pagi ini, peserta berkayuh sejauh 40 km dari Pantai Morib dan hingga ke Tapak Pasar Malam, Taman Datok Hormat, Telok Panglima Garang.

Sementara itu, salah seorang peserta, Masran Hassan 48, memuji program tersebut yang sangat bermanfaat dalam membentuk sahsiah diri yang baik untuk golongan belia.

"Saya harap para belia dapat mengambil peluang ini kerana aktiviti sebegini mampu meningkatkan semangat persepakatan antara mereka.

"Ini juga dapat mengelak para belia daripada menyertai aktiviti kurang sihat yang merugikan mereka," kata peserta yang aktif menyertai kelab berbasikal ini.

Turut hadir dalam program pagi tadi ialah Penyelaras DUN Morib, Hasnul Baharuddin.

Minggu hadapan, program Kayuhan BES Jelajah Selangor Siri Ketiga akan dianjurkan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) dan Majlis Perbandaran Klang (MPK).

Pendapat Anda

Pendapat

Our Wonderful Simple Life: Tempat menarik <b>di Kuala Langat</b>

Posted: 28 Nov 2012 04:30 PM PST

Sambungan entry yang sebelum ini dengan merumuskan bahawa kalau nak melancongtu dekat-dekatpun boleh. Percayalah macam-macam ada di Kuala Langatni, apatah lagi di Selangor.. akak dapatkan maklumat di bawah dari Tourism Selangor kalau tak silap.. jom tengok, mungkin cuti sekolahni kita tak perlu berhabis duit yang banyak untuk bawak anak-anak berjalan.
Description: Northwest of Morib, across the sea from Port Klang, is Pulau Carey (Carey Island). Located on Selangor's coast, is a mere 20 minutes drive from the royal town of Klang. Comprised largely of oil palm estates owned by Golden Hope Plantation, the island is also home to the Mah Meri, an aboriginal tribe renowned for their traditional woodcarvings and mask sculptures, depicting their ancestral spirits or 'moyang'. The tribe has kept the legends of their ancestors alive through these figurines and stories told to any willing listeners. Visitors wishing to tour the vast oil palm estates on the island must obtain prior permission from the relevant authorities.
~ Ini akak tak pernah sampai lagi ...
Description: Gold Coast Morib Resort situated along the majestic seafront of the straits of Malacca in Kuala Langat, the nearest sandy beach found at the southern end of Selangor. Less than 1 ½ hours drive from Kuala Lumpur, the resort offers calm and tranquillity. A place to relax, rejuvenate and away from the hustle and bustle of the city. The 14 acres resort with beautiful mangroves and coastal scenery offering 672 well designed rooms ranging from studio suite with Jacuzzi to Penthouse and as well as 2 & 3 bedroom apartments. The resort has many facilities including a water theme park, amphitheatre, swimming pool, food & beverages outlets, a shopping mall and banquet hall with seating capacity of 3,000 person ( under construction )
Description: The Hatters Castle building is located at Carey Island, Banting, Selangor and was once resided by the Manager of the Palm Oil Estate around the 18th century. The building was built a long time ago and had an English architecture. Today, it is open to V.I.P. guests of the Golden Hope Sdn. Bhd. company.
~ Tak pernah sampai gak lagi... kalau pergi ke Pulau Carey mungkin boleh singgah sekali..
Description: Built in 1905, it is approximately 20km from Banting town, near to Sultan Alaeddin Mosque. The palace was built by Sultan Alauddin Riayat Shah. The idea and designs for the palace came from the Sultan himself. Once the palace was completed, Sultan Alauddin moved his throne there. He lived in the palace for 35 years, until his death in 1938. The palace itself has two levels, with 15 stately rooms. The Sultan was very involved in the decoration of the palace, giving the palace his personal touches. Family portraits adorn the walls, tracing the lineage of the royal family. The design for the palace is based on Malay art, with sharp roof lines, curved windows and ornately decorated stone staircases. However, the palace also shows various external influences. The exterior facades display western or European features while the wall decorations have mixed artistic influences from Chinese, Indian, as well as Islamic or Middle-Eastern origins.

~ Cantik tak Istana Bandarni... akak pergi sini pintu pagar tutup dah tak boleh masuk rasanya. ~
Description: Kelanang beach is currently open to public to cater the needs of people of Kuala Langat district. Upgrading process is ongoing to provide more facilities and insfrastructure. The beach provides recreational facilities such as local authorities inn, expo area, and an amphiteater. The National Hydraulic Research Institute of Malaysia (NAHRIM) study to ensure the beach is safe and clean all the time. Perhilitan will focus its efforts on conservation and research while attractions like angling, boating, cycling and nature walks in the recreation zone will be privatised.
~ Suami akak akak kata cantik Pantaini tapi tak ramai yang pergi...
Description: Located within a 30-minutes drive from Klang, Morib is a popular recreational spot surrounded by whispering Casuarinas and swaying palms. At low tide, the shore stretches far into the Straits of Malacca. Visitors can watch small crabs that scuttle away and disappear into the sand. Lovers of history will also discover that Morib contains a wealth of historical sites such as ruins of old government buildings, royal graves and an abandoned palace.
Description: Paragliding is one of the major airborne sport highlighted here, due to its hilly terrain as well as the calming breeze, which make up some of the main factors making paragliding sport an experience that you cannot forget. Training and guidance will be given if you are interested in undertaking the challenge of this extreme sport.
Muzium Insitu Jugra


Description: The district of Kuala Langat is situated south of Klang district and west of Sepang district. Part of Kuala Langat is situated along the coast of the Straits of Melaka. Kuala Langat was the third administrative centre of the Selangor Sultanate after Bukit Malawati, Kuala Selangor and Klang. Sultan Abdul Samad founded the early settlement in Bukit Jugra when he explored Kuala Langat. Bukit Jugra was originally known as Tanjung Kera. However, when His Highness resided here, Tanjung Kera was re-named Bandar Temasya.

The Jugra Insitu Museum is located at the foot of Bukit Jugra and is near the Langat River, approximately 70 km from the city of Shah Alam. This building was originally an old police station and housed a prison. It was a double-storeyed building which functioned as a place to carry out sentences according to the British judicial system applied at that time. It was constructed in 1875 by Captain Harry Charles Syers, a British police officer. The museum was built using stones (granite) found in the area. The stones were cut into squares to form a strong and solid building structure. The upper storey was used as the court and ground floor as the prison. It was gazetted by the Department of National Heritage on 19 November 2002.

~ Baru lagi akak buat entrynikan :-  http://ikhlas-atilia.blogspot.com/2012/11/muzium-insitu-jugra.html

Paya Indah Wetlands

Description: The Paya Indah Wetlands in Dengkil, Selangor, which has been closed since February 2005, is now open to visitors. The 3,100 hectares sanctuary filled with some 210 species of residential and migratory birds and 26 species of mammals, including four Nile hippos. The Perhilitan will focus its efforts on conservation and research while attractions like angling, boating, cycling and nature walks in the recreation zone will be privatised.
Sultan Abdul Samad Mausoleum
Description: The Royal Mausoleum in Jugra is another historical site in the district. Sultan Abdul Samad was buried in this mausoleum. After the administrative centre was moved from Jugra to Klang, the mausoleum serves as the burial ground for the Selangor royal family. Started in 1884, the mausoleum is also known as "Marhum Jugra". The mausoleum was constructed according to Islamic architecture with Moorish features, as can be seen in the structure of the dome. The mausoleum constantly receives visitors from the royal families and also from the public ~ Tak sempat nak masuk sembahyang kat sini... ~

Bersyukur menjadi rakyat Malaysia yang banyak tempat untuk dilawati dalam keadaan aman dan damai... Kalau ada rezeki akak nak menerokai daerah Klang... berangan..
 

ads