Jumaat, 26 Ogos 2011

12 di kuala kubu - Google Blog Search

12 di kuala kubu - Google Blog Search


Melihat Merakam: Bermula <b>di</b> Pusat Latihan Belia Negara Peretak <b>...</b>

Posted: 28 Feb 2011 11:59 PM PST

[*Catatan ini terdapat beberapa istilah bahasa pasar dan daerah. Justeru diakhir catatan saya akan membuat terjemahannya.]

Pada tahun 1977 saya dipanggil oleh Jabatan Kebudayaan Belia dan Sukan daerah Sik untuk ditemuduga. Temuduga ini diadakan di Pusat Latihan Pertanian Carok Padang, Sik, Kedah. Saya tidak ingat berapa orang yang hadir ke sesi temuduga kemasukkan ke Pusat Latihan Belia Negara Peretak untuk mengikuti kursus seni foto selama enam bulan.

Saya hanya ingat nama Rosli Jusoh dan Nasir Daud. Ketika temuduga saya mampu menjawab soalan penel kerana sebelum itu saya pernah mengikuti kursus gaya pos dari seorang pengamal seni foto dari Teluk Intan. Kursus ini tidak lebih sebuah nota yang memberi sedikit kefahaman apa itu seni foto. Ketika itu mana ada majalah seni foto seperti sekarang. Kalau ada pun nun jauh di Kuala Lumpur. Itu pun buku yang diimport dari luar negara. Saya bertuah kerana dapat memberi jawapan setiap soalan yang diajukan. Saya tidak fasih dalam bahasa English ketika itu, namun saya boleh jawap apa itu Enposes, Exposer, Aperture, Shutter Speed dan lain-lain istilah  senifoto.
Kawan saya Nasir Daud yang datang dari aliran English dapat menjawab dalam bahasa tersebut tetapi jauh tersasar dari istilah seni foto. Mana tidaknya istilah Expose dia jawab Burn. Aperture dia jawab Tingkap. Manakala Shutter Speed dijawabnya Laju.
Semua jawapan itu agak tersasar dari istilah  seni foto yang diterjemahkan oleh Dewan Bahasa. Saya boleh menjawab bukan apa, ia kerana saya sudah membaca nota seni foto. Maaf saya bukan memperkecilkan Nasir. Tetapi hakikatnya dalam seni foto istilah itu dalam makna yang berbeza.
Julai 1977 saya menjejakkan kaki ke Kuala Kubu Bahru. Ah...fikir saya pekannya sunyi macam pekan Sik. Tapi kerana ia berhampiran dengan Kuala Lumpur maka pekan itu lebih tersohor. Tambahan Kuala Kubu Bahru sebuah pekan yang perlu dilalui jikalau hendak ke Bukit Freaser. Lagi pula, waktu itu Kuala Kubu Bahru masih dilalui oleh sesiapa saja yang hendak ke utara atau sebaliknya (ke Kuala Lumpur).
Saya ditempatkan di suatu tempat yang bernama Peretak. Jauhnya kira-kira 10 kilometer dari pekan Kuala Kubu Bahru. Di mana Peretak? Tempatnya ialah dalam Empangan Hulu Selangor berhampiran jalan ke Bukit Freaser. Itulah Peretak. Kini tinggal empangan dan Kampung Peretak yang merupakan perkampungan Orang Asli. 

Tempatnya menarik. Sunyi dan dingin. Akhirnya baru saya ketahui bahawa jalan di depan pusat latihan itu merupakan jalan ke Bukit Freaser tempat peranginan tanah tinggi yang terkenal itu.


Di sini saya mulai mengenali orang Kelantan, Trengganu, Pahang, Johor, Melaka,Selangor, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak. Kami mempunyai pelatih seramai lima belas orang. Maaf kalau antara nama-nama itu saya telah lupa. 

Adnan orang Negeri Sembilan pesaing saya. Orangnya pandai dan ramah dan segak. Dia menjadi seorang anak bujang yang suka didekati oleh pelatih perempaun.(Maaf Nan, kalau kau baca tulis ini).Samad orang Negeri Sembilan kini telah arwah kerana dipanah petir tidak lama selepas kami tamat kursus.


Abang Mad dari Trengganu. Mengidap penyakit semput (lelah). Ubatnya hanya Bubuk Jawa. Dia simpan dalam botol makan hidup-hidup. Akhirnya kami gelar Mat Bubuk Jawa. (Maaf bang Mad yang tak tahu gelaran ini!) Manakala Mohd Noor dari negeri yang sama kami gelar Kecut sebab dia ni kerdirl sikit. Tapi seronok dengar logath Trengganunya.


Saya suka Zainudin orang Johor. Dailog ini tidak dapat lupa setiap kali merentasi Empangan Peretak jika hendak ke Bukit Freaser. "Mangkuk betul. Aabg aku kata best pergi Peretak. tepi pantai macam kat Mersing. Rupanya kat hutan. Adoi abang aku tipu aku".

Tidak mengapa, rakan-rakan lain biarlah dengan rahsia mereka. Tak perlu dicatat banyak sangat di dalam blog ini kerana kuatir anak cucu dia orang marah pula.

Petang kedua kami diarah turun ke satu tempat yang digunakan sebagai latihan berhalangan. Wau menarik. tenaga masih muda (ketika itu usia saya masih 19 tahun) maka semua halangan dapat dilalui dengan mudah.


Tiba-tiba dari atas bukit terdengar jeritan seorang lelaki berbadan tegap dengan muka mirip-mirip bengis. Dia minta kami pelatih lelaki semua naik dengan segera. Bertempiaran semua kami naik keatas.


Adoi....rupa-rupanya kami kena potong rambut sampai pendek. Potongan rambut dengan mata gunting nombor dua. Haaaa..semua hilang ketampanan yang dibawa dari kampung atau bandar!


Dua orang pelatih Kursus Kepimpinan Belia menangis. Mereka ini dari Pulau Pinang. Kata mereka "aku set rambut kat salon sebab aku nak P temuduga Peramugara. Dah kena dogoi macam ni apa nak buat lagi?"


Yang seorang lagi kata; "Tak pa, dia P Penang taulah aku nak buat apa. Turun feri aku botak kepalanya".

Akhirnya baru kami tahu lelaki yang berwajah bengis itu ialah En Omar merupakan Pengetua PLBN. Orang Kelantan. Dia baru balik dari Sabah dan kebetulan semasa hari ketibaan pelatih dia tiada di IKBN. Di situlah bermulanya orientasi.

Saya mula faham untuk membentuk peribadi kampung yang ada pada setiap orang akan dilakukan. Kalau kami masih tidur lagi seperti di kampung maka kami tidak boleh berjaya. Saya beranggapan apa yang kami lalui tidak ubah seperti pelatih PLKN sekarang. Bezanya, kami selama enam bulan. Sedangkan latihan PLKN hanya tiga bulan.

Episod sebagai pelatih seni foto bermula. Guru kami ada dua orang. Cikgu Majid dan Cikgu Haidar. Cikgu Haidar buat pungutan 6 ringgit seorang nak beli kamera. Dia keluar ke Kuala Lumpur membeli 15 biji kamera berjenama Diana F. Kamera ini menggunakan filem 120mm. Perghhh......bila balik atau pergi kelas, kami galas dengan macam -macam gaya. Paling menarik nak balik atau datang kelas kena melalui bilik-bilik anak-anak dara dalam kelas jahitan dan masak memasak. Apa lagi setiap jejaka segak akan menjadi tumpuan.

Tugasan pertama. Cikgu Majid dan Cikgu Haidar memberikan setiap seorang segulong filem hitam putih 120mm. Arahannya, ambillah apa saja gambar yang terdapat disekitar pusat latihan. Apa lagi masing-masing macam tak pernah jumpa kamera. Berbagai gaya dirakamkan. Paling menarik, pelatih perempuan akan dilibatkan sama. Sebelah petang masing-masing sudah habis kelas akan membuat tempahan mana-mana gadis yang cantik dan mahu memberikan sokongan. Mereka suka sebab menjadi model percuma dan akan memperolehi gambar hitam putih percuma. Kalau tidak mana ada peluang macam tu.


Setelah selesai gambar diambil esoknya kami diberi tunjuk ajar bagaimana nak proses filem. Menarik sesi ini. Terkejut semua orang, gambar diambil semua tak ada. Berbagai tanggapan wujud. PLKN keraslah. Hantu menerosakkan filem la. Eh macam-macamlah. Maklumlah semua yang ada tu masih berfikiran kampung.....


"Kau orang semua tau tak? ", tanya Cikgu Haidar.
"Filem yang kau orang ambil gambar ini dah expire. Dah tak boleh guna. "sambung beliau.


Masing-mesing merungut dalam bahasa negeri sendiri. Sedap juga saya dengar. 


" Penat aku. Meniarap, mencangkung aku ambil gambo" rungut Mad Noor budak Trengganu.


Hemmm.... berdengus abang Mad dalam menahan semputnya. "Menghabihkan boreh den jo.....", arwah Samad dalam loghat negerinya.

1977 sebenarnya fotografi masih menggunakan filem. Kami pada waktu itu tidak pernah termimpi menggunakan fotografi digital seperti sekarang. Walaupun sebenarnya teknologi digital telah dicipta pada tahun 1969 namun ianya belum tiba didunia fotografi. Justeru, kisah peminat fotografi bermain dengan bahan kimia ada perkara yang lumrah.


Bahan kimia seperti D76,D163,Fixer, Asid Acitit adalah perkara biasa bagi kami. Busuk masam dan sebagainya kami telah lupakan.
......................bersambung (kisah ini agak panjang)

di negeri selangor - Google Blog Search

di negeri selangor - Google Blog Search


CoreTaN hiDUpKu © » Tawaran Pinjaman Pelajaran Kerajaan <b>Negeri</b> <b>...</b>

Posted: 10 Aug 2011 07:12 PM PDT

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua..

untuk makluman ko orang semua, baru2 ni Kerajaan Negeri Selangor baru sahaja membuka permohonan pinjaman pelajaran bagi sesi kedua tahun 2011..Permohonan ni, khas untuk pelajar2 yang bakal memasuki IPTA/IPTS di Malaysia..Permohonan ni, dibuka dari 8hb Ogos 2011 sehingga 8hb Oktober 2011 (2 Bulan)..

SYARAT-SYARAT KELAYAKAN PERMOHONAN

1.Pemohon mestilah warganegara Malaysia dan terdiri daripada rakyat D.Y.M.M Sultan Selangor Darul Ehsan yang memenuhi kriteria-kriteria seperti berikut :

(i) Pemohon lahir di Negeri Selangor; atau

(ii) Ibu atau Bapa pemohon lahir di Negeri Selangor; atau

(iii) Pemohon telah bermastautin lebih dari lima (5) tahun di Negeri Selangor dengan pengesahan daripada ADUN/ Penghulu/ Pengerusi JKKK/ Ketua Kampung. 

2.Tawaran ini adalah terbuka bagi peringkat pengajian seperti berikut:

(i)Pinjaman Pelajaran Negeri Selangor:

  •  Semua bidang pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda / Diploma di Institusi Pengajian Tinggi Awam ( IPTA ) / Institusi Tinggi Swasta (IPTS) tempatan yang diiktiraf oleh Kerajaan serta pengajian peringkat Sijil di Politeknik/ Kolej Komuniti ( tidak termasuk Matrikulasi/ Kursus Persediaan/ Tahun Asas/ A-Level/ ACCA/ Ijazah Lanjutan).

(ii)Pinjaman Pelajaran Tenaga Mahir Fast Track Negeri Selangor

  • Bidang kemahiran dan teknikal peringkat Sijil di IPTS tempatan yang diiktiraf oleh Kerajaan bagi pengajian dalam tempoh kurang dari satu (1) tahun sahaja.

3.Pemohon juga mestilah memenuhi syarat-syarat kelayakan akedemik seperti berikut :

Peringkat Pengajian Kelayakan Akademik
Ijazah Pertama
  •  Memperolehi kelayakan Sijil Tahun Asas/ Pra-Ijazah/ Matrikulasi/ Diploma dengan kelulusan PNGK/ CGPA 2.50 ke atas; atau
  • Memperolehi sekurang-kurangnya empat (4) GRED C dalam mana-mana mata pelajaran di peringkat STPM; atau
  • Memperolehi sekurang-kurangnya lima (5) kelulusan (jayyiddalam mana-mana mata pelajaran di peringkat STAM.
Diploma
  • Memperolehi sekurang-kurangnya lima (5) kepujian dalam mana-mana matapelajaran di peringkat SPM; atau
  • Memperolehi kelayakan Sijil dengan kelulusan PNGK/ CGPA 2.50 ke atas.
Sijil (IPTA)
  • Memperolehi sekurang-kurangnya empat (4) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran di pringkat SPM.
Sijil (bidang kemahiran & teknikal sahaja)
  • Memperolehi sekurang-kurangnya tiga (3) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran di peringkat SPM; 

4.Pemohon juga dikehendaki memenuhi syarat-syarat seperti berikut:

(i) Telah ditawarkan tempat untuk melanjutkan pengajian secara sepenuh masa sahaja (pengajian secara jarak jauh (PJJ)/ luar kampus (PLK) tidak layak memohon);

(ii)  Tidak menerima mana-mana tajaan sahaja yang layak memohon;

(iii)  Memperolehi pencapaian akademik yang baik akan diberi keutamaan;

(iv)  Bukan pelajar tahun akhir pengajian atau diberi tempoh pelanjutan pengajian;

(v) Menghadiri dan berjaya dalam sesi temuduga yang diadakan.

5.Kadar Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Selangor yang ditawarkan adalah seperti berikut:

Peringkat Pengajian

Kadar Pinjaman (Setahun)

Ijazah (Perubatan)

RM7,000.00

Ijazah (Lain-lain)

RM6,500.00

Diploma

RM4,900.00

Sijil

RM4,000.00

Cara Memohon

Semua permohonan hedaklah dilakukan secara atas talian di laman web http://tkwbns.selangor.gov.my/


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 di port klang - Google Blog Search

12 di port klang - Google Blog Search


Syafika Artika Life: makan..makan <b>di Port Klang</b> sgt...

Posted: 09 Jul 2011 07:46 AM PDT

salu ari sbtu cmni,,kitorg satu family salu jalan..
tp sb minggu ni suma penat dan ade ***** tu,,
jadi,,kitorg duk jelah rumah..
so....bila ptg2 sikit,,kitorg pun kua lah..
sb dh bosan tahap dewa kat umah..
kitorg pun pegilah makan2 di port klang..
mestilah makan seafood..nama pon port kan..^__^
" makan smpi perot penoh...xlarat nk jalan.."
tu je utk arini...lalala~

12 di tanjung karang - Google Blog Search

12 di tanjung karang - Google Blog Search


shark utopia...: Bercuti <b>di Tanjung Karang</b> #episod 2

Posted: 18 Jul 2011 07:19 AM PDT

salam all :)

layan gambar sudah :)

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


Bonescythe Stock Watch: Location of Speed Trap for this Raya

Posted: 24 Aug 2011 08:52 AM PDT

For all my friends who will be traveling back during the festive season, kindly do take note on the following.
Plus Arah Utara (Dari KL):
1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang
Plus Arah Selatan:
1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban - Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul betul di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul betul di exit Sedenak

Plus Tengah:
1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul betul di exit Bukit Lanjan
3- Betul betul dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi

NKVE
1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul betul di exit Damansara
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi
5- Betul betul di exit Shah Alam

KESAS
1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul betul di exit Hicom

ELITE (Dari arah KLIA)
1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 - Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul betul di bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ

JALAN PERSEKUTUAN
1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)
8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang - Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan Mikro Cheras
22- MRR2 ke damansara,antara batu cave ke Bandar baru selayang

 Cheers and take care during this festive season. Do not speed and end up paying money to the police summons. Have a safe journey back home.

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

12 di sungai tenggi - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>sungai tengi</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 12:00 AM PDT

LAWATAN BIRO MASYARAKAT FELDA PKR KE NEGERI JOHOR

Bersama Haji Suhaimi Said, Pengerusi Biro Masyarakat Felda PKR Pusat, Sdr T. Kumar (Peguam), Timbalan Pengerusi, SdrRTebin Birham, Setiausaha bersama Pimpinan PKR Negeri Johor Datuk Chua Jui Meng, Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Johor, Sdr Hasan Karim (Peguam), Naib Pengeusi, Sdr Gurmit Singh Hullon (Peguam), Pengerusi Biro Guaman PKR Johor.

1. Tarikh: 5hb Jun 2011 (Ahad)

1.1: Lawatan ke Ladang Peneroka dan sesi dialog Isu Felda Setempat,

Masa: 2.30 petang .

Tempat: Felda Sg Mas, Pengerang

1.2: Ceramah dan Pelancaran Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Negeri Johor

masa: 9.00 malam

Tempat: Felda Adilla, Pengerang

2. Tarikh: 6hb Jun 2011 (Isnin)

2.1: Dialog Bersama Peneroka

Masa: 2.30 petang

Tempat: Felda Dengga, Sembrong

2.2: Ceramah Isu Felda dan Politik Semasa

Masa: 9.00 malam

Tempat: Felda Bukit Batu, Kulai

3. Tarikh: 7hb Jun 2011 (Selasa)

3.1: Dialog bersama Peneroka

Masa: 2.30 petang

Tempat: Pejabat PKR Sekijang

3.2: Ceramah isu Felda dan Politik Semasa

Masa: 9.00 malam

Tempat: Felda Maokil, Pagoh

Selepas Negeri Johor, Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal akan bertandang ke Negeri Perak, dan Pengerusi PKR Negeri Perak, akan membuat jadual lawatan.

Lawatan Ke Negeri Sembilan: Tarikh 31 Mei 2011

3.00 petang: Perasmian Papan Tanda Ranting bagi PKR Felda Palong 14, 15 dan 16.

4.00 petang: Pelancaran Kempen "Mansuhkan Felda Plantation" di Palong 9 oleh Dato Fauzi Abdul Rahman, Pengerusi MPN PKR Pahang, turut hadir Dato Kamarul Baharin Abas, Pengerusi MPN PKR Negeri Sembilan.

8.00 malam: Perasmian Bilik Gerakan PKR DUN Serting di Felda Serting Hilir 2.

9.00 malam: Ceramah Isu Felda dan Isu Semasa di Felda Serting Hilir 2.

Penceramah: Dato Fauzi Abdul Rahman, Dato Kamarul Bahrin Abas, Haji Suhaimi Said, Rebin Birham

Lawatan Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal ke Negeri Pahang. Tarikh 9hb Jun 2011

Kawasan Rompin:

2.30 petang: Felda Keratong 1

4.30 petang: Felda Keratong 8

8.30 malam: Gugusan Felda Selancar.

Kawasan Temerloh } Akan ditetapkan oleh Cabang berkenaan.

Kawasan Bentong }

Lawatan Ke Felda Gedangsa, Sungai Tengi Selatan, Sungai Tengi dan Suharto di Hulu Selangor ditetapkan pada 21hb Jun 2011:

1. 9.00 pagi - di Felda Sungai Tengi Selatan

2. 10.30 pagi - di Felda Sungai Tengi

3. 12.00 t.h - di Felda Suharto

4. 3.00 petang - di Felda Gedangsa

Terlibat dalam lawatan:

YB Elizabeth Wong

Haji Suhaimi Said

T. Kumar

Rebin Birham

Zabidie Abas

Man Kadir (Pak Jabit)

Pimpinan Biro Masyarakat Felda Negeri Selangor.

Lawatan ke rancangan Felda Perlis sedang diatur oleh Pengerusi MPN PKR Negeri Perlis.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Blog Felda: felda <b>sungai tengi</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 12:00 AM PDT

Sdr Rebin Birham, Setiausaha Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal (kanan sekali) bergambar dengan pengusaha ikan air tawar di Felda Gedangsa.

Dari kiri: Sdr Karip, Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Negeri Sembilan merangkap Bendahari Biro Masyarakat Biro Felda dan Orang Asal PKR Pusat, dan Suhaimi Said, Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat bergambar bersama-sama Pengusaha Ikan Air Tawar di Felda Gedangsa. Peneroka-peneroka Felda Gedangsa yang juga pengusaha Ikan Air Tawar di Felda Gedangsa telah memohon agar kolam-kolam ikan mereka diberikan tol. Permohonan mereka telah ditolak semasa pentadbiran Kerajaan UMNO/BN Selangor dahulu walaupun mereka telah mengerjakan kawasan kolam itu sejak hampir 30 tahun yang lampau, dan permohonan mereka dibawah pemerintahan Pakatan Rakyat masih juga tidak memperolehi kelulusan. Task Force Felda Selangor telah membuat perakuan kepada Kerajaan Negeri Selangor supaya tanah-tanah kolam ikan itu diberikan kelulusan tol, dan perakuan ini telah disampaikan kepada YAB Menteri Besar Selangor, dan Task Force Felda Negeri Selangor serta Biro Masyarakat Felda PKR mengesyorkan supaya permohonan daripada pengusaha-pengusaha ikan air tawar di Felda Gedangsa ini diberikan kelulusan segera dari pihak Kerajaan Negeri Selangor melalui Pejabat Tanah Daerah Hulu Selangor.

Bergambar bersama-sama pengusaha Ikan Air Tawar di Felda Gedangsa.

Dialog bersama-sama peneroka-peneroka Felda Suharto. Antara isu yang diketengahkan adalah mengenai geran tanah peneroka-peneroka Fasa 6 Felda Suharto dan peneroka-peneroka Felda Sungai Tengi Selatan. Peneroka-peneroka ini telah pun menjelaskan BK mereka kepada Felda, mereka juga telah menjelaskan cac melalui Felda; tetapi hingga kini Felda masih enggan mengesyorkan kepada Kerajaan Negeri Selangor supaya geran bagi ladang-ladang mereka dikeluarkan. Kuasa sebenar bagi mengeluarkan geran terletak kepada Kerajaan Negeri dan Biro Masyarakat Felda PKR dan Task Force Felda Negeri Selangor telah memanjangkan pandangan kepada Kerajaan Negeri Selangor agar geran tanah peneroka-peneroka berkenaan dikeluarkan samada Felda membuat pengesyoran atau sebaliknya.

Tekun menghayati dialog yang diadakan. Didalam dialog di Felda Suharto itu, masalah perumahan bagi anak-anak peneroka dari generasi kedua dan ketiga ditimbulkan untuk golongan itu yang tinggal di Felda Gedangsa, Suharto, Sg Tengi, Sg Tengi Selatan dan Sungai Buaya. Terdapat seluas 32.6 ekar tanah kerajaan di Felda Suharto yang sudah dikenalpasti boleh dimajukan sebagai kawasan perumahan bagi generasi kedua dan ketiga; dan pihak Kerajaan Negeri Selangor dicadang melaksanakan projek perumahan untuk rumah-rumah mampu-milik oleh generasi kedua dan ketiga di kawasan tersebut melalui Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor.

Suhaimi Said memberikan pandangannya didalam Majlis Dialog di Felda Suharto tersebut. Sdr Rebin Birham sedang serius berbincang dengan Ketua PKR Cabang Hulu Selangor. Dibelakang kiri, Sdr Abu Nasir, Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Selangor dan dibelah kanan, Sdr Karip, Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Negeri Sembilan.

Sdr Shamsul Iskandar, Ketua Angkatan Muda PKR merangkap Pengerusi Task Force Felda Negeri Selangor mewakili YB Elizabeth Wong didalam Majlis Dialog di Felda Suharto tersebut.

Sdr Nasar, Ketua PKR Cabang Hulu Selangor memberikan pandangan beliau.


Sdr Samsul Iskandar berucap di Majlis Dialog bersama-sama Anggota JKK Felda Sg Tengi.

Sdr Rebin membentangkan tugas yang telah dan akan dimainkan oleh Biro Masyarakat Felda PKR dan Task Force Felda Negeri ASelangor kepada Anggota JKK Felda Sg Tengi.

Dari kiri: Sdr Shamsul Iskandar, Sdr Suhaimi Said dan Sdr Karip.

Sdr Rebin memberikan pandangannya mewakili Biro Masyarakat Felda.

Suhaimi Said memulakan ucapannya dengan gurauannya bertanya mengenai harga gula di Felda Sg Tengi. Apabila dijawab harga gula berharga RM2.30untuk 1 kilo beliau menyampuk bahawa harga itu mahal sedangkan di kawasannya di Temerloh harganya murah kalau dibeli 2, gula-gula, boleh dibeli dengan harga 10 atau 20 sen.

Inilah Kak Yah, tuan punya Restoran tempat kami berdialog. Dia cukup gembira bertemu Suhaimi Said dan Kak Hendon. Kami menghabiskan masa 3 minggu di kawasan Felda di Hulu Selangor semasa PRK Hulu Selangor dahulu, dan di kedai Kak Yah inilah kami menjamu selera setiap hari.

Sebelah kiri: Wak, Ketua Kampong Sg Tengi, dan kanan Hj Shukur, Pengarah/Penhyelaras DUN Ulu Bernam.

Kak Hendon juga terlibat didalam kursus pendek yang dibentangkan oleh Tuan Haji Nordin, seorang pakar motivasi yang dibawakan khas dari Melaka.

Masing-masing kena membuat kira-kira didalam kertas yang dikemukakan oleh Haji Nordin.

M Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di padang jawa - Google Blog Search

12 di padang jawa - Google Blog Search


Wow, <b>Padang</b> Penukar &#39;Receh&#39; Terbesar <b>di</b> Luar <b>Jawa</b> | Indonews <b>...</b>

Posted: 22 Aug 2011 10:08 PM PDT

Bank Indonesia (BI) mengatakan Padang sebagai kota penukar 'uang receh' terbesar di luar pulau Jawa jelang Lebaran ini. Persentase di Padang sendiri mencapai 8,2 persen yang diikuti Banjarmasin sebesar 8,1 persen.

"Penarikan selama Ramadan terbesar adalah Jabotabek 36,8 persen dari total, diikuti Surabaya 11,5 persen. Semarang 10,6 persen. Di luar Jawa penarikan terbesar adalah Padang 8,2 persen dan Banjarmasin 8,1 persen," ungkap Kabiro Humas BI Difi A Johansyah ketika ditemui seusai buka bersama Partner, di Hotel Ibis, Jakarta, Senin (22/8/2011) malam.

Difi menambahkan, penarikan uang kartal sampai 19 agustus 2011 sudah mencapai Rp35,9 triliun, yang terdiri dari Rp29,7 triliun uang pecahan besar (UPB) dan Rp6,27 triliun uang pecahan kecil (UPK).

"UPB uang pecahan besar itu Rp20 ribu ke atas dan UPK uang pecahan kecil Rp10 ribu ke bawah," jelas Difi.

Sebelumnya, BI menuturkan bahwa penukaran uang receh selama dua pekan terakhir telah mencapai Rp21 triliun. Jumlah ini meningkat pesat hingga 230 persen dibandingkan dua pekan pertama 2010 lalu.

Deputi Gubernur BI Ardhayadi Mitroadmodjo mengatakan, peningkatan ini karena animo masyarakat untuk menukarkan uangnya tahun ini cukup tinggi dengan didukung keuangan yang stabil.

"Dari Rp61 triliun yang disiapkan, hingga pekan kedua ini, outflow sudah mencapai Rp21 triliun. Peningkatan ini cukup signifikan dibanding tahun lalu atau naik 230 persen," kata Ardhayadi kala itu

12 di sungai buloh - Google Blog Search

12 di sungai buloh - Google Blog Search


Catering Perkahwinan Mahligai Impian <b>di Sungai Buloh</b>, Desa <b>...</b>

Posted: 11 Aug 2011 11:56 PM PDT

http://mahligaicatering.com/catering-perkahwinan-sungai-buloh-desa-coalfields

Catering Perkahwinan Mahligai Impian telah berpindah ke Desa Coalfield, Sg. Buloh, Selangor. Pejabat baru kami kini bukan lagi di Prima Damansara, Petaling Jaya. Ini adalah selaras dengan perkembangan dan kemajuan Mahligai Impian Catering yang telah disokong oleh pelanggan-pelanggan sekalian. Terima kasih kami ucapkan kerana terus menyokong katering kahwin kami.

Berbanding dengan tempat lama, tempat baru kami kini lebih lapang dan luas. Ini bermaksud kami mempunyai ruang yang selesa untuk memasak dan menyediakan juadah makanan seperti katering kahwin. Ini adalah penting untuk memastikan setiap juadah katering yang kami sediakan terutama catering perkahwinan adalah di dalam keadaan yang terbaik khusus untuk hari bahagia anda.

Bagi sesetengah pelanggan yang berada di Kuala Lumpur atau Selangor yang merasakan Sg. Buloh adalah jauh dari tempat kediaman, temu janji boleh diaturkan di luar untuk membincangkan hal-hal penyediaan katering perkahwinan dan sebagainya. Sila hubungi Catering Perkahwinan Mahligai Impian untuk temujanji katering anda yang seterusnya.

12 di kapar - Google Blog Search

12 di kapar - Google Blog Search


PM Sampai Sumbangan RM75,500 Kepada 128 Masjid Dan Surau <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 17 Aug 2011 07:13 PM PDT

- Aug 18, 2011 10:13:18.

PELABUHAN KLANG, 17 Ogos (Bernama) — Datuk Seri Najib Tun Razak menyampaikan sumbangan kerajaan persekutuan berjumlah RM75,500 kepada 128 buah masjid dan surau di kawasan Parlimen Kapar.

Sumbangan itu disampaikan selepas Perdana Menteri menunaikan solat Isyak dan Tarawih bersama-sama 2,500 jemaah di Masjid As-Sa'adah, Bandar Baru Sultan Sulaiman di sini.

Sumbangan berkenaan disampaikan kepada 23 buah masjid dan 105 buah surau di kawasan parlimen berkenaan dengan setiap masjid menerima RM1,000 manakala surau mendapat RM500.

Najib yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor turut menyampaikan sumbangan khas kepada Persatuan Warga Emas Bandar Baru Sultan Sulaiman sebanyak RM15,000 dan Surau Fasa 4, Bandar Baru Sultan Sulaiman sebanyak RM10,000.

Beliau juga menyampaikan sumbangan khas sebanyak RM5,000 masing-masing kepada Surau Flat Cemara, Surau Fasa 2, dan Surau Kastam, ketiga-tiganya di Bandar Baru Sultan Sulaiman.

Selain itu, Perdana Menteri menyerah sumbangan RM7,000 kepada empat mangsa kebakaran di kawasan itu.

Terdahulu, Najib meluangkan masa berbuka puasa di Padang Awam Pangsapuri Sri Perantau bersama-sama kira-kira 10,000 penduduk sekitar kawasan itu.

BLOG MIK: SSDE Malam Ini <b>Di Kapar</b>....

Posted: 23 Jun 2011 05:36 PM PDT

SSDE Malam Ini <b>Di Kapar</b>…. | warisan2057 | Hidup UMNO Barisan <b>...</b>

Posted: 23 Jun 2011 05:36 PM PDT

Leave a Reply

12 di klang - Google Blog Search

12 di klang - Google Blog Search


Lalu Lintas <b>Di</b> Lembah <b>Klang</b> Perlahan

Posted: 26 Aug 2011 02:09 AM PDT

KUALA LUMPUR – Keadaan lalu lintas di lebuh raya kendalian PLUS Expressways Bhd dilaporkan lancar sehingga 3 petang tadi kecuali beberapa laluan di Lembah Klang yang bergerak perlahan.

Lalu lintas di laluan Subang ke Dataran Prima dan Kota Damansara ke Dataran Prima pada 3 petang dilaporkan bergerak perlahan sejak sejam lalu kerana hari hujan.

Pergerakkan lalu lintas ke arah Jalan Duta dan sebelum laluan ke Damansara juga dilaporkan bergerak perlahan.

"Lalu lintas perlahan sejak sejam lalu kerana faktor hari hujan serta pertambahan kenderaan di jalan raya," kata jurucakap Pusat Kawalan Trafik PLUS. - BERNAMA

12 di morib - Google Blog Search

12 di morib - Google Blog Search


cik puan olympus berbicara...: bersukaria <b>di morib</b>...

Posted: 23 Jul 2011 09:48 PM PDT

baru aku pasan banyak sungguh aku berhutang gambo
jom mulakan ngan gold coast morib resort...
since vacation ni disponsor oleh tokey en olympus, kitorang takleh nak pilih2 bilik...
ni la gambo deluxe room single bed... simple... tapi aku suka...
kitorang dapat water theme park view... sronot sebab dapat tengok gelagat orang mandi manda berjimba ria...
ni la theme park yang kami dok sakan main sampai tak ingat nak balik... ekekeke...
sblom tido, layan minum tea dulu...
kasik badan panas pas layan berendam dalam jacuzzi...
next time nak datang bawak da whole family la...
besh wooo ada water theme park...

12 di bandar sunway - Google Blog Search

12 di bandar sunway - Google Blog Search


Cheated by maid agency

Posted: 25 Aug 2011 08:21 PM PDT

AN office administrator lodged a complaint at the Selangor MCA Public Complaints Bureau claiming that she was cheated by a maid agency after she forked out a total of RM9,200 in April.

The 34-year-old complainant, who only wanted to be known as Carmen, lodged a police report on Aug 12, alleging that Cita Selasih Sdn Bhd, a company based in Bandar Sunway, Subang Jaya, did not deliver the replacement maid that she was promised.

According to her police report, Carmen said she sought the services of the agency for a Cambodian maid where she claimed she paid RM5,000 as an initial payment on Nov 20, last year.

Felt cheated: Theng (right) with the victim showing the picture of Lee. – S.S.KANESAN/ THE STAR

"On April 9 this year, the agency provided us the maid. I was also required to pay up an additional RM4,200.

"However, a month after that on May 13, the maid said she didn't want to work for us any more and demanded to return to Cambodia.

"We sent her back to the agency and were then required to pay another RM1,020 as a fee for a replacement maid.

"The agency promised us that we would receive a replacement maid in two months," she said during a press conference.

Also present was bureau chief and legal adviser Datuk Theng Book.

Carmen added that since June, she kept calling the agency to enquire about the status of the replacement maid but her attempts were futile.

"All they said was, we had to wait and they were processing our application. We called the person in charge, known as Lee, on his handphone as well as the office line but our calls went unanswered," she said.

On Aug 9, Carmen said she visited the agency office in Bandar Sunway only to discover that the premises had closed.

"Upon discovering this, I called Lee and he replied that he was also cheated by another person and lost all his money.

"I demanded my money back but he claimed he had depleted all his funds.

"He said he could only find us a maid within two months and asked me to supply our particulars again. When I returned his call, there was no answer until today," added Carmen.

Theng classified this as a clear-cut cheating case.

He said Cita Selasih operated under the licence number (099)JTR746.

"Carmen has to resort to bringing her child to work as she did not get the maid that she was promised. I urge people who have been cheated by the company to come forward to make a police report before we lodge another complaint," said Theng.

He urged Lee to come forward to settle the problem.

"The agency's website is still up and running but phone calls to them are unanswered.

"Based on our search, it is run by a husband and wife team. We will check to see whether the company is legally registered or not. Company registration numbers can be easily created nowadays," added Theng.

Calls made by StarMetro to the agency and Lee were unanswered.

Theng urged the public who have fallen victim to a similar case to call the bureau on 03-7956 2266.

-The Star-

ads