Khamis, 20 Disember 2012

12 di cheras - Google Blog Search

12 di cheras - Google Blog Search


Melentur Buluh Dari Rebungnya: Tarbiah <b>Di</b> Masjid <b>Cheras</b> Jaya <b>...</b>

Posted: 09 Dec 2012 03:00 PM PST

Cheras Jaya, Hulu Langat, 23 Muharram 1434 = 07 Disember 2012 (Jumaat):
Pada petang ini jam 5.00 Adun ke Masjid Taman Cheras Jaya bagi menutup Tarbiah yang diberi nama `Daurah Remaja 2012` yang dijalankan di Masjid berkenaan selama seminggu, iaitu dari 2 Disember (Ahad) hingga hari ini 7 Disember. Tarbiah ini dianjur oleh Pasti Abqari dan Masjid Cheras Jaya. Seramai 83 orang menjadi peserta – lelaki & perempuan yang berumur antara 9 – 16 tahun. Mereka yang mengikuti Tarbiah Daurah Remaja ini datang jam 8.00 pagi dan pulang pada jam 5.00 petang.
Hadir pada Majlis Penutup ini ialah Tuan Haji Azman bin Idris Nazir Masjid Taman Cheras Jaya, En. Muhammad Akhir bin Abdullah Pengarah Tarbiah, Ustaz Sha`ban bin Ahmad selaku Ketua Fasilitator, Imam-Imam, AJK Masjid, Guru-Guru, ibu bapa dan murid-murid. Majlis penutup berlangsung di anjung masjid dalam mana hadirin duduk bersila. Sebelum majlis bermula anak-anak melagukan lagu tema, iaitu Al-Asmaul Husna` dan lagu `Al-Amal-Al-Amal`.
Tuan Haji Azman bin Idris mengucap terima kasih kepada Adun yang sudi hadir bagi merasmikan Majlis Penutup. Menurutnya, ``Ini adalah pertama kali Program Tarbiah sedemikian diadakan. Pihak Masjid sentiasa memberi kerjasama kepada pihak yang menggunakannya bagi tujuan keugamaan, tarbiah dan kemasyarakatan.`` Menurutnya, ``Ini tidak lari dari fungsi masjid, selain dari tempat ibadat, tetapi juga untuk terbiah, pendidikan dan kemasyarakatan.. Menurutnya lagi, ``Dengan mendidik generasi muda, kita sebenarnya menyediakan generasi pelapis yang akan menggantikan kita baik bagi pimpinan masjid, maupun pimpinan kemasyarakatan.``
Ustaz Sha`ban bin Ahmad selaku Ketua Fasilitator menerangkan, bahawa Objektif Tarbiah Daurah Remaja ialah:
 • Menanam nilai keimanan di dalam diri remaja
 • Memperbaiki dan memantapkan perlakuan dan bacaan dalam solat, khususnya solat fadhu.
 • Menguasai asas-asas fardhu ain yang sering dilakukan di dalam kehidupan seharian
 • Menjadikan wirid, doa dan Yasin sebagai amalam dalam kehidupan
 • Menanam nilai keinsafan di dalam diri remaja agar dapat membentuk akhlak yang mulia.
Menurut Ustaz Sha`ban tarbiah yang diadakan adalah bermula dari tahap yang paling basic iaitu memahami aspek yang berhubung dengan aqidah, soal bersuci, pembacaan-pembacaan di dalam solat dan persoalan akhlak.
Adun yang merasmikan Majlis mengucap terima kasih di atas jemputan dan mengucap syabas kepada pihak Masjid dan pihak Pasti Abqari yang menganjur Program Tarbiah bagi Daurah Remaja, Dengan mengikuti tarbiah ini anak-anak dapat memenuhi masa lapang tutup sekolah mereka. Dengan mengikuti tarbiah anak-anak dapat memperbaiki amalan ibadat mereka, meningkatkan pegangan akidah dan memupuk nilai akhlak yang mulia. Menurut Adun, ``Pendidikan keagamaan sedemikian amat sesuai diadakan di Masjid yang menjadi tempat tarbiah dan ibadah. Adun melihat program diatur yang menekankan pembaikan bacaan al-Qur`an dan hafalan, memahami bidang taharah, wudu` dan Solat, memahami aqidah – perkara wajib, mustahil dan harus bagi Allah, solat Duha, qiyamullail, wirid-wirid dan doa. Sesungguhnya apa yang dididik ialah lebih kepada pembaikan dan peningkatan amalan harian supaya lebih sempurna dan sah. Anak-anak belajar dan mempraktikkannya secara amali. Adun menyebut, kita dapati kini hasil dari galakan kita mengimarahkan masjid dan surau, maka bertambah makmur dengan pengisian berbagai program – Tarbiah kepada anak-anak agar mereka menjadi generasi pelapis yang akan terus menyambung pengimarahan masjid-surau secara berterusan. Sesungguhnya pendidikan yang kita beri kepada anak-anak kita sejak dari kecil, insya Allah memudahkan mereka terima dan kekal dalam ingatan dan amalan mereka. Ibarat kata pepatah ``Melentur buluh biarlah dari rebungnya.`` Begitu juga kata pepatah Arab, ``Belajar pada masa kecil, ibarat mengukir tulisan pada batu.``
Selepas ucapan penutup Adun diminat menyampaikan sijil-sijil penyertaan kepada anak-anak yang mengikuti tarbiah sambil disaksi ibu bapa mereka yang menunggu bagi menjemput anak-anak mereka untuk pulang. Majlis dapat ditamatkan sedikit sebelum Maghrib dan Adun pulang selepas bersolat Maghrib berjamaah.

12 di ampang - Google Blog Search

12 di ampang - Google Blog Search


IKRAM, JKR Diminta Buat Kajian Tanah Runtuh <b>Di Ampang</b>

Posted: 16 Nov 2012 12:03 AM PST

AMPANG 16 NOV : Institut Kerja Raya Malaysia (IKRAM) dan Jabatan Kerja Raya (JKR) diarahkan melakukan kajian terperinci mengenai runtuhan tanah di kawasan berhampiran Menara Tinjau, Bukit Ampang.

Exco Kerajaan Tempatan, Ronnie Liu yang ditemui ketika lawatan di tempat kejadian pagi tadi berkata, kajian perlu dilakukan bagi mengenalpasti punca dan langkah-langkah proaktif yang boleh diambil.

"Laporan IKRAM mungkin dapat disediakan dalam tempoh seminggu, sementara laporan JKR mungkin ambil masa lebih lagi," ujar beliau.

Sebelum ini, menurut Ronnie, menara tinjau tersebut ditutup sejak awal tahun berikutan arahan Majlis Perbandaran Kajang (MPKj).

Turut ditutup ialah sebuah restoran makanan barat yang terletak bersebelahan menara tersebut.

"Kajian dan tinjauan MPKj mendapati kawasan cerun berkenaan bahaya, tidak selamat dan hari ini terbukti benar.

"Ia satu kesilapan juga oleh Kerajaan Negeri terdahulu membenarkan pembangunan di kawasan cerun kelas keempat ini.

"Sekarang, tiada pembangunan dibenarkan Kerajaan Negeri di kawasan kelas keempat, kelas ketiga pula boleh tapi dikenakan syarat yang ketat," tegasnya.

Kejadian tanah runtuh dikatakan berlaku lewat petang semalam menyebabkan Jalan Ampang-Hulu Langat ditutup sementara.

Sementara itu, Ronnie memberitahu jalan akan mula dibuka selewat-lewatnya 7 malam ini.

Beliau juga mengarahkan pihak MPKj untuk melakukan pemantauan 24 jam di kawasan kejadian.

"Orang ramai juga diminta untuk tidak berhenti di kawasan kejadian bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini di samping mengelakkan kesesakan," jelas Ronnie.

Pendapat Anda

Pendapat

di negeri selangor - Google Blog Search

di negeri selangor - Google Blog Search


Tahap pencemaran air <b>di Negeri Selangor</b> masih terkawal <b>...</b>

Posted: 16 Nov 2012 12:00 AM PST

TAHAP pencemaran sumber air Negeri Selangor masih terkawal dengan indeks kualiti Air di tiga sungai utama iaitu Sungai Langat, Sungai Selangor dan Sungai Klang meningkat setiap tahun sejak  2000 hingga 2012.
 
Indeks Kualiti Air bagi Sungai Langat meningkat daripada 68 kepada 76 walaupun masih berada kelas ketiga dalam kategori sederhana tercemar. Sungai Selangor pula meningkat daripada 81 kepada 86 pada kelas kedua dalam kategori bersih manakala Sungai Klang meningkat daripada 53 dalam kategori tercemar kepada 72 dalam kategori sederhana tercemar.
 
Sepanjang 2010 hingga Oktober 2012, sebanyak 19 kes pencemaran sumber air yang menyebabkan henti tugas loji pembersihan air direkodkan. Kes-kes ini melibatkan pencemaran daripada pelbagai sumber seperti kilang, tapak pelupusan sampah, kuari dan kejadian alam semula jadi.
 
Antara sumber utama yang mencemarkan sungai selangor adalah daripada tumpahan minyak daripada kilang-kilang dan sekurang-kurang 2 kilang termasuk syarikat yang disenaraikan di bursa saham telah diambil tindakan oleh kerajaan negeri dengan meminta jabatan peguam negara untuk mendakwa syarikat yang terbabit di mahkamah.
 
Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) menjalankan pemantauan dan mengambil tindakan terhadap kesalahan pencemaran sumber air Negeri Selangor menerusi dua jawatankuasa iaitu Jawatankuasa Pengurusan Lembangan Sungai Selangor dan Pasukan Petugas Mengawal Pencemaran.
 
Bagi kes kecemasan seperti pencemaran yang menyebabkan henti tugas loji, tindakan serta merta akan diambil melalui Jawatankuasa Kecemasan Pencemaran SUmber Air Negeri Selangor yang sentiasa berada dalam keadaan siap siaga untuk menangani sebarang kes pencemaran.
 
Secara amnya, pencemaran sumber air adalah disebabkan ketidakpatuhan dan pelanggaran kepada peraturan sedia ada oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab. Setiap kes pencemaran diberi perhatian dan tindakan segera oleh LUAS supaya ia tidak menjejaskan keperluan masyarakat.
 
YB ELIZABETH WONG
Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor
Sent from my BlackBerry®

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


SEKOLAH KEBANGSAAN <b>BUKIT LANJAN</b> (ASLI): PROGRAM <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2012 08:51 PM PDT

Program Perkampungan UPSR adalah program tahunan yang dilaksanakan di SK Bukit Lanjan. Objektif program ini adalah untuk memastikan kehadiran penuh calon UPSR pada hari-hari peperiksaan. Selain itu murid juga diberi tunjuk ajar dan kata-kata perangsang di saat-saat akhir sebelum peperiksaan di samping merasa sendiri 'demam' peperiksaan yang agar sukar mereka perolehi jika tinggal di rumah.


Pada tahun 2012 ini, Program Perkampungan UPSR diadakan mulai 7hb September sehinggalah 13hb September di mana kesemua murid Tahun 6 menginap di sekolah sehinggalah hari terakhir UPSR. Guru-guru bergotong-royong menyediakan juadah makan minum yang berkhasiat 6 kali sehari agar murid bersedia dan selesa menghadapi UPSR. Guru-guru juga bergilir tidur di seolah menjaga murid dan juga mengadakan kelas bimbingan mengikut matapelajaran. Tahniah dan sekalaung penghargaan kepada semua guru SKBL di atas kerja keras dan pengorbanan mereka menjayakan program ini. Semoga usaha-usaha murni ini diberkati olehNya.
ADMIN : Walaupun penat, namun hati puas melihat perpaduan, kerjasama dan usaha gigih warga SKBL. Terima kasih guru-guru!

12 di bangi - Google Blog Search

12 di bangi - Google Blog Search


Bantuan Banjir <b>Di</b> Kampung <b>Bangi</b>, Pekan <b>Bangi</b> ~ YB Dr Shafie Abu <b>...</b>

Posted: 13 Dec 2012 04:03 PM PST

24 Muharram 1434 =08 Disember 2012
Separuh kedua tahun 2012 adalah musim hujan. Hujan pula bukan sebagai hujan biasa, tetapi beberapa kali berlaku banjir bermula dengan Banjir Besar di Hulu Langat pada pertengahan bulan April 2012 yang banyak berlaku kerosakan. Anihnya banjir dari hujan berterusan ini berpindah-pindah. Ada yang membuat joke, ``Ini ialah kerana pada masa ini juga pihak kerajaan Persekutuan mendesak kerajaan Selangor segera memberi izin bagi melaksanakan Projek Langat Dua membawa air dari Pahang. Kononnya negeri Selangor kekurangan air dengan berbagai bukti dan helah diada-adakan. Maka untuk mematahkan dakwaan mereka Allah Yang Maha Berkuasa menunjukkan kekuasaanNya dengan menurunkan hujan secara meluas dan di sana sini berlaku banjir. Lantaran itu sesudah berlaku banjir di Hulu Langat, maka pada 4 September berlaku pula banjir di Seri Serdang, Sungai Ramal Luar dan Dalam dan air melintasi Highway Plus berhadapan Country Height yang mengganggu lalu lintas. Kemudian pada 5 November berlaku pula banjir di Sepang Bukit Changgang dan mutakhir banjir berlaku di Kampong Bangi, Pekan Bangi pada 16 November 2012. Dengan banjir bersiri ini menyebabkan mulut Menteri Tenaga dan Air Persekutuan terhenti sebentar dari mendesak disegerakan Projek Langat 2. Sudah pasti dakwaan konon Selangor kekurangan air akan berkokok kembali bila musim hujan berhenti.
Bagi setiap kali berlaku banjir di atas Adun dan Jawatankuasa Kebajikan Adun akan turun membantu, bukan saja dalam kawasan Dun Adun Bangi, tetapi keluar dari kawasan. Misalnya Adun Bangi dan Pembantu-Pembatu turun menolong dan memberi bantuan kepada mangsa banjir di Hulu Langat. Adun juga turun melihat dan membantu mangsa banjir Sungai Ramal Luar dan Dalam. Turut sama Adun, AJK Kebajikan dan lain-lain pergi membantu dan menghulurkan derma bagi mangsa di Bukit Changgang, Sepang.
Adapun di Pekan Bangi, pihak Adun dan AJK turun pada malam berlakunya banjir dan memberi bantuan permulaan dan berjanji akan turun menyampaikan bantuan secara rasmi. Setelah banci dibuat terhadap mangsaa-mangsa banjir Pekan Bangi, maka pada petang Sabtu 08 Disember Adun turun ke Pekan Bangi menyampaikan bantuan kewangan di Balai Komuniti Pekan Bangi. Adun turun bersama Tuan Haji Rushdi Ketua Lajnah Kebajikan dan AJK. Hadir Tuan Haji Zakaria Bujang Ketua Kampong Bangi yang membuat bancian. Turut sama hadir ialah Tuan Haji Sukaimi Rasmi Setiausaha dan Pemimpin di Perumahan Bangi Indah, saudara Ari Krishnan Ketua Antara Kaum Pakatan. Menurut Tuan Haji Zakaria, ``Mangsa Banjir pada 16 November di Kampong Bangi adalah sejumlah15 keluarga.`` . Mereka semua dijemput hadir pada petang ini.
Dalam ucapan Adun sebelum menyampaikan bantuan bahawa, ``Pada malam kejadian Adun telah turun bersama pengiring-pengiring, diikuti bantuan dari pihak Kawasan, Adun hanya mengetahui dan melawat pada malam itu, hanya lima buah rumah. Jangkaan hanya lima buah rumah saja mengalami banjir adalah tidak tepat, kerana masa itu waktu malam dan tidak menyedari ada lagi rumah-rumah yang turut mengalami banjir pada malam itu. Dari bancian yang dibuat oleh Ketua Kampong, Tuan Haji Zakaria Bujang, maka jumlah sebenar yang mengalami banjir ialah 15 orang. Setelah ketepatan jumlah, maka pada petang ini Adun Bangi datang bagi menyampaikan bantuan. Sebenarnya kata Adun, ``Jumlah bantuan yang diberi, iaitu sebanyak RM150.00 bagi sebuah rumah tidak sebanyak mana dan tak sepadan dengan kerosakan yang dialami rumah-rumah sebagaimana yang Adun lihat sendiri pada malam kejadian banjir. Bantuan ini adalah lebih bersifat penyataan simpati dari Adun. Bantuan Banjir tidak terhad kepada mangsa-mangsa banjir di Kampong Bangi sahaja, tetapi di tempat-tempat banjir yang lain, bahkan bantuan turut diberi ke luar kawasan, Misalnya banjir di Hulu Langat dan Sepang. Bantuan juga diberi terhadap bencara yang diakibatkan oleh hujan seperti tanah runtuh seperti Kajang Baru, Bukit Kajang, Kampong Bahagia Bangi dan beberapa tempat yang lain lagi.
Adun menyebut, ``Dari segi perancangan jangka panjang, pihak kerajaan akan mengambil pendekatan bagi mengatasi banjir bukan saja pada tempat mengalami banjir, tetapi semua tempat yang mengakibatkan banjir seperti pendalaman sungai, membaiki saliran, parit dan longkang. Kerajaan negeri memperuntukkan sejumlah besar bagi Jabatan Saliran, iaitu sebanyak RM72,892,878.92 bagi tahun 2013 berbanding dengan tahun lepas (2012) sebanyak RM66,046,297.00. Dari pada peruntukan 2013 memperbaiki saliran lembang Hulu Langat adalah diberi perhatian utama.
Berikut dari ucapan Adun, maka penyampaian bantuan yang berupa duit tunai disampaikan Adun kepada setiap keluarga rumah yang mengalami banjir. Majlis diakhiri dengan minum petang.

12 di morib - Google Blog Search

12 di morib - Google Blog Search


Life is colorful: Jakuzi & Waterpark <b>di</b> Gold Coast <b>Morib</b>...

Posted: 16 Dec 2012 11:44 AM PST

Entah macam mana tiba-tiba sahaja Mr. Hubby ada kursus di Gold Coast Morib. Wah, Gold Coast? Di manakah itu Gold Coast Morib? Kepada anda yang tidak pernah dengar tentang Gold Coast Morib, ada dua perkara yang anda wajib tahu bezakan:
1. Gold Coast Morib bukan Sepang Gold Coast (Golden Palm Tree), dan
2. Bukan juga Gold Coast Australia yang pantainya Surfers Paradise tu hehehe...
Gold Coast Morib adalah sebuah pusat peranginan yang terletak di pantai Morib, Kuala Langat. Oleh kerana saya dah pernah sampai ke Gold Coast Sepang dan Gold Coast Australia, maka, saya teringin sangat nak melihat Gold Coast Morib. Apakah yang ada di Gold Coast Morib? Oleh yang demikian, borang cuti saya majukan untuk bercuti pada hari Jumaat (memandangkan sistem HRMIS yang tergendala tak sudah).
Petang Khamis kami bertolak ke Gold Coast Morib. Oleh kerana tidak tahu jalan dan menggunakan GPS, pemanduan kami dibawa mengikuti jalan Putrajaya - Dengkil - Banting. Kira-kira sejam lebih jugalah untuk sampai ke Gold Coast Morib. Perjalanan yang melewati kesuraman senja dan awal malam kemudiannya mengingatkan saya tentang sesuatu. Terutamanya apabila terpandang papan tanda yang tertulis `Tanjung Sepat' apabila mula memasuki kawasan Banting. Fikiran saya teringat tentang pembunuhan kejam yang berlaku tahun 2010 di Ladang Gadong, Tanjung Sepat. Melewati ke jalan-jalan yang agak sunyi untuk sampai ke Gold Coast Morib.

 
Mujurlah ada GPS. Maka, tidaklah kami sesat atau terasa hendak berpatah balik. Kami tiba di pusat peranginan sekitar jam 7 malam.Mr. Hubby agak tergesa-gesa memandangkan kursusnya yang akan bermula malam itu juga. Jom lihat keadaan bilik dulu ye.


 
Melihat bilik yang disediakan Jakuzi, tentunya budak-budak teruja untuk berendam dalam jakuzi yang luas ini. 


 
Malam ini tak ada apa-apa aktiviti untuk budak-budak. Berehat sahajalah sambil menonton Piala AFF Suzuki antara Malaysia dengan Thailand.


Esok paginya, Mr. Hubby perlu menghadiri kursus. Maka, terpulang kepada saya untuk mengatur aktiviti untuk budak-budak. Meskipun agak sukar untuk mengawal 2 orang budak yang nakal, namun terpaksa jugalah saya kuatkan semangat untuk menjadikan cuti saya ini bermakna. Kebetulan pula, Hasya dan Khayra bangun awal pagi. saya gunakan kesempatan ini untuk membawa mereka berjalan-jalan di tepi pantai. Pantai ni tak jauh dari hotel, cuma perlu berjalan tak sampai 300 meter dari bilik. 
Pantai ini agak keruh airnya. Melihat kulit-kulit siput di permukaan, Hasya mengulang-ulang ayat `she sells shells on the sea shore'.
p.s.: kalau sesekali terbau aroma yang aneh dan kurang menyenangkan, itu kerana resort ni berdekatan dengan tempat pemprosesan makanan ayam hehehe... no wonder okay...

Bersambung di Part II.12 di kapar - Google Blog Search

12 di kapar - Google Blog Search


zaldeco: Pemasangan Kabinet Dapur <b>Di Kapar</b>, Klang

Posted: 10 Dec 2012 06:22 AM PST


Pereka dalaman, Faizal Zain sering selesa menghasilkan rekaan kabinet dapur yang ringkas, bersulam elemen minimalis tetapi mempergunakan ruang yang ada sebaik mungkin. Selalu rekaannya terserlah 'simple' tetapi amat berbaloi dengan wang yang pelanggan laburkan.
Pemasangan yang mahir dan terperinci menyerlahkan lagi kekemasan kabinet dapur yang tercipta. Team pemasangan sudah tahu akan kehendak dan sentuhan pereka dalaman Faizal Zain, seringkali rekaan asal Faizal dirujuk sewaktu proses pemasangan berlangsung.
Faizal kini gemar bermain dengan warna-warna yang lebih ceria, beralih dari warna-warna pastel yang sudah agak kerap diadaptasikan keatas rekaan kabinet dapurnya. Dengan rekaan terkini bersama gabungan warna terang, pastinya suasana dapur tampil lebih menawan dan menyerlah.
Dari ruang dapur yang hambar kini segalanya telah berubah. Nah...anda nilailah sendiri...

12 di tanjung sepat - Google Blog Search

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


Tanah 3 suku ekar <b>di</b> Kg Batu Laut, <b>Tanjung Sepat</b> – Land for sale <b>...</b>

Posted: 08 Nov 2012 07:05 AM PST

Area:Tanjong Sepat Property Type:Agricultural Price:RM150 000 Size:0.75Acres Title type:Leasehold Other info:Bumi Lot
Kepada yang betul-betul berminat sahaja:-

Tanah 3/4 ekar di lot 2769, Kg Batu Laut, Tanjung
Sepat, Selangor.

Harga Jualan dari 150K

Status Tanah : Pertanian (kelapa sawit usia pokok
8 tahun )

Tanah sebelah jalan kampung, 300 meter dari
jalanraya utama.

admin

12 di sungai panjang - Google Blog Search

12 di sungai panjang - Google Blog Search


Aliran Seperti <b>Sungai</b> Nil Ditemukan <b>Di</b> Titan Bulan Saturnus <b>...</b>

Posted: 13 Dec 2012 05:01 AM PST

Astronesia-Pesawat ruang angkasa NASA Cassini telah menangkap gambar tajam dari potongan sungai panjang di bulan besar Saturnus, Titan.Sungai penuh hidrokarbon membentang lebih dari 250 mil (400 kilometer) dari sumbernya ke laut besar di dekat kutub utara Titan yang dingin.Citra radar Cassini melakukan tembakan resolusi tinggi pertama yang pernah diambil dari suatu sistem sungai besar di luar Bumi, kata para peneliti,dan membandingkannya dengan Sungai Nil di Mesir.
"Meskipun ada beberapa alur yang pendek,liku lokal dan lembah sungai yang relatif lurus menunjukkan setidaknya satu kesalahan dalam mengikuti jejak alur, mirip dengan sungai besar lainnya yang mengarah ke sisi selatan laut Titan yang sama,"kata Jani Radebaugh,tim Cassini radar team associate at Brigham Young University,dalam sebuah pernyataan.
"Kesalahan patahan di batuan dasar Titan tersebut tidak dapat diartikan mirip dengan lempeng tektonik seperti yang ada di Bumi,namun masih mengarah pada pembukaan cekungan dan mungkin pembentukan laut raksasa itu sendiri," tambah Radebaugh.
Para ilmuwan yakin bahwa di sungai ini penuh dengan cairan karena tampak gelap di sepanjang citra Cassini.Namun cairan ini bukan air, Titan memiliki sistem cuaca berbasis hidrokarbon, dengan hujan etana dan metana dari langit dan menyatukannya di danau besar dan laut.
Citra baru menunjukkan sungai mengalir ke Kraken Mare, laut terbesar yang dikenal di Titan.Para peneliti memperkirakan bahwa Kraken Mare mencakup sekitar 154.000 mil persegi (400.000 kilometer persegi), sehingga lima kali lebih besar dari Danau Superior Amerika Utara.
Misi $ 3.2 milyar Cassini merupakan kolaborasi yang melibatkan NASA, European Space Agency dan Badan Antariksa Italia.Diluncurkan pada tahun 1997, tiba di sistem Saturnus pada tahun 2004, dan mengirim probe yang disebut Huygens turun ke permukaan Titan pada Januari 2005.
Seperti yang diharapkan, Huygens berhenti mengirimkan data ke bumi tak lama setelah mendarat di Titan, pada jarak 3.200 mil (5.150 km) lebar bulan terbesar Saturnus.Tapi Cassini masih kuat, dan misinya untuk mempelajari Saturnus dan bulan-bulannya telah diperpanjang setidaknya 2017.

Sumber: Space.com

12 di shah alam - Google Blog Search

12 di shah alam - Google Blog Search


Kelab Malam Pertama <b>Di Shah Alam</b>, Voyage - Tahniah Kerajaan <b>...</b>

Posted: 06 Dec 2012 05:53 PM PST

CTS ingin mengucapkan tahniah kepada Kerajaan Pakatan Haram Selangor terutama Ahli Parlimen Shah Alam, YB Khalid Samad, yang telah memecahkan tradisi mewujudkan Kelab Malam pertama di Shah Alam!!! Bertempat di Setia Alam atau lebih khusus di Setia Avenue 2, Jalan Setia Prima S, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Malaysia. Sekalung ucapan tahniah diucapkan. 
Shah Alam sebelum 2008, terkenal dengan bandar bercirikan keIslamannya. Jangan kata Kelab Malam, pusat snooker dan panggung wayang jangan harap dapat didirikan di bandar ini. Dengan kewujudan pemerintahan baru, Pakatan Haram telah berjaya mewujudkan bukan sahaja Kelab Malam, malah rumah-rumah tumpangan dan hotel-hotel murah yang dikhuatiri menempatkan aktiviti-aktiviti maksiat berleluasa seperti cendawan selepas hujan. 
"Grand Opening" atau pembukaan besar-besaran akan diadakan pada 12.12.2012, satu tarikh keramat bagi penduduk Shah Alam. Voyage Shah Alam di dalam laman sosial Facebook nya juga menjanjikan "Draught Beer" yang paling berpatutan dari segi harga! Adalah diharapkan Menteri Besar Selangor tidak melepaskan peluang untuk merasmikan hari bersejarah ini. Hidup PR! Hidup PR! Hidup PR!Inilah wajah model dan emcee cantik manis yang akan menjadi peneman anda sepanjang malam, Stephanie Tan.

Forum Politik Matang <b>di Shah Alam</b> | Saifulislam.Com 2.0

Posted: 13 Oct 2012 03:38 AM PDT

Forum Politik Matang di Kediaman MB Selangor tempoh hari, rupa-rupanya membariskan panelis yang semuanya graduan Jordan. Prof. Madya Dr Mohd Asri ZA paling senior, kemudian Dr Khairuddin at-Takiri, diikuti dengan saya sebagai junior.

Dalam Forum Politik Matang berkenaan, saya ingin berkongsi sesuatu yang saya kira boleh menjadi nilai tambah untuk rakan panelis serta hadirin. Itu salah satu sebab mengapa saya banyakkan huraian berkaitan Sejarah dan Tamadun Islam, bersesuaian dengan keadaan diri saya yang semasa ini sedang menjadi murid Sejarah.

Antaranya:

 • Bagaimana Tauhid memberi kesan kepada struktur sosial – impak kepada bandar Ur kaum Sumer – pembuktian Tauhid melalui aktiviti arkeologi.
 • Revolusi Perancis 1789-99 dengan slogan Liberty, Equality dan Fraternity memudahkan kita melihat mengapa Tauhid dibenci golongan berkuasa. Elemen ini menjadi intipati Tauhid. "Seruan ini pasti dibenci raja-raja" adalah antara komen awal yang Baginda SAW terima berkenaan makna La Ilaha Illallaah.
 • Gerakan penterjemahan ide di era Tahtawi dan Muhammad Abduh sebagai perbandingan tentang keutamaan menterjemahkan buku pemikiran semasa bagi membentuk politik matang.
 • Gerakan Jadidiyyah oleh Sheikh Kursavi 1804 yang bersemangat Islam, berubah menerima serapan idea kesatuan bangsa apabila Rusia menakluk wilayah Volga pada tahun 1880an untuk membentuk Pan Turkism (Ketuanan Turki – Turanism)
 • Demikian juga perubahan yang berlaku kepada The Young Ottoman daripada berjati diri Islam, berubah kepada Turkism, sebagai menunjukkan idea-idea kesatuan berasaskan bangsa adalah idea reaktif yang tidak boleh menjadi asas perjuangan.
 • Nicholas Hagger di dalam buku The Light of Civilization dan The Rise and Fall of Civilization merumuskan bahawa semua tamadun tanpa mengira bangsa, di mana dan bila, akan berada dalam peningkatan apabila mereka komited dengan mesej 'Cahaya', dan jatuh apabila menjauhi mesej itu.

YB Khalid Samad kata saya 'mencari masalah' dengan menyenaraikan kedudukan istimewa melayu, hak istimewa melayu, ketuanan melayu dan diakhiri dengan Melayu Sepakat Islam Berdaulat :-)

Berikut adalah rakaman Forum Politik Matang di Dewan Megawati Kediaman Rasmi Menteri Besar Selangor baru-baru ini. Pentas dan topik yang saya jarang berpeluang 'menikmatinya'. Jelas sekali saya tidak berbakat dalam politik, harus terus menulis dalam fokus yang lain, namun amanah ilmu dan tanggungjawab al-Bayan mesti diteruskan.

Terima kasih penganjur kerana menggandingkan saya dengan masyaikh yang hebat. Banyak saya belajar dalam Forum Politik Matang ini. Semoga hadirin juga banyak mengambil manfaat daripada mereka.

HASRIZAL
43000 BSP

 Artikel Ini Telah Dibaca Oleh (3218) Pelawat

12 di kajang - Google Blog Search

12 di kajang - Google Blog Search


Tun_Telanai: MCA SAPU TANAH <b>DI KAJANG</b>

Posted: 07 Dec 2012 01:46 AM PSTKAJANG- Sedikit demi sedikit skandal projek sapu tanah oleh BN Selangor sewaktu memerintah negeri itu dahulu mula terdedah. Terbaru, Ahli Parlimen DAP Serdang, Teo Nie Ching pula tampil dengan pendedahan berikutnya.

Beliau mendedahkan bahawa tanah seluas 6,900 kaki persegi yang terletak di kawasan komersil di tengah bandar Kajang 'dibeli' MCA Hulu Langat pada Januari 2001 juga dengan harga RM1 sekaki persegi.
"Lebih memeranjatkan apabila tanah itu kini diambil pula oleh Kerajaan Persekutuan untuk projek MRT dengan bayaran pampasan kepada MCA dengan satu jumlah yang tidak diketahui," katanya pada sidang media, hari ini, lapor Roketkini.
Menurut Nie Ching, tapak itu kini sedang dibina bangunan pejabat MCA Hulu Langat dan bukan untuk dibina tadika atau dewan orang ramai seperti yang didakwa.
Nie Ching juga menuntut MCA melalui pimpinannya termasuk Presidennya, Chua Soi Lek, Donald Lim dan terutamanya Chua Tee Yong untuk menjelaskan kepada umum bagaimana MCA dapat memiliki lot tanah itu pada harga yang terlalu murah dan berapa pula pampasan yang dibayar Kerajaan Persekutuan kepada mereka.
Menurut Nie Ching, pampasan yang perlu dibayar untuk pengambilan balik tanah oleh kerajaan harus mengikut harga pasaran semasa.
"Sewaktu tanah itu dibeli MCA, mereka sekadar membayar RM1 sekaki persegi.
"Pampasan yang mereka dapat daripada Kerajaan Persekutuan adalah keuntungan yang mereka perolehi," katanya.
Ditanya mengenai pampasan yang mungkin diberi kepada MCA, beliau memberi perbandingan Bangunan Dewan Perbandaran MPKj yang terletak berhadapan tapak milik MCA itu memohon RM16 juta sebagai pampasan lantaran projek MRT berkenaan.
Sebelum ini Ahli Dewan Undangan Negeri Sekinchan Ng Suee Lim mendedahkan sebanyak 24 keping tanah di Selangor didakwa dijual murah kepada parti komponen BN semasa parti itu mentadbir negeri.
Beliau mendakwa tanah seluas 33.5 ekar atau 1,459,260 kaki persegi itu dijual pada harga RM1 kakipersegi atau lebih RM1.4 juta kepada parti komponen BN antara 1999 hingga 2008, walaupun harga pasarannya sekurang-kurangnya RM20 juta hingga RM300 juta.
Daripada 24 bidang tanah yang didedahkan dibeli pada harga murah oleh parti komponen BN Selangor, lima daripadanya didaftarkan milik MCA.

ads