Rabu, 21 November 2012

12 di cheras - Google Blog Search

12 di cheras - Google Blog Search


Penyingkap Fakta: MISTERI BANGLO <b>DI CHERAS</b>

Posted: 12 Oct 2012 11:31 PM PDT

PENYINGKAP FAKTA 666

Blog ini memaparkan informasi fakta hasil tinjauan kru 666 di lokasi tinjauan berhubung kes paranormal.

Untuk rekod, 666 bukan kumpulan pemburu hantu tetapi kru berminat merakamkan kegiatan entiti paranormal dalam bentuk audio dan visual di pelbagai lokasi terpilih menggunakan peralatan elektronik.

666 ditubuhkan pada Julai 2011, dianggotai 13 kru dengan latar belakang berbeza.

Kami semua disatukan oleh minat dan semangat sama.

BAJU PENYINGKAP FAKTA 666

Hubungi Razali Harun 016 231 5812 untuk membeli baju Penyingkap Fakta, RM25 sehelai tanpa bayaran wang pos.

Sila lihat sampel baju DI SINI.

MINYAK WANGI KASTURI SYIFA'

Sila hubungi Puan Lin 012 6277 300 untuk mendapatkan bekalan minyak wangi diaurakan dengan bacaan Al-Quran, Kasturi Syifa'.

12 di teluk datok - Google Blog Search

12 di teluk datok - Google Blog Search


Suara 1 Umno: SIRI CERAMAH ISU SEMASA POLITIK <b>DI TELUK</b> <b>...</b>

Posted: 12 Nov 2012 04:39 PM PST

(1) CERAMAH POLITIK ISU SEMASA

 
OLEH

USTAZ MOHD NOR DERIS
(BEKAS AJK DEWAN TERTINGGI PAS PUSAT)
TARIKH: 16 NOV. 2012 (JUMAAT)
TEMPAT: DEWAN PERDA TELUK KUMBAR, PULAU PINANG

(2)

CERAMAH " BERSATU UNTUK MENYELAMATKAN AQIDAH UMAT ISLAM"
DATO' HASAN MOHD ALI
BEKAS PESURUHJAYA PAS SELANGOR / NAIB PRESIDEN PAS PUSAT
TARIKH: 17 NOV. 2012 (SABTU)
TEMPAT: DATARAN KG. SULUK, TELUK KUMBAR, PULAU PINANG
SEMUA MUSLIMIN DAN MUSLIMAT DIJEMPUT HADIR
MENARIKNYA CERAMAH-CERAMAH INI AKAN DISAMPAIKAN OLEH PEMIDATO YANG MEMANG HEBAT DARI MANTAN PEMIMPIN PAS SENDIRI. TOKOH-TOKOH INI BUKAN CALANG-CALANG ORANG. MEREKA BUKAN KETUA CAWANGAN PAS, DAN BUKAN JUGA KETUA KAWASAN PAS BALIK PULAU SEBALIKNYA TOKOH-TOKOH INI PERNAH MEMEGANG JAWATAN TERTINGGI PAS PUSAT BEBERAPA TAHUN LAMANYA. 
ELOKLAH KITA UMAT ISLAM JANGAN KIRA PARTI, MENGHADIRKAN DIRI UNTUK MENCARI KEADILAN DAN KEBENARAN DALAM MENGHADAPI CABARAN PRU 13 AKAN DATANG!

di negeri selangor - Google Blog Search

di negeri selangor - Google Blog Search


Tahap pencemaran air <b>di Negeri Selangor</b> masih terkawal <b>...</b>

Posted: 20 Nov 2012 03:45 AM PST

TAHAP pencemaran sumber air Negeri Selangor masih terkawal dengan indeks kualiti Air di tiga sungai utama iaitu Sungai Langat, Sungai Selangor dan Sungai Klang meningkat setiap tahun sejak  2000 hingga 2012.
 
Indeks Kualiti Air bagi Sungai Langat meningkat daripada 68 kepada 76 walaupun masih berada kelas ketiga dalam kategori sederhana tercemar. Sungai Selangor pula meningkat daripada 81 kepada 86 pada kelas kedua dalam kategori bersih manakala Sungai Klang meningkat daripada 53 dalam kategori tercemar kepada 72 dalam kategori sederhana tercemar.
 
Sepanjang 2010 hingga Oktober 2012, sebanyak 19 kes pencemaran sumber air yang menyebabkan henti tugas loji pembersihan air direkodkan. Kes-kes ini melibatkan pencemaran daripada pelbagai sumber seperti kilang, tapak pelupusan sampah, kuari dan kejadian alam semula jadi.
 
Antara sumber utama yang mencemarkan sungai selangor adalah daripada tumpahan minyak daripada kilang-kilang dan sekurang-kurang 2 kilang termasuk syarikat yang disenaraikan di bursa saham telah diambil tindakan oleh kerajaan negeri dengan meminta jabatan peguam negara untuk mendakwa syarikat yang terbabit di mahkamah.
 
Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) menjalankan pemantauan dan mengambil tindakan terhadap kesalahan pencemaran sumber air Negeri Selangor menerusi dua jawatankuasa iaitu Jawatankuasa Pengurusan Lembangan Sungai Selangor dan Pasukan Petugas Mengawal Pencemaran.
 
Bagi kes kecemasan seperti pencemaran yang menyebabkan henti tugas loji, tindakan serta merta akan diambil melalui Jawatankuasa Kecemasan Pencemaran SUmber Air Negeri Selangor yang sentiasa berada dalam keadaan siap siaga untuk menangani sebarang kes pencemaran.
 
Secara amnya, pencemaran sumber air adalah disebabkan ketidakpatuhan dan pelanggaran kepada peraturan sedia ada oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab. Setiap kes pencemaran diberi perhatian dan tindakan segera oleh LUAS supaya ia tidak menjejaskan keperluan masyarakat.
 
YB ELIZABETH WONG
Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor
Sent from my BlackBerry®

12 di ampang - Google Blog Search

12 di ampang - Google Blog Search


jinggo-fotopages: Celoteh Zuraida sambut Najib <b>di Ampang</b>

Posted: 13 Nov 2012 05:15 AM PST

Venue : Taman Dagang Fasa 1, Ampang, Selangor
Event : Ceramah Jelajah Merdeka Rakyat
Date : 12/11/2012 @ 930 pm
Kata lah apa pun, tapi saya yakin Zuraida bangga dapat menyambut pemimpin no satu negara ketika ini, di kawasan beliau di Ampang. Nak sambut Anwar sebagai no satu, kena lah bekerja keras dan doa banyak banyak baaaaanyaaaaaak....

12 di jeram - Google Blog Search

12 di jeram - Google Blog Search


Tapak Rumah 90&#39;x 100&#39; <b>di jeram</b> k.selangor - free-ni (iklan percuma)

Posted: 06 Nov 2012 09:43 PM PST

Nama: shah
Email: shhproperty@yahoo.com
Website:
Tajuk: Tapak Rumah 90'x 100' di jeram k.selangor
Iklan: -Tanah lot (7 lot) utk di jual berhampiran dgn Pantai Jeram,Kuala Selangor

-Lokasi tanah : Jalan Tambak Tengah,Pantai Jeram,Kuala Selangor

-title : Freehold/Rizab Melayu (Pertanian)

-saiz tanah : 100'x90'

-geran bersama (kongsi)

-harga :Rm60,000 (boleh runding)

**Info :Tanah terletak berhampiran dgn jln besar 'Klang-Teluk Intan',hanya 450 meter dari masjid baru pekan Jeram,hanya 50 meter utk ke medan ikan bakar,jalan sedia ada (jalan baru di turap).

-kepada yg berminat/utk keterangan lanjut,sila hubungi saya di talian 012-2877915/010-2657600 (shah).

http://www.mudah.my/Tanah+di+Pantai+Jeram+Kuala+Selangor-18685269.htm
Ip Pengirim: 175.137.86.22

12 di batang kali - Google Blog Search

12 di batang kali - Google Blog Search


anwar ibrahim <b>di batang kali</b> - ceramah jelajah <b>...</b> - Pakdoe Allan

Posted: 02 Nov 2012 09:23 AM PDT


P/S: RAKYAT SEMAKIN FAHAM MENGAPA UMNO BEGITU SIBUK INGINKAN KEPADA KUASA....MEREKA TAKUT DIDAKWA DAN USAHA MEREKA UNTUK MENGKAYAKAN KRONI TERBENGKALAI

PAKDOE ALLAN

12 di jenjarom - Google Blog Search

12 di jenjarom - Google Blog Search


Putraraditya_@PRP: Knowledge | <b>JENJAROM</b>.com

Posted: 21 Nov 2012 06:53 AM PST

Setelah mencari ke sana-sini, ia pon terlihat Sang Buaya sedang enak tidur di tepi sungai .Ia jugak … "Emm, Sang Buaya , lebih senang dihitung jika berkumpul di dalam sungai , mungkin ada yang tertinggal," kata Sang Kancil.

More: 
Putraraditya_@PRP: Knowledge

12 di dengkil - Google Blog Search

12 di dengkil - Google Blog Search


Rosmah, BAKTI Lawat Mangsa Banjir <b>Di Dengkil</b>

Posted: 07 Nov 2012 10:27 PM PST

alt

 

DENGKIL 8 Nov - Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan ahli-ahli Badan Amal Dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri (BAKTI) hari ini meluangkan masa melawat mangsa banjir yang di tempatkan di Pusat Penempatan Sementara di sini.

 

Rosmah yang juga merupakan Yang Di Pertua BAKTI meluangkan masa kira-kira 30 minit bersama mangsa banjir dan makan tengah hari bersama mereka.

 

"Selepas mendapat maklumat mengenai kejadian banjir, kami (BAKTI) telah berbincang dan mengambil keputusan untuk datang melawat ke kawasan yang mengalami banjir.

 

"Kami turut mengambil inisiatif untuk menyumbangkan RM 10 ribu kepada setiap negeri yang mengalami banjir iaitu di negeri Selangor, Johor, Melaka dan Perak," katanya ketika berucap di Dewan Orang Ramai, Dengkil yang dijadikan sebagai Pusat Penempatan Sementara bagi mangsa banjir.

 

Menurut Rosmah, dengan sumbangan yang disalurkan ini, dapat meringankan beban mangsa banjir untuk membeli keperluan yang diperlukan oleh mangsa banjir.

 

"Dana ini akan disalurkan melalui Pertubuhan Isteri Wakil-Wakil Rakyat setiap negeri yang terlibat, dan wang tersebut akan digunakan untuk membeli keperluan bagi kegunaan mangsa banjir," katanya.

 

Tambahnya lagi, rakyat tidak perlu risau jika ditimpa musibah kerana pelbagai pihak seperti pertubuhan kebajikan akan turut sama menghulurkan bantuan.

 

"Ini (beri sumbangan dan melawat) sahaja yang mampu kami lakukan. Segala yang terjadi adalah ketentuan Allah SWT. Saya lihat keperluan mangsa banjir mencukupi dan kita perlu bersyukur kerana pelbagai pihak turut sama membantu menghulurkan bantuan bukan sahaja daripada pihak Barisan Nasional (BN) sahaja," ujarnya lagi.

 

Seramai kira-kira 919 mangsa banjir yang ditempatkan di penempatan sementara ini dijangka akan pulang ke rumah masing-masing pada petang ini jika keadaan mengizinkan.

12 di ulu kelang - Google Blog Search

12 di ulu kelang - Google Blog Search


Mengambil Bahagian Dalam Perbahasan Belanjawan 2013 Negeri <b>...</b>

Posted: 21 Nov 2012 01:11 AM PST

Shah Alam, 21 November 2012 - Sempena Sidang Dewan Negeri Selangor Ke-12 Tahun 2012, Mesyuarat Ke-3 Penggal Ke-5. Saari telah mengambil bahagian dalam perbahasan menyokong Belanjawan 2013 yang telah dibentangkan oleh Dato' Menteri Besar Selangor Isnin lalu. Saari telah membawa empat isu penting untuk perhatian pihak Kerajaan Negeri.

Berikut adalah teks ucapan Saari semasa perbahasan Belanjawan 2013 :

Tuan Speaker

 

Terima kasih kerana memberi peluang kepada Hulu Kelang untuk mengambil bahagian dalam perbahasan Belanjawan 2013.

Sekali lagi saya ingin menegaskan bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor sedang dan terus bergerak di atas landasan yang betul; antara ciri-ciri terpenting betulnya landasan ini adalah:

 • pentadbiran yang amanah, telus dan berani serta sanggup disemak oleh institusi yang ditubuh sendiri oleh Kerajaan seperti dalam pendengaran awam SELCAT berkenaan banjir di Klang Selatan dan Hulu Langat, operasi pasir di bawah Kumpulan Semesta dan Penggunaan Tanah Lapang PKNS di Kelana Jaya dan RTPJ2
 • melaksanakan program-program Merakyatkan Ekonomi Selangor yang berteraskan Hasil Negeri Untuk Rakyat
 • membudayakan amalan "Membetulkan yang biasa dan Membiasakan yang betul"
 • menjayakan slogan Selangorku yang semakin mendapat penyertaan rakyat Selangor dalam mendukung dan mempertahankan pentadbiran yang amanah, telus, bersih dan bertanggungjawab
 • mengamalkan belanjawan berimbang dengan memastikan berbelanja berdasarkan pendapatan yang sudah ada di tangan, tidak boros serta tidak membebankan rakyat dengan hutang.

 

Selaras dengan itu, sekali gus daripada pemerhatian Hulu Kelang, dari 25 tawaran yang terkandung dalam Manifesto Barisan Alternatif antara PKR dan PAS pada tahun 2008 sehingga tahun 2011 sebanyak 18 telah dilaksanakan dengan ditambah 3 lagi program yang dilaksanakan pada tahun 2012.

Ini menjadikan 21 dari 25 program yang telah dilaksanakan dalam tempoh 4 tahun 7 bulan Pakatan Rakyat mentadbir Selangor. Pencapaian 21 per 25 ini adalah bersamaan dengan 84% ataupun A plus, dengan izin.

 

Tuan Speaker

 

Setelah menegaskan bahawa Kerajaan Negeri berada di atas landasan yang betul, saya ingin menegaskan pula beberapa perkara yang mesti diperkemaskan lagi dalam pentadbiran Kerajaan Negeri.

Dalam kesempatan masa 20 minit yang ada pada saya, saya ingin mengemukakan hanya empat perkara:-

 

Pertama: Teguran Ketua Audit Negara

Hulu Kelang menggesa Kerajaan Negeri mengambil tindakan segera terhadap perkara-perkara yang dibangkitkan dalam Laporan Ketua Audit Negara m.s 141 berkenaan dengan 27 perkara dan teguran bagi tahun-tahun 2006, 2008, 2009 dan 2010 yang digesa oleh pihak Audit Negra agar diambil tindakan segera.

Kedua: Usul-usul dan Penyata-penyata Jawatankuasa Pilihan

Hulu Kelang meminta Kerajaan mengambil berat usul-usul yang dibawa oleh ahli-ahli Yang Berhormat yang telah dibahas dan diluluskan di Dewan yang mulia ini. Masih terdapat banyak usul yang tidak diambil tindakan oleh Kerajaan sehingga menyebabkan teguran seperti yang terdapat dalam Laporan Ketua Audit Negara m.s 26-27 berkenaan pembangunan tanah perkuburan bukan Islam tanpa kebenaran di Seksyen U14, Mukim Bukit Raja, Daerah Petaling. Perkara ini telah dibahaskan sebagai usul berikutan Penyata SELCAT di sidang Dewan pada tahun 2010.

Demikian juga Kerajaan Negeri diminta agar memberi perhatian yang sewajarnya terhadap penemuan, saranan dan syor daripada Jawatankuasa Pilihan Dewan yang terdiri daripada JP PADAT, JP PBT, JP ABAS dan PAC yang terkandung dalam penyata-penytaa yang dikemukakan sebagai kertas-kertas mesyuarat di Sidang Dewan yang mulia ini.

Ketiga: Prestasi PBT

Dalam perkara ini Hulu Kelang ingin membangkitkan isu "value for money", dengan izin, – sering kali "value for money" diungkapkan dari perspektif Kerajaan; iaitu dari pihak penerima cukai! Namun konsep "value for money" juga hendaklah dilihat dari perspektif pembayar cukai.

Khusus dalam perkhidmatan angkat sampah, nyata terdapat di beberapa kawasan perumahan di beberapa PBT di mana sampah tidak diangkat menurut jadual.

Sebagai contoh di kawasan MPAJ, terdapat kawasan-kawasan perumahan tertentu yang telah beberapa minggu sampah hanya diangkat sekali sahaja dalam seminggu. MPAJ sudah pasti ada rekodnya. Apa yang penting penduduk sudah membayar cukai dan berdasarkan konsep "value for money" sepatutnya mereka berhak mendapat khidmat angkat sampah tiga kali seminggu. Kehilangan khidmat angkat sampah dua kali seminggu telah menjejaskan hak mereka terhadap "value for their money", dengan izin.

Ini bererti, Kerajaan melalui MPAJ, telah gagal memberi khidmat sepenuhnya bagi "value for their money". Ini juga bermakna Kerajaan melalui MPAJ berhutang khidmat angkat sampah atau Kerajaan melalui MPAJ telah mengambil cukai daripada rakyat tanpa memberikan khidmat yang sepatutnya.

Hulu Kelang meminta berdasarkan rekod yang dimiliki oleh MPAJ, agar MPAJ mengira berapakah nilai khidmat angkat sampah yang tidak diberikan oleh MPAJ ini dan menjadikannya sebagai hutang MPAJ kepada pembayar cukai.

Hulu Kelang juga mencadangkan agar Kerajaan Negeri mengisytiharkan untuk memulangkan hutang ini sebagai "refund", dengan izin – kepada pembayar-pembayar di kawasan-kawasan yang terlibat.

Perkara ini mungkin dianggap remeh ataupun renyah – namun ini membuktikan integriti, sifat amanah dan prihatin Kerajaan terhadap apakah nilai "value for money" kepada Kerajaan dan rakyat.

Keempat: Pembangunan di Kawasan Cerun dan Nyawa Rakyat

Saya ingin menarik perhatian Dewan yang mulia ini terhadap isu pembangunan di kawasan-kawasan sensitif cerun di Hulu Kelang dan Bukit Antarabangsa:

Mengingatkan Dewan yang mulia ini beberapa kejadian tanah runtuh:-

 1. Dis 1993 – tragedi Highland Towers runtuh meragut 48 nyawa
 2. April 1995 – tanah runtuh Flat Keramat Permai melibatkan pemindahan 186 penduduk
 3. Mei 1999 – 4 kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa menyebabkan ribuan orang penduduk terputus jalan untuk kembali ke kediaman mereka dan Wangsa Heights Condominium serta Atheneaum Condominium diisytiharkan tidak selamat
 4. Oktober 2000 – tanah runtuh di Bukit Antarabangsa yang lokasinya terletak kira-kira hanya 10 meter dari lokasi tanah runtuh pada Mei 1999
 5. November 2002 – 3 kejadian tanah runtuh berlaku di Jalan Lee Woon di Taman Zooview; di Jalan Bunga Anggerik Ukay Heights dan meranapkan rumah Tan Sri Jeneral (B) Ismail Omar di Taman Hillview yang meragut 8 nyawa
 6. Mei 2006 – kejadian tanah runtuh secara besar-besaran di Kg Pasir yang meragut 4 nyawa serta mengakibatkan cerun tidak stabil yang memaksa 16 keluarga di Taman Zooview terpaksa mengosongkan rumah mereka
 7. September 2007 – kejadian tanah runtuh di Jalan H Taman Melawati yang mengakibatkan kerosakan kepada 2 buah rumah teres dua tingkat
 8. April 2008 – kejadian tanah runtuh di Wangsa Heights Condominium Bukit Antarabangsa yang mengakibatkan beberapa buah kereta remuk dihempap batu-batu besar yang jatuh
 9. Disember 2008 – kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa yang meragut 5 nyawa, 14 cedera, 14 buah rumah musnah dan 2000 penduduk dipindahkan

10. Mei 2011 – kejadian tanah runtuh di Ukay Perdana yang meranapkan beberapa buah kenderaan

11. Mac 2012 – kejadian tanah runtuh disebabkan longkang pecah di tanah milik pemaju

11 kejadian yang meragut 65 nyawa ini tidak termasuk 14 lagi kejadian tanah runtuh di kawasan-kawasan berhampiran seperti di Ampang dan Pandan Perdana.

Belum pun kejadian-kejadian ini reda kesannya, penduduk di DUN Hulu Kelang dan DUN Bukit Antarabangsa dikejutkan dengan projek-projek yang boleh mengancam keselamatan nyawa dan harta benda penduduk di sekitarnya.

Projek-projek ini adalah:

 1. Projek membangunkan 3 blok, 40-41 tingkat "service suite" berjumlah 1,000 unit di Lot 847, Mukim Ulu Kelang, Daerah Gombak, Selangor Darul Ehsan.  [No fail: MPAJ/OSC/DEV/40/12] ("LOT 847") oleh pemaju Forward Esteem Sdn Bhd ("FESB");
 1. Projek membangunkan 5 blok, 17 tingkat kondominium berjumlah 70 unit di Lot 5, Seksyen 2, Jalan 2, Taman Sri Ukay, Mukim Ulu Kelang, Daerah Gombak, Selangor Darul Ehsan [No. Fail : MPAJ 11/2/2/38 – 2012] ("LOT 5") oleh pemaju Spectacular Heights Sdn Bhd ("SHSB")
 1. Projek membina 206 unit bungalow, rumah superlink dan condominium 18 tingkat (dan kemudahan 3 tingkat} di atas LOT 16833 (PT 4609), 16834 (PT  4610), 16835 (PT 4611), 16836 dan 16837, Taman Melawati, Mukim Setapak, Daerah Gombak, (Bukit Fasa III Taman Melawati) oleh pemaju Angkasa Gagah Sdn Bhd.

Pembangunan 1 dan 2 terletak amat berdekatan dengan tapak Highland Towers.

Punca keruntuhan Highland Tower telah dikenalpasti sebagai aliran air bawah tanah di bawah bangunan tersebut telah disekat menyebabkan asasnya menjadi lemah dan bangunan tersebut runtuh.

Juruperunding bagi pihak pemaju memaklumkan kepada wakil-wakil penduduk pada 3 Oktober 2012 bahawa keadaan bukit di sekitar Taman Sri Ukay dan Hillview adalah sangat tidak stabil dan berisiko tinggi untuk mengalami kejadian tanah runtuh. Menurut beliau, kejadian tanah runtuh ini boleh berlaku pada bila-bila masa kerana tanda-tanda awal telah muncul sama seperti yang telah berlaku di beberapa kawasan di Bukit Antarabangsa.

Apa yang menakjubkan adalah apabila juruperunding tersebut menyatakan bahawa cerun-cerun di kawasan DUN Hulu Kelang dan DUN Bukit Antarabangsa boleh distabilkan oleh pemaju sekiranya pemaju dibenarkan membangunkan kedua-dua projek di Taman Sri Ukay dan Taman Hillview!!

Seolah-olah pemaju mahu memberitahu bahawa nyawa dan harta benda penduduk Taman Sri Ukay dan Taman Hillview akan terancam sekiranya pembangunan di kawasan tersebut tidak dijalankan. Sebaliknya jika pemaju dibenarkan memajukan kawasan tersebut, nyawa dan harta benda penduduk akan selamat.

Tugas dan tanggungjawab untuk menjaga keselamatan nyawa dan harta penduduk bukannya tanggungjawan pemaju – ia adalah tanggungjawab Kerjaan Negeri. Taggungjawab ini tidak boleh dipindahkan oleh Kerajaan Negeri kepada pemaju.

Dengan itu Hulu Kelang meminta agar Kerajaan Negeri:-

 • melantik pakar bebas bagi mengesahkan dakwaan juruperunding pemaju tentang status keselamatan cerun dan kawasan tersebut.
 • sekiranya sah kawasan tersebut tidak selamat dan benar-benar mengancam keselamatan nyawa dan harta benda rakyat; Kerajaan hendaklah mengazetkan kawasan tersebut sebagai kawasan tidak selamat dan melalui apa cara sekalipun hendaklah memastikan pemaju tidak dibenarkan membangunkan kawasan yang mengancam nyawa dan harta benda rakyat itu,

Manakala projek ke-3 di Taman Melawati pula menunjukkan adanya tanda-tanda awal pada musim hujan turut membuktikan kawasan tersebut tidak selamat untuk pembangunan. Pada 19 Novermber 2012 telah berlaku tanah runtuh di AmberHill Taman Melawati. Dalam kejadian tersebut longgokan tanah yang besar serta batu-batuan telah jatuh ke atas jalan di hadapan rumah di Jalan K, Taman Melawati.

Sebelum ini Kerajaan Negeri telah mengarahkan dibekukan semua pembangunan di cerun-cerun kelas III dan kelas IV di kawasan Bukit Fasa III Taman Melawati. Namun penduduk mendakwa, apa yang mendukacitakan mereka adalah apabila pihak MPAJ menyatakan bahawa pembangunan  di cerun kelas III boleh dibenarkan sekiranya memenuhi syarat-syarat tertentu.

Saya secara berterus terang ingin menyatakan seperti juga dalam kes projek pertama dan ke-2 di Taman Sri Ukay dan Taman Hillview, penduduk mempunyai persepsi bahawa MPAJ lebih menyebelahi pemaju.

Dalam hal ini, penduduk mempunyai persepsi bahawa pendirian dan sikap MPAJ adalah tidak seiring dan selari dengan dasar dan pendirian Kerajaan Negeri.

Persepsi seperti ini amat perlu diperbetulkan segera.

Sekali lagi seperti projek-projek di Taman Sri Ukay dan Taman Hillview, penduduk Taman Melawati mendakwa bahawa pemaju telah menjanjikan serta meyakinkan Jawatankusa Kawasan Sensitif Alam Sekitar dan Jabatan Mineral dan Geosains untuk pemaju menstabilkan kawasan cerun tersebut. Bahkan pemaju bercadang untuk membina bangunan di cerun-cerun yang sudah ditarah di Bukit Fasa III Taman Melawati tersebut.

Dalam satu wacana anjuran Exco Perumahan baru-baru ini, penceramah undangan Profesor Emeritus Dr Ismawi Md Zen telah menyatakan bahawa lapisan tanah di bawah kawasan-kawasan bukit di Hulu Kelang dan Bukit Antarabangsa adalah terdiri daripada lapisan batu buruk, atau rotten rocks, dengan izin. Menurut Profesor Dr Ismawi, sekiranya lapisan batu-batu buruk ini ditebuk bagi pembangunan air akan masuk dan menyerap ke lapisan bahagian dalam. Ini menjadikan lapisan-lapisan ini lemah dan tidak stabil sehingga boleh mencetuskan kejadian tanah runtuh.

Tuan Speaker

Dengan mengambil kira agar Kerajaan Negeri memberikan perhatian kepada empat perkara di atas, Hulu Kelang menyokong Belanjawan 2013.

Saari Sungib, 21 Nov 2012

12 di bangi - Google Blog Search

12 di bangi - Google Blog Search


aizamia3: Sup Urat Ketin <b>di Bangi</b>

Posted: 13 Nov 2012 04:17 PM PST

Hari Kejadian: Isnin (12 November 2012)
Tempat dan masa kejadian: Bangi - 9 malam..

 •  Penat balik kerja tak hilang lagi, menjamu selera pulak di Bangi.. sikit punya jauh tempat tujuan.. ni gara-gara baca entry ni ---> http://azieazah-aa.blogspot.com/2012/11/sup-urat-ketin-lagi.html
 • Tiada gambar tempat kejadian 'Sup Urat Ketin'.. pstt: perkataan urat tidak kelihatan --- mentolnya terbakarler tu..
 • Makan besar bersama semua adik-beradik hubby, anak-anak buah termasuk MIL..

Sementara nak tunggu makanan tiba..

Aku memang tak pegang dia ni.. tangan sakit ntah bila nak baik..
Aksi tengok orang makan, dia pun sama nak..
menu utama: Sup Urat Ketin.. bagi aku biasa je.. lagi best sup gear box..
air pulak: 3 jug besar kitorang order.. senang.. untuk satu family besar.. (napelah tak ingat nak amik gambar jug tu kan..)
Subjek utama: nak pergi makan.. maka gambar pun cukup makan je lah..
Selesai sudah.. cuma kitorang tak tolong angkat hantar ke dapur untuk dicuci je..
psstt: dak Kakak masih di rumah MIL.. langsung takmo balik pulak dia.. siap merajuk tarik muka..
psstt lagi: Penat semalam mengemas rumah.. barang bilik A pindah ke bilik B, barang bilik B pindah ke bilik C.. hubby cakap dah macam orang baru pindah rumah..
last psstt: Esok Awal Muharram.. Lusa aku cuti nak bawak dak Nuha cucuk 6 bulan kat hospital..

12 di klang - Google Blog Search

12 di klang - Google Blog Search


MB : Guna Rizab Negeri Bina Jambatan Ketiga <b>Di Klang</b>

Posted: 11 Nov 2012 04:31 AM PST

KLANG, 11 NOV : Kerajaan Negeri akan meneruskan projek pembinaan jambatan ketiga bagi mengatasi masalah kesesakan bandar Klang sekiranya Kerajaan Pusat masih gagal berbuat demikian pada tahun depan, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurut Abdul Khalid, Kerajaan Negeri akan menggunakan rizab yang dimiliki Negeri Selangor untuk melaksanakan projek yang pernah dijanjikan Kerajaan Umno-BN sebelum ini.

Beliau berkata, sewaktu pemerintahan Umno-BN terdahulu, mereka berjanji kepada rakyat Klang untuk membina jambatan tersebut, malah telah melancarkan batu asas bagi membina jambatan tersebut.

Bagaimanapun tegasnya, ia kini dilihat sebagai satu omongan kosong sahaja.

"Rakyat Selangor memberi sumbangan terbesar kepada Malaysia. Oleh itu, tahun depan kita akan adakan pelbagai program untuk rakyat di negeri ini. Rakyat Selangor adalah penyumbang terbesar kepada ekonomi negara, kini sudah tiba untuk pulangkan hasilnya kepada rakyat.

"Tahun depan kalau tidak dibina jambatan ketiga di Klang, kita akan bina dengan menggunakan rizab negeri. Dengan cara itu kita dapat melaksanakan pembangunan secara saksama di Negeri Selangor," katanya semasa menghadiri Majlis Sambutan Deepavali di Jalan Tengku Kelana, petang tadi.

Terdahulu, Kerajaan Pusat menjanjikan pembinaan jambatan ketiga di Klang bernilai RM230 juta untuk manfaat masyarakat di kawasan itu.

Pembinaan jambatan yang dimulakan sejak tahun 2007 itu bagaimanapun masih gagal disempurnakan sehingga kini ekoran kerja sambil lewa oleh syarikat kontraktor yang dilantik.

12 di tanjung sepat - Google Blog Search

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


TSDayOut - <b>Tanjung Sepat</b> - as I travel /my kembara

Posted: 21 Oct 2012 09:54 AM PDT

On 20th October, I was with Tourism Selangor for their signature monthly program #TSDAYOUT. The one day activity was a visit to Tanjung Sepat and it was my first visit to this coastal town about 88 km from Kuala Lumpur. One can reach Tanjung Sepat through Banting and head towards Route 5 towards Morib. This road leads south to Port Dickson. 
Bloggers joining the trip met at Bangsar Lucky Garden Pizza Hut. I was quite early and the first to arrive but since its early I went for breakfast and came back to see another blogger Hannah Pearson and then only other trickling in. Oh, before that, I knew about this program from their Facebook Fanpage and requested to join. 
 Top: Part of the process in producing the crackers
Top: Crackers ready for the market and can be bought on a wgolesale basis.
Top: The cracker making process
This Food manufacturing produces tapioca chips with different flavors. We were was given a demonstration of the chip  processing from skinning the tapioca roots to machine slicing it. Then of course our tour to their "visitors centre" where visitors can buy souvenir items including their own tapioca chips or other product including arrays of fridge magnets. For the first time I saw so many different designs of fridge magnet. 

Location of this factory

 No. 2926, Jln Kampung Tanjong Sepat,
Kampung Tanjong Sepat Darat,
42800 Tanjong Sepat,
Selangor
Tel: 03-3197 3888
Next stop was the Gano Farm at Jalan Laut Biru. It was a small complex within the Gano homestay. We were given a brief education about Ganoderma of popularly known as Ling Zhi. 
No. 100, Jln Laut Membiru,
Taman Pelangi,
42800 Tanjong Sepat,
Selangor 
We were given a taste of their popular gano drinks in different flavors and I tried all the different flavors.  I am still alive till now. 
However we missed the opportunity to enter and see four ourselves the mushroom breeding house (maybe for security reasons) but how the mushrooms were kept in the breeding house was displayed outside their "visitors centre" for us to see. 
Top: Lovers Bridge from the restaurant nearby
From there we made a stop at an iconic Tanjung Sepat Lovers Bridge. It is just a normal fisherman's elevated walkways above the sea to reach out to the deeper part of the coast where fishing vessels can berth or depart on their fishing trips.
TOP: Fishermen's trawler boats berthing at the end of Lover's Bridge

Even though it was just a normal fisherman's jetty but the story behind it, what makes it iconic. The story goes that, those days, on every fishing trip, the fishermen's wifes will accompany their husbands on the bridge to see them away for the trip and wait until they come back hence showing their love for the husbands. 
There are seafood restaurants along the coast next to the bridge and I saw even a karoake outlet for visitors to sing their vioce out at night.
I was and still am a coffee drinker (self confessed). I inherited this love for thick coffee from my late grandfather and my coffee is so thick that after sipping the coffee, a thin film of leftover will stick inside the cup. Hence making me lost immunity sleep due to drinking coffee. Of course we stop at a local coffee factory in Tanjung Sepat town. I am not sure whether it can be called a cottage industry or not. The family inherited factory which is at a residential house along Jalan 5 was started about 50 years ago and still producing fresh grounded coffee till today. Its the Joo Fa Trading, a Coffee Roasting factory. 
Not many has the opportunity to see how coffee is being processed. What more with the popular 3 in 1 coffee sachets nowadays. We were shown the fresh coffee beans and explained the process until the coffee can be prepared to be served on our dining table. Of course it ended up with most of us can get a small cup of coffee to savoir the taste.

Its lunch time and we move to Restoran Asam Batu Laut located at 5, Batu Laut, 42700 Banting, Selangor, Malaysia. It is along the way to Kuan Wellness Ecopark. Restoran Asam Batu Laut is a Seafood restaurant between Morib and Tanjung Sepat. 
Food was superb. We were served with this dish below. Errr......at photography time, the crabs has nor arrived. (Maybe it has to walk sideways hence being late .......ah, just joking)

  However I give this lunch a 10/10 because of this
that i\I missed so dearly
I dreamed of getting to eat this shelled seafood since I saw it at NSK hypermarket at Jalan Klang Lama. As far as I can remember the last time I get to eat this was in the 70s when I was still a school kid.

Map to Kuan Wellness Ecopark. Photo credit as watermarked
At Kuan Wellness Ecopark the group was again educated about bird nest or the Burung Walit farming. A short video clip was presented so that we learn about the bird nest cultivation just makes some of our mouth watering. We did not get bird nest sampling to taste but  just a preview of their product in the showcase. 
Kuan Wellness Ecopark has a mini zoo where they keep some exotic birds, fish and rabbits.
What else if not for a group photo as a remembrance. This photo taken from foodnframe.

After its 1st year annivesary only I knew about this signature activity by Tourism Selangor. Its a cheap way to promote Selangor and I think other states can emulate them. I am sure the bloggers are much more than happy to help promote local tourism around them and #TSDAYOUT is a win win situation for both parties. Blogger have their free rides while Selangor Tourism gets to promote local tourism. 
Thank you Selangor Tourism for selecting me through your Facebook Fanpage. I am not a Selangorian but I see this small contribution from me as part of a bigger picture - Tourism in Malaysia.

More PHOTOS HERE

12 di sekinchan - Google Blog Search

12 di sekinchan - Google Blog Search


Bersembang Dengan Nelayan <b>Di Sekinchan</b> Selangor

Posted: 25 Oct 2012 05:00 PM PDT


Berkunjung ke Kampung Nelayan Bagan di Sekinchan agak menarik. Selain menikmati makanan laut yang segar dan lazat, anda boleh meluaskan pengetahuan mengenai perkampungan nelayan.

Melihat gambar di atas, mungkin anda berfikir lelaki ini sedang membaiki jala. Sebenarnya keadaan bukan begitu. Berdasarkan informasi yang diberikan oleh tauke ini, dia memproses jala baru.


Jala baru harus dipasang dengan tali kasar sebelum digunakan. Tauke ini sungguh mahir dalam tugas ini. Jika tidak dia akan mencederakan jarinya.

12 di ulu yam - Google Blog Search

12 di ulu yam - Google Blog Search


relakslah sekejap: mencari mata air <b>di ulu yam</b>

Posted: 12 Aug 2012 12:07 AM PDT


Assalammualaikum,

Jumaat lalu, saya bertolak dari rumah ke Ulu Yam dalam misi mengambil air mata air yang terkenal dengan khasiatnya.

Kira-kira pukul 10 pagi lebih, saya bertolak ke sana dengan santai, tidak terkejar-kejar untuk sampai ke sana.  Namun, dalam kepala menerawang dalam fikiran, mungkin kali ni saya terpaksa menunggu berjam-jam untuk sampai ke giliran saya menakung air jernih ini.

Setakat ini dah 3 kali saya datang ke lokasi ini untuk mengambil air yang dikatakan dapat mengubati penyakit yang mungkin pada ubat biasa sukar sembuh.

Rasa air ini agak manis.  Tapi, saya sukakan air mineral Seamaster...Paip ke 2 yang airnya cuma titisan laju dikatakan paling berkhasiat.  Kononnya, sesiapa yang mengalami masalah mata boleh sembuh dengan cepat.  Bagaimanapun, bagi pembaca, saya sarankan berjumpa dengan doktor bertauliah terlebih dahulu...

Ada yang mendakwa pernah mengalami sakit mata, selepas dititis air ini, alhamdulillah sembuh.  Wallahu'alam...


Kisah bermula air mata air ini mula terkenal apabila ada seorang mualaf cina dikatakan bermimpi dan disuruh mengambil air di Ulu Yam ini untuk diminum bapanya yang dikatakan mengalami stroke.  Setelah beberapa minum air ini, alhamdulillah, ayah mualaf tersebut sembuh.

Lalu, penyebaran berita mengenai air ini tersebat luas di seluruh Malaysia melalui media massa.

Maka ramailah orang datang untuk mengambil air ini.

Disebabkan ramai yang datang menadah air di situ, akhrinya saudara kita yang baik hati itu, (mualaf) membersihkan kawasan tersebut lalu dibina paip dan dielokkan dengan ditambah papan bagi kemudahan orang ramai.  Bayangkan pahala yang saudara kita ini dapat.  Sikitpun dia tidak mengambil kesempatan...malah menjadikan kawasan lebih bersih lagi untuk orang ramai yang datang.
Bagaimanapun, kalau nak datang ke sini, kena pandai bajet masa.  Kalau datang pada hujung minggu... alamat berderet-deretlah kena tunggu giliran.  Tambahan pula ramai yang datang dengan tong-tong yang besar dan banyak, tak kurang juga yang bawa botol-botol minuman macam saya, hehehe.
 Jangan lupa bawa corong supaya air ni tak dibazir.  Kadang kala angin meyebabkan air ini tidak turun lurus ke dalam mulut botol.

Saya suka sangat melihat air ini mengalir masuk ke corong botol. 


Sayang sekali, walaupun kawasan ini dibersihkan, tetapi ada juga manusia yang mementingkan diri sendiri dengan membuang sampah sesuka hati.  Mudah-mudahan Allah ubah diri mereka kepada sukakan kebersihan.

Setakat ini saya belum rasa kesan  khasiat air ini ke atas diri saya.  Tapi, yang saya tahu, air ini pantang terdedah sikit.  Si semut suka sangat masuk dalam bekas berisi air Ulu Yam ni.  Agaknya khasiat air ini memang berkesan kot.

 Untuk sampai ke sini mudah aje.  Jalan ke Batu Caves.. ikut aje papan tanda yang menunjukkan jalan ke Ulu Yam atau Hulu Yam.  Selepas melalui Empangan Batu, teruskan lagi perjalanan hingga ke kawasan perkampungan orang asli, teruskan lagi perjalanan.  Hinggalah sampai ke air terjun di sebelah kiri, teruskan lagi... dan lepas  standby je lihat di sebelah kiri...bila ada kereta berhenti banyak di kawasan paip seperti gambar di atas... ha...berhentilah... dan pastikan tinjau paip yang mana satu menjadi pilihan anda.

Air ini sedap sangat (pada sayalah) kalau dibubuh ke dalam bekas berkaca dan disejukkan bagi dijadikan air minuman biasa.

Kalau nak datang ke sini, pastikan anda bawa banyak bekas untuk isi air sebab dah tunggu berjam-jam takkan nak bawa balik 1 liter je kan?

Lagi satu tip, kalau pergi waktu petang hari biasa, dikatakan agak mudah kerana tidak ramai orang, tetapi dinasihatkan pergi lebih dari seorang.

Kalau pergi hari biasa, mungkin peluang menunggu lama agak kurang.

Bagaimanapun, saya memilih hari bekerja untuk ke sini memandangkan masa menunggu lama tidaklah seperti di hari minggu.

ads