Rabu, 23 Mei 2012

12 di teluk datok - Google Blog Search

12 di teluk datok - Google Blog Search


i n t a n h i j a u: DATO&#39; TUAN IBRAHIM MENYAMPAIKAN KULIAH <b>...</b>

Posted: 17 Mar 2012 07:35 PM PDT

TELUK INTAN, 17 Mac - Bersempena Konvoi Penerangan PAS Pusat ke Perak, satu Kuliah Maghrib Perdana telah diadakan di Markaz PAS Kawasan Teluk Intan di Kg. Padang Tembak dekat sini. Ia telah disampaikan sendiri oleh Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man.

Kuliah Maghrib Perdana tersebut telah menarik orang ramai memenuhi ruang dewan markaz kawasan sehingga sebahagiannya terpaksa mendengarnya dari luar dewan markaz. Pelbagai perkara telah disampaikan oleh Dato' Tuan Ibrahim antaranya menyentuh isu negara berkebajikan, kepimpinan serta isu-isu semasa.

Dato' Tuan Ibrahim juga sempat menyatakan hakikat perjuangan perlu mencapai kemenangan. Antaranya, apabila kemenangan telah dicapai supaya Allah mengampunkan dosa kita yang lalu serta dosa kemudian daripadanya. Kemenangan juga memberi peluang rakyat merasai kesempurnaan nikmat Islam seperti nikmat keamanan, nikmat perpaduan dan sebagainya.

"Mungkin selama ini kita telah merasai nikmat-nikmat tersebut. Tetapi ia berbeza apabila sesudah kita mencapai kemenangan kerana nikmat tersebut akan lebih menyeluruh ke atas seluruh rakyat yang akhirnya Allah akan meredhai kita serta memberikan keampunan," kata beliau.

Akhir sekali, Ketua Penerangan PAS Pusat itu sempat menasihati para pimpinan parti agar memperuntukkan masa dengan Allah. Jangan akibat kesibukan dalam perjuangan sehingga ada yang tiada masa langsung dengan Allah.

"Antaranya, jangan ada pimpinan parti yang lebih tiga hari tidak membaca al qur'an. Begitu juga dengan amalan-amalan sunat lain seperti tahajud dan sebagainya," tambah beliau.

Selepas solat Isya', Dato' Tuan Ibrahim telah diberi penghormatan mengislamkan seorang saudara baru berbangsa Cina. Dato' Tuan Ibrahim telah mengajar Sdr. Yong Yuk Thien, 26, berasal dari Sabah melafazkan kalimah syahadah. Kini Sdr. Yong tinggal bersama kakak dan abang ipar beliau di Kg. Padang Tembak.

Selepas selesai mengucap dua kalimah syahadah, Dato' Tuan Ibrahim telah memberikan penerangan berkenaan tanggungjawab seorang muslim. Antaranya, seorang saudara baru masih boleh lagi berhubungan dengan ahli keluarga terutamanya kedua-dua ibu bapa, menghadiri perayaan yang bukan bersifat keagamaan seperti Tahun Baru Cina, majlis perkahwinan dan sebagainya.

Dato' Tuan Ibrahim juga berharap, pihak PAS Kawasan Teluk Intan dapat mengambil tanggungjawab memastikan Sdr. Yong mendalami ilmu agama serta mengambil tahu sebarang perkara berkaitan beliau.

Menurut Sdr. Yong, beliau banyak membaca buku tentang agama Islam. Selain itu, kakak dan bapa saudara beliau sendiri telah memeluk Islam. Beliau yang bakal melanjutkan pelajar ke sebuah kolej di Kuala Lumpur pada Mei depan berharap akan menjadi seorang muslim yang baik kelak.

intanhijau.blogspot.com

Dato Tuan Ibrahim Islamkan pemuda Tionghua <b>di</b> Markaz Pas <b>Teluk</b> <b>...</b>

Posted: 19 Mar 2012 01:59 AM PDT

TELUK INTAN, 18 Mac:"Aku bersaksi tiada tuhan selain Allah dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah," demikian maksud kalimah syahadah yang telah dilafazkan oleh Yong Yuk Thien, 26, seorang pemuda Tionghua yang berasal dari Sabah.

Majlis itu dipimpin oleh Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man selepas menyampaikan Kuliah Manghrib sempena Konvoi Penerangan PAS Pusat ke Perak yang diadakan di Markaz PAS Kawasan Teluk Intan di Kampung Padang Tembak dekat sini, semalam.

Selepas selesai mengucap dua kalimah syahadah, Tuan Ibrahim telah memberikan penerangan berkenaan tanggungjawab seorang muslim.

"Seorang saudara baru masih boleh lagi berhubungan dengan ahli keluarga terutamanya kedua-dua ibu bapa, menghadiri perayaan yang bukan bersifat keagamaan seperti Tahun Baru Cina, majlis perkahwinan dan sebagainya," jelas beliau kepada pemuda tersebut.

Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang berharap, pihak PAS Kawasan Teluk Intan dapat mengambil tanggungjawab memastikan Yong mendalami ilmu agama serta mengambil tahu sebarang perkara berkaitannya.

Yong ketika ditemua berkata, beliau banyak membaca buku tentang agama Islam di samping mendapat pemahaman dan bimbingan daripada kakak dan bapa saudara beliau yang sudah memeluk Islam.

Beliau yang bakal melanjutkan pelajaran ke sebuah kolej di Kuala Lumpur pada Mei depan berharap akan

menjadi seorang muslim yang baik kelak.

Program Konvoi Penerangan PAS Pusat ke Negeri Perak membariskan pimpinan utama PAS termasuklah Presiden, Datuk Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang.

12 di ampang - Google Blog Search

12 di jenjarom - Google Blog Search

12 di jenjarom - Google Blog Search


Kampung <b>Jenjarom</b> Ada Rumah Kaca? | MyNewsHub

Posted: 16 Jan 2012 03:13 AM PST

BENTONG – Penduduk kampung di Jenjarom terharu apabila ketua kampung mereka, Tan Cheng Hin sudi melaburkan sejumlah wang dan hartanya untuk merealisasikan impian membina sebuah rumah kaca seperti dalam cerita dogeng di kampung itu.

Untuk struktur pembinaan rumah-rumah yang biasa, bata dan simen menjadi bahan utama yang digunakan oleh pembina rumah, tetapi bagi Cheng Hin, dia 'berani' untuk menggunakan kaca sebagai bahan utama.

Sewaktu memikirkan ilham untuk merealisasikan rumah 'dongeng' tersebut, Cheng Hin sudah pun mempunyai idea dan konsep yang tersendiri .

Menurut laporan yang dipetik dari The Star, Cheng Hin telah membelanjakan hampir setengah juta untuk membaik pulih rumah itu yang terletak di lot akhir kawasan perumahan termasuklah membaiki pagar, siling rumah, dinding, bilik tidur dan kabinet dapur.

Apa yang lebih menarik, Cheng Hin juga turut membina gelanggang skuasy di tingkat atas yang diperbuat daripada kaca yang permukaanya lebih keras.

"Ia sentiasa menjadi impian saya untuk tinggal di rumah seperti ini.

"Malah, saya telah menghadiri pelbagai pameran di China tentang cara untuk menggunakan kaca sebagai bahan binaan, "kata Cheng Hin.

Untuk menjamin keselamatan sewaktu tinggal di rumah 'dongeng' itu nanti, Cheng Hin mendakwa kaca yang digunakan telah disalut dengan cecair Nano terlebih dahulu supaya rumahnya tahan dengan haba yang tinggi termasuklah cuaca yang panas.

"Kaca adalah bahan yang menarik, dan sekeping kaca boleh dijadikan bahan binaan yang berwarna-warni dan berseni.

"Tetapi anda perlukan kreativiti untuk mencapai matlamat itu," katanya.

Cheng Hin yang mempunyai bisnes sendiri iaitu kilang yang mengeluarkan karya seni halus dari kaca berkata, dia telah melantik seorang pakar kaca dari China untuk memberikan sentuhan terakhir ke atas rumah 'dongengnya'.

"Saya fikir saya boleh melakukan kerja pembinaan ini sendiri tetapi proses itu menjadi semakin sukar," katanya.

Di dalam rumah itu, terdapat juga kira-kira 40 arca kaca dan lukisan, termasuk lukisan yang saiz luasnya 2.8m.

"Ini lukisan yang besar dan dikenali sebagai Sungai dan Gunung Gemilang dan kos pembuatannya hampir mencecah RM20, 000," Cheng Hin menambah.

Mengenai langkah-langkah keselamatan pula, rumah terbabit tidak mempunyai apa-apa gril atau pagar kecuali memasang gril di pintu masuk bahagian dapur.

Selain itu, dia juga turut memasang kamera litar tertutup (CCTV) dan sistem penggera untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini terjadi.

Oleh: NAIMAH SHAARI

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

12 di sungai tenggi - Google Blog Search


Pecah Palak Mikir: Kerajaan Selangor Sabotaj Warga Felda Kerana <b>...</b>

Posted: 22 May 2012 10:55 PM PDT

Apa kejadah dengan Kerajaan Selangor sengaja menunjukan perasaan iri hati kepada warga Felda Selangor. Inilah penyakit Kerajaan Selangor yang tidak habis menyusahkan rakyat sendiri kerana politik.
Udah leee masalah sampah membawa penyakit membunuh! Udah kerana tamak Selangor berlubang sana sini! Udah le janji air hutang sana sini dah macam perompak! Sekarang dah datang penyakit baru menghalang usaha kerajaan membantu rakyat warga Felda pulak?
Sampai bila lah kerajaan Selangor hendak jadi perompak di negeri sendiri. Tak cukup ke merompak kayakan kroni, sudah melarat menyusahkan rakyat pula. 
Ini bukan tokoh pemimpin tetapi tokoh penyagak lagi ada le! Lihat sini Kerajaan Selangor Sabotaj Warga Felda Kerana Iri Hati
Kerajaan Selangor zalimi warga Felda 
SUNGAI TENGGI: Kerajaan Selangor pimpinan pakatan pembangkang dianggap zalim kerana mahu menyekat usaha Felda membina 268 unit kediaman baru bagi generasi kedua di empat tanah rancangan itu di Hulu Selangor. 
Felda berkenaan adalah Felda Tengi, Felda Tenggi Selatan, Felda Gedangsa dan Felda Soeharto. 
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Ahmad Maslan, berkata tindakan Kerajaan Selangor itu tidak boleh dimaafkan warga Felda di sini kerana ia menganiaya rakyat. 
"Jika mereka tidak memberi kelulusan, bermakna mereka menganiaya rakyat. Pada prinsipnya, tanah rancangan Felda sebenarnya sudah diwartakan untuk digunakan sama ada untuk Felda atau peneroka. 
"Jika mereka tidak luluskan untuk membina 268 perumahan generasi Felda, ini bermakna mereka menzalimi (warga Felda) seperti mereka lakukan tindakan sama menghalang pembinaan kampus Universiti Teknologi Mara (UiTM) di sini," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Promosi e-pemasaran Homestay di Felda Sungai Tenggi di sini, semalam. Pelancaran dirasmikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin. 
Sementara itu, katanya, Felda komited memaju dan membantu empat Felda di sini yang terpisah daripada entiti Pusat itu selama 10 tahun sejak 1995 kerana terbabit dalam inisiatif pihak swasta. 
Ahmad berkata, Felda menyedia peruntukan RM36.9 juta bagi memulih dan menebus kembali tanah rancangan Felda yang terbiar serta digadai peneroka ketika terpisah daripada Felda. 
Beliau berkata, keempat-empat Felda ini menyertai semula Felda pada 2005 selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika itu mengambil alih semula urusan pentadbiran Felda. 
"Peruntukan itu digunakan untuk kerja menanam semula, menebang pokok, menabur baja dan menebus tanah yang digadai peneroka. 
"Saya yakin, mereka tidak akan tinggalkan kerajaan Barisan Nasional dan patut bersyukur kerana Felda berusaha menyelesaikan permasalahan mereka," katanya. Sumber Berita Harian

12 di bangi - Google Blog Search

12 di bangi - Google Blog Search


Pelancaran Dana Pembinaan Masjid Al-Umm <b>Di Bangi</b>: RM155,000 <b>...</b>

Posted: 19 May 2012 04:40 PM PDT

BBB, 27 Jamadil Akhir 1433 = 19 Mei 2012 (Sabtu):
Pagi ini Pelancaran Dana bagi Pembinaan Masjid Al-Umm, di Bandar Baru Bangi selamat disempurnakan oleh Adun Bangi yang juga selaku Pembantu Exco Hal Ehwal Islam dan Adat Melayu merangkap Pengerusi Induk Pembinaan Surau Al-Umm. Pelancaran bertempat di Medan berhadapan dengan tapak Masjid al-Umm di Jalan 1/4 Seksyen Satu di sini. Hadir di dalam majlis itu 250 jemputan dan orang ramai. Antara mereka Dr. Tajul Ariffin Noordin YDP Persatuan Penduduk Bandar Baru Bangi, Tuan Haji Napiah Shahrani Nazir Masjid Al-Hasanah BBB, Tuan Haji Mohd. Ghazali Abbas Pengerusi Surau An-Nur, Tuan Haji Omar Jaafar Mantan YDP Persatuan Penduduk BBB Pertama, Tuan Haji Banhawi Mohamad Mantan Pengerusi Penduduk Kedua BBB, Tuan Haji Salleh Kassim Setiausaha Persatuan Penduduk BBB Pertama, Tuan Haji Abdul Rahman Daud Pengarah Majlis Pelancaran, AJK Pembinaan Masjid Al-Umm, penderma-penderma dan orang ramai.

Majlis bermula dengan doa yang dibaca oleh Tuan Nazir Masjid Al-Hasanah, Tuan Haji Napiah Shahrani seterusnya beliau menyampaikan tazkirah yang menyebut tentang pahala orang menderma bagi membina Masjid dan kita perlu meningkatkan kualiti diri dengan pendidikan yang berterusan dan proses pendidikan adalah proses berulang-ulang sesuai dengan Sabda Rasulullah s.a.w yang menuntut kita menjalani proses pendidikan dari bauaian hingga ke liang lahad. Tuan Nazir melahirkan kegembiraan melihat masjid dan surau kini begitu makmur dengan ibadat, pendidikan dan kegiatan kemasyarakatan. Menurut Tuan Nazir dengan terdirinya Masjid Al-Umm akan menambahkan lagi Pusat kegiatan ibadah dan pendidikan di Bandar Baru Bangi.


Selaku YDP Persatuan Penduduk BBB, Dr. Tajul Ariffin Nordin dijemput menyampaikan ucapan alu-aluan. Beliau mencadangkan agar masyarakat mengubah tanggapan terhadap Islam secara negatif, sebaliknya melihat sebagai aktif dan progresif. Beliau melihat Islam yang memberi nilai positif kepada Melayu. Masjid adalah Institusi utama yang mendidik masyarakat mempelajari dan mendalami agama. Beliau berharap Masjid Al-Umm kelak mewujudkan pusat Tahfiz di samping pengajaran-pengajaran keilmuan yang lain.
Dalam ucapan Perasmian Pelancaran Adun Bangi menggalurkan tentang masjid di Bangi (juga UKM) yang menurutnya pada peringkat permulaan kependudukan di Bangi akhir 1997 untuk berjumaat ialah ke Masjid Jami` Kajang, kemudian bila bilangan mereka yang berpindah makin ramai, maka solat Jumaat diadakan di ruang masuk di Bangunan Pentadbiran UKM, oleh kerana tempat ini tidak sesuai, maka solat Jumaat dipindahkan ke ruang legar FSKK dan kemudian di lakukan di bahagian bawah bangunan Perpustakaan Tun Seri Lanang hingglah bangunan Masjid UKM siap pertengahan 1980an. Penduduk Bandar Baru Bangi menggunakan Masjid UKM untuk berjumaat hinggalah Masjid Al-Hasanah siap dan digunakan mulai tahun 2001.

Kini penduduk BBB bertambah hingga melebihi 100,00 orang sebuah masjid tidak lagi mampu menampung untuk solat Jumaat. Kini 8 daripada 25 surau di bawah Masjid Al-Hasanah Bandar Baru Bangi dibenarkan mengadakan solat Jumaat. Surau-surau dimaksudkan ialah Surau An-Nur, Taman Tenaga, West Country, surau Al-Islah., Bangi Perdana, Surada, al-Kauthar dan Al-Falah. (Surau Teras Jernang diganti bangunan baru sebagai Masjid sedekad yang lepas – kemudian daripada Masjid Al-Hasanah).

Dengan pertambahan penduduk adalah perlu didirikan masjid. Tapak bagi sebuah masjid di Seksyen Satu memang disediakan oleh PKNS sejak awal BBB dibangunkan (1975), tapi tapak untuk masjid ini tidak dibangunkan, Untuk berjamaah pada peringkat permulaan diadakan jamaah dan usrah dari rumah ke rumah. Kemudian penduduk memngusahakan dari PKNS mendapatkan sebuah rumah semi D, Jalan 1/3 G. Rumah ini adalah surau terawal (1980an) di BBB, sebab itu dinamakan Surau Al-Umm. Masjid Al-Umm mengambil nama ini sebagai penerusan.

Tanah yang diperuntukkan oleh PKNS untuk masjid berdekatan Sekolah Kebangsaan, walaupun diketahui tanah ini, tapi tidak disahakan.untuk dibangunkan sama ada masjid atau surau. Pada awal 1980 ada hasrat mau didirikan surau menggantikan rumah semi D, tetapi sepi.. Usaha kedua membuat permohonan dari JAIS dilakukan dan mendapat keizinan dari JAIS untuk mendirikan surau surat bertarikh 30 Ogos 1996. Namun hasrat ini tertangguh lagi.

Selepas pilihanraya 2008 Adun Bangi bersama AJK menggerakkan usaha untuk mendirikan masjid. Pertanyaan mengenai status tanah Masjid dibuat dan mendapat jawapan dari pejabat tanah pada 24 Mei 2008. Permohonan untuk digezet tanah sebagai tapak masjid di luluskan oleh YAB Dato` Menteri Besar Tan Sri Dato` Seri Abdul Khalid Ibrahim Bil. PTD, UL 16/3/194-2006(9) bertarikh 1 September 2009. Kebenaran dari Mais/Jais didpati surat JAI.SEL.BKP/03/016/5/22 bertarikh 17 November 2009. Pertemuan penting diadakan AJK pada 4 Februari 2012 bersetuju untuk mendirikan masjid.

Masjid al-Umm akan didirikan di atas tanah seluas 2 ekar (Lot51177, Jalan 1/4A BBB). Dengan jangkaan kos RM12 juta. Jika kewangan mengizinkan bangunan bakal didirikan pada bulan September 2012 dan memakan masa 18 bulan dan dijangka siap selepas 18 bulan, iaitu Mac 2014.. Luas lantai masjid 4,317 kaki persegi dan dapat menampung lebih kurang 3,000 jamaah. Masjid ini bukan setakat untuk bersolat jamaah dan Jumaat, tetapi akan diwujudkan pula kelas tahfiz, bahkan dalam jangka panjang Masjid ini akan menjadi induk pengajian di `Wadi Ilmu` antara surau ke surau yang banyak di keliling Masjid Al-Umm dengan kerjasama pihak Sekolah agama. Pengajian di Wadi Ilmu ini juga terbuka kepada pihak luar yang boleh datang untuk belajar sepenuh atau hujung minggu. Dana waqaf akan dicari untuk pembinaan asrama/rumah tumpangan bagi kegiatan keilmuan.


Selepas ucapan perasmian, derma bagi Dana Masjid Al-Umm dilancarkan (mendapat kelulusan dari JAIS MAIS/E/MAL/03-2/001/03-1/34). Sebahagian penderma menyampaikan derma melalui Adun kepada Bendahari, sebahagian terus memasukkan derma ke dalam peti derma yang disediakan. Sambil derma terus dibuka Yang Berbahagia Raja Fuaddin Ahmad Arkitek Masjiod Al-Umm memberi penerangan tentang reka bentuk masjid yang dipamir di dalam majlis sebagai pameran dan boleh dilihat oleh orang ramai. Soalan-soalan juga dibuka kepada mereka yang mahu bertanya dan beberapa soalan tentang pelan dan reka bentuk Masjid Al-Umm diajukan.
Al-Hamdulillah pelancaran derma buat permulaan ini dalam masa satu jam berjaya memungut derma sebanyak RM155,000. Bagi sesiapa yang ingin menderma boleh menderma melalui:

MayBank`` Islamic Bandar Baru Bangi (5628-3460-7208) ``Tabung Masjid Al-Umm``.

Sebarang pertanyaan boleh menghubungi:

Dr. Shafie Abu Bakar - 019 387 4002 Pengerusi

Tuan Husin Haji Yunus - 019 667 7501 Setiausaha

Tuan Haji Mohd Nor Haji Mohd Yasin - 019 238 3944 Bendahari.

Sekian.

12 di beranang - Google Blog Search

12 di beranang - Google Blog Search


Home Party @ <b>Beranang</b> - DCarbo2 - Ads4Blog.net Blogs

Posted: 12 Apr 2012 04:13 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Home Party yang bakal di adakan pada 14 Apr 2012(Sabtu) pada jam 4.30 petang di Beranang ini bakal menjadi home party pertama pada tahun 2012 menurut 001 Dcarbo2, En. Edman. Malang sungguh kerana dia tidak ...

12 di shah alam - Google Blog Search

12 di shah alam - Google Blog Search


1 MALAYSIA: CERAMAH SAYANGI SELANGOR <b>DI SHAH ALAM</b> <b>...</b>

Posted: 22 May 2012 10:15 PM PDT

Sila di jemputan beramai ramai ke Shah Alam untuk belasah PAKATAN RAKYAT terutama sekali Khalid Samad....

Papa Hebat: 4 Ultraman kafankan 2 khalid <b>di Shah Alam</b>, malam ini.

Posted: 22 May 2012 09:47 PM PDT

Jom lepak ceramah.

Pasti panas. Shah Alam medan perang pilihanraya kali ini !

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

ads