Rabu, 6 Mac 2013

12 di teluk datok - Google Blog Search

12 di teluk datok - Google Blog Search


laman blog pergerakan pemuda umno cawangan <b>telok datok</b>

Posted: 01 Feb 2013 07:32 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

PANAS ! ADUN TELUK DATUK KAKI UGUT?

Posted: 01 Feb 2013 04:59 AM PST


IBARAT CACING KEPANASAN..ITULAH YANG BOLEH AKU KATAKAN DI SINI..PABILA PENDEDAHAN "PENYEMBUNYIAN"BUKU-BUKU LATIHAN UNTUK DIAGIHKAN KE SEKOLAH-SEKOLAH TELAH DIDEDAHKAN  OLEH YAP KON MIN,BEKAS PENGERUSI DAP  CAWANGAN SERI KEMBANGAN BARU baca di sini http://pemudatelokdatok.blogspot.com/2013/01/bongkaradun-dap-teluk-datuktipu-rakyat.htmll BERSAMA RAKAN-RAKANNYA SEPERTI TONY TAN,JAVIN TAN DAN R.VELLASAMY.SEPATUTNYA ADA SEORANG LAGI YANG AKAN MENYERTAI SIDANG MEDIA INI,IAITU  BEKAS SETIAUSAHA JKKK KAMPUNG SUNGAI JAROM,AKAN TETAPI,BELIAU TIDAK DAPAT HADIR BERIKUTAN TELAH MENERIMA SATU SMS UGUTAN DARIPADA SESEORANG INDIVIDU YANG TELAH MEMBERI TEKANAN AGAR TIDAK KELUAR MEMBERI KENYATAAN BERSAMA.MAKIN HEBAT "GAME"YB PHILIP NI.MAIN UGUT-UGUT..KENAPA?

SELEPAS SEMINGGU BERLALU SEJAK SIDANG MEDIA YANG PERTAMA BERKAITAN ISU PENGEDARAN BUKU LATIHAN,MAJALAH SERTA BAIK-PULIH JALAN DI DUN TELUK DATUK OLEH YAP KON MIN PADA 26 JANUARI LALU TERHADAP ADUN TELUK DATUK,YB PHILIP TAN CHOON SWEE,MASIH LAGI BELUM MENDAPAT SEBARANG JAWAPAN YANG MEMUASKAN..
BUKU LATIHAN SEBANYAK 13 RIBU NASKAH YANG TELAH DISUMBANGKAN OLEH KERAJAAN NEGERI SELANGOR DI BAWAH PROGRAM HASIL NEGERI UNTUK RAKYAT PADA TAHUN 2011 MASIH BELUM DIEDARKAN LAGI KEPADA PELAJAR SEKOLAH TERUTAMANYA KEPADA  KELUARGA YANG BERPENDAPATAN RENDAH...ERMM..INI KE CARA NEGERI BERKEBAJIKAN AGIHAKAN BANTUAN?
BACA DI SINI http://pemudatelokdatok.blogspot.com/2013/01/adun-teluk-datuk-akui-selewengserah.html
 SEPATUTNYALAHKAN,JUMLAH SEBANYAK ITU,PROSES PENGEDARAN BOLEH DILAKUKAN DENGAN MENGAMBIL MASA YANG AMATTTTTT SINGKAT,NAMUN..SETELAH 2 TAHUN PENGEDARANNYA MASIH LAGI MENJADI TANDA TANYA????
DALAM SIDANG MEDIA TERSEBUT,YAP KON MIN TELAH MENYERU KEPADA  PHILIP TAN AGAR DAPAT MEMBERI PENJELASAN YANG LEBIH TERPERINCI BUTIR-BUTIR PENGAGIHAN BUKU LATIHAN KEPADA MANA-MANA SEKOLAH YANG TELAH MENERIMANYA,JUMLAH YANG TELAH DIAGIHKAN SERTA BILA DIAGIHKAN?PERHH MAU TERDUDUK PHILIP TAN DIBUATNYA.NI DAH MASUK BULAN FEBUARI 2013,TAKKAN BARU NAK AGIHKAN KEPADA PIHAK SEKOLAH.NAK BUAT APA?DISAMPING ITU JUGA,YAP KON MIN JUGA MENGATAKAN KENAPA PHILIP TAN SERING BERKATA BOHONG DIMANA PADA SIDANG AKHBAR YANG LALU BELIAU MAKLUMKAN BAHAWA KESEMUA BUKU TELAH DIAGIHKAN AKAN TETAPI DALAM SIDANG AKBAR BARU-BARU INI BELIAU BERKATA HANYA TINGGAL 1300 NASKAH SAHAJA  YANG ADA DALAM SIMPANAN DAN AKAN DIAGIHKAN KEMUDIAN.KEMUDIAN??BILA TU YB???
SECARA DASARNYA.RAKYAT SELANGOR BERHAK UNTUK BERTANYA TENTANG PEMBAHAGIAN BUKU LATIHAN SUMBANGAN KERAJAAN NEGERI SELANGOR,AKU ULANGI,KERAJAAN NEGERI SELANGOR,BUKAN SUMBANGAN PHILIP TAN..

PERSOALANNYA SEKARANG..KENAPA PERLU SIMPAN BUKU TERSEBUT DIPEJABAT PHILIP TAN DAN KENAPA TIDAK DIEDARKAN..

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

12 di ampang - Google Blog Search

12 di ampang - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: JMR <b>DI AMPANG</b> PART 1 - 5-3-2013

Posted: 05 Mar 2013 03:35 PM PST

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

  • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
  • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

  • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
  • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
  • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

  • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

  • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

  • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
  • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.

12 di kuala selangor - Google Blog Search

12 di kuala selangor - Google Blog Search


Banjir <b>Di Kuala Selangor</b>, 29 Orang Dipindahkan

Posted: 24 Dec 2012 04:29 AM PST

SHAH ALAM 24 DIS : Jumlah mangsa banjir di Selangor mencatatkan bilangan 29 orang dari tujuh keluarga sehingga jam 3.30 petang ini.

Menurut portal Majlis Keselamatan Negara (MKN) kesemua mangsa yang telibat di tempatkan di pusat pemindahan iaitu di Balairaya Kampung Bukit Hijau, Jeram, Kuala Selangor.

Setakat ini, dua pusat pemindahan dibuka di Kampung Bukit Hijau, Jeram dan Kampung Seri Sentosa, Kuala Selangor.

Sementara itu, 70 penduduk daripada Kampung Kebun Bunga, Batu Tiga yang dipindahkan ke Dewan Orang Ramai Batu Tiga Jumaat lalu, dibenarkan pulang ke rumah masing-masing, semalam.

Rumah mereka mula dinaiki air sebanyak satu meter malam Jumaat lalu selepas hujan lebat lebih empat jam dan benteng Sungai Damansara berhampiran kampung itu pecah.

Bagaimanapun, kerja-kerja pembaikkan benteng terbabit sedang dijalankan oleh Jabatan Pengaliran dan Saliran(JPS) dan akan siap dalam tempoh terdekat.

Manakala dua jalan di Jalan Sungai Lalang (dari Semenyih ke Hulu Langat) dan Jalan Sungai Tekali, Hulu Langat ditutup untuk semua kenderaan.

Menurut MKN, penduduk sekitar diminta berjaga-jaga dan mematuhi arahan pihak berkuasa sekiranya diarahkan berpindah.

Pendapat Anda

Pendapat

12 di jeram - Google Blog Search

12 di jeram - Google Blog Search


Promo Program Outing <b>di</b> bulan Februari &#39;13 | RIAM <b>JERAM</b>

Posted: 19 Feb 2013 01:18 AM PST

" Februari penuh cinta "

Untuk program Outing "khusus di bulan Februari 2013″

Riam jeram lagi ada promo nc, Disc 10 % untuk paket Outing.

Buruan daftar………….!!!!

Jangan sangan sampai ketinggalan………..!!!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 di kapar - Google Blog Search

12 di kapar - Google Blog Search


Pancaroba: KEMATIAN TERKEJUT <b>DI</b> KLINIK KESIHATAN <b>KAPAR</b>

Posted: 05 Feb 2013 09:07 AM PST

12 di bangi - Google Blog Search

12 di bangi - Google Blog Search


SALAMBANGI: Breakfast in Bangi / sarapan pagi <b>di Bangi</b>

Posted: 28 Jan 2013 12:11 AM PST

Skipping breakfast is not a good habit to practice  But many people tend to skip this important meal especially among students at tertiary institutions. Most of the time, these students wake up really late in the morning  to have breakfast but sometimes they tend to skip breakfast because its one way for them to save money. Money is every thing for them.They must not spend much more than RM 10 a day as  a student. Occasionally , they jump straight to taking lunch at 11.30 am. Dinner for them is around 6-7 pm. Not having breakfast will result in one having a heavier lunch and it's always better to have a good breakfast and just have slices of fruits for lunch. In Bandar Baru Bangi , there are a number of nice places or restaurants to have breakfast. The restaurants below are the best places to have your breakfast in Bangi.
The top restaurant to have breakfast in Bangi is at La Rizz restaurant (Food 4.5 * Service 3,5 * Cleanliness 4 * Cost 3 *)  in Sungai Merab. Just in case you might not know where the place is , its just opposite the Maktab Perguruan Islam Bangi. You have to pass through the road to Hitachi and Sony Malaysia and take the underpass that goes to Sungai Merab. Even though the locality is in Sepang, the distance to that restaurant is so near that people in Bangi consider it as  part of this academic town. The best breakfast to have there is Bubur Ayam (RM 5.5) The porridge is served in a plate complete with "Pergedil" and half of a salted egg. Other condiments  associated with porridge such as spring onion and anchovies  are served as well. However, the portion given is rather small. Normally , I would have ' Roti Jala' (RM 2) plus gravy that is charged if its served with meat (RM 3-5 ). The Roti Canai served at the restaurant is not very memorable as the curry is bit on the tasteless side and served in a really  flat plate . The roti also is not very fluffy. One thing not nice about the restaurant is the service. You have to pay for the food first before consuming it  and cold drinks are served in a plastic container. Food wise, it is a nice place to have breakfast but I have to warn you to come early around 8 am because they start serving lunch at 9 am ! The Malay traditional 'kueh' and assortment of pastries would have gone by 9.30 am.
The second best restaurant to have breakfast  is Tepian Bangi restoran (Food 4. * Service 3 * Cleanliness 4 * Cost 3.5 *) in Seksyen 4. I have to admit that I have been recommending this place for lunch and dinner too in my other write ups. I have to tell you that I have no share in the restaurant but I do know that the owner is quite young and hard working and drives the latest version of the Toyota Camry. This is the best place to have 'Roti bakar' and Roti Canai. The roti Canai (RM 1) is quite large. The best part of the Roti Canai is that it is served with very tasty Myanmar style  "Kuah Dhal" basted with hot and sweet sambal. The roti canai used to be very fluffy but now its a bit thick because of too great of  demand and the need to serve the customer fast. The "goreng goreng" type noodles such as 'beehoon' and 'mee goreng' are nicely prepared. I have to also recommend the 'bubur Ayam' ( RM 3) served at the restaurant. If you have flu or and do not have the appetite to eat, I would suggest that your other half 'tau pau' the Bubur Ayam. It very much better that the Bubur ayam at  MacDonald's.
The next best place (Food 4 * Service 2.5 * Cleanliness 3 * Cost 3.5 *) to have breakfast in Bandar Baru Bangi is at a stall that has no name or probably the signboard is not prominently placed. The restaurant or more of a stall  is just next to the public toilet in Seksyen 1 of Bangi town. The stall is in front of the Satay Samuri  Restaurant in Bangi and also not far from the Singer Shop. The best breakfast to have there is 'Mee Bandung Muar' (RM 4.5). The mee Bandung there is really heaven and topped with lots of peanuts.The gravy is quite tasty and thicken with dried shrimps which gives the 'kuah' a kick. The gravy has enough sweetness of the shrimps and the potatoes. When ordering just make sure that either the father or the brothers that prepare the mee bandung. Otherwise, you will get mee bandung that is quite tasteless. My son also likes  roti canai served at the place especially the Dhal gravy. But I would have the roti with 'sambal tumis ikan bilis with cili padi Negeri sembilan' style. It's really spicy and you would need to have two pieces of roti for the extra hot 'sambal cili padi berdengung'.
Another  best restaurant to have breakfast is Restoran @atas Bukit (Food 4 * Service 2. * Cleanliness 2 * Cost 3 *) The owner is a DKK or 'Darah Keturunan Keling' or a 'Mamak'. The place is always crowded with customers lining up near the place. You will see national made and expensive imported cars overflowing to the main road. If you want to go to the place , it's in front of the Shell station on the way to Putrajaya. from Bandar Baru bangi, The place is nice to have Roti canai (RM 1). The best part is that  the gravy  has the aromatic smell of "Kuah Kambing". If you have the roti canai you have to have it with 'kuah kambing' (RM 3). The kuah daging kambing  is really out of this world  The service however is a bit slow despite having quite a lot of helpers because the customers come in  by the dozens at a time. I would advise that you come early in the morning,. The best way to go there is by taking your 'kapchai' or your superbike. Parking is a big problem at the restaurant . Food wise, I have no complaint.
So these are the best places to have breakfast in Bandar Baru Bangi.  Breakfast would be very nice if you have it with your family. Have it a bit more on breakfast as it will not make you fat. Just make sure that you cut down on the sugar intake which is the main culprit for obesity. Have a nice breakfast with your family and friends.

12 di sekinchan - Google Blog Search

12 di sekinchan - Google Blog Search


Addin: Panas!! Lagi Cawangan <b>Sekinchan</b> Ikan Bakar <b>Di</b> Tutup

Posted: 19 Jan 2013 06:43 AM PST


Lagi restoran Sekinchan Ikan Bakar di tutup.. kali ini di cawangan Ayer Keroh, Melaka. Gambar ni di ambil oleh pembaca blog Addin
Menurut sumber restoran ini baru sahaja ditutup. Sekarang berlaku kerja-kerja pemunggahan barang-barang di kedai tersebut.
Sebelum ini Addin ada mendedahkan beberapa cawangan restoran Sekinchan Ikan Bakar di tutup.. baca di sini dan di sini.

Mungkin inilah akibatnya apabila melawan arus kebangkitan rakyat.. waallahualam..

12 di sabak bernam - Google Blog Search

12 di sabak bernam - Google Blog Search


MalaysiaDaily: Aziz Bari Bertanding <b>Di Sabak Bernam</b> Atas Tiket PKR

Posted: 01 Nov 2012 09:01 AM PDT

PKR yakin dapat merampas semula kerusi Parlimen Sabak Bernam pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) selepas mengumumkan calon baru bagi kerusi tersebut iaitu bekas pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Abdul Aziz Bari.

Difahamkan, sebelum ini, Ketua PKR Cabang Sabak Bernam, Dr Badrolamin Baharon dicalonkan bertanding bagi kerusi itu.

Abdul Aziz berkata, pemilihannya sebagai calon bagi kerusi berkenaan adalah atas arahan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, beliau yakin dapat merampas semula kerusi Parlimen Sabak Bernam memandangkan terdapat beberapa penambahbaikan dilakukan Kerajaan Negeri sebelum ini.

Pada 2008, kerusi Sabak Bernama dimenangi oleh calon BN dari Umno, Abd Rahman Bakri, yang menewaskan Badrolamin.

"Kerajaan Negeri telah melaksanakan beberapa penambahbaikan dalam memastikan hak rakyat tidak diabaikan dan ini adalah kekuatan kita bagi merampas kembali kerusi Parlimen di sini," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata, dia tidak berasa tergugat dengan kekuatan dimiliki Umno memandangkan pihaknya mempunyai kekuatan tersendiri bagi menawan kerusi di Parlimen Sabak Bernam.

"Saya yakin ini adalah masa tepat bagi kami merampas kerusi di Parlimen ini memandangkan sokongan rakyat juga dilihat semakin kuat terhadap PKR," katanya.

Abdul Aziz berkata, menerusi ceramah-ceramah yang dijalankan di sekitar daerah ini, jelas menunjukkan rakyat semakin matang dalam memilih pemimpin bersih serta mahukan pucuk pimpinan amanah.

Beliau berkata, ia dapat dibuktikan dengan sesi ceramah yang diadakan di Bagan Terap di mana rakyat sudah bijak dalam menilai sesebuah parti politik dengan turut sama turun padang memberi sokongan ketika program dijalankan.

"Bagan Terap merupakan kawasan hitam satu masa dulu memandangkan PKR pernah kalah teruk pada 2008, namun menerusi beberapa ceramah yang dijalankan kini, jelas menunjukkan penglibatan daripada ramai penduduk yang turut turun bagi memberi sokongan," katanya.

Menurutnya, disebabkan faktor itu, Umno semakin takut menghadapi PRU13 memandangkan sokongan dilihat semakin tipis.

Katanya, kajian dijalankannya sejak 2004 jelas menunjukkan kadar peningkatan sokongan rakyat terhadap parti itu semakin meningkat memandangkan pucuk pimpinan yang dianggap telus dalam membantu mendapatkan hak rakyat.

"Saya yakin PKR akan menang berdasarkan kajian yang saya jalankan menunjukkan pertambahan sokongan bagi parti ini," katanya.

Menurutnya, pada PRU13 nanti PKR mungkin akan kalah dalam beberapa kerusi namun peratusan undian penduduk dijangka akan meningkat sebanyak lima peratus bagi setiap peti undi.

Katanya, pada PRU lalu, kebanyakan disuarakan PKR dilihat retorik namun kini parti berkenaan dapat membuktikan ia menjadi realiti di samping membuka mata rakyat.

"Ini merupakan salah satu kekuatan kita dalam memastikan kerusi Parlimen berkenaan dapat dirampas," katanya.

Dalam pada itu Abdul Aziz berkata, sebelum ini, beliau turut menerima pelawaan daripada Pas dan DAP yang memintanya untuk bertanding di beberapa kawasan lain.

Katanya, bagaimanapun pelawaan tersebut ditolaknya kerana mahu memberi perkhidmatan terbaik di kampung halamannya.

"Saya berasal dari sini dan saya mahukan perubahan terhadap pucuk pimpinan di samping memberi perkhidmatan adil kepada penduduk setempat," katanya.

Beliau berharap rakyat dapat memberi peluang kepada PKR membuktikan kemampuan mereka dalam menguruskan daerah tersebut.

Sementara itu, Badrolamin enggan memberi sebarang komen berhubung perkara tersebut.

12 di kelana jaya - Google Blog Search

12 di kelana jaya - Google Blog Search


BIRTHDAY <b>DI</b> WILLIAM CORNER <b>KELANA JAYA</b> – CERITA AKU <b>...</b>

Posted: 11 Dec 2012 06:58 AM PST

image

Yeah. . Happy Birthday to ME. Agak janggal sebenarnya untuk ingat hari lahir sendiri hihi. Gigih nak makan di William Corner Kelana Jaya. Semata mata nak makan Roti Cheese Naan yang super sedap.
Jalan agak sesak rupanya. Lupa, 11 Disember kan cuti umum bagi Selangor. Aku berkongsi tarikh lahir dengan Sultan Selangor :)

Apapun, aku order Air Mangga ( campuran mangga,laici dan tembika), Air Laici + peach, Roti Naan Cheese ( mozarela ) dan Butter Chicken ahaks. Nyum nyum

image

Sangat sedap ok butter chicken tu. Cuma aku tak boleh blah sangat dengan rasa mozarela ( cheese yang diperbuat daripada susu kerbau ). Memang betul mozarela. . . Rasa kerbaunya betul betul original. Hahaha. . . Aku prefer cheese yang diperbuat daripada susu lembu kot ahaks. Layankan je. . .

image

image

Makan disini betul betul puas hati. Berbaloi. . .

Terima kasih kerana membaca blog mykeledek dot com ini. Subscribe via email (Feedburner)Facebook Fanpage, follow Twitter @denniszillVideo (Youtube) danGoogle +

ads