Jumaat, 30 Ogos 2013

12 di salak tinggi - Google Blog Search

12 di salak tinggi - Google Blog Search


<b>Bandar Baru Salak Tinggi</b> • View topic - call us now for free quotation

Posted: 21 Aug 2013 08:59 PM PDT

Bahaya Penyakit dari Leptospirosis (Kencing Tikus/Rats)
Kawal kehadiran tikus di tempat anda dengan memastikan kebersihan yang optimum. Dengan MELANTIK SYARIKAT KAMI, SO LEAD PEST SDN BHD dapat mengawal kehadiran koloni tikus ke rumah anda. Buang semua sampah sarap dan kemaskan buangan sisa makanan, bagi mengelak kehadiran tikus.
Tip untuk anda!
Sebelum minum atau membuka makanan di dalam tin, pastikan anda membasuh/membilas penutupnya terlebih dahulu bagi mengelak kemungkinan dijangkiti bakteria ini. Tin-tin ini mungkin terdedah pada urin haiwan pembawa Leptospira ketika di dalam stor.

Bahaya Penyakit dari Salmonella Virus Disease (Lipas/Cockroaches)
Selalunya kejadian keracunan makanan berpunca dari lipas. Tabiat buruk lipas yang suka mengeluarkan semula makanan separuh hadam, sentiasa menabur najis sambil makan dan meninggalkan bakteria di merata tempat. Penyakit yang boleh dihidapi akibat dari bakteria yang dibawa oleh lipas adalah cirit-birit, hepatitis, kepialu, kusta, penyakit kulit dan bengkak kelopak mata.
Antara langkah pencegahan yang disarankan ialah :-
1. Halang kemasukkan lipas ke dalam rumah kita dengan menutup ruang yang mejadi laluan lipas.
2. Jaga kebersihan dapur dan simpan makanan di dalam bekas yang tertutup.
3. Jangan biarkan sisa makanan terdedah dan dicemari lipas. Tutup tong sampah dengan rapat.
4. Bersihkan tompok-tompok minyak di tempat memasak, ketuhar dan gril.
Kawalan serangga professional dari syarikat kami SO LEAD PEST SDN BHD (pest control services management) serta Kaedah penyemburan racun serangga merupakan satu cara terbaik dan berkesan untuk mengawal koloni lipas dari membiak. Untuk mendapatkan kesan yang maksimun, rawatan susulan dengan kawalan kaedah semburan secara dwi-bulanan diparamater kawasan rumah menggunakan racun serangga khas. Semburan ini boleh terus aktif selama 2 bulan.
Bahaya Penyakit dari Aedes/Demam Denggi (Nyamuk)
Manusia dijangkiti kuman virus denggi melalui gigitan nyamuk. Virus denggi ini hidup dan berkembang biak di dalam air liur nyamuk. Ia memerlukan masa pengeraman selama lapan hingga sepuluh hari untuk berkembang biak dan terkumpul di dalam air liur nyamuk. Nyamuk yang telah dijangkiti akan terus membawa virus denggi sepanjang hidupnya.
Terdapat dua jenis penyakit denggi iaitu:
i) Demam denggi klasikal.
Pesakit menunjukkan gejala demam, ruam, sakit badan, sakit sendi dan sakit otot. Gejala penyakit ini biasanya tidak teruk dan jarang menyebabkan kematian. Demam jenis ini juga pernah dinamakan ´demam patah tulang´ atau ´breakbone fever´.
ii) Demam denggi berdarah.
Biasanya terjadi di kalangan kanak-kanak terutama dalam lingkungan umur 2-13 tahun. Pada tahap awal (selama 2-4 hari) gejala yang dihidapi adalah sama seperti demam denggi klasikal dan diikuti oleh tahap yang lebih teruk dengan gejala seperti tekanan darah rendah, ruam dan bintik-bintik merah di badan, perdarahan gusi, berak berdarah (najis berwarna hitam) disertai dengan sawan dan tidak sedar diri. Ia sering menyebabkan kematian jika rawatan tidak diberikan dengan segera. Ia juga dipanggil sebagai ´demam berdarah Filipina´.
Kawalan serangga professional dari syarikat kami SO LEAD PEST SDN BHD (pest control services management) serta Kaedah Fogging/ULV merupakan satu cara terbaik dan berkesan untuk memusnah sarang Nyamuk dan mengawal dari membiak.

Halang Premis, Rumah kediaman anda dari diserang oleh koloni Anai-anai
Serangan anai-anai biasanya sukar dikesan dan dihapuskan. Ia juga dapat menyebabkan banyak kerosakan terhadap permis-premis, dan rumah kediaman, terutama terhadap bahan binaan yang diperbuat daripada kayu. Sama seperti kebanyakkan masalah penyakit dan sebagainya.

Kaedah terbaik untuk mengatasi masalah serangan anai-anai adalah dengan menghalang jangkitan pertama daripada terus merebak ke bahagian lain.Jika struktur rumah yang diserang dengan serangga anai-anai dibiarkan, bermakna beribu-ribu ringgit terpaksa dikeluarkan untuk kos baik pulih kerosakan.
Malangnya, kebanyakan skim perlindungan dan insuran tidak menyediakan ganti rugi terhadap kerosakan kepada pemilik rumah yang disebabkan oleh serangga anai-anai.Sesetengah mereka mengenali anai-anai dengan nama semut putih. Sumber makanan utama mereka adalah kayu. Sebelum anda mengetahui bagaimana kaedah mencegah anai-anai, adalah lebih baik anda mengetahui bagaimana proses pembiakan anai-anai ini berlaku.

Jenis anai-anai yang dapat menyebabkan kerosakan biasanya terdiri dari jenis anai-anai bawah tanah (termite subterranean). Di Malaysia terdapat banyak spesis serangga perosak dari golongan serangga seperti ini. Terdapat juga jenis spesis lain seperti anai-anai Kayu kering (drywood) tetapi ia tidak menyebabkan kerosakan yang serius seperti anai-anai bawah tanah.

Kawalan serangga professional dari syarikat kami SO LEAD PEST SDN BHD (pest control services management) Pihak kami menyediakan 2 Kaedah. Kaedah Pertama: Umpan/Baiting + Semburan dan Keadah Kedua: Drilling + Semburan.

ANDA ada masalah/gangguan di rumah/rumah sewa/kedai/pejabat/kilang/bangunan dan lain-lain tempat dengan Anai-anai, Semut, Lipas, Tikus atau Serangga-serangga Perosak Yang Lain, kami boleh tolong selesaikan.

Do you have PEST PROBLEMS?Get rid of it!!!
Call the experts for Pest Control & Free Consultation Contact us for a FREE INSPECTION Services @
H/p: +6017 3368240 / 0172910483
Termite/White Ants
- Baiting & Sprayed & Drilling & Sprayed System
- Corrective soil treatment
- Free-constructive soil treatment
Ants, Cockroaches & Rats (General Pest Control)
- Fine Residual Spraying
- Baiting
Mosquitoes /Flies (GPC)
- Fogging/ ULV
Coverage of Services (Termite or GPC)
- Residential, Factories, Hotel & Resorts
- Commercial Building, Restaurant, Warehouse
- Shopping Complexes, Clinic & Pharmacies
- Hospitals, Embassies, School & University

12 di ampang - Google Blog Search

12 di ampang - Google Blog Search


Gaya Peneroka: Kecurian Bernilai RM 10,000 <b>di Ampang</b> Point <b>...</b>

Posted: 25 Jul 2013 01:10 PM PDT

1 Disyaki - Masa: 19:45:41, lelaki berbaju putih dengan jaket biru-hitam dilihat berikutan mangsa.

Disyaki 2 - Masa - 19:45:50, lelaki berbaju putih dengan cermin mata dilihat memasuki tempat kejadian dan berkeliaran mangsa.

Disyaki 3 - Masa - 19:46:06, lelaki berbaju putih dengan objek hitam di tangannya (yang kemudian didedahkan sebagai beg dilipat) dilihat memasuki tempat kejadian dan meletakkan beg itu ke atas dirinya sebaik sahaja dia mendapat dirinya dekat dengan mangsa.

Disyaki 4 - Masa - 19:46:16, seorang lelaki dengan baju hitam dengan 2 jalur di dada dan label pada bahu kiri dilihat memasuki tempat kejadian. Suspek 3 dan 4 lulus satu sama lain dengan dan cuba untuk berkomunikasi dengan bahasa badan. Disyaki 4 telah dilihat cuba untuk mendapatkan lebih dekat kepada mangsa selepas itu, kemudian berjalan keluar dari tempat kejadian.

Disyaki 5 - Masa: 19:46:23, seorang wanita berbaju putih dengan beg yang dilihat memasuki tempat kejadian dan berjalan lalu suspek ke-3.

Time: 19:46:30, suspek 5 berjalan keluar dari tempat kejadian.
Time: 19:46:41, suspek 6, seorang wanita berbaju hitam dengan beg membeli-belah dan beg bahu memasuki tempat kejadian dan berdiri di sekitar kawasan di mana mangsa dan lain-lain suspek berada di.
Time: 19:46:48, 2, suspek 3 & 6 dilihat berkomunikasi dengan bahasa badan untuk satu sama lain.

Time: 19:46:51, Disyaki 4 memasuki tempat kejadian dan cuba untuk menutup muka beliau, mengetahui bahawa kawasan ini adalah di bawah pengawasan CCTV.

Time: 19:46:52, 2, 3, suspek 4 & 6 dilihat di belakang mangsa di tempat kejadian dan 1 suspek dilihat berdiri sedikit di depan kaunter, kira-kira 5 kaki dari mangsa.

Time: 19:48:06, suspek 4 & 6 dilihat bergerak kira-kira di belakang mangsa.

Time: 19:48:13. Suspek 5, dengan dulang di tangannya memasuki tempat kejadian dan berjalan ke arah pelanggan yang duduk di meja yang paling hampir dengan kaunter dan cuba untuk mempunyai perbualan.

Time: 19:48:35 - 5 & 6 (2 wanita) dilihat berkomunikasi dengan bahasa badan dan suspek 3 juga dilihat menutup muka kerana beliau cuba untuk mendapatkan lebih dekat dengan mangsa.

Time: 19:48:41, Mangsa 5 dilihat bergerak ke arah yang bertentangan (di mana mangsa adalah) dengan dulang di tangannya.

Masa - 19:48:51, 1 Disyaki memasuki tempat kejadian sekali lagi, diikuti oleh Disyaki 4 dan suspek ke-7, yang datang dengan kertas tisu di tangannya.

Masa 19:48:52 - Disyaki 7 mendapat dekat dengan mangsa dan tunduk kepada "berpura-pura" untuk memadam sos di kaki mangsa untuk menarik perhatian mangsa kepadanya.

Time: 19:48:53, suspek 3 memasuki tempat kejadian dan bergerak cepat ke arah mangsa dan beg beliau dengan kaunter dan mampu untuk mencuri beg.
Pada masa yang sama, 1 Disyaki telah terletak dirinya di belakang suspek ke-3 untuk menutup ketika dia telah mencuri beg itu, mangsa 6 telah berdiri di antara kaunter dan meja makan yang terdekat untuk menghalang pelanggan daripada menyaksikan kejadian, suspek 4 berdiri di belakang mangsa untuk menghalang jurujual di gerai TM di belakang mangsa untuk menyaksikan tempat kejadian dan suspek 5 telah cuba mengalihkan "gadis ais krim" untuk menghalang beliau daripada menjadi sekitar untuk menyaksikan kejadian. Adalah disyaki bahawa suspek 2 adalah di sekitar kawasan yang ghaib, di dalam kedai.

Time: 19:49:03 - semua suspek mula melarikan diri dari tempat kejadian kerana dompet itu akhirnya dengan mereka.

Sila berhati-hati dan keselamatan barang-barang anda sebagai kegiatan jenayah kini di mana-mana di Malaysia, malah di tempat-tempat awam dan biasanya dilakukan dalam kumpulan.

12 di port klang - Google Blog Search

12 di port klang - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di port klang</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Aug 2013 09:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Hot ! Syarikat Judi sponsor makan malam dihadiri 60k Orang <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 15 Jun 2013 08:55 PM PDT

Kes mesin judi KGNS dedahkan industri perjudian lumayan Malaysia

KUALA LUMPUR, 16 Jun — Langkah kontroversi oleh jawatankuasa pengurusan Kelab Golf Negara Subang (KGNS) untuk memajak dan memindahkan mesin perjudian di luar kelab memberikan peluang untuk mengintip industri berbilion ringgit dikawal oleh sekumpulan ahli perniagaan yang rapat dengan Barisan Nasional (BN).

Tan Sri Megat Najmuddin Khas dan ahli jawatankuasa untuk tahun 2011-2012 baru-baru ini dikecam oleh ahli-ahli kelab kerana tidak cekap dan berkelakuan cuai serta melakukan pelanggaran kewajipan, menurut dokumen yang ditunjukkan kepada The Malaysian Insider.

Kapten kelab pada ketika itu Datuk Ronnie Yeo menerima kecaman paling keras kerana menjadi orang yang berbincang untuk perjanjian pemindahan itu apabila beliau diambil bekerja oleh Waz Lian Recreation Sdn Bhd,

syarikat dimiliki oleh hartawan - menganjurkan majlis makan malam dihadiri oleh 60,000 orang di Port Klang untuk menunjukkan sokongan kepada Datuk Seri Najib Razak.
NAJIB (tengah) dan Soi Lek (tiga dari kiri) bergambar bersama masyarakat Cina pada majlis makan malam yang dihadiri 60,000 orang di Pelabuhan Klang malam tadi.

MAKAN MALAM. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menghadiri majlis makan malam bersama masyarakat Cina di Pelabuhan Klang, Selangor malam tadi.

Lebih 60,000 masyarakat Cina hadir pada majlis tersebut yang turut dihadiri oleh Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek. sumber sini

Sekumpulan hartawan Cina memegang beratus-ratus lesen dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan untuk mengendalikan mesin perjudian. Mesin-mesin ini diletakkan di kelab persendirian di sekitar ibu kota, akan tetapi terbuka kepada sesiapa sahaja yang mahu mencuba nasib.

Disebabkan kawalan ketat untuk lesen di bawah Akta Loteri oleh Kementerian Kewangan, sesetengah hartawan telah beralih ke mesin perjudian yang dikendalikan oleh kelab golf dan kelab sukan diseluruh negara, menawarkan jawatankuasa pengurusan kontrak untuk memajak dan memindahkan mesin ke premis di luar kelab.

Sebagai ganjaran, pengendali perjudian ini bersedia untuk membayar kelab-kelab sejumlah tetap setiap bulan. Kebiasaannya, pampasan bulanan itu lebih daripada jumlah diterima oleh kelab dengan meletakkan mesin-mesin itu jika hanya dikunjungi oleh ahli-ahli kelab.

Akan tetapi masalahnya, perjanjian seperti ini melanggar syarat lesen seperti ditetapkan oleh Kementerian Kewangan, termasuk syarat untuk meletakkan mesin di premis kelab dan memastikan hanya ahli kelab dibenarkan untuk menggunakan mesin perjudian itu.

Dalam kes ini, KGNS bersetuju untuk memindahkan operasi bagi 10 mesin perjudian mereka kepada Waz Lian pada Mei 2012, lebih setahun selepas rundingan antara jawatankuasa pengurusan dan penggendali itu.

Mesin perjudian itu dipindahkan ke Galaxy Club di Kota Damansara dan telah dipersetujui Waz Lian akan menguruskan mesin perjudian itu untuk lima tahun. Dalam enam bulan pertama, KGNS akan menerima RM126,000. Selepas itu KGNS akan menerima RM150,000 sebulan.

Waz Lian juga bersetuju jika lesen perjudian itu dibatalkan, mereka akan membayar RM10 juta kepada KGNS sebagai pampasan. Jawatankuasa pengurusan juga bersetuju dengan cadangan oleh Waz Lian untuk menggelar bilik perjudian di Kota Damansara sebagai "lampiran kelab'', satu langkah untuk memastikan secara teknikalnya akan memenuhi syarat Kementerian Kewangan kerana mempunyai mesin di premis kelab.

Akan tetapi perjanjian itu tidak menyenangkan ahli kelab dan dalam Mesyuarat Agung Tahunan pada Jun tahun lepas, telah diputuskan jawatankuasa siasatan khas menyiasat "punca-punca dan sebab-sebab" kelab terlibat dalam perjanjian untuk mengendalikan mesin slot dan mengeluarkannya dari kelab.

Selepas siasatan, jawatankuasa siasatan khas mendapati banyak pelanggaran telah berlaku.

Contohnya, perjanjian dengan Waz Lian menyatakan orang awam dibenarkan menggunakan mesin judi di Galaxy Club, bertentangan dengan syarat-syarat Kementerian Kewangan hanya ahli kelab boleh menggunakan mesin-mesin itu.

Selain itu, Galaxy Club secara tidak sah digambarkan sebagai lampiran oleh KGNS oleh kerana kelab golf itu tidak mempunyai pemilikan eksklusif premis di mana mesin dipindahkan.

Jawatankuasa siasatan khas juga mendapati, walaupun penggendali memberikan jaminan untuk membayar RM10 juta jika lesen ditarik balik, Waz Lian tidak mempunyai akaun perniagaan baik dengan hutang sebanyak RM446,872.

Terdapat juga kekecewaan dikalangan ahli kelab kerana peguam kelab telah pada bulan Disember 2011 mengangkat bendera merah sama ada syarat-syarat Kementerian Kewangan membolehkan mesin untuk digunakan oleh bukan ahli.

Masih belum jelas jika Kementerian Kewangan akan bertindak terhadap KGNS atau kelab lain yang telah membuat perjanjian dengan ahli perniagaan mempunyai hubungan kuat yang mendominasi perniagaan mesin judi di Malaysia

.

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Aug 2013 07:08 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jul 2013 07:14 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jul 2013 07:11 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jun 2013 07:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2013 07:41 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Feb 2013 07:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Senarai dan Lokasi Perangkap Laju / Speedtrap | Isu Halal Terkini

Posted: 14 Aug 2012 12:24 AM PDT

Automated Enforcement System (AES): Berhati-hati,beratus kamera akan menjadi "mata" anggota polis sebaik anda memulakan perjalanan.

Aidilfitri datang lagi,semua perantau akan pulang beraya di kampung masing-masing.Elakkan tragedi,pandu berhati-hati,bila mengantuk berhenti.Jangan pandu laju-laju,ingat orang tersayang,ingat jugak saman…kah!kah!kah!

Sebagai panduan,berikut adalah senarai lokasi pemasangan sistem baru perangkap hadlaju yang telah dipasang oleh pihak PDRM:

PLUS Arah Utara

■ Di bawah jambatan di 456km, Sg Buloh simpang.
■ Di bawah jambatan di 459km, Bukit Lanjan interchange.
■ Di bawah restoran overhed di Sg Buloh.
■ Di bawah jambatan terakhir sebelum tol Sg Besi pada 309.2km.
■ Di bawah jambatan di 296.5km, Bangi persimpangan.
■ Di bawah jambatan baru dibina di 289.0km, selepas simpang Utara Penilaian.
■ Di bawah jambatan di 286.5km, Penilaian Utara simpang.

PLUS Arah Selatan

■ Di bawah papan tanda di 454.6km dan 455.2km, Sg Buloh layby.
■ Di bawah jambatan selepas Subang persimpangan di 11.3km.
■ Di bawah jambatan di 22km, Bukit Lanjan simpang.
■ Di bawah jambatan sebelum Mint hotel, Sg Besi Tol. 80km / h sahaja!
■ Di bawah jambatan di 302.8km, Kajang simpang.
■ Mengenai 1km selatan persimpangan Bangi, kedua-dua selatan dan utara terikat luar lorong
■ Pada 296.5km dan 297km, Bangi simpang.
■ Di bawah jambatan yang baru dibina di 289.0km, sebelum simpang Utara Penilaian.
■ Pada 285.5km dan 285.8km, Penilaian Utara simpang.
■ Pada pembahagi pusat di 251.8km dan 253km selepas Senawang simpang.
■ Selepas simpang Alor Gajah di 213.9km, bersebelahan dengan taman tema air.
■ Di sebalik halangan nahas tangan kanan di 198.4km.

Lebuhraya Elite Perhubungan Timur Tengah / Utara

■ Pada sebelah kiri di 4.8km selepas Batu Tiga / Shah Alam keluar
■ Di bawah restoran overhed di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
■ Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.

Lebuhraya Elite Perhubungan Barat Tengah / Selatan

■ Di bawah restoran overhed di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
■ Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.
■ Selepas keluar dari tol KLIA ke lapangan terbang, di bawah Jalan Pekeliling flyover.90km. / H

NKVE Arah Timur / Utara

■ 300m sebelum tol Jalan Duta, 60km / h!
■ Di sebalik penghadang jalan di sebelah kiri apabila pergi ke arah tol Jalan Duta, di 24.9km, 80km / h!
■ Di bawah jambatan di Damansara Junction, 17.5km

NKVE Arah Barat / Selatan

■ Di sebalik penghadang jalan di sebelah kiri apabila keluar dari tol Jalan Duta dari KL, pada 25.3km dan 25.7km, 80km / h!
■ Dari Jln Duta, di bawah jambatan, 23km, 80km / h zone!
■ Daripada Jln Duta, di laluan bawah tanah di Sungai Buloh Y-persimpangan, 22km.
■ Di sebalik halangan kemalangan di Damansara Junction, 17.7km dan 16.8km
■ Di bawah jambatan keretapi di 11.2km
■ Di bawah jambatan di persimpangan Shah Alam.

Lebuhraya Kesas Timur

■ Di bawah jambatan di 44.8km, menuruni bukit yang berjalan selepas Puchong simpang.
■ Kesas West Bound
■ Pada sebelah Sg Besi Tol Timur Bound. Bandaraya Kuala Lumpur
■ Jalan Duta; di bawah jejambat di persimpangan Damansara, 70km / h zone.

Lebuhraya Kesas – Klang

■ jalan Dwi antara Klang dan Pelabuhan Klang. Ke Arah Klang arahan, pada kira-kira 13 km batu batu. 70km / h sahaja!

Leburaya Pantai Timur

■ Timur berjilid, menuruni bukit selepas Raub persimpangan.
■ Maran, 60km / h zone.
■ Paya Marang, 70km / h zone.

Kawasan Negeri Johor Arah Selatan

■ persimpangan Tangkak.
■ Di bawah jambatan selepas Yong Peng
■ simpang Utara di 97.3km.
■ Ayer Hitam simpang.
■ simpang Sedenak.

Jalanraya Sekitar Utara  Malaysia  - Arah Utara

■ Around Ayer Hitam in 60km / h zone.
■ Sebelum Perwaja Steel.
■ Sg Petani persimpangan.
■ Antara persimpangan Seberang Jaya dan Tol Sg Dua.
■ Jambatan Pulau Pinang di pulau end.Speed  ​​menghadkan 80km / j.

Jalanraya Sekitar Utara  Malaysia  - Arah Selatan

■ Jambatan Pulau Pinang Pulau akhir. Had laju 80km / h.
■ Mengenai 2km sebelum had Juru Tol Speed  ​​90km / h

Kawasan Perak Jalanraya Arah Utara

■ Di bawah jambatan di 197.1km dan 198.8km, selepas Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 204.3km, selepas Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 208km, sebelum Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 214.8km, sebelum Kamuntingjunction.
■ Ipoh Point Vista pada kira-kira 263km. Had laju 80km / h.
■ Di bawah jambatan di 271km, Ipoh North Junction.
■ Di bawah jambatan di 274.4km, Ipoh South Junction.
■ Di bawah jambatan di 286.9km, Simpang Pulai Junction.
■ Di bawah jambatan di Persimpangan 296km, Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 352.6km, selepas Simpang Sungkai.
■ Di bawah jambatan di 353km, Sungkai Junction.
■ Di bawah jambatan di 373km, Sungai Junction Slim.

Kawasan Perak Arah Selatan

■ Di bawah jambatan di 199km, sebelum Kamunting simpang.
■ Di bawah jambatan di 241.9km, di persimpangan Kuala Kangsar.
■ Di bawah tiang isyarat di 296.1km, sebelum Gopeng Junction.
■ Di bawah jambatan di 297km, Gopeng Junction.
■ Di bawah jambatan di 300km, selepas persimpangan Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 308.6km, selepas persimpangan Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 372.6km, di simpang  Slim   River .

Berhati-hati ketika memandu, semoga anda semua selamat sampai ke destinasi.

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri

Abd. Rahman

http://www.halalscience.com

kegagalan cerun - kajian kes <b>di bukit</b> antarabangsa - Pagar Museh

Posted: 13 Jul 2013 03:28 AM PDT


Merupakan fenomena yang kerap belaku di Malaysia adalah dikeranakan iklim Malaysia yang panas dan lembap sepanjang tahun. Hujan yang tinggi melebihi 3000 mm setahun meningkatkan kadar hakisan dan luluhawa yang boleh mempercepatkan pergerakan jisim terutama nya di kawasan cerun bukit curam.
 Bukit Antarabangsa, Hulu Klang, Selangor merupakan kawasan yang bertopografi berbukit bukau, dengan ketinggian di antara 133 hingga 203 meter di atas paras laut. Mempunyai longitud antara 101°46‟ T hingga 101°47‟ T dan latitud antara 03°10.8‟ U hingga 03°11.3‟ U ( Peta 1). Dicirikan oleh iklim yang panas dan lembab sepanjang tahun dan mempunyai jumlah hujan tahunan sebanyak 3000 sehingga 3500 mm. Kegagalan cerun atau tepatnya tanah runtuh merupakan satu kejadian geologi yang melibatkan sebahagian besar pergerakan tanah, jatuhan batuan atau cantuman dari keduanya. Kebanyakkan runtuhan tanah bermula di lereng-lereng cerun dan seringkali dicetus oleh air larian permukaan . Runtuhan tanah berlaku mungkin secara berperingkat dan mungkin berlaku dengan pantas tanpa disedari sewaktu hujan lebat serta bergerak bersamanya bahan bumi yang menggelongsor mengikut tarikan graviti . 
Air yang mengalir di permukaan akan sentiasa menyebabkan hakisan. Kadar hakisan semakin tinggi sekiranya tanah di sesuatu kawasan itu terletak di tempat yang tinggi dan curam seperti di lereng-lereng bukit. Pengaliran air yang teramat deras akan menghakis bunga tanah atau lapisan atas. Berkaitan dengan proses hakisan, runtuhan tanah juga akan berlaku di cerun bukit, terutamanya berlaku semasa hujan lebat. Proses kegagalan cerun  menjadi satu masalah di kawasan di berbukit-bukau seperti Cameron Highlands, Fraser Hill, Genting Highlands di Pahang dan beberapa kawasan tanah tinggi di Malaysia. 
Kebiasaannya kegagalan cerun atau tanah runtuh akan meragut nyawa manusia serta memusnahkan harta benda. Contohnya, beberapa kejadian tanah runtuh besar yang telah berlaku seperti di Highland Tower dan Taman Hillview  di Hulu Kelang (Selangor), Gua Tempurung (Perak), Paya Terobong (Pulau Pinang), persimpangan lebuhraya NKVE, Bukit Lanjan serta beberapa kegagalan cerun bersaiz kecil dan sederhana. Fenomena ini seringkali dikaitkan  dengan musim tengkujuh, di mana sejumlah curahan hujan yang tinggi bertindak sebagai pencetus kepada kegagalan cerun. Keadaan iklim tropika yang panas dan lembab ini juga turut menyebabkan proses luluhawa secara relatifnya adalah lebih tinggi berbanding kawasan beriklim lain . 
Namun begitu, faktor-faktor lain seperti keadaan geologi, geomorfologi & struktur geologi akan berperanan dalam mempengaruhi corak pelemahan batuan. Kawasan kajian yang terletak di Bukit Antarabangsa merupakan kawasan perumahan di lereng bukit di Ulu Klang, Selangor, Malaysia. Bukit Antarabangsa, Ampang adalah sebuah kawasan penempatan awam yang berprofil  pertengahan ke tinggi. Namun begitu, penempatan yang dimajukan sebagai perumahan ini mempunyai keadaan muka bumi yang bercerun dan sama sekali tidak selamat dan tidak stabil untuk diduduki. Kebanyakan projek  pembangunan di sekitar kawasan Bukit Antarabangsa terletak di kawasan cerun bukit. Peristiwa tanah runtuh yang berlaku pada 6 Disember 2008 di Bukit Antarabangsa telah meranapkan 20 buah rumah dan mengorbankan sekurangnya lima orang penduduk dan lebih daripada 2,000 orang pula terpaksa dipindahkan ke tempat yang selamat
Kekuatan cerun yang tidak mampu mengawal dan menyokong kekuatan tapak bagi perumahan tersebut akibat hujan yang berterusan, telah menyebabkan kawasan menjadi tidak stabil dan aliran air berlebihan ini telah menyusup ke bawah permukaan dan menjadikan bahan bumi di bawah permukaan semakin  lemah. Ditambah pula, dengan keadaan cerun yang tidak stabil menyebabkan sejumlah bahan bumi bersama beberapa rumah penduduk yang terlibat runtuh di sepanjang cerun dan dilonggokkan ke beberapa ratus meter dari  tempatnya yang asal. Menurut laporan, 13 Ogos 2008, menunjukkan bahawa kebanyakkan cerun di kawasan  Bukit Antarabangsa berada pada kelas III, iaitu cerun yang berisiko tinggi kerana mempunyai kecerunan 26° - 35°.  

12 di ulu kelang - Google Blog Search

12 di ulu kelang - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di ulu kelang</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Aug 2013 03:21 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di ulu kelang</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jul 2013 03:31 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

kegagalan cerun - kajian kes di bukit antarabangsa, <b>hulu kelang</b> <b>...</b>

Posted: 13 Jul 2013 03:28 AM PDT


Merupakan fenomena yang kerap belaku di Malaysia adalah dikeranakan iklim Malaysia yang panas dan lembap sepanjang tahun. Hujan yang tinggi melebihi 3000 mm setahun meningkatkan kadar hakisan dan luluhawa yang boleh mempercepatkan pergerakan jisim terutama nya di kawasan cerun bukit curam.
 Bukit Antarabangsa, Hulu Klang, Selangor merupakan kawasan yang bertopografi berbukit bukau, dengan ketinggian di antara 133 hingga 203 meter di atas paras laut. Mempunyai longitud antara 101°46‟ T hingga 101°47‟ T dan latitud antara 03°10.8‟ U hingga 03°11.3‟ U ( Peta 1). Dicirikan oleh iklim yang panas dan lembab sepanjang tahun dan mempunyai jumlah hujan tahunan sebanyak 3000 sehingga 3500 mm. Kegagalan cerun atau tepatnya tanah runtuh merupakan satu kejadian geologi yang melibatkan sebahagian besar pergerakan tanah, jatuhan batuan atau cantuman dari keduanya. Kebanyakkan runtuhan tanah bermula di lereng-lereng cerun dan seringkali dicetus oleh air larian permukaan . Runtuhan tanah berlaku mungkin secara berperingkat dan mungkin berlaku dengan pantas tanpa disedari sewaktu hujan lebat serta bergerak bersamanya bahan bumi yang menggelongsor mengikut tarikan graviti . 
Air yang mengalir di permukaan akan sentiasa menyebabkan hakisan. Kadar hakisan semakin tinggi sekiranya tanah di sesuatu kawasan itu terletak di tempat yang tinggi dan curam seperti di lereng-lereng bukit. Pengaliran air yang teramat deras akan menghakis bunga tanah atau lapisan atas. Berkaitan dengan proses hakisan, runtuhan tanah juga akan berlaku di cerun bukit, terutamanya berlaku semasa hujan lebat. Proses kegagalan cerun  menjadi satu masalah di kawasan di berbukit-bukau seperti Cameron Highlands, Fraser Hill, Genting Highlands di Pahang dan beberapa kawasan tanah tinggi di Malaysia. 
Kebiasaannya kegagalan cerun atau tanah runtuh akan meragut nyawa manusia serta memusnahkan harta benda. Contohnya, beberapa kejadian tanah runtuh besar yang telah berlaku seperti di Highland Tower dan Taman Hillview  di Hulu Kelang (Selangor), Gua Tempurung (Perak), Paya Terobong (Pulau Pinang), persimpangan lebuhraya NKVE, Bukit Lanjan serta beberapa kegagalan cerun bersaiz kecil dan sederhana. Fenomena ini seringkali dikaitkan  dengan musim tengkujuh, di mana sejumlah curahan hujan yang tinggi bertindak sebagai pencetus kepada kegagalan cerun. Keadaan iklim tropika yang panas dan lembab ini juga turut menyebabkan proses luluhawa secara relatifnya adalah lebih tinggi berbanding kawasan beriklim lain . 
Namun begitu, faktor-faktor lain seperti keadaan geologi, geomorfologi & struktur geologi akan berperanan dalam mempengaruhi corak pelemahan batuan. Kawasan kajian yang terletak di Bukit Antarabangsa merupakan kawasan perumahan di lereng bukit di Ulu Klang, Selangor, Malaysia. Bukit Antarabangsa, Ampang adalah sebuah kawasan penempatan awam yang berprofil  pertengahan ke tinggi. Namun begitu, penempatan yang dimajukan sebagai perumahan ini mempunyai keadaan muka bumi yang bercerun dan sama sekali tidak selamat dan tidak stabil untuk diduduki. Kebanyakan projek  pembangunan di sekitar kawasan Bukit Antarabangsa terletak di kawasan cerun bukit. Peristiwa tanah runtuh yang berlaku pada 6 Disember 2008 di Bukit Antarabangsa telah meranapkan 20 buah rumah dan mengorbankan sekurangnya lima orang penduduk dan lebih daripada 2,000 orang pula terpaksa dipindahkan ke tempat yang selamat
Kekuatan cerun yang tidak mampu mengawal dan menyokong kekuatan tapak bagi perumahan tersebut akibat hujan yang berterusan, telah menyebabkan kawasan menjadi tidak stabil dan aliran air berlebihan ini telah menyusup ke bawah permukaan dan menjadikan bahan bumi di bawah permukaan semakin  lemah. Ditambah pula, dengan keadaan cerun yang tidak stabil menyebabkan sejumlah bahan bumi bersama beberapa rumah penduduk yang terlibat runtuh di sepanjang cerun dan dilonggokkan ke beberapa ratus meter dari  tempatnya yang asal. Menurut laporan, 13 Ogos 2008, menunjukkan bahawa kebanyakkan cerun di kawasan  Bukit Antarabangsa berada pada kelas III, iaitu cerun yang berisiko tinggi kerana mempunyai kecerunan 26° - 35°.  

Meninjau Tapak Tanah Yang Dipohon Puan Bachan Kaur | Pusat <b>...</b>

Posted: 06 Aug 2013 09:15 PM PDT

BachanKaur01

Puan Bachan menunjukkan lokasi tapak yang dipohon kepada Saari. Beliau telah menjaga kebersihan tapak ini sejak mulai mendiami rumahnya

Hulu Kelang, 7 Ogos 2013 – Saari telah meninjau tapak tanah tidak bertuan yang dipohon oleh Puan Bachan Kaur di Taman Hulu Kelang(dulu dikenali Ulu Klang Garden), dekat Zooview hari ini. Puan Bachan telah menetap di di taman ini sejak tahun 70-an dan berhasrat untuk memohon tanah yang terbiar di penghujung jalan rumahnya kepada Pejabat Tanah Gombak. Tinjauan ini merupakan langkah biasa yang dilakukan Saari untuk memahami keadaan di tapak sebelum menimbangkan sebarang sokongan.

BachanKaur02

Puan Bachan menunjukkan pelan pembangunan Taman Hulu Kelang yang berada di dalam simpanan beliau

12 di puchong - Google Blog Search

12 di puchong - Google Blog Search


JOM BUKA PUASA <b>DI</b> TESCO BUKIT <b>PUCHONG</b> & BURGER KING

Posted: 30 Jul 2013 10:05 PM PDT

Salam uollss...wahh minggu nie rajin upkan entry...sebabnya
hari nie dah last day kejer...esok nak balik kg dah...
biar balik awal2 untuk mengelakkan jammed kann...
so korg sumer yg mana plan nak balik jauh2 tu...
berhati2 di jalan raya ok...sediakan bekalan
almaklum ler bulan2 puasa nie...
kalau dah balik lewat2...dengan jammed sumer..
sila bawa bertenang..jgn gopoh2...igt yg tersayang...
Jomm ler kali nie nak ajak uolls buka puasa dekat Burger King ngan Tesco jerk..
yer ler kann..asyik layan Bazar Ramadhan jerk..
tekak nak jugak layan makanan lain...
Syokk pulak layan Burger King skrg nie...
Azue memang peminat Burger King sejak zaman Whopper lagi...
memang sedap & fresh arr burger dier...
Uolls tahu x..burger king nie ader keluarkan ayam goreng jugak...
tapi ayam dier memang sedap giler lahh...
ader 2 pilihan jugak...spicy n original...
Azue suker yg original..sebab ayam dier x  pedas..& xder minyak
dan xder lada hitam...besor plak tuu...
Sgt menyelerakan wokehhh...


Kitorg makan2 kat Tesco Bukit Puchong nie..
best...ayam dia memang besor2...pastu pulak
cantik...kawasan luas...yg penting x ramai org kann...

Yg maknyer carik ayam goreng & burger.. yg anak2nya nak mkn 
spagetti pulak...so kitorg bungkus ler burger King td..mkn dekat
Spagetti dier RM8.90 memang sedap...kuah dier banjir...ada ayam...banyak pulak tu...
budak2 nie suker lah..raser dier x masam..

Yang nie Nasi Ayam Black pepper...harga biasa RM6.90 sempena promosi
bulan Ramadhan nie...harganya RM6.00 sepinggan yer

Yang nie Buttermilk Chicken..kalau budak2 sukerlahh raser dier manis2 gituu kannYang nie pulak Nasi Ayam Sos Thai pedas2 sket ler rasanya

Nasi Ayam Lemon pun ader..
Haa di sebabkan Tesco nie baru bukak..so memang x ramai org sgt..
tapi biler time buka puasa tu penuh jugak lah meja...surau pun mmg di sediakan
tandas pun bersih...selesa lah jugak buka puasa kat sini...
Wokehh itu sajerlah yerrr...menu2 buka puasa kat luar nie...
Sebenarnya kan..seronok buka puasa kat rumah lagi kann...
lagi ramai lagi meriah...
So mungkin entry nie last kot sampai raya nanti...kalau rajin2..
boleh jerk up satu - dua entry...
apa pun Azue ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri
buat semua...yerkk...Mohon Maaf jika ada Terkasar Bahasa..
ataupun kata2 Azue...mengguris hati...
Daaa sumer....mmmuuuahhh222

ads