Isnin, 15 Ogos 2011

12 di bukit raja - Google Blog Search

12 di bukit raja - Google Blog Search


Masjid Bandar <b>Bukit Raja</b>: IMAM MUDA ASYRAF <b>DI</b> KARNIVAL RAKAN <b>...</b>

Posted: 19 Jun 2011 11:03 PM PDT

JUARA PROGRAM IMAM MUDA 1 ASTRO AOSIS iaitu Imam Muda Asyraf akan bersama kita di tapak Karnival Rakan Masjid Bandar Bukit Raja.
Slot yang dinamakan 'Sembang Petang Dengan Imam Muda Asyraf' itu dijadualkan berlangsung selama 2 jam mulai jam 2.30 petang hingga 4.30 petang. Beliau akan mengupas tajuk "TRANSFORMER". Apa itu Transformer, nantikan kemunculan beliau di tempat kita pada 2 Julai 2011 nanti.
Sasaran audians adalah kepada anak-anak remaja di sekitar BBR ini agar lebih dekat dan mesra dengan program-program keislaman demi masa depan Islam di BBR ini. Marilah sama-sama kita memupuk kecintaan terhadap Islam kepada anak-anak, adik-adik dan rakan-rakan taulan dengan hadir mengikuti program-program yang diatur untuk mereka.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di semenyih - Google Blog Search

12 di semenyih - Google Blog Search


Hazirah Hamid: Sabtu <b>di Semenyih</b>

Posted: 23 Jul 2011 06:49 AM PDT

Salam..


Hai! Apa plan semua Sabtu-Sabtu yang indah hari ni? Aku mcm biasa lah busy dengan kenduri sana-sini.. Hari ni ke Semenyih kenduri cukur jambul anak abang saudara, Airis Marissa terus sekali dia buat kenduri housewarming..


Sampai-sampai kami ke sana dah mula acara..


Kumpulan Marhaban diterbangkan khas dari Kg.Pantai, Seremban


Aku suka konsep fresh flowers untuk pelamin berendoi baby


Ini la baby Airis Marissa bt Shaifullizan
Sebab suka sangat dengan fresh flowers aku hambik gambau banyak-banyak :)*boleh la buat mcm ni nanti (hehe)
Bila dah selesai Marhaban, apa lagi, jom makang! 
Lepas dah kenyang-kenyang apa pulak lagi sesi berborak laa, aku mcm biasa la mcm tak kenal..


Airis dah penat nak tido la mama lagi nak ajak bergambar


Okay satu je lagi gambar duduk pulak lepas tu Airis tido ye
Kan, Airis dah tido, Nek Lang pulak ganti ^_^
*feeling masa bertunang la konon, tak boleh belah! 
Lepas dah puas bergambar kitaorang pun pulang ke pangkal jalan.. Tapi sebenarnya nak pergi destinasi lain ada misi yang perlu diselesaikan.. 
P/S : ado misi ponting nak solosai an malam ni dulu baru bulih update cito lagi satu
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di kuala kubu - Google Blog Search

12 di kuala kubu - Google Blog Search


TMS RESOURCES: Lawatan ke ladang tanaman buah-buahan <b>di Kuala Kubu</b>

Posted: 05 Jul 2011 07:57 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Lawatan ke ladang tanaman buah-buahan di Kuala Kubu. Pada 24hb Jun 2011 kami telah ke Kuala Kubu untuk melawat dan melihat sendiri ladang tanaman buah - buahan. Kami membuat beberapa ujian pH tanah untuk melihat tahap ...

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

12 di sungai tenggi - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>sungai tengi</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 12:00 AM PDT

Sdr Rebin Birham, Setiausaha Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal (kanan sekali) bergambar dengan pengusaha ikan air tawar di Felda Gedangsa.

Dari kiri: Sdr Karip, Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Negeri Sembilan merangkap Bendahari Biro Masyarakat Biro Felda dan Orang Asal PKR Pusat, dan Suhaimi Said, Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat bergambar bersama-sama Pengusaha Ikan Air Tawar di Felda Gedangsa. Peneroka-peneroka Felda Gedangsa yang juga pengusaha Ikan Air Tawar di Felda Gedangsa telah memohon agar kolam-kolam ikan mereka diberikan tol. Permohonan mereka telah ditolak semasa pentadbiran Kerajaan UMNO/BN Selangor dahulu walaupun mereka telah mengerjakan kawasan kolam itu sejak hampir 30 tahun yang lampau, dan permohonan mereka dibawah pemerintahan Pakatan Rakyat masih juga tidak memperolehi kelulusan. Task Force Felda Selangor telah membuat perakuan kepada Kerajaan Negeri Selangor supaya tanah-tanah kolam ikan itu diberikan kelulusan tol, dan perakuan ini telah disampaikan kepada YAB Menteri Besar Selangor, dan Task Force Felda Negeri Selangor serta Biro Masyarakat Felda PKR mengesyorkan supaya permohonan daripada pengusaha-pengusaha ikan air tawar di Felda Gedangsa ini diberikan kelulusan segera dari pihak Kerajaan Negeri Selangor melalui Pejabat Tanah Daerah Hulu Selangor.

Bergambar bersama-sama pengusaha Ikan Air Tawar di Felda Gedangsa.

Dialog bersama-sama peneroka-peneroka Felda Suharto. Antara isu yang diketengahkan adalah mengenai geran tanah peneroka-peneroka Fasa 6 Felda Suharto dan peneroka-peneroka Felda Sungai Tengi Selatan. Peneroka-peneroka ini telah pun menjelaskan BK mereka kepada Felda, mereka juga telah menjelaskan cac melalui Felda; tetapi hingga kini Felda masih enggan mengesyorkan kepada Kerajaan Negeri Selangor supaya geran bagi ladang-ladang mereka dikeluarkan. Kuasa sebenar bagi mengeluarkan geran terletak kepada Kerajaan Negeri dan Biro Masyarakat Felda PKR dan Task Force Felda Negeri Selangor telah memanjangkan pandangan kepada Kerajaan Negeri Selangor agar geran tanah peneroka-peneroka berkenaan dikeluarkan samada Felda membuat pengesyoran atau sebaliknya.

Tekun menghayati dialog yang diadakan. Didalam dialog di Felda Suharto itu, masalah perumahan bagi anak-anak peneroka dari generasi kedua dan ketiga ditimbulkan untuk golongan itu yang tinggal di Felda Gedangsa, Suharto, Sg Tengi, Sg Tengi Selatan dan Sungai Buaya. Terdapat seluas 32.6 ekar tanah kerajaan di Felda Suharto yang sudah dikenalpasti boleh dimajukan sebagai kawasan perumahan bagi generasi kedua dan ketiga; dan pihak Kerajaan Negeri Selangor dicadang melaksanakan projek perumahan untuk rumah-rumah mampu-milik oleh generasi kedua dan ketiga di kawasan tersebut melalui Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor.

Suhaimi Said memberikan pandangannya didalam Majlis Dialog di Felda Suharto tersebut. Sdr Rebin Birham sedang serius berbincang dengan Ketua PKR Cabang Hulu Selangor. Dibelakang kiri, Sdr Abu Nasir, Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Selangor dan dibelah kanan, Sdr Karip, Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Negeri Sembilan.

Sdr Shamsul Iskandar, Ketua Angkatan Muda PKR merangkap Pengerusi Task Force Felda Negeri Selangor mewakili YB Elizabeth Wong didalam Majlis Dialog di Felda Suharto tersebut.

Sdr Nasar, Ketua PKR Cabang Hulu Selangor memberikan pandangan beliau.


Sdr Samsul Iskandar berucap di Majlis Dialog bersama-sama Anggota JKK Felda Sg Tengi.

Sdr Rebin membentangkan tugas yang telah dan akan dimainkan oleh Biro Masyarakat Felda PKR dan Task Force Felda Negeri ASelangor kepada Anggota JKK Felda Sg Tengi.

Dari kiri: Sdr Shamsul Iskandar, Sdr Suhaimi Said dan Sdr Karip.

Sdr Rebin memberikan pandangannya mewakili Biro Masyarakat Felda.

Suhaimi Said memulakan ucapannya dengan gurauannya bertanya mengenai harga gula di Felda Sg Tengi. Apabila dijawab harga gula berharga RM2.30untuk 1 kilo beliau menyampuk bahawa harga itu mahal sedangkan di kawasannya di Temerloh harganya murah kalau dibeli 2, gula-gula, boleh dibeli dengan harga 10 atau 20 sen.

Inilah Kak Yah, tuan punya Restoran tempat kami berdialog. Dia cukup gembira bertemu Suhaimi Said dan Kak Hendon. Kami menghabiskan masa 3 minggu di kawasan Felda di Hulu Selangor semasa PRK Hulu Selangor dahulu, dan di kedai Kak Yah inilah kami menjamu selera setiap hari.

Minum dulu!

Sebelah kiri: Wak, Ketua Kampong Sg Tengi, dan kanan Hj Shukur, Pengarah/Penhyelaras DUN Ulu Bernam.

Kak Hendon juga terlibat didalam kursus pendek yang dibentangkan oleh Tuan Haji Nordin, seorang pakar motivasi yang dibawakan khas dari Melaka.

Masing-masing kena membuat kira-kira didalam kertas yang dikemukakan oleh Haji Nordin.

Masih belum siap?

M Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di padang jawa - Google Blog Search

12 di padang jawa - Google Blog Search


Pecal Ayam Pecal Lele <b>Padang Jawa</b> | Adam Roslan

Posted: 30 Jun 2011 06:15 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Hari terakhir di Shah Alam, Apek dan Mat Adi buat geram nak makan Pecal Lele dan Pecal Ayam di Padang Jawa. Penggemar pecal akan singgah sini kalau nak.

12 di selayang - Google Blog Search

12 di selayang - Google Blog Search


MyIktisad: Apa Jadi Dengan Wisma Hub Halal <b>Di Selayang</b> ?

Posted: 14 Aug 2011 01:28 AM PDT

Ketika berada di Selayang pada pagi tadi penulis terpandang satu bangunan yang dulunya adalah Pasaraya Warta. Ianya telah diisytiharkan suatu ketika dahulu untuk dijadikan sebuah hub makanan halal di Kuala Lumpur. Tak silap penulis pengumumannya telah dibuat di media massa sejak zaman pentadbiran Tun Abdullah Hj Ahmad Badawi lagi.

Namun sehingga kini, setiap kali melalui kawasan berkenaan, penulis sering tertanya-tanya dengan projek berkenaan yang masih belum ada perkembangan. Bangunan berkenaan masih berkeadaan tiada berpenghuni. Sedangkan negara jiran seperti Thailand semakin aktif mengembangkan perniagaan makanan halal walaupun penduduk Islam di sana dari kaum yang mempunyai bilangan yang minoriti.

Bukan niat untuk mengcungkil keburukan mana-mana pihak dalam projek ini cuma hanya terasa tertanya-tanya. Apakah rakyat kita masih asyik suka berpolitik dan suka perkara-perkara yang rethorik semata-mata tanpa ada sebarang perlaksanaan.

@MyIktisad

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Tazkirah Anwar <b>di</b> Madrasah Al-Ikhwan, <b>Selayang</b>, 17 Ogos ini <b>...</b>

Posted: 15 Aug 2011 08:29 AM PDT

Keadilan Cabang Batu menjemput orang ramai ke program penyerahan sumbangan dan solat tarawikh di Madrasah Al-Ikhwan, Taman Desa Bakti Selayang pada hari Rabu, 17 Ogos ini.

Antara tamu khas yang diundang ialah Ketua Umum KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim. Beliau dijadual akan menyampaikan tazkirah. Manakala program sumbangan Ramadhan akan disempurnakan oleh Ahli Parlimen Batu yang juga Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua.

Turut hadir ialah selebriti terkenal tanahair, yang merupakan penulis lirik dan bekas juri program 'Raja Lawak', saudara Bob Lokman.

Ahli jawatankuasa penganjuran, Rozan Azen Mat Rasip dalam pemaklumannya memberitahu, penyerahan sumbangan menjelang sambutan Aidil Fitri merupakan program tahunan yang dibuat Pusat Khidmat Masyarakat Parlimen Batu.

"Orang ramai di sekitar daerah Gombak dan Sentul dialu-alukan untuk hadir," kata Rozan.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=18882

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di sungai panjang - Google Blog Search

12 di sungai panjang - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

12 di shah alam - Google Blog Search

12 di shah alam - Google Blog Search


SEMUT HITAM: EDISI BERGAMBAR: AMUKKAN ZUL NORDIN <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 12 Aug 2011 02:29 AM PDT

Macam yang Semut kata awal pagi tadi, hari ini Si Zul Noordin tu akan mengadakan sesi demonstrasi bagi menyatakan bantahan mengenai isu murtad.

Isu tersebut timbul sejak pihak JAIS mengadakan 'Pemeriksaan' ke atas sebuah Gereja di kawasan Damansara Utama minggu lepas.

Dibawah, Semut paparkan sebahagian daripada gambar sekitar bantahan aman yang diadakan di Masjid Negeri di Shah Alam tengahari tadi.

Ps: Foto dari blog GAP dan DET. Laporan selanjutnya, akan menyusul kemudian.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di meru - Google Blog Search

12 di meru - Google Blog Search


PLK KLANG DKP14: Kes Keracunan Makanan <b>Di Meru</b> Bukan <b>...</b>

Posted: 10 Aug 2011 11:34 PM PDT

KLANG, 10 Ogos (Bernama) -- Jabatan Kesihatan Selangor mengesahkan kes keracunan makanan yang dialami dua keluarga yang dipercayai berpunca daripada juadah berbuka puasa di sebuah Bazar Ramadan di kawasan Meru dekat sini, bukan akibat wabak kolera.

Pengarahnya Azman Abu Bakar berkata pihaknya telah mengambil sampel najis daripada kesemua mangsa keluarga terbabit untuk dianalisis dan keputusan mendapati ia negatif kolera ataupun taun.

"Mula-mula kita suspek taun atau pun kolera dan keputusan sampel analisis mendapati (kes keracunan makanan) bukan disebabkan wabak kolera," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, Rabu.

Akhbar melaporkan seorang kanak-kanak perempuan berumur 11 tahun meninggal dunia Isnin lepas setelah muntah dan cirit-birit dan keluarganya pula dimasukkan ke hospital selepas mengalami simptom yang sama, dipercayai setelah menikmati juadah berbuka puasa seperti otak-otak serta air batu campur di sebuah bazar Ramadan di kawasan Meru.

Menurut Azman, sekeluarga lagi turut mengalami simptom yang sama dipercayai setelah menikmati juadah berbuka puasa di bazar Ramadan yang sama, namun tiada kes kematian dilaporkan.

Mengulas lanjut, Azman berkata Unit Keselamatan dan Kualiti Makanan di kementeriannya turut mengambil sampel makanan dari bazar Ramadan terbabit Isnin lepas untuk dianalisis dan pihaknya sedang menunggu hasil keputusannya.

"Kita telah mengambil sampel tertentu daripada peniaga makanan dan tumpuan kita kepada peniaga otak-otak, air batu campur dan beberapa makanan lain," katanya.

Azman menasihatkan orang ramai agar mendapatkan rawatan di hospital jika didapati muntah-muntah dan cirit-birit setelah menikmati juadah berbuka puasa di bazar Ramadan di Meru.

Sementara itu, Pemangku Yang Dipertua Majlis Perbandaran Klang (MPK), Ikhsan Mukri dalam kenyataan berkata MPK telah mengambil sampel makanan dan minuman yang dijual di bazar Ramadan di Jalan Kenangan dan Jalan Haji Salleh, Meru di sini.

Beliau berkata pihaknya melalui Unit Kawalan Makanan sudah membuka bilik operasi dan menjalankan pemeriksaan di kawasan terbabit.

"Selain itu, operasi ini akan diteruskan dan bilik gerakan juga sedang beroperasi di kawasan berkenaan untuk memantau keadaan," katanya.

sumber --BERNAMA

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di bandar sunway - Google Blog Search

12 di bandar sunway - Google Blog Search


Condominium : Room for Rent in SURIAMAS CONDO, <b>SUNWAY</b> P.JAYA <b>...</b>

Posted: 14 Aug 2011 11:13 PM PDT

Additional InformationBANDAR SUNWAY, SURIAMAS CONDO

-THE CHEAPEST PRICE FOR A NEWLY RENOVATED FULLY FURNISHED CONDO-

MALE AND FEMALE SEPARATE HOUSE

PRICES:

MASTER RM900

MIDDLE 1 RM800

MIDDLE 2 RM 700

SINGLE RM550

MALE/FEMALE SEPARATE UNIT

-FULLY FURNISHED CONDO

We provide fully furnished furniture in:

LiVING Room Area:

-SOfa
-Tv cabinet-Tv
- Study Table
-Studio Lighting
-Shoe Rack
-automatic fan
-Sliding Door Curtain
-coffee table

Dining Area:

Two Dining Table

Kitchen:

-Built In KITchen cabinet
-cooking utensils-u can cook anytime
-gas stove
-kitchen
-FrIDGE
-Electric Kettle
-Microwave Oven
-Rice Cooker

Laundry Area:

-Washing Machine Fully Automatic
-Iron board and iron

Bathroom And Toilet:

-Shower
-Water HEater
-Mirror

IN ALL ROOM Is FULLY FURNISHED WITH:

-Single Solid Wood Bed Frame and New Mattress for twin sharing
-a king size bed for one person staying
-Curtain
- individual Wardrobe
-Fan or Aircond

YOU DONT HAVE TO BUY ANYTHING ELSE….

ONLY 5 PERSON WILL BE STAYING HERE,NEAT CLEAN AND SAFE

Very Beautiful and Comfortable Condo

View to appreciate….

New Condo with facilities:
- Swimming & Wading Pool- Jacuzzi- Children Play Ground- Indoor Badminton Court- Tennis Court- Gym Room- Reading Room- Cafeteria- Launderette- Convenient Store- Salon- 24 Hours Security

Stratagic Location:
- Walking distance to Sunway Pyramid AND Setia Jaya KTM Station

- Near Major Highway NPE, LDP, Kesas, Federal Highway & NKVE.

-Walking distance to Taylor College, Inti College, Metropolitian, Sunway Univerisity College, Monash University ,One academy

Public Transport::
1-Taxi at Condo Entrance
2- Buses in walking distances.
3-KTM STATION in walking distances
4. Taylor lakeside free shuttle bus

Interested?

Email me Or call 017 4025499
or email at Nikisya_rahza@yahoo.com

Move In By 01 september 2011 onwards… available anytime.. TQ

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di batu caves - Google Blog Search

12 di batu caves - Google Blog Search


Updated News » Blog Archive » 100 walk up <b>Batu Caves</b> to promote <b>...</b>

Posted: 14 Aug 2011 05:01 PM PDT

KUALA LUMPUR: A group of about 100 people walked to the Batu Caves Hindu temple on foot as part of an 850km journey from Penang to Johor Baru to promote inter-faith harmony.

Dubbed "the journey of awakening", the group is on a mission to promote peace, inter-faith harmony and a sustainable environment.

The group members walked up the 272 steps of the iconic Murugan temple and were seen stopping every seven steps before prostrating and touching the ground with their heads, while praying for world peace.

The group, led by Pure Karma Buddhist Centre abbot Bema Dechian Doche Rinpoche, arrived at the temple at 7am and paid homage to the Hindu deities at the shrines here.

"I hope that people in Malaysia will feel the need to practise their religion and realise its importance to the world," said Rinpoche, 54, yesterday.

Since May 22, he has led a group of people to walk about 5km from 4am to 9am everyday.

The centre's deputy chairman William Tan said the group chose to stop by at Batu Caves to show that all religions were equally good and to encourage people to practise their respective religious teachings.

"We do not encourage conversion but emphasise the importance of understanding one another," he said.

He added that the group planned to stop at a church in Brickfields next, followed by a Sikh gurdwara and mosque during their journey.

Tan said in order to attain world peace, there should be inter-faith harmony, a healthy environment and no catastrophes.

"We need to wake up and see what is around us. Without religion, we just put the blame on others but never ourselves," he said.

The nationwide journey is expected to be completed by the end of the year.

For information, go to www.purekarmacenter.com/journeyawakening.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Junior Team Canada | Malaysia Kuala Lumpur Amazing Race 2011

Posted: 15 Aug 2011 12:57 AM PDT

JTC (Junior Team Canada) come to Malaysia again this August. My first experience with JTC in last year August Post (Click Here). That time I volunteer myself as their photographer during the Kuala Lumpur Amazing race event.

This time, they are coming back to Malaysia again, and William (My friend) will organize again the Kuala Lumpur Amazing Race for them once more (This could be the 3rd time for him to organize it). This Amazing race event meant for showing them our beautiful Malaysia. During the race, basically they able to interact with other Malaysian to get clue to the mission.

Understand our Train timetable is not a difficult task for them, but to understand why KTM keep on delay on arrival really take them some time. Our Keretapi Tanah Melayu make them waited for more than 1hours for the whole journey from Midvalley to Batu Caves. I'm photographer of the day, but find hard time to explain why the train never show up on time. Welcome to Malaysia, all I can say…

Batu Caves was the 1st station, they been assigned to completed some task within Batu Caves. Read through the Mission slip, understand the location, ask people around for the clue. They did good job to complete all the task.


When complete the steps of Batu Caves… Wow, I'm champion of the world…

I did complete climb up to the top yesterday, Phew… I'm also one of the champion too. The scenery so nice when you stand on top at the Batu Caves and look at Kuala Lumpur area. Wow, what a wonderful world.

We ended the amazing race around 5pm, everyone enjoys the race and they found that Malaysian are kinda helpful and friendly. I enjoys the whole day event with their job, laughter and their funny faces when they can't get any clue.

After all, the best experience that they can get in Malaysia is…

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di sepang - Google Blog Search

12 di sepang - Google Blog Search


Blog DR LO&#39;LO&#39;: DATO&#39; MENTERI BESAR LAWAT RAKYAT <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2011 08:41 PM PDT


DATO'  MENTERI BESAR LAWAT RAKYAT DI SEPANG
Dato' Menteri Besar Tan Sri Khalid telah meluangkan satu hari di daerah Sepang bersama rakyat sempena Progam Khas Mesra Rakyat di seluruh Selangor yang bertujuan mendekati rakyat serta memahami dan menyelesaikan masalah mereka.
Beliau memulakan program di Sepang dengan Program Perhimpunan Pagi dan Dialog di Dewan Serbaguna Bandar Baru Salak Tinggi, bersama kakitangan kerajaan serta pemimpin tempatan termasuk pegawai kerajaan, ketua-ketua kampung dan ahli-ahli Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuaan Kampung (JKKK) di Sepang.
Dalam sesi dialog tersebut, Menteri Besar memberi penerangan mengenai dasar-dasar baru, terutamanya dasar yang bertujuan memudahkan sistem pentadbiran dalam isu-isu tanah.
"Di bawah Skim Pemilikan Tanah Persendirian, rakyat yang ingin memiliki tanah atau rumah secara sah kini ada pillihan untuk membayar RM 1,000 sahaja sebagai premium. Bayaran penuh premium hanya akan dikenakan sekiranaya tanah atau rumah tersebut dijual kepada pihak ketiga yang bukan ahli keluarga," kata beliau.
Turut diperkenalkan adalah sistem pentadbiran tanah yang berasaskan sistem data komputer yang akan meringankan beban pegawai kerajaan dalam penyimpanan fail-fail tanah seperti sedia ada.
Beliau juga telah mengumumkan bahawa kerajaan negeri akan menambah baik pengendalian Skim Mesra Usia Emas dengan mewujudkan satu program baru dimana baucer pembelian barangan makanan akan diberi kepada warga emas.
"Kita lakukan begini kerana warga emas walaupun gembira dengan skim khairat kematian sebanyak RM2,500, namun begitu mahu menikmatinya sewaktu masa hidup. Oleh yang demikian, kita akan lancarkan program 'Jom pergi shopping bersama ADUN'. Bagi warga emas yang menyertainya akan dibawa ke hypermarket di mana mereka akan diraikan serta diberi baucer untuk berbelanja. Syarikat besar seperti Tesco, Giant dan Econsave telah menyatakan keinginan untuk turut serta dalam program ini," kata beliau. Kerajaan negeri akan memperuntukkan RM5 hingga RM 10 juta untuk menjayakan inisiatif ini.
Dato' Menteri Besar turut serta dalam dialog bersama lebih 4,000 rakyat di Dewan Orang Ramai Dengkil di mana rakyat berpeluang mengutarakan masalah-masalah yang dihadapi terus kepada Menteri Besar. Dalam ucapan beliau, Dato' Menteri Besar mengulangi komitmen beliau terhadap menjunjung amanah yang diberikan oleh rakyat, iaitu untuk mereformasikan kerajaan negeri.
"Program-program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) adalah untuk manfaat semua rakyat Selangor tanpa mengira kaum, agama, atau kecenderungan politik," tambah beliau. Di Dengkil, Dato' Menteri Besar menyampaikan bantuan MES kepada peserta Skim Mesra Usia Emas dan Tabung Warisan Anak Selangor serta menyampaikan anugerah kepada pelajar-pelajar cemerlang.
Sebelum itu, beliau telah menunaikan solat jumaat bersama rakyat di Masjid As-Syakirin, Kg. Labu Lanjut dan seterusnya menjamu selera bersama lebih kurang 300 penduduk. Seterusnya beliau turut melawat pengusaha industri kecil dan sederhana di Kampung Sungai Buah.
Kemuncak program tersebut adalah ceramah perdana berkenaan pencapaian negeri Selangor di Dewan Serbaguna Bandar Baru Salak Tinggi, dimana penasihat ekonomi negeri, Dato' Seri Anwar Ibrahim turut menyampaikan ucapan.
Penasihat Ekonomi Negeri Selangor telah mengucapkan tahniah kepada kerajaan negeri kerana telah memperkenalkan pelbagai dasar dan program demi membela kebajikan rakyat terutama program pemilikan rumah serta pembinaan rumah mampu milik.
"Ini sebenarnya bukan kewajipan kerajaan negeri kerana kewangan kerajaan negeri mempunyai kekangan. Namun demikian, kerajaan negeri Selangor terpanggil untuk lakukan projek perumah mampu milik kerana kerajaan persekutuan enggan berbuat demikian. Jadi saya ingin mengucapkan syabas kepada Tan Sri Khalid," kata Anwar kepada lebih kurang 1,000 hadirin di ceramah tersebut.
Sepang adalah daerah ketiga yang dilawati sempena Progam Khas Mesra Rakyat selepas Klang dan Hulu Langat. Beliau dijangka melawat Hulu Selangor pada Julai depan.
PEJABAT MENTERI BESAR SELANGOR
Pusat Khidmat Wakil Rakyat Titiwangsa, No 10 Jalan Raja Muda Musa, Kg Baru, 50300 Kuala Lumpur. Tel: 0326980025 Fax: 0326980026 yb.drlolo@gmail.com twitter: docmarjan Fb: Yb Dr Lo'Lo' Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di pandamaran - Google Blog Search

12 di pandamaran - Google Blog Search


mi1: Calon tampil untuk dipersoalkan pengundi: Kampung Baru <b>...</b>

Posted: 13 Aug 2011 09:22 PM PDT

Lim Hong Siang, Merdeka Review , Aug 12, 2011

Meskipun hanya satu pilihan raya untuk melantik Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), namun Kampung Baru Pandamaran telah mengorak satu langkah yang penting, bukan sahaja ke arah memulihkan demokrasi tempatan, malah menjadi teladan bagaimana pilihan raya boleh dikendalikan.

Pemerhati politik, Tang Ah Chai yang diundang sebagai salah seorang pengadil tetamu dalam acara Perdebatan Calon Pengerusi JKKK Kampung Baru Pandamaran, semalam, memberi pujian setinggi-tingginya kepada lima orang calon pengerusi JKKK yang berani tampil untuk mengetengahkan pandangan politik mereka, pada masa yang sama sudi berdebat sesama diri dan dipersoalkan pengundi.

"Belum tentu lagi calon ahli parlimen dan ADUN berani berbuat demikian...dan kamu sudah berada di atas pentas!" kata Tang Ah Chai disambut dengan tepukan dan sorakan kira-kira 300 penduduk tempatan yang menghadiri acara yang dianjurkan di gelanggang bola keranjang, Kampung Baru Pandamaran.

Pilihan raya JKKK ini telah mengorak langkah pertama ke arah memulihkan pilihan raya majlis tempatan, dan penduduk Pandamaran telah memberi sumbangan yang besar dalam hal ini, kata Tang Ah Chai. Ketika membuat ulasannya, beliau berharap agar Suruhanjaya Pilihan Raya meneladani pilihan raya JKKK ini, untuk mengadakan perdebatan antara calon ketika PRU berlangsung; malah stesen televisyen rasmi diseru untuk mencontohi e-tv, agar membuat liputan untuk acara sebegini.

Acara ini diadakan oleh kerajaan negeri Selangor, dengan kerjasama stesen televisyen e-tv sebagai media yang membuat liputan untuk siaran kemudiannya. Selain calon nombor tiga Tee Kim Huat, lima orang calon yang lain, iaitu Yap Hock Siew (1), Yap Kim Huat (2), Tee Boon Hock (4), Tan Yu Tiam (5) dan Low See Mee (6) semuanya hadir untuk berdepan dengan pengundi.

Sungguhpun kepetahan calon berbeza antara satu sama lain, namun daripada apa yang diutarakan, mereka amat jelas dengan masalah yang berlaku di kampung mereka, ulas Tang Ah Chai. Malah, Tang Ah Chai berkata, pengundi yang tampil melontarkan soalan, bukan sekadar menuntut "komen calon terhadap masalah kampung", malah mengharapkan "pembangunan kampung pada masa depan".

"Itulah antara tuntutan BERSIH 2.0!"

Seorang lagi pengadil tetamu, Wong Chin Huat, yang juga ahli jawatankuasa BERSIH 2.0, menyahut apa yang dikatakan Tang Ah Chai. Beliau mengingatkan bahawa 50,000 orang telah turun ke jalan raya pada 9 Julai 2011, dengan tuntutan kelima BERSIH 2.0, iaitu "akses media yang bebas serta adil supaya tiada parti yang dipinggirkan oleh media". Dalam hal ini, etv yang membuat liputan perdebatan ini menjadi teladan kepada stesen media elektronik yang lain, katanya.

"Calon yang tampil pada malam ini adalah calon dari akar umbi, mereka mungkin tidak bertutur dalam bahasa yang bombastik, tetapi percakapan mereka memperlihatkan bahawa mereka menguasai masalah sebenar yang berlaku dalam kampung ini," Chin Huat menambah, "Apapun jawatan rasmi yang kamu bertanding, yang penting kamu bertanggungjawab kepada bos-bos (rakyat) di bawah pentas ini!"

Seorang orang lagi pengadil tetamu, Liaw Siau Chi iaitu Pengarah Pasaran dan Jenama etv, turut memuji penduduk Pandamaran kerana turut serta meraihkan demokrasi. Beliau melihat acara ini sebagai langkah yang penting dalam pendemokrasian, dan calon wakil rakyat perlu memikul tanggungjawab yang lebih berat, dan memperbaiki kualiti dirinya - apabila kesedaran rakyat semakin meningkat.

Sesi-sesi yang terangkum dalam acara ini termasuk perkongsian pandangan politik calon (2 minit/orang), soal-jawab antara tetamu pengadil tetamu dengan calon, soal-jawab antara calon dengan calon, soal-jawab antara penduduk dengan calon; sebelum calon dan pengadil tetamu menggulung ucapan mereka.

Antara isu yang dibangkitkan calon dan penduduk termasuklah masalah pembuangan sampah sarap, papan tanda jalan, masa depan Kampung Baru Pandamaran dan sebagainya. Sebelum ini, pilihan raya Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) telah bermula di Kampung Baru Sungai Jarum di Kuala Langat pada 24 Julai, dan Kampung Bagan Pulau Ketam pada 31 Julai.

Kira-kira 13,000 penduduk di Pandamaran layak mengundi Pengerusi JKKK Kampung Baru Pandamaran pada Ahad yang akan datang, iaitu 14 Ogos 2011.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Low dari PKR ketua kampung <b>Pandamaran</b> yang baru

Posted: 14 Aug 2011 03:46 PM PDT

Leven Woon Ahli PKR yang juga seorang pemimpin pertubuhan wanita, Low See Mee hari ini terpilih sebagai ketua kampung Pandamaran yang baru, dengan meraih hampir separuh daripada 2,657 undi.

pandamaran village election 140811 low see mee tee boon hockLow (kanan dalam gambar) mengalahkan pesaing terdekatnya, Tee Boon Hock dengan majoriti 241 undi. Low mendapat 1,076 undi manakala Tee memperolehi 835 undi.

Penyandangnya, Hock Siew Yap pula mendapat 172 undi, manakala pekerja sosial Yap Kim Huat (127 undi), Tee Kim Huat (205 undi) dan Tan Yu Thiam (217 undi).

Pegawai pengurus pemilihan tersebut, Bakhtiar Hussin mengumumkan keputusan tersebut pada jam 6 petang di Kompleks Sukan Pandamaran.

Jumlah pengundi keluar pengundi hanya 19.1 peratus di kampung yang mempunyai 13,896 pengundi yang layak.

Bakhtiar mengaitkan peratusan yang rendah itu dengan cuaca buruk dan sambutan festival hantu lapar selama sebulan.

Kemenangan Low itu menandakan kemasukan PKR ke dalam kubu kuat DAP selepas skandal surat sokongan bekas ahli ahli Majlis perbandaran Klang, Tee, tahun lalu.

Sementara itu, pemilihan tersebut telah menimbulkan tandatanya terhadap senarai pemilihan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) apabila dua calonnya didapati tidak layak untuk mengundi.

Pagi ini, pegawai pengurus mengisytiharkan Yap dan Tee, tidak layak untuk mengundi kerana nama mereka tidak terdapat dalam daftar pemilih.

Ini menimbulkan persoalan bagaimana mereka berjaya melepasi peringkat pencalonan Ahad lalu, sedangkan syarat yang ditetapkan kerajaan negeri Selangor ialah hanya penduduk dengan alamat kad pengenalan (IC) di kampung berkenaan, atau mereka yang telah tinggal di kampung itu sekurang-kurangnya dua tahun, layak untuk bertanding.

pandamaran village election 140811 1Yap dan Tee berkata ianya berlaku ekoran senarai pemilih yang diambil dari pangkalan data SPR.

Tee berkata adalah ganjil dia tidak boleh mengundi sedangkan abangnya dan saudara perempuannya, yang mempunyai alamat yang sama dalam IC mereka, boleh berbuat demikian.

Anggota DAP itu berkata dia telah menetap di situ sejak lebih 47 tahun lalu dan telah mengundi dalam pilihan raya Umum 2008 tanpa sebarang masalah.

"Sudah tentu saya akan membuat aduan mengenai perkara ini," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

ads