Khamis, 22 November 2012

12 di dengkil - Google Blog Search

12 di dengkil - Google Blog Search


Banjir <b>Di Dengkil</b> 800 Dipindah

Posted: 05 Nov 2012 09:10 PM PST

SHAH ALAM, 6 NOV : Seramai 800 orang mangsa yang terlibat dalam kejadian banjir di DUN Dengkil dipindahkan segera oleh pasukan penyelamat ke beberapa pusat pemindahan yang disediakan.

Sehubungan itu,  Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar  mengadakan lawatan dan meluangkan masa bersama mangsa serta diberikan taklimat oleh Pegawai Daerah Sepang merangkap Pengerusi Jawatankuasa Bencana Alam Daerah, Haris Kassim.

Taklimat diadakan di pusat operasi utama pemindahan di Dewan Orang Ramai Dengkil di mana Dr Xavier diberi penerangan mengenai operasi kerja menyelamat dan bantuan serta perkembangan semasa mengenai banjir.

Dr Xavier merakamkan penghargaan terima kasih Kerajaan Negeri kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Rela dan Jabatan Pertahanan Awam, Majlis Perbandaran Sepang serta polis yang telah bersiap sedia 24 jam untuk menghulurkan bantuan kemanusian.

Beliau melahirkan kerisauan kerana berdasarkan ramalan Jabatan Meteorologi Malaysia (Ramalan Cuaca) bahawa hujan dijangka akan berterusan selama 7 hari lagi dan ini memerlukan pihak terlibat untuk menyediakan lebih banyak pusat pemindahan bagi menempatkan lebih ramai mangsa banjir dalam beberapa hari nanti.

Selain pusat itu, sebuah lagi pusat pemindahan adalah Dewan Orang Ramai Desa Gemilang, Dengkil.

Selepas sesi taklimat berakhir, Dr Xavier dibawa melihat beberapa kawasan dinaiki air di Kampung Ampar Tenang, rumah pangsa Taman Permata dan kawasan berhampiran.

Turut hadir, Penyelaras Pusat Khidmat DUN Dengkil, Borhan Aman Shah.

12 di kapar - Google Blog Search

12 di kapar - Google Blog Search


Krisis PKR <b>di Kapar</b> - The Malaysian Times

Posted: 25 Jul 2012 02:20 AM PDT

KUALA LUMPUR: Kemelut PKR di Kapar dilihat membuka ruang buat Barisan Nasional merebut peluang mengambil hati masyarakat di situ, sekaligus memenangi kawasan tersebut dalam pilihanraya umum ke-13.

T. Ganesan

Ketua MIC Bahagian Kapar, T. Ganesan berkata, sokongan rakyat terhadap MIC di Kapar dilihat semakin positif sejak akhir-akhir ini dan isu tersebut membuka peluang lebih besar kepada BN untuk menang.

"Secara dasarnya, kita nampak bahawa rakyat telah sedar bahawa kerajaan Barisan Nasional lebih baik berbanding pembangkang kerana sokongan ramai masyarakat India dilihat sudah kembali kepada MIC.

"Justeru, konflik dalaman yang berlaku diantara Penyelaras PKR Kapar Azizi Ayub dan Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam menjadi salah satu sebab masyarakat India di Kapar kembali kepada kita,"ujar beliau.

Menurut beliau, pergeseran dalam media antara Azizi Ayub dan S. Manikavasagam menunjukkan bahawa konflik dalaman PKR di Kapar adalah sangat serius.

"Antara pemimpin-pemimpin PKR sendiri, masing-masing mahu menjadi calon hingga mencetuskan konflik dalaman antara mereka.

"Justeru, masyarakat sekeliling mula bercerita dan kepercayaan mereka terhadap PKR turut pudar. Ramai yang sangsi sama ada PKR Kapar mampu menyelesaikan masalah dalaman sebelum ia menjadi lebih teruk,"katanya.

Meskipun begitu, beliau yakin bahawa konflik tersebut hanya satu penyebab kecil yang bakal membawa kepada kemenangan MIC dan BN di Kapar.

"Kita yakin BN boleh menang di Kapar. Ia bukan hanya berdasarkan situasi konflik oleh PKR di Kapar, namun ia berdasarkan fakta yang menunjukkan kesedaran masyarakat yang makin meningkat, serta komitment kami sebagai pemimpin masyarakat.

S. Manikavasagam

"Selepas kita kalah pada PRU-13, kita bukannya hidup bersenang-senang, sebaliknya kita bergiat lebih aktif membantu rakyat. Kita juga banyak mengadakan program dan lebih kerap turun padang bertemu dengan masyarakat,"katanya lagi.

Sementara itu, penyelaras parti MIC Kapar, A. Sakthivel turut menyatakan bahawa peluang BN di Kapar adalah lebih besar berbanding 2008.

"Terdapat banyak perubahan yang dapat dilihat di Kapar berbanding tahun 2008. Sekarang peratus sokongan masyarakat India kepada MIC dilihat bertambah.

"Setiap aktiviti yang kita jalankan juga mendapat sambutan yang baik daripada masyarakat setempat. Justeru, kalau yakin dapat merampas semula Kapar dari tangan PKR pada pilihan raya umum ke-13 (PRU-13)."ujarnya.

Menurut beliau, berbeza dengan ahli PKR yang berebut-rebut untuk menjadi calon di Kapar, MIC Kapar akan menyokong sesiapa sahaja menjadi calon.

"Semua orang(MIC) akan menyokong calon yang bertanding, tidak kira siapapun kerana kami pasti BN akan meletakkan calon yang terbaik. Justeru, semua orang perlu bekerja keras terlebih dahulu kalau hendak mendapatkan tempat sebagai calon.

"Proses pemilihan calon adalah di bawah kuasa ahli tertinggi majlis Barisan Nasional. Siapapun yang dipilih, kami yakin beliau adalah calon yang terbaik."ujarnya lagi.

Beliau turut menjelaskan bahawa krisis antara dua pemimpin PKR tersebut memberi kelebihan kepada Barisan Nasional untuk menarik lebih ramai pengundi.

"Peluang BN pastinya bertambah baik dengan adanya konflik tersebut. Meskipun begitu, peluang kemenangan itu bagaimanapun bukanlah semata-mata kerana krisis yang berlaku, namun kerana masyarakat sudah sedar bahawa BN banyak menyumbang dalam pembangunan masyarakat India di seluruh negara."jelas beliau.

Penyelaras PKR Kapar, Azizi Ayub sebelum ini menyelar tindakan Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam yang dikatakan mengeluarkan kenyataan bahawa beliau(Manikavasagam) akan bertanding di Kapar.

Manikavasagam kemudiannya menafikan perkara tersebut dan menuduh beliau(Azizi) berdendam kerana tidak dipilih sebagai Koordinator Sementa.

Parlimen Kapar mempunyai jumlah pengundi paling tinggi di Malaysia iaitu melebihi 125, 000 pengundi. Pada PRU 2008 , calon PKR S.Manickavasagam menewaskan calon MIC Datin Paduka Komala Devi yang juga Ketua Wanita MIC dengan majoriti 12, 297.

Category: Bahasa Malaysia News

12 di tanjung sepat - Google Blog Search

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


www.demoments.net » Eating out at <b>Tanjung Sepat</b> (Day 2)

Posted: 18 Sep 2012 02:59 AM PDT

(Continue from those fantastic slides play on Day 1)…

We all woke up very early the next morning. A simple buffet breakfast was provided but only for 2 Adults. Kids below 12 was chargeable at Rm20 each. Thanks to our dear friend, Chin Lee who went together gave one extra dining dinner and breakfast voucher to QQ.

The boys and their friend, Chen Tzu

We brought many water float this time so the boys were occupied with their water gadget while QQ continue to swim (in deeper water) and slide with her father.

Famous Hai Yew Heng Bao

After checking out, we went to Pekan Tanjung Sepat to hunt for the famous Hai Yew Heng Mui Choy Bao.

Lots of Pao-s and Fishball from Tanjung Sepat

Chin Lee said the pao sold out quickly each time they are out from oven so got to be there at 1pm or next batch, 3pm.

I reached there just in time to catch the fresh-out from oven Mui Choy Pao. Bought 13 pcs Mui Choy Pao (RM2/each) and some Black Tau Sa (Rm1.40/each). Not cheap though….

Verdict: We love all of them! The Mui Choy pao is good and their Black Tau Sa is the best we ever had. Somehow the taste of the Tau Sa reminds me of those pao I had when I was younger. Very very different indeed from those we have in town :)

"Lover-bridge" at Tanjung Sepat in front of Ocen Seafood Restaurant

After that, we drove to famous Ocen Seafood Restaurant which is just located 3 minutes away. It is situated by the sea in front of the infamous "Lover Bridge"!

From top left: Steam Promfet, Lala Soup cook with wine, Deep Fried Sotong, Hot Plate Oyster

Went to this restaurant and since it was a weekday afternoon, it was great as there are plenty tables to choose from, with dishes arrive within minutes after we placed our order. Total damage is only about Rm7x.xx including 2 coconuts and 1 soft drink. Quite affordable :)

We reached home early in the evening, with everyone almost dozing off in car (including our driver!:()

12 di selayang - Google Blog Search

12 di selayang - Google Blog Search


Budak Skema <b>Di</b> Sekolah Kebangsaan <b>Selayang</b> Utama Part Akhir

Posted: 31 Oct 2012 10:32 AM PDT

EPISOD LEPAS 
Budak Skema Di Sekolah Kebangsaan Selayang Utama Part Akhir

Dalam fikiran aku masa tu aku hanya inginkan keputusan terbaik. Iaitu membolot kesemua A di dalam UPSR. Aku masih ingat lagi pada seorang seteru utama aku dulu. Taufiq. Nama ni masih segar dalam ingatan aku. Kawan sekelas yang merupakan seorang yang mempunyai otak yang sangat pandai. Beliau lah sumber inspirasi aku. Setiap kali peperiksaan, aku pasti akan berusaha untuk mengatasi beliau. Dan aku tak pernah berjaya. Termasuklah semasa peperiksaan percubaan UPSR. Kesemua peperiksaan percubaan UPSR beliau berjaya memperoleh 5A. Aku pun tak tau macam mana cara beliau belajar, kerana aku nampak beliau ni banyak main daripada belajar. Disebabkan perasaan geram tu, aku telah menggandakan lagi usaha aku. Rasanya aku berusaha lebih 3 kali ganda daripada kebiasaan.
Habis sekolah, terus aku membuka buku dan mengulangkaji pelajaran. Waktu malam pula aku ke kelas tuisyen. Boleh dikatakan aku hidup hanya dengan buku sahaja pada waktu itu. Dan daripada kategori budak skema aku beralih pula ke kategori ulat buku. Segala apa yang diajar termasuk tips daripada Cikgu Hazam aku praktikkan. Semuanya. Satu pun aku tak tinggalkan.
Dan, hari yang dinanti telah tiba. Hari peperiksaan UPSR. Aku tak pasti samada apa yang aku usahakan selama itu berbaloi. Yang aku tau, aku terus fokus di dalam dewan dan menjawab kesemua soalan tersebut dengan penuh ghairah. Ghairah untuk mencapai keputusan paling cemerlang. Aku nak buktikan kepada semua. Aku nak semua orang sedar kewujudan aku di dalam sekolah itu. Aku nak orang lain buka mata terhadap aku. Aku nak orang lain kenal nama aku. Aku nak orang lain berkawan dengan aku. Aku tak nak orang lain pandang rendah pada aku lagi. 
Semasa keputusan diumumkan, aku tak berapa ingat. Tapi yang aku ingat masa tu bapak aku berlari. Berlari menuju ke arah aku dengan penuh rasa gembira. Terkejut aku. Dan, barulah aku tau yang aku berjaya membolot 5A di dalam UPSR. Alhamdulillah... Impian aku tercapai. Aku berjaya menempa nama sebagai salah seorang pelajar cemerlang Sekolah Kebangsaan Selayang Utama.
*Sejuta penghargaan kepada kedua ibu bapa aku kerana telah membesarkan aku. Sejuta penghargaan kepada Cikgu Hazam kerana bersusah payah mendidik seorang anak murid skema yang tak ada keyakinan diri ini. Dan sejuta penghargaan kepada Taufiq yang telah menjadi batu loncatan kepada aku untuk berjaya di dalam UPSR.

Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Di mana ada usaha pasti di situ ada kejayaan. Aku telah merasainya sendiri. Namun sayangnya kejayaan aku terhenti selepas memasuki sekolah menengah. Aku telah memilih jalan yang salah. Dan sekarang aku telah merasai keperitan di atas kesilapan aku dulu. InsyaAllah aku akan bangkit semula. InsyaAllah budak skema dulu akan bangkit di dalam hidupnya. InsyaAllah aku akan berusaha untuk menjadi salah seorang blogger yang berjaya. Ini impian aku.

KERANA DEDAH BN YANG LULUSKAN KONDO <b>DI</b> BATU CAVE <b>...</b>

Posted: 14 Nov 2012 03:43 AM PST

Hanya disebabkan mendedahkan perkara sebenar isu kondo yang menjadi isu baru-baru ini,Yang Dipertua Selayang ditukarkan ke ibu pejabat Institut Tadbiran Awam Negara berkuat kuasa esok.

Tapi disebabkan esok cuti umum,beliau akan melaporkan diri pada hari Jumaat dan hari ini adalah merupakan hari terakhir beliau di Majlis Perbandaran Selayang..

Pemindahan secara tiba-tiba itu mengejutkan ramai pihak terutamanya selepas pendedahan yang dibuat Datuk Zainal Abidin Aala yang menggagalkan BN dari cubaan menjadi hero dalam isu kondo di Batu Cave..

Dari pendedahan tersebutlah maka rakyat Malaysia baru tahu kondo tersebut diluluskan oleh kerajaan BN dan kini BN pula cuba menjadi hero dengan  menyalahkan kerajaan Selangor dan dengan rasa tak bersalahnya pula mengatakan BN berjanji akan memindahkan projek kondo tersebut jika BN berjaya tawan Selangor..

 

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian Dan Penyelidikan, Ronnie Liu berkata Zainal Abidin merupakan "mangsa keadaan" apabila beliau terpaksa mendedahkan fakta di dalam projek kontroversi tersebut.

"Dia terpaksa beritahu projek ini diluluskan bukan baru-baru ini tetapi di zaman BN mentadbir lagi.

"Bila 'press' minta minit mesyuarat dia kena bagi sebab Selangor ada Akta Kebebasan Maklumat, jadi sesiapa tak boleh salahkan dia," kata Ronnie apabila ditemui selepas mesyuarat Exco di sini hari ini.

Zainal sebelum ini memberitahu bahawa Kebenaran Merancang terhadap projek kontroversi Dolomite Park Avenue di Batu Caves telah dikeluarkan ketika BN menerajui Selangor, pada 30 November 2007.

Zainal juga mendedahkan projek itu telah diluluskan oleh Jabatan Mineral Dan Geo-Sains (JMG) pada ketika itu.

Namun Jabatan Alam Sekitar (JAS), dalam laporan awalnya, tidak menyokong pembinaan projek itu atas alasan yang tidak disebutkan.

Beliau turut mendedahkan suatu minit mesyuarat MPS yang jelas membuktikan Kebenaran Merancang kondominium 29 tingkat itu dikeluarkan dalam mesyuarat tersebut.

Projek yang dimajukan oleh syarikat pemaju, Dolomite Properties Sdn Bhd di Batu Caves dianggap sebagai sensitif memandangkan kawasan tersebut merupakan tumpuan masyarakat Hindu untuk beribadat.

Ronnie juga memberitahu hari ini pertukaran Zainal ke jabatan yang masih belum diketahui itu akan berkuat kuasa Jumaat ini.

"Hari ini adalah hari terakhir Zainal di MPS sebab esok cuti umum dan saya akan bercakap dengan dia nanti, apa pun saya anggap ini tindakan tidak adil," ujar beliau lagi.

12 di sungai panjang - Google Blog Search

12 di sungai panjang - Google Blog Search


7 <b>Sungai</b> Terpanjang <b>di</b> Indonesia ~ Majalah Robek

Posted: 09 Nov 2012 07:34 PM PST

Sungai Bengawan Solo merupakan sungai terpanjang yg ada di Pulau Jawa (namun bukan terpanjang di Indonesia ya gan). Panjang sungai ini mencapai 548 km. Hulu sungai ini berada di daerah Pegunungan Kidul, Wonogiri (Jawa tengah) dan bermuara di Gresik (Jawa Timur). Adapun daerah yg dilewatin sungai ini mulai dari Wonogiri, Pacitan, Sukoharjo, Klaten, Surakarta, Sragen, Ngawi, Blora, Magetan, Madiun, Bojonegoro, Tuban, Lamongan dan akhirnya Gresik.
Sungai Mamberamo merupakan sungai terpanjang di Papua, dengan total sepanjang 670 km. Sungai ini ada di Kabupaten Sarmi. Sungai ini punya potensi listrik bertenaga air terbesar di Indonesia dan bio etanol yg melimpah ruah gan. Kondisi geologinya juga sarat akan bahan galian seperti emas, tembaga, bauksit dan nikel. Jadi nggak heran kalo sungai ini disebut-sebut sebagai AMAZON-nya Indonesia.
Sungai Musi disebut juga sebagai Batanghari Sembilan, yg artinya Sembilan Sungai Besar. Panjang sungai ini mencapai 750 km dan membelah Provinsi Sumatera Selatan dari arah timur ke barat termasuk membelah kota Palembang. Kalo jembatan yg membelah Sungai Musi ini namanya Jembatan Ampera gan. Jembatan ini panjangnya lebih dari 1 km dan lebar kurang lebih 22 m. Diresmi'in sama presiden RI yg pertama dan bahkan menjadi jembatan terbesar pada masa itu.
Sungai Batanghari merupakan sungai terpanjang di Pulau Sumatera dengan total panjang mencapai 800 km. Sungai yg ada di Provinsi Jambi ini sebenernya potensial dijadiin "river cruise" alias pesiar sungai. Kan keren tuh gan, sore-sore sambil nikmatin sunset naek pesiar di atas sungai. Cuman sayangnya belom ada pegelolaan yg mantap.
Sungai Barito merupakan sungai terpanjang ketiga di Indonesia dengan total panjang 900 km gan. Sungai ini ada di Provinsi Kalimatan Selatan. Satu hal yg unik dari sungai ini adalah kegiatan pasar terapung. Jadi transaksi antara penjual dan pembeli terjadi di atas perahu-perahu kecil gitu. Ane pernah ke Banjarmasin tp belom liat sungai dan aktivitas pasar terapung ini gan, one day maybe.
Nah, kalo yg ini sungai di kota ane gan yaitu Sungai Mahakam. Sungai sepanjang 920 km ini punya hulu di Kecamatan Long Apari (di Kab. Kutai Barat sana gan) dan bermuara di Selat Makassar. Sebenernya kalo dikelola dengan maksimal, bukan mustahil wisata pesiar juga bisa dieksplor dari sungai ini. Soalnya makin ke hulu makin eksotis gan. Dulu, di sungai ini ada satwa yg dilindungi yaitu lumba-lumba air tawar atau lebih dikenal dengan Ikan Pesut. Tapi sekarang sepertinya udah jarang banget ditemuin gan, ane aja puluhan taon hidup di Samarinda belom pernah liat sosok aslinya ikan pesut mahakam seperti apa. Kalo di Samarinda, Sungai Mahakam ini membelah Samarinda dengan Samarinda Seberang.
 Dan sungai terpanjang di Indonesia adalah Sungai Kapuas. Sungai yg ada di Provinsi Kalimantan Barat ini punya total panjang 1.178 km. Sungai yg juga dikenal dengan nama Sungai Batang Lawai ini merupakan urat nadi kehidupan masyarakat terutama masyarakat Dayak dan Melayu yg tinggal di sepanjang aliran sungai ini gan.

12 di sungai burong - Google Blog Search

12 di sungai burong - Google Blog Search


Kerajaan Negeri Selangor Beri Sumbangan Sempena Deepavali <b>...</b>

Posted: 10 Nov 2012 12:00 AM PST

12 11 2012

Batu 9, 10 Nov    :    Sempena dengan perayaan Deepavali yang akan disambut oleh penganut hindu beberapa hari lagi, KerajaanNegeri Selangor telah memberikan sumbangan berbentuk barangan keperluan harian kepada masyarakat India di sebuah kuil di Batu 9 Tanjong Karang.

Sebanyak 147 orang masyarakat India di sekitar Tanjong Karang telah menerima sumbangan tersebut yang disampaikan oleh Pegawai Penyelaras DUN Sungai Burong, Ustaz Mohamad Judi Sarjo.

Di dalam ucapannya, Yang Dipertua PAS (YDP) Tanjong Karang itu menghargai sokongan daripada masyarakat India kepada Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 pada tahun 2008 yang lalu dan mengharapkan mereka terus memberikan sokongan kepada PR dalam PRU akan datang.

Hadir sama ialah Ahli Majlis, Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) Mohd Faizal Mohd Barja dan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampong (JKKK) Sungai Tengi Kiri, Haji Roslan Basri

Sementara itu di Parit Empat seramai 123 orang masyarakat India turut menerima sumbangan yang sama yang diadakan di Balai Raya Parit Empat pada waktu paginya yang disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampong (JKKK) Parit Empar, Esa Ramli, yang juga Ahli Jawatankuasa Kerja (AJK) PAS Tanjong Karang.

12 di sepang - Google Blog Search

12 di sepang - Google Blog Search


Prevé R3 <b>di Sepang</b>

Posted: 19 Oct 2012 03:18 AM PDT

Prevé R3 di Sepang ! Hari tu masa ipaq aku ajak pi aku tak mau, bukannya duduk kat grandstand atau K1 atau C2/3. Tapi duduk kat Pit Stop...ada aircond, makan free....Alih-alih bila aku tengok ada gambar Prevé R3 ni kat laman2 web, rasa menyesal la pulak...ha3x!!! padan muka hang......

Aku tak tau la nak kata cun atau idaknya keta nih, tapi bagi peminat Proton Prevé R3, aku rasa kira okey la kot. Nampak garang, tapi still masih ada kureng lagi sikit. Bak kata orang tua, kurang umphhh laa.

Satu lagi yang aku rasa kureng ialah design kaler dia...kalau bagi kaler yang lebih garang baru la nampak ngam sikit. Prevé R3, ni depa buat show masa geng2 universiti buat race kereta eletrik kat Sepang. 
Aku memang malas nak pergi, rasanya sekarang dah kurang sikit kot dengan race2 nih...kecuali motogp jek.


Btw, layan je la gambar2 yang ada nih. Nak citer lebih2 pun aku bukan pakar dalam bidang motorsport nih. Tapi aku nak tengok juga Prevé R3 ni masuk race satu hari nanti.

Rasanya bukan aku je yang nak tengok, orang lain pun nak tengok juga kemampuan Prevé R3 dalam kelasnya nanti. Harap2 memberangsangkan laa....12 di kuala langat - Google Blog Search

12 di kuala langat - Google Blog Search


PANAS !! Puluhan ribu hadir ceramah DAP <b>di Kuala Langat</b> <b>...</b>

Posted: 27 Oct 2012 10:08 PM PDT

Di kala umat islam menyambut Aidiladha, mengerjakan ibadah qurban serta bertakbir memuji kebesaran ilahi, semua ini langsung tak dihiraukan oleh puak pakatan terutamanya DAP Laknatullah untuk terus adakan majlis menabur fitnah dan menghasut/mengadu domba rakyat untuk membenci kerajaan UMNO Barisan Nasional.


Namun, kuasa Allah mengatasi segala-galanya. Perancangan DIA adalah yang terbaik.
Malang sekali, Rakyat tak turun hadir pun untuk mendengar pembohongan mereka. Dari lebih 1,000 kerusi yang disusun, tak sampai 10% pun yang dipenuhi.

Ahli Parlimen PKR Kuala Langat, Abdullah Sani yang turut hadir bagi menyampaikan ceramah di majlis anjuran DAP ini tidak mampu menarik warga Kuala langat untuk hadir ke majlis ceramah tersebut.
Adakah ini satu manifestasi penolakan rakyat Kuala Langat dan Selangor amnya terhadap pakatun rakyat yang jelas gagal dalam mentadbir Selangor?

Adakah ini petanda rakyat beralih angin untuk menukar wakil di Kuala langat dan Selangor kepada UMNO Barisan nasional? Mungkin ini petanda jelas rakyat kaum Tionghua turut dah sedar permainan politik murahan pakatan haram di Selangor yang jelas banyak aspek mengabaikan mereka terutamanya dari segi pengurusan sampah dan bekalan air?


Sumber : 
http://semaremas.blogspot.com/2012/10/malunya-pakatam-ahzab-bila-rakyat-desak.html

12 di pandamaran - Google Blog Search

12 di pandamaran - Google Blog Search


Jalan Raya Berlubang <b>Pandamaran</b> Penyebab Kematian - Selangorku

Posted: 21 Nov 2012 03:00 PM PST


SHAH ALAM, 22 NOV : Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Ronnie Liu mendakwa kegagalan menyelenggara beberapa jalan persekutuan yang berlubang di kawasan Pandamaran menjadi punca kejadian kemalangan yang berlaku baru-baru ini.

Menurut Ronnie baru baru ini kejadian kemalangan yang berlaku di jalan dibawah seliaan Jabatan Kerja Raya (JKR), Jalan Kim Chuan, Pandamaran telah meragut nyawa seorang warga tua.

Dua minggu lalu, turut berlaku satu lagi kejadian kemalangan di Jalan Banting, di dalam kawasan Pandamaran ekoran keadaan jalan yang teruk.

Dalam kejadian tersebut, seorang wanita meninggal dunia sementara anaknya cedera parah.

Tegas Ronnie, beliau selaku Adun Pandamaran telah menulis surat kepada JKR untuk membaiki jalan di sekitar Pandamaran.

"Saya sudah maklumkan kepada JKR, Pengrah JKR Selangor, Datuk Ir Abdullah Abd Rahman, katanya, beliau tidak boleh dapatkan peruntukkan.

"Dalam undang-undang wang negeri tidak boleh (membaiki jalan) dibawah JKR Persekutuan.

"Di Banting, kilang-kilang terpaksa buat kerja-kerja tanggungjawab sosial korporat (CSR). Tapi (untuk CSR) mereka kena dapatkan kerjasama JKR," katanya.

Justeru, Ronnie akan membantu kedua-dua keluarga mangsa kemalangan berkenaan mencari khidmat guaman bagi tindakan mahkamah terhadap JKR.

Sementara itu, Ronnie turut membidas Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Shaziman Abu Mansor berhubung peruntukan membaiki jalan di seluruh negara bagi tahun 2012 yang disifatkan sangat kecil.

Menurut Ronnie, untuk tahun 2012, kerajaan persekutuan memperuntukkan RM 870 juta untuk membaiki jalanraya di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Jelasnya, tanggungjawab Jabatan Kerja Raya (JKR) bukan sahaja melibatkan keadaan jalan tetapi turut melibatkan lampu isyarat, keadaan longkang serta bahu jalan.

"Saya terkejut kerana RM870 untuk membaiki jalan di bawah JKR sangat kecil.

"Tidak hairan banyak jalan khasnya di Selangor dibawah (jagaan) JKR termasuk Pandamaran sangat teruk, berlubang-lubang disemua tempat sehinggakan banyak kemalangan," katanya dalam satu sidang media di lobi Dewan Negeri Selangor.

Ronnie turut mendesak agar Datuk Seri Shaziman membawa perkara ini ke Kabinet agar peruntukkan membaiki jalan ditingkatkan segera serta memberikan pampasan kepada dua keluarga ini.

"Saya mahu Shaziman dengan serta merta ke Kabinet dengan membuat dua perkara, tambah peruntukan membaiki jalan dibawah JKR.

"Kedua, mereka harus memberikan pampasan kepada keluarga kedua-dua mangsa, kalau dia sudi saya akan bawa keluarga magsa jumpa dengannya.

"Dia juga kena bagi arahan membaiki lubang-lubang jalan yang teruk. Saya percaya banyak lagi mangsa (kemalangan) akan berlaku," tambahnya lagi.

Selain itu, beliau turut meminta Kementerian Kerja Raya menyemak semula perlantikan tiga kontraktor utama untuk membaiki jalan di Semenanjung dan lima kontraktor di Sabah dan Sarawak yang dilihat gagal mememantau keadaan jalan dengan baik.

Tegas Ronnie, sekiranya JKR gagal bertindak, beliau akan mengarahkan setiap Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) menaikkan papan tanda 'Ini Jalan JKR' agar rakyat mengetahui kegagalan kerajaan persekutuan menyelenggara jalan dibawah kawalan mereka.

12 di kelana jaya - Google Blog Search

12 di kelana jaya - Google Blog Search


1 MALAYSIA: Konsert Bersih 2.0 <b>Di Kelana Jaya</b> Semalam <b>...</b>

Posted: 14 Oct 2012 03:30 AM PDT

Puak PAS dan Lebai PAS tidak berani yang datang ke Kelana Jaya...takut takut kot.Lebai lebai yang pakai kopiah mesti buka punya....Mana boleh datang tempat seperti bergini....dengan hiburan sampai 12 tengah malam.Lihatlah saja sambutan orang ramai terhadap ....pembangkang amatlah mengejutkan sedangkan ini dibawah kerajaan Pakatan Rakyat.Ini akan memberi tamparan hebat.......

ads