Selasa, 17 Julai 2012

12 di teluk datok - Google Blog Search

12 di teluk datok - Google Blog Search


Pancaroba: Khamenei bimbang nasib penentang <b>di Teluk</b>

Posted: 21 Mar 2011 10:10 PM PDT


TEHERAN: Pemimpin tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei, meraikan Nowruz (tahun baru Iran) semalam, tetapi bimbang dengan nasib penduduk yang menyertai protes antikerajaan di negara umat Islam ketika ini.
Kata Khamenei, Iran berharap Tuhan akan segera mewujudkan keamanan di Bahrain, Yaman dan Libya, selain menghukum musuh Islam.

"Semoga apa yang berlaku di negara itu tidak akan menyebabkan seseorang terlalu bergembira dengan kedatanan tahun baru," katanya.

Di samping menyatakan sokongan terhadap penunjuk perasaan di rantau itu dan mengecam keganasan kerajaan, Iran sendiri bertindak keras ke atas protes yang diadakan di negara itu.

Sejumlah penunjuk perasaan kini merengkok di penjara sejak pilihan raya presiden diadakan pada 2009.

Kata Khamenei, Iran - kini mengalami sekatan antarabangsa - akan menjadikan tahun baru itu satu daripada jihad ekonomi bagi menggagalkan tindakan musuh.


"Sekatan dikenakan musuh ke atas Iran dibuat bagi melemahkan kemajuan ekonomi.

"Sudah pasti niat mereka gagal," katanya. - Reuters

metro

MENGIMABAU KEMABALI KENANGAN MEGAIL <b>DI TELUK</b> BAYU

Posted: 08 Mar 2010 08:14 PM PST


PENGALAMAN PERTAMA SUNGGUH MENGUJAKAN. RASA2 MGAIL NAK DIJADIKAN HOBI BARU.
KENANGAN BERSAMA TUAN SYEIKH RAFIQ

12 di semenyih - Google Blog Search

12 di semenyih - Google Blog Search


<b>Semenyih</b> Baru

Posted: 07 Jul 2012 05:43 PM PDTY.B DR. HAJI MOHD PUAD BIN HAJI ZARKASHI
TIMBALAN MENTERI PELAJARAN MALAYSIA
"MAJLIS UCAPACARA PECAH TANAH SK BANDAR SUNWAY SEMENYIH" 

Tarikh            : 7 Julai 2012 (Sabtu)
Masa              : 10.00 Pagi
Tempat          : Bandar Sunway Semenyih, Selangor. 

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum Warahmatullahi  Wabarakatuh, 

1.              Saya mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kerana  jawatankuasa pengelola upacara pecah tanah Sekolah Kebangsaan  Bandar Sunway Semenyih sudi mengundang saya ke majlis ini.  Saya berasa terharu dengan  jemputan ini dan  teruja dengan sambutan masyarakat Semenyih pada majlis pagi ini.  Saya berdoa semoga Allah melimpahai rahmat dan hidayah-Nya kepada tuan-puan sekalian. 

Tuan puan yang dihormati, 

2.              Kehadiran saya di Semenyih hari ini bukanlah yang pertama kali kerana sebelum ini juga saya sudah hadir di beberapa lokasi di Hulu Langat sama ada merasmikan program atau melakukan lawatan kerja. Pada April lalu, misalnya, saya telah diundang untuk merasmikan dewan Sekolah Menengah (SMK) Khir Johari  dan Dewan Sekolah Kebangsaan (SK) Beranang. Alhamdulillah, dewan yang tersergam indah itu akan dapat dimanfaatkan oleh anak-anak kita dan masyarakat sekitarnya. 

3.              Pada hari ini, saya cukup berbangga melihat komitmen masyarakat di sini yang sanggup melapangkan masa  yang saya sifatkan sebagai satu tanda penghargaan kepada kerajaan. Insya Allah, kerajaan menerusi Kementerian Pelajaran akan terus melaksanakan tanggungjawab untuk memperkasakan Agenda Pendidikan dan Pelajaran.  Malah dari masa ke semasa juga, kementerian  sentiasa berusaha mengatasi masalah-masalah infrastruktur yang berlaku baik di peringkat Jabatan, Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) dan juga sekolah-sekolah.  

4.              Dalam melaksanakan Agenda Pendidikan Negara dan bagi memenuhi keperluan masa hadapan, sekolah-sekolah baru di kawasan-kawasan tertentu atau di lokasi yang dikenal pasti akan dibangunkan. Sebagai makluman tuan puan, demi memenuhi keperluan untuk pelajaran anak-anak bukan Melayu, Perdana Menteri, Dato Seri Mohd Najib Tun Hj Abdul Razak baru-baru ini telah meluluskan pembinaan Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan China (SRJKC) Sungai Long  berharga RM4.5 juta di atas tanah seluas 2.2 hektar.  

5.              Walaupun nilai semasa tanah milik Kerajaan Persekutuan untuk mendirikan sekolah itu mencecah RM22 juta, kerajaan tidak pernah memikirkan untuk membuat keuntungan mudah atau membangunkannya secara komersial. Kerajaan juga telah meluluskan sebuah lagi SRJKC di Bandar Kajang 2. Bagaimanapun, pembinaan SRJKC Sungai Long belum dapat dijalankan kerana pelan kelulusan tapak dan bangunan sekolah itu masih lagi belum diluluskan oleh Majlis Perbandaran Kajang (MPKJ) yang perlu merujuk kepada Kerajaaan Negeri Selangor.   

Tuan puan yang dihormati, 

6.              Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak pernah memberikan janji kosong atau janji manis. Saya telah melakukan lawatan kerja di tapak  Sekolah Kebangsaan Bandar  Sunway Semenyih  ini pada bulan November 2010. Ekoran lawatan itu saya melihat terdapat keperluan mendesak agar sebuah sekolah baru di Semenyih dibina  dengan segera. Oleh itu, saya telah mengemukakan permohoan kepada kerajaan agar pembinaan sekolah ini dimasukkan di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10). Demi kepentingan rakyat, kerajaan telah meluluskan permohonan itu dan  hari ini tuan puan dapat saksikan, upacara pecah tanah ini menandakan SK Bandar Sunway Semenyih akan terdiri tidak lama lagi.  
7.              Sekolah baru ini mempunyai empat (4) blok berkonsep moden, setinggi tiga tingkat (3) merangkumi bilik-bilik pentadbiran, 24 buah bilik darjah dan sebuah perpustakaan. Sekolah ini juga dilengkapi sebuah blok pra sekolah, sebuah padang permainan dan dua (2) buah gelanggang bernilai RM18 juta di tapak seluas 2.42 hektar atau enam (6) ekar.  Insya allah, kerja-kerja pembinaan akan mengikut jadual dan dijangka siap kira-kira 15 bulan dari sekarang. Kementerian akan menyanarai-hitam kontraktor jika gagal melaksanakan kerja pada tempoh yang ditetapkan. Jika tidak rakyat akan menyalahkan kerajaan akibat kegagalan kontraktor dan sekolah tidak dapat beroperasi.

8.              Sekolah baru ini akan dapat menampung kira-kira 1,000 murid dari kawasan sekitar lima (5) kilometer seperti Taman Desa Mewah, Taman Paling Jaya, Kampung Sungai Lalang dan sekelilingnya. Sebagai mengatasi pertambahan murid pada masa hadapan, tapak ini juga boleh menampung pembangunan bilik-bilik darjah tambahan.  

9.              Saya percaya, sekolah ini nanti akan dapat mengurangkan kesesakan di sekolah-sekolah sekitarnya. Ketika ini, anak-anak dari taman ini terpkasa bersekolah di SK Semenyih, SK Bandar Teknologi, SK Taman Jasmin, SJKC Sin Ming dan SJKC Kampung Baru yang jaraknya antara dua (2) hingga (3) kilometer. Selain dimaklumkan oleh Pejabat Pelajaran Daerah, saya juga mendapat aduan daripada ibu bapa mengenai kesukaran mereka menghantar anak-anak ke sekolah-sekolah tersebut yang terpaksa bersesak di dalam bilik-bilik darjah.  

10. Saya bersyukur, tidak lama lagi kesukaran ibu bapa  itu akan berakhir kerana kerajaan amat memahami keluh kesah rakyat. Selain itu, saya percaya,  bila siapnya SK Bandar Sunway ini akan dapat mengurangkan kos pengangkutan ibu bapa kerana kedudukan sekolah ini yang hampir dengan rumah kediaman dan murid-murid boleh berjalan kaki sahaja. Tambahan pula, kedudukan sekolah ini yang jauh daripada jalan raya utama, keselamatan anak-anak akan lebih terjamin.  

Tuan puan yang dihormati, 

11. Pembangunan persekitaran yang pesat kerana wujudnya pertambhan taman-taman perumahan menyebabkan pertambahan murid meningkat dengan ketara saban tahun. Walaupun banyak sekolah dibina, ia tidak  menjamin  sekolah-sekolah tersebut tidak  mengalami kesesakan. Oleh itu, kementerian akan  meneliti pembinaan sekolah-sekolah rendah dan menengah di kawasan-kawasan yang dikenal pasti.  

12. Pada 2009, saya juga telah melawat tapak cadangan SK Bandar Tasik Kesuma Fasa Enam (6) yang terletak di Beranang.  Saya dihubungi oleh ibu bapa yang memaklumkan, SK yang ada sekarang juga mempunyai murid yang ramai dan bimbang akan berlaku kesesakan teruk. Kementerian telah mengambil pandangan semua pihak dan tindakan sedang dilakukan untuk membina sebuah lagi Sekolah Rendah yang baru di tapak yang dicadangkan. Saya berharap ibu bapa dapat bersabar dan memberi masa kepada kerajaan menyelesaikan beberapa masalah berbangkit.  

13. Dalam keadaa  Negeri Selangor yang ditabir oleh pembangkang, kita menghadapi masalah untuk mendapatkan kelulusan  membina sekolah-sekolah baru.  Seperti di Sungai Long, walaupun peruntukan sudah ada, pembinaan belum dapat dilaksankan kerana kelulusan tanah tertakluk kepada bidang kuasa pihak berkuasa kerajaan tempatan. Melainkan jika Kerajaan Negeri dapat ditukar, maka segala perancangan kementerian akan menjadi lebih mudah. 
Tuan puan dan puan-puan, 

14. Pembinaan SK Bandar Sunway ini diharap  menjadi berita gembira kepada penduduk di kawasan  ini. Saya difahamkan, sekolah ini akan beroperasi  pada 2014 dan pada ketika itu, murid-murid dari taman ini yang berada di sekolah-sekolah yang berhampiran boleh memilih untuk bertukar ke sini.  

15. Saya akhiri ucapan saya dan menasihati kepada anak-anak, belajar bersungguh-sungguh sehingga ke menara gading.  Pada zaman ini, kita tidak akan menjadi bangsa yang berjaya tanpa pelajaran yang mencukupi. Kerjaan akan sentiasa mempastikan keperluan pendikkan dan pelajaran anak-anak tidak terabai.

Oleh Itu, Dengan Lafaz Bismillah Hir Rahman Hi Rahim,


Upacara Pecah Tanah Sekolah Kebangsaan Bandar Sunway Semenyih Dengan Jayanya.

Sekian, Wabilah Hi Taufik Wal Hidyah

12 di kuala selangor - Google Blog Search

12 di kuala selangor - Google Blog Search


Wayang <b>di Kuala Selangor</b> larang berpasangan, pisah jantina <b>...</b>

Posted: 10 Jul 2012 05:59 AM PDT

Ditulis oleh: notakosong

Majlis Daerah Kuala Selangor menetapkan peraturan dimana, pasangan kekasih yang belum berkahwin, dilarang menonton wayang beresebalahan dan perlu duduk berasingan.

Satu-satunya wayang di daerah Kuala Selangor itu adalah pawagam panggung wayang LOTUS FIVE STAR di pusat membeli-belah 1 Plaza Kuala Selangor. Dan wujudnya tanda peringatan pada ruang pawagam itu untuk mengingatkan pasangan supaya duduk berasingan.

wayang kuala selangor Wayang di Kuala Selangor larang berpasangan, pisah jantina

Kerajaan Negeri Selangor kemudiannya mengarahkan Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) menangguhkan arahan peraturan itu dari dikuatkuasakan.

Suara orang ramai sudah kedengaran dimana ramai yang mengatakan tindakan sedemikian adalah tindakan fanatik dan tidak menghormati orang lain, bangsa lain. Turut dipersoalkan adalah arahan itu dibuat tanpa perbincangan.

Berdasarkan peraturan yang dikeluarkan itu, panggung wayang di Kuala Selangor yang mahu memperbaharui lesen dimaklumkan perlu mematuhi peraturan pemisahan tempat duduk dalam panggung wayang mengikut jantina.

Apa pendapat anda? Ini berlaku di Kuala Selangor, dan ianya ditangguhkan sebelum berkemungkinan bakal dikuatkuasakan.

Sumber: TheStar

Related posts:

12 di ulu kelang - Google Blog Search

12 di ulu kelang - Google Blog Search


Kuliah Ustaz Kazim Elias <b>Di Hulu Klang</b> – Julai 2012 « Karim&#39;s Blog

Posted: 17 Jul 2012 08:37 AM PDT

Berikut adalah jadual kuliah Ustaz Kazim Elias untuk bulan ini di sekitar Hulu Klang.

19hb Julai 2012:

Kuliah Maghrib – Masjid Al-Ridhuan, Ulu Klang

20hb Julai 2012:

Kualiah Subuh – Masjid Al-Hidayah, Taman Melawati

12 di paya jaras - Google Blog Search

12 di paya jaras - Google Blog Search


Penipuan Dalam Konsert Pop Yeh Yeh PAS <b>Di Paya Jaras</b>

Posted: 07 May 2012 05:15 PM PDT

PAS Selangor cuba keluar dari kotak kebiasaan dengan penganjuran Konsert Pop Yeh Yeh di Paya Jaras.

Dalam banner promo konsert berkenaan telah mempamerkan Jeffrydin sebagai salah seorang penyanyi yang bakal tampil membuat persembahan.

Perkara ini telah dinafikan oleh penghibur veteran berkenaan, melalui kenyataannya di Sinar Harian.


Namun begitu, pihak penganjur telah melakukan penipuan dengan menampilkan klon Jeffrydin di konsert berkenaan.

12 di meru - Google Blog Search

12 di meru - Google Blog Search


cerita kisah dongeng: . TAMAN TEMA ALA DISNEYLAND <b>DI MERU</b> <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2012 09:12 PM PDT

SEBUAH taman tema ala Disneyland akan dibina di Meru Raya, Ipoh, Perak bermula akhir tahun ini di kawasan seluas 20 hektar membabitkan nilai pembangunan kasar (GDV) RM506.7 juta menerusi kerjasama dengan syarikat pemaju taman tema terkemuka Australia.
Taman tema pertama seumpamanya di Malaysia itu terletak bersebelahan Plaza Tol Ipoh Utara di Lebuhraya Utara Selatan yang dibangunkan hasil kerjasama antara Perak Corporation Bhd (PCB), syarikat senaraian awam milik kerajaan Perak dengan Sanderson Project Development (Malaysia) Sdn Bhd (SPD). SPD adalah anak syarikat Sanderson Group Pty Ltd dari Australia yang terkenal dan berpengalaman mereka bentuk, membina serta mengendalikan destinasi pelancongan antarabangsa khususnya di Asia Pasifik seperti Universal Studio Singapura, Shanghai Disneyland Resort dan Happy Land Vietnam.

Pengerusi Jawatankuasa Industri, Pelaburan, Pembangunan Usahawan, Pelancongan, Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita negeri, Datuk Hamidah Osman berkata, taman tema itu dijangka siap pada Disember 2014 dengan lima zon keriangan iaitu 'fantasy forest', 'wacky world', 'pirates cove', 'lost canyon' dan 'pixel planet', selain sebuah hotel dan dua pangsapuri untuk penginapan pengunjung.
"Selain menampilkan watak kartun popular diminati kanak-kanak dan remaja, ia juga menampilkan karakter tempatan seperti nenek kebayan serta pahlawan Melayu," katanya selepas melawat tapak projek pembinaan Hotel Casuarina@ Meru di Meru Raya, Ipoh, Perak.

TERBAIK NIE untuk orang-orang NEGERI PERAK . .

lepas nie dalam negara pun dah ada taman tema yang ala-ala disneyland tak payah pergi jauh-jauh lagi . . dalam malaysia pun dah ada . . :)

terbaik lah . . selangkah lagi untuk TERUS memajukan sektor pelancongan di MALAYSIA . . :)

12 di shah alam - Google Blog Search

12 di shah alam - Google Blog Search


DARUL EHSAN TODAY: Pusat Karaoke <b>Di Shah Alam</b>, Khalid <b>...</b>

Posted: 20 Jun 2012 06:00 AM PDT

Kalau tengok Dari Jauh Nampak macam Tempat Parking Biasa. Tapi bila datang Dekat Rupa-rupanya ada Pusat Karaoke. Tersembunyi di Tingkat Parking dalam Bangunan Giant Sek7, Shah Alam.
Kalau Dahulu Shah Alam terkenal dengan Gelaran Bandar Islamic yang Suci. Tidak Ada Pusat Hiburan, Tiada Pusat Karaoke, Tiada Panggung Wayang.
Tapi Sekarang Tidak Lagi, Dibawah Kepimpinan Kerajaan Pakatan Rakyat semuanya sudah Berubah. Pusat Karaoke Sangat Dekat dengan Rumah Sewa Pelajar UITM dan Juga UITM itu Sendiri.Adakah Ahli Parlimen Shah Alam dari PAS tidak nampak Ataupun Buat-buat Tak Nampak?
Kenapa aku panggil karaoke jamban, pasal besar bilik karaoke tu sama besar macam jamban, sebenarnya orang tak menyanyi sangat dalam karaoke sebesar tu, buat port beromen je...

12 di batu caves - Google Blog Search

12 di batu caves - Google Blog Search


Tiga perompak larikan 11 dulang emas <b>di Batu Caves</b> - Inimajalah

Posted: 14 Jul 2012 02:17 AM PDT

Who's Online

11 visitors online now

Kategori

Arkib

© 2009 - 2012 inimajalah.com.my

Penyiaran semula kandungan web ini adalah dibenarkan dengan hakcipta tertakluk di bawah Creative Commons berdasarkan syarat seperti di sini.

12 di petaling jaya - Google Blog Search

12 di petaling jaya - Google Blog Search


Nasi Lemak RKK | Nasi Lemak Terbaik <b>Di Petaling Jaya</b> <b>...</b>

Posted: 16 Jul 2012 06:07 PM PDT

Address: Restoran Khadijah's Kitchen Sdn Bhd, 21, Jalan Bukit 11/2, Off Jalan Universiti / Off Jalan Utara, 46200 Petaling Jaya, Selangor.

Julai 16, 2012 | Petaling Jaya — Menu yang hendak dikongsikan bersama untuk hari ini adalah Nasi Lemak RKK. Apa itu RKK? RKK adalah akronim kepada Restoran Khadijah's Kitchen yang dipopularkan oleh pengunjung setia RKK.

Hampir semua menu makanan yang terdapat di Restoran Khadijah's Kitchen (RKK) adalah ciptaan sendiri Dato' Khadijah Ibrahim yang juga sebagai pemilik syarikat Restoran Khadijah's Kitchen Sdn Bhd.

NASI LEMAK RKK | Apa yang ku rasa

Rasa lemak pada nasi memang mampu menambahkan darjah kesedapan sampai ke tahap menjelirakan dan ditambah pula oleh sambal yang pedasnya membantu menyedapkan nasi lemak. Ikan bilis yang digoreng rangup memang patut dikatakan sebagai lauk tambahan yang melazatkan, manakala telur goreng mata kerbau adalah lauk pelengkap hidangan. Kewujudan timun yang dihiris nipis pula dapat membantu meredakan kepedasan sambal jika keterlaluan. Pendek kata, Nasi Lemak RKK memang kena pada setiap segi dan sudut juga menyeronokkan apabila dimakan.

Apa lagi? Jika terliur atau kempunan, dapatkan Nasi Lemak RKK di butiran alamat sebagaimana berikut;

Restoran Khadijah's Kitchen Sdn Bhd
21, Jalan Bukit 11/2,
Off Jalan Universiti / Off Jalan Utara
Petaling Jaya
Selangor
Malaysia.
TEL. NO.: 03-7960 1079
Selular: 016-2338888
GPS (lat,lon) = 3º 06′ 38.67″N,101º 38′ 43.76″E
Waktu Perniagaan Harian: 12noon ~ 11.00p.m.
Hari Cuti: Sila hubungi 03-7960 1079

10397

Rate this post:

Thanks!

An error occurred!

Tags: , , ,

ads