Isnin, 8 Oktober 2012

12 di teluk datok - Google Blog Search

12 di teluk datok - Google Blog Search


Barisan Nasional | Edisi Politik

Posted: 07 Oct 2012 04:48 PM PDT

Keris Pusaka Melayu

Posted: 08 Oct 2012 11:40 AM PDT


Rakyat Singapura Bantu Draf Bajet Alternatif Pakatan ?

Posted: 07 Oct 2012 09:17 PM PDT

Oleh Lukman Ismail

BENARKAH Bajet Alternatif yang diuar-uarkan pakatan pembangkang itu adalah hasil buah tangan seorang bekas pegawai penyelidik di Pejabat Menteri Besar Selangor, iaitu Tricia Yeoh?

Jika benar, apakah kehebatan wanita ini sehingga diberi tanggungjawab menyusun bajet yang menjadi agenda pembangkang untuk merampas Putrajaya itu?

Menurut blog Gelagat Anwar (gelagatanwar.wordpress.com), Tricia merupakan permata baru dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) serta dibayar gaji RM18,000 sebulan sebagai pegawai penyelidik kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan kini beliau digunakan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim di peringkat nasional.

Blog ini berkata, sesiapa yang melihat penyediaan bajet pakatan pembangkang kali ini dapat merasai perbezaan yang ketara kerana Anwar kini lebih menekankan agenda meruntuh dan membina semula beberapa agensi kerajaan yang dibina oleh Barisan Nasional (BN) antaranya Petronas, selari dengan pemikiran Tricia yang dikatakan mempunyai pemikiran "sama rata".

"Dalam pada Anwar percaya dengan kebijaksanaan Tricia – satu bab daripada bajet (mengenai perumahan) sebenarnya disediakan oleh orang lain. Tricia yang tidak faham sangat mengenai hartanah – telah subkontrak penyediaan bajet ini kepada seorang pegawai rendah undang-undang HDB (Lembaga Pembangunan Perumahan) Singapura. Anwar tidak ada modal lain kecuali menggunakan model HDB Singapura," katanya.

Ekoran itu, cadangan berkaitan perumahan dalam bajet pembangkang tidak berdasarkan realiti di Malaysia kerana ia menggunakan acuan Singapura yang tidak mempunyai negeri, tiada jawatan Menteri Besar dan Jadual 9 Perlembagaan yang meletakkan bidang kuasa tanah kepada kerajaan negeri.

Blog Kedahan 69-ers (kedahan69ers.com) berkata, kegilaan Tricia untuk menyamaratakan semua perkara menyebabkan timbulnya banyak kelemahan dalam Bajet Alternatif sedangkan soal kesamarataan ini adalah cerita basi dari zaman Stalin dan Karl Marx dahulu.

"Justeru, menjadikan semuanya sama rata dan menganggap itulah konsep keadilan seperti yang cuba ditunjukkan oleh Tricia dalam bajet yang dibentangkan oleh Anwar (sebenarnya) sekadar satu pembohongan yang banyak dilakukan oleh Zionis, terutama dalam konsep perumahan yang turut dipanjangkan oleh Tricia," katanya.

Kata blog ini, Tricia banyak menulis tentang perumahan untuk rakyat walaupun kebanyakannya bermodelkan skim perumahan HDB Singapura tetapi beliau tidak mempunyai idea untuk mengatasi masalah rumah dan hartanah yang melambung tinggi di Selangor dan Pulau Pinang.

Di sebalik pendedahan penglibatan seorang wanita berbangsa Cina menyusun Bajet Alternatif, blog Gerakan Timur (gerakantimur.blogspot.com) pula membuat perbandingan antara bajet kerajaan yang dibentangkan oleh Perdana Menteri dengan Bajet Alternatif.

Katanya, tindakan pembangkang yang terus mempertikaikan bajet BN sebenarnya mahu mencari kelemahan dan menimbulkan keraguan dalam kalangan rakyat di samping mengalih pandangan terhadap bajet "tong kosong" mereka.

Katanya, jawapan yang diberi oleh pembangkang bahawa wujud percanggahan antara bajet alternatif dengan Buku Jingga menunjukkan mereka sememangnya berniat untuk mengelirukan rakyat.

DAP SERANG SYED MOKHTAR

TINDAKAN DAP yang 'menyerang' Syed Mokhtar Al-Bukhari sudah bermula sejak beberapa bulan lalu apabila tokoh korporat Melayu itu dikatakan bakal mengambil alih pengurusan Pelabuhan Pulau Pinang. Serangan tersebut berterusan kini sehingga soal hutang yang dimiliki oleh Syed Mohktar pula dipersoalkan.

Ekoran itu, blog MyKMU (www.mykmu.net) mempersoalkan tindakan parti itu terutama Tony Pua yang terus mendesak kerajaan mendedahkan hutang tokoh korporat itu sedangkan tidak pula mempersoalkan hutang-hutang yang ditanggung oleh tokoh perniagaan bukan Melayu.

"Persoalannya, siapa Tony Pua untuk mempersoalkan tentang perniagaan milik persendirian? Mengapa Tony Pua mendesak akaun perniagaan Syed Mokhtar didedahkan di khalayak ramai?" katanya.

Katanya, serangan terhadap tokoh korporat Melayu itu dipercayai kerana DAP bimbang berhubung pengambilalihan Pelabuhan Pulau Pinang yang kini dikuasai oleh ahli perniagaan Cina yang banyak menyalurkan dana untuk parti berkenaan.

Tindakan DAP yang menyerang Syed Mokhtar juga tidak disenangi blog Penyokong Pas (penyokongpas.wordpress.com).

Katanya, langkah DAP yang secara menggila menyerang tokoh korporat itu boleh menimbulkan rasa tidak selesa bagi orang Melayu baik kalangan Pas mahupun UMNO.

Katanya, kenapa DAP hanya mempersoalkan hutang Syed Mokhtar sedangkan kenyataannya hutang terbesar di kalangan korporat di negara ini ditanggung oleh tokoh perniagaan Cina.

"DAP bantai syarikat Melayu tapi syarikat Cina dia tak bising. Melayu dapat projek DAP balun. Cina dapat projek? Senyap? Apa punya game (permainan) politik ni?

"Sebab itu ana kata, DAP ini masih belum hilang anti-Melayunya. Masih buat perangai lama. Suruh kita transform jadi parti yang terbuka tapi mereka masih lagi pegang politik zaman lama," katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20121005/re_02/Di-sebalik-Bajet-Alternatif-dan-DAP-serang-Syed-Mokhtar#.UHDIHcQRxA8.twitter#ixzz28g3K8SHi
© Utusan Melayu (M) Bhd


PEJUANG BANGSA

Posted: 08 Oct 2012 11:36 AM PDT


Penutupan TUDM Sungai Besi & kebodohan PAS

Posted: 08 Oct 2012 10:28 AM PDT

Apabila isu penutupan TUDM Sungai Besi dimainkan pembangkang terutama PAS di haprak daily kononnya negara kehilangan lokasi strategik keselamatan di dalam bandar KL ,  mereka jelas tidak mengetahui  akan hal sebenar mengenai pengkalan udara itu  .

Pergi la mana-mana pengkalan udara TUDM yang lain seperti di Butterworth , ada ke kita boleh lihat aktiviti di dalang pengkalang itu ?  Di Sungai Besi, semua boleh dilihatjelas dan ia cukup merbahaya kerana muda terdedah kepada unsur  sabotaj .

Ikuti penerangan mengenai TUDM Sg Besi ini dari blog MOM

9. Ia merupakan sebuah pengkalan tentera udara yang agak strategik kerana terletak hampir dengan Kuala Lumpur. Selain Sungai Besi, ibunegara juga dihimpit dengan lapangan terbang tentera di kawasan Kampung Melayu, Subang.

 10. Saya pasti salah satu dari landasan udara ini mesti dikekalkan kerana dalam peperangan atau bencana, ia akan menjadi "life line" kepada penduduk warga ibukota sebagaimana sejarah pernah mencatatkan kepungan Berlin oleh Soviet di mana tentera bersekutu seperti Amerika Syarikat dan Britain terpaksa menghantar bekalan keperluan harian kepada penduduk Berlin melalui udara (anda boleh semak mengenai operasi ini di internet, Berlin Blockade).

 11.Walaupun ia strategik pada satu ketika dahulu tetapi kedudukannya yang terletak bersebelahan dengan lebuh raya dan ibunegara bakal membenarkan macam-macam perkara untuk berlaku seperti sabotaj dan hal-hal kecemasan lain yang mungkin membahayakan kedudukan penempatan disekitarnya.

 12.Sejarah sendiri sudah membuktikan bahawa lapangan tersebut pernah disabotaj tetapi ceritanya saya tidak ingat bagaimana (rasa-rasa ada kaitan dengan komunis).

 13.Kedudukan lapangan terbang yang terbuka, hampir dengan masyarakat am serta laluan utama negara membolehkan sebarang aktiviti pemantauan terhadap lapangan terbang tersebut dibuat dengan mudah. 

14.Dipercayai terdapat bunker atau terowong bawah tanah yang menghubungkan Istana Negara dengan pengkalan udara tersebut.

 KEPENTINGAN LABU 

 15.Pada masa sekarang pengkalan TUDM di Sungai Besi hanya tinggal sebagai tempat operasi helikopter dan pengkalan itu berkongsi landasan dengan Unit Udara Polis DiRaja Malaysia serta beberapa kelab penerbangan persendirian.

 16.Apa rahsia yang boleh disimpan di pengkalan TUDM Sungai Besi kerana umum boleh melihat dengan jelas aktiviti di pengkalan udara tersebut.

 17.Sebuah pengkalan tentera udara merupakan satu kawasan yang sulit dan penuh rahsia, jadi tidak wajar Sungai Besi dikekalkan.

 18.Ini boleh dilihat melalui pengkalan TUDM Subang, di mana aktiviti penerbangan sukar dilihat oleh masyarakat luar walaupun pengkalan itu berkongsi landasan dengan pihak awam.

 19.Jadi bagaimana ada sesetengan pihak yang mengatakan lapangan terbang TUDM Sungai Besi masih relevan pada hari ini? Jika ratusan atau ribuan mata boleh melihat segala pergerakan pesawat dan aktiviti tentera di dalam apron pengkalan, bayangkan dalam masa peperangan nanti??? Macam mana nak sorok rahsia pergerakkan tentera dan pesawat.

 PERANCANGAN DI LABU 

 20.Saya tidak tahu apa yang akan dirancang jika TUDM mempunyai pengkalan tentera udaranya yang baru, mungkin kita akan menyaksikan lebih banyak tempat penyimpanan pesawat yang lebih baik dan kalis letupan seperti yang ada di Gong Kedak.

 21.Mungkin di Labu, fasiliti pengkalan TUDM yang baru ini akan mampu menampung pendaratan yang lebih selamat oleh pesawat yang besar seperti A400M, Hercules C130 atau pun jet pejuang Sukhoi. 

22.Saya berpendapat, TUDM memerlukan pengkalan baru dan kemudahan ini mesti disesuaikan dengan kemasukkan pesawat-pesawat bersifat strategik yang bakal memasuki inventori TUDM iaitu Airbus A400M. 23.Malaysia merupakan satu-satunya negara di Asia Tenggara yang bakal mempunyai pesawat pengangkut bersifat strategik.

 24.Kebanyakkan negara di rantau ini masih lagi menggunakan pesawat Hercules C130 yang berada di bawah kategori pesawat pengangkut taktikal.

 25.Besarlah harapan rakyat Negeri Sembilan untuk melihat sebuah pengkalan TUDM didirikan di Labu, lagi pun negeri ini menampung sebilangan penempatan ketenteraan yang strategik untuk pertahanan negara seperti Kem Syed Sirajuddin di Gemas dan juga Port Dickson.

 26.Jika pengkalan TUDM Labu membolehkan A400M berfungsi, mudahlah Angkatan Tentera Malaysia mengerakkan aset-aset beratnya dengan menggunakan pengkalan udara tersebut kerana A400M berkemampuan membawa beban yang lebih banyak dari yang mampu dibawa oleh Hercules tanpa dilihat dengan jelas oleh pihak luar.

 KEHILANGAN KEM DALAM BANDAR 

 27.Apalah yang ramai orang dok merapu…yang hilang adalah pengkalan TUDM Sungai Besi tetapi ada cadangan untuk mengekalkan landasan pendaratan untuk kemudahan helikopter dan juga pesawat kecil. 

28.Kem Sungai Besi yang menempatkan pasukan tentera masih lagi dikekalkan, apa mereka ini tidak tahukah bahawa pengkalan TUDM Sungai Besi dan Kem Sungai Besi adalah dua entiti yang berbeza, jadi tidak perlulah "SPIN" atau politikkan cerita-cerita sebegini. - MOM

Apa kejadahnya M Nasir nyanyi lagu PKR?

Posted: 08 Oct 2012 10:09 AM PDT

Heboh sekarang ini di media cyber mengenai tindakan Datuk M Nasir yang sudi menyanyi lagu rasmi PKR iaitu Panji Keadilan .

Komen GPB mudah je untuk orang seperti ini, memang sah dia  dalam kategori orang tak mengenal budi.

 Sudah lah datang dari Singapura mencari rezeki di Malaysia ini , jadi popular dan hingga mendapat gelaran Datuk ...sekarang ini dah berani tunjuk  dirinya adalah  menyokong pembangkang .

Berapa ribu dia dapat untuk nyanyi lagu parti yang nak jatuhkan kerajaan Malaysia ini ?  Kerana duit ke dia sanggup nyanyi lagu mereka ?

Memang M Nasir ini mudah lupa bila dah senang. Oleh kerana beliau hari ini sokong Anwar dan pembangkang , GPB secara rasmi isytiharkan boikot sifu penyanyi ini.

oleh: Empayar Pemuda

Hari ini laman blog ROTIKAYA melaporkan khabarnya M. Nasir sekarang ni semakin aktif dengan aktiviti berpolitik bersama sama barisan parti pembangkang...Buktinya apabila Azmin Ali  memuatnaik sebuah video lagu yang bertajuk "Panji Keadilan" yang dinyanyikan oleh  M Nasir...

EP tak pasti sama ada M Nasir terlibat secara langsung dengan PKR atau hanya sekadar menyanyikan lagu tersebut..(mungkin bayarannya tinggi) tetapi bagi EP, reputasi M Nasir sebagai sifu dalam industri hiburan Malaysia pasti tercemar selepas ini...Sama-sama kita nantikan jawapan daripada M Nasir sendiri...

Sebelum ini M Nasir pernah mengeluarkan kenyataan yang agak kontroversi..."SIAPA MAHATHIR"

Adakah kita masih ingat ungkapan ini? Memang kedengaran agak kasar dan biadap bilamana seseorang individu negara jiran yang telah mendapat taraf PR(permanent resident) di bumi bertuah Malaysia menyatakan dengan sombong ungkapan tersebut. Siapa lagi jika bukan M.Nasir.. Ramai rakyat mahupun pihak media mencemuh beliau kerana menyatakan ungkapan biadap tersebut dan akhirnya beliau(M.Nasir) memohon maaf terhadap Tun Dr.Mahathir yg ketika itu masih menjawat jawatan Perdana Menteri serta seluruh rakyat Malaysia. Ikhlas atau tidak, wallahualam... 

Ikuti pendedahan yang dibuat oleh ROTIKAYA...

Lama kita tidak dengar kisah selebriti menyertai mana mana parti politik dan jika anda berminat ya, Abby Abadi masih aktif di Twitter berdakwah bersama politik'nya.

Tetapi ini kisah sifu industri muzik Malaysia, Datuk M. Nasir yang kini di'khabarkan semakin aktif dengan aktiviti berpolitik bersama sama barisan parti pembangkang.

Minggu lalu, Parti Keadilan Rakyat (PKR) melalui akaun Youtube Azmin Ali memuatnaik sebuah video untuk lagu berjudul Panji Keadilan yang di'nyanyikan oleh M. Nasir.

Walaupun tidak di'nyatakan dalam deskripsi video, ia'nya jelas merupakan suara ikonik M. Nasir dan lagi lagu ini pula di'cipta oleh Buddhi Hekayat, rakan pencipta untuk lagu Awan Nano.

Seorang pengirim e-mail kepada kami hari ini menyatakan beliau risau jika M. Nasir turut di'heret oleh parti pembangkang untuk menjayakan agenda politik mereka.

Kita sendiri tidak tahu sama ada benar M. Nasir terlibat secara langsung dengan Parti Keadilan Rakyat atau lagu Panji Keadilan ini sekadar projek seni beliau yang lain'nya.


Hubungan Pas -Dap bercanggah kehendak Islam

Posted: 08 Oct 2012 09:27 AM PDT

Kerjasama Pas dan DAP bercanggah kehendak Islam

GEORGETOWN 8 Okt. - Perjuangan politik Pas kini tidak lagi menepati kehendak Islam apabila parti itu bekerjasama dengan DAP, kata Sasterawan Negara Prof Emeritus Datuk Dr Shahnon Ahmad.

Beliau berkata apa yang dilakukan oleh Pas sekarang ialah hanya menuruti kehendak politik DAP dan pendekatan seumpama itu bercanggah dengan kehendak Islam kerana Pas sepatutnya memimpin dalam memperjuang Islam.

Shahnon yang juga anggota Pas seumur hidup berkata, adalah sangat menyedihkan kerana kerjasama Pas dengan DAP itu bukan seperti yang diharapkan dan ia bercanggah dengan pendekatan yang diambil Rasulullah S.A.W ketika memerintah dan bekerjasama dengan golongan bukan beragama Islam.

"Sepatutnya DAP tertakluk kepada peraturan Islam kalau mereka hendak bekerjasama dengan Pas," katanya kepada Bernama hari ini.

Beliau yang juga bekas anggota Parlimen Sik berkata dasar Pas sekarang tersasar daripada perjuangan asalnya apabila terpaksa menuruti kehendak DAP.

DAP sebelum ini telah menyatakan tidak akan menyokong penubuhan negara Islam di negara ini seperti yang dimahukan Pas.

Shahnon yang pernah bertugas sebagai Pengarah Pusat Islam Universiti Sains Malaysia (USM) berkata pendekatan Rasulullah SAW bekerjasama dengan kaum Yahudi, Kristian dan munafik bukanlah seperti kerjasama Pas dan DAP sekarang kerana ketika itu Islam yang memerintah dan memimpin kaum-kaum berkenaan. - BERNAMA

PKR Selangor bergolak , desak Faekah letak jawatan !!

Posted: 08 Oct 2012 04:30 AM PDT

Pengarah Pilihan Raya PKR Selangor, Borhan Aman Shah mendesak Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin meletak jawatan kerana didakwa mengeluarkan kenyataan boleh mencetuskan kekeliruan dan salah faham dalam Pakatan Rakyat (PR).

 Borhan berkata, desakan itu dibuat kerana Faekah didakwa mengkritik Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali secara terbuka menerusi sebuah portal berita baru-baru ini. Menurutnya, beliau berharap Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dapat mengambil tindakan terhadap isu tersebut.

 "Kami selaku pemimpin-pemimpin PKR Selangor mendesak agar pimpinan pusat mengambil tindakan keras terhadap Faekah. "Faekah perlu meletakkan jawatannya dengan serta-merta dan kami faham kuasa penuh ada di tangan Menteri Besar untuk membuat sebarang keputusan mengenainya," katanya pada sidang media di pejabat PKR Selangor di sini semalam.

 Sebelum ini Sinar Harian melaporkan Azmin mengeluarkan kenyataan Abduk Khalid akan dilantik sebagai menteri pusat sekiranya PR berjaya merampas Putrajaya. Dalam pada itu, Azmin menafikan membuat kenyataan seperti itu dan Faekah mempersoalkan niatnya itu.

 Tindakan Faekah itu menyebabkan beliau ditegur oleh Timbalan Pengerusi PKR Selangor, Zuraida Kamaruddin dan Ketua Penerangan PKR Selangor, Shuhaimi Shafiei.

 Faekah diingatkan supaya tidak memberi kenyataan secara membuta tuli kerana boleh mengeruhkan lagi hubungan antara pimpinan parti. Borhan berkata, beliau mempersoalkan tindakan Faekah mengkritik Azmin secara terbuka kerana dia tidak mempunyai sebarang jawatan di dalam parti.

 Katanya, Faekah perlu ingat bahawa Azmin mengeluarkan kenyataan berdasarkan kapasiti selaku timbalan presiden, pengerusi majlis pimpinan negeri merangkap pengarah pilihan raya. "Perkara ini dah berlaku berulang kali dan kita harap Faekah lebih teliti pada masa akan datang sebelum membuat sebarang kenyataan.

 "Sebarang komen perlu dirujuk terlebih dahulu kerana kita khuatir perkara seumpama ini boleh menimbulkan pertelingkahan," katanya. Dalam pada itu, semalam Sinar Harian Online melaporkan Faekah mengambil pendirian tidak akan mengulas lagi isu melibatkan kedudukan Menteri Besar.

 Faekah juga akur dengan teguran kepimpinan PKR supaya tidak membuat kenyataan balas mengenai isu berkenaan.

Undi Soros ! Pakatan meroyan tauke duit mereka diserang !

Posted: 08 Oct 2012 01:51 AM PDT

Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali mempertahankan kenyataan Tun Dr. Mahathir Mohamad sambil menegaskan pandangan bekas Perdana Menteri itu hanya satu langkah mengingatkan rakyat tentang keburukan mempunyai hubungan dengan pengkhianat negara termasuk George Soros.

 Ahli Parlimen Bebas dari Pasir Mas, Kelantan ini menambah, Dr Mahathir berhujah berdasarkan fakta dan tidak mempunyai agenda tertentu untuk menyemai perasaan benci terhadap pembangkang.

 Katanya, "saya yakin Dr Mahathir berhujah berdasarkan fakta dan pengalaman yang dia ada, dan tidak mempunyai agenda tertentu untuk menakutkan rakyat."

 "Kenyataan Dr Mahathir lebih kepada memberi peringatan tentang Soros yang didakwa sebagai seorang pegkhianat yang boleh memusnahkan negara," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, hari ini. Dr Mahathir menyifatkan keputusan rakyat mengundi Pakatan Rakyat (PR) pada Pilihan Raya Umum ke-13 ibarat memberikan undi kepada Soros. Kenyataan Dr Mahathir telah dibidas oleh PR yang menyatakan beliau dihambat dengan bayang-bayang sendiri.

 Mengulas lanjut, Ibrahim berkata, Dr Mahathir, yang juga Penaung Perkasa, mengeluarkan pandangan sedemikian ekoran beberapa orang pemimpin PR mengaku menerima dana asing untuk menguruskan pentadbiran mereka, antaranya Suara Rakyat Malaysia (Suaram).

 Dalam pada itu, Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua mendakwa kenyataan yang dikeluarkan Dr Mahathir sebagai mencemarkan imejnya serta nama baiknya menjelang hari-hari terakhir selepas melepaskan jawatan perdana menteri. "Saya rasa kenyataan beliau tak wajar. Kenyataannya seperti mencemar nama baik serta imejnya pada hari-hari terakhir (selepas bersara)," katanya yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara. 

Justeru, ketika ditanya mengenai kenyataan Pua yang melabelkan Dr Mahathir sebagai 'nyanyuk', Ibrahim menyelar dan menyifatkannya sebagai melampau.

 "Inilah manusia yang tidak tahu sejarah, sebab Dr Mahathir mempunyai pengalaman yang banyak. "Jadi kalau nak menuduh Dr Mahathir itu 'nyanyuk' adalah biadap," katanya lagi.

Bas mewah Anwar dikawal seperti Presiden US...

Posted: 07 Oct 2012 08:30 PM PDT

Bas mewah Anwar dikawal rapi seperti kawalan yang diberikan kepada seorang Presiden Amerika atau Perdana Menteri Israel sewaktu melawat negara Arab.

 Yang menjadi persoalannya dimana mereka mendapat wang yang begitu banyak untuk menyewa atau membeli beberapa buah kereta Camry sekadar untuk mengiringi Anwar Antartuk.

 Lebih 10 buah Toyota Camry digunakan untk mengiringi Bas mewah Anwar ke Perak. Umum telah mengetahui 'by hook by crook' PKR perlu menumbangkan BN pada PRU 13 untuk memastikan mereka dapat memerintah negara.

Untuk mencapai cita-cita tersebut ia memerlukan dana yang besar bagi menggerakan jentera pilihan raya yang kuat serta berkesan. FB

Komen GPB 

Anwar sebenarnya nak tunjuk  hebatnya dirinya  kononnya  dah  ready untuk menjadi PM Malaysia ..Apa yang Najib sekarang ,dia perlu ada dah sikit-sikit ..

Kalau Najib naik jet kerajaan ke sana sini ..Anwar pun ada dan  jetnya   ditaja lagi . Setakat kawalan keselamatan , dia pun boleh tiru seperti PM . Duit bukan masalah bagi Anwar ..tajaan/sponsor beliau cukup banyak sekarang ini ..

Mengapa Speaker DUN P.Pinang ada dalam mesyuarat Taman Tema ?

Posted: 07 Oct 2012 07:00 PM PDT

Penafian Speaker DUN P.Pinang Datuk Abd Halim Hussein

(klik disini)

 bahawa beliau tidak mempunyai kepentingan  dalam projek Taman Tema Escape di Teluk Bahang terus menjadi tanda tanya apabila Datuk Musa mendedahkan lagi persoalan  terbaru .

Datuk Musa mempersoalkan  kepada Abd Halim mengapa beliau selaku Speaker DUN P.Pinang boleh berada di dalam mesyuarat kerajaan negeri yang dipengerusikan Datuk SUK untuk membincangkan mengenai Taman Tema Escape ini ? Mesyuarat berkenaan berlangsung pada 20 Julai 2011 di pejabat SUK .

" Kenapa seorang Speaker DUN boleh  hadir mesyuarat yang dipengerusikan SUK Negeri yang bincang masalah projek Taman Tema Escape ini ?  Apa kena mengena dengan Speaker ? katanya . 

Kita tunggu jawapan daripada Halim samada beliau nak mengaku atau tidak berada di dalam mesyuarat berkenaan .

Guan Eng tokong  sebelum ini  bukan main lagi defend Abd Halim kononnya tak terlibat langsung tapi mengapa beliau berada dalam mesyuarat bincang hal taman tema  ??

Memang kerajaan CAT DAP   ini  kaki pembohong & pembelit kepada rakyat ....

Pencacai Pakatan kantoi fitnah Zahid peluk perempuan !

Posted: 07 Oct 2012 05:20 PM PDT

Blogger pencacai Pakatan memang suka sangat  menabur FITNAH ! ... Korang baca la penyebar fitnah  blogger ASD dibawah ini .

Benda remeh  Zahid Hamidi  peluk ini pun jadi ISU ... yang Anwar peluk perempuan lain  dalam video lagi  depa kata itu bukan dia .

Sebenarnya gadis di dalam akhbar Cina yang dikutip & disebarkan oleh pencacai Pakatan  adalah anak Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sendiri !!

Beliau sedang mengikuti Kursus Pegawai dalam Askar Wataniah . Buktinya lihat sendiri  baju apa dipakai oleh anaknya itu ??

KANTOI DAH FITNAH PENCACAI PAKATAN !! ...

Tak boleh hentam Zahid , gambar peluk anak sendiri pun jadi bahan fitnah korang ..HAHAHA !!

Memang bodoh la  fitnah pencacai2 PR kali ini ..haha ..senang sangat kantoi ! ...HAHAHA

Papa peluk anak sendiri  seperti Anwar ...tak kan Zahid peluk pun tak boleh.

Adakah ini gambar Proton SUV terbaru ?

Posted: 07 Oct 2012 01:00 PM PDT

Beberapa bulan yang lalu, beberapa keping gambar spy shot tentang model SUV ini berjaya dirakamkan. Terbaru, terdapat sekeping gambar menujukkan gambar sebenar proton SUV. Susulan dari artikel yang lalu tentang Gambar Proton SUV (Spy Shot), ramai tertanya-tanya, adakah ini wajah sebenar Proton SUV yang pernah digembar-gemburkan sebelum ini?

 Menurut sumber dari forum lowyat, gambar ini telah diambil di Proton Casting Plant. Cuba kita lihat pada kedua-dua gambar di bawah ini, adakah ia mempunyai persamaan di antara kedua-duanya? Gambar pertama adalah proton SUV dan yang kedua adalah Toyota Harrier.

 Selain itu, Proton SUV dilihat membawa reka bentuk pintu yang mempunyai persamaan dengan kereta Proton Exora. Jadi berkemungkinan besar, SUV ini memang asal daripada proton. Walaubagaimanapun kesahihan sebenar, tidak dapat dipastikan.KLIK DI SINI

Komen GPB

Kalau hargaj jualanya berpatutan  seperti Proton Preve ,  kereta ini confirm  akan menjadi pilihan ramai  . GPB pun akan memilih SUV  berbanding  membeli kereta sedan .

Nak beli SUV import seperti Mitsubisihi , KIA dan lain-lain itu tak mampu ...jadi Proton lai jadi pilihan ..haha

MASTER DEDAH

Posted: 08 Oct 2012 11:25 AM PDT


KAPAL PADERI KRISTIAN BERLABUH DI PENANG

Posted: 07 Oct 2012 11:00 PM PDT

Inilah kapal M.V. Logos Hope Valletta yang berlabuh Di P Pinang, sebagai promosi perpustakaan terapung, bersama 372 anak kapal mewakili 53 buah negara yg mana sebahagian drpd mereka adalah paderi Kristian. Apakah niat dan tujuannya tersirat ianya di situ?

GAMBAR BOGEL PEMIMPIN PEMBANGKANG DENGAN GRO

Posted: 07 Oct 2012 06:58 PM PDT

Adakah foto di bawah ini pemimpin pembangkang yang sedang berseronok dengan sekumpulan GRO ??? Menurut sumber foto-foto ini di rakam di sebuah pusat hiburan tetapi lokasinya tidak di ketahui. Apapun sudah menjadi kebiasaan bagi para pemimpin PKR,DAP dan juga PAS sarat dengan skandal seks tidak kiralah dengan GRO, isteri orang malah dengan anak sendiri pun mereka bikin cerita. Tidak sah kalau tidak ada skandal seks dari kalangan mereka. Ingat seks ingat PR !!!


Apapun kita masing-masing ada otak serta akal, masing-masing ada pendapat....fikir-fikir dan renung-renungkan dan cari sendiri kebenarannya. Jangan kita buta dan dibutakan !!!

DIMENSI

Posted: 08 Oct 2012 11:16 AM PDT


Omegay: WTF!...What Scorpene Trial?..

Posted: 08 Oct 2012 05:24 AM PDT


Monday, 08 October 2012 18:06
0 Comments
KUALA LUMPUR: A prominent French government prosecutor has denied reports circulating among some Malaysian online news portals of an ongoing trial in France, on allegations of corruption by a French company over the purchase of two French-made Scorpene submarines by Malaysia in 2002.

Yves Charpenel said the media in Malaysia should be able to distinguish between rumors and facts, and between investigations and a trial.

"I am aware about all the fuss kicked up by certain media (organizations) in Malaysia over this matter but what I can say is that this is nothing more than a trial by the media," he told Bernama here today.

Charpenel, who was a former head of prosecution in France and now a state prosecutor and an executive member of the International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA), was here to attend the four-day IAACA conference and general meeting which ended yesterday.

Following a complaint filed in 2009 by Suara Rakyat Malaysia (SUARAM), a Malaysian human rights non-governmental organization (NGO), that a French company had allegedly paid bribes to a Malaysian firm for the submarine deal, he revealed that two independent "investigating judges" started their investigations earlier this year.

Charpenel said that in France, as in other countries practicing the rule of law, all investigations were done in absolute secret.

He said it was anybody's right to file a complaint and due to the secret nature of the investigations, some resorted to complaining to the media.

He explained that for specific cases in France, the Justice Ministry would ask an independent judge, called an "investigating judge", to investigate.

"He is just an investigator. This is an old system that started from the Napoleon era. If the investigating judge wants someone to come to Malaysia, he has to ask from your government because we have what is called the Treaty of Mutual Legal Assistance. And the Malaysian government can say 'yes' or 'no'. It has to be decided by the Malaysian authorities.

"A French investigating judge cannot take his luggage, take a plane and go to Malaysia and ask someone to answer his questions. It is impossible, it is against the French law and it is also against international law," stressed Charpenel.

He pointed out that in France, as elsewhere, the course of justice would not be dictated by the media.

As he put it, "In France, the time of justice is different from the time in media. Of course, the media needs data, information, news. It's natural but the investigation is quite different. This is exactly the same, whether in France or in Malaysia.

"And, it has to be secret. We are now in the first step, maybe, we got another step, maybe not, and it is quite early to say more."

Asked about media reports that French lawyers representing SUARAM in the suit would be coming to Malaysia to brief their clients, Charpenel said any lawyer from any country was free to do so because he was paid by his clients.

"He can speak freely to the press, that's freedom or human rights. But he is not a prosecutor. He is not an investigating judge. He is not an official." - Bernama

IPOHMALAY

Posted: 08 Oct 2012 09:42 AM PDT


Penghina Majlis Perkahwinan Melayu Di Singapura 'Bertaubat'

Posted: 08 Oct 2012 09:22 AM PDT

Berikut kenyataan penuh permohonan maaf Amy Cheong yang dihentam netizen Singapura kerana cercaannya ke atas majlis perkahwinan orang Melayu.

To all I've hurt and offended:

I am terribly sorry to all who were affected emotionally, mentally and in all other aspects. I am aware of the pain I've caused through my insensitive remarks on social media. Please see me as a person offering my most sincere apology.

There was no racism intended in my post. I was trying to rest and the noise was affecting me greatly however I do understand that this is not a valid reason to post what I did. I was wrong and am repentant.

As soon as I realised how it has affected Singaporeans, I promptly took down my post and issued my apology. I apologised through FaceBook, Twitter and WhatsApp, hoping that you could see my immediate genuine regret.

I hope you can find it in your heart to forgive me for my mistake.

Yours in repentance,

Amy Cheong

Terdahulu, 

Seorang pegawai Kongres Kesatuan Dagangan Nasional di Singapura dipecat sehari setelah mengeluarkan kenyataan di Facebook menghina majlis kenduri orang Melayu. Walaupun meminta maaf dan menyesali keterlanjurannya, dia tetap dipecat.

Puncanya majlis perkahwinan orang Melayu yang dibuat di 'wakaf' perumahan dengan sewaan SGD50 (MYR120)  itu telah mengganggu ketenteramannya kerana berhampiran dengan rumahnya. Seterusnya dengan kata-kata kesat berisi perkataan FUCK, dia menyindir jika tidak mampu berkahwin dengan 'cara sepatutnya', maka jangan kahwin.

Dia yang bernama Amy Cheong juga mendakwa perkahwinan murah seperti itulah menjadi punca tingginya perceraian di kalangan orang Melayu di Singapura.

Tanggapannya itu mungkin tidak dipedulikan sekiranya kata-katanya dilapik dengan sindiran tanpa perlu mencarut. Namun kemarahannya atau tinggi alkohol dalam darahnya membuatkan dia bertindak keterlanjuran.

Ramai yang mengecamnya dan mengutuk kebiadabannya termasuklah kaum Cina Singapura sendiri. Akibatnya dia menanggung rasa malu dan mungkin serik.

Begitulah tegasnya masyarakat Singapura menjaga sensitiviti kaum di negara tersebut dengan menyerang Facebook NTUC dengan kecaman yang datang dari sepelusuk pulau tetapi ini tidak berlaku dalam politik pembangkang cara bodoh di Malaysia.

Ceramah DAP dalam bahasa Cina di ceruk-ceruk bandar yang menghina Melayu terang-terangan semasa kempen pilihanraya ,  tiada tapisan langsung. Malah tiada Cina Malaysia yang mengecam mereka kaw-kaw dek sentimen perkauman yang melampau yang disertai carut-marut bahasa mereka.

Pegawai Agensi Singapura Dipecat Kerana Hina Perkahwinan Melayu

Posted: 08 Oct 2012 05:08 AM PDT

Seorang pegawai Kongres Kesatuan Dagangan Nasional di Singapura dipecat sehari setelah mengeluarkan kenyataan di Facebook menghina majlis kenduri orang Melayu. Walaupun meminta maaf dan menyesali keterlanjurannya, dia tetap dipecat.

Puncanya majlis perkahwinan orang Melayu yang dibuat di 'wakaf' perumahan dengan sewaan SGD50 (MYR120)  itu telah mengganggu ketenteramannya kerana berhampiran dengan rumahnya. Seterusnya dengan kata-kata kesat berisi perkataan FUCK, dia menyindir jika tidak mampu berkahwin dengan 'cara sepatutnya', maka jangan kahwin.

Dia yang bernama Amy Cheong juga mendakwa perkahwinan murah seperti itulah menjadi punca tingginya perceraian di kalangan orang Melayu di Singapura.

Tanggapannya itu mungkin tidak dipedulikan sekiranya kata-katanya dilapik dengan sindiran tanpa perlu mencarut. Namun kemarahannya atau tinggi alkohol dalam darahnya membuatkan dia bertindak keterlanjuran.

Ramai yang mengecamnya dan mengutuk kebiadabannya termasuklah kaum Cina Singapura sendiri. Akibatnya dia menanggung rasa malu dan mungkin serik.

Begitulah tegasnya masyarakat Singapura menjaga sensitiviti kaum di negara tersebut dengan menyerang Facebook NTUC dengan kecaman yang datang dari sepelusuk pulau tetapi ini tidak berlaku dalam politik pembangkang cara bodoh di Malaysia.

Ceramah DAP dalam bahasa Cina di ceruk-ceruk bandar yang menghina Melayu terang-terangan semasa kempen pilihanraya ,  tiada tapisan langsung. Malah tiada Cina Malaysia yang mengecam mereka kaw-kaw dek sentimen perkauman yang melampau yang disertai carut-marut bahasa mereka.

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 08 Oct 2012 08:08 AM PDT


VIDEO TERKINI!! 6 CAWANGAN DAP SEPANG DIBUBARKAN, 400 AHLI KELUAR PARTI

Posted: 07 Oct 2012 07:30 PM PDT

SEPANG, 7 Okt. - Bekas Pengerusi DAP Taman Sri Sungai Pelek, Tan Tuan Tat hari ini mengumumkan pembubaran 6 cawangan DAP di sekitar kawasan Sepang.

Pembubaran yang turut disahkan Bekas Pengerusi DAP Cawangan Pantai Sepang Putra, R. Bellasamy adalah disebabkan masalah dalaman DAP yang tidak bersatu sesama anggotanya sendiri.

"Enam cawangan DAP di sekitar Sepang yang dibubarkan adalah Taman Fermanagh, Teluk Manggis, Sepang Kecil, Taman Kedidi, Taman Sri Bayu, Taman Sri Sungai Pelek (B). Tan Kok Wai sering kali memecat dan memfitnah anggotanya DAP tanpa ada sebab yang munasabah "katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Turut hadir memberi sokongan termasuklah Bekas Pemimpin PKR kawasan Sepang, Mahful Wahid.

Tan juga menegaskan, penjelasan bahawa parti DAP hanya mementingkan kroni,kontrak dan rasuah yang tidak ada batasnya dari dahulu.

"Sebenarnya ada segolongan pemimpin besar DAP memang suka memfitnah dan sesiapa (anggota DAP) yang tidak masuk ke dalam kem akan diletakkan jawatan oleh Tan Kok Wai. Kita sebenarnya mahu membantu untuk menguatkan parti DAP tetapi mereka tidak tahu menilai apa yang kita buat untuk DAP tetapi hanya mementingkan kroni, kontrak dan rasuah.

"Apa yang Lim Guan Eng cakap mahu hapuskan rasuah tetapi sedangkan di Selangor sendiri dia banyak rasuah. Kenapa dia tak hapuskan?," soal beliau.

Beliau turut menambah, pembubaran itu bukan bermakna dirinya 'dibeli' oleh mana-mana pemimpin Barisan Nasional sebaliknya sedar akan pilihan parti yang mampu membela hak rakyat Malaysia.

"Sesiapa pemimpin yang membantu rakyat itulah yang saya akan undi dan saya harap hari ini kita fikirlah secara tenang. Jangan nak tunggu sampai lima tahun dan kesal seperti yang terjadi di negeri Selangor"jelasnya.


Sebelum ini, beberapa pimpinan tertinggi DAP Peringkat Cawangan telah mendedahkan budaya samseng yang didominasi kaum Cina dalam kepimpinan tertinggi parti tersebut.

Setiausaha DAP Pantai Sepang Putra menjelaskan, budaya tersebut merujuk kepada insiden kekecohan dan pergelutan yang berlaku pada Sidang Mesyuarat cawangannya bersama Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng pada 1 Oktober lepas.

Air Empangan Semakin Susut - Bukti Selangor di Ambang Krisis Air

Posted: 07 Oct 2012 06:00 PM PDT

KITA tidak faham kenapa kerajaan PR Selangor masih menafikan yang negeri yang diperintah mereka ini bakal berdepan dengan krisis air yang kronik.

Tidak mungkin mereka tidak mampu memahami fakta dan angka yang menjelaskan masalah ini. Tidak mungkin juga mereka tidak turun melawat sendiri ataupun melihat gambar-gambar empangan yang didedahkan oleh beberapa blog dan laman web yang menunjukkan jumlah takungan air yang menyusut dengan kadar yang pantas.

Antara yang terbaru ialah empangan Sungai Selangor dekat Jalan Kuala Kubu Bharu yang didedahkan oleh Mynewshub (sila rujuk disini). Air di empangan ini yang berukuran lebih kurang 600 hektar telah susut hampir 40 peratus dari paras takungan yang sepatutnya iaitu kira-kira 235 juta meter padu.

Salah satu sungai iaitu Sungai Liut yang menjadi sumber kepada takungan air di empangan itu juga semakin kering untuk menyalurkan air ke dalam empangan tersebut.

Gelongsor limpahan di empangan juga sudah hampir lima bulan tidak dilimpahi air menyebabkan tiada simpanan air di empangan pengawal Sungai Selangor.

Justeru, apakah alasan kerajaan PR Selangor bagi terus berdegil menyatakan yang krisis air yang dibimbangi BN hanya mainan politik?

Krisis air Selangor dijangka berlaku pada 2014 atau lebih awal berdasarkan kajian dan unjuran yang dijalankan oleh pakar.

Masalah kekurangan bekalan air mula timbul selepas kerajaan PR Selangor membekukan perbelanjaan modal (Capex) syarikat konsesi yang menyebabkan syarikat tersebut tidak berupaya meneruskan kerja-kerja penggantian paip yang telah lama dan rosak. Sekali gus menyumbang kepada peningkatan bekalan non-revenue water (NRW) di negeri ini.

Secara dasarnya, negara ini mempunyai bekalan air hujan yang cukup tetapi, bekalan air terawat memerlukan loji dan teknologi rawatan yang sistematik yang mana membawa kepada projek Langat 2 yang dicadangkan oleh kerajaan BN Selangor yang terdahulu. Namun, kerajaan PR Selangor telah bertindak membekukan projek ini atas alasan ingin mengstruktur semula industri air di Selangor.

Alasannya ialah agar membolehkan kerajaan Selangor mengurus kadar tarif air dengan lebih rendah berbanding kenaikan sehingga 37 peratus yang dicadangkan syarikat konsesi air terlibat. Dalam ertikata lain, kerajaan PR Selangor mengambil pendirian bahawa mereka lebih rela jika rakyat tidak mendapat bekalan air bersih langsung daripada membayar harga yang tinggi untuknya.

Pendirian kerajaan PR Selangor ini amatlah mencurigakan, apatah lagi dengan terbuktinya bahawa janji mereka untuk memberi 20m padu air percuma kepada rakyat dalam PRU terdahulu hanyalah janji kosong di mana perlaksanaannya adalah tidak menyeluruh dan tidak adil kepada beberapa pihak.

Kini, krisis air yang bakal melanda semakin nyata dengan empangan-empangan yang semakin menyusut dan kering. Apakah kerajaan PR Selangor buta? Politik apakah yang sedang dimainkan oleh kerajaan Selangor? Salahkah jika rakyat terus meragui mereka?

Apakah kerana mereka terlalu angkuh untuk mengaku tersilap memahami dan mencongak fakta dan angka mengenai bekalan air, sehingga sanggup membiarkan rakyat menanggung derita?

Dengan kedegilan kerajaan Selangor, inilah disarankan agar rakyat Selangor yang masih ragu-ragu mengenai isu air mengambil inisiatif sendiri untuk menyelidik perkara ini agar dapat membuat pilihan yang tepat dalam PRU nanti. Pastikan kerajaan yang dipilih dapat menjamin kesejahteraan hidup rakyat dan bukannya angkuh tidak bertempat. Jangan dua kali terhantuk sehingga berdarah baru hendak ditengadah. Ingatlah kata-kata Khalid Ibrahim, iaitu manifesto PR bukannya janji.

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 08 Oct 2012 03:32 AM PDT


Semua turun melainkan ...

Posted: 07 Oct 2012 06:29 PM PDT

Kerajaan keluarkan cadangan Bajet. Pakatan Rakyat yang tidak memegang tampuk kerajaan pusat pun nak keluarkan bajet.

Ketika mengumumkan Bajet, macam-macam yang diumumkan turun oleh Dato Seri Anwar Ibrahim. 

"Dari dulu saya sudah janjikan. Hari ini Pakatan Rakyat menang, besuk minyak turun lima puloh sen. 

"Selain dari penurunan harga petrol, cukai eksais kereta pun akan diturunkan." 

Tambahnya lagi, Anwar berkata, "Bayaran tol akan dikaji semula supaya turun. Bayaran balik PTPTN bukan setakat diturunkan tapi dihapuskan. Yuran pendidikan tinggi dan Wifi percuma," tambah Anwar.

"Tariff bayaran elektrik pun turut diturunkan."

Selain itu, Anwar menjanjikan imbuhan guru ditambah RM500 sebulan, gaji minima dinaikkan RM1,100, suri rumah dapat elaun RM1,000 setahun, bonus tahunan warga emas RM1,000 setahun dan dinaikkan bantuan kebajikan dari RM300 ke RM550 sebulan.

"Semua tambahan perbelanjaan ini selari dengan tema kita supaya semua turun. 

"Unjuran kami mendapati lebihan bajet akan turun hingga mencecah defisit RM220.6 billion. Insya Allah, kita akan turunkan tahap pengurusan kewangan kita agar mencapai prestasi Greece dan Italy, ujar Anwar.

"Dalam masa dua tahun, tercapai hajat kita untuk bankrupkan Malaysia.

"Ya, ada apa-apa soalan?"

Wartawan bertanya, "Dato Seri, saya yakin dengan cara pengurusan yang telah ditunjukkan di Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan, bajet ini boleh mencapai sasarannya. Tetapi ...."

"Tetapi apa?" tanya Anwar. 

"Tetapi ..."

"Tanyalah! Tanyalah! Kita sentiasa telus dan terbuka!" Anwar mendesak. 

"Dato Seri, saya percaya semua ini boleh dikasi turun tapi anu Dato Seri boleh kasi turunkah?"

"Sialan ... Awak mana punya suratkhabar! Siapa hantar awak sini!?" Anwar naik birang.

"Dato Seri, saya tanya untuk orang ramai mahu tahu kenapa itu anu susah mahu turun. Naik saja ...  Demi freedom of the press." balas wartawan.   

"Ohhh bila saya freedom of the press. Bila saya ketelusan.

"Berapa UMNO kasi bayar sama awak? Ada dapat Datok kah bila jadi banjingan UMNO? Jawab soalan saya dulu. Saya mahu tanya ...."

Membebel panjang Anwar bila dia kena soalan cupumas wartawan. Adakah begini rupa kerajaan  telus dan bebas yang dijanjikannya? 

Wow! Harga jual orang masih lebih mahal dari jual unta

Politik Harian

Posted: 08 Oct 2012 03:32 AM PDT


Politik Anwar Ibrahim Tidak Berasas Islam - Haron Din

Posted: 08 Oct 2012 01:12 AM PDT

Seorang pemimpin tertinggi PAS menuduh Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai tidak mendirikan PKR berlandaskan Islam demi mencari keuntungan politik peribadi.

Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din menegur tindakan Anwar bersekongkol dengan penganut Islam yang berfikiran liberal sehingga menolak kesesuaian agama itu untuk membentuk sebuah negara.

Minggu lalu, Anwar melancarkan sebuah buku karya bekas Ahli Parlimen India Mobashar Jawed Akbar atau juga dikenali dengan nama M.J Akbar.

Pada majlis itu, Akbar meremehkan peranan Islam dalam pembentukan sebuah negara, yang kebetulan menjadi agenda PAS di Malaysia.

Beliau berkata Islam tidak boleh dijadikan asas untuk membentuk sebuah negara kerana (jika boleh), "sudah tentu tidak akan ada 32 negara Arab di dunia" hari ini.

Akbar turut menegaskan jika Islam mampu membentuk sebuah negara, sudah tentu Singapura tidak terpisah daripada Malaysia.

"Islam adalah sebuah persaudaraan dan bukannya sebuah negara," tegas Akbar pada majlis yang dihadiri oleh Anwar dan pimpinan PKR yang lain.

Haron kesal kerana individu seperti Akbar yang mengakui beliau Islam tetapi "tidak semestinya sembahyang lima kali sehari," diberi peluang untuk menyebarkan pandangan-pandangan liberal di Malaysia, menerusi PKR.

Haron meminta rakyat tidak menganggap tindakan Anwar bersekutu dengan orang-orang seperti Akbar sebagai sesuatu yang direstui PAS.

"Jangan kita rujuk kepada seorang perseorangan seperti Anwar, kerana itu tindakan dia sendiri.

"Anwar pun ada cara dia sebab dia pun bukan tubuh parti Islam tetapi parti Keadilan.

"Dia rasakan itu boleh mendapatkan keuntungan (buat) dia, maka dia buat. Itu politik Anwar Ibrahim dan dia tidak asaskan politiknya kepada Islam. Jadi dia (Anwar) tak macam kita," tegas beliau.

Haron berkata partinya tidak mahu diheret dengan politik PKR.

"Kita pun tidak campur hal PKR. PAS dengan PAS, PKR dengan PKR dan DAP dengan DAP," kata Haron.

Bagaimanapun beliau menegaskan pihaknya tidak boleh menerima mana-mana pandangan yang meremehkan peranan Islam dalam membentuk sebuah negara yang sempurna.

"Kami dalam PAS, semuanya kita rujuk kepada Islam," katanya.

"Yang sebenarnya Islam itu adalah satu cara lengkap. Maknanya (meliputi) apa sahaja kehidupan manusia. Islam juga menawarkan penubuhan negara Islam yang lengkap," kata beliau.

"Ikutlah ayat Al-Quran, dan sunnah Nabi Muhammad," tambahnya.

Anwar melancarkan buku Akbar yabg juga Pengarah Editorial majalah mingguan India Today berjudul 'Tinderbox: The Past and Future of Pakistan'.

Majlis pelancaran itu berlangsung di Royal Lake Club Kuala Lumpur.

Sumber: www.antarapos.com

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuntutan Bina Loji Petrokimia Di Bachok, Ancam Nyawa Penduduk

Posted: 08 Oct 2012 12:01 AM PDT

Minggu lalu ada dua perhimpunan dianjurkan oleh pakatan pembangkang, kedua-duanya kebetulan bersangkut paut dengan perkara yang sama yakni membabitkan isu petrokimia. Perhimpunan pertama berlaku di Pengerang, Johor dan satu lagi himpunan berlangsung di Shah Alam, Selangor.

Ironinya, dalam isu petrokimia di Pengerang, para pemimpin parti pembangkang dan NGO proksi mereka membantah pembangunan Hab Penapisan Minyak dan Petrokimia (RAPID) manakala di Shah Alam pakatan pembangkang dan NGO proksinya beria-ia menuntut pembinaan kemudahan loji petrokimia yang sama di Bachok Kelantan.

Dalam perhimpunan di Shah Alam itu, kira-kira 2000 orang penyokong pakatan pembangkang termasuk dua tiga ratus orang peserta konvoi dari Kelantan telah berkumpul di Dataran Kemerdekaan Shah Alam sempena penganjuran program Ceramah Mega Royalti Kelantan.

Program tersebut adalah anjuran Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Hak Pendaratan Minyak dan Gas Ke Kelantan ataupun dikenali dengan singkatan nama ROYALTI, sebuah NGO proksi kepada PAS Kelantan.

Selain daripada menuntut pembinaan kompleks dan loji petrokimia, mereka juga mahukan pembayaran royalti daripada Petronas atas alasan wujudnya carigali gas dan minyak dalam kawasan perairan Kelantan serta menuntut supaya semua hasil gas dan petroleum di daratkan di Pantai Senok Bachok, Kelantan.

Mengikut janji kerajaan PAS Kelantan pada 2003, sebuah kompleks yang mengandungi kemudahan simpanan gas dan minyak atau dikenali juga sebaga loji petrokimia akan dibina di tanah seluas 2000 hektar yang turut membabitkan pengambilan tanah penduduk setempat di Pantai Senok, Bachok.

Jika asas bantahan rakan mereka di Pengerang di ambil kira, terutama dalam soal projek petrokimia RAPID konon membahayakan nyawa dan memberi kesan buruk pada alam sekitar serta merugikan penduduk setempat dari segi pendapatan dan hartanah, timbul persoalan menarik apakah pembangunan projek loji petrokimia di Bachok Kelantan memberi impak berlainan?

Alang-alang PR dan NGO mereka membantah projek petrokimia RAPID maka sepatutnya di masa yang sama PAS Kelantan dan NGO proksinya, ROYALTI juga sewajarnya menolak idea mendaratkan hasil gas atau minyak ke Pantai Senok Kelantan.

Tapi ia tidak berlaku sedemikian kerana parti pembangkang sama ada PAS, PKR mahupun DAP serta semua NGO proksi mereka tahu hakikat sebenar, tidak wujud pun bahaya atau kesan buruk pada manusia mahupun alam sekitar.

Bantahan di Pengerang tapi dimasa yang sama menuntut pembinaan kompleks dan petrokimia serta meminta pendaratan hasil gas di Bachok Kelantan cukup untuk membuktikan wayang pembangkang berkaitan bahaya RAPID Pengerang hanyalah propaganda politik untuk mengabui mata rakyat sahaja.

Logiknya, jika kompleks dan loji petrokimia RAPID di Pengerang benar-benar mengancan nyawa penduduk dan alam sekitar, bermakna tuntutan kerajaan PAS Kelantan dan NGO ROYALTI seumpama sengaja mahu membahayakan nyawa penduduknya. Bukankah begitu?

Memang DAP Mahu Halau Melayu Dari Pulau Pinang

Posted: 07 Oct 2012 11:00 PM PDT

Mengikut satu kajian dikeluarkan Oktober tahun lalu, jumlah penduduk Melayu berkurangan daripada 654,300 orang pada 2009, kepada 636,146 orang pada 2010, iaitu penyusutan 18,154 orang dalam tempoh setahun.

Tidak ada satu pun projek perumahan untuk bela nasib rakyat miskin. Malah, di Balik Pulau (kawasan majoriti Melayu) dibangunkan projek mewah yang harga rumahnya bermula RM500,000 ke atas. Apa erti semua ini? Bukankah ini agenda tersusun, terancang dan halus untuk meminggirkan serta mengusir Melayu dari negeri strategik seperti Pulau Pinang.

Berikutan itu, jumlah penduduk Cina yang berjumlah 670,400 orang pada 2010 menjadi kumpulan etnik terbesar iaitu 42.9 peratus, manakala Melayu 40.7 peratus. Ini berbanding pada 2009, orang Melayu menjadi kumpulan terbesar iaitu 42.4 peratus, manakala kaum Cina (40.9 peratus).
Hasil kajian membuktikan Bumiputera Pulau Pinang dipinggirkan secara halus oleh kerajaan negeri pimpinan cina DAP.

Strategi disusun kerajaan negeri dalam melaksanakan dasar peminggiran Melayu di Pulau Pinang.

"Nasib Melayu Islam di Pulau Pinang semakin kritikal. Statistik terbaru mendedahkan ramai orang Melayu membawa diri ke negeri lain kerana tidak mampu menampung kos kehidupan yang semakin tinggi.

"Rakan-rakan di Dewan Undangan Negeri (DUN) sering bertanya kepada Guan Eng, selepas empat tahun memerintah Pulau Pinang, mana projek perumahan rakyat miskin dan golongan marhaen?

"Tidak ada satu pun projek perumahan untuk bela nasib rakyat miskin. Malah, di Balik Pulau (kawasan majoriti Melayu) dibangunkan projek mewah yang harga rumahnya bermula RM500,000 ke atas. Apa erti semua ini?

"Bukankah ini agenda tersusun, terancang dan halus untuk meminggirkan serta mengusir Melayu dari negeri strategik seperti Pulau Pinang?

Lim Guan Eng dan pemimpin DAP apabila berdepan orang Melayu cakap manis tetapi di belakang memburukkan Melayu, tanpa mengetahui beliau memahami bahasa Mandarin yang mereka tuturkan.

Kajian Pusat Penyelidikan Sosio Ekonomi Pulau Pinang (PReCISE) yang dikeluarkan Oktober lalu juga menunjukkan purata harga rumah melebihi RM500,000 seunit di negeri itu dikenal pasti antara faktor ramai orang Melayu berhijrah ke kawasan luar bandar dan negeri jiran sejak 2010.

Kajian mendapati purata harga rumah di Pulau Pinang pada 2011 melonjak kepada RM540,000 seunit, iaitu lapan kali lebih tinggi daripada purata pendapatan tahunan isi rumah, iaitu RM67,500.

Malah, purata harga rumah itu adalah kira-kira 27 peratus lebih tinggi berbanding Kuala Lumpur, iaitu RM390,000 seunit.

Sumber: Perak Today

Apa Kelulusan Anwar Semasa Di UM?

Posted: 07 Oct 2012 10:00 PM PDT

Ramai yang bertanya apakah kelulusan Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menuntut di Fakulti Sastera dan Sains Sosial (Pengajian Melayu) Universiti Malaya (UM) pada tahun 1967 hingga 1971.

Pertanyaan itu dianggap wajar kerana kebanyakan penulis dan wikipedia hanya menumpukan kepada kegiatan Anwar di Persatuan Bahasa Melayu UM (PBMUM), Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dan Angkatan Belia Islam Belia Malaysia (ABIM) tetapi tidak ada rekod tentang pencapaian akademik Anwar semasa di UM.

J. Victor Morais dalam bukunya bertajuk "Anwar Ibrahim Cekal dan Tabah" yang diterbitkan pada tahun 1984 turut menyingkap persoalan ini, namun jawapannya juga masih samar-samar.

Morais menemui dua orang sahabat baik Anwar, 2K, Kamaruddin Mohamed Noor, (ketika itu Naib Presiden ABIM) dan Kamaruddin Jaafar (Setiausaha Agung ABIM).

"Apabila ditanya tentang kejayaan Anwar dalam bidang akademiknya, khususnya di Universiti Malaya, Encik Kamaruddin (Mohamed Noor) berkata Anwar adalah pemegang ijazah dengan kepujian tetapi (Encik Kamaruddin menambah kata) Anwar mungkin dapat berbuat lebih baik lagi jika beliau (Anwar) tidak begitu bergiat dalam masalah sosio-ekonomik,"tulisnya.

Sebagai perbandingan, Morais menceritakan secara terperinci kelulusan Kamaruddin Jaafar.

"Beliau (Kamaruddin Jaafar) memegang ijazah (Sarjana Muda Sastera dengan kepujian dalam bidang Sains Politik, Universiti Malaya sebelum memasuki Universiti Kent di Coutenbury, England).

"Kemudian beliau memasuki School of Oriental dan African Studies, Universiti London, di mana beliau beroleh Sarjana dalam Sains Politik.

"Ketika beliau balik dari England dalam tahun 1977, beliau menjadi pensyarah di Jabatan Sains Politik di Universiti Kebangsaan Bangi," tulisnya lagi.

Pada tahun 1971, tulis Morais, Anwar bersama lima orang rakannya, Kamaruddin Mohamed Noor (KM), Ismail Mina Ahmad, Osman Bakar (Perak), Mohd Zaki Abdul Rahman dan Ahmad Fakri Abdullah telah menubuhkan sekolah swasta yang diberi nama Yayasan Anda Akademik di No A1-2, Bangunan UDA, Jalan pantai Baru, Kuala Lumpur.

Setelah Anwar menyertai UMNO pada tahun 1982, jawatan Pengarah Yayasan Anda Akademik diserahkan kepada sahabat baiknya, KM.

Hari ini, Yayasan Anda Akademik hanya tinggal pada nama sahaja.

Sumber: AIDC

Laporan Terbaru Misi Rohingya Kelab Putera di Myanmar

Posted: 07 Oct 2012 08:30 PM PDT

Setakat ini nampaknya semua berjalan lancar dalam urusan misi kemanusiaan Kelab Putera 1 Malaysia (KP1M) untuk membantu penderitaan masyarkat Rohingya di Myanmar.

Rombongan utama misi itu diketuai oleh Datuk Azeez Abdul Rahim yang tiba di Yangon Sabtu malam pada tengahari Ahad berlepas ke bandar Sittwe menaiki pesawat komersial tempatan merentas jarak 495 kilomiter ke wilayah bergolak itu.

Wartawan Agendadaily Mohamed Hiekal yang disertai oleh jurugambar Mohd Hilmi Jaafar melaporkan ketibaan Azeez dan rombongan telah disambut oleh Ketua Menteri Wilayah Rakhine, Hla Maung Tin sendiri di lapangan terbang.

Rombongan mereka turut disertai oleh Menteri Hal Ehwal Sempadan Myanmar, Mejar General Zaw Winn dan Duta Malaysia di Myanmar , Dr Ahmad Faisal Muhamad.

Setelah ke hotel penginapan ,rombongan kecil yang disertai oleh Azeez, Ketua Menteri Rakhine dan Menteri Hal ehwal sempadan Myanmar, Duta Malaysia, Ketua Sami Buddha Malaysia Datuk K. Sri Dhammarathana dari Malaysia dan 8 orang wakil media dari Malaysia pergi ke Kuil Lawka Nandar.

Di kuil terbesar di daerah Sittwe mereka telah mengadakan pertemuan dengan Ketua sami Buddha daerah Sittwe, Badanda Pentita.

Tujuan pertemuan ini adalah untuk memberitahu mengenai tujuan misi bantuan kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia ini.

Ketua Sami Buddha Malaysia menberitahu bahawa Malaysia juga merupakan satu negara yg mempunyai berbilang kaum dan hidup dalam suasana yang penuh harmoni atas semangat perpaduan.

Wakil rombongan ini juga dibawa melawat kuil ini selepas itu. Pihak kuil berbesar hati atas kehadiran misi ini.

Esok Isnin,misi akan memulakan usaha agih bantuan.Mengikut rancangan bantuan akan diagihkan ke dua buah kem pelarian orang Islam Rohingya dan dua kem pelarian yang dihuni oleh mereka yang beragama Buddha.

Jaringan internet agak lembab manakala hubungan komunikasi terhad di Sittwe.

Suasana di sekitar bandar itu tenang sahaja.

Namun begitu kelihatan pasukan tentera Myanmar mengadakan sekatan jalanraya di beberapa tempat.

Perintah berkurung dikenakan mulai jam 6 petang hingga 7 pagi. -

Baca lagi...

Sumber: Agendadaily

Anak VIP Ditahan Dalam Satu Pesta Seks Dan Dadah Di Selangor

Posted: 07 Oct 2012 07:00 PM PDT

Tujuh pelajar kolej swasta adalah antara 32 orang yang ditahan dalam satu pesta seks dan dadah di sebuah rumah kedai di Jalan SS21/39, Damansara.

Lebih mengejutkan dalam serbuan pada pukul 3 pagi itu, kesemua yang ditahan iaitu 27 lelaki dan lima wanita adalah berketurunan Melayu dan dipercayai turut membabitkan beberapa anak orang kenamaan (VIP).

Mereka yang berusia antara 19 dan 26 tahun itu dipercayai menyewa premis di tingkat tiga bangunan yang hanya terletak kira-kira 500 meter dari Balai Polis Damansara dengan bayaran RM500 semalam.

Serbuan dilakukan oleh sepasukan polis dari Cawangan Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Petaling Jaya bersama anggota dari Balai Polis Damansara dan Majlis Perbandaran Petaling Jaya diketuai Asisten Supritendan Mohd. Nazri Daud.

Polis bertindak membuat intipan dan serbuan di premis tersebut setelah menerima aduan orang awam yang curiga dengan aktiviti dijalankan kerana sering mendapati individu menaiki kereta mewah berkunjung ke situ pada waktu malam dan pulang pada sebelah pagi.

Mereka juga curiga kerana mendengar muzik kuat dimainkan dalam premis tersebut, manakala cermin tingkap ditutup dengan kertas minyak bagi mengelak ia dapat dilihat dari luar.

Mohd. Nazri berkata, setelah membuat intipan selama tiga hari, polis akhirnya bertindak menyerbu premis itu pada pukul 3 pagi ini.

"Kami terpaksa memecah jeriji pintu kerana ia berkunci sebelum boleh masuk ke dalam premis membuat pemeriksaan.

"Sebaik sahaja dapat masuk, kami dapati 27 lelaki dan lima perempuan Melayu berusia 19 hingga 26 tahun dalam keadaan khayal," katanya ketika ditemui di lokasi serbuan.

Beliau berkata, pemeriksaan dalam premis juga menemukan dua set peralatan muzik, kondom yang sudah digunakan dan dadah jenis ketamin.

Mohd. Nazri berkata, siasatan lanjut mendapati tujuh daripada remaja yang ditahan merupakan pelajar kolej swasta, manakala 16 orang iaitu 14 lelaki dan dua wanita positif mengambil dadah jenis amphetamine dan THC.

Katanya, premis berkenaan sudah dua bulan digunakan untuk penganjuran aktiviti muzik, pesta seks dan dadah dengan mengenakan bayaran sewa RM500 semalam.

"Hasil pemeriksaan lanjut, kami menemui 25 biji pil ekstasi seberat 10 gram dalam sebuah kereta Perodua Myvi dan 250 pil Eramin 5 serta 90 biji lagi pil ekstasi dalam serbuan di sebuah premis di Jalan Klang Lama," katanya.

Sementara itu, seorang pengunjung yang ditahan memberitahu, dia bersama rakan-rakan mengetahui mengenai pesta diadakan di premis itu melalui laman sosial Facebook.

"Kami mengetahui mengenai pesta ini melalui Facebook 'sehari bersama kawan-kawan'. Kami dikehendaki membayar RM55 seorang kepada penganjur untuk menyertai pesta yang biasanya bermula pukul 8 malam hingga 8 pagi," katanya.

Difahamkan, premis berkenaan digunakan untuk penganjuran pesta muzik, seks dan dadah sebanyak dua hingga tiga kali seminggu dan pengunjung pulang pada pukul 8 pagi iaitu waktu orang ramai keluar bekerja bagi mengelak aktiviti tersebut dikesan.

Sumber: Utusan

Perlekeh Satu Sama Lain Bukti Pakatan Pembangkang Pakatan Kosmetik

Posted: 07 Oct 2012 06:07 PM PDT

Tindakan Pengerusi PKR Selangor, Azmin Ali memperlekehkan Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustapa Ali menerusi laman twitter bukti betapa pemimpin pembangkang tidak mempunyai perasaan hormat antara satu sama lain.

Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata komen Azmin Ali itu adalah satu gambaran betapa pakatan pembangkang bukanlah satu pakatan yang ikhlas dan jujur sebaliknya penuh dengan perasan hasad serta saling tidak mempercayai .

Menurutnya isu yang tercetus sebelum itu juga berhubung Selangor akan mendapat Menteri Besar baru bagi menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim sekiranya pembangkang memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) juga adalah sesuatu yang cukup janggal.

"Kita nampak daripada luar nampak pelik sikit la….Sebelum pilihan raya seolah-olah boleh tentukan siapa yang boleh bertanding…siapa yang tidak boleh bertanding… saya pun difahamkan keputusan itu pun tidak dibuat Majlis Presiden parti-parti pembangkang.

"Walaupun kita tidak mahu campur rumahtangga orang lain tetapi nampak gaya macam-macam masalah dalam pakatan ini. Bukan sahaja Azmin dengan khalid tetapi dua hari lepas Azmin kata dalam twitter kepada Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali komen salah dan kata-kata yang tidak sepatutnya.

"Benda-benda macam itu dalam Barisan Nasional (BN) kita tak cakap…. kita hormat komponen parti tak cakap macam tu..kita tak cakap dia dah tua, dia ni sombong, dia ni tokong, aragon. Rakyat nilailah kalau antara mereka dah boleh cakap macam itu dalam mesyuarat.. dalam twitter… Ini Azmin lepas dalam twitter..bukan dalam mesyuarat tertutup.. dalam twitter. Dia terlepas cakap," katanya.

Kata beliau lagi masalah antara mereka seolah-olah tidak dapat disembunyikan lagi dan itulah yang rakyat perlu membuat penilaian terbaik.

"Bagi saya beliau cakap pasal SUA parti lain. Takkan boleh cakap secara terbuka macam itu. Justeru rakyat kena tengok kalau sesama mereka pun tak boleh sembunyi lagi, tak boleh kongsi lagi apa kebencian terhadap parti-parti lain dalam pakatan macammana hendak memerintah. Macammana mereka nak pakat," katanya.

Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustapa Ali sebelum ini menegur kenyataan Azmin Ali berhubung isu pelantikan baru Menteri Besar Selangor.

Dalam jawapan kepada satu pertanyaan mengenai kritikan Mustapa itu, Azmin dalam nada menyindir berkata, "faktor usia menyebabkan beliau keliru dan cepat melatah,".

Sebelum itu, seorang pengguna tweet dengan nama @hisomudin komen dengan berkata "Mustapha Ali ali dakwa YB akn mengelirukn rakyat behbg MB Selangor. Kenyataan beliau lagi mengelirukn! Just my opinion!" tulisnya.

Selain itu, Azmin juga RT tweet Ketua AMK Shamsul Iskandar Mohamad Akin yang menyindir Setiausaha Politik Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Faekah Husin.

Kata Shamsul,"RT @shamsuliskandar: Faekah tdak perlu melatah; yg memilih kerajaan & Menteri Besar ialah rakyat ! Pemimpin bebas berikan pandangan. "

Kenyataan tersebut mungkin merujuk kepada kenyataan Faekah yang disiarkan sebuah portal berita.

Faekah dilaporkan menyoal bidang kuasa Azmin Ali dalam pelantikan Menteri Besar Selangor.

"Siapa Azmin untuk membuat kesimpulan begitu? Saya tidak tahu dari mana dia dapat aspirasi begitu?" kata Faekah.

Azmin sebelum ini dilaporkan berkata Khalid Ibrahim 'sesuai' memegang jawatan Menteri Persekutuan jika PR mengambil alih Putrajaya.

Kenyataan tersebut tidak disenangi Pas, berdasarkan komen terbuka yang dibuat Mustapa Ali dan disiarkan harakahdaily pada Selasa.

Dalam pada itu, Khalid Ibrahim sendiri dilaporkan berkata kenyataan Azmin itu adalah pendirian peribadi Timbalan Presiden PKR itu sendiri.

Menurut Khalid, kenyataan itu bukanlah dibuat secara bersama membabitkan PKR, DAP dan Pas.

Sumber: Umno-Online.com

tunku

Posted: 08 Oct 2012 03:24 AM PDT


DAP AND PAS DOUBTS PKR CAN DELIVER THIS COMING GENERAL ELECTION

Posted: 07 Oct 2012 10:04 PM PDT

PKR is in trouble from within its own rank and file and within the PR alliance. This time around, the trust within the opposition parties are brittle and volatile. They are now probably thinking whether they could depend on each other to defeat the BN without being 'stab at the back' once the they won. As it is right now, the DAP and PAS, the two parties that possess ideologies, and the only two oppositions that have gone through the political mills, are now suspicious of PKR, a new party that does not have a clear cut political ideology. The only struggle that has been exposed loud and clear is the blind loyalty to put its de facto chief Anwar Ibrahim as the Prime Minister and those close to him as ministers and Mentri Besars. Working together
as an opposition team that can threaten BN's position is out of question as PKR always wants to be dominant despite it is the weakest link in the PR unregistered alliance. Despite being the weakest, it projects itself as the most significant where Anwar is held in high esteem, all because of his ability to call the crowd and his link with foreign funders and foreigners interested to see Malaysia down like majority of the Islamic nations. DAP and PAS are also in desperate situation to defeat BN, a mission they have been attempting the past 12 general elections but without success. Through Anwar, leaders of the two parties have in mind they could defeat the BN and take over the federal government but things do not seem smooth now despite having worked together and managed to reduced BN's majority in the Parliament and won four states. But this time around their relationship is laced with suspiciouns and distrust – all because PKR deputy president Azmin Ali open his mouth on Selangor MB post, deputy chief Minister 1 Penang Mansor Othman on terming Lim Guan Rng as corky and arrogant and the expose of the shadown Cabinet line-up. So now, the three parties in PR are watching each other's move closely, fearing someday and someplace someone from PKR would drive a knife at their backs. Given the trouble within PKR itself where in Penang, the Chinese members are not trusting the Malay members and vice-versa after the leakage of the closed-door meeting in April, and in Selangor where there are three camps comprising MB Khalid Ibrahim, Azmin and party president Wan Azizah herself with her daughter Nurul Izzah, PAS and DAP have doubts on PKR's capability this time around. With suits from voters demanding the election pledges to be fulfilled, DAP and PAS would probably want to distance themselves as PKR now seems more of burden than help.

bumiyang

Posted: 08 Oct 2012 03:22 AM PDT

RIDHUAN TEE

Posted: 08 Oct 2012 03:07 AM PDT


Bertindaklah dengan cerdik

Posted: 07 Oct 2012 04:08 PM PDT

(Sinar Harian 8.10.12)

Saya amat tidak faham kenapa Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang) sanggup menerima memorandum Dong Zong mengenai tuntutan mereka yang amat ultra kiasu mengenai sekolah Cina. Sudahlah begitu, ia menimbulkan ketidakselesaan MCA. Sama ada benar atau tidak MCA tidak selesa, Tuhan sahaja yang tahu. Apa yang saya tahu, selagi mana ia menguntungkan Cina, itulah MCA, DAP, Gerakan dan NGO ultra kiasu lain, sama sahaja. Tidak hairan jika MCA Kapar mencalonkan menteri itu sebagai menteri pelajaran.

Berdasarkan Budget 2013, kelihatan seolah-olah kedudukan Sekolah Kebangsaan dengan sekolah Cina sama. Jangan dibanding dengan sekolah agama kerana tidak disebut langsung. Malangnya, masih ada puak-puak yang tidak bersyukur. Terbaharu, MCA menuntut supaya bantuan RM50 juta diberikan kepada Sekolah Menengah Cina (SMJKC), tiap-tiap tahun tanpa perlu diminta. Kayalah sekolah mereka. Untuk makluman, jutawan mereka turut menabur duit di sana. Tanyalah Dong Jiao Zong.

Tuntutan kumpulan ultra kiasu bukan perkara baru. Tetapi mereka ini beri betis hendak peha. Mereka sedang memanipulasi keadaan sepenuhnya sebelum PRU13, kerana belum tentu keputusan PRU 13 berpihak kepada mereka. Apakah kita masih buta? Buta hati dan buta mata? Berulang-ulang kali telah saya katakan, bahawa tidak ada pendidikan sebegini di dunia lain, melainkan negara kita. Toleransi kita selama ini amat tinggi. Inilah sifat Melayu. Hari ini mereka mahu mengambil kesempatan dan mempergunakan, memperalatkan apa juga peluang yang ada.

Ultra kiasu sepatutnya membuktikan terlebih dahulu produk sekolah Cina mempunyai semangat patriotik dan boleh fasih dalam bahasa Melayu, bukan menjadikan mereka bertambah Cina atau lebih Cina daripada orang di negara China.

Ramai orang daripada negara China yang melawat negara kita dan melihat sistem pendidikan, berasa pelik. Kenapa ada sekolah perkauman dalam sebuah negara yang beridentitikan Melayu. Sudahlah kerajaan membenarkan sekolah Cina, pada masa sama sekolah Cina lebih Cina dari negara Cina. Alasannya, untuk kepentingan ekonomi, kerana kuasa China akan bangkit. Apakah sumbangan ekonomi sudah cukup mengatakan bahawa kita sudah patriotik? Nilaian kita terlalu kebendaan. Banyak negara yang tidak boleh berbahasa Cina tetapi masih berurusan dengan negara China.

Pengunjung blog saya dan ultra kiasu selalu bertanya, kenapa anak saya berada sekolah Cina sedangkan saya lantang mengkritik? Terus terang, anak saya tidak mempunyai masalah langsung dalam menyahut agenda kebangsaan. Bahasa Melayu mereka tip top. Saya hanya mahu anak saya menguasai bahasa Cina untuk perkembangan dakwah. Titik.

Mereka perlu menguasai bahasa ini bagi tujuan dakwah. Siapa lagi yang akan berdakwah kepada mereka, kalau bukan mereka yang berlatar belakangkan Cina. Mungkin saya gagal, tetapi orang lain tidak perlu gagal. Lagi pula, anak saya tidak cair dalam arus kecinaan, tetapi penuh dengan jati diri keislaman. 

Toleransi kerajaan terhadap sekolah Cina amat tinggi. Kenapa tidak dihargai? Kenapa kita harus melayan mereka atas nama demokrasi. Jika begitu keadaan, banyak lagi memorandum lagi akan sedang dalam perjalanan termasuk menghalalkan LGBT atas nama demokrasi.

Saya harap pemimpin UMNO tersebut sedar apa yang dia cakap. Terbaharu, beliau menawarkan diri untuk hadir dalam mesyuarat NGO ultra kiasu bagi menyelesaikan segala masalah berhubung sekolah Cina. Sepatut beliau pergi mendengar rintihan sekolah agama yang begitu daif keadaannya.

Jangan bercakap sekadar untuk kepentingan politik. Pemimpin perlu tegas dalam tindakan. Pemimpin mesti mengutamakan agenda nasional. Jika agenda nasional tidak difahami, tidak usahlah menjadi pemimpin, kerana ia akan merosak masa depan agama, bangsa dan negara

Tidakkah kita sedar, selepas ini semua guru yang tidak ada latar belakang bahasa Cina akan dihalau  dari sekolah Cina, termasuk guru Bahasa Melayu dan Inggeris. Bermakna, operasi SJKC akan menjadi Cina seratus peratus. Apakah wajar proses pencinaan ini? Adakah wajar perkara ini  berlaku dalam sebuah negara bertuankan bahasa Melayu selaku bahasa kebangsaan?

Inisiatif Kementerian Pelajaran untuk melatih guru-guru Bahasa Melayu dalam Pelan Induk Pembangunan Pendidikan Negara 2013-2025, bagi memastikan bahawa subjek tersebut boleh diajar dengan berkesan di sekolah Cina dan menyeragamkan pengajaran subjek ini dengan sekolah kebangsaan pada tahun 2014, menimbulkan kebimbangan kepada ultra kiasu dan terus ditentang ultra kiasu.  

Pada mereka, sebarang penambaikan bahasa Melayu akan menjejaskan penguasaan bahasa Cina. Agenda mereka Cina, Cina, Cina. Tidak ada sedikitkah agenda memperkasakan bahasa Melayu? Saya harap kerajaan bertegas. Biar pelat sedikit bahasa Cina tidak mengapa, asalkan jangan jahil bahasa kebangsaan. Bagaimana kita boleh berkomunikasi dan menjayakan 1Malaysia.

Ini tidak termasuk tuntutan lain seperti,  masalah kekurangan guru, peruntukan tambahan kepada sekolah Cina, mengiktiraf Sijil Peperiksaan Gabungan Sekolah-sekolah Menengah Persendirian Cina (UEC) dan meluluskan pembinaan sekolah persendirian Cina di merata tempat dan lain-lain lagi. Jika semua tuntutan ini dipenuhi, apakah bentuk 1Malaysia yang dicitrakan?

Saya cadangkan buatlah kajian mendalam tentang sumbangan sekolah Cina terhadap pembangunan jati diri negara dan semangat patriotism sebelum bantuan diberikan. Jika hasilnya positif, saya akan sokong apa jua tuntutan mereka. Perlu diingatkan, mengikut sejarah, sekolah Cina pernah menjadi sarang kegiatan dan aktiviti komunis. Apakah dengan proses operasi ini sejarah tidak akan berulang kembali? Bertindaklah dengan cerdik.

Sahabat-Gunung

Posted: 08 Oct 2012 01:30 AM PDT


Pembangkang Bertelingkah Di Ambang Kekalahan

Posted: 08 Oct 2012 12:25 AM PDT

Pertelingkahan antara Pengerusi PKR Selangor dan Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim semakin meruncing.

Kata mengata, cacai mencaci sesama sendiri nampaknay sudah menjadi suatu budaya yang lumrah di kalangan pemimpin pembangkang.

Tahap kritikal dilihat berlaku apabila Azmin yang juga orang nombor dua dalam parti itu secara terangan menyatakan kemungkinan besar Khalid tidak lagi akan menjadi menyandang jawatannya sekarang jika pembangkang menawan Putrajaya pada PRU 13 nanti.

Dengan angkuhnya Azmin berkata menteri besar yang hanya berjawatan sekadar ketua cabang di dalam struktur PKR di Selangor akan dipindahkan ke pusat.

Bayangkan betapa merah padamnya muka Khalid apabila Azmin yang hanya menjadi ahli lembaga pengarah anak syarikat kerajaan negeri iaitu PKNS boleh menentukan kedudukan dan nasib politik seorang yang bergelar menteri besar.

Seperti biasa apabila berita tersebut sudah menjadi satu isu politik yang memakan diri sendiri, mangsa yang paling senang dijadikan kambing hitam ialah media dan para wartawan yang hanya menjalankan tugas mereka secara profesional.

Azmin lalu menyalahkan media kerana salah tafsir atau silap dengar apa yang beliau ucapkan minggu lalu.

Yang menjadi persoalannya siapakah bakal mengisi kekosongan jawatan MB jika Khalid ke Pusat?

Tidak lain tidak bukan jawatan idaman itu akan jatuh ke riba Azmin kerana sejak dahulu timbul desas desus beliau amat kecewa apabila tidak diberi jawatan itu oleh Ketua umum PKR, Anwar Ibrahim.

Kini perasaan marah dan sengketa antara dua pemimpin pembangkang itu tidk dapat diselindung lagi apabila Azmin sudah menendang Khalid keluar dari Selangor sebelum PRU lagi.

Malah lebih mengecewakan Khalid, nama beliau tidak pun disenaraikan di dalam Kabinet Bayangan pembangkang ang tersiar di dalam internet baru-baru ini.

Pimpinan PAS Selangor pula pula mengeluarkan kenyataan bahawa parti itu tidak keberatan menerima Azmin sebagai menteri besar yang baru menggantikan Khalid, malah ia juga menaruh harapan jawatan itu jatuh kepadanya.

Jadi jawatan MB Selangor akan menjadi pertaruhan antara puak Azmin dan Khalid di dalam PKR dan juga PAS yang sememangnya bercita-cita merampas takhta politik daripada sekutunya itu.

Sudah tentu Dr Wan Azizah Ismail selaku Presiden PKR dan sekutu kuat Khalid tidak akan berdiam diri apabila kepentingannya tergugat.

Walaupun tidak memberi apa-apa komen mengenai perkara ini namun Wan Azizah tidak kurang liciknya dalam berpolitik kotor demi mempertahankan kroni dan kepentingannya.

Kemungkinan beliau akan menggunakan senjata politik dengan mengenengahkan anaknya Nurul Izzah sebagai calon bagi jawatan timbalan presiden pada pemilihan parti tahun depan.

Jika ini berlaku, kemungkinan besar Nurul Izzah akan menang kerana Azmin dibenci oleh segolongan besar ahli pada peringkat akar umbi disebabkan pembabitannya dalam politik wang dan konspirasi dalam pemilihan parti pada 2010.

Tahun 2013 adalah tahun penentu bagi Azmin kerana sekiranya PKR kalah teruk pada PRU 13 kelak, kesalahan akan diletakkan pada bahu beliau selaku pengarah pilihan raya pusat.

Ini akan melemahkan kedudukannya menjelang pemilihan parti apatah lagi bila berdepan dengan senario Selangor jatuh kembali ke tangan Barisan Nasional.

Bak kata pepatah Melayu, yang di yang dikejar tak dapat yang digendong pula keciciran.

Jangkaan ini semakin menjadi realiti apabila dilihat daripada kemelut politik yang berpanjangan di Selangor antara pimpinan PKR.

Bukan sahaja Khalid di dakwa sebagai gagal mengurus negeri itu dengan baik malah Anwar yang dilantik sebagai Penasihat Ekonomi juga turut gagal membawa sebarang kemajuan ekonomi kepada negeri terkaya itu.

Jika Anwar gagal, Azmin sebagai budak suruhan beliau yang setia juga akan sama-sama kecundang kerana Azmin hanyalah burung kakak tua bagi Anwar dan tidak lebih daripada itu.

BN pula semakin mendapat keyakinan untk kembali berkuasa di Selangor setelah dihukum rakyat pada 2008.

Malah rakyat merasa tersilap menghukum BN empat tahun lalu dan tidak sabar agar BN memperbetulkan porak peranda akibat penyelewangan dan salah urus Pakatan Rakyat di negeri itu.

Memang benar telahan sesetengah pihak yang mengatakan tatkala di ambang kekalahan pemimpin pembangkang akan bertelagah sesama mereka, menuding jari menyalahkan orang itu dan ini tetapi tidak pernah menunjukkan jari pada diri sendiri.

Tuntutan Bina Loji Petrokimia Di Bachok, Ancam Nyawa Penduduk

Posted: 07 Oct 2012 11:22 PM PDT

Minggu lalu ada dua perhimpunan dianjurkan oleh pakatan pembangkang, kedua-duanya kebetulan bersangkut paut dengan perkara yang sama yakni membabitkan isu petrokimia. Perhimpunan pertama berlaku di Pengerang, Johor dan satu lagi himpunan berlangsung di Shah Alam, Selangor.

Ironinya, dalam isu petrokimia di Pengerang, para pemimpin parti pembangkang dan NGO proksi mereka membantah pembangunan Hab Penapisan Minyak dan Petrokimia (RAPID) manakala di Shah Alam pakatan pembangkang dan NGO proksinya beria-ia menuntut pembinaan kemudahan loji petrokimia yang sama di Bachok Kelantan.

Dalam perhimpunan di Shah Alam itu, kira-kira 2000 orang penyokong pakatan pembangkang termasuk dua tiga ratus orang peserta konvoi dari Kelantan telah berkumpul di Dataran Kemerdekaan Shah Alam sempena penganjuran program Ceramah Mega Royalti Kelantan.

Program tersebut adalah anjuran Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Hak Pendaratan Minyak dan Gas Ke Kelantan ataupun dikenali dengan singkatan nama ROYALTI, sebuah NGO proksi kepada PAS Kelantan.

Selain daripada menuntut pembinaan kompleks dan loji petrokimia, mereka juga mahukan pembayaran royalti daripada Petronas atas alasan wujudnya carigali gas dan minyak dalam kawasan perairan Kelantan serta menuntut supaya semua hasil gas dan petroleum di daratkan di Pantai Senok Bachok, Kelantan.

Mengikut janji kerajaan PAS Kelantan pada 2003, sebuah kompleks yang mengandungi kemudahan simpanan gas dan minyak atau dikenali juga sebaga loji petrokimia akan dibina di tanah seluas 2000 hektar yang turut membabitkan pengambilan tanah penduduk setempat di Pantai Senok, Bachok.

Jika asas bantahan rakan mereka di Pengerang di ambil kira, terutama dalam soal projek petrokimia RAPID konon membahayakan nyawa dan memberi kesan buruk pada alam sekitar serta merugikan penduduk setempat dari segi pendapatan dan hartanah, timbul persoalan menarik apakah pembangunan projek loji petrokimia di Bachok Kelantan memberi impak berlainan?

Alang-alang PR dan NGO mereka membantah projek petrokimia RAPID maka sepatutnya di masa yang sama PAS Kelantan dan NGO proksinya, ROYALTI juga sewajarnya menolak idea mendaratkan hasil gas atau minyak ke Pantai Senok Kelantan.

Tapi ia tidak berlaku sedemikian kerana parti pembangkang sama ada PAS, PKR mahupun DAP serta semua NGO proksi mereka tahu hakikat sebenar, tidak wujud pun bahaya atau kesan buruk pada manusia mahupun alam sekitar.

Bantahan di Pengerang tapi dimasa yang sama menuntut pembinaan kompleks dan petrokimia serta meminta pendaratan hasil gas di Bachok Kelantan cukup untuk membuktikan wayang pembangkang berkaitan bahaya RAPID Pengerang hanyalah propaganda politik untuk mengabui mata rakyat sahaja.

Logiknya, jika kompleks dan loji petrokimia RAPID di Pengerang benar-benar mengancan nyawa penduduk dan alam sekitar, bermakna tuntutan kerajaan PAS Kelantan dan NGO ROYALTI seumpama sengaja mahu membahayakan nyawa penduduknya. Bukankah begitu?

MB Tak Berhati Perut, Rakyat Terus Desak Air Percuma

Posted: 07 Oct 2012 10:32 PM PDT

Kerajaan Selangor Diingatkan Jangan Pandang Rendah Desakan Pembeli Rumah PKNS

Posted: 07 Oct 2012 07:46 AM PDT

Barisan Nasional (BN) Selangor meminta Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim jangan memandang rendah desakan pembeli rumah pangsa Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) supaya perbadanan itu membantu menyelesaikan hutang mereka dengan bank.

Timbalan Pengerusinya, Datuk Seri Noh Omar berkata kerajaan Selangor sepatutnya lebih peka dalam menjaga kebajikan rakyat, terutama golongan berpendapatan rendah, dan bukan mengambil kesempatan atas kesusahan mereka.

"Inilah budaya yang dicipta oleh kerajaan pimpinan PKR (Parti Keadilan Rakyat)… kerajaan negeri Selangor ternyata memandang remeh isu yang dibangkitkan oleh rakyat.

Noh berkata jika kerajaan Selangor boleh menyelesaikan hutang Talam Corporation Berhad bernilai RM392 juta, mereka juga sepatutnya turun padang membantu mengambil alih hutang penduduk berpendapatan rendah di negeri ini.

Taipingmali (tm)

Posted: 08 Oct 2012 01:29 AM PDT


DAP AND PAS DOUBTS PKR CAN DELIVER THIS COMING GENERAL ELECTION

Posted: 08 Oct 2012 01:09 AM PDT

PKR is in trouble from within its own rank and file and within the PR alliance. This time around, the trust within the opposition parties are brittle and volatile.
They are now probably thinking whether they could depend on each other to defeat the BN without being 'stab at the back' once the they won.
As it is right now, the DAP and PAS, the two parties that possess ideologies, and the only two oppositions that have gone through the political mills, are now suspicious of PKR, a new party that does not have a clear cut political ideology.
The only struggle that has been exposed loud and clear is the blind loyalty to put its de facto chief Anwar Ibrahim as the Prime Minister and those close to him as ministers and Mentri Besars.
Working together as an opposition team that can threaten BN's position is out of question as PKR always wants to be dominant despite it is the weakest link in the PR unregistered alliance.
Despite being the weakest, it projects itself as the most significant where Anwar is held in high esteem, all because of his ability to call the crowd and his link with foreign funders and foreigners interested to see Malaysia down like majority of the Islamic nations.
DAP and PAS are also in desperate situation to defeat BN, a mission they have been attempting the past 12 general elections but without success.
Through Anwar, leaders of the two parties have in mind they could defeat the BN and take over the federal government but things do not seem smooth now despite having worked together and managed to reduced BN's majority in the Parliament and won four states.
But this time around their relationship is laced with suspiciouns and distrust – all because PKR deputy president Azmin Ali open his mouth on Selangor MB post, deputy chief Minister 1 Penang Mansor Othman on terming Lim Guan Rng as corky and arrogant and the expose of the shadown Cabinet line-up.
So now, the three parties in PR are watching each other's move closely, fearing someday and someplace someone from PKR would drive a knife at their backs.
Given the trouble within PKR itself where in Penang, the Chinese members are not trusting the Malay members and vice-versa after the leakage of the closed-door meeting in April, and in Selangor where there are three camps comprising MB Khalid Ibrahim, Azmin and party president Wan Azizah herself with her daughter Nurul Izzah, PAS and DAP have doubts on PKR's capability this time around.
With suits from voters demanding the election pledges to be fulfilled, DAP and PAS would probably want to distance themselves as PKR now seems more of burden than help.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Zaid Ibrahim sokong Soros

Posted: 07 Oct 2012 07:40 AM PDT

ADA PAS ADA TAKE BEER

Posted: 07 Oct 2012 06:56 AM PDT

Majilis Jamuan Makan Malam dan Ceramah Pakatan Rakyat Negeri Melaka. Tarikh : 6.10.2012 (Sabtu). Tempat : Taman Paya Mengkuang Kuala Sg Baru ,Melaka masa : 7.30 malam.

Kerana Dap , Pas buat ceramah di Tapak Fun Fair

Posted: 07 Oct 2012 05:54 AM PDT

Malam ini berpusu-pusu lalat-lalat hijau yang busuk seperti bangkai babi akan memenuhi tapak fun fair di Simpang Taiping. Hadir mereka bukan untuk naik buaian pusing atau berjudi baling gelang dalam botol atau lain-lain judi tikam-tikam tetapi untuk cari dosa kering.

Nama-nama besar seperti di atas akan memulakan ceramah dengan salam dan selawat ke atas nabi, 5 minit selepas itu akan bermulalah maki hamun, sumpah seranah, fitnah, adu domba dan segala macam pembohongan oleh munafik-munafik di atas.

Lalat hijau mungkin akan teruja apabila melihat persiapan kali ini cukup hebat dengan puluhan khemah yang didirikan di tapak ceramah, seolah-olah dapat mengalahkan majlis kedatangan perdana menteri tempoh hari.

Dulu-dulu Pas buat ceramah di perkarangan masjid dan surau, kini kerana Dap mereka sanggup buat di tapak fun fair yang penuh dengan unsur judi tikam.

Ceramah malam ini penting buat Pas kerana mereka mahu kerusi Changkat Jering, Pkr mahu meletakkan calon di sana tetapi Pas tetap berkeras mahu kerusi tersebut. Sebab itulah ceramah kali ini tidak ada wakil Pkr,

Dalam diam Pas telah bercakaran bersama Dap dan Pkr, Pas menjemput Ngeh Koo Ham kerana ia adalah sekutu kuat Nizar Jamaluddin.

Calon Dun Changkat Jering kini milik Nizar Jamaluddin, kerusi tersebut juga diidamkan oleh YDP Pas Bukit Gantang Ustaz (mulut longkang) Nordin Jaafar.

Sebenarnya untuk maklumat lalat-lalat hijau , pada 13 Oktober ini satu jamuan makan malam akan dibuat ditapak tersebut oleh sebuah tokong cina dan khemah tersebut adalah khemah yang telah dipasang oleh pihak tokong tersebut. Kalau lalat hijau nak merasa daging babi golek boleh lah turut serta dalam jamuan tersebut.

INGAT : 1 UNDI UNTUK PAKATAN BERMAKNA 3 UNDI UNTUK G. SOROS.

Mansor tahu PKR diperkudakan DAP

Posted: 07 Oct 2012 04:41 AM PDT

Speaker DUN dalam mesyuarat bincang Taman Tema ?

Posted: 07 Oct 2012 04:40 AM PDT

Media Rakyat milik pembangkang amat BACUL

Posted: 07 Oct 2012 03:59 AM PDT

Bersedia untuk dipenjara

Posted: 07 Oct 2012 02:41 AM PDT

Kabinet Bayangan PR Jelas Pentingkan Kroni, Keluarga:Ketua UMNO Bukit Ga...

Posted: 07 Oct 2012 02:36 AM PDT

Khalid Pemimpin Yang Angkuh

Posted: 07 Oct 2012 02:31 AM PDT

Published on Oct 7, 2012 by ThePerakToday

"Apa yang membuatkan saya rasa begitu marah dan kecewa adalah, Khalid sebagai seorang pemimpin korporat yang kononnya hebat boleh mencabar balik rakyat supaya teruskan saman... dia boleh kata 'Kalau Nak Saman, Samanlah'.

"Sebagai pemimpin tertinggi negeri, Khalid sepatutnya mengambil pendekatan untuk duduk berbincang dengan rakyat bagi menyelesaikan isu ini namun beliau bersikap angkuh dan mengabaikan nasib rakyat yang tinggal di flat dan pangsapuri dimana rata-ratanya dikalangan golongan berpendapatan rendah," katanya ketika menghadiri Demonstrasi Aman Menuntut Air Percuma di Flat SPNB, Taman Medan Cahaya pagi tadi.

Menurut Sohaimi lagi, tindakan Khalid itu ternyata menunjukkan sikap angkuh dan bongkak kerajaan negeri pimpinan PKR yang kononnya melaungkan negeri berkebajikan serta mengamalkan ketelusan dan ketulusan sebenarnya omong kosong -- sekadar 'gula-gula' untuk memenangi pilihan raya umum.

Panglima Perang Cyber

Posted: 07 Oct 2012 11:44 PM PDT


Ringkasan Bajet 2013 PM @NajibRazak Bentuk Infografik Oleh KLXPRESS

Posted: 07 Oct 2012 11:05 PM PDT

Apa Komen @AnwarIbrahim Bila Karpal Singh Kata Tidak Salah Amal Kronisme ???

Posted: 07 Oct 2012 10:42 PM PDT

Tidak salah amal nepotisme - Karpal

PULAU PINANG 6 Okt. - Amalan nepotisme yang mengutamakan ahli keluarga seperti dipraktikkan dalam pakatan pembangkang tidak perlu dibimbangi.

Pengerusi DAP, Karpal Singh berkata, setiap anak kepada seseorang pemimpin mempunyai hak untuk bergiat aktif dalam politik.

Menurutnya, berdasarkan Artikel 8(1) Perlembagaan Persekutuan, setiap orang adalah sama dari sudut undang-undang.

"Anak Lim Kit Siang, Lim Guan Eng telah membuktikan kepimpinannya di Pulau Pinang.

"Jadi saya fikir nepotisme dalam pakatan pembangkang tidak perlu dikhuatiri," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.


Beliau mengulas senarai Kabinet bayangan pakatan pembangkang yang disiarkan oleh akhbar baru-baru ini.

Berdasarkan senarai tersebut, Datuk Seri Anwar Ibrahim, selaku Perdana Menteri bukan sahaja menyenaraikan isterinya, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri malah, turut meletakkan anaknya, Nurul Izzah sebagai anggota Kabinet.

Mengenai Kabinet bayangan itu, Karpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor menjelaskan, pakatan pembangkang tidak percaya pada senarai sedemikian.

"Kami percaya kepada realiti. Apabila tiba masanya nanti, pakatan pembangkang akan mendedahkan senarai Kabinet sebenar, bukan lagi bayang-bayang.

"Kami tidak percaya kepada wayang kulit," ujarnya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20121007/po_04/Tidak-salah-amal-nepotisme---Karpal#ixzz28gAkZX30
© Utusan Melayu (M) Bhd

Panglima : contohilah Tun Mahathir yang tidak benarkan anaknya terlibat dalam politik walaupun layak bukti integriti tinggi pemimpin Barisan Nasional.

15 Soalan Maut @ZulkifliNordin Sebelum Tuduh UMNO Tidak Islam - Sebarkan

Posted: 07 Oct 2012 10:38 PM PDT


Datuk Zulkifli Nordin ada ditanya hukum undi UMNO lalu menulis 15 soalan tentang wajarkah diundi PAShttp://zul4kulim.blogspot.com/2012/03/pangkah-islam.html

 yang 

dijawab panjang lebar oleh beliau seperti jawapan di bawah :

1. Islam kah parti yang redho kalimah ALLAH digunapakai oleh kristian dlm bentuk triniti?

2. Islam kah parti yang mengamalkan sumpah talaq tiga terhadap bini sendiri demi menjaga kerusi, jawatan dan kedudukan?

3. Islam kah parti yang dah buang perjuangan Negara Islam dengan alasan rupanya Negara Islam tiada dalam Al Quran?

4. Islam kah parti yang bersetuju tidak mahu menubuhkan Negara Islam dengan rakan sekutunya?

5. Islam kah parti yang bersetuju tidak menjadikan hudud dasar dalam pemerintahan bersama sekutunya?

6. Islam kah parti yang sanggup mati demi mempertahankan kafir harbi?

7. Islam kah parti yang menghalang perhimpunan bersama umat Islam?

8. Islam kah parti yang menghalalkan perhimpunan haram diketuai kafir harbi?

9. Islam kah parti yang memecat exco agamanya tanpa diberi peluang bela diri?

10. Islam kah parti yang memecat exco agamanya yang mahu mempertahankan aqidah umat Islam dan menjaga syariat?

11. Islam kah parti yang menyokong orang yang "menyokong sebarang usaha untuk menjaga keselamatan Israel"?

12. Islam kah parti yang mengangkat sebagai pemimpin penganut fahaman pluralisma yang menyamakan semua agama sama termasuk Islam, Hindu, Kristian, Budha, Sikh, Yahudi dan lain-lain?

13. Islam kah parti yang menjadikan manusia yang tersangat buruk akhlak dan perangainya sebagai calon Perdana Menteri?

14. Islam kah parti yang menjadilkan komunis saperti Mat Indera sebagai idola dan dinobatkan sebagai hero dan wira negara?

15. Islam kah parti yang mengutuk polis dan pasukan keselamatan termasuk anggota Balai Polis Bukit Kepong yang terkorban mempertahankan negara sebagai pengkhianat dan barua penjajah?

Harap kita dapat fikir Islam atau tidak UMNO berdasarkan hujah di atas.

Sekian, salam perjuangan.

Scorpene : Menteri DS @Zahid_Hamidi Bidas Anwar Jemput Peguam Perancis William Bourdon Datang Ke Malaysia Buruk Imej PM DS @NajibRazak

Posted: 07 Oct 2012 06:53 PM PDT

Zahid serah kepada Peguam Negara isu peguam Perancis

SITI KHAIRULNISAH MOHAMMED BAJURI

7 Oktober 2012

Ahmad Zahid bersama murid Sekolah Agama Rakyat Al-Ulum Al Tarbiah Kampung Tanah Lalang, semalam.

BAGAN DATOH - Kementerian Pertahanan menyerahkan kepada Peguam Negara sama ada mahu menghalang atau membenarkan kehadiran peguam Perancis, William Bourdon, yang dilihat mempunyai kepentingan politik untuk pihak pembangkang.

Bourdon dijemput oleh pembangkang untuk memberikan taklimat berkenaan pembelian kapal selam Scorpene di Parlimen.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mendakwa, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, menjemput peguam itu untuk kepentingan politiknya.

"Anwar memanggil peguam luar untuk memburukkan imej negara dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang memegang jawatan Menteri Pertahanan, semasa pembelian kapal selam itu.

"Sebagai Menteri Pertahanan, saya akan terus mempertahankan pembelian kapal selam Scorpene kerana ia melibatkan spesifikasi dan harga yang telah dirundingkan," tegasnya.


Beliau menekankan, walaupun kedatangan peguam Perancis itu atas tujuan politik dan tiada kaitan dengan perundangan negara, ia tetap menggambarkan campur tangan pihak luar dalam hal ehwal dalaman negara ini.

"Ia merupakan cubaan merendahkan imej negara dan kredibiliti peguam dalam negara ini. Rakyat harus tolak campur tangan dari orang luar," katanya ketika ditemui selepas Temasya Sukan Sekolah Agama Rakyat Al-Ulum Al Tarbiah Kampung Tanah Lalang, di sini, semalam.

Ahmad Zahid menjelaskan, pembelian kapal selam itu dilakukan mengikut perundangan serta garis panduan yang ditetapkan Kementerian Kewangan.

Menurutnya, Ketua Audit Negara telah mengemukakan laporan rasmi mengenai pembelian kapal selam berkenaan dan ia tidak harus dipertikaikan.
Menyentuh rayuan veteran angkatan tentera supaya kerajaan memberikan mereka elaun tetap RM500 sebulan, Ahmad Zahid berkata, ia terserah kepada budi bicara dan pertimbangan Perdana Menteri.

"Pemberian sagu hati RM1,000 yang dibentangkan pada Bajet 2013 harus diterima dengan penuh kesyukuran oleh pesara tentera. Pemberian itu adalah tanda penghargaan kerajaan kepada mereka yang berkhidmat dalam era darurat," katanya.

Sebab 130 Ribu Hadir Majlis Kahwin Anak Sulung Datuk Ali Rustam Didedah Agenda Daily

Posted: 07 Oct 2012 06:42 PM PDT

1. Panglima baru sahaja baca ulasan baik dari rakan di Agenda Daily.

2. Isu timbul kerana 130 ribu dicatat telah hadir majlis kahwin anak sulung Ketua Menteri Melaka tersebut.

3. Sebagai Ketua Menteri sejak sekian lama dan juga mungkin pinjaman peribadi anak beliau tidak mustahil kenduri besar seperti itu dapat dibuat.

4. Jika dicongak kasar kos tidaklah besar kerana biasanya semakin ramai semakin murah kos catering.

5. Selain itu kita tidak tahu sanak saudara Datuk Ali yang mungkin menyumbang untuk menjayakan hari bahagia kali pertama menerima menantu dalam hidup beliau.

6. Pendek kata, isu ini isu murahan yang cuba dimainkan untuk menutup kelemahan Pakatan yang sesakk nafas ditekan kiri kanan isu pemerintahan yang masih gagal diatasi walau mereka menguasai alam maya.

7. Jika tidak benar sudah tentu sekejap sahaja isu ini dapat dispin kembali namun realitinya tidak begitu. Kerana jelas bukti yang ada terlalu kuat untuk dilawan dengan penipuan. Seperti kes pembelian bas oleh MB Khalid Ibrahim yang dikatakan berharga RM1.5 juta diguna oleh Anwar Ibrahim.

link : 

http://www.penembak-tepat.com/2012/09/bukti-tipu-bas-dua-tingkat-anwaribrahim.html

Baca lagi Agenda Daily :

http://www.agendadaily.com/Muka-Hadapan/kenduri-ada-yang-terkejut-ali-rustam-menyusup-waktu-tengah-malam.html

panglimaperangcyber shared an Instagram photo with you

Posted: 07 Oct 2012 05:46 AM PDT

Hi there,

panglimaperangcyber just shared an Instagram photo with you:


view full image

"Tun Mahathir bersama Dr Zakir di PWTC Dewan Tun Razak 2"
(taken at PWTC)

Thanks,

The Instagram Team

Bukti Khalifah Islam Masih Kekal Di Malaysia dan Brunei cc @NajibRazak

Posted: 07 Oct 2012 03:10 AM PDT

Perbincangan ini disalin dari Group Facebooker 1Malaysia.

panglimaperangcyber shared an Instagram photo with you

Posted: 07 Oct 2012 01:41 AM PDT

Hi there,

panglimaperangcyber just shared an Instagram photo with you:


view full image

"Syarikat yang banyak berjasa kepada Malaysia hasil kebijaksanaan kepimpinan Barisan Nasional, membuka stesen pertama di TTDI 1981.baca kehebatan petronas di http://ms.wikipedia.org/wiki/Petronas"

Thanks,

The Instagram Team

panglimaperangcyber shared an Instagram photo with you

Posted: 07 Oct 2012 12:05 AM PDT

Hi there,

panglimaperangcyber just shared an Instagram photo with you:


view full image

"Blogger Jentayu Abaka Encik Al-Azharri Kamunri http://jentayu-abaka.blogspot.com terbit buku tulisannya selama 22 tahun (1990-2012) jom share. Panglima bertemu beliau di rumahnya dapat autograf. Akan dirasmikan oleh Tun Mahathir tidak lama lagi."

Thanks,

The Instagram Team

The Unspinners

Posted: 07 Oct 2012 11:26 PM PDT

MERBOK TIMES

Posted: 07 Oct 2012 11:23 PM PDT


Minggu Malaysia Diperluas Ke Timur Tengah Dan China - Rais Yatim

Posted: 07 Oct 2012 03:14 AM PDT

MStar - Ahad Oktober 7, 2012

LONDON: Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan berhasrat memperluas penganjuran Minggu Malaysia ke lokasi lain seperti Timur Tengah dan China.

Menterinya, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata penganjuran acara itu buat kali keempat di kota London yang menampilkan pelbagai tarikan Malaysia, mendapat sambutan hebat bukan sahaja daripada masyarakat Britain tetapi juga pelancong asing yang berkunjung ke sini.

"Kami ingin sangat membawa Minggu Malaysia ke peringkat lebih tinggi iaitu bukan sahaja untuk masyarakat Eropah tetapi juga masyarakat di Timur Tengah atau China," katanya kepada wartawan Malaysia selepas merasmikan Minggu Malaysia London 2012 pada Sabtu.

Rais berkata Minggu Malaysia sebelum ini dianjurkan di London pada tahun 2006, 2007, 2008 selain di Washington, Amerika Syarikat pada 2010.

"Jadi dengan lima Minggu Malaysia ini, kita sudah rumuskan daya tarikannya memang hebat dan kita tidak harus berhenti begitu sahaja," kata menteri itu.

Edisi terbaharu Minggu Malaysia selama lima hari bermula semalam diadakan di South Bank bersebelahan tebing selatan Sungai Thames, yang menjadi antara lokasi pelancongan yang menjadi tumpuan ramai di tengah kota London.

Rais menarik perhatian bahawa elemen kepelbagaian yang wujud di Malaysia termasuk kepelbagaian bangsa boleh dikatakan menjadi aset paling besar negara.

"Seperti yang disebutkan oleh Mayor (Datuk Bandar Southwark Althea Smith), kepelbagaian itu merupakan kekuatan Malaysia iaitu kepelbagaian bangsa atau kaum, agama, budaya, makanan dan sebagainya," katanya.

Beliau juga berkata Minggu Malaysia di London kali ini berbeza dengan sebelumnya apabila tumpuan diberi kepada makanan dan kraf atau kerjatangan dari Malaysia.

Sementara itu, Smith berkata acara itu adalah mengenai kepelbagaian dan perlunya orang ramai bekerjasama sebagai satu komuniti.

"Kerana pada akhirnya, tanpa mengira dari mana asal kita, tanpa mengira di mana kita tinggal, kita adalah satu..kita semua bersatu sebagai umat manusia," katanya.

Pereka kasut terkenal Malaysia Datuk Dr Jimmy Choo melahirkan harapan bahawa Minggu Malaysia akan terus dianjurkan di sini yang membolehkan para pengunjung menikmati apa yang dapat ditawarkan oleh Malaysia dari segi budaya, makanan, fesyen dan tarikan yang lain.

Terdahulu, jemputan dan pengunjung dihiburkan dengan persembahan kebudayaan dan kesenian yang menampilkan tarian dan muzik berkonsepkan 1Malaysia serta pertunjukan fesyen. - BERNAMA

sekupangdua

Posted: 07 Oct 2012 11:22 PM PDT


ANWAR SEPATUTNYA JUMPA YB HAMIDAH OSMAN DALAM SIRI JELAJAH UMNO MERDEKA!

Posted: 07 Oct 2012 08:03 PM PDT

Anwar sepatutnya jumpa YB Hamidah Osman supaya masukan dalam kelender VISIT Perak 2012, kesian jugak dah kalau setakat yang datangnya hanya 100 orang jer, duit minyak tak lepas!bukan susah sangat dan jangan ler tamalu dan segan kalau nak ramai yang datang kenaler masuk dalam senarai salah satu tarikan pelancung untuk menambah ramai yang akan hadir dan merakamkan sejarah bergambar dengan Bas Mewah yang jadikan cerita Mat Jenin nak jadi Perdana Menteri, boleh lah buat tatapan bila nanti kalau dah kuat meroyannya tak dapat jadi perdana menteri 

Sepatutnya UMNO kena terima Kasih kepada Anwar! manakan tidak! habis satu malaya dia round tak pernah sekalipun dia tak menyebut nama UMNO, sekalipun Jelajah dah basi sebab semua dah tau pasal kemerdekaan yang dah dua bulan berlalu tapi mamat nie guna tajuk bagi membolehkan dia berombongan dengan bas mewah keserata malaya, 

Semalam siri jelajah UMNO yang diagungkan nuar dibeberapa tempat di Perak seperti  di Seri Raia, titi gantung dan bagan datuk begitu ramai dikunjungi oleh bodyguard- bodyguard dan peminat Kenderaan Mewah tak melepaskan peluang hadir! almaklumlah bukan senang nak dapat jadi bodyguard sampai cecah berpuluh escort untuk sorang merangkap boleh dikira juga sebagai penonton sekali. seramai 100 yang hadir terdiri dari bodyguard- bodygard, ahli dan cai Lim, juga termasuk tuan punya kemah selain yang hadir tak melepaskan peluang untuk melihat dan bergambar dengan bas mewah biarpun rakyat sedikit angin apabila merasakan macam JAKUN sangat diperbodohkan siperlewart.

Siapa mamat nie ternyata semua dah tau, hehehe memang teringin benor nak jadi perdana menteri jub nie, walau bagaimanapun sebagai menjaga hati dan utk cover malu tak pa ler kita katakan jer yang hadir cecah 100.000 yang berasak hadir, amacam boleh gitu?  kita campur sekali dengan kuncing, anjing yang ada kat situ, bangku, kemah, kaki kemah kenderaan yang lalu lalang, orang yang duduk dirumah tak kira ler tgh menonton TV atau pun yang tengah berak dan jangan lupa kita kira sekali bangla, mynmar dan pendatang asing yang duduk disekitar 5 kilometers di tempat ceramah. haha betul ler tu campur semua dengan bilangan pingan mangkuk dan lain-lain mau cecah dekat sejuta tu...

Apapun pendapat teman jelajah ni tak balik modal! buang. karen, buang minyak jerdah kalau satu hari pedana menteri round ke tiga empat tempat yang hadirnya hanya 4 ratus jer termasuk yang ikut belakang sekali. baik jer buat blog macam teman paling tidak satu posting pun ada yang baca cecah seribu sehari, 

Jadi elok jer buat bas Rombongan tentu masyukkkk, cerita penuh yang hampeh resultnya jelajah nie  komer tengok di (SINI)

18SX... WOW BETOI KER NIE? BIAR BETOI! MEMANG BETOI? TAUBAT AKU TAKAKAN UNDI PEMBANGKANG!

Posted: 07 Oct 2012 04:48 AM PDT

Ciss MALU KONON... tutup muka lagi! Ptuiii!!!

tu dia dah bungker tapi nafsu besar! tanya ler belakang tarok ker?

Tengah tengok lambang parti yang ditinggalkan ker?

Perghh rambut putih boleh balun ramai tu.... 

 

Amacam sakit pinggang kena berubat ke german ker? 

Amacam? hehehe sendiri ingat la tak mampu back door lu kata?

Tak pa sayang... tak kan dia orang percaya orang tua larat membalun! 

Abang Hebat, betoi ker abang parti appolo, boleh naik bulan adik!

Bior betoi yop! muka nie memang popular! betoiker dikatakan dema nie puak belah sana, dalam siri pendedahan orang penting nie nampaknya bikin panas, sapa orang Malaysia yang kasi malu nie! sokongler komer, bagi ler kafir baca hadis dan nas dalam ceramah komer... 

komer tau ker yang beriya sakan mengaku ostad tapi kafir sesuka hati bapak dema baca dan terjemahkan hadis sesuka bapak dema, boleh macam tu ker! komer tau ker berapa banyak dia tegok arak, berapa banyak meratah babi, berapa banyak pulak membalun jalang, berapa lama dema berjudi  dan banyak lagi pekara haram jadah yang menyanggah hukum dan komer angkat haram jadah nie dengan laungan takbir untuk kafir harbik sesuka hati bapak dema baca hadis...

Tak kira sapa dema nie sekupang nak kasi tau komer kalau ini halal untuk dema tapi tak halal untuk yang beragama Islam ada paham, kalau lah macam ni jadi kengkawan komer malah jadi yang sangat komer agungkan... istigfar banyak-banyak dN bertaubatlah dengan kesalahan yang komer dah buat! jangan jual agama demi tekak, MULUT, perut dan Parti komer! 

Apapun gambar diatas nie menjadi ukuran dan komer gunaler otak, dah tua bangka pun bernafsu dan boleh belasah beramai made in china atau thailand  dan internasional taste... jadi tak heran ler ada yang kata kononnya dah tua bangka mana boleh balun coffee boy- coffee boy, jangan sampai komer atau adik beradik komer jadi mangsa pulak! taknak tanya pulak mana datangnya dana membalun nie? takat gaji RM 1 sebulan rasanya beli condom pun tak lepas apatah lagi kalau naik jet dan bas mewah! hehehehe lu sendiri ingat la sapa lu punya bigg Boss yang versertile d alam pelbagai cara dengan profesional, membalun dan Tazkirah sama handal... kahak ptuiiii!!! TAK DAPAT LER UNDI AKU, ANAK BERANAK, KELUARGA, KAWAN-KAWAN, DAN ORANG KAMPUNG AKU SELAGI AKU BOLEH SEDORKAN DEMA SAPA SEBENORNYA KOMER...

CERITA ASAL YANG TAK SENSOR KILK

SINI

 

oyabun

Posted: 07 Oct 2012 11:18 PM PDT


Hapuskan PTPTN : Pelajar 'U' ditipu hidup-hidup oleh Anwar?

Posted: 07 Oct 2012 09:39 AM PDT


Idea pemansuhan PTPTN yang dipelopori oleh Anwar Ibrahim telah menjadi topik hangat yang diperbincangkan, sehingga membawa kepada debat di antara Khairy Jamaluddin dengan Rafizi Ramly.

Umum mengetahui bahawasanya PAS dan DAP telah menarik brek berkenaan isu ini, kerana dilihat memberi "political damage" kepada mereka. Anwar Ibrahim, sebelum ini telah diasak kiri dan kanan oleh sekutunya dalam satu mesyuarat Pakatan gara-gara tindakannya cuba menjadi jaguh di dalam isu ini.

Kita sedia maklum, bahawa PTPTN banyak membantu golongan berpendapatan rendah dan sederhana demi cita-cita melihat anak mereka berupaya melanjutkan pelajaran ke menara gading. Pemansuhan PTPTN hanya akan menghadkan akses kepada pengajian tinggi terutamanya di kalangan pelajar miskin.

Bukan hanya menampung kos yuran pembelajaran, PTPTN juga sebenarnya membiayai kos sara hidup pelajar. Isu yang mula didendangkan pada bulan Februari 2012 ini rupanya telah memberi kesan yang cukup besar kepada masyarakat.

Desakan pemansuhan PTPTN oleh Anwar Ibrahim dan disambut pula oleh segelintir golongan mahasiswa CGPA 2.5 dan ke bawah amatlah mendukacitakan. Kita faham kalau golongan tersebut enggan membayar balik pinjaman gara-gara keputusan peperiksaan mereka tidak melayakkan untuk PTPTN ditukar menjadi biasiswa penuh.


Namun agak mengejutkan apabila Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh) mengeluarkan kenyataan bercanggah dengan dasar perjuangan pakatan pembangkang apabila menegaskan, pinjaman yang digunakan untuk membiayai kos pendidikan mesti ditunaikan.

Anwar menjelaskan, perkara itu tidak boleh dipertikaikan kerana kewajipan membayar hutang telah ditegaskan di dalam al-Quran.

"Saya ingin tegaskan dalam masalah pendidikan, hutang memang harus dibayar dan apabila ada perjanjian harus ditunaikan," katanya pada sesi perbahasan Rang Undang-undang Kewangan (No. 2) 2012 di Dewan Rakyat baru-baru ini.

Sebelum itu, Saifuddin Nasution Ismail (PKR-Machang) ketika mencelah sesi perbahasan tersebut meminta Anwar mengulas kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung kewajipan membayar balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dalam pembentangan Bajet 2013 Jumaat lalu.

Kenyataan Anwar itu mengelirukan kerana selama ini, pembangkang sering berjanji kepada rakyat khususnya pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) akan memansuhkan PTPTN sekiranya berjaya menjadi kerajaan.

Habis siapa yang tertipu sekarang? Berapa banyak masa yang terbuang yang telah digunakan oleh pelajar-pelajar ini untuk mengikut telunjuk Anwar dengan melakukan demo sehingga menyusahkan orang ramai disekitar Kuala Lumpur!

Sampai bila Anwar harus menipu rakyat! Setelah segala-galanya rosak, tiba-tiba sahaja mengubah fikiran! Kepada pelajar-pelajar 'U' semua, siapa yang harus dipersalahkan sekarang? Adakah masih mahu menyalahkan kerajaan yang prihatin kapada anda semua. Sebagai seorang yang terpelajar sudah seharusnya anda semua dapat membezakan yang mana satu kaca dan yang mana satu permata.

Ada yang mengatakan yang Anwar sudah 'buang tabiat' dan malah ada yang mengatakan yang Anwar sudah tidak siuman? Mangapa tiba-tiba U-turn 360 darjah!
Wallahuallam.

Wasabi Oyabun..

Belantan

Posted: 07 Oct 2012 11:15 PM PDT


PAS Pesongkan Akidah Ummah?

Posted: 07 Oct 2012 07:14 AM PDT


Sesuai dengan nama Islam yang ada pada PAS maka pemimpin pemimpin dan ahli-ahlinya telah menggunakan nama itu untuk menunjukkan bahawa PAS itu selaras dengan Islam, meskipun pada amalan dan tindakannya jauh berbeza bahkan kadang kala bertentangan dengan Islam itu sendiri.

Tindakan itu dilakukan bertujuan supaya umat Islam tertarik dengan perjuangan PAS, kerana pemimpin pemimpin PAS menyedari bahawa orang orang Islam di negara ini tidak mudah menolak atau membantah sesuatu yang dikatakan Islam. Akibatnya ramai dikalangan mereka yang kurang memahami Islam tertipu dan mensifatkan PAS itu Islam.

Islam itu PAS sehingga menjadikan mereka golongan fanatik PAS serta sanggup bertindak apa sahaja terhadap apa sahaja terhadap orang orang yang tidak menyokong PAS, malah ada setengah tempat menganggapkan PAS ITU PARTI ALLAH.

CONTOHNYA PAPAN TANDA YANG TERLETAK DI KAMPUNG KERINCHI TEPI LEBUHRAYA PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR SEMASA KEMPEN PILIHANRAYA UMUM 1986.

Untuk menyelamatkan umat Islam daripada kekeliruan ini, ramai tokoh-tokoh agama telah memberi penerangan dan menerbitkan buku-buku serta risalah mengenai Islam dan Parti politik. Termasuk juga bekas seorang tokoh PAS iaitu Ybhg Dato' Hj Mohamad Nasir. Beliau menerbitkan sebuah risalah yang bertajuk "JANGAN KELIRU – AGAMA (ADDIN) TIDAK BOLEH DIANGGAP BADAN POLITIK".


Dalam risalah tersebut diterangkan tentang perbezaan antara agama dan parti politik dan disertakan pula ayat ayat suci Al- Quran dan hadis hadis Nabi sebagai panduan, antaranya hadis yang diriwayatkan oleh Ad-Dailamy dari Ali R.A yang bermaksud :-

"Jangan kamu sekali kali mengqiaskan agama kerana sesungguhnya agama itu tidak boleh diqias dan permulaan orang yang mengqiaskan itu Iblis".

Walau bagaimanapun terdapat usaha-usaha yang dilakukan oleh tokoh-tokoh yang berkenaan bagi mengelak kekeliruan ini, namun ianya tidak menampakkan banyak perubahan, malah ramai dikalangan umat Islam, terutama di Kelantan dan Terengganu yang menganggapkan PAS itu Islam, Islam itu PAS. Ini mungkin disebabkan kempen kempen yang boleh mengelirukan mereka masih berterusan dilakukan oleh orang orang PAS.

Sebagai contoh, apabila saja penceramah-penceramah PAS bercakap mereka selalu menegaskan bahawa "Sesiapa yang tidak menyokong PAS bererti mereka tidak menyokong Islam, dan sesiapa yang menolak PAS bererti mereka menolak Islam".

Dan Ketua Dewan Ulamak PAS pada masa itu, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri semasa bercakap di Gua Musang telah mengeluarkan fatwa, haram jika ada mana mana parti politik yang menentang pimpinan PAS yang menjalankan pemerintahan cara Islam. Rujuk kepada ucapan majlis perasmian penubuhan cawangan baru PAS di Renok B, Gua Musang Kelantan pada 23hb April 1994.

Wallahuallam

Suara Politik
Taminsari

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 07 Oct 2012 11:03 PM PDT


Adakah BR1M RM500.00 dan KR1M tak berfaedah untuk Rakyat?

Posted: 07 Oct 2012 08:46 PM PDT


Jika anda adalah penerima BR1M, apakah yang anda dapat dari pemberian BR1M sebanyak RM500.00 dari Kerajaan Barisan Nasional (BN)?

Jika anda pengguna yang bijak berjimat dan berhemah ketika berbelanja, wang tersebut jika dibahagikan dengan 12 bulan bererti anda memiliki RM41.66 belanja tambahan sebulan.

Dengan wang tambahan RM41.66 sebulan tersebut, rakyat boleh membeli barang-barang keperluan asas ini di Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) dengan harga yang minima;

Berbaloi bukan?

Atau anda boleh berbelanja sepertimana Pakej B berikutnya...

Adakah kedai-kedai lain mendapat harga rendah sebegini? Kalau dapat memanglah bagus, ia rahmat kepada semua pengguna. Sehingga September 2012, lebih 250 buah KR1Mtelah diwujudkan seluruh negara bagi membantu rakyat terutama sekali mereka yang berpendapatan rendah untuk berjimat ketika berbelanja. Kos perbelanjaan yang rendah sudah pasti mengembirakan hati kita semua. Syukur. Untuk rujukan layari: http://www.kedairakyat1malaysia.com.my

Melalui Bajet 2013, kerajaan bercadang mewujudkan 57 buah lagi KR1M di seluruh Sabah, Sarawak dan Labuan dengan peruntukkan sebanyak RM386 jutayang turut merangkumi kos pembinaan, kos penghantaran dan subsidi pengangkutan sebagai usaha menyeragamkan harga barangan di negeri-negeri tersebut dengan Semenanjung Malaysia. Ini membuktikan BN sememangnya prihatin dengan masalah kenaikan kos harga barang yang ditanggung rakyat.

Hanya golongan peniaga-peniaga yang tamak, suka jual barang dengan harga mahal, suka menipu dalam timbangan dan cukup selesa dengan penipuan yang memeras hidup rakyat selama ini akan merasa terancam dengan kewujudan KR1M. Begitu juga kalangan mereka yang dengki dan khianat setiasa akan cuba mensabotaj apa jua kebaikkan dasar kerajaan yang memmbawa manfaat sepada rakyat.

Untuk BR1M 2.0 tahun 2013 kelak, sebanyak RM3 bilion akan diagihkan untuk 4.3 juta isi rumah berpendapatan RM3,000.00 sebulan, ditambah lagi dengan 2.7 juta individu bujang berpendapatan kurang RM2,000.00 sebulan.

Sebenarnya pemberian BR1M 1.0 dan akan datang BR1M 2.0 adalah usaha berterusan dari Kerajaan BN untuk menggerakkan ekonomi negara di semua peringkat. Rakyat yang kurang berkemampuan akan dapat manfaatnya, sementara KR1M diwujudkan bagi menggalakkan rakyat dapat berjimat belanja disamping menggalakkan persaingan sihat. Jika harga di KR1M boleh murah, ia akan menjadi penanda aras bagi harga barangan pengguna yang lain di pasaran dan perlu diikuti oleh para peniaga lain demi kebajikan rakyat.

Yang penting bukan banyak mana wang BR1M kita dapat, tetapi banyak mana kita bersyukur dan manfaatkan rahmat dan nikmat yang diperolehi. Perut rakyat perlu diisi dengan makan-minum, bukan dengan ceramah maki hamun, fitnah dan hasutan siang malam. Segelintir rakyat tertipu apabila banyak wang mereka ditagih untuk mengisi tabung-tabung kebajikan parti, sedangkan mereka dipaksa redho dan berfantasi dengan janji-janji yang ditaburi dalam manifesto pilihanraya yang kebanyakkannya memang mustahil untuk ditepati.

Semoga rakyat terus dapat manfaat dengan harga murah di KR1M dan inisiatif BR1M. Insya Allah.

KR1M - kualiti terjamin, harga berpatutan, halal dan mesra pelanggan.

Harga jimat, rakyat dapat manfaat, ekonomi pasti berkat ....dasar BN sememangnya tepat!

*Artikel ini adalah sumbangan pembaca MyMassa melalui e-mail.

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 07 Oct 2012 11:03 PM PDT


Voici une description, meme si desole, je suis un peu rouille

Posted: 07 Oct 2012 08:05 AM PDT

Pourquoi dois-je mentionner que sur ce que c'est ? Cela a été bon coeur. I, sévèrement, doit attraper black jack.
Je me sens comme si j'avais trouvé ma voie. J'ai eu quelques conseils gratuits. Je suppose que c'est le temps pour un bol de crème glacée et une jeu casino. Toutefois, en réalité, cette situation est un peu différent.

Dans ce post, je vais démontrer comment obtenir des nouvelles concernant casino en ligne francais. Je suis allé à un pow-wow jeu casino l'autre jour. Certainement pas! Le machine a sous les plus élémentaires est conçu pour rendre roulette en ligne facilement accessibles au grand public à faible coût. Y at-il nulle part ces groupies rencontré tutoriaux casino internet bonne ? Il peut y avoir des choses assez terribles ici.

Ils leur ont donné la peine.

Il est difficile de croire que nous avons presque terminé. Néanmoins, brûlures pourraient ne pas avoir machine a sous.

J'essaie d'être rigoureux cette fois-ci. Pas tout le monde va avoir des notions monde en mutation. Il ya une pléthore d'hypothèses dans cette activité. Permettez-moi de vous lever à la vitesse.
Dans cet article, je vais parler meilleur casino. Dans mon prochain versement Je vais discuter de certains de ces incidents jeux de casino et donner un peu de coïncidences casino en ligne. Je suppose que je taille que jusqu'à peu près droit, mais je suis sûr qu'il ya plus de parler, mais je vais laisser quelqu'un d'autre parler. Espérons que cette tranche ne peut répondre à quelques questions en ce qui concerne jeux de casino.
casino virtuel est un peu étrange. Ne vous attendez ils sauteront sur l'occasion ?

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 07 Oct 2012 10:03 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 07 Oct 2012 09:59 PM PDT


Virus Sakit Belakang Landa Wakil Rakyat PAS-PKR

Posted: 07 Oct 2012 08:02 PM PDT

Video ADUN PAS Berceramah Sambil Promosi Tiger Beer

Posted: 07 Oct 2012 06:00 PM PDT

Video Ini Wajib Ditonton Oleh Pelajar Pro Pembangkang

Posted: 07 Oct 2012 04:00 PM PDT

Video Haron Din Mula Bersuara Tentang Hasrat Buruk Anwar Ibrahim

Posted: 07 Oct 2012 09:31 AM PDT

Guan Eng Semai Politik Perkauman Dalam Gereja?

Posted: 07 Oct 2012 08:30 AM PDT

KUALA LUMPUR 6 Okt. - Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, penganut Kristian tidak harus berdiam diri walaupun merasakan mereka 'tidak bersalah, suci dan tidak terlibat dalam perbuatan salah'.

Bercakap di hadapan 300 pemimpin gereja, Guan Eng berkata, walaupun penganutnya bertanggungjawab di hadapan Tuhan, penting untuk mereka menyuarakan 'keadilan untuk semua' - slogan yang juga menjadi seruan pakatan pembangkang.

"Gereja boleh memainkan peranan (menentang ketidakadilan) untuk mewujudkan masyarakat yang lebih kuat," katanya dalam program dialog di negeri itu semalam.

Beliau berkata demikian seperti mana disiarkan dalam portal berita, Malaysiakini.

Yang turut hadir, Exco negeri, Abdul Malik Abdul Kassim, Wong Hon Wai dan Pengerusi Persekutuan Kristian Malaysia Pulau Pinang, Bishop Emeritus Antony Selvanayagam.

Dalam sesi dua jam itu, Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP diminta berkongsi cabaran yang dihadapi dalam menangani isu-isu berkaitan gereja sejak mengambil alih pentadbiran negeri daripada Barisan Nasional (BN) pada 2008.

Sementara itu penulis blog BigDogDotCom ketika mengulas berita tersebut mendakwa gesaan Guan Eng dalam majlis berkenaan berbaur politik dan tidak sesuai diucapkan memandangkan program terbabit berkait rapat dengan kelompok pemimpin agama.

"Sebagai Setiausaha Agung DAP, Guan Eng menggunakan platform majlis berkenaan untuk menyemai agenda politik pembangkang. Ringkasnya, DAP menggunakan gereja sebagai platform politik," katanya sebagaimana dipetik dalam bigdogdotcom.wordpress.com, hari ini.

Menurut beliau, sekiranya gesaan yang dilakukan oleh Guan Eng itu dibuat bukan atas platform majlis keagamaan atau perhimpunan pemimpin gereja, maka prasangka DAP tidak menggunakan gereja boleh dielakkan. 

"Namun dipercayai Guan Eng sengaja membuat kenyataan ini dalam ucapan majlis tersebut, demi mengukuhkan bahawa DAP memang menggunakan platform gereja bagi tujuan politik mereka," ujarnya.

Beliau berkata, pembangkang sering mengambil kesempatan menyemai bibit-bibit politik, terutama 'politik kebencian' yang kini telah pun memperlihatkan bagaimana masyarakat Malaysia semakin berpecah dan tidak bersatu padu. 

Ujarnya, adalah amat bahaya apabila pembangkang terus-menerus menggunakan platform rumah ibadat dan majlis keagamaan demi menyebarkan pengaruh politik mereka. 

"Perkara seperti ini semestinya akan mengundang reaksi termasuk orang ramai, sekiranya tiada tindakan oleh pihak berkuasa. 

"Guan Eng sebagai Ketua Menteri sepatutnya menggunakan peluang semasa bertemu pemimpin gereja untuk menyuburkan sikap kesefahaman dan toleransi antara kaum dan kepercayaan," katanya.

Ketua Pemuda BN Pulau Pinang Kena Simbah Cat Merah

Posted: 07 Oct 2012 07:14 AM PDT

Berikut adalah kereta milik Ketua Pemuda BN Pulau Pinang, Oh Tong Keong yang kena simbah dengan cat merah pada jam 3.20 petang tadi.

Kereta milik Oh Tong Keong yang diletakkan di tempat letak kereta berhampiran kedai makan di Jalan Sultan Azlan Shah dipercayai dilakukan dua orang lelaki yang memakai baju hujan dan menggunakan motosikal.

Oh Tong Keong adalah lantang memperjuangkan isu perumahan rakyat di Taman Manggis. Apakah kejadian simbah cat ini bermotif politik dan satu lagi cubaan untuk mengugut Ketua Pemuda BN tersebut untuk diam dalam isu di Taman Manggis?

PenangWasabi

Posted: 07 Oct 2012 09:36 PM PDT


Paderi pertikai ugama sebenar Lim Guan Eng dan mengingatkan gereja bukan tempat berpolitik?

Posted: 07 Oct 2012 06:17 AM PDT


Pihak gereja meminta pemimpin politik tidak mengheret rumah ibadat ke dalam kancah politik kerana ia hanya akan menimbulkan suasana yang tidak harmoni.

Bishop Gereja Lutheran Evangelical, Rt. Rev. Dr. Solomon Rajah berkata, permintaan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng agar pihak gereja bangkit menyatakan ketidakadilan seperti dilaporkan portal berita propembangkang, Malaysiakini semalam, hanya akan dilihat sebagai satu usaha untuk mempengaruhi pihak gereja agar berpolitik.

Menurutnya, kenyataan itu merupakan sesuatu yang tidak boleh diterima dan tidak seharusnya menjadi ikutan penganut Kristian.

"Gereja ialah tempat yang sangat suci. Mengapa keluarkan kenyataan seperti itu di dalam gereja? Gereja bukan tempat sesiapa untuk berceramah tentang politik.

"Memang kita berhak untuk menyuarakan rasa tidak adil terhadap sesuatu perkara tetapi saya merasakan ketika ini, keadaan Malaysia bukan huru-hara sehingga terpaksa mengambil alternatif untuk mencampuradukkan soal spiritual dan politik," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan Malaysiakini semalam yang memetik kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang itu yang menggesa penganut Kristian tidak berdiam diri walaupun merasakan mereka 'tidak bersalah, suci dan tidak terlibat dalam perbuatan salah'.

Guan Eng ketika bercakap di hadapan 300 pemimpin gereja berkata, walaupun penganutnya bertanggungjawab di hadapan Tuhan, penting untuk mereka menyuarakan 'keadilan untuk semua' yang merupakan slogan pakatan pembangkang.

"Gereja boleh memainkan peranan menentang ketidakadilan untuk mewujudkan masyarakat yang lebih kuat," katanya seperti dipetik dalam laporan tersebut.

Dalam sesi dialog dua jam itu, Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP diminta berkongsi cabaran yang dihadapi dalam menangani isu-isu berkaitan gereja sejak mengambil alih pentadbiran negeri daripada Barisan Nasional (BN) pada 2008.

Menurut Rajah, seruan meminta gereja menyatakan pendirian mereka terhadap soal ketidakadilan seperti dinyatakan Guan Eng itu hanya akan dilihat sebagai bermotifkan politik.

"Saya tidak pasti sama ada beliau menganut agama Kristian atau Buddha. Saya juga tidak pasti mengapa beliau boleh mengeluarkan kenyataan seperti itu di dalam sebuah gereja tetapi saya mahu beliau tahu, pihak gereja tidak perlu diseru untuk menegakkan keadilan demi kepentingan politik.

"Kami tidak mewakili suara kerajaan atau pembangkang serta bukan alat politik mana-mana pihak, kami berdoa untuk kesejahteraan semua orang. Jangan sesekali politikkan isu agama," tegasnya.

Beliau turut menyeru kepada rakyat khususnya yang beragama Kristian supaya tidak taksub dengan pihak tertentu sehingga terlibat dengan perkara yang melanggar undang-undang.

"Saya secara peribadi tidak gemar dengan keadaan huru-hara atau perhimpunan yang melibatkan keganasan kerana adalah lebih elok kita menggunakan saluran yang betul untuk meluahkan perasaan," ujarnya.

Sementara itu, Presiden Majlis Gereja Malaysia, Rev. Dr. Thomas Phillips berkata, adalah tidak elok sekiranya seseorang menggunakan gereja sebagai tempat mencari undi.

"Kita tidak boleh sesekali menggunakan gereja sebagai tempat memancing undi untuk mana-mana parti politik. Gereja bukan tempat berpolitik," katanya.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas berhubung kenyataan Guan Eng yang menggesa penganut Kristian supaya bersuara terhadap ketidakadilan.

"Saya tidak boleh beri sebarang komen berhubung perkara ini kerana tidak pasti apakah sebenarnya niat Guan Eng pada sesi dialog tersebut," katanya.

Sebelum itu, Petikan ucapan Guan Eng di hadapan pemimpin gereja

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, penganut Kristian tidak harus berdiam diri walaupun merasakan mereka 'tidak bersalah, suci dan tidak terlibat dalam perbuatan salah'.


Bercakap di hadapan 300 pemimpin gereja, Guan Eng berkata, walaupun penganutnya bertanggungjawab di hadapan Tuhan, penting untuk mereka menyuarakan 'keadilan untuk semua' - slogan yang juga menjadi seruan pakatan pembangkang.

"Gereja boleh memainkan peranan (menentang ketidakadilan) untuk mewujudkan masyarakat yang lebih kuat," katanya dalam program dialog di negeri itu semalam.

Beliau berkata demikian seperti mana disiarkan dalam portal berita, Malaysiakini. Yang turut hadir, Exco negeri, Abdul Malik Abdul Kassim, Wong Hon Wai dan Pengerusi Persekutuan Kristian Malaysia Pulau Pinang, Bishop Emeritus Antony Selvanayagam.

Dalam sesi dua jam itu, Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP diminta berkongsi cabaran yang dihadapi dalam menangani isu-isu berkaitan gereja sejak mengambil alih pentadbiran negeri daripada Barisan Nasional (BN) pada 2008.

Sementara itu penulis blog BigDogDotCom ketika mengulas berita tersebut mendakwa gesaan Guan Eng dalam majlis berkenaan berbaur politik dan tidak sesuai diucapkan memandangkan program terbabit berkait rapat dengan kelompok pemimpin agama.

"Sebagai Setiausaha Agung DAP, Guan Eng menggunakan platform majlis berkenaan untuk menyemai agenda politik pembangkang. Ringkasnya, DAP menggunakan gereja sebagai platform politik," katanya sebagaimana dipetik dalam bigdogdotcom.wordpress.com, hari ini.

Menurut beliau, sekiranya gesaan yang dilakukan oleh Guan Eng itu dibuat bukan atas platform majlis keagamaan atau perhimpunan pemimpin gereja, maka prasangka DAP tidak menggunakan gereja boleh dielakkan.

"Namun dipercayai Guan Eng sengaja membuat kenyataan ini dalam ucapan majlis tersebut, demi mengukuhkan bahawa DAP memang menggunakan platform gereja bagi tujuan politik mereka," ujarnya.

Beliau berkata, pembangkang sering mengambil kesempatan menyemai bibit-bibit politik, terutama 'politik kebencian' yang kini telah pun memperlihatkan bagaimana masyarakat Malaysia semakin berpecah dan tidak bersatu padu.

Ujarnya, adalah amat bahaya apabila pembangkang terus-menerus menggunakan platform rumah ibadat dan majlis keagamaan demi menyebarkan pengaruh politik mereka.

"Perkara seperti ini semestinya akan mengundang reaksi termasuk orang ramai, sekiranya tiada tindakan oleh pihak berkuasa.

"Guan Eng sebagai Ketua Menteri sepatutnya menggunakan peluang semasa bertemu pemimpin gereja untuk menyuburkan sikap kesefahaman dan toleransi antara kaum dan kepercayaan," katanya.

Penang Wasabi..

PISAU.NET

Posted: 07 Oct 2012 09:25 PM PDT


Apa Kelulusan Anwar Semasa Di UM ?

Posted: 07 Oct 2012 06:00 PM PDT

AIDCNews – 06/10/12 – Ramai yang bertanya apakah kelulusan Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menuntut di Fakulti Sastera dan Sains Sosial (Pengajian Melayu) Universiti Malaya (UM) pada tahun 1967 hingga 1971.

Pertanyaan itu dianggap wajar kerana kebanyakan penulis dan wikipedia hanya menumpukan kepada kegiatan Anwar di Persatuan Bahasa Melayu UM (PBMUM), Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dan Angkatan Belia Islam Belia Malaysia (ABIM) tetapi tidak ada rekod tentang pencapaian akademik Anwar semasa di UM.

J. Victor Morais dalam bukunya bertajuk "Anwar Ibrahim Cekal dan Tabah" yang diterbitkan pada tahun 1984 turut menyingkap persoalan ini, namun jawapannya juga masih samar-samar.
Morais menemui dua orang sahabat baik Anwar, 2K, Kamaruddin Mohamed Noor, (ketika itu Naib Presiden ABIM) dan Kamaruddin Jaafar (Setiausaha Agung ABIM).

"Apabila ditanya tentang kejayaan Anwar dalam bidang akademiknya, khususnya di Universiti Malaya, Encik Kamaruddin (Mohamed Noor) berkata Anwar adalah pemegang ijazah dengan kepujian tetapi (Encik Kamaruddin menambah kata) Anwar mungkin dapat berbuat lebih baik lagi jika beliau (Anwar) tidak begitu bergiat dalam masalah sosio-ekonomik,"tulisnya.

Sebagai perbandingan, Morais menceritakan secara terperinci kelulusan Kamaruddin Jaafar.
"Beliau (Kamaruddin Jaafar) memegang ijazah (Sarjana Muda Sastera dengan kepujian dalam bidang Sains Politik, Universiti Malaya sebelum memasuki Universiti Kent di Coutenbury, England).
"Kemudian beliau memasuki School of Oriental dan African Studies, Universiti London, di mana beliau beroleh Sarjana dalam Sains Politik.

"Ketika beliau balik dari England dalam tahun 1977, beliau menjadi pensyarah di Jabatan Sains Politik di Universiti Kebangsaan Bangi," tulisnya lagi.

Pada tahun 1971, tulis Morais, Anwar bersama lima orang rakannya, Kamaruddin Mohamed Noor (KM), Ismail Mina Ahmad, Osman Bakar (Perak), Mohd Zaki Abdul Rahman dan Ahmad Fakri Abdullah telah menubuhkan sekolah swasta yang diberi nama Yayasan Anda Akademik di No A1-2, Bangunan UDA, Jalan pantai Baru, Kuala Lumpur.

Setelah Anwar menyertai UMNO pada tahun 1982, jawatan Pengarah Yayasan Anda Akademik diserahkan kepada sahabat baiknya, KM.

Hari ini, Yayasan Anda Akademik hanya tinggal pada nama sahaja.


Ismail Mina : Kenal Anwar Sejak Universiti Malaya…
Anwar mengaku jadi tool CIA sejak zaman pelajar – The Thinker

OPPOSITION PARTIES USING EACH OTHER FOR THEIR OWN CAUSE

Posted: 07 Oct 2012 03:00 AM PDT

 Parties in the opposition unregistered alliance of Pakatan Rakyat are in reality using each other as platform to further their causes – not for the rakyat or Malaysians in totality.


From day one when they came together, DAP has its own Chinese agenda but of course laced and disguise under a Malaysian image, PAS is pursuing the cause of certain individuals but most over their main objectives of an Islamic state.

DAP claims to be multi-racial but its struggle has been one track – championing the Chinese cause – and its members comprise 99 per cent Chinese. PAS is Islamic based as its members can be of any race so long as they are Muslims and they pursue for an Islamic theology state, no meandering or deviation in whatever ways. Now enter Parti Keadilan Rakyat (PKR), multi-racial and borned out of anger when the party de facto leader Anwar Ibrahim was expelled from Barisan Nasional and Umno and charged for abuse of power and sodomy.

The most aggressive and visible because Anwar is well-known even globally, PKR;s aim is to put Anwar in Putrajaya – no matter what it takes as it seems at present. Despite the three parties getting together – like the saying goes sleeping on the same pillow and mattress and also bed – their dreams are different totally.

Right now, under the calm flowing water of the surface, the three parties are pushing one another to get to the top, to be the dominant so that their leaders can be Prime Minister. Despite all agreeing Anwar is to be PM, the real scenario is different at the bottom of the calm flowing water.

PAS still insists on its president Abdul Hadi Awang to be PM while for the DAP, it would be Anwar because a non-Malay PM may not be good for the country with majority Malays and to DAP, Anwar is an easy prey because the aprty leaders have all his secrets.

And if PAS's Abdul Hadi becomes PM, PAS will pursue the Islamic state concept or now has been changed to a welfare state – whatever the name changed it is still an Islamic state because it will have Islamic laws and Hudud will be implemented.

DAP does not want Hudud and Karpal Singh, DAP strongman had said over his dead body while PKR follows DAP stand. Given the opposing 'destinations' the three parties have, what would it be if they win the coming general election?

Would it be like the few Arab nations that had revolutions to change the ruling parties but ended is chaos as everyone wants their ways. And given such scenarios around the world, do Malaysians want to see this happen here where the present comfortable and peaceful country turns chaotic just because the winners want their ways? One wonders whether sanity will prevail among those voters who are obsessed with their political leanings now and see the reality.

Pisau kata "Where are your brains in your ass?"

Selepas Anjing , Khidmat Kera Pula Di Gunakan Regim DAP.

Posted: 07 Oct 2012 12:30 AM PDT

Kalau korang nak tengok akan kebodohan haprak pakatan Pulau Pinang,nah ini kes paling menarik . Guan Eng memang cukup sakit hati apabila isu skandal 10billion seleweng tanah Bayan Mutiara dan tanah Jalan Taman Manggis.

Kes membabitkan tanah dan menghalau penduduk kampung Genting juga amat memeranjatkan seluruh rakyat Pulau Pinang betapa banjingan dan brengsetnya ketua menteri paling celaka dalam sejarah regim DAP.Penduduk Kampung Genting dipaksa untuk menjual tanah tersebut dengan harga RM8 sekaki!!! BUKAN HARGA PASARAN!!!!

TANAH YANG DIBELI OLEH PEMIMPIN UMNO INI DIBELI DENGAN HARGA PASARAN DAN DIJUAL ATAS KEHENDAK PEMILIK TANAH. RM22 sekaki dan pemilik tanah tak ada yang merungut langsung !

TANAH DIBELI PADA 4 Oktober 2010 ! FAKTA NI PENCACAI  KENAPA FAHAM BUKANNYA DIBELI JANUARI 2012 DAN KONONNYA DIJUAL 4 BULAN KEMUDIAN...DAH JADI FITNAH BEB! : baca sini

Bodohnya melayu haprak pakatan,kononnya mereka berjaya mendedahkan satu kes besar seolah 2 pemimpin Umno menjual tanah membuat duit segera.Sedangkan apa yang mereka tidak beritahu kepada rakyat bahawa projek membina rumah dan pembangunan syarikat bumiputra kesemuanya dihalang.Ini termasuklah daripada JKP dan juga Perda.

Kesemua ini Malik Itik dan Dr Mansor sendiri akui bahawa projek membina rumah untuk rakyat dan kos rendah daripada syarikat yang membabitkan pemimpin Umno kesemuanya disenarai hitam walaupun mempunyai kepentingan rakyat.

Haprak Daily portal lidah bercabang PAS main isu kononnya ketua cawangan Umno mengamuk sebab kes isu tanah ni ...agak agak la kalau nak menipu..

LID KERA DIBAYAR UNTUK BAKAR BAJU UMNO?

Marah nyamuk bakar kelambu itulah perumpamaan yang bolek MKP katakan pada penipu yang mendakwa dirinya Ketua Cawangan UMNO Cawangan Batu 5 Permatang Tengah Parlimen Permatang Pauh...Talib nie klu kat Permatang Pauh nama gelaran yang selalu orang panggil LID KERA nama gelaran pun dah macam kera haaaa .....Sesudah la Talib dok menipu orang mengatakan hang masih lagi memegang jawatan sebagai Ketua Cawangan...Kalau nak mohong kat orang luar dari Pulau Pinang waima Permatang Pauh mungkin depa boleh Pecaya.....Tapi orang kat Permatang Pauh nie kenal siapa yang menjadi dalang Di Permatang Pauh selama ini.......

Kalah didalam pemilihan Ketua Cawangan pada tahun 2008 tapi masih menipu ke?Jika sebelum 2008 Talib nie memang Ketua Cawangan...Kenapa Talib nie ditolak oleh ahli sendiri didalam cawangan?Jawapannya adalah kerana sikap beliau sendiri yang suka berpoya-poya dan berjudi.....Nak kata teguk air kencing setan boleh dikatakan setiap malam la......Talib Permatang Pauh bukanya besar sangat cerita didalam kelambu pun boleh keluar jika pemimpin mempunyai tabiat buruk serta mempergunakkan jawatan untuk memerah pemimpin serta peniaga yang berpayung padanya.......Selanjutnya klik MKP

Pisau kata

"kesian.. dah terdesak..kera pun depa pakai"

Sebab Kenapa <b>Datuk</b> Sri Lajim Ukin Tinggalkan Umno

Posted: 07 Oct 2012 05:22 PM PDT

DATUK SERI LAJIM UKIN( gambar ) sebagai pemimpin veteran Sabah, mengejutkan dunia politik negara apabila beliau bertindak keluar parti ketika rakyat negara ini ternanti-nanti tarikh Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
Dengan Pakatan Rakyat (PR) tidak berhenti-henti berkempen di Negeri Bawah Bayu ini, ramai penganalisis melihat pembangkang mampu membuat kejutan di negeri ini sekali gus mencerahkan peluang PR merampas Putrajaya.
Persoalannya sekarang, adakah Lajim mampu memberi daya tujah tambahan kepada usaha PR? Ikuti wawancara khas Sinar Harian, MOHAMMAD FAIRUZ JUMAIN dan jurugambar, SAFWAN MANSOR menyingkap tindakan Lajim.

Kenapa Datuk memilih keluar Umno dan Barisan Nasional (BN) sekarang?

Saya keluar kerana Umno terutamanya di Sabah bukan lagi seperti Umno dahulu. Umno Sabah sudah dikuasai oleh Pengerusi Perhubungan Umno Negeri sendiri, Datuk Seri Musa Aman. Apa sahaja yang beliau lakukan adalah monopoli dan tiada orang lain boleh menegur. Selain itu, tiada dasar konkrit Umno di Sabah untuk mengatasi masalah yang dihadapi rakyat termasuklah di kawasan saya.

Jadi Datuk keluar dari Umno kerana masalah dengan Ketua Menteri?

Dalam parti, saya hormatinya sebagai Ketua Perhubungan Umno Negeri, tetapi dalam soal peribadi, mungkin beliau mengambil hati dengan saya kerana saya terlalu lantang dalam menyuarakan masalah rakyat dan soal perpaduan dalam parti.
Saya sering berkata dalam parti jangan ada cantas-mencantas, letak calon sendiri untuk jatuhkan Ketua Bahagian Umno sendiri. Sebagai contoh saya sendiri, Pada tahun 2008, Ketua Wanita Umno Beaufort, Datuk Azizah Mohd Dun melawan saya, sedangkan pada waktu itu Musa sebagai Ketua Perhubungan dan Ketua Menteri. Jika beliau rasa bertanggungjawab yang tinggi, sepatutnya beliau boleh menasihatkan Ketua Wanita itu supaya tidak bertanding.

Saya berkata begini kerana pertama, beliau sudah menang menjadi Ketua Wanita. Keduanya, tiada kedengaran rakyat di kawasan Beaufort yang mahu saya turun dari menjadi wakil rakyat. Selain itu, tiada keadilan kepada pemimpin-pemimpin tertentu. Ada pemimpin yang dapat lebih, ada pemimpin yang tidak dapat apa-apa. Umno sepatutnya adalah milik semua orang.

Apakah tiada sebab-sebab lain? Seperti pembangunan, contohnya.

Masalah utama adalah masih ramai lagi rakyat tidak mendapat bekalan elektrik dan air sejak 49 tahun pembentukan Malaysia.
Rakyat masih meronta-ronta mahu mendapatkan bekalan air bersih. Malah ada kawasan sudah dipasang paip namun airnya masih tiada.
Perkara ini sudah disuarakan saya sejak menjadi Adun lagi. Ketika saya menjadi Timbalan Ketua Menteri pun saya sudah bawa isu ini ke hadapan. Namun masalah air tetap berlaku
Saya juga melihat tahap pembangunan di Sabah masih tidak menyeluruh, tidak sekata kerana masih banyak lagi kawasan masih belum menerima pembangunan, tidak seperti di kawasan negeri lain. Sepatutnya pembangunan dibawa ke kawasan ini.

Apakah penyelesaian yang Datuk cuba bawa?

Antara penyelesaian yang saya cuba bawa adalah projek tambatan banjir di kawasan saya. Beaufort adalah daerah  yang terkenal sejak setengah abad dahulu kerana setiap tahun mesti tiga empat kali banjir. Perkara ini sudah pun dibangkitkan tetapi sehingga hari ini tiada langkah yang diambil oleh kerajaan negeri atau pusat.
Saya juga pernah bangkitkan isu banjir ini kepada kerajaan pusat. Akhirnya saya diberitahu usul tersebut sedang dipertimbangkan. Hingga hari ini tiada apa-apa lagi jawapan. Jadi, apabila begitu, sedangkan saya menjadi wakil rakyat, maka saya tahu rakyat di kawasan saya akan melihat saya tidak berkemampuan untuk menyelesaikan masalah ini.
Walaupun saya sebelum ini sebahagian dari kerajaan, namun saya masih perlukan surat menyurat yang rasmi sama ada kepada kerajaan negeri atau persekutuan agar projek-projek ini dapat direalisasikan.

Jadi adakah faktor tiada bekalan asas ini mendorong Ahli Parlimen atau Adun lain keluar parti?

Saya tidak boleh bercakap bagi pihak mereka, tetapi saya ada bertemu dengan pemimpin-pemimpin ini. Ramai dari pemimpin Sabah hanya menunggu masa. Sama ada mereka akan menyertai mana-mana parti, itu terpulang kepada mereka.
Saya mahu pemimpin Sabah sedar apa yang sedang berlaku sekarang. Mengenai kepimpinan Ketua Menteri yang suka cantas-mencantas. Ramai pemimpin Umno sejak dari 2008 sudah dicantas oleh beliau termasuklah bekas Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Yusoff  Yaakob sedangkan beliau termasuk dalam winnable candidate hanya kerana tidak sehaluan dengannya.
Begitu juga dengan Speaker Dun Sabah, Datuk Seri Salleh Said, dulu menteri, dibuang oleh Musa. Sedikit contoh ini membuktikan bahawa kepimpinan Sabah adalah kepimpinan one man show.  Beliau sering bertindak secara sendirian.
Selain itu, contoh cantas mencantas, Ketua Pemuda Umno Negeri, Azman Ruslan, beliau tiada apa-apa masalah, hanya dilantik sebagai ahli lembaga pengarah sebuah anak syarikat di bawah Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Afdal. Shafie ini pun tidak sehaluan dengan Musa. Hanya kerana tidak sehaluan, Azman menjadi mangsa.

Azman adalah pemimpin yang cukup berwibawa, dengan kelayakan sebagai seorang peguam syariah, beliau amat sesuai menjadi pemimpin namun tetap juga dicantas. Kenapa ia berlaku?
Kerana ada konflik antara Musa dan Shafie maka akhirnya Ketua Pemuda Negeri menjadi mangsa. Sepatutnya perkara seperti ini tidak berlaku.
Begitu juga yang berlaku kepada saya, saya dibuang pada tahun 2004 sebagai Timbalan Ketua Menteri. Saya menang tanpa bertanding. Hanya kerana calon BN kalah di Dun Kuala Penyu. Pada ketika itu saya hanyalah Ketua Bahagian dan saya dituduh mensabotaj calon BN itu.
Kekalahan calon BN di Dun Kuala Penyu itu besar, dengan majoriti lebih dua ribu. Kalau benar saya sabotaj, tidak mungkin saya dapat membawa lebih dua ribu pengundi tidak mengundi calon BN. Saya menjadi mangsa.
Sejak dahulu lagi, memang ramai yang mahu menukarkan saya. Malah menjelang PRU13, ada berkata saya tidak akan menjadi calon lagi. Saya tidak tahu apa silap saya. Memang saya tidak nafikan ada juga yang tidak menyokong saya, tapi saya berani katakan di kawasan Beaufort, majoriti masih memilih saya menjadi calon.

Adakah Datuk sebelum ini memang mahu keluar dari Umno kerana krisis yang sama atau yang berlainan?

Pada saya, apabila saya menyertai Umno, saya harap Umno berkemampuan untuk melakukan perkara yang lebih baik dari kerajaan yang dahulu. Jadi saya sanggup berkorban dengan keluar dari Parti Bersatu Sabah (PBS) dengan berfikir Umno mampu selesaikan masalah rakyat.
Masalah-masalah utama pada ketika itu adalah pendatang tanpa izin, masalah pembangunan, ekonomi dan mencari cara mengeluarkan rakyat dari kemiskinan tegar, itu yang saya harapkan.
Tetapi selepas 18 tahun BN mengambil alih dan sistem penggiliran Ketua Menteri diperkenalkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. Sistem ini cukup rosak dan teruk sehingga ekonomi Sabah pada ketika itu jatuh merudum.

Datuk menyebut bahawa Datuk adalah calon winnable candidate, adakah Datuk Seri Najib Tun Razak ada berkata sesuatu semasa Datuk mahu letak jawatan?
Perdana Menteri minta saya bersabar, tetapi saya ada alasan yang baik diberikan kepada Perdana Menteri. Saya berjumpa dengan Perdana Menteri pada 20 Disember 2011, saya letak jatawan pada 29 Julai 2012. Maknanya saya sudah bersabar untuk lapan bulan.
Maknanya laporan yang saya hantarkan kepadanya langsung tidak mendapat apa-apa tindakan. Saya juga amat malu sebagai seorang Ahli Majlis Tertinggi Umno dan salah seorang dipertanggungjawabkan memantau keadaan di Sabah. Laporan yang saya hantar langsung tidak diterima walaupun saya memberikan fakta. Jadi untuk apa saya tunggu lagi?

Bila agaknya masa pemimpin  Sabah yang lain dijangka keluar dari BN?
Kemungkinan besar selepas Parlimen dibubarkan dan pemimpin ini tidak dicalonkan, kerana sebahagian besar dari pemimpin ini adalah winnable candidate.

Sekiranya ada perubahan yang dibuat Umno, adakah Datuk akan kembali semula kepada parti itu?
Bagi saya sukar bagi Najib untuk mengubah Umno buat masa ini, jika beliau cuba untuk mengubah Umno, saya yakin keadaan akan menjadi lebih kecoh. Dalam keadaan PRU13 hampir sekarang, tidak akan ada perubahan besar berlaku.
Mungkin selepas PRU13 nanti barulah ada perubahan. Bagi saya, jika saya gagal dalam perjuangan saya, sekurang-kurangnya saya memberi landasan kepada rakyat untuk berfikir sama ada mereka mahu 20 peratus atau lima peratus royalti minyak? Mahu wilayah autonomi atau tidak.

Selepas PRU13, faktor yang memungkinkan Datuk kembali kepada Umno?
Dalam politik apa-apa pun boleh terjadi, saya tidak mahu meramal awal dari sekarang. Jika ekonomi negara, kita boleh ramal tetapi politik... tidak.

Bagaimana Datuk melihat politik sekarang dan masa depan politik Umno dan BN pada PRU13?
Bagi saya, untuk PRU13, agak sukar bagi BN untuk menang di Semenanjung, mereka cuma mengharapkan calon-calon di Sabah dan Sarawak boleh menang. Jika PR boleh dapat 20 Parlimen di Sabah dan 20 Parlimen di Sarawak, maka BN akan tumbang pada PRU13.

Bagaimana reaksi rakyat Sabah mengenai NGO Pakatan Perikatan Sabah yang ditubuhkan Datuk?
Setakat ini reaksi yang saya dapat cukup baik. Di luar jangkaan saya.

Apakah kelebihan PR di mata Datuk?
Dalam PR, mereka ada dasar yang boleh menyelesaikan masalah rakyat, sebagai contoh mengenai royalti minyak 20 peratus. Katakan setiap tahun Sabah akan memperoleh RM6 bilion dari hasil minyak keseluruhan RM30 bilion di Sabah.
Untuk bajet negeri, RM4 bilion digunakan, maknanya dari hasil minyak sahaja Sabah ada lebihan bajet sebanyak RM2 bilion. Hasil ini tidak masuk dengan hasil negeri lain sebanyak RM4 bilion.Maka hasil negeri dan royalti minyak ada RM10 bilion.
Dari lebihan ini, maka gaji boleh ditingkatkan dan boleh memajukan infrastruktur seluruh negeri Sabah. Selain itu, air percuma juga boleh diberikan dan pelbagai insentif lain. Dengan bajet ini, bagi saya tiga tahun sahaja, maka macam-macam perubahan yang boleh saya buat.

Adakah Datuk akan bertanding di kawasan Dun atau Parlimen?
Itu belum tentu lagi, Mungkin saya boleh bertanding di kedua-dua peringkat. Tetapi, apa yang penting, saya tidak boleh tamak kerana orang yang tamak selalu rugi.
Bagi saya yang sudah berpengalaman lebih 20 tahun dalam Kabinet Sabah, Insya-ALLAH saya boleh lakukan perubahan di negeri ini.

Adakah Datuk pernah berasa kesal kerana keluar dari Umno dan BN?
Tidak, kerana saya membuat keputusan ini sebab semangat rakyat yang berkobar-kobar. Dahulu semasa saya dalam kerajaan, ketika saya mengadakan lawatan ke kawasan-kawasan, mereka yang turun hanyalah individu yang berjawatan sahaja.
Tetapi pada hari ini, apabila saya datang semula ke kawasan-kawasan itu, sokongan rakyat adalah lebih dari apa yang saya jangkakan. Dorongan ini yang membuatkan saya lebih kuat untuk berjuang.

Adakah Datuk yakin BN Sabah akan tumbang pada PRU13?
Saya yakin untuk Dun, pembangkang akan menguasai sekurang-kurangnya 35 kerusi dan sekali gus BN Sabah tumbang.

Jika PR memperoleh Sabah, adakah Datuk calon Ketua Menteri?

Belum tahu lagi. Bagi saya apa pun peranan saya tiada masalah. Bagi saya jawatan tidak penting. Apa yang paling penting adalah rakyat.
Bagi saya, saya tiada masalah dengan kepimpinan tertinggi Umno, saya cuma bermasalah dengan dasar parti. Perkara ini yang tidak boleh diterjemahkan oleh Perdana Menteri.SH

ads