Jumaat, 24 Februari 2012

12 di bukit raja - Google Blog Search

12 di bukit raja - Google Blog Search


Masjid Bandar <b>Bukit Raja</b>: OBJEKTIF FORUM PERDANA EHWAL <b>...</b>

Posted: 26 Jan 2012 08:09 PM PST

BANDAR BUKIT RAJA 21.01.2012 (SABTU)- Satu majlis ilmu Forum Perdana Ehwal Islam yang julungkalinya diadakan di kawasan terbuka di Presint Zapin di sini telah berjaya menarik lebih 200 orang hadirin yang kebanyakkan penduduk sekitar BBR dan Kampung Batu Belah meskipun ramai penduduk tempatan yang pulang ke kampung sempena cuti perayaan Tahun Baru Cina.
Pujian diberikan kepada ketiga-tiga ustaz yang mengendalikan majlis itu dengan jayanya iaitu;
1. Ustaz Wan Sohor Bani Leman (Ahli Panel 1)
2. Ustaz Roslan Mohamad (Ahli Panel 2)
3. Ustaz Imran Khayat (Moderator)
Ketiga-tiga ustaz ini telah hadir ke lokasi forum seawal jam 8.00 malam lagi tatkala kebanyakan penduduk di sini masih lagi bersiap-siap di rumah.
Tepat jam 8.20 malam, majlis dimulakan dan dibuka dengan ucapan pengerusi majlis (Ustaz Fahim Jamil) sebelum diserahkan kepada moderator. Ternyata kehadiran Ustaz Wan Sohor dan Ustaz Roslan memberi impak yang tersendiri yang mana memang mempunyai peminat yang ramai di sini. Ini terbukti dengan jumlah kehadiran di luar jangkaan dan kutipan pada malam tersebut diperolehi sebanyak RM 5739.20 wang tunai dan seutas rantai emas yang belum diketahui nilainya.
Terima kasih juga buat semua para sukarelawan baik dari aspek persiapan dan penyediaan jamuan. Jasa dan sumbangan anda semua amat dihargai dan semoga Allah SWT merahmati kita semua.
Tahniah dan terima kasih juga kepada semua penyumbang kutipan. Hanya Allah SWT yang berhak membalas keikhlasan sumbangan anda.
Majlis telah ditutup pada jam 11.30 malam dengan penduduk mengambil kesempatan bergambar dengan ahli panel yang disayangi.

SeHarum Kasturi: Kehidupan <b>di Bukit Raja</b>

Posted: 22 Oct 2011 09:23 PM PDT

          Ingin kembali menjadi penduduk BBR...baru jer menjadi ahli FORUM BBR. Bukan aper nak tau gak perkembangan terkini dan semasa di sana...Dah lama tak jenguk rumah kat sana. Rumah kami bersama ummi dan allahyarham Abah_izz. Sempat tinggal kat sana setahun dan kini ingin pulang semula untuk memulakan penghidupan yang baru. Insya Allah aku BOLEHH..Dengan kehadiran jiran-jiran yang prihatin aku rasa insya Allah aku akan bahgia tinggal di sana bersama anak-anak tersayang...

          Semangat kejiranan yang mcm maner yang aku maksudkan ?? Terharu sangat2 bila jiran2 aku ni prihatin  dan ambil berat sewaktu arwah suami sakit sehinggalah dikebumikan. Terima kasih di atas keperihatinan jiran2ku semua...ada yg pergi melawat arwah suami sakit ke Terengganu..ada juga yang menunggu untuk menyembahyangkan jenazah kat Masjid AL-Falah...ada juga yang melawat aku dan anak2 memberi kata2 perangsang...dan tak lupa juga untuk menjemput aku bila ada event kat BBR...Semoga ukhuwah di antara kita sesama jiran selorong akan berkekalan. Insya Allah !

12 di teluk datok - Google Blog Search

12 di teluk datok - Google Blog Search


Gara-gara DAP takbur, BN menang S&#39;gor « Helen Ang

Posted: 24 Feb 2012 09:05 AM PST

Februari 25, 2012 at 1:05 am

Selangor mempunyai 56 kawasan DUN. Pada PRU12, Pakatan menang 36 kerusi dan BN 20.

Untuk memperolehi majoriti mudah di Selangor, sesebuah gagasan itu sama ada Pakatan atau BN memerlukan 29 kerusi.

Bandingkan juga keputusan DUN Kelantan PRU11 (tahun 2004) di mana PAS menang 24 kerusi, BN 21. Jikalau waktu itu dua orang sahaja Adun PAS melompat, parti Islam tersebut akan tinggal 22 kerusi dan BN 23!

Pada tahun 2008, Adun-Adun Selangor ada yang menang dengan hanya majoriti tipis.

Contohnya DUN Teluk Datuk di mana Phillip Tan (DAP) mendapat 7,584 undi dan lawannya Ei Kim Hock (MCA) 6,886 undi. Calon DAP itu menang dengan kelebihan 698 undi sahaja. Namun undi rosak ialah 493.

Yang keluar mengundi di Teluk Datuk ialah 82.2 peratus daripada pemilih berdaftar. Pecahan pemilih mengikut kaum ialah Melayu: 33.2%, Cina: 44.6%, India: 22.0%, Lain-lain: 0.2%.

Teluk Datuk adalah di antara 10  kerusi — yang lainnya Bukit Melawati, Cempaka, Sekinchan, Damansara, Hulu Kelang, Bukit Antarabangsa, Kota Anggerik, Lembah Jaya dan Selat Klang — yang mana Pakatan menang dengan majoriti kurang 10 peratus.

Tidak mustahil BN dapat merampas semula kerusi-kerusi goyah di Selangor jika boleh dipertingkatkan prestasi mereka. Untuk MCA tawan balik Teluk Datuk, misal kata, calon parti tersebut harus mengaut sekerat sahaja undi tambahan kaum Melayu atau India. 'Swing'/ayunan kecil ini sebenarnya bisa diusahakan.

Para pemilih India telah pun mengisyaratkan rasa tawar hati mereka terhadap pembangkang. Antara punca Pakatan kalah pilihanraya-pilihanraya kecil Hulu Selangor, Bagan Pinang, Tenang dan Merlimau ialah faktor sokongan India kembali kepada BN. Atau pemilih India sengaja tidak keluar undi.

Kalau kaum India sudah celik mata, bagaimana pula dengan kaum Melayu, khususnya yang duduk di luar bandar dan pedalaman? Biar kita tinjau sikap kerajaan Selangor dan menilai sama ada pentadbiran Khalid Ibrahim mesra rakyat.

Mengikut banci tahun 2010, Selangor mencatatkan sejumlah 5,462,141 penduduk. Daripada angka itu, Bumiputera dikira sebanyak 57.1%, Cina 28.6%, India 13.5% dan lain-lain 0.8%.

Orang Cina Selangor pada hakikatnya kurang 30 peratus tetapi tampak angkuh serta rakus membolot kuasa dan pengaruh.

Cuba kita tengok perangai puak Hosanna di Selangor Times yang semua wartawannya Cina.

Analisa 'Selangor Times'

Dalam posting yang lepas, saya mengatakan Selangor Times sedang giat mempromosi personality cult pemimpin-pemimpin DAP kesayangan mereka.

Di bawah ialah peta negeri Selangor mengikut sempadan DUN. Daerah Subang Jaya ditandakan dalam petak merah.

Saya telah mendedahkan bahawa setiap edisi Selangor Times pasti akan mempamerkan gambar Adun Subang Jaya DAP iaitu Hannah Yeoh.

Pada muka depan Selangor Times jilid 60 bertarikh Feb 10 terpampang gambar besar Hannah. Dalam jilid 61 bertarikh Feb 17, cerita utama di muka depan pun berulang kali menyebut nama Hannah — "Yeoh is influential and she knows how important this issue is".

Selangor Times edisi minggu ini

Edisi terkini Selangor Times, iaitu jilid 62 bertarikh Feb 24, mengandungi 24 halaman termasuk 5 halaman iklan mukasurat penuh dan 2 halaman iklan separuh mukasurat. Ini bermakna halaman bercetak ialah (24-6=) 18 helai.

Daripada 18 halaman berita ini, sejumlah tiga rencana membawa 'dateline' (yakni tempat cerita dilaporkan) Subang Jaya dan seperti biasa Hannah Yeoh mesti dipetik pemberita Selangor Times.

Sejak permulaan tahun dari jilid 55 ke 62, iaitu selama lapan minggu berturut-turut, Selangor Times tak ubah-ubah memaparkan gambar serta rencana berkenaan Hannah Yeoh.

Selangor Times seolah-olah takut sangat penangan Yang Berhormat itu jika sekiranya ada satu minggu berlalu di mana Hannah Yeoh tidak mendapat tempat dalam suratkhabar negeri. Pengarang, penyunting dan pemberita begitu menggeruni serta mentaati wala Sang Hannah Utama.

Selain penulis-penulis Hosanna yang lazim di Selangor Times, personaliti terkenal Patrick Teoh juga diundang sebagai penulis tamu untuk terbitan Feb 24.

Patrick yang terkenal sikap pro-DAPnya pernah memblog tentang Lim Guan Eng seperti berikut:

"Damn best speech I've heard from a politician in years la. He spoke about Penang and the people's collective efforts in building a great place to live and work and bring up family all. And he never once highlighted any one particular community for praise. All are Penangites and all contribute and share. I tell you ah, after listening to him and enjoying Penang for 2 days I really felt like moving there to live la."

Seorang lagi penulis jemputan Selangor Times Feb 24 ialah Tricia Yeoh yang mengulas perbahasan hangat presiden MCA dengan setiausaha agung DAP.

Beliau mengujar:

"The DAP leader [Lim Guan Eng] also scoffed at MCA for not being able to stand up to the corrupt ways of Umno. To be fair, the Penang Chief Minister did articulate a host of policy successes of his state, to prove that Pakatan Rakyat's policies would be viable."

Tricia Yeoh berpendapat Guan Eng berjaya menyampaikan kepada hadirin tentang sukses dasar-dasar yang dilaksanakan di Pulau Pinang. Sebaliknya Tricia tidak mempunyai apa-apa kata pujian bagi Soi Lek.

Selangor Times hanya untuk Hannah

Sudah terang lagi bersuluh siapa yang diberi ruang dalam Selangor Times meskipun 5.4 juta anak watan Selangor tidak semestinya semua pro-Pakatan.

Adakah sebuah jentera kerajaan seperti Selangor Times – yang sepatutnya berfungsi sebagai media rakyat – telah berlaku adil?

Cuba teliti sekali lagi gambar-gambar 56 orang Adun Selangor (scroll atas). Siapa di kalangan mereka yang mampu anda cam? Adun-Adun Cina umpamanya Ronnie, Teresa, Hannah dan Elizabeth Wong, bukan?

Ramai Adun BN yang mungkin kurang dikenali. Adakah kepincangan ini hasil kesan daripada golongan BN dipinggirkan oleh media dan aktiviti rasmi negeri Selangor (contohnya memanfaatkan peruntukan RM300 juta 'Selangorku')?

Mengapakah Selangor Times mahu melaporkan bahawa Hannah Yeoh seorang polikus yang memiliki pengaruh besar? Adakah pengaruhnya nescaya publisiti meluas yang selalu disalurkan oleh perkakas kerajaan negeri?

Kenapa Selangor Times asyik memberi tumpuan kepada Subang Jaya? Kalau sebut Shah Alam masuk akal kerana ibukota tersebut pusat negeri.

Tempat-tempat lain seperti Batang Berjuntai, Jeram, Langat dan Tanjong Karang langsung tidak mendapat liputan sebab Selangor Times ini Subang-centric siut.

Nampaknya Selangor Times ingatkan cakerawala berpaksi di Subang Jaya. Dalam sangkaan Selangor Times juga Adun-Adun BN berupa makhluk ghaib. Dan Selangor Times jarang nampak kelibat Melayu dan India.

Maka ada baiknya jika kita boleh khabarkan sikap riak Selangor Times ini kepada pakcik-pakcik dan makcik-makcik di kampung.

Pada PRU11 yang lepas, PKR telah bertanding 21 kerusi, PAS 20 dan DAP 15. Justeru status quo ini dikekalkan di Selangor, DAP boleh meraih tahap maksimum 15 kerusi.

Lantaran itu, kerajaan negeri akan ditentukan di gelanggang PKR lawan Umno. PAS lawan Umno. PKR dan PAS tidak jamin menang.

Kerenah Selangor Times - sebuah penerbitan yang berada di bawah kawalan pejabat menteri besar – boleh sedikit sebanyak membuka mata orang Melayu kepada situasi lidah Roket dibenarkan bermaharajalela.

Harap agar rakan-rakan blogger boleh tolong sebarkan. Terima kasih.

Anda mungkin juga meminati:

Why Hindraf Indians won't vote Pakatan next election

Peruntukan berjuta-juta bagi Adun, majlis perbandaran S'gor tapi …

Kg Buah Pala: Pagar makan padi

Entry filed under: DAP MENGKHIANATI KAUM MELAYU. Tags: , .

12 di semenyih - Google Blog Search

12 di semenyih - Google Blog Search


Kes culik remaja lelaki <b>di Semenyih</b> selesai |

Posted: 12 Feb 2012 11:28 PM PST

| MUKA DEPAN | KEMBALI KE ATAS . | Hantar Artikel / Iklan | Penulis Tamu | Kami | Penafian
| 1 Utama | Agama | Blog | Komputer & Internet | Motivasi | Niaga & Kewangan | Pelbagai | Politik | Promo | Remaja | Wanita |

Copyright ©2012 Semua kandungan inimajalah.com.my dilesenkan di bawah Creative Commons 3.0, iaitu semua penyiaran semula mesti membuat pautan (link) ke inimajalah.com.my. Mengikut Creative Commons 3.0, penyiaran semula juga mesti tidak membabitkan sebarang modifikasi dan / atau tokok tambah terhadap teks asal sebagaimana disiarkan oleh inimajalah.com.my
| Alif Lam Mim . | Creativity by inimajalah.com.my
 • 24 visitors online now

12 di salak tinggi - Google Blog Search

12 di salak tinggi - Google Blog Search


Bandar Baru <b>Salak Tinggi</b> • View topic - Bilik Utk Disewa Perempuan <b>...</b>

Posted: 25 Jan 2012 10:49 PM PST

Ruangan iklan servis, perkhidmatan, hartanah untuk dijual, rumah sewa dll.

Hasmawati
Baru Pindah
 
Posts: 1
Joined: 26 Jan 2012, 14:37

Return to Iklan dan Perkhidmatan

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

12 di port klang - Google Blog Search

12 di port klang - Google Blog Search


Anak Kedah: GAMBAR demo <b>di Port Klang</b> petang tad

Posted: 22 Feb 2012 03:43 AM PST

Pelancaran ABU Kelantan - Kota Bharu
Tarikh: 4hb Mac 2012 (Ahad)
Masa: 8.30mlm
Tempat: Perkarangan Stadium
Pemidato:
1) Haris Ibrahim (NGI)
2) Dr Ahmad (SAMM)
3) Wakil PAS
4) Wakil PKR
5) Pemidato dari kalangan rakyat
Pertanyaan: 017-5959755

Pelancaran/Pentas ABU Seterusnya
Negeri Sembilan - Rantau 6hb Mac
WP Kuala Lumpur - WangsaMaju 9hb Mac
Pahang - Bera 10hb Mac
Penang - Balik Pulau 14hb Mac
Kedah - Alor Star 20 Mac

Kapal ISRAEL berlabuh <b>di PORT KLANG</b> | TEROPONG <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2012 04:53 PM PST


GEMPAR!! EDISI LAKNATULLAH.. HARAP DI SHARE SERAMAI MUNGKIN!!!


KERAJAAN BN TERBUKTI MENYUMBANG PELURU UNTUK BUNUH RAKYAT PALESTIN. 


Terlalu banyak yang disembunyikan dari rakyat berkaitan dengan PERDAGANGAN antara MALAYSIA dan ISRAEL. 


Sebentar tadi, buat julung kalinya Koordinator Jingga 13 bersama pasukannya telah menggemparkan para hadirin di sebuah ceramah di Bandar Tasik Puteri, Rawang. 


BUKTI KUKUH KAPAL ISRAEL ZIM ATLANTIC DAN ZIM USA TELAHPUN BERLABUH DI WESTPORT, PORT KLANG pada 16 Februari 2012.

Selama ini kita di hamburkan dengan FITNAH bahawa ANWAR BAWA ISRAEL, ANWAR SOKONG ISRAEL, SEGALA KEJAHATAN DUNIA ADALAH MILIK ANWAR. TAKDA YANG LEBIH JAHAT DARI ANWAR MALAH INSAN TERBAIK ADALAH HAJI MAMBUR NAJIB DAM DAM DAN ROSMAH GEDIK GEDIK. TIADA TOLOK BANDINGANNYA!!!


Maka dengan ini bermulalah episod PEMBONGKARAN UMNO-BN yang sebenarnya bersaudara dengan ZIONIS ISRAEL!! 


TAHNIAH UMNO SELAKU PARTI MELAYU TULEN YANG KONONNYA MENDUKUNG PERJUANGAN MELAYU DAN ISLAM!!


MUHYIDDIN SEMBAB KATA MALAYSIA TIDAK ADA SEBARANG HUBUNGAN DENGAN ISRAEL, KEPALA HOTAK KAU!!


SILA SHARE..


SUPAYA DUNIA TAHU, RAKYAT MALAYSIA TAHU.. SIAPAKAH PEMIMPIN2 BARISAN NASIONAL YG SEBENARNYA!!


SUMBER: 
Dewan Sidang Parliment FB

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

12 di sungai tenggi - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>sungai tengi</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Dec 2011 06:03 AM PST

Dinsman (Artikel 273, 12/12)
Mengapa Seniman berhimpun di Felda Sg Tengi?

Setahun yang lalu, beberapa orang seniman jadi terguris hati dan sanubari mereka apabila mendengar berita tujuh buah kampung yang menjadi kampung laman orang Melayu di Kuala Lumpur sejak lebih 100 tahun itu tiba-tiba hendak diperkosa oleh pihak kerajaan Umno-BN, konon atas nama 'pembangunan'. Maka mereka membuat himpunan dengan penduduk kampung-kampung tersebut dan mereka berkarya, menyatakan sokongan agar hak warisan itu dihormati dan dihargai, dan alhamdulillah mereka mencapai maksud dan matlamat kreativiti seni mereka yang dapat dikongsi bersama dengan rakyat di perkampungan warisan tersebut.

26 November lalu mereka berhimpun sekali lagi di situ, menjamu selera dengan sup lembu yang dimasak khas oleh orang-orang kampung sambil berbicara dan mendengar analisa puisi 56 penyair oleh Arbak Othman, berhubungan dengan perjuangan kampung-kampung itu, sebagai menyambut genap setahun Himpunan Seniman 2010.

Alhamdulillah rupa-rupanya aktiviti kreatif begitu sangat bermakna untuk para seniman berserta rakyat yang diangkat persoalan mereka ke dalam karya. Maka Seniman Paksi Rakyat pun bersetuju pula dengan aktivis hak-hak peneroka Felda kebangsaan yang dipimpin oleh Mazlan Aliman melalui Persatuan Anak Peneroka Kebangsaan (ANAK), untuk berkarya pula dengan permasalahan 1.6 juta warga peneroka yang dikatakan akan kehilangan hak ke atas tanah mereka seluas 360,000 hektar, kerana rancangan pihak pengurusan Felda yang ingin mengapungkan tanah-tanah itu di pasaran saham Bursa Malaysia, untuk keuntungan besar pihak kapitalis yang berselindung di sebalik alasan-alasan canggih yang tidak difahami rakyat.

Aduh aduh aduh!... Apalah yang saya tulis kali ini begitu berbelit-belit dan rumit sekali jadinya ayat-ayat itu, tidak mudah dan simpel seperti biasa? Minta maaflah ya para pembaca sekalian. Saya ingin menjelaskan satu perkara yang sangat besar, dan rumit, dalam ruang yang sangat kecil dan singkat ini. Itulah dia.

Sekumpulan seniman dan budayawan pernah berhimpun untuk berkarya bersama rakyat yang berjuang mempertahankan hak mereka ke atas kampung laman di Kampung Banda Dalam, Kuala Lumpur. Sekarang mereka akan berhimpun pula untuk bersama dengan rakyat di kawasan Felda di Selangor, bertempat di Felda Sungai Tengi, Hulu Selangor. Tarikhnya 23 November ini. Acara bermula daripada sebelum Asar, hinggalah 12 tengah malam.

Selasa lalu saya bersama Kassim dan Hasni mewakili pihak seniman-budayawan pergi ke Felda Sg Tengi, bertemu dengan pihak peneroka dari Felda Sg Tengi, Felda Soeharto, Felda Gedangsa dan Felda Sg Buaya, berbincang perkara ini. Nampaknya mereka pun telah bersedia untuk menerima kehadiran para seniman, sepertimana November 2008 dulu para nelayan perahu kecil di Kuala Pahang menerima kehadiran seniman-seniman dari Seniman Paksi Rakyat, untuk berkarya dan menjalin ukhuwah seniman bersama rakyat.

Cuma kali ini tentunya dalam skala yang lebih besar, kerana latar belakang persoalan tanah Felda seluas 360,000 hektar yang sedang terancam itu. Bukanlah kehadiran para seniman ini hendak menyelamatkan kedudukan tanah-tanah Felda yang sedemikian luasnya itu. Kehadi-ran para seniman hanyalah sebagai pernyataan sokongan ukhuwah, di samping untuk mengisi makna kepada kreativiti kesenimanan itu sendiri, kerana seniman tidak berkarya dalam kekosongan, tetapi mereka mengisi karya dengan hal-hal perjuangan kemanusiaan, seperti yang ditunjukkan karya-karya klasik zaman berzaman.

Sasterawan Negara A Samad Said sudahpun mengesahkan kehadirannya. Dan seperti biasa, daripada Terengganu Wan Ahmad Ismail (yang baru menerbitkan dua buah novel, Pulau Tasik dan Muktamar) juga sudah mengesahkan akan hadir. Daripada Kelantan, Sasterawan Alam Siber (SAS) Anbakri juga akan hadir dengan lagu puisi terbarunya (album yang baru dilancarkan di Alor Setar pada 10 Disember).

Manakala Amni Jagat daripada Johor (dalam proses menerbitkan novel generasi barunya) sedang menyusun semula jadual aktivitinya agar tidak sampai ketinggalan happening seni-budaya yang penting ini.

Yeoh dan Rahmat yang sedang bimbang dengan 'Jalan Sultan' yang juga akan 'diperkosa' itu pun berjanji akan hadir dengan persembahan seni mereka. Manakala anak muda seperti penyair Benz Ali bersama rakan-rakannya yang sedang giat menggerakkan aktiviti 'seni revolusioner' itu barangkali sedang merancang untuk membawa sesuatu yang "sesuatu', bagi peristiwa himpunan seni ini. Kita mengharapkan!

Seperti pada himpunan di Kampung Banda Dalam dulu, acara akan bermula dengan aktiviti melukis, selepas solat Jumaat. Kalau dulu Siti Zainon yang menyelaraskan acara ini, kali ini kita belum dapat pengesahan lagi, (kerana dia belum pulang dari bumi anbiya').

Acara muzik akan bermula selepas solat Asar. Kita mengharapkan beberapa kumpulan muzik akan hadir untuk membuat persembahan.

Namanya pun himpunan seniman-budayawan, yang akan berkarya bersama dengan rakyat. Tentulah acaranya terbuka untuk disertai oleh sesiapa sahaja yang berminat. Hubungi penyelarasnya, Kassim (Paksi), untuk maklumat lanjut mengenai penyertaan himpunan ini, di talian 012-4753516 atau emel barajiwa@gmail.com atau http://barabarajiwa.blogspot.com

Dalam perbincangan di Sg Tengi bersama pihak peneroka Felda selasa lalu, kami juga bersetuju untuk mengadakan sesi sembang seni dengan peminat-peminat seni khasnya sastera dan penulisan, dari kalangan anak-anak muda Felda, bersama dengan seniman-seniman yang akan hadir nanti, khasnya A Samad Said.

Dalam perjalanan hari itu saya nampak ada iklan Homestay Sg Tengi. Barangkali mereka yang dari jauh bolehlah menempah penginapan di homestay tersebut. Sambil itu dapatlah menikmati suasana kehijauan dan kesuburan alamnya.

Beraktiviti seni atau berkreativiti di kawasan yang seperti perkampungan Felda saya kira adalah sesuatau yang baru dan menjanjikan banyak kelainan, keindahan dan inspirasi. Apalagi dengan adanya latar cerita tanah seluas 360,000 hektar yang akan 'diperkosa' itu.

(Penulis boleh dihubungi dengan emel dinsman_49@yahoo.com.my atau sms 019-9592408)

Nota:

Keluasan Negeri Melaka ialah 165,000 hektar.

12 di dengkil - Google Blog Search

12 di dengkil - Google Blog Search


MIMPI SENJA: [Video] Ceramah DSAI <b>di Dengkil</b> - 27 Jan 2012

Posted: 28 Jan 2012 10:43 PM PST

Lagi video DI SINI

12 di sungai panjang - Google Blog Search

12 di sungai panjang - Google Blog Search


<b>Sungai</b>-<b>Sungai</b> Terpanjang <b>Di</b> Dunia | THE BLUE EARTH

Posted: 15 Feb 2012 01:52 AM PST

Berikut ini daftar sungai-sungai terpanjang di dunia. Seperti kita ketahui sungai adalah salah satu bagian penting dari peradaban manusia. Tanpa sungai manapun tidak ada pertanian yang dapat memberikan semua makanan orang. Sungai juga menjadi salah satu transportasi yang paling penting dengan menggunakan perahu atau kapal yang dapat digunakan di sungai dan pergi ke daerah lain. Jadi, inilah sungai terpanjang di dunia.

9. Sungai Amur : Rusia dan Cina: 4444 Km

Sungai Amur atau Heilong Jiang (bahasa Tionghoa), atau sahaliyan Ula (Manchu) adalah sungai 9 terpanjang di dunia, membentuk perbatasan antara Timur Jauh Rusia dengan bagian Timur Laut Cina.
Sungai Amur adalah simbol dan faktor geopolitik penting dalam hubungan Cina-Rusia. Amur sangat penting dalam periode perpecahan Sino-Soviet di tahun 1960-an.

8. Sungai Kongo : 4700 km

Sungai Kongo (juga dikenal sebagai Sungai Zaire) adalah sungai terbesar di bagian barat Afrika Tengah. Sungai ini memiliki panjang sekitar 4700 km, sehingga sungai terbesar kedua di Afrika (setelah Nil). Mengalir melalui hutan hujan terbesar di dunia setelah Amazon. Nama berasal dari Kerajaan Kongo. Dari tahun 1971 sampai 1997, pemerintah Zaire menyebutnya Sungai.

7. Ob – Sungai Irtysh: Rusia, Kazakhstan, Cina, Mongolia: 5.410 Km

Ini sungai panjang dapat dibagi menjadi Ob River dan The Irtysh adalah anak sungai utama dari Ob. Disana ada beberapa anak sungai lainnya Ob. Air di Ob sudah tercemar karena racun dari penelitian senjata Rusia dan produksi.

6. Sungai Kuning / Hwang Ho: China: 5464 Km
Sungai Kuning (Huanghe atau Hwangho) adalah sungai penting di Cina Utara yang menjadi pusat kebudayaan Cina bersama-sama dengan Sungai Panjang (Yangtze) di selatan. Dengan panjang 5.464 km, sungai adalah sungai terpanjang kedua di China setelah Sungai Panjang (Yangtze).

5. Yenisei-Angara-Selenga-Ider: Rusia dan Mongolia: 5539 Km

Yenisei juga ditulis sebagai Yenisey, adalah sistem sungai terbesar yang mengalir ke Samudra Arktik. Rising di Mongolia, ia mengikuti kursus utara ke Teluk Yenisei di Laut Kara, pengeringan sebagian besar Siberia pusat, sungai terpanjang setelah Yenisei-Angara-Selenga-Ider.

4. Mississippi – Sungai Missouri: Amerika Serikat: 6275 Km

Sungai Mississippi adalah sungai di Amerika Serikat. Ini adalah salah satu sungai terpanjang di dunia dan merupakan sungai terpanjang kedua di Amerika. Memiliki panjang 3,734 km untuk sungai utama tetapi akan 6275 Km jika Ini diukur dalam jangka panjang dari sungai anak sungai Missouri. Ini berasal di Danau Itasca di Minnesota dan berujung pada Teluk Meksiko. Nama "Mississippi" berasal dari bahasa penduduk asli Amerika yang berarti "bapak air."
Mississippi musim semi adalah di negara bagian Minnesota, dekat perbatasan dengan Kanada. Mississippi mengalir ke selatan di seluruh AS pusat. Mengalir melalui negara bagian Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, dan Mississippi.
sungai terpanjang di dunia Sungai Mississippi di St Louis Top 9 Sungai Terpanjang di Dunia

3. Sungai Yangtze / Chang Jiang: China: 6300 Km

Sungai Yangtze (pinyin: Changjiang, bahasa Inggris: Sungai Panjang atau Sungai Yangtze) adalah sungai terpanjang di Cina dan Asia. Sungai Panjang adalah sungai terpanjang ketiga di dunia. Sungai ini menjadi batas selatan kebudayaan kuno Cina yang terletak antara Sungai Kuning di utara dan Sungai Panjang di selatan.
Sungai ini dikenal sebagai Sungai Yangtze (pinyin: Yangzi) karena adanya kesalahpahaman dari para misionaris pada awalnya. Sungai Yangtze hanya mengacu pada panjang bagian hilir sungai, tetapi karena ini adalah yang pertama didengar oleh Barat, Yangtze digunakan untuk mewakili seluruh Sungai Panjang.

2. Sungai Amazon: Amerika Selatan: 6400 km

Sungai Amazon (Portugis: Rio Amazonas; Spanyol: Río Amazonas) di Amerika Selatan adalah sungai terbesar di dunia dengan total aliran sungai lebih besar dari sepuluh sungai terbesar gabungan. Amazon, yang memiliki daerah aliran sungai terbesar di dunia, menyumbang sekitar seperlima dari aliran sungai total dunia. Di atasnya membentang sungai Amazon disebut Apurimac (di Peru) dan Solimões (di Brasil).
Selama musim hujan, bagian dari Amazon melebihi 190 kilometer (120 mil) lebarnya. Karena dimensi yang luas, kadang-kadang disebut Laut Sungai. Pada titik tidak ada Amazon dilintasi jembatan. Hal ini bukan karena dimensi yang besar, bahkan, untuk sebagian besar panjangnya, lebar Amazon baik dalam kemampuan insinyur modern untuk jembatan. Namun, sebagian besar sungai mengalir melalui hutan hujan tropis, dimana terdapat beberapa jalan dan kota-kota bahkan lebih sedikit, sehingga tidak perlu untuk penyeberangan.
Sedangkan Amazon adalah sungai terbesar di dunia dengan langkah yang paling, konsensus saat ini dalam komunitas geografis berpendapat bahwa Amazon adalah sungai terpanjang kedua, hanya sedikit lebih pendek dari Nil.

1. Sungai Nil: Afrika: 6650 Km

Sungai Nil di Afrika, adalah salah satu dari dua sungai terpanjang di Bumi. Sungai Nil mengalir sepanjang 6650 km atau 4132 mil dan mengalir melalui sembilan negara: Ethiopia, Zaire, Kenya, Uganda, Tanzania, Rwanda, Burundi, Sudan dan tentu saja Mesir. Karena Nil memiliki arti penting dalam sejarah Mesir (terutama Mesir kuno). Sungai Nil mempunyai peran yang sangat penting dalam kehidupan, peradaban dan sejarah bangsa Mesir sejak ribuan tahun yang lalu. Salah satu peran penting dari Nil adalah kemampuan untuk menghasilkan tanah subur sebagai hasil sedimentasi di sepanjang daerah aliran sungai. Dengan adanya tanah subur ini menjadikan penduduk Mesir dapat mengembangkan pertanian dan peradaban Mesir berkembang sejak ribuan tahun yang lalu.

12 di shah alam - Google Blog Search

12 di shah alam - Google Blog Search


: Di rumah Hj Hamzah <b>di Shah Alam</b> Selangor.DSCN9182 | Flickr <b>...</b>

Posted: 19 Feb 2012 09:16 PM PST

keyboard shortcuts: previous photo next photo L view in light box F favorite < scroll film strip left > scroll film strip right ? show all shortcuts

KELAB GREENBOC: Dapur Restoran Burger King <b>Di Shah Alam</b> <b>...</b>

Posted: 01 Feb 2012 12:00 AM PST

Shah Alam - Hampir 50 peratus bahagian dapur sebuah restoran makanan segera di Taman Sukan X-treme, Seksyen 13 di sini terbakar hari ini. Gambar NST.

Pegawai Bomba Kanan II Balai Bomba Penyelamat Seksyen 15 Muhammad Azhar Mahidin berkata kebakaran pada pukul 10.26 pagi itu dipercayai berpunca daripada saluran asap pada bahagian bumbung restoran berkenaan.

Kejadian disedari orang awam yang ternampak kepulan asap hitam di bahagian bumbung restoran sebelum memaklumkannya kepada pekerja restoran yang menghubungi bomba.

"Ketika kejadian, dua pelanggan dan enam pekerja berada di restoran itu namun mereka hanya menyedari kejadian itu selepas dimaklumkan oleh orang awam.

Kesemuanya berjaya menyelamatkan diri," katanya kepada pemberita. Muhammad Azhar berkata api berjaya dikawal daripada merebak ke dua lagi restoran makanan segera serta sebuah bilik suis Tenaga Nasional Bhd.

Muhammad Azhar berkata tiga jentera bomba bersama 17 anggota dari balai Pelabuhan Klang, Kota Anggerik dan Shah Alam terbabit dalam operasi mengawal dan memadam kebakaran itu.

Kebakran berjaya di kawal pada pukul 11.15 pagi, katanya. Muhammad Azhar berkata operasi kesemua restoran itu ditutup buat sementara waktu untuk siasatan lanjut.

Seorang pekerja yang enggan dikenali berkata ketika kejadian, dia dan rakan sekerjanya melakukan rutin tugasan masing-masing dan tidak menyedari premis itu sedang terbakar.

"Kami terkejut apabila dimaklumkan dan bertindak keluar dari restoran bersama dua pelanggan. Kebakaran pada bahagian atas, jadi sukar untuk kami menggunakan alat pemadam kebakaran," katanya. -BERNAMA

0 comments:

View Comments/Post a Comment

12 di balakong - Google Blog Search

12 di balakong - Google Blog Search


dekan fizik: senja <b>di balakong</b>, selangor.

Posted: 20 Feb 2012 05:40 AM PST

tak pakai dslr pun boleh dapat gambar cantik.
konklusinya, take a picture creatively without dslr. its cool.
btw, takde sesape ke nak hadiahkan aku dslr ke....

Jawatan Kosong administrative assistant <b>di</b> Majlis Perbandaran <b>...</b>

Posted: 14 Oct 2011 12:25 AM PDT

Closing date 21 Oktober 2011

Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara malaysia (keutamaan kepada warganegara selangor) berumur tidak kurang dari 18 tahun dalam iklan:

1.administrative assistant

Complete advertisement relating this post

Jawatan kosong di MPKJ

Borang permohonan jawatan

Incoming search terms:

 • jawatan kosong di kajang 2012
 • jawatan kosong mpkj 2012
 • kerja kosong kajang 2012
 • jawatan kosong kajang 2012
 • kerja kosong di balakong 2012
 • jawatan kosong admin assistant 2012
 • jawatan kosong admin 2012
 • majlis perbandaran kajang jawatan kosong 2012
 • jawatan kosong di balakong 2012
 • kerja kosong di balakong

12 di sungai pelek - Google Blog Search

12 di sungai pelek - Google Blog Search


Apa Yang Best Kat <b>Sungai Pelek</b>,Sepang - blog*spot

Posted: 20 Feb 2012 06:56 AM PST

Di malam yang hening ini..
Inginku sampaikan cerita..
Cerita bermula sesudah seminggu berada di sini..
Ku ingat tiada apa yang dapat menarik perhatianku disini..
Selalunya kita nampak kapal terbang jauhh jee.. kecikk jee an..
Lau Kat Sini Besooo Wo0o0o depan mata..

HAHAHAHA ! XDE KEJE !WEKSSSS !

12 di kajang - Google Blog Search

12 di kajang - Google Blog Search


Rumah Mampu Milik <b>Di Kajang</b> Siap September | Berita Harian Dot My

Posted: 14 Feb 2012 05:38 AM PST

Rumah-Mampu-Milik-Di-Kajang-Siap-September

KUALA LUMPUR – Pembinaan Rumah Mampu Milik (RMM) yang pertama oleh Kerajaan Selangor iaitu di Sungai Long, Kajang, Selangor di jangka siap pada September tahun ini.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan & Setinggan Selangor, Iskandar Abdul Samad berkata, sebanyak 136 unit RMM kini sedang dibina dikawasan tersebut.

"Pembinaan RMM yang terdiri dari dua blok pangsapuri lima tingkat itu kini mencapai 55 peratus.

"Keluasan setiap seunit antara 830 dan 870 kaki persegi dan akan dijual dengan harga maksimum RM89,000 setiap satu," katanya melalui satu kenyataan media hari ini.

Iskandar berkata, pembinaan RMM adalah bagi menggantikan Rumah Kos Rendah (RKR) di kawasan yang tiada permintaan untuk RKR atau tidak sesuai untuk RKR.

Menurutnya, beberapa kawasan lain di Selangor juga akan memiliki RMM termasuk 536 unit RMM yang akan dibina di Seksyen U10, Shah Alam, Selangor.

Jelasnya, RMM memberi peluang kepada golongan pendapatan bulanan isi rumah antara RM2,500 dan RM5,000 sebulan memiliki rumah.

Tambahnya, kerajaan Selangor berharap gandingan di Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan pemaju swasta dapat menyediakan jumlah RMM yang secukupnya di Selangor.

Credit– mynewhub.my

from your own site.

12 di petaling jaya - Google Blog Search

12 di petaling jaya - Google Blog Search


JAWA BERNAM: KASI GEGAR! HASAN ALI <b>DI PETALING JAYA</b> <b>...</b>

Posted: 07 Feb 2012 09:13 PM PST

[unable to retrieve full-text content]HASAN ALI DI PETALING JAYA SELATAN ESOK MALAM. ... Jika hendak memberikan atau menyiarkan artikel-artikel hebat atau beriklan bolehlah diajukan kepada Yong di alamat rumah maya :- naemjawa@gmail.com ...

12 di sepang - Google Blog Search

12 di sepang - Google Blog Search


PENAMPAKAN MAKHLUK HALUS <b>DI SEPANG</b> SIRKUIT :p <b>...</b>

Posted: 01 Feb 2012 11:36 PM PST

Oleh: edwin_b@n63t | 02/02/2012

halloo brooo…ketemu lagi..betulnya ini sudah lama sih sejak kejadian meninggalnnya Si simonceli…ya waktu kesepang itu…mau di hapus juga sayang..jadi sekalian aja di tampilkan di sini untuk berbagi ke bro bro semua…xixixixixix

billboard SEPANG SIRKUIT

 

mungkin bro tanya bagi bagi apa ni…jangan takut ini berbagi  yang baek dan menyegarkan kok..xixixixi koleksi gk banyak si soalnya panas dan orang banyak dr penjuru dunia jadi satu semua di SIRKUIT SEPANG, OK langsung dech biar gk penasaran..

ni makhluk halusnya…:)

Sekian dulu ya…:D selamat menikmati..xixixixix


ads