Jumaat, 3 Jun 2011

12 di cheras - Google Blog Search

12 di cheras - Google Blog Search


PAUHatsu!: PAUHnews: Bayi Berkecai <b>di Cheras</b> 2006

Posted: 01 Jun 2011 08:22 PM PDT

Kejadian ini berlaku di hadapan apartmen aku di jalan Pudu Ulu, Cheras Kuala Lumpur. Ia berlaku di Flat  Projek Perumahan Rakyat (PPR) yang betul-betul bersetentangan dengan kediaman aku. Tetapi ketika kejadian tersebut berlaku, aku berada di tempat kerja. Kejadian tersebut aku sedari bila menonton berita di TV pada malam tersebut.

Petikan dari akhbar The Star 30 November 2006 bertajuk "Bayi baru lahir dicampak dari atas flat".

Orang ramai mengerumuni tempat kejadian.

KUALA LUMPUR:  Mayat seorang bayi lelaki yang baru lahir ditemui di kawasan Projek Perumahan Rakyat (PPR), Jalan Pudu Ulu, Cheras, di sini awal pagi ini, dipercayai selepas dicampak dari bangunan flat berhampiran.

Jurucakap polis dari balai polis Cheras berkata mayat bayi yang berkulit cerah dan tali pusatnya belum dipotong itu ditemui seorang tukang sapu di dalam sebuah beg plastik hitam yang turut mengandungi sisa kulit ayam dan ikan di kawasan letak kereta Blok B, bangunan PPR setinggi 17 tingkat itu.

Semoga orang yang menganiaya bayi ini mendapat balasan yang setimpal.

PPR Pudu Ulu, Cheras.

"Bayi itu dipercayai mati dua hingga tiga jam sebelum mayatnya ditemui," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Beliau berkata kepala bayi itu didapati pecah, dan beliau tidak menolak kemungkinan bayi itu masih bernyawa ketika dicampak.Blok B.

Mayat bayi yang ditemui dalam keadaan ngeri ditutup dengan plastik hitam oleh polis.

Sementara itu Ros Hayati Thambi Ahmad, 44, ketika ditemui di tempat kejadian memberitahu pemberita, dia terhidu bau busuk yang memualkan ketika sedang menyapu sampah di kawasan tersebut kira-kira pukul 7.15 pagi.

"Saya ingat bau sampah biasa, sehingga saya terjumpa satu plastik sampah warna hitam berhampiran kawasan itu. Bila saya angkat beg plastik itu ia terkoyak dan mayat bayi itu terkeluar," katanya.

Katanya beliau terus memanggil rakan-rakannya dan bergegas mendapatkan bantuan pejabat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di PPR itu, yang mereka kemudiannya menghubungi polis.

Mayat bayi itu sudah dihantar ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) untuk dibedah siasat.

Jurucakap polis berkata kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara tidak lebih dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan.

Link kejadian yang hampir sama berlaku semalam 1 Jun 2011:

PAUHnews: Bayi Hancur Dicampak

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

12 di kuala selangor - Google Blog Search

12 di kuala selangor - Google Blog Search


10 Soalan MP <b>Kuala Selangor</b> Untuk Kerajaan Najib-BN Jawab « Dr <b>...</b>

Posted: 24 May 2011 05:38 PM PDT

(i)             Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor) memohon penjelasan apakah yang dimaksudkan oleh Perdana Menteri dengan penggunaan istilah subsidi sebagai 'candu-opium' yang rakyat telah 'ketagihan' kerana berlawanan kebolehgunaannya ketika perlu dalam intervensi Polisi Fiskal –cukai dan subsidi, sesebuah kerajaan sebagai langkah pengimbangan atau 'stabilising measures' bagi menentukan pendapatan dan perbelanjaan dalam belanjawan negara.   

(ii)          Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor) minta Menteri Kewangan menjelaskan, sementara langkah meningkatkan simpanan SRR (Statutory Reserve Requirements) adalah menasabah dilakukan, Kuala Selangor memohon penjelasan mengapa BNM turut meningkatkan OPR dengan 0.25 percentage point ke 3% yang pasti akan meningkatkan BLR dan kos pinjaman serta berpotensi menjejaskan proses pemulihan (recovery) ekonomi negara.

(iii)         Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor) memohon penjelasan dari Menteri Kewangan apakah punca inflasi yang melonjakkan CPI (food and non-alcoholic beverages) kepada 4.7% pada bulan April lalu di sebab oleh faktor 'demand pull' atau 'cost-push' dan apakah langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan bagi menangani beban yang ditanggung oleh rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah.

(iv)         Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor) minta Perdana Menteri (Menteri Kewangan) menjelaskan rasional kerajaan mengizinkan 'internationalisation of ringgit' atau mengizinkan ringgit digunakan dalam transaksi perdagangan'offshore' dan apa langkah-langkah konkrit kerajaan bagi mengelakkan kesan buruk risikonya atau 'downsides risk'nya dengan izin.

(v)          Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor) minta Perdana Menteri menjelaskan tentang dakwaan pelbagai pihak termasuk pakar ekonomi bahawa ETP dan EPP hanyalah projek-projek besar-mega, yang antara lainya, tidak menangani masalah struktural ekonomi negara sekaligus tidak mampu mengeluarkan Negara dari perangkap 'pendapatan sederhana' dan menjana ekonomi berpendapatan tinggi dan pendapatan per kapita seperti yang disasar dalam Model Ekonomi Baru (NEM).

(vi)         Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor) minta Perdana Menteri menerangkan mengapa Malaysia jatuh 6 tangga dalam kajian 'Dayasaing-Competitiveness' yang dibuat oleh 'The Institute of Management Development (IMD) World Competitive Rankings meskipun lebih baik dalam kajian yang dibuat oleh Political and Economic Risk Consultancy (PERC).

(vii)       Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor)  meminta Perdana Menteri menjelaskan dakwaan kajian "The 2010 Prices and Wages report by Swiss bank UBS AG" yang menunjukkan bahawa warga Kuala Lumpur hanya mempunyai 33.8% dari kuasa membeli (purchasing power) berbanding warga New York, 42% kuasa membeli warga London, 33.7% warga Sydney dan 31.6% warga Zurich sekaligus melenyakan persepsi bahawa kos dan saraan kehidupan di negara ini adalah murah.

(viii)      Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor) memohon penjelasan dari Perdana Menteri, dengan tidak menggunakan peruntukan ISA dan Akta Hasutan, apakah langkah-langkah yang telah difikirkan kerajaan bagi menangani kegiatan jahat yang sengaja mengapi-api pertentangan kaum dan agama di negara ini, khususnya yang dilakukan Perkasa dan Utusan Malaysia.

(ix)         Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor) minta Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air menerangkan kedudukan projek Langat 2 yang bakal menelan belanja RM8.65 bilion bagi menampung kekurangan air di Selangor, Wilayah Persekutuan dan Putajaya yang dikatakan akan menghadapi margin simpanan yang kritikal pada tahun 2014.

(x)          Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor) memohon Perdana Menteri menerangkan kedudukan terkini projek Empangan Bakun khasnya jumlah tenaga yang benar-benar mampu dijana setelah RM12.5 bilion di laburkan, isu keselamatan (safety) empangan itu sendiri, pembeli tenaga dan apakah langkah-langkah penyelesaian yang telah dirumuskan oleh kerajaan bagi mengatasinya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ads