Sabtu, 9 Mac 2013

12 di salak tinggi - Google Blog Search

12 di salak tinggi - Google Blog Search


Bandar Baru <b>Salak Tinggi</b> • View topic - Bisnes Apa Sesuai <b>di</b> BBST

Posted: 29 Jun 2010 12:00 AM PDT

Re: Bisnes Apa Sesuai di BBST

Postby me_ina » 21 Oct 2010, 11:01

Salam,
Biz van sekolah (berlesen ) amat2 lah berbaloi jika dibuat di kawasan area kg Salak Tinggi ke sekolah sekitar BBST. Sy perhatikan mmg amat sukar untuk mencari van sekolah yg boleh memberi perkhidmatan sekolah pagi dan petang. Harap ada sesiapa yg ada modal, boleh melaksanakan biz ni.

12 di tanjung karang - Google Blog Search

12 di tanjung karang - Google Blog Search


Ban Canal dan sawah padi <b>di Tanjung Karang</b> | Dunia 2 Roda Ija <b>...</b>

Posted: 14 Nov 2012 05:02 AM PST

ImageImageImageImageImageImage

Kayuhan sekitar Ban Canal, Tanjung Karang dan sawah padi di Parit 1 dan 2 Tanjung Karang pada 12 November 2012. Sememangnya suasana bendang begitu mempersonakan. Diharap keindahan dan 'kesucian' tali air yg hebat ini akan berkekalan.

Sumber air tali air ini adalah dari kawasan tadahan hujan diseberang tali air. Tali air ini bermula dari Sungai Besar hinggalah ke Tanjung Karang di kunci air buang.

12 di batang kali - Google Blog Search

12 di batang kali - Google Blog Search


Aedi Rizwan: Pendaftaran BR1M 2.0 <b>di</b> Econsave <b>Batang Kali</b> <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2013 05:08 PM PST

Aedi Rizwan: Pendaftaran BR1M 2.0 di Econsave Batang Kali Anjuran Bersama Majlis Belia Hulu Selangor dan Belia Bestari

12 di jeram - Google Blog Search

12 di jeram - Google Blog Search


Wisata arung <b>jeram</b> Sungai Cikundul Cianjur dibuka - Antara News

Posted: 02 Mar 2013 03:53 PM PST

Jakarta (ANTARA News) - Diva Tour & Travel meresmikan pembukaan jasa wisata arung jeram di sungai Cikundul, Kabupaten Cianjur, Jawa Barat untuk memenuhi tingginya minat masyarakat terhadap olah raga alam.

Peresmian dilaksanakan pada Sabtu (2/3) dihadiri sejumlah pejabat daerah setempat, kata Suparman Ruslan, Direktur Diva Tour & Travel, Minggu.

Wisata arung jeram (rafting) ini peresmiannya dihadiri Gatot Subroto, Ketua DPRD Kabupaten Cianjur, Teddy Arkiyawan, Kepala Dinas Kebudayaan dan Pariwisata Kabupaten Cianjur, serta segenap jajaran Pemkab dan Muspida Cianjur.

Peresmian yang kemudian diikuti dengan kegiatan rafting bersama di jalur sepanjang tujuh kilometer.

Suparman mengatakan pemilihan sungai Cikundul sebagai wisata arung jeram selain lokasinya tidak jauh dari Jakarta, juga potensi alamnya sangat luar biasa.

Menurut dia selain arung jeram, sepanjang jalur Sungai Cikundul dapat dirangkai menjadi jalur wisata terpadu, mulai dari wisata religi Dalem Cikundul, wisata jalur off-road, sampai ke wisata Waduk Cirata dan Danau Jangari.

Diharapkan juga, dibukanya jalur arung jeram ini dapat menjadi stimulus untuk semakin berkembangnya potensi wisata lain di sekitarnya.

Lebih jauh, Ketua DPRD & Kepala Dinas Kebudayaan & Pariwisata Kabupaten Cianjur juga menyampaikan harapannya agar kegiatan wisata arung jeram ini dapat membantu meningkatkan kunjungan wisatawan ke Kabupaten Cianjur; termasuk meningkatkan perkenomian masyarakat sekitar.

Menyikapi harapan tersebut Diva Tour & Travel menyatakan kesiapannya untuk meningkatkan pariwisata Cianjur, termasuk memaksimalkan semua potensi sumber daya yang dimiliki oleh Kabupaten Cianjur.

Wisatawan yang berminat untuk mencoba berwisata arung jeram di Sungai Cikundul atau sekedar mendapatkan informasi lebih lengkap dapat menghubungi langsung kantor Diva Tour & Travel yang terletak di Kota Bunga, Cipanas, melalui telepon di 0263-580896 atau melalui hotline di 0878-2002-0232.

Kompleks Kota Bunga, Cipanas Cianjur Jawa Barat merupakan kawasan properti yang dikembangkan Sinar Mas Land.

(G001/M019)

12 di padang jawa - Google Blog Search

12 di padang jawa - Google Blog Search


Sokongan Mental: Bantuan warga kita <b>di Padang Jawa</b> pada 2 Mac <b>...</b>

Posted: 25 Feb 2013 10:40 AM PST

Salam sejahtera dan assalamualaikum, YDP En Kamal telah mengenalpasti ada keluarga yang memerlukan bantuan di Padang Jawa. Lawatan akan lakukan pada 2 mac 2013 dan wartawan metro akan dijemput bagi menimbulkan kesedaran komuniti tentang aktiviti kebajikan

12 di beranang - Google Blog Search

12 di beranang - Google Blog Search


Projek Jalan Raya Umno-BN Menyusahkan Peniaga <b>di Semenyih</b>

Posted: 04 Sep 2012 01:15 AM PDT

SEMENYIH, 3 SEPT: Projek penurapan jalanraya Kerajaan Umno-BN di sebuah kampung di sini menyusahkan penduduk apabila kedai mereka sering dimasuki air setiap kali ia hujan.

Peniaga dan pemilik kedai Kampung Sungai Jai, Beranang, mendakwa mereka terpaksa membersihkan kedai daripada air yang mengalir masuk daripada jalan tersebut yang berhadapan premis mereka.

Projek menaiktaraf laluan alternatif bagi Kuala Lumpur – Seremban itu didakwa diuruskan pejabat DUN Semenyih bersama Jabatan Kerja Raya (JKR) Persekutuan.

MP Hulu Langat, Dr. Che Rosli Che Mat berkata, banjir ini disebabkan keadaan jalan baru ini terlalu tinggi serta ketiadaan longkang bagi mengalirkan air daripada masuk ke kedai-kedai berhampiran.

"Jalan ini diturap setinggi hampir enam inci tetapi longkang yang sepatutnya penting bagi mengalirkan air terutama ketika hujan tidak dibina," katanya ketika meninjau keadaan jalan di sini hari ini.

Tambahnya, penduduk di kawasan Beranang menghargai jalan yang diturap serta lampu isyarat baru namun biarlah ia dalam keadaan sempurna tanpa menyusahkan mana-mana pihak.

Seorang peniaga kedai gambar, Wan Mohd Zambri Wan Husin, mengadu kedainya sering dimasuki air sejak jalan ini siap diturap bulan lalu dan ianya menyusahkan urusan perniagaannya.

"Apabila datang musim hujan, saya terpaksa membersihkan kedai setiap hari kerana dimasuki air dan ianya benar-benar merumitkan saya," katanya ketika ditemui.

Bagi peniaga kedai gunting rambut Sivarajan Muniandy, JKR sudah berjanji akan membina longkang di depan kedai-tersebut.

"Jurutera JKR ada berjumpa saya dan mereka berjanji untuk membina longkang bagi mengatasi masalah banjir tetapi tiada apa-apa perkembangan sampai sekarang," katanya.

Sementara itu, Dr. Che Rosli berkata, beliau akan mengadakan perbincangan lanjut dengan JKR untuk melihat pelan projek seterusnya mengatasi masalah ini.

Turut hadir ketika tinjauan dilakukan adalah Ketua Kampung Sungai Jai, Beranang, Mat Asnawi Mat Daud dan Penyelaras DUN Semenyih, Nor Azlan Mohamad.

Pendapat Anda

Pendapat

12 di kapar - Google Blog Search

12 di kapar - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: Najib terdesak, mungkin ambil Kavadi

Posted: 08 Mar 2013 03:36 AM PST

Orang India sudah tidak percaya pada Najib, mereka tidak mahu 'Nambikai' tetapi 'Urimai', kata S Manikavasagam, ahli parlimen Kapar.
SENAWANG: Ahli parlimen Kapar, S Manikavasagam dari PKR menggambarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berada dalam keadaan terdesak untuk mendapatkan undi kaum India.
Manikavasagam atau lebih popular dikenali sebagai Mike di kalangan pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat berkata demikian dalam satu program ceramah anjuran PAS Rembau di Senawang malam kelmarin.
"Najib pergi Batu Caves tahun lepas ketika sambutan Thaipusam dan berkata 'Nambikai', 'trust us' dan 'tolong kita' pada ratusan ribuan masyarakat India yang hadir. Apa itu 'Nambikai'? Bermaksud percaya pada saya (beliau).
"Orang India sudah tidak percaya pada Najib. Mereka tidak mahu 'Nambikai' tetapi 'Urimai'. Apa itu 'Urimai'? 'Urimai' itu bermaksud hak. Masyarakat India mahu hak mereka yang sewajarnya.

"Najib datang Batu Caves pakai 'Jippa' (Pakaian tradisional kaum India).Tidak lama lagi kalau anda suruh dia ambil kavadi pun, mungkin dia ambil kavadi," kata Mike berseloroh dan gelak ketawa lebih seribu masyarakat Melayu  menggamatkan lagi suasana ceramah.
Mike juga berkata Najib tidak mengotakan janji beliau kepada masyarakat India di Kapar.
"Pada sambutan Pesta Ponggal di Kapar pada tahun lepas, Najib berjanji akan membina krematorium (Pusat Pembakaran Mayat) di Kapar.
"Najib juga berjanji akan membina sebuah blok bangunan baru Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Methodist Kapar.
"Perayaan Ponggal untuk tahun ini pun sudah selesai. Dah habis setahun, sampai hari ini saya belum nampak sebarang krematorium  dan sebuah bangunan sekolah yang beliau janjikan.
"Inilah dia 'Janji DiTepati' oleh Najib," kata Mike dan orang ramai yang hadir bertepuk tangan.
Jangan politikkan isu Lahad Datu
Sementara itu Mike juga meminta semua pihak agar tidak memperpolitikkan insiden pencerobohan bersenjata Sulu.
"Lapan anggota polis yang terkorban merupakan perwira dan hero negara. Mereka sanggup berkorban demi negara.
"Pengorbanan kelapan-lapan anggota polis itu harus dihargai semua pihak.
"Saya bersama kepimpinan PAS, DAP dan PKR Kapar sempat memberi penghormatan terakhir kepada Allahyarham Lans Koperal Mohd Azrul Tukiran di kediaman bapa Mohd Azrul di Rantau Panjang, Kapar sebelum pengkebumian," tambah Mike.

12 di sungai panjang - Google Blog Search

12 di sungai panjang - Google Blog Search


10 <b>Sungai</b> Terpanjang <b>di</b> Dunia

Posted: 22 Feb 2013 01:43 AM PST

10 Sungai terpanjang di Dunia | Mungkin pembaca sekalian sudah sering melihat daftar ini di buku buku pelajaran kelas 5 SD, jadi mungkin sudah banyak yang tahu. Tapi sekedar untuk mengingatkan dan menyegarkan kembali, berikut ini saya berikan daftar 10 Sungai terpanjang di dunia. Semoga menghibur dan tidak membosankan (Peringkat dimulai dari yang paling bawah)
10. Sungai Zaire / Sungai Kongo
Sungai Zaire atau sungai kongo ini alirannya berawal dari jalur pertemuan sungai Lualap dan Sungai Luapula dan mengalir sampai samudera atlantik. Panjang keseluruhan sungai ini mencapai 2716 mil.
9. Sungai Irtish
Sungai ini besumber di daerah pegunungan altai di rusia, dan berakhir di pertemuan sungai Ob (sungai terpanjang peringkat 5) dengan panjang keseluruhan mencapai 2758 mil
8. Sungai Parana
Sungai terletak di paraguai, alirannya berawal dari pertemuan antara sungai paranaiba dan sungai grande, dan berakhir di daerah Rio de La Plata dengan panjang keseluruhan mencapai 2795 mil.
7. Sungai Yenise
Sungai ini merupakan salah satu sungi terpanjng di daerah Rusia. berhilir di Gunung Tannu-Ola di daerah Tuva barat, Rusia, dan bermuara di samudera Arktik, dengan panjang keseluruhan mencapai 2800 mil.
6. Sungai Huang He
Sungai Huang He atau sungai kuning, Aliranya dimulai dari sisi timur gunung Kuanlan dan terus mengalir hingga Teluk Vhihli di China bagian barat, panjang keseluruhan sungai ini adalah 2900 mil.
5. Sungai Ob
Sungai ini adalah batas berakhirnya aliran sungai Irtish (peringkat 9). Aliranya dimulai dari gunung Altai Rusia dan bermuara di teluk Ob dengan panjang keseluruhan mencapai 3459 mil.
4. Sungai Yangtse
Inilah sungai terpanjang di daratan China, Sungai Yangtse atau sungai Chang Jiang, mengalir dari dataran tinggi Tibetan hingga bermuara di laut China. Panjang keseluruhannya mencapai 3602mil.
3. Sungai Mississippi
Sungai Mississippi adalah sungai terpanjang kedua di benua Amerika. Alirannya dimulai dari daerah pegunungan Red Rock di Montana dan berakhir di Teluk Meksiko dengan panjang keseluruhan mencapai 3713 mil.
2. Sungai Amazon
Berawall dari aliran glazer danau Fed di peru kemudian melintasi beberapa negara Amerika latin dan berakhir di Samudera Atlantik dengan panjang keseluruhan mencapai 3912 mil.
1. Sungai Nil
Inilah Sungai terpanjang di Dunia, Sungai yang menjadi simbol kemakmuran rakyat mesir ini berhulu di Danau Victorial dan terus mengalir sampai Laut Mediteranian dengan panjang keseluruhan sungai mencapai 4180 mil.

12 di shah alam - Google Blog Search

12 di shah alam - Google Blog Search


Pahang mahu mata penuh <b>di Shah Alam</b> – Liga Super Malaysia

Posted: 19 Jan 2013 02:00 AM PST

PAHANG yang kembali ke saingan Liga Super musim ini, masih mengekalkan rekod cemerlang selepas mengharungi tiga perlawanan setakat ini.

Namun, rekod tersebut belum cukup untuk menggembirakan mereka selagi tidak berjaya menewaskan Selangor.

Ketua jurulatih Pahang, Dollah Salleh berkata, kemenangan ke atas Selangor amat penting kerana ia akan memberi gambaran terhadap perjalanan skuad Tok Gajah dalam saingan liga musim ini.

"Walaupun Pahang menang dalam tiga perlawanan sebelum ini, kita sebenarnya masih belum cukup selesa selagi tidak mampu mengalahkan pasukan handalan seperti Selangor.

"Selangor dikenali sebagai pasukan yang kuat dalam bola sepak Malaysia. Cukup penting untuk mengalahkan yang kuat dan merampas status itu daripada Selangor," kata Dollah ketika dihubungi Kosmo! di Kuantan semalam.

Ujar Dollah lagi, laluan pada aksi menentang Selangor tidak semudah yang dijangka memandangkan lawan mereka itu memiliki kelebihan beraksi di tempat sendiri di Stadium Shah Alam.

"Perlawanan menentang Selangor akan menguji kekuatan sebenar Pahang dan sudah pasti saya mengharapkan ia berpihak kepada kami.

"Kita selalunya sentiasa berhati-hati setiap kali menentang Selangor, tidak kira beraksi di venue mana sekali pun. Jadi, malam esok (malam ini) kita akan tetap berhati-hati.

"Saya harap semua pemain dapat mengekalkan komitmen serta disiplin yang tinggi pada perlawanan getir menentang Selangor.

"Jika mereka bersungguh-sungguh mahu meletakkan Pahang di kedudukan terbaik, semua pemain perlu tampil dengan aksi terbaik," ujar beliau.

Dalam pada itu, Dollah memberitahu, beliau hanya akan menurunkan kesebelasan pemain terbaik untuk memastikan barisan serangan dan pertahanan dapat mengekalkan momentum sepanjang 90 minit perlawanan.

Tambah beliau lagi, hanya pemain tempatan akan diturunkan dalam perlawanan tersebut dan ia diharap dapat mengurangkan risiko melakukan kesilapan ketika menghadapi asakan Selangor.

"Aksi menentang Selangor merupakan salah satu daripada cabaran besar dalam liga dan para pemain pula harus sentiasa bersedia."

ads