Isnin, 28 April 2014

12 di tanjung karang - Google Blog Search

12 di tanjung karang - Google Blog Search


Gereja <b>di Tanjung Karang</b> - Anak Sungai Derhaka - Blogger

Posted: 17 Jan 2014 01:56 AM PST


Pada 9 Januari yang lalu,  kira-kira 200 penduduk di sini berhimpun secara aman bagi membantah pembinaan Gereja Methodist di Lot 178 Taman Tanjung Karang.

Pengerusi Ketua Jawatankuasa Penduduk (JKKP) Kampung Sg Tengi Kiri, Johari Md. Nooh berkata, umat Islam di kawasan tersebut mempunyai hak untuk menentang pembinaan gereja tersebut.

"Setelah 15 tahun kami mempertahankan kampung ini.Mereka tidak memberi sebarang maklumat mengenai pembinaan gereja ini.

"Kami menentang pembinaan ini kerana majoriti penduduk di kawasan ini merupakan umat Islam dan hanya 1 atau 2 peratus sahaja yang beragama Kristian," katanya kepada pemberita ketika ditemui di lokasi pembinaan hari ini.

Tambahnya,permohonan membina gereja ini diluluskan sejak parti pembangkang mengambilalih tampuk pimpinan negeri selepas memenangi Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12).

"Dulu kita pertahankan supaya gereja ini tidak dibina,tapi selepas tukar pemerintahan,mereka buat apa yang mereka suka tanpa berbincang terlebih dahulu.

"Kita,penduduk kampung yang rasa kesannya.Kalau nak buat (bina gereja),buatlah di kawasan mereka...bukan ditempat kita," katanya.

Johari turut berharap agar umat Islam menilai sendiri keadaan yang berlaku kini kerana tindakan pihak yang memberikan kelulusan pembinaan gereja ini seolah-olah mencabar masyarakat Islam.

Sementara itu,memorandum bantahan pembinaan gereja turut diserahkan kepada Majlis Daerah Kuala Selangor, Azahari Sairin dan diterima oleh Setiausaha MDKS bagi pihak YDP MDKS,Noraini Roslan. 

Azahari berkata, pihaknya akan meneliti memorandum yang diserahkan oleh wakil penduduk kampung kepada pihaknya.

Itu apa yang dilaporkan oleh RakyatNews di SINI

Untuk makluman semua JKKP adalah lantikan Kerajaan Pusat yang dikuasai oleh UMNO/BN dalam negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat.

Meskipun ianya telah dibantah oleh kebanyakkan Kerajaan Negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat kerana berlakunya pertindihan tugas demi kepentingan macai-macainya ianya diteruskan juga oleh Kerajaan Pusat.

Mereka direlakan makan elaun atau gaji buta kerana kebanyakkan dari mereka hanya memerhatikan sahaja JKKK melakukan kerja.

Berbalik kepada isu Geraja.. siapa yang membenarkan Gereja tersebut dibina sila baca di bawah..

PAS mempersoalkan niat sebenar Umno membantah pembinaan gereja Methodist di Tanjung Karang apabila mengambil kira sejarah penjualan tapak gereja yang berlaku sewaktu Selangor diperintah Umno dan BN sekitar tahun 80-an. 
Ahli Parlimen PAS Shah Alam, Khalid Samad dalam satu sidang medianya petang ini berkata, bersikap hipokrit apabila pada satu waktu dahulu membenarkan urusniaga itu yang jelas untuk tujuan pembinaan gereja tetapi kini membantahnya pula. 
Beliau merujuk kepada demo Umno Tanjung Karang yang membantah pembinaan Gereja Methodist di Lot 178 Taman Tanjung Karang, pada 9 Januari lalu. 
"Kini, mereka jadikannya satu isu nak tunjukkan kerajaan Pakatan Rakyat ini berikan tanah kepada orang bukan Islam untuk bina gereja. 
"Tanah ini tanah untuk gereja sejak 80-an," kata Khalid. 
Hadir sama pada sidang media petang ini adalah Naib Yang Dipertua PAS Tanjung Karang, Misran Serman. 
Menurut Khalid lagi, hasil carian dengan pejabat tanah dan daerah mendapati Lot 178 di mukim Tanjung Karang itu dijual oleh pemilik asalnya kepada Setiausaha Majlis Pemegang Amanah (Malaysia Barat) Gereja Methodist Malaysia untuk tujuan pembinaan gereja pada tahun 26 April 1982. 
Khalid berkata, PAS Tanjung Karang maklum gereja itu dibina di kawasan Melayu namun jelasnya pihak gereja Methodist telah mempunyai hak untuk berbuat demikian sejak lebih 30 tahun lamanya. 
Menurutnya, PAS Tanjung Karang mengambil pendirian "tidak menyokong dan tidak juga membantah" pembinaan gereja tersebut selepas menyelidiki latar belakang peristiwa yang membawa kepada pembinaan gereja itu. 
Katanya, keluasan tapak gereja itu yang hanya 14 ribu kaki persegi tidak menjadi isu kerana ia hanyalah sebesar satu lot rumah banglo yang mampu memuatkan sekitar 30 hingga 40 penganut Kristian pada satu-satu masa. 
"Tempat ketiga termulia bagi org Islam iaitu Masjidil Aqsa di Baitulmuqaddis, di sebelahnya ada gereja yang wujud sejak sebelum zaman Nabi Muhammad. 
"Saidina Omar sendiri menziarahinya apabila sampai di Baitulmuqaddis. 
"Ini saiz (gereja Tanjung Karang) lebih kurang lot banglo sahaja, janganlah nak beri gambaran seolah-olah ia sebesar Masjid Negara. 
"Bagi PAS, ia hak orang Kristian dan ia tanah yang dibeli dan ditukar syarat khas untuk (dibina) gereja. 
"Kenapa Umno tak bising dahulu?" soal Khalid sambil mendakwa ia merupakan strategi politik untuk melagakan orang Islam dan orang Kristian ~ Malaysiakini

Ha... ha... ha... yang luluskan ialah pemimpin UMNO.. yang bantah pulak macai-macai UMNO.. kan dah jadi meludah ke langit..

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

12 di sungai tenggi - Google Blog Search


Anak <b>Sungai</b> Derhaka: Sugul <b>di</b> hati tapi semangat masih <b>tinggi</b> <b>...</b>

Posted: 07 Mar 2014 08:58 PM PST


Pakatan Rakyat menzahirkan sokongan penuh terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Konvensyen Pakatan Rakyat yang diadakan di Setia City Convention Centre, hari ini.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata tanggal 7 Mac yang mensabitkan Anwar dengan hukuman lima tahun penjara oleh Mahkamah Rayuan dalam keadaan tergesa-gesa itu merupakan satu titik sejarah hitam yang tidak akan melemahkan Pakatan Rakyat.

Sebaliknya, tegas beliau keputusan itu akan memperkuatkan lagi Pakatan Rakyat bagi menghadapi pilihan raya kecil Dun Kajang.

"Mac penuh bersejarah apabila pada 3 Mac memberi kenangan pahit bagi umat Islam satu iaitu tamatnya sistem khalifah Islam bila pemerintahan Uthmaniyah tumbang pada 1924, yang sejak dari itu dunia ketiga dijajah secara menyeluruh.

"7 Mac, Datuk Seri Anwar dihukum lima tahun penjara, kita lihat kerja yang mereka lakukan termasuk mempercepatkan perbicaraan hingga mahkamah semalam kerja lebih masa dengan harapan kononnya dapat menamatkan karier politik akan memperlahankan kemaraan kita ke Putrajaya.

"Peristwa 8 Mac ini, dengan adanya konvensyen ini akan memperkuatkan lagi PR dan Kajang akan menjadi ukuran yang begitu besar dengan kejayaan pada 23 Mac nanti," tegas beliau ketika ucapan perasmian konvensyen, pagi ini.

Tambah Mohamad, kerajaan atau Umno boleh mengambil apa sahaja yang mereka inginkan, namun tidak boleh mengambil semangat rakyat yang bangkit bersama perjuangan Pakatan Rakyat.

Sokongan tersebut turut dizahirkan Timbalan Pengerusi DAP, Tan Kok Wai yang menyifatkan keputusan itu sebagai perancangan tersusun bertujuan memusnahkan Pakatan Rakyat dengan menggunakan Anwar supaya BN boleh terus merompak harta rakyat.

"Segala penganiayaan, penjara, pendakwaan, dan kezaliman akan kita atasi bersama kerana kebaikan akan menang ke atas kejahatan, kerana cahaya akan mengatasi kegelapan," tegas beliau.

Dalam pada itu, beliau menyeru pimpinan dan anggota Pakatan Rakyat untuk bersedia denga taktik kotor BN supaya lebih bersungguh-sungguh agar boleh merapatkan pakatan agar perjalanan ke Putrajaya berjaya.

Sementara itu, Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail, ketika berucap menyatakan bahawa kesedihan ini merupakan kesedihan sementara bagi meneruskan perjuangan menentang kezaliman.


"Walau sugul di hati, semangat di hati masih tinggi. Air mata ini akan mengalir sekejap sahaja, apabila dilap ia akan berhenti. Ia adalah ujian agar kita tidak lalai dan leka.

"Kita akan gilap semula, mengapa kita berada di sini. Hidup ini mesti dalam realiti, tetapi idealisme perjuangan itu memberi kita kekuatan," tegas beliau.

Konvensyen Pakatan Rakyat kali ke-5 diadakan di Setia City Convention Centre dengan tema Pakatan Membela Rakyat, disertai hampir 3000 peserta.

12 di sijangkang - Google Blog Search

12 di sijangkang - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di sijangkang</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2014 01:39 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sijangkang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2014 01:39 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

PROGRAM MOTIVASI <b>DI</b> SK KAMPUNG MEDAN, <b>SIJANGKANG</b>

Posted: 02 Jan 2014 11:29 PM PST

Program bermula pada jam 6.00 petang iaitu pendaftaran. Kemudian peserta dan fasilitator menikmati makan malam. Selesai makan malam peserta diberi rehat untuk persiapan diri untuk solat fardhu maghrib berjamaah. Selepas solat fardhu maghrib dan aktiviti tazkirah dikendalikan oleh Saudara Muhammad Khairul Anwar bin Misnan.
Selesai tazkirah, peserta dan fasilitator menunaikan solat isya' secara berjemaah.  Aktiviti team building yang dikendalikan oleh Saudara Aidil. Selesai aktiviti team building, peserta dan fasilitator memulakan aktiviti LDK 1.Objektif LDK 1 
1) Adalah mengenali ahli kumpulan dan fasilitator dengan lebih rapat.
2) Menyediakan diri untuk menerima rakan baru. 
3) Mewujudkan rasa selesa dan mesra serta memecahkann benteng yang menghalang komunikasi antara adik-adik dan fasilitator.
4) Memberi tumpuan sepenuhnya pada program ini. Para peserta diberi penjelasan mengenai 4T (ta'aruf,tafahum,ta'awun dan takaful).
Selesai LDK 1, peserta dibenarkan tidur awal untuk menunaikan solat sunat pada jam 4 pagi. solat sunat dikendalikan oleh Saudara Muhammad Syahmi Aiman bin Nor Azman dan Saudara Muhammad Syafiq bin Syafaruddin antaranya solat sunat tahajud, taubat, hajat dan solat sunat witir. solat subuh pula dikendalikan oleh Saudara Muhammad Khairul Hafiz bin Tusiran. Selesai solat subuh, peserta mendengar tazkirah pagi oleh Saudara Mohammad Faqirrul bin Mohd Zailan. kemudian peserta dan fasilitator bersarapan.
Selesai bersarapan, peserta melakukan aktiviti senaman pagi yang dikendalikan oleh Saudara Aidil. selesai senaman pagi, peserta direhatkan sebentar sebelum melaksanakan LDK 2. Objektifnya ialah 
1) Memberi kefahaman tentang taharah , mandi wajib dan wuduk.
2) Mendedahkan cara berwuduk yang betul dan sempurna.
3) Mengetahui perkara-perkara sunat ketika berwuduk. m
4) Mengetahui khaifiat mandi wajib dengan betul dan sempurna.
Selesai LDK 2 peserta dihimpunkan di dalam surau untuk menunaikan solat sunat dhuha secara berjemaah yang diketuai oleh Saudara Muhammd Khairul Anwar bin Misnan. selesai solat sunat dhuha peserta bersama fasilatator masing-masing untuk LDK 3. Objektifnya ialah 
1) memahami dan memperbetulkan khaifiat dan bacaan-bacaan di dalam solat. 
2) menambahkan amalan-amalan sunat di dalam solat.
selesai LDK 3, peserta dan fasi menjamu selera . selesai menjamu selera, peserta diberi rehat dan tidur qailullah. selepas azan zuhur berkumandang, fasi dan peserta menunaikan solat zuhur berjemaah yang diketuai oleh Saudara Muhammad Syahmi Aiman bin Nor Azman.
selepas solat zuhur. aktiviti diteruskan dengan aktiviti explorace. Didalam aktiviti ini peserta diterapkan nilai kerjasama,  tolong menolong, dan mempraktikan apa yang diperolehi dalam setiap LDK.

selepas explorace,  peserta dikumpulkan untuk aktiviti penutup. acara penutup diketuai oleh Saudara Aidil. kata-kata dan ucapan dari Saudari Safiqah binti Rosli. sebelum bersurai,  peserta bersama fasi bersalam-salaman.

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sijangkang</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Feb 2014 01:49 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sijangkang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2014 01:14 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sijangkang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2014 01:36 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sijangkang</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jan 2014 02:05 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sijangkang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Dec 2013 01:20 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Tsunami Politik Sabah dan Konspirasi Air Selangor (DUN <b>Sijangkang</b>)

Posted: 09 Sep 2012 10:14 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Sinopsis: Rancangan ini telah disiarkan secara langsung oleh TVSelangor pada 6 September 2012 di Padang Awam, Taman Rambai Indah Batu 13, Kg Sungai Rambai, DUN Sijangkang, Selangor.

12 di kelana jaya - Google Blog Search

12 di kelana jaya - Google Blog Search


Nik Nazmi dibebas daripada tuduhan anjur perhimpunan <b>di Kelana</b> <b>...</b>

Posted: 25 Apr 2014 03:35 PM PDT

PUTRAJAYA 25 April - Mahkamah Rayuan hari ini melepas dan membebaskan Pengarah Komunikasi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nik Nazmi Nik Ahmad daripada tuduhan menganjurkan satu perhimpunan di Stadium Kelana Jaya, Mei tahun lalu.

Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Mohamad Ariff Md. Yusof yang bersidang bersama Datuk Mah Weng Kwai dan Datuk Dr. Hamid Sultan Abu Backer memutuskan demikian selepas membenarkan rayuannya secara sebulat suara.

Mahkamah turut mengisytiharkan Seksyen 9 (5) Akta Perhimpunan Aman 2012 sebagai melanggar Perlembagaan.
{baca lagi klik butang papar ... }Nik Nazmi dituduh menganjurkan perhimpunan itu tanpa memberikan notis 10 hari lebih awal kepada pihak polis seperti yang diperlukan di bawah akta berkenaan.

Nik Nazmi didakwa mengikut Seksyen 9(1) Akta Perhimpunan Aman 2012 kerana gagal memberikan notis, yang boleh dihukum di bawah Seksyen 9(5) akta sama yang memperuntuk hukuman denda tidak melebihi RM10,000 jika sabit kesalahan. - UTUSAN ONLINE

sumber# sila like "kami undi pakatan rakyat"
ads