Sabtu, 15 Jun 2013

12 di bukit raja - Google Blog Search

12 di bukit raja - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit raja</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jun 2013 11:04 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit raja</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Apr 2013 11:07 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit raja</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2013 11:50 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Selangor Selesaikan Projek Perumahan Pekerja Ladang <b>Bukit Raja</b>

Posted: 21 Mar 2013 03:58 AM PDT

KLANG 21 MAC : Kerajaan Negeri berjaya menyelesaikan projek perumahan bermasalah untuk 76 bekas pekerja ladang di Bandar Bukit Raja di sini dengan pembinaan rumah teres bernilai RM 77,000 di satu kawasan berhampiran.

Pembinaan projek perumahan itu dijayakan dengan kerjasama pemilik hartanah, Sime Darby Property Berhad (Sime Darby) dan dijangka siap pada penghujung tahun ini.

Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar berkata persetujuan dicapai antara Kerajaan Negeri dan Sime Darby bagi pembinaan projek perumahan ini.

Sebelum ini, 76 bekas pekerja tersebut memnuntut rumah teres daripada majikan mereka kerana rumah asal yang dijanjikan kepada mereka tidak sesuai.

Kumpulan itu akhirnya terpaksa membawa kes mereka ke mahkamah.

"Rumah ini dijual kepada bekas pekerja ladang dengan harga RM 70,000 iaitu diskaun RM 7,000 dari harga asal RM 77,000. Untuk makluman harga pasaran sebenarnya ialah RM 250,000.

"Biarpun ada masalah pada awalnya termasuk kes mahkamah tetapi ia dapat diselesaikan dan semua 76 bekas pekerja ladang ini akan memiliki rumah mereka.

"Semua mereka juga sudah memilih nombor lot rumah untuk diduduki," katanya selepas mengadakan lawatan ke tapak pembinaan di Bandar Bukit Raja di sini hari ini.

Bagi bekas pekerja ladang yang lanjut usia, beliau menambah, Kerajaan Negeri membolehkan mereka menamakan pewaris di dalam dokumen perjanjian bagi mendapatkan pinjaman dari institusi kewangan.

Katanya, projek itu juga adalah salah satu dari Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) dari Sime Darby.

"Sime Darby turut menyediakan kawasan bagi padang permainan dan dewan di kawasan ini.

"Dalam lima tahun ini kita telah selesaikan banyak kes seperti ini di beberapa kawasan lain seperti di Semenyih dan Kajang," katanya.

Pendapat Anda

Pendapat

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit raja</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Feb 2013 11:34 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

ZAKRI ALI: Altantuya dibunuh <b>di</b> tanah <b>Bukit Raja</b> Deepak-Ropiah <b>...</b>

Posted: 25 Jan 2013 04:45 AM PST


Satu maklumat yang mengejutkan berkaitan pembunuhan kejam Altantuya Shaaribu ialah ia telah dikaitkan dengan isu perjanjian RM 160 juta Boustead Holdings Bhd, di mana firma senaraian awam itu dipercayai telah membantu dengan membeli 223 ekar tanah di Bukit Raja, Selangor untuk mendiamkan rentetan pendedahan rasuah yang dilemparkan oleh sekutu bertukar musuh Deepak kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Rosmah Mansor.

Adakah penterjemah Mongolia yang cantik berusia 28 tahun itu didakwa pernah menjadi perempuan simpanan Najib pada suatu ketika dahulu, dibunuh di atas tanah tersebut oleh dua bekas pengawal peribadinya pada tahun 2006 - ditembak sebanyak dua kali dan badannya kemudian dibom sehingga berkecai dengan menggunakan bahan letupan gred C4 untuk mencegah dari dikenalpasti?

Ini adalah antara soalan-soalan yang dikemukakan kepada pengarah strategi PKR, Rafizi Ramli pada sidang akhbar yang diadakan pada hari Rabu untuk menyelidiki ke dalam intipati perjanjian Boustead, yang juga melibatkan ketua Wanita Umno Selangor Raja Ropiaah.

"Saya tidak pasti akan perkara itu. Ia tidak pernah terlintas dalam fikiran kami tetapi kami akan selidik," kata Rafizi kepada wartawan.

Hantu Altantuya- lebih dari khabar angin?


Menurut kertas pertuduhan, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar telah membunuh Altantuya di Mukim Bukit Raja, sebuah daerah kecil di negeri Selangor, yang kini ditadbir oleh Pakatan Rakyat dibawah pimpinan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kedua-dua bekas polis itu telah dijatuhkan hukuman gantung pada 2009 selepas perbicaraan mahkamah yang menarik minat seluruh negara. Kedua-dua mereka merupakan sebahagian daripada pasukan keselamatan yang mengawal Najib dan isterinya Rosmah. 

Mereka telah mengemukakan rayuan bagi hukuman itu dan sedang menunggu untuk menjalani hukuman mati kerana tarikh pendengaran semula rayuan dikatakan sengaja ditangguh sehingga pilihan raya umum, yang perlu diadakan menjelang Jun sebelum berakhirnya tahun ini.

Semasa penyiasatan yang membawa kepada perbicaraan itu, mereka telah membawa polis ke tempat kejadian. Polis menemui serpihan tulang, yang kemudiannya disahkan sebagai milik Altantuya, dalam tanah hutan berhampiran Empangan Subang di Puncak Alam, Shah Alam.

Sehingga hari ini, tidak diketahui jika Altantuya benar-benar berada di kawasan Bukit Raja yang sekarang menjadi isu perbalahan dalam perjanjian Deepak-Ropiaah-Boustead.

Jika benar, apakah kaitan semua ini? Adakah ia dilihat sebagai sebab kenapa Najib kelihatan tergesa-gesa untuk memuaskan hati Deepak dan mementerai perjanjian penswastaan tanah kementerian Pertahanan kepada Ropiaah? Dan mengapa?

Jawapan kepada soalan-soalan ini masih lagi kabur sehingga lebih banyak maklumat didedahkan. Walau bagaimanapun, kepada wartawan yang sedang mengikuti kes kedua-dua perjanjian Boustead dan dakwaan Deepak, ia mungkin lebih daripada satu kebetulan terutama sekali apabila Deepak telah berkali-kali berikrar dia tidak akan berhenti membuat pendedahan sehingga "roh Altantuya mendapat keadilan". Setakat ini, Deepak yang telah dipanggil 'anak ikan' Rosmah tidak memberi penjelasan mengapa.

Ironinya, timbalan pengerusi Boustead Holdings yang juga pengarah urusan kumpulan Lodin Wok Kamaruddin juga telah dituduh sebagai seorang individu penting terlibat dalam penjejakan wang haram sejumlah RM 570 juta yang dibayar sebagai komisyen oleh firma kelengkapan tentera laut Perancis DCNS kepada Najib dan rakannya Razak Baginda untuk membolehkan pembelian dua kapal selam Scorpene bernilai RM7.3bil oleh kerajaan Malaysia.

Najib mesti memuaskan rakan-rakan dalam Umno atau parti akan berpecah


Deepak yang berusia 40 tahun telah mendapat 'mangsa' pertamanya. Najib dikhabarkan telah mengalami strok kecil kerana tekanan dan desakan terutama dari rakan-rakan Umno untuk menjawab kepada dakwaan rasuah yang dilemparkan kepada dirinya dan isteri.

PM yang berusia 59 tahun itu telah menangkis khabar angin itu dengan menegaskan bahawa dirinya 'sihat'. Namun masih terdapat keraguan terhadap dirinya kerana penafiannya tidak bersifat mutlak.

"Bagi kami, keadaan kesihatan Najib tidak menjejaskan persiapan kami untuk PRU ke-13 dan bagaimana kita mentadbir urus Malaysia. Najib hanya perlu menjawab kepada Umno dan memuaskan hati mereka sahaja. 

Jika dia tidak berbuat demikian, Umno akan berpecah. Jika rakan-rakannya dalam Umno tidak berpuas hati atau merasa dia tidak layak dari segi kesihatan untuk memimpin mereka semasa PRU ke-13, mereka pasti akan mengambil kesempatan atas cerita keuzuran Najib," Rafizi memberitahu Malaysia Chronicle di luar persidangan akhbar.

Pemimpin PKR itu telah mengesahkan bahawa dia juga ada mendengar khabar bahawa Najib telah mengalami strok kecil dan PM sedang berada di Singapura untuk 'berehat'.

 IS HE REALLY ILL? Najib must clarify rumors he had a stroke & was resting in S'pore - Rafizi

Arahan berdiam diri Dr M berikutan isu 'kelemahan' Najib: "Jatuhkannya" kemudian


Penganalisis Umno telah memberi amaran akan berlaku perebutan kuasa dalaman, yang mereka jangkakan dimana kemuncaknya akan menyaksikan Najib berundur sebelum pilihan raya umum berlangsung, menyerahkan tampuk pimpinan kepada Muhyiddin Yassin, timbalannya dengan menyatakan kesihatan yang kurang baik sebagai alasan.

Tidak hairanlah jika Muhyiddin dan bekas PM Mahathir Mohamad telah dituduh sebagai dalang disebalik pendedahan Deepak. NEW PM FOR MALAYSIA? Najib to be forced to step down on 'health reasons'? OPPORTUNITY KNOCKS AT MUHYIDDIN'S DOOR: No direct denial from Najib, only 'healthy' claim

Mahathir, yang masih dianggap sebagai lelaki yang paling berkuasa dalam Umno, baru-baru ini dilaporkan memberitahu ahli-ahli Umno secara sulit tentang kontroversi yang melibatkan Najib, Presiden Umno sekarang.

Mahathir yang berusia 87 tahun itu menasihatkan ahli-ahli parti tidak mengadu atau membincangkan kelemahan Najib sehingga pilihan raya umum sudah tamat.

"Apabila BN memenangi pilihan raya umum ke-13, barulah kita boleh membetulkan kesilapan dan salah laku untuk kepentingan semua …Apabila masa itu tiba, kita boleh menegur dan menjatuhkannya," Mahathir dipetik sebagai berkata oleh agensi berita nasional Bernama.

Malaysia Chronicle

Tanah <b>di Bukit Raja</b> Diambil Untuk Kepentingan Awam, Bukan <b>...</b>

Posted: 06 Jan 2013 02:47 AM PST

BANGI, 6 JAN : Tanah 200 ekar yang diambil di Bukit Raja oleh Kerajaan Selangor adalah untuk kepentingan awam, iaitu untuk membina kem tentera, dan adalah tidak adil jika ia digunakan untuk tujuan komersial.

Oleh itu, Kerajaan Selangor tetap dengan berpendirian bahawa sebarang pembangunan komersial di tanah tersebut tidak akan diluluskan.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Kerajaan Selangor mengambil tanah tersebut daripada pemilik estet untuk diberi kepada Kerajaan Persekutuan untuk kegunaan awam.

"Kerajaan Negeri membuat surat mengambil alihan tanah itu. Surat pengambilan tanah ini adalah untuk kegunaan awam. Dalam surat itu kita sebut tentang penggunaannya.

"Jadi apabila kita beli tanah daripada tuan tanah, ia dijual mengikut kegunaan awam.

"Tetapi apabila ia ingin digunakan bagi tujuan komersial, tanggungjawab Kerajaan Negeri adalah berbeza," katanya kepada pemberita selepas Program Mesra Rakyat dan Lawatan Tapak di Sekolah Rendah Agama (SRA) di Sungai Tangkas, di sini hari ini.

Tambah Abdul Khalid, Kerajaan Negeri tidak keberatan untuk mendengar sebarang cadangan daripada Kerajaan Persekutuan, namun menyarankan agar Kerajaan Persekutuan melaksanakan apa yang telah dirancang.

Sebelum ini, Kerajaan Negeri memutuskan agar tidak membenarkan sebarang pembangunan komersial di atas tanah tersebut yang diambil pada tahun 1980-an untuk pembinaan kem tentera 8 Briged.

Sebelum ini dilaporkan bahawa status dan kegunaan tanah seluas 200 ekar di kawasan Perindustrian Bukit Raja, Klang itu muncul di dalam skandal yang membabitkan syarikat Ketua Wanita Umno Selangor dan saudagar karpet Deepak Jaikishan.

Minggu lepas, akhbar Selangorkini melaporkan bahawa usaha sedang giat dilakukan untuk menjual tanah tersebut kepada Bakti Wira Development Sdn Bhd, sebuah syarikat pelaburan hartanah yang dimiliki sepenuhnya oleh Boustead Holdings Berhad.

Boustead adalah unit pelaburan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) yang menyimpan caruman dari potongan gaji anggota tentera.

Syarikat yang berusaha untuk menjual tanah tersebut adalah Awan Megah Sdn Bhd yang mana pengarahnya adalah Ketua Wanita Umno Selangor, Senator Datuk Raja Ropiah Raja Abdullah.

Akan tetapi, Kerajaan PR Selangor mempertikaikan bagaimana tanah yang telah digazetkan untuk kem tentera boleh diurusniaga secara komersil melainkan dengan arahan dan campur tangan pihak yang benar-benar berkuasa.

Pendapat Anda

Pendapat

12 di salak tinggi - Google Blog Search

12 di salak tinggi - Google Blog Search


Tadika <b>di</b> area Taman Seroja dan Ixora - Bandar Baru <b>Salak Tinggi</b>

Posted: 13 May 2013 02:07 AM PDT

Ruangan iklan servis, perkhidmatan, hartanah untuk dijual, rumah sewa dll.

Tadika di area Taman Seroja dan Ixora

Postby ryan » 13 May 2013, 17:07

Salam,

Mohon pandangan semua tadika yang bersesuaian untuk anak berumur 5 tahun. Sapa2 ada pengalaman dgn mana2 tadika boleh lah share... Saya mungkin akan berpindah ke sana hujung tahun 2013 ni.
Tq

ryan
Baru Pindah
 
Posts: 3
Joined: 13 May 2013, 16:52

Return to Iklan dan Perkhidmatan

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 0 guests

12 di jenjarom - Google Blog Search

12 di jenjarom - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2013 03:19 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 22 May 2013 03:33 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 08 May 2013 03:41 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Apr 2013 03:21 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2013 03:39 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Coret-coret: Catatan setahun <b>di</b> SJKT <b>Jenjarom</b>

Posted: 07 Nov 2012 05:52 PM PST

Mula mendapat tawaran masa kursus dulu, aku tak percaya akan ditempatkan di SJKT. Masa mula-mula masuk di SJKT Jenjarom, aku agak ragu-ragu. Rasa tak mampu, soalan tentang logiknya aku, seorang Melayu ditempatkan di SJKT selalu datang bertalu-talu. Dengan semua rakan kerja adalah berbangsa India, rasanya ketika tu mustahil untuk aku hidup di sini. 
Tapi, Allah Maha Mengetahui. Sedikit demi sedikit, aku rasa aku dan SJKTJ adalah sama. Malah aku rasa bangga mengajar di SJKTJ. Banyak kisah lucu dan duka di sini. Paling kelakar bila anak-anak kecil tahun 1 memanggil aku kakak. DUnia mereka masih kecil. Tidak luas kerana kurang jauh perjalanan mereka. Pada mereka, orang Melayu adalah kakak (pembantu pra sekolah aku Melayu) yang membantu guru-guru mereka ketika mengajar. Seikhlasnya, aku simpati dengan mereka kerana kurangnya pendedahan.
Anak-anak ini nampak sangat semangat ingin menjalin hubungan baik dengan aku kerana aku berbangsa asing. Ketika aku beritahu yang aku bakal berpindah, mereka mengeluh dan bertanya kenapa. Ya, mereka tidak fasih berbahasa Malaysia kerana persekitaran. Tetapi mereka tetap cuba bercakap dengan aku walaupun kebanyakan waktu mereka berbahasa Tamil dengan menganggap aku memahaminya. Kelakar sangat rasanya berdepan dengan anak-anak ini. Kelakar tapi membahagiakan.
Berada di sekolah Tamil, aku selamat dari banyak perkara. Kurangnya teman berbicara menyelamatkan aku dari sudut pengurusan masa. Kemudahan tahap yang sederhana menyeronokkan aku. Mana nak dapat bilik guru yang ada 'cubicle' masing-masing. Itu tahap orang kerja pejabat. Dek kerana itu, aku mampu melengkapkan tempat bekerja aku dengan pelbagai kemudahan. Sampaikan Pushpa kata aku ni stationary shop. Even aku boleh terus mencetak dokumen disebabkan cubicle aku ada pencetak sendiri yang aku bawa dari rumah. Aku mampu menyediakan ABM sebanyak yang mungkin. Memang seronok di sini. Makan pun di meja sendiri.
Ada dua tiga perkataan yang aku belajar dari rakan-rakan guru dan anak-anak didik aku. Ukkar (duduk), paadi (baca), satham poda dei (Jangan bising), un gal dan pin gal (budak lelaki dan perempuan), sikkaru (cepat). Ada lagi kot. Tapi mungkin aku dah terlupa. Seronok juga belajar bahasa asing.
Bila permohonan tukar berjaya, aku akui hati aku separuh-separuh. Seronok juga di SJKT kerana aku sudah bersedia dengan bahan dan segala macam benda untuk tahun depan. Berpindah ke tempat baru bererti aku kena mula semula dari bawah. Setahun untuk aku menyesuaikan diri dengan suasana sedia ada. Harapnya, di sekolah baru aku dapat menyesuaikan diri nanti. I'm gonna miss my kids and colleagues... Bet, they don't believe this. :|

Dia buat dah: Ketua Wanita UMNO <b>Jenjarom</b> 1 maut kemalangan

Posted: 11 Jun 2013 05:43 PM PDT

Ketua Wanita UMNO Jenjarom 1  maut kemalanganNor Asmah (kanan) bergambar bersama menantu dan cucunya, pada hari berkempen sempena pilihan raya lalu di Kampung Jenjarom, Banting. Banting: Ketua Wanita UMNO Cawangan Jenjarom 1, Nor Asmah Paniti, 52, maut selepas motosikal ditunggangnya terbabit kemalangan dengan sebuah lagi motosikal di depan Klinik Kesihatan Jenjarom, di sini, kelmarin.

Nor Asmah disahkan meninggal dunia pada jam 9.30 malam kelmarin di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang, kira-kira 14 jam selepas insiden yang berlaku ketika mangsa mahu ke klinik untuk pemeriksaan kerana dilaporkan kurang sihat.

Motosikal bergesel

Selalunya, Allahyarham minta saya hantar ke klinik, tetapi semalam (kelmarin), beliau pergi sendiri dengan menunggang motosikal" Zaidon Rukiman, Suami mangsa

Difahamkan, kemalangan yang berlaku kira-kira jam 7.40 pagi itu berpunca apabila dua motosikal terbabit bergesel, menyebabkan mangsa dan penunggang berasingan terbabas sebelum terjatuh di atas jalan.

Nor Asmah mulanya dikejarkan ke Hospital Banting (HB) sebelum dipindahkan ke HTAR.

Penunggang sebuah lagi motosikal dikenali Qamarul Hisyam, 19, penuntut Giat MARA Banting, turut parah termasuk patah tangan kiri, namun dilaporkan stabil di HB.

Suami mangsa, Zaidon Rukiman, 57, berkata sebelum kejadian berkenaan, isterinya mengadu kurang sihat dan mahu ke klinik kesihatan berkenaan untuk pemeriksaan.
Tak minta suami hantar ke klinik

"Selalunya, Allahyarham minta saya hantar ke klinik, tetapi semalam (kelmarin), beliau pergi sendiri dengan menunggang motosikal," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuala Langat, Superintendan Nordin Manan, berkata kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

sambutan hari guru peringkat sekolah tahun 2013 - smk <b>jenjarom</b>

Posted: 17 May 2013 12:00 AM PDTTarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita.

Dokumen tersebut yang dikenali sebagai Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu.

OBJEKTIF HARI GURU MALAYSIA

  • Menitikberatkan peranan guru dalam pembinaan kebangsaan (termasuk perpaduan dan integrasi), pembangunan negara dan perkhidmatan kepada masyarakat.
  • Menarik perhatian ibubapa, murid dan orang ramai kepada peranan penting kaum guru dalam masyarakat Malaysia.
  • Memupuk perasaan perpaduan ikhtisas dan muhibah di antara guru.
  • Meninggikan martabat dan taraf guru dalam masyarakat.
  • Memberi peluang untuk memajukan kecekapan guru melalui seminar-seminar, persidangan -persidangan, dan sebagainya yang diadakan pada Hari Guru.
  • Menilai secara objektif peranan guru dengan berlatarbelakangkan Malaysia dan mengambil langkah-langkah supaya peranan itu lebih berkesan.
Lagu Tema : Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara

Kita Berbicara Tentang Inovasi
Ciptaan Baharu Gaya Hidup Kini
Meningkatkan Produktiviti Terkini
Bangun Beranikan Terima Seruan
Mendidik, Memimpin Penuh Berwawasan
Sahutlah Cabaran, Perubahan
Daulatkan Bidang Pendidikan
Guru Inovatif Melonjakkan
Transformasi Pendidikan Negara
Kita Berbicara Tentang Inovasi
Ciptaan Baharu Gaya Hidup Kini
Meningkatkan Produktiviti Terkini

Tiada Pernah Jemu Tiada Putus Asa
Sedia Menimba Ilmu Di Mana Saja
Lirik  : Zainal Ariffin bin Yusof

12 di ulu kelang - Google Blog Search

12 di ulu kelang - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di ulu kelang</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jun 2013 03:21 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di ulu kelang</b> - Google Blog Search

Posted: 27 May 2013 03:07 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di ulu kelang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Apr 2013 03:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di ulu kelang</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2013 03:03 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Salam Monash: Dari Sini Ke Sana

Posted: 05 Mar 2013 07:38 AM PST

Sudah lebih sebulan blog ini kaku tanpa entri baru. Bermakna selama itu juga mungkin ada yang tertunggu-tunggu khabar beritanya. Itu pun jika ada yang berminat untuk mengikutinya. Dan mungkin ramai juga yang tidak kisah pun.... Apa-apa pun maaf dipinta....
Dalam jarak waktu berkenaan kami agak sibuk dengan kehidupan yang terkejar-kejar ke sana sini hinggakan masa senggang yang ada dirasakan amat singkat sekali.
Dari Kota Putra ke Serting
Dimaklumi, Nur Solehah baru sebulan setengah mendaftar masuk ke Tingkatan 1 di MRSM Kota Putra, Besut, Terengganu. Perhatian yang lebih perlu diberikan bagi meredakan kerinduannya terhadap keluarga (homesick) serta tekanan pengajian terutama hafazan yang amat baru baginya.
Ketika cuti panjang sempena Maulidur Rasul dan Tahun Baru Cina, kami sekeluarga pulang ke kampung halaman di Kuala Terengganu. Solehah menunggu di sana setelah dijemput oleh Ummi Na dari asrama sehari dua sebelumnya.

Selepas menghantar Solehah pulang ke asrama, kami bergegas pula pulang untuk menghantar abangnya, Izzuddin ke MRSM Serting, Negeri Sembilan pula. 

Penatnya amat terasa tetapi itulah pergorbanan dan sebagai tanda sokongan kami kepada anak-anak. Berbanyak terima kasih kepada Ummi Na dan Bakhtiar-Suraya yang banyak membantu.
Dari Ulu Kelang ke Puchong
Akhir Januari baru-baru ini kami berpindah lagi dari rumah sewa di AU5, Lembah Keramat, Kuala Lumpur ke rumah emak-abah di Ulu Kelang. Baru setahun kami mendiami rumah tersebut, tiba-tiba sahaja ianya dijual dan tuan rumah baru ingin menetap di situ. Ada hikmahnya.
Insya Allah selepas ini kami akan berpindah pula ke rumah kami di Saujana Puchong, Selangor. Rumah teres 2 tingkat yang dibeli lebih 10 tahun lalu kini didiami oleh adik. 
Sejak awal tahun lagi kerja-kerja pengubahsuaian giat dijalankan dan kini telah pun siap. Tidak banyak yang dilakukan, sekadar memberi keselesaan untuk didiami.

Itulah antara hikmahnya. Setelah lebih 10 tahun ditinggalkan usang, sekarang tampak lebih ceria dan berseri.

Bila akan berpindah? Bergantung kepada keadaan. Tambahan pula Hanisah bakal menduduki PMR di suku ketiga tahun ini. Mungkin ditangguhkan dahulu buat sementara waktu.

Kini ianya menjadi rumah singgahan/ rumah rehat kami di hujung minggu.

"Sojourn Saga": UK. United Kingdom, NOT <b>Ulu Kelang</b> ok!!.

Posted: 02 May 2013 07:11 PM PDT

Yahoo...First time naik A380. Perjalanan mengambil masa 12 jam 45 min. Disebabkan bertolak dr KLIA pada 11.55 mlm, tidak dapat tidur dlm flight, aku pun 'mabuk' la dlm flight. Hidangan yg dihidang beberapa kali sekadar dipandang dan tidak dijamah. Inflight Entertainment langsung tidak dipedulikan. ALL I WANT WAS A GOOD SLEEP, dalam keadaan berbaring, bukan dalam keadaan duduk. Dan segala isi perut berjaya dimuntahkan keluar sebaik je sampai tandas di imigresen Heathrow, London. Uwekkkk...

Selepas lbh kurang 1 jam perjalanan dr Heathrow International Airport ke Central London, kami pun memulakan perjalanan sekitar City of London. Jalan dekat2 je, sebab tak boleh check-in hotel lagi. Masih jam 10 pg. Check-in pukul 2.00 ptg nnt. Ok, Long-John-checked, glove-checked, sweater-checked, lipstick-checked. Bukan apa, takut bibir pecah dan pucat di dalam gambar. Tak kiut gitew. Hehe. Masa ni, otomatik kepala yg pening, rasa mabuk dan loya hilang sekelip mata. Ntah kenapa. Sihat walafiat tanpa memakan panadol. Excited dan Hyperactive lagi tu?. Pelik Bin Ajaib. Umpama beruk kena belacan gitew. Haha. Korang rasa kenapa?. Hihi

Freezing!. Titisan2 salji yg halus masih kelihatan turun dr langit. Buat pertama kalinya nmpk salji di depan mata. Sebelum ni tgk kat tv je. Hehe. Bila sejuk, mmg jadi 'naga' la. Bercakap dan bernafas je, keluar 'wap' dari mulut dan hidung. Masa ni la balik2 nak bcakap sbb terasa best pula kalau keluar wap. Haha. Bas double-decker sedang parking di depan apartment, wah..ada bar SHERLOCK HOLMES, basikal sewa tertulis Barclays, pondok telefon merah yang sinonim dengan London dan arggghhh...semuanya sekaligus dalam sekelip mata. Itulah "stimulan" yang menggantikan Panadol sebenarnya. Haha.

We stayed at Citadines Apartment. Just 2 mins walk to Trafalgar Square.

Trafalgar Square merupakan destinasi pertama. Majoriti yg berada di sini semuanya pelancong sbb semuanya memegang kamera di tangan. Semua pun kelihatan "jakun", hyperactive, super excited dan seperti "beruk kena belacan". Bila menyaksikan gelagat mereka memanjat tugu yang tinggi, siap ada menolak bontot dari bawah dan menarik tangan dari atas, berlari dari jauh untuk dapatkan momentum, hahaha... terhibur rasanya. Dan tidak lama kemudian, aku pun turut serta dalam aksi panjat memanjat, tolak dan tarik, baring dan melompat dan sebagainya, demi mendapatkan gmbr yg cantik katakannnn...

 Tgk tu betapa tinggi utk memanjat dr bwh ke "tingkat 1" tugu dan betapa besar singa itu. 
Bila tangan dah kebas akibat sejuk, kami akan singgah masuk mana2 kedai utk memanaskan badan. Rugi kan kalau lepas duduk selama hampir 13 jam tp tak full-blast berjalan. Lepas makan "shiwarma" di salah satu kedai makanan yg berasal dari Timur Tengah, sambung jalan lagi ke Picadilly Circus dan singgah shopping kasut kejap kat Lily's White aka sesi memanaskan badan.

Menggagahkan tubuh menghadapi 1'C di luar (but felt like 0'C due to the wind), kami meneruskan perjalanan ke House of Parliament yg terletak di Westminster. Kerana tidak biasa ke'dinginan', (maklumlah, cuaca Malaysia HANGAT gitew), kami pun menaiki tube aka Underground (keretapi bawah tanah). Merasa juga naik tube. Haha.


Apa yg bestnya, semua landmarknya dekat2. Bersebelahan Big Ben ni, terletak River Thames dan juga Eye Of London. Dada, jari jemari kaki dan hampir semua anggota badan pun mula sengal2 akibat kesejukan yang melampau. Paling baik adalah balik check-in, panaskan dan rehatkan badan secukupnya dan bersedia utk hari esok. Dan hari ini, seawal 6.40 pm waktu tempatan aku sdh Zzzzz....End of day 1!.

Day 2- 26th March 2013.

Hari ni kami akan ke Stonehenge. Perjalanan mengambil masa selama 2 jam dr Central of London-Wiltshire, 1 jam meluangkan masa di sana, dan 2 jam perjalanan balik. Bagi yang berminat utk ke sana, bolehlah melayari website ini: http://www.evanevanstours.co.uk. Ada pelbagai tour yang boleh dipilih. Bagi single tour ke Stonehenge shj, kosnya ialah RM 113.55.

Trivia: Di bina lbh kurang 5000 tahun dahulu. Siapa dan kenapa dibina masih lagi menjadi misteri. Dipercayai menjadi tempat pemujaan dan penentuan kalendar pada masa dahulu. Batu terbesar, yang dikenali "Sarsens" mencapai ketinggian 9 m, seberat 25 tan, manakala yang kecil sedikit, "bluestones" mencapai 4 tan. Kini, runtuhan Stonehenge di pagar untuk mengelakkan daripada di conteng dan dicuri oleh peminat batu.

Day 3- 27th March 2013.

Hari ni kami pergi ke Istana Buckhingham. 10 minit je jln kaki dari apartment. Nak tgk The Change of The Guards pd jam 11.00 pg. Hmm...walaupun berpagar dan dikawal, sgt terdedah la istananya. Mcm kurang selamat gitew. Tak mcm kat Malaysia, yg dr 1 km lg dah di pagar dan di kawal. Tak people friendly gitew.


Org kata 'Guard' tu berkawal berdiri dan tidak akan bergerak walau dlm apa keadaan sekali pun. Tp aku berjaya  membuatkan 'dia' bergerak. Tangan kirinya bergerak setinggi 30' apabila aku berdiri begitu rapat dengan beliau. Isyarat agar aku tidak berposing maut begitu rapat kot?. Apa pun, DIA BERGERAK!. Mitos yg dipercayai sebelum ini berjaya dibuktikan TIDAK BENAR!. Haha.

Seterusnya kami berjalan ke The Household Cavalry Museum, Covent Garden Market, Tower of London, London Bridge dan shopping..shopping..shopping di Hamley's, Zara, SuperDry dan macam2 outlet lagi yang terletak di Oxford Street. Mgkin akibat sejuk sehingga ke sum-sum tulang, tapak kaki jg terasa begitu sakit, sehingga terasa semacam tulang yg bersentuhan dengan jalan tar.

Kalau murah, unik atau takde kat Malaysia dibeli lah, kalau tak...tgk je lah. 
Hr ni kami meninggalkan London untuk meneruskan kembara ke bumi Amsterdam menggunakan Eurostar. Secara keseluruhannya, dari 10 bintang, sy akan memberikan 7 bintang. London masih tidak dapat menandingi jumlah bintang yang diberikan pada Mesir, Jepun dan juga New Zealand. Apa pun, aku gembira kerana impian menakluki negara yang ke 18 telah pun tercapai dengan jayanya.
Kpd kengkawan yg berhajat ke sana, anda boleh berbuat demikian wpun hanya dengan RM 5k (minimum).

Berikut adalah perbelanjaan sy:

1. Tiket KUL/ LON/ AMS  ( RM 3,201.00 )
2. EuroStar Train                 ( RM    366.40 )
3. Apartment (share 5 pax)  ( RM    944.15 )
4. Stonehenge                      ( RM    113.55 )
5. Heathrow Shuttle             ( RM      45.00 )
6. Tube ( Daily Pass x 2 )    ( RM       73.00 )
7. Taxi                                 ( RM      50.00 )
TOTAL                                 RM   4,793.10

* Tukaran matawang masa ini ialah RM 5 = 1 Pound.

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

12 di sungai tenggi - Google Blog Search


tingkat pencemaran limbah <b>di</b> beberapa <b>sungai</b> sangat <b>tinggi</b>

Posted: 13 Jun 2013 07:56 PM PDT

images

Tingkat pencemaran limbah home industry di beberapa sungai yang ada di wilayah Kota Sukabumi sangat tinggi, bahkan berada di atas ambang batas normal. Analis Laboratorium Kantor Lingkungan Hidup (KLH) Kota Sukabumi, Agus Supanji, didampingi Kasi Pengendalian Pencemaran Lingkungan KLH Kota Sukabumi, Doni Firmansyah menjelaskan, dari lima sungai yang ada di Kota Sukabumi, yakni Sungai Ciseureuh, Cijambe, Cipelang, Cisuda dan Citamiang, yang paling tinggi tingkat pencemaran airnya yakni sungai Citamiang, yang Fecal Coliform atau pencemaran bakterinya mencapai 204 ribu 500 per 100 mili liter.

Tingginya tingkat pencemaran air di sungai Citamiang ini, dikarenakan di wilayah tersebut banyak home industry pembuatan tahu dan tempe, yang kemungkinan besar limbahnya mengalir ke sungai Citamiang. Dikatakannya, akibat dari pencemaran limbah tersebut, air yang ada di sungai Citamiang tidak bisa digunakan langsung oleh warga masyarakat yang ada di sepanjang daerah aliran sungai tersebut, terutama untuk memenuhi kebutuhan MCK. Bahkan apabila akan dikonsumsi menjadi air bersih, harus menggunakan bak penampung air, dengan menggunakan saringan yang diisi tawas. Maksud dan tujuannya, untuk mengendapkan kotoran dan lumpur, yang mencemari air sungai tersebut. Untuk itu, Analis Laboratorium KLH Kota Sukabumi dan Kasi Pengendalian Pencemaran Lingkungan KLH Kota Sukabumi, menghimbau kepada segenap lapisan warga masyarakat khususnya para pengusaha home industry di sekitar daerah aliran sungai Citamiang, untuk tidak membuang limbah ke sungai tersebut.

Hal yang sama juga disampaikan Camat Citamiang, Punjul Saepul Hayat, S.STP., agar segenap lapisan warga masyarakat khususnya para pengusaha home industry, untuk tidak membuang limbah ke sungai Citamiang. Karena limbah home industry tersebut, bisa diolah menjadi bahan yang lebih bermanfaat dan menghasilkan, diantaranya dijadikan pakan ternak ikan atau sapi. Dengan demikian, home industry tersebut akan lebih maju dan meningkat, serta menjadi home industry yang ramah lingkungan.

Untuk mengatasi hal tersebut, perlu adanya campur tangan dari berbagai pihak, khususnya dari seluruh instansi terkait, dengan secara gencar melakukan pembinaan dan sosialisasi kepada segenap lapisan warga masyarakat, khususnya para pengusaha home industry, tentang bahaya pencemaran limbah ke sungai, termasuk pelatihan keterampilan tentang pengolahan limbah. Berkaitan dengan hal tersebut, Camat Citamiang akan mengundang seluruh instansi terkait dan para pengusaha home industry yang ada di wilayah Kecamatan Citamiang, untuk duduk bersama membahas permasalahan tersebut. Camat Citamiang juga mengungkapkan, pihaknya sering melakukan kerja bhakti dan gotong royong dengan segenap lapisan warga masyarakat, membersihkan aliran sungai atau yang lebih dikenal dengan sebutan Program Kali Bersih (Prokasih) di wilayah Kecamatan Citamiang, sekaligus menghimbau kepada segenap lapisan warga masyarakat, untuk tidak membuang sampah ke sungai.

Sumber: www.sukabumikota.go.id

12 di sungai buloh - Google Blog Search

12 di sungai buloh - Google Blog Search


FOTO : PERHIMPUNAN HARAM <b>DI</b> PENJARA <b>SUNGAI BULOH</b> <b>...</b>

Posted: 29 May 2013 10:39 PM PDT

Sebelum ini MiM telah menulis satu entri tentang Hishamuddin Aris serah diri dan Safwan Awang masuk Penjara Sungai Buloh : BACA SINI


Di antaranya :
Tetapi Safwan Anang menolak diikat jamin dan dibawa ke penjara Sungai Buloh untuk proses penahanan. Beliau tolak ikat jamin kerana kononnya tanda protes. Stupid! 
Kita tunggu dan lihat sama ada ada penyokong-penyokong Pakatan Pembangkang beragama Islam akan ikut serta aktiviti syirik candlelight vigil di hadapan Sungai Buloh seperti yang berlaku sebelum ini.
Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Penglibatan Orang Islam Dalam Aktiviti Candlelight Vigil. Muzakarah telah memutuskan bahawa: 
1. Islam melarang umatnya daripada terlibat dalam apa jua amalan yang bersifat ritual atau upacara agama bukan Islam. 
2. Umat Islam dilarang menyertai aktiviti candlelight vigil kerana ia mengandungi unsur-unsur tasyabbuh dengan agama bukan Islam yang akan menjejaskan akidah umat Islam. 
Sila baca seterusnya : KLIK SINI 
MiM mencadangkan agar ada pihak yang dapat hadir ke perhimpunan itu dan mengambil sebanyak foto orang-orang Islam pro-pembangkang yang masih degil turut serta aktiviti candlelight vigil, jika ada. seterusnya
Dan memang benar ada perhimpunan kecil yang tidak signifikan langsung berkumpul di depan Penjara Sungai Buloh. Tetapi syukur Alhamdulillah kerana daripada foto-foto yang disiarkan, MiM tidak nampak ada lagi upacara syirik candlelight vigil seperti yang diagung-agungkan oleh Pakatan pembangkang termasuk pemimpin-pemimpin beragama Islam.
Atau MiM terlepas pandang dan pembaca sekalian boleh kongsi bersama jika Pakatan pembangkang masih dengan candlelight vigil mereka?

Jika sah tidak ada upacara syirik itu, ianya menunjukkan mereka telah sedar dengan saranan kita tentang fatwa Majlis Fatwa Kebangsaan yang melarang umat Islam menyertai candlelight vigil.

Dan jika mereka mendengar kata, apa kata jika mereka juga mendengar saranan kita supaya tidak lagi terjebak dengan perhimpunan haram Blackout505 yang sia-sia dan bermotifkan 'Anwar Spring' sahaja.

ads