Khamis, 8 Ogos 2013

12 di semenyih - Google Blog Search

12 di semenyih - Google Blog Search


Bantuan Ramadhan <b>di</b> Kompleks Penghulu <b>Semenyih</b>, Selangor <b>...</b>

Posted: 03 Aug 2013 03:00 PM PDT

Alhamdulillah, Bantuan Ramadhan oleh Rakan Niaga PETRONAS Kawasan TA31 & Sek. Men. Sri Al-Amin Bangi Kompleks Penghulu Mukim Semenyih, Selangor pada 29.7.2013 berjalan lancar. Seramai 70 penerima menerima bantuan Ramadhan.

Jutaan terima kasih kepada Rakan Niaga PETRONAS Kawasan TA31 & Sek. Men. Sri Al-Amin Bangi atas tajaan bantuan Ramadhan. Semoga dengan usaha ini, lebih ramai penerima dapat dikurangkan beban pada bulan Ramadhan.

12 di salak tinggi - Google Blog Search

12 di salak tinggi - Google Blog Search


Nak tahu perempuan <b>di salak tinggi</b> suka kereta model yg mana

Posted: 26 Jul 2013 01:35 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]nak kena tahu perempuan di Salak Tinggi suka kenderaan brand yg mana... I nak beli satu kereta untuk gf I....mengapa? kerana nak kahwin dengan nya. andylau: Baru Pindah: Posts: 5: Joined: Wed Apr 20, 2011 8:02 am.

12 di jenjarom - Google Blog Search

12 di jenjarom - Google Blog Search


:: CIKGU NORAZIMAH ::: Video Lagu RAYA <b>di</b> KAMPUNG <b>JENJAROM</b>

Posted: 03 Aug 2013 06:43 PM PDT


Mood RAYA semakin menjadi-jadi kebelakangan ni ! Dalam duk layanz lagu raya, tiba2 terjumpa videoklip lagu baru dari artis baru seperti iamNEETA, Najwa Latif, Deanna Hussin & Mimie Haris. Yang SPECIAL nyer video ni dibuat di KAMPUNG JENJAROM tau. Kampung En. Arep tu ! Tiap2 minggu Cikgu Norazimah balik kampung, tak tahu lak ada artis wat videoklip. Tup..tup..kuar kt youtube ! Tu pon anak sedara yang tag kan video tu, kalau tak, memang tak tahu ler..hehe
Cikgu Norazimah tertanya-tanya gak, nape le dorang tak wat shooting kt umah mak mertua yer, lagi old skul tau umah mak mertua Cikgu Norazimah ni. Kalau tak, boleh ler glamer kejab ! Ahaks...

~ Rumah klasik dibuka untuk shooting drama/filem ! Sila PM Cikgu Norazimah yer..hahahaha ~
[p/s: pengsan kalau bapak mertua baca entry ni.. nth paper menantu sorang ni ! wink ]

Dia buat dah: Ketua Wanita UMNO <b>Jenjarom</b> 1 maut kemalangan

Posted: 11 Jun 2013 05:43 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Ketua Wanita UMNO Jenjarom 1 maut kemalangan Nor Asmah (kanan) bergambar bersama menantu dan cucunya, pada hari berkempen sempena pilihan raya lalu di Kampung Jenjarom, Banting. Banting: Ketua Wanita ...

12 di bangi - Google Blog Search

12 di bangi - Google Blog Search


Meninggal Ketika Sujud - Bilal Surau <b>Di Bangi</b> (Malaysia)

Posted: 02 Aug 2013 09:20 AM PDT

Advertisement

Advertisement
BANGI, 1 Ogos - Seorang Ahli Jawatankuasa yang juga bilal Surau Al Mujahiddin, Desa Surada di Bandar Baru Bangi dekat sini mengejutkan orang ramai, apabila beliau ditemui meninggal dunia ketika sedang bersujud di dalam surau terbabit.
Kejadian ini menggemparkan penduduk setempat, tambahan pula di bulan Ramadan Al-Mubarak ini. Sebelum ini kejadian seperti ini hanya dilihat berlaku di negara luar yang boleh disaksikan menerusi laman Youtube semata-mata.
Apapun, semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang beriman dan mendapat rahmat dariNya. Al-Fatihah.


Segalanya atas ketentuan Yang Maha Esa.
Sahabat ini, seorang petugas PAS yg gigih, menghembuskan nafas terakhirnya dalam husnul khatimah insyaAllah.
Beliau ketika ada hayatnya juga telah banyak menghabiskan masa dan tenaga menjaga kebersihan Surau Al-Mujaahideen, Desa Surada, Bangi. Orang panggil 'Abang Lan'.
4 sebab zahiriah kita percaya dia mendapat Husnul Khatimah, meninggal dunia;
1. Ketika sujud solat sunat ba'diah zohor
Ya, Allah, tamatkan riwayat kami nanti dengan Husnul Khatimah juga ya Allah, dan masukkan kami ke syurga-Mu tanpa hisaab.

12 di sungai panjang - Google Blog Search

12 di sungai panjang - Google Blog Search


Tujuh <b>Sungai</b> Paling <b>Panjang di</b> Dunia | WARTA INFO

Posted: 01 Aug 2013 04:44 AM PDT

WARTAINFO.com - Sungai  merupakan salah satu dari jalur transportasi paling penting dengan menggunakan perahu atau kapal yang dapat digunakan untuk pergi ke daerah lain. . Banyak faktor yang ikut berperan untuk menentukan sungai terpanjang di dunia, sementara kebanyakan ilmuwan dan peneliti setuju pada urutan, keakuratan pengukuran panjang sungai. Dengan demikian, pengukuran panjang sungai adalah perkiraan.
Di bawah ini adalah sungai-sungai yang memiliki panjang lebih dari 5.000 kilometer. 

1. Sungai Nil - 6,650 km / 4,132 mil


Sungai Nil memiliki dua sungai besar, Sungai Nil Putih dan Nil Biru. Sungai Nil Putih lebih panjang dan naik di wilayah Danau Besar Afrika Tengah
, dengan sumber paling jauh masih belum ditentukan tetapi terletak di Rwanda atau Burundi. Sungai ini mengalir ke utara melalui Tanzania, Danau Victoria, Uganda dan Sudan Selatan. 
Sungai Nil Biru adalah sumber dari sebagian besar air dan tanah yang subur. Ini dimulai di Danau Tana di Ethiopia pada dan mengalir ke Sudan dari arah tenggara. Kedua sungai bertemu dekat ibukota Sudan Khartoum.

Bagian utara sungai mengalir hampir seluruhnya melalui padang gurun, dari Sudan ke Mesir, sebuah negara yang peradabannya tergantung pada sungai sejak zaman kuno. Sebagian besar penduduk dan kota-kota Mesir terletak di sepanjang bagian-bagian lembah Nil Aswan utara, dan hampir semua situs budaya dan sejarah Mesir Kuno ditemukan di sepanjang tepian sungai. Sungai Nil berakhir di sebuah delta besar yang bermuara ke Laut Mediterania.


2. Sungai Amazon - 6,400 km / 3,976 mil

Sungai Amazon terletak di Amerika Selatan adalah sungai yang terpanjang kedua di dunia dan sejauh ini terbesar oleh aliran air dengan debit rata-rata lebih besar dari tujuh sungai terbesar berikutnya yang merupakan gabungan (tidak termasuk Madeira dan Rio Negro, yang merupakan anak sungai dari Amazon).
Sungai Amazon memiliki cekungan drainase terbesar di dunia, sekitar 7.050.000 kilometer persegi (2,720,000 mil persegi), menyumbang sekitar seperlima dari aliran sungai total dunia.

Lebar dari Amazon adalah antara 1,6 dan 10 kilometer (1,0 dan 6,2 mil) pada tahap rendah tetapi memperluas selama musim hujan sampai 48 kilometer (30 mil) atau lebih.

Sungai memasuki Samudra Atlantik di sebuah muara yang luas dengan lebar sekitar 240 kilometer (150 mil). Mulut utama sungai adalah 80 kilometer (50 mil). Karena dimensi yang luas, kadang-kadang disebut Laut Sungai.


3. Sungai Yangtze, 6,300 km / 3,917

Sungai Yangtze, atau Chang Jiang adalah sungai terpanjang di Asia, dan terpanjang ketiga di dunia. Sungai itu mengalir sepanjang sekitar 6,300 kilometer (3,917 mil) dari gletser di Dataran Tinggi Qinghai-Tibet di Qinghai di barat daya ke arah timur, tengah dan timur China sebelum mengosongkan ke Timur Laut Cina di Shanghai.
Sungai ini juga salah satu sungai terbesar dengan volume debitnya di dunia. Sungai Yangtze mengalir seperlima dari luas tanah Republik Rakyat China (RRC) dan perusahaan daerah aliran sungai adalah rumah bagi sepertiga penduduk Cina.

Seiring dengan Sungai Kuning (Yellow River), Sungai Yangtze adalah sungai paling penting dalam budaya, sejarah dan ekonomi China. Sungai Yangtze mengalir melalui beragam ekosistem dan habitat itu sendiri bagi spesies endemik dan terancam punah beberapa termasuk buaya Cina dan sturgeon Yangtze.

Selama ribuan tahun, orang telah menggunakan sungai untuk air, irigasi, sanitasi, transportasi, industri, batas-tanda. 3 Dam terbesar di Sungai Yangtze adalah hidro-electric pembangkit listrik terbesar di dunia.


4. Sungai Mississippi - 6,275 km / 3,902 mil

Sungai Mississippi adalah sungai utama dari sistem drainase terbesar di Amerika Utara. Mengalir seluruhnya di Amerika Serikat (meskipun aliran sungai ada yang mencapai ke Kanada).
Dengan anak sungainya, Sungai Mississippi mengalir kesemua atau bagian dari 31 negara bagian AS dan 2 provinsi Kanada antara Rocky dan Pegunungan Appalachian.

Sungai Mississippi sebagai yang terpanjang keempat dan kesepuluh terbesar di dunia. Sungai menjadi perbatasan atau memotong melalui negara bagian Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi, dan Louisiana.


5. Sungai Yenisei - 5,539 km / 3,445 mil

Yenisei juga ditulis sebagai Yenisey, adalah sistem sungai terbesar yang mengalir ke Samudra Arctic. Ini adalah pusat dari tiga sungai besar Siberia yang mengalir ke Samudra Arctic (dua lainnya adalah Sungai Ob dan Sungai Lena).
Meningkat di Mongolia, ia memiliki saluran menuju utara ke Teluk Yenisei di Laut Kara, penyusutan sebagian besar di Siberia tengah, sungai terpanjang mengikuti sistem sungai Yenisei, Angara, Selenga, Ider.

Kedalaman maksimum Sungai Yenisei adalah 80 kaki (24 m) dan kedalaman rata-rata adalah 45 kaki (14 m). Kedalaman sungai keluar 106 kaki (32 m) dan inflow adalah 101 kaki (31 m).


6. Sungai Kuning (Yellow River) - 5,464 km / 3,395 mil

Yellow River  atau Sungai Kuning (atau Huang He) merupakan sungai terpanjang kedua di Asia setelah Yangtze dan enam terpanjang di dunia pada panjang diperkirakan 5.464 kilometer (3.395 mil).
Berasal di Har Bayan Pegunungan di provinsi Qinghai China bagian barat, mengalir melalui sembilan provinsi dan bermuara di Laut Bohai dekat kota Dongying di provinsi Shandong. Cekungan dari Sungai Kuning memiliki batas timur-barat dari 1.900 kilometer (1.180 mil) dan sebagian utara-selatan dari 1.100 km (680 mil). Daerah cekungan total adalah 742.443 kilometer persegi (286.659 mil persegi).

Sungai Kuning disebut "tempat lahir peradaban Cina" sebagai cekungan, khususnya, Lembah Sungai Wei yang melintasi selatan panjangnya Loop Ordos adalah tempat kelahiran peradaban Cina kuno dan wilayah paling makmur dalam sejarah Cina awal.


7. Sungai Ob - 5,410 km / 3,364 mil

Sungai Ob disebut  juga Obi, merupakan sungai utama di Siberia bagian barat, Rusia dan ketujuh sungai terpanjang di dunia. Sungai ini adalah paling barat dari tiga sungai besar Siberia yang mengalir ke Samudra Arctic (dua lainnya adalah Sungai Yenisei dan Sungai Lena). Teluk Ob adalah muara terpanjang di dunia.
Ob ini membentuk 16 mil (26 km) barat daya dari Biysk di Altai Krai di pertemuan Sungai Biya dan sungai Katun. Kedua sungai memiliki asal mereka di Pegunungan Altay, yang Biya mengeluarkan dari Danau Teletskoye, sedangkan Katun, panjangnya 700 kilometer (430 mil), mengalir keluar dari gletser di Gunung Byelukha.  (source)
WARTA INFO, Updated at: 04.44

12 di selayang - Google Blog Search

12 di selayang - Google Blog Search


Mayat Warga Myanmar Mati Ditikam <b>di</b> Pasar Borong <b>Selayang</b> <b>...</b>

Posted: 04 Aug 2013 08:34 AM PDT

alt

Gambar Contoh

 

KUALA LUMPUR 4 Ogos - Seorang lelaki yang dipercayai warga Myanmar ditemui mati dengan beberapa kesan tikaman di dadanya di kaki lima sebuah kedai di Pusat Bandar Utara berhampiran Pasar Borong Selayang dekat sini malam tadi.

Ketua Polis Daerah Sentul ACP Zakaria Pagan berkata lelaki berumur lingkungn 25 hingga 30 tahun itu ditemui orang awam kira-kira 11.30 malam, tanpa sebarang pengenalan diri padanya.

Lelaki itu ditemui dalam keadaan berpakaian lengkap serta berlumuran darah di badannya.

"Polis tidak menemui sebarang senjata yang digunakan suspek. Polis syak mangsa terlibat dalam pergaduhan sebelum itu dan mungkin ada kaitan dengan kegiatan dadah," katanya kepada Bernama.

Zakaria berkata mayat mangsa dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat dan kes disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

 

 

Last Updated on Sunday, 04 August 2013 23:52

12 di shah alam - Google Blog Search

12 di shah alam - Google Blog Search


Iftar potluck <b>di</b> dataran <b>Shah Alam</b> | Terbaek Network

Posted: 30 Jul 2013 09:33 PM PDT

Pada hari ahad yang lalu kami telah berkesempatan untuk turut serta dalam majlis santai Iftar potluck di dataran Shah Alam .  Majlis ini di anjurkan oleh parenting blogger kita iaitu En. Melastik bintang-bintang berkelipan.. hehe :-)

. Majlis ini memang tidak sama seperti majlis Iftar yang lain kerana ia adalah satu majlis yang santai lepak-lepak atas padang dataran Shah Alam. 

Setiap blogger perlu membawa makanan masing-masing sebelum hadir dalam majlis Iftar potluck di dataran Shah Alam ini. Kemudian segala jenis makanan yang telah di bawa akan di kumpulkan bersama-sama supaya kami semua dapat merasa.

Memang sangat banyak lauk-pauk dan kueh-mueh yang mereka ni bawa ke Iftar potluck di dataran Shah Alam ni.. sampai berlebih-lebih. Korang tengok lah sendiri gambar-gambar yang sempat saya rakamkan di bawah ini .

ramai juga yang turut serta dalam Iftar potluck di dataran Shah Alam ni, antara blogger yang saya kenali ialah Melastik BintangBro FramestoneAcul, IrwanAinaaSyukriTahirNamiaCintaAzman Ismail, Ohmedia Crew, BoniKacak,  ladfeamir dan  lain2

kami memang sangat seronok dapat sama-sama berbuka secara santai macam ni, kalau tidak sebelum ni asyik makan di restoran je kan.. jadi di harapkan akan ada lagi Iftar potluck di dataran Shah Alam ini pada tahun-tahun akan datang insyaallah jika panjang umur :-)

12 di bandar sunway - Google Blog Search

12 di bandar sunway - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di bandar sunway</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jul 2013 07:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bandar sunway</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jul 2013 07:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bandar sunway</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jun 2013 07:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bandar sunway</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2013 07:41 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bandar sunway</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2013 07:09 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bandar sunway</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Mar 2013 07:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pengalaman Bersama Little Caliphs <b>Bandar Sunway</b> | Selamat <b>...</b>

Posted: 22 Nov 2012 08:52 AM PST

Syukur, diberi peluang untuk membantu sepasang usahawan. Suami dan isteri yang mengusahakan Tadika Islam berjenama Little Caliphs di Bandar Sunway. Nama khususnya ialah Tadika Khalifah Mentari berlokasi di Bandar Sunway.

Sangat hampir dengan Sunway Pyramid dan Sunway Lagoon. Saya rasa kalau jalan kaki tak sampai 10 minit pun. (^_^)

Ini merupakan kali kedua saya dapat bantu pihak Little Caliphs.

Pertama di Little Caliphs  Lavender Heights… milik kepada Puan Norafidah

http://www.facebook.com/pages/Little-Caliphs-Lavender-Heights/130678760339714?fref=ts

kedua di Little Caliphs Bandar Sunway milik kepada Tuan Abdul Razak dan Puan Sharifah

http://www.facebook.com/littlecaliphs.bandarsunway?fref=ts

Di Little Caliphs Lavender Heights saya diminta untuk menjadi pengacara majlis dan sekaligus berkongsi sedikit motivasi keibubapaan serta bernasyid.

Di Little Caliphs Bandar Sunway pula saya dijemput untuk menjadi pengacara majlis.

Syukur, saya dapat bantu menjayakan majlis ini bersama mereka.

Saya agak kagum dengan pasangan suami isteri yang mengusahakan Little Caliphs Bandar Sunway ini. Dimaklumkan mereka berdua sudah berhenti bekerja sepenuh masa dari tempat kerja lama mereka dan kini mengusahakan tadika ini sepenuh masa.

Bukan mudah untuk bergantung pada perniagaan sendiri secara tiba-tiba. Namun saya percaya mereka tentu sudah mempunyai perancangan yang tersendiri. Saya doakan mereka akan berjaya memartabatkan Tadika Islam di arena Bandar Sunway sekaligus menjadi usahawan yang sukses !!!

Salam kejayaan buat Little Caliphs Bandar Sunway dan Little Caliphs Lavender Heights.

Bersama Tuan Haji Roslan Nordin, CEO Little Caliphs Program. Selepas  selesai majlis. Beliau menghampiri saya dan berbisik "Bagus… professional done!!"

Pengasas & CEO Little Caliphs Program, Puan Hajah Sabariah Faridah.

<b>Bandar Sunway</b> - jawatan kosong 2013

Posted: 02 Jan 2013 03:22 AM PST


MONASH UNIVERSITY has a bold vision - to deliver significant improvements to the human condition. Distinguished by its international perspective, Monash takes pride in its commitment to innovate research and high quality teaching and learning.
Our campus at Bandar Sunway in Petaling Jaya strives to be a premier private research-intensive university, contributing to Malaysia and Asia. Due to our rapid growth and expansion, we are seeking suitably qualified individuals to join our dynamic team.


Lecturer/Assistant Lecturer and Program Coordinator of the DHES (Education-focused) - SASS

(Selangor - Bandar Sunway)


Responsibilities:

Education-Focused Level A academic staff duties will have an emphasis on:‎


 • reviewing teaching activities and identifying and implementing strategies designed to improve ‎outcomes for students;‎
 • developing, applying and reviewing strategies through consideration of disciplinary and or learning ‎and teaching research, and through effective collaboration with other staff at school level; ‎
 • working to disseminate disciplinary or educational innovations in documented, peer-reviewed ‎activities and potentially participating in applications for competitive funding;‎
 • undertaking a range of activities that contribute to maintaining currency with disciplinary and learning ‎and teaching innovation;
 • demonstrating efficient performance in allocated roles;‎
 • taking on some responsibilities and contributing outcomes within school committees; and
 • onset in developing external contributions to the community or to the discipline/profession.‎Education-Focused Level B academic staff duties will have an emphasis on:
 • a developing record in the dissemination of peer-reviewed disciplinary or educational innovations;
 • taking an active role in obtaining funding to support such activity and engage in individual or collaborative projects;
 • playing a role in curriculum design and review at school or department level; 
 • potentially engaging in the effective collaborative design or implementation of cross-faculty or cross-campus teaching activities or projects;
 • undertaking a range of activities that contribute to maintaining currency with the discipline and with learning and teaching innovation; and
 • having some involvement in Honours and (where appropriate) Research Higher Degree supervision would normally be expected.

Requirements:

This one-year course provides intensive learning opportunities in problem-solving, analytical, and research skills that will prepare students for the challenges of tertiary level academic studies. Once they have successfully completed the DHES, they can proceed to second year study at an Undergraduate degree.

The successful applicant will be teaching the two core units of the Diploma, namely Academic Literacies and Learning in Higher Education. The position is also expected to assume the role of DHES Program Coordinator. The role encompasses course planning, course design and development. The position also involves providing help and advice to students on the content of the course.

The appointee will be expected to make significant contributions to teaching and research and supervision of honours and postgraduate research students along with other professional activities within the school. Expertise compatible with the education/research strengths of the School within the broad area of South East Asia Studies is preferred.
Interested candidates are required to send their application to the University or email to recruit_sass@monash.edu by 14 January 2013

The Human Resources Department
Monash University Sunway Campus
Jalan Lagoon Selatan
46150 Bandar Sunway
Selangor Darul Ehsan, Malaysia

Monash University Sunway Campus reserves the right to delay or not to proceed with an appointment for the above position. Only short listed candidates will be notified.

Interested candidates please send application online to the University.
KP(JPS)/5195/US/595(16) KPT/JPT/DFT/US/B 04 Co. No. 458601-U (Date of Establishment: 20 March 2000)

12 di meru - Google Blog Search

12 di meru - Google Blog Search


jenazah akibat kebakaran <b>di meru</b> hills, ipoh selamat dikebumikan...

Posted: 04 Aug 2013 01:34 AM PDT

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ
Moga Datuk Dr Hasmiza Othman dan keluarga tabah menerima dugaan Allah di bulan baik ini...cuma dengar berita tadi angkara bunga api @ mercun....janganlah main mercun keterlaluan!
Dua Anak Pengasas Vida Beauty Maut Dalam Kebakaran, Jenazah Selamat Dikebumi
Suasana pilu dapat dirakamkan ketika Pengasas produk kecantikan Vida Beauty Datuk Dr Hamiza Osman atau dikenali sebagai Vida bersama dua anaknya Eric Zakuan,5 dan Noradeline, 8, menyiram air mawar ke pusara dua lagi anaknya yang selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Meru Raya, Ipoh, Ahad. Anak sulung VIda, Muhammad Eddie Zuhdie Mohd. Amin, 11, dan anak keduanya Muhammad Edrie Zikrie Mohd Amin, 10, serta pekerja Muhammad Nor Syamil Zaidi, 26, maut dalam kebakaran yang berlaku malam Sabtu. - fotoBERNAMA
IPOH: Dua anak lelaki kepada pengasas produk kosmetik Vida Beauty, Datuk Dr Hasmiza Othman, dan seorang lagi meninggal dunia dalam kebakaran di sebuah rumah teres dua tingkat di Meru Hills, Taman Meru di sini.
Mayat Eddie Zuhdi Mohd Amin, 11, dan adiknya Edrie Zikrie, 10, ditemui di bilik mandi manakala mayat Mohd Nor Syamil, 26, ditemui di tingkat atas selepas kebakaran yang berlaku pada pukul 9.20 malam Sabtu.
Kebakaran memusnahkan hampir keseluruhan rumah bahagian tepi teres dua tingkat yang digunakan sebagai asrama untuk kakitangan Dr Hasmiza.
Mohd Nor Syamil dipercayai kakitangan Dr Hasmiza.
Ketua Jabatan Bomba dan Penyelamat Ipoh, P. Samasuvam berkata salah seorang daripada dua kanak-kanak lelaki ditemui dalam keadaan sedang duduk di atas lantai dan yang lain ditemui terbaring di atas lantai.
Samasuvam berkata dua lelaki berjaya melarikan diri daripada kebakaran dengan melompat keluar dari tingkat atas.
Salah seorang daripada mereka dipercayai patah kaki.
"Terdapat beberapa letupan kecil di rumah dan kebakaran itu agak besar," katanya sambil menambah kebakaran itu telah berjaya berada di bawah kawalan kira-kira 30 minit.
Sebuah kereta Bentley dan kereta Perodua Kancil dan beberapa motosikal telah rosak dalam kebakaran.
Dr Hasmiza sedang berada di Pulau Pinang pada masa kejadian.
Beliau tiba di rumah pada kira-kira pukul 11.30 malam selepas diberitahu tentang kejadian tersebut.
Jenazah kedua-dua kanak-kanak lelaki itu telah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Meru pada kira-kira pukul 10 pagi Ahad.
Dr Hasmiza merupakan pengasas produk kecantikan Vida, yang merupakan pengedar utama untuk produk penjagaan kulit dan makanan tambahan pemakanan.
Beliau juga adalah penerbit kepada program 'talk show' beliau sendiri - Diva De Vida.
___________________________________EnD

ads