Selasa, 13 Mac 2012

12 di semenyih - Google Blog Search

12 di semenyih - Google Blog Search


Dia buat dah: Kebakaran besar <b>di Semenyih</b>

Posted: 28 Feb 2012 02:09 PM PST

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri:Api marak di stor pengisian gas yang terbakar di pekan Semenyih, Selangor, malam tadi.

HULU LANGAT 28 Feb. - Sebuah stor penyimpanan hampir 2,000 tong gas musnah terbakar dalam satu kebakaran besar di pekan Semenyih, di sini, hari ini.

Kebakaran yang difahamkan bermula pada pukul 8.30 malam itu dipercayai akibat kebocoran salur gas ketika proses pemindahan gas dan stor itu digunakan untuk memuatkan tong-tong gas bagi kegunaan domestik dan industri.

Turut musnah dalam kebakaran itu adalah sebuah lori treler gas yang dipercayai sedang melakukan kerja-kerja pemindahan gas.

Seorang saksi, Fazrul Hamid, 25, ketika ditemui pemberita memberitahu, api kebakaran itu begitu marak hingga mencetuskan suasana cemas di kalangan penduduk sekitar.

Katanya, kebakaran stor itu begitu hampir dengan kilang-kilang lain serta berlaku lebih 500 meter dari sebuah stesen minyak yang terletak di seberang jalan.

"Saya ketika itu berada di rumah iaitu tidak jauh dari stor berkenaan dan melihat api begitu marak hingga banyak tong-tong menjulang ke udara iaitu kira-kira 20 meter tinggi," katanya.

Seorang lagi saksi, Yusof Abdullah, 61, pula berkata, dia melihat hampir 10 pekerja asing yang tinggal di stor itu lari menyelamatkan diri.

"Mulanya, saya melihat tayar treler gas yang berada di depan stor itu terbakar seterusnya ia berjangkit ke stor dan kenderaan-kenderaan lain," katanya.

Dalam perkembangan sama, Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ab. Rashid Ab. Wahab berkata, stor penyimpanan tong gas itu telah beroperasi lebih kurang sebulan lebih dan polis sedang menyiasat sama ada ia dijalankan secara sah atau tidak.

"Kebakaran berjaya dipadamkan oleh Pasukan Bomba dan Penyelamat kira-kira 40 minit kemudian dan tiada kemalangan jiwa yang terjadi.

"Polis kini sedang mengesan pemilik stor berkenaan yang dipercayai melarikan diri sejurus kebakaran itu berlaku," katanya


'via Blog this'

12 di bukit raja - Google Blog Search

12 di bukit raja - Google Blog Search


Rayuan Derma Pembinaan Masjid Bandar <b>Bukit Raja</b> | Wanita Hari Ini

Posted: 24 May 2011 08:22 AM PDT

Populasi penduduk Islam di Bandar Bukit Raja (BBR) Klang sehingga penghujung 2010 dianggarkan sekitar 40% daripada 10 ribu buah rumah yang telah didiami. Perkembangan penduduk Islam menunjukkan peningkatan positif sejajar dengan kepesatan pembangunan di BBR dan kawasan sekitarnya.

Justeru, wujud tanggungjawab fardhu kifayah untuk mendirikan sebuah Masjid di BBR bagi keperluan kariah dan para pengunjung yang menjalankan urusniaga dikawasan BBR dan sekitar. Melihat kepada keperluan sebuah Masjid yang khusus dan selesa kepada kariah BBR maka jawatankuasa pembinaan Masjid Bandar Bukit Raja telah dibentuk pada November 2009 terdiri daripada wakil setiap kawasan perumahan yang telah dibuka pada masa itu.

Keperluan yang mendesak terhadap kewujudan sebuah masjid yang sesuai bagi membangun dan menghidupkan roh keagaamaan bersifat kerohanian yang boleh menjadi tunjang dan pedoman hidup komuniti Islam di kawasan ini. Diharapkan terbinanya Masjid Bandar Bukit Raja akan menjadi nadi kepada perkembangan syiar Islam dan seruan kepada amal makruf dan nahi mungkar di Bandar Bukit Raja.

Untuk maklumat lanjut, bolehlah berkunjung ke laman web: http://blogmasjid.bandarbukitraja.org

Tags: , , , , , , , , ,

cintaria: DELI RICH <b>Bukit Raja</b> (NEW)

Posted: 13 Mar 2012 11:09 PM PDT

DELIRICH at Bukit Raja Jusco, Klang has a new facelift...Now with more vibrate colours and new menus too...Good job! 

di negeri selangor - Google Blog Search

di negeri selangor - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Perbadanan Adat Melayu dan Warisan <b>Negeri</b> <b>...</b>

Posted: 13 Mar 2012 12:29 AM PDT

Posted by  in Tuesday, March 13th 2012   
Dapat Maklumat Terkini Jawatan Kosong Kerajaan Terus Ke Email...

Sila periksa EMAIL sekarang untuk pengesahan subscribe ini

TIPS BANTUAN UNTUK ANDA YANG MASIH MENCARI KERJA DAN GAGAL TEMUDUGA468x60 Jawatan Kosong di Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT)

ban1 Jawatan Kosong di Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT)

4ca9c4a008fce468x60 Jawatan Kosong di Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT)

jawatankosongkerajaan2020.1 Jawatan Kosong di Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT)

Jawatan Kosong di Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor PADAT Jawatan Kosong di Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT)

Jawatan Kosong di Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT) - Tanggal 18 Jun 2009,Lembaga Muzium Selangor telah bertukar nama menjadi Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT).Dahulunya ketika di bawah Lembaga Muzium Selangor,ia merupakan organisasi yang memberi tumpuan kepada aktiviti pameran,penyelidikan,penerbitan dan pengumpulan koleksi bagi muzium di negeri Selangor sejak tahun 1975 di bawah Enakmen No.6 Tahun 1975.Kini, PADAT di naungi oleh D.Y.M.M Sultan Selangor.Ia berfungsi khusus untuk membangun,memelihara dan menyebarluas adat Melayu dan warisanNegeri Selangor.Enakmen penubuhan Perbadanan tersebut (Enakmen No.4) telah mendapat perkenan D.Y.M.M Sultan Selangor pada tanggal 30 April 2009.

Permohonan adalah dipelawa daripada calon-calon ANAK NEGERI SELANGOR yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan berikut:

1. Pegawai Teknologi Maklumat
2. Penolong Pegawai Tadbir
3. Penolong Kurator
4. Juruteknik
5. Pembantu Operasi
6. Artis Budaya

Unlock the content with a Like, a Tweet or a +1.

Untuk Teruskan, Sila Klik "LIKE"@"TWEET"@" +1" Di Atas

kerja kerajaan 300x251 Jawatan Kosong di Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT)

Anda suka jawatan ini? Jangan lupa klik "LIKE"

Tidak Sesuai/Berminat Dengan Jawatan Diatas! Inginkan Jawatan Lain?Taip Dibawah Untuk Jawatan Pilihan Anda Dapat Maklumat Terkini Jawatan Kosong Kerajaan Terus Ke Email...

Sila periksa EMAIL sekarang untuk pengesahan subscribe ini

12 di kuala selangor - Google Blog Search

12 di kuala selangor - Google Blog Search


Misi Banjir <b>di Kuala</b> Lumpur & <b>Selangor</b>

Posted: 08 Mar 2012 05:28 PM PST

by Shahrir on March 9, 2012

Kuala Lumpur & Selangor, 8 Mac 2012 – Keadaan sungai-sungai yang terletak berhampiran telah menyebabkan banjir di kawasan Kampung Baru, Kuala Lumpur, Lembah Jaya, Ampang dan Hulu Langat, Selangor. Pihak IRM telah menjalan pernilaian ke tiga-tiga lokasi dalam masa tidak kurang 17 jam dari masa kejadian berlaku. Oleh yang demikian pihak IRM telah mendapati dan berbincang bahawa kawasan di Kampung Baru, Kuala Lumpur telah pulih tetapi 2 lagi tempat di Hulu Langat dan kawasan Lembah Jaya, Ampang mengalami banjir yang cukup teruk seterusnya pihak IRM akan menghantar bantuan kepada mereka dalam masa yang terdekat ini.

Bantuan yang akan diberikan adalah dari segi makanan yang telah siap dimasak dan pakaian. Ianya akan dihantar pada petang ini juga. Kepada sesiapa yang ingin menghulurkan bantuan sila hubungi pihak IRM kerana sumbangan anda amat mereka perlukan dan kepada sukarelawan IRM semua, jika anda mempunyai kelapangan masa serta ingin turut serta dalam misi bantuan ini sila hubungi Brother Fitri dari Volunteer Care Department(019-6379788). Kami amat mengalu-alukan sumbangan dan bantuan anda semua bagi merialisasikan misi bantuan ini.

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

12 di sungai tenggi - Google Blog Search


6 Suspek Ditahan Bantu Kes Bunuh <b>Di</b> Sg <b>Tengi</b>

Posted: 01 Mar 2012 11:45 PM PST

SHAH ALAM – Polis Selangor hari ini menahan enam lelaki yang disyaki terbabit dalam kejadian membakar seorang lelaki sehingga tubuhnya melecur 80 peratus di ladang kelapa sawit di Sungai Tengi, Hulu Selangor Ahad lalu.

Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah, berkata mereka yang berusia antara 20 dan 25 tahun itu ditahan di sebuah rumah di Labu Kubong, Telok Intan Perak jam 4.30 pagi ini.

"Mereka kini ditahan reman bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cubaan membunuh," katanya di sini, hari ini.

Beliau berkata, dua daripada mereka adalah penuntut sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA), dua lagi jurujual sebuah butik dan bakinya seorang penjual burger dan penghantar surat.

Katanya, mereka ditahan sepasukan 15 anggota polis Selangor yang menjejaki lokasi mereka di Perak.

Tun Hisan berkata, kesemua lelaki itu diberkas hasil siasatan terhadap dua penuntut wanita universiti berusia 19 dan 20 tahun yang ditahan di Shah Alam pada 28 Februari lalu.

Kesemua mereka didapati mengenali satu sama lain dan motif mereka membakar Muhammad Syahirudin Mohd Shauki, 19, dari Kota Damansara disyaki akibat dendam.Muhammad Syahiruddin kini dirawat di Hospital Sungai Buloh. – BERNAMA

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

12 di tanjung sepat - Google Blog Search

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


CERAMAH HASAN ALI <b>DI</b> KAMPUNG KUNDANG,<b>TANJUNG SEPAT</b>

Posted: 08 Mar 2012 04:34 AM PST12 di sungai panjang - Google Blog Search

12 di sungai panjang - Google Blog Search


AR RISALAH الــرســالـة: PAS Selangor abai kerusi Melayu?

Posted: 12 Mar 2012 09:05 PM PDT

MALAYSIA CHRONICLE

Khamis-- saya, isteri dan wartawan Harakah Selangor, Saidah Hairan ke Tanjong Karang dan kawasan sekitarnya, sehingga melewati kawasan Sungai Besar. Meskipun agak kerap ke sana menziarahi keluarga sebelah 'orang rumah', namun kunjungan kali ini lebih kepada tinjauan rambang Harakah terhadap situasi politik Selangor, negeri yang menjadi idaman Najib Razak.

Setiap kali melewati pekan Tanjong Karang, Sekinchan dan Sungai Panjang, ia mengingatkan saya peristiwa lebih sepuluh tahun lalu, tentang pendedahan salahguna kuasa dan rasuah membabitkan bekas Menteri Besar Selangor, Dr Khir Toyo.

Bersama rakan-rakan yang pernah mengusahakan penerbitan tabloid politik tanpa permit, kami waktu itu mengutip maklumat dan menjejak bukti, termasuk untuk menyiapkan laporan kepada Badan Pencegah Rasuah (sekarang Suruhjaya Pencegahan Rasuah Malaysia).

Tidak cukup dengan itu, saya bersama Dinsman dan pengarah Nasir Jani turut merakamkan pengambaran video di sekitar Tanjong Karang -- termasuk rumah sewa Khir di Sekinchan, jalan termahal merentasi bendang dan juga mencari reban ayam -- bagi memperkukuhkan dakwaan kami bahawa Khir terbabit dengan pelbagai bentuk penyelewengan dan korupsi.

Seingat saya, Ketua Pembangkang Dun Selangor, Dr Hasan Ali, yang juga Adun Sungai Burong 1999-2004, terbabit sama. Beliau turut membuat aduan rasuah Khir di Ibu Pejabat BPR, di Putrajaya.

Kini, ketika banyak pihak ghairah berbicara (dan berteka-teki) dengan kecenderungan politik pengundi Melayu, bagi saya, kerusi-kerusi yang ditandingi PAS di empat kawasan Parlimen, iaitu Kuala Selangor, Tanjong Karang, Sungai Besar dan Sabak Bernam, perlu didekati dengan lebih rapat.

Selepas tsunami politik empat tahun lalu, ramai beranggapan pengaruh PAS masih tersekat di kawasan majoriti pengundi Melayu dan kampung-kampung tradisi tertentu. Justeru, saya kira Harakah sebagai lidah rasmi parti wajar menjadikan kerusi-kerusi seumpama itu, termasuk di Selangor, sebagai kawasan fokus.

Dalam Pilihan Raya Umum 2008, di kawasan berkenaan, PAS bertanding lima kerusi Dun: Jeram, Sungai Burong, Sungai Panjang, Sabak dan Sungai Air Tawar. Manakala bagi kerusi Parlimen, PAS diberi kepercayaan untuk menyaingi BN di Kuala Selangor, Tanjong Karang dan Sungai Besar.

Bagaimanapun PAS hanya menang di Kuala Selangor, melalui wakilnya, Dr Dzulkefly Ahmad, dengan majoriti 862 undi, tetapi tewas di semua kerusi lainnya.

"Kita perlu menunjukkan prestasi yang baik dalam PRU13 di lima kerusi Dun yang diserahkan kepada PAS itu. Selain memperkukuhkan kerajaan negeri Pakatan Rakyat, kita juga dapat menangkis tohmahan bahawa PAS hanya menang dengan sokongan pengundi bukan Melayu," kata seorang aktivis PAS yang saya temui.

Jadual 1 menunjukkan peratusan pengundi Melayu dan majoriti kemenangan calon BN untuk lima kerusi Dun berkenaan.

Kerusi % Melayu Majoriti BN

Sungai Air Tawar 83.6 123

Sabak 79.7 117

Sungai Panjang 85.4 5,828

Sungai Burong 86.1 2,710

Jeram 73.1 1,476

Pertemuan pertama diatur bersama Yang Dipertua PAS Tanjong Karang, Ustaz Mohamad Judi Sarjo di Pusat Khidmat Masyarakat Dun Sungai Burong.

Beliau yang mudah diajak bersembang menekankan keyakinannya bahawa jentera parti akar umbi sudah bersedia berdepan misi getir menghadapi PRU13, khusus bagi memenangi kembali Dun Sungai Burong, sekali gus memberikan cabaran sengit kepada Noh Omar, Timbalan Pengerusi Umno Negeri dan menteri kabinet, di Parlimen Tanjong Karang.

Namun begitu, Ustaz Judi mengakui, ia bukan tugas mudah, apatah lagi untuk berdepan pelbagai taktik dan strategi licik BN, termasuk penggunaan politik wang. Noh sebagai ahli Parlimen dan pembantu Najib di Selangor pastinya akan memperalatkan apa sahaja untuk mempertahankan kerusinya.

Jika Noh tewas di kampung halaman sendiri, bermakna operasi tawan Selangor berkecai dengan begitu mudah. Justeru, Ustaz Judi mengakui tanggungjawab besarnya, terutama untuk menggembleng setiap potensi kekuatan PAS Kawasan. Saya perhatikan, semangatnya untuk mencipta sejarah cukup tinggi.

Semasa makan tengahari dengan Dr Mohd Yusof Abd Wahab di sebuah restoran berdekatan kliniknya, di pekan Tanjong Karang, bekas calon PAS yang pernah menentang Noh pada 1999 ini, turut menaruh keyakinan bahawa perubahan boleh dicatatkan pada PRU13.

Saya mengenali Dr Yusof lebih sepuluh tahun lalu; kes berkaitan rasuah Khir Toyo yang menemukan kami. Seperti lazimnya, beliau agak kritikal terhadap persiapan jentera parti. Dr Yusof membayangkan program Umno ada kalanya lebih rancak dan berterusan berbanding PAS.

"Umno bukan saja anjurkan karaoke dan acara sukan tetapi juga kuliah-kuliah agama. Kita harus lebih ke depan jika mahu memberi cabaran sengit. Apa pun, saya yakin, jika segalanya direncanakan dengan baik, terutama dengan sokongan pengundi muda yang lebih celik politik, kita boleh menang," ujarnya.

Hasrat saya untuk menemui Ustaz Mohd Fadzlin Taslimin, Yang Dipertua PAS Sungai Besar tidak kesampaian. Aturcara programnya hari itu agak padat sehingga jam 4 petang. Saya pula terpaksa berkejar pulang kerana ada temujanji lain sebelum Maghrib.

Ustaz Fadzlin hampir dapat menewaskan Khir Toyo pada pilihan raya 1999 di Dun Sungai Panjang, apabila hanya ketinggalan 165 undi. Bagaimanapun, pada PRU 2008, majoriti Khir, ketika itu MB Selangor, meningkat kepada 5,828 undi.

Di Markas PAS Sungai Besar, saya menemui orang kuat Ustaz Fadzlin, Setiausaha Kawasan, Samsuri Abdul Karim. Beliau yang kaya dengan pengalaman ternyata tidak memandang ringan cabaran Umno setempat meskipun Khir mungkin tidak dicalonkan lagi berikutan keputusan mahkamah baru-baru ini.

Timbalan Pesuruhjaya II PAS Negeri, Ustaz Sallehen Mukhyi, yang turut merancakkan perbualan kami, melontarkan pelbagai input menarik, khusus untuk menangani kawasan-kawasan luar bandar bermajoriti Melayu.

Sallehen juga saya kenali semasa era reformasi ketika beliau menjadi Adun dan Ketua Pemuda Negeri; seperti Dr Yusof, isu Khir Toyo tambah mendekatkan kami. Dalam PRU12, beliau hanya kalah 117 undi kepada calon BN di Dun Sabak, Warno Dogol.

Meskipun Umno Sabak Bernam berdepan problem dalaman dan dilihat sukar menampilkan calon berwibawa, Sallehen tetap merendah diri. "Kita mesti fikirkan pendekatan lebih baik untuk golongan muda. Saya kira kita ada masalah dalam hal ini," katanya.

Beliau mengakui pimpinan PAS perlu lebih menumpukan usaha di kawasan Melayu secara sistematik, dan bukan sekadar berpuas hati melancarkan program. "Tidak mudah menyusun aktiviti di kampung-kampung. Masyarakat juga tidak begitu terdedah dengan isu-isu mutakhir. Anak-anak muda juga satu cabaran besar," tambahnya.

Untuk kawasan luar bandar yang menjadi gelanggang aktivitinya, Sallehin kelihatan agak bimbang dengan tindakan agresif kerajaan BN yang menyalurkan pelbagai bantuan 'one-off'. Dan saya kira kerisauannya itu, berdasarkan faktor sosio-ekonomi di Sabak Bernam, adalah berasas. Namun tentulah segalanya ada jalan keluar, 'kan?

Sementara itu, dalam konteks keseluruhan Selangor, ada beberapa kerusi Dun yang dilihat berpotensi untuk dimenangi PAS, merujuk keputusan PRU12, seperti ditunjukkan dalam

Jadual 2

Kerusi % Melayu Majoriti BN

Seri Serdang 52.1 45

Morib 61.0 286

Taman Templer 55.1 613

Paya Jaras 60.0 642

-harakahdaily

12 di paya jaras - Google Blog Search

12 di paya jaras - Google Blog Search


Charity Event at Rumah Kasih Harmoni, <b>Paya Jaras</b> | PREMIUM <b>...</b>

Posted: 09 Jan 2012 03:05 PM PST

Alhamdulillah, selesai sudah giliran kumpulan Hanis dan rakan-rakan seperjuangan untuk cuba meringankan sedikit sebanyak beban rumah-rumah anak yatim, kali ini di Rumah Kasih Harmoni, Paya Jaras, Sg. Buloh.
Program ini diikuti lebih kurang seramai 30 orang dari wakil-wakil kumpulan dan dimulakan dengan bfast bersama-sama di Q Bistro, Mutiara Damansara.


Tiba di Rumah Kasih Harmoni disambut oleh 40 orang budak-budak lingkungan umur dari 3 tahun -11 tahun. Terus bagi salam kat kitorang semua. Tersentuh hati bila tengok anak-anak kecil tiada ibu bapa, dan menetap di rumah ni... 


Kebanyakkan budak-budak ni semua bukan berasal di KL-Selangor. Mereka berasal dari semenanjung Malaysia dari Utara hingga ke Selatan.  Ada yang kematian ibu bapa, dan ada juga anak pada ibu tunggal..dan parents sendiri tak mampu menyara anaknya lalu hantar kat rumah ni.


Sumbangan berbentuk wang ringgit yang telah berjaya dikumpulkan daripada usahawan-usahawan in our group. Tq all of you who took part in this charity event. 
Thank you atas kerjasama semua.


After that session makan-makan sponsored sekali. Memang seronok tengok mereka happy sangat-sangat dapat makan KFC, yelah bukan selalu dapat merasa. :)
Together Everyone Achieve More
Kepada sesiapa yang berminat, boleh hubungi Pengetua Rumah Kasih Harmoni untuk menghulurkan bantuan.

12 di kuala langat - Google Blog Search

12 di kuala langat - Google Blog Search


Gambar Banjir Kilat <b>Di Kuala</b> Lumpur 7 Mac 2012 | melvister.com

Posted: 07 Mar 2012 06:23 PM PST

Terkini kejadian banjir di Kuala Lumpur yang berlaku pada 7 Mac 2012. Banjir kilat ini telah menyebabkan kesesakan traffik pada jalan utama.

Hujan lebat dan ribut selama lebih tujuh jam di Lembah Klang telah menyebabkan beberapa kawasan di ibu negara mengalami banjir kilat, pokok tumbang serta kejadian tanah runtuh kecil. Beberapa kawasan dilaporkan turut ditenggelami air termasuk 100 buah rumah di Ampang, Selangor.

12 di sepang - Google Blog Search

12 di sepang - Google Blog Search


: Pemandangan <b>di</b> sekitar Timor Enstek <b>Sepang</b> Selangor <b>...</b>

Posted: 04 Mar 2012 12:00 AM PST

keyboard shortcuts: previous photo next photo L view in light box F favorite < scroll film strip left > scroll film strip right ? show all shortcuts

: Pemandangan <b>di</b> sekitar Timor Enstek <b>Sepang</b> Selangor <b>...</b>

Posted: 04 Mar 2012 12:00 AM PST

keyboard shortcuts: previous photo next photo L view in light box F favorite < scroll film strip left > scroll film strip right ? show all shortcuts

: Pemandangan <b>di</b> sekitar Timor Enstek <b>Sepang</b> Selangor <b>...</b>

Posted: 04 Mar 2012 12:00 AM PST

keyboard shortcuts: previous photo next photo L view in light box F favorite < scroll film strip left > scroll film strip right ? show all shortcuts

ads