Khamis, 21 Jun 2012

12 di cheras - Google Blog Search

12 di cheras - Google Blog Search


KONSERT KENANGAN SUDIRMAN 3 JUN 2012 <b>DI CHERAS</b>, KUALA

Posted: 02 Jun 2012 06:27 AM PDT

Bakal dijayakan ramai selebriti popular tanahair, Konsert Kenangan Sudirman akan di adakan pada 3 Jun 2012, Ahad pukul 9.00 malam. Memilih lokasi di Stadium Bola Sepak Cheras, Kuala Lumpur, konsert yang di adakan secara percuma itu akan dipancarkan secara langsung menerusi saluran Astro Prima.
Dihoskan Dato' AC Mizal, Konsert Kenangan Sudirman yang dianjurkan Astro dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) itu akan menampilkan Datuk Siti Nurhaliza, Misha Omar, Jaclyn Victor, Hafiz, Adira, Azlan and The Typewriter, Hujan, Ziana Zain, Osbon, Didie Alias, Akim dan ramai lagi.
Konsert yang dianjurkan Astro ini merupakan antara konsert terbesar yang dirancang sejak sekian lama, memandangkan Sudirman Hj. Arshad pernah mengadakan konsert terbukanya di Jalan Chow Kit sekitar tahun 1986. Percaya atau tidak, pihak Astro dalam niat asalnya mahu mengadakan konsert kenangan ini di Chow Kit sebagai mengimbas kembali detik bersejarah itu. Apakah benar?. Tepuk dada tanya selera.
Oh ya, apa yang menariknya ; Konsert Kenangan Sudirman ini juga akan menampilkan beberapa pelakon dari filem 'Hoore Hoore', antaranya Akim, Kilafairy, Nor farah dan sebagainya. Difahamkan, banyak lagu-lagu popular Sudirman Hj Arshad akan dipersembahkan di Malam Konsert Kenangan tersebut. Bagi anda yang tidak mempunyai perancangan esok malam, apa kata jangan lupa datang menyaksikan Konsert Kenangan Sudirman di Stadium Bola Sepak, Cheras, Kuala Lumpur.

12 di salak tinggi - Google Blog Search

12 di salak tinggi - Google Blog Search


Bandar Baru <b>Salak Tinggi</b> • View topic - Bakal Beli Rumah <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 06 Apr 2012 12:00 AM PDT

Apartment untuk di jual-kota warisan sepang.Full details:-
1) Tingkat 1,rumah tepi
2) Lokasi yg strategik-dekat KLIA,Nilai,Banting,Bndr Enstek,Putrajaya/Cyberjaya,Sepang F1.
3) Kemudahan asas yg lengkap & Parking Lot yg senang
4) 3 Bilik Tidur & 2 Bilik Mandi.
5) Free aircond,master bedroom cabinet,cooking cabinet & full art painting(dinding)
6) Rumah dlm keadaan baik & baru.
7) 720 sqft
8) RM 160,000( boleh di runding)
9) Contact : 019-2391208

Kota Warisan(an airport city)superb inlocation next to Salak Tinggi ERL transit station.10 minutes to Cyberjaya,Putrajaya,international school and other amenities.easy to major highway..

12 di kuala selangor - Google Blog Search

12 di kuala selangor - Google Blog Search


Interaksi Muzium & Masyarakat <b>Di Kuala Selangor</b> - Dr Shafie Abu <b>...</b>

Posted: 18 Jun 2012 03:48 PM PDT

Kuala Selangor, 26 Rejab 1433 = 16 Jun 2012 (Sabtu):

Ini adalah Program Keenam bagi Interaksi Muzium & Masyarakat, iaitu selepas Kapar, Sepang, Kuala Langat, Gombak, Hulu Langat dan kini di Kuala Selangor bertempat di Tapak Hadapan Asrama, Pusat Seri Tanjung, Kuala Selangor bermula dari jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang. Sebelum itu pada malam tadi diadakan Forum Perdana di Masjid Jamek Sultan Ibrahim yang Panelnya ialah Ustaz Halim Din dan Ustaz Azhar Yaakob yang memperkatakan Isu Semasa Keagamaan.

Program pada dasarnya adalah menurut format yang lepas dengan pembukaan pada sebelah paginya secara alu-aluan oleh Tuan Pegawai Daerah Kuala Selangor dan Ucapan Pembukaan oleh YB Dr. Ahmad Yunus Hairi Exco Belia, Sukan, Adat Resam Melayu dan Warisan dan lawatan ke Pameran.

Aktiviti-aktiviti yang lain ialah pertandingan, persembahan, bengkel dan explorasi. Aktiviti-aktiviti disertai oleh penduduk setempat di samping dari pihak PADAT. Antara pertandingan yang diadakan ialah pertandingan sirih junjung,, pertandingan masakan dan kuih tradisi, pertandingan mewarna, pertandingan permainan tradisional (dam aji, congkak, batu seremban, manakala persembahan seperti persembahan Kesenian PADAT, Kesenian Daerah seperti Campuling, Gamelan dan Kompang dan Persembahan Kebudayaan Daerah, manakala bengkel ialah kelingkan. Antara acara yang dapat menarik penyertaan ramai ialah Explorasi Bukit Melawati yang disertai oleh 30 kumpulan. Explorasi bermula dengan pelepasan pada jam 9.30 pagi dan berterusan hingga jam 3.30 petang.

Acara seharian ini berakhir dengan acara penutup. Adun Bangi selaku Pengerusi PADAT datang pada sebelah petang jam 5.00 bagi merasmikan acara penutupan. Adun menyifatkan Interaksi Muzium Dengan Masyarakat sebagai serampang banyak mata. Tujuan yang nyata ialah bagi merapatkan muzium dengan masyarakat melalui program-program yang dianjurkan. Lebih jauh diharap masyarakat dapat memahami tentang warisan dan adat budaya dan menghargai serta mencintainya. Di dalam hal ini Adun Bangi berharap antara `mata serampang` yang lain, interaksi Muzium dan Masyarakat juga dapat mencungkil maklumat dan artifek-artifek tempatan yang boleh diangkat ke atas. Antaranya dengan mengadakan seminar dalam mana seorang tokoh budaya, ilmuan tempatan membentang kertaskerja mengenai bahan-bahan sejarah dan artifek-artifek yang ada di satu-satu kawasan. Contoh intelektual atau tokoh senibina membicarakan tentang rumah lama di Kuala Selangor, begitu juga dengan tokoh-tokoh tempatan yang terkenal dan berjasa. Boleh juga dibicarakan produk budaya dan asal usul sesuatu tempat. Dengan ini Interaksi Muzium dan Masyarakat lebih bersifat ilmu dari hanya bersifat suka-suka.

Walau bagaimana Adun berpendapat baik secara sedar atau tidak sedar dengan interaksi Muzium dengan masyarakat telah dapat melaksanakan satu resolusi Sambutan Hari Muzium Antarabangsa yang baru berlalu, iaitu saranan supaya Muzium Turun Mendatangi Masyarakat, bukan hanya masyarakat mendatangi muzim. Namun pengisian perlu dipertingkatkan lagi.

Selepas upacara Penutup, Adun dipersila menyampaikan hadiah-hadiah kepada pemenang-pemenang dan peserta-peserta.

Sekian.

12 di jenjarom - Google Blog Search

12 di jenjarom - Google Blog Search


Renovasi & Dekorasi Rumah Teres <b>di Jenjarom</b>, Selangor

Posted: 02 Mar 2012 07:54 AM PST

Tempoh hari ARICOM menerima panggilan dari seorang pelanggan yang baru sahaja membeli sebuah kediaman jenis teres setingkat di daerah Jenjarom, Selangor. Dari bual bicara, pemilikmahukan kediaman barunya ini memilik sebuat set kabinet dapur yang elegan dan sempurna. Begitu juga beliau mengidamkan sebuah almari pakaian sediabina untuk bilik utama.


Zal tiba di rumah pelanggan di daerah Jenjarom, Selangor.

Setelah memahami apakah kemahuannya, ARICOM memberi cadangan dan pandangan setelah mengambil kesemua ukuran di bahagian-bahagian tertentu. Oleh kerana kediaman ini mempunyai ruang-ruang yang cukup terhad jadi ARICOM menggunakan setiap inci yang ada untuk dimanfaatkan.

Setelah meneliti keseluruhan ruang rumah dan memahami apa yang dimahukan pemilik, akhirnya ARICOM memberikan satu cetusan idea penuh inspirasi. Meski pun punya ruang yang terhad, ARICOM tampil membawakan struktur dapur yang cukup moden dan ringkas buat keselesaan memasak. Walaupun kabinet dapur ini tidak besar namun susunan rapi dan reka bentuknya cukup menarik, tampil beraura dan berkonsepkan moden. ARICOM memberi 2 cadangan tona warna untuk pilihan tuan rumah, samada alunan hitam zaitun ataupun pilihan rona coklat tanah. Jadi ianya terserah kepada pemilik untuk memilih.

Ruang dapur asal dan ruang dapaur selepas mendapat sentuhan Zal (dalam rekaan 3D) beronakan Hitam Zaitun.

Ruang dapur asal dan ruang dapur selepas mendapat sentuhan Zal (dalam rekaan 3D) beronakan Coklat Tanah.

Bagi ruang bilik tidur pula, ARICOM menampilkan satu sentuhan almari pakaian sediabina yang serba ringkas tetapi anggun. Dengan 3 pintu tolak berkonsepkan almari Jepun, dua daripadanya berterapkan cermin bias agar dapat meluaskan lagi ruang bilik yang terhad ini. Dengan ruang-ruang penyimpanan yang selesa, segala pakaian dan fabrik dapat disimpan dan disusun rapi.

Ruang asal bilik tidur utama dan selepas mendapat sentuhan Zal (dalam rekaan 3D) almari pakaian sediabina berkonsepkan 'Modern Jappan'.

Nah... kini tuan rumah amat berpuas hati dengan cetusan idea dan proposal kami. Bagi keluarga ini mereka tidak sabar melihat hasilnya dan memulakan kehidupan indah di kediaman baru ini.Segala proses renovasi dan dekorasi ini bakal bermula pertengahan April 2011 ini!

Adakah anda juga punya impian yang sama, mahu memiliki ruang-ruang indah di dalam kediaman anda, inilah masanya, berbicaralah bersama ARICOM dan dapatkan sentuhan inspirasinya....Setiap dari anda berhak memilik kediaman impian!

12 di petaling jaya - Google Blog Search

12 di petaling jaya - Google Blog Search


Dalam Mihrab Cinta: <b>Petaling Jaya di</b> Sebelah Sini

Posted: 08 Jun 2012 09:12 PM PDT

menghurai maksudnya di jiwa

Frasa-frasa ala-ala puitis ini bermain di minda.

Tuhan, betapa sucinya kasihMu; betapa agungnya kebesaranMu.

Aku dan yang lain terutus ke bandaraya Petaling Jaya di wilayah Darul Ehsan, wilayah kedaulatan Tuanku Sultan Sharafuddin Idris Shah. Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), kampus Petaling Jaya.

Mengimbau sirah masa lalu mengenai sebelah sini. Dulunya, inilah berasal tanah sebelah sini di Jalan Universiti. Kampus asal. Di sinilah hajat Pertubuhan Islam Sedunia (OIC) tercapai.

Hari itu, TV3 yang duduk di Bandar Utama di bandaraya sebelah sini membawa seorang Menteri Negara Gambia mengimbau memori halwanya di sini. Tempoh hari, beliau adalah Hakim Mahkamah Rayuan di watannya yang serba sederhana. Kini, Tuan Yang Terutama Presiden mengangkatnya menjadi Menteri Kehakiman di Gambia.

Mendengarkan falahnya seorang beliau, Yang Berhormat Yang Amat Arif, sesiapa yang menteladaninya pasti akan mahu menjadi sepertinya.

Pengajian Undang-undang masih bertapak di sini. Cuma, tanah ini digazetkan sebagai Pusat Asasi UIAM yang dipimpin oleh Pak Dekan. Aku di sebelah sinilah mengaji Bahasa Arab.

Semua mahasiswa asasi mengaji di sebelah sini, kecuali mahasiswa Asasi Ekonomi dan Sains Pengurusan yang menuntut di kehutanan Gombak, Kuala Lumpur, sana.

Dulunya sebelah sini adalah Kolej Islam Malaya, sebuah institut pengajian tinggi (IPT) yang diamanahkan kepada Raja-raja Melayu. Kolej itu sudah tiada. Namun, kolej itu diadakan balik secara tidak rasmi oleh Majlis Raja-raja dengan nama Majlis Universiti Islam Malaysia (MUIM). Kampus baru sedang diteroka di sekitar Lembah Klang. Menteri dipohon oleh Raja-raja Melayu untuk menarafkan MUIM sama ada sebagai IPT awam atau swasta.

MUIM, Kolej Islam Malaya yang baru, lebih aku sukai kiranya dijadikan IPT awam. Bukan sekadar untuk mengembalikan sinaran lama kolej tersebut yang sudah gelap kehitaman, tetapi untuk menjunjung duli Raja-raja Melayu, ketua-ketua besar dalam negara DiRaja Malaysia sebagai ketua agama Islam.

Semua bangunannya adalah bangunan lama. Yang terkini aku perasan adalah Kolej Zainab al-Jahsyi. Kamsis wanita. Satu lagi, mungkin, Kolej Khadijah, juga kamsis wanita.

Yang melalu Pejabat Yang Mulia Dekan. "Assalamualaikum, Pak Dekan. Tuan apa habaq? Kaif al-hal? How do you do, sir?" Cuma, amat terhad bagi warga sini untuk bertembung dengannya. Maklumlah, beliau itu Profesor Madya. Dekan lagi itu.

Masuk ke tanah sebelah sini. Aku gembira – sujud syukur. Bukan mudah untuk diterima masuk di sini. Aku sedih – famili, guru, sahabat, tanah air sudah kejauhan lebih dari seribu batu. Aku terharu – bertuahnya aku dan mereka di sini.

Begitulah aku. Yang lain jua.

Saat ini, aku bermukim di Kolej Abu Bakar, bangunan kolej kediaman 4 tingkat yang serba lama tetapi masih selesa dan selamat untuk diduduki. Bilik 420. Tingkat yang a'ala.

Bersama aku serumah di sini, aku cuba ceritakan.

Shafiq Hasbollah. Mohd. Shafiq Hasbollah yang pernah aku senaraikan sebagai Orang Yang 15 bagiku. Pada julung kali multaqa' kami dengan yang lain, bila kami berdua ada, kami sama sekolah. Kami sama daerah. Mukim sahaja yang berbeda. Penduanya. Syafiq Daud. Mantan warga Maktab Rendah Sains MARA (MRSM).

Yang bersama berjuangku ada jua di sini. Ada seorang Afif, seorang Aus Hijri dan seorang Syahir. Sama-sama berusaha untuk mendaulatkan bahasa syurga.

Aku gembira untuk bersama mereka dan yang lain yang semanzil denganku – Amir Fauzan, Arash, Arif Jamil, Hafizuddin Sobri, Hanif Jaafar dan Razak Alias.

Aku pun ada pendua di sini. Putera Muhammad Muizz. Duduk dalam jurusan yang sama denganku, bahasa warga Islam.

Bersama denganku sekampus di sini ada beberapa insan. Firman, Awang Mohd. Ashraffarhan, Amirul Ashraf, Abdul Qayyum, Fuad Fauzi, Daniel dan Nurul Zaimah. Setakat ingatanku, ini sahajalah.

Aku bukanlah suka-suka mahu bercerita tentang sang insani sebelah sini. Syukur, Alhamdulillah, kebetulan aku dapat bertemu mereka. Bukan senang mereka dicari kerana ada ribuan manusia berkampung di 6 buah kolej di sini.

Kalaupun berjamaah di Masjid Kolej Islam Malaya milik Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan diuruskan oleh Pertubuhan Kemajuan Islam Malaysia (PERKIM), bukan mudah orang itu dicari dan ditemui.

Cuma, harapanku, yang aku bai'ahkan bersama yang lain akan cuba terlaksana secara progresif dan efektif. Di sini, aku mahu mewasilkan dan melestari silaturrahim. Juga aku mahu menuntut ilmu.

Biar wisma itu lama asal hati sentiasa berubah baru.

Bagaimana Petaling Jaya menjadi bandaraya, bandar hati hendaklah lebih maju dari bandaraya dari segi intelek, emosi, rohani dan jasmani.

Bilik 420, Mahallah Abu Bakar, UIAM, Petaling Jaya, Selangor.
Rabu, 6 Jun 2012, jam 12.32 tengah malam.

12 di sabak bernam - Google Blog Search

12 di sabak bernam - Google Blog Search


IPOH MALAY: Anwar Nyanyi Lagu Broery <b>Di Sabak Bernam</b>

Posted: 20 Jun 2012 02:43 AM PDT

PENAFIAN : Semua artikel yang tersiar bukan pendapat satu individu. Ianya adalah hasil pendapat umum yang di garap. Hubungi ipohmalay@gmail.com untuk sebarang bantahan.


ads