Rabu, 25 April 2012

12 di semenyih - Google Blog Search

12 di semenyih - Google Blog Search


JALAN PULANG

Posted: 12 Apr 2012 05:50 AM PDT

TERKINI!!Seramai 30 orang daripada 24 saudara mangsa yang terdiri daripada orang awam yang terlibat dalam pembunuhan kejam di Batang Kali, Selangor, pada 1948 sebentar tadi mengadakan demonstrasi aman mendesak Perdana Menteri Britain, David Cameron supaya menubuhkan satu siasatan awam berhubung kontroversi tersebut.

Bagaimanapun, rakan sejawatannya di Malaysia, Najib Altantuya tidak berada di perkarangan universiti tersebut.

Walaupun Cameron tidak menemui kumpulan itu, seorang pegawai dari Suruhanjaya Tinggi British di Kuala Lumpur telah menerima satu memorandum daripada mereka di luar pintu gerbang kampus Universiti Nottingham di kampus utamanya di Semenyih, Selangor sejurus sebelum perdana menteri British itu meneruskan lawatannya ke Shah Alam.

"Kami mahu dia (Cameron) memanggil siasatan awam dengan kerelaannya sendiri dan bukannya melalui semakan kehakiman itu," kata Quek Ngee Meng, peguam bagi kesemua 24 keluarga mangsa.

"Saya akan pastikan ia (kain rentang) dapat dilihat oleh pejabat Perdana Menteri," Nikesh Mehta, seorang kaunselor polisi antarabangsa suruhanjaya itu di Kuala Lumpur, berkata kepada kumpulan yang memegang kain rentang yang memanggil untuk "keadilan untuk ibu bapa saya."

Empat saudara-mara daripada 24 yang tidak bersenjata yang bekerja di kawasan perladangan ditembak mati pada Disember 1948 oleh tentera British di Batang Kali, Selangor, akan memperoleh rayuan mereka untuk mengkaji mengadakan suatu siasatan kepada yang pembunuhan didengar oleh Mahkamah 1 Tinggi di London pada 8 Mei depan.

Ia akan meneliti sama ada Setiausaha Negara bagi Pertahanan dan Pejabat Luar dan Komanwel British bertindak menurut undang-undang apabila mereka enggan untuk mengadakan suatu siasatan awam pada November lepas ke dalam kedua-dua pembunuhan mereka dan perlindungan-, dan untuk membuat apa-apa bentuk pampasan kepada 'mangsa keluarga.

Keluarga mangsa telah lama mencari penjelasan, meminta maaf dan pampasan untuk pembunuhan.

Pembunuhan beramai-ramai di Batang Kali telah berlaku pada 12 Disember 1948 semasa operasi tentera British menentang komunis sejurus selepas darurat Perang Dunia Kedua dikuatkuasan pada 1 April tahun yang sama.

Tentera British dilaporkan mengelilingi ladang getah di Sungai Rimoh, Batang Kali, dan menembak mati 24 penduduk kampung sebelum membakar keseluruhan kampung.

Bekas Setiausaha Pertahanan Britain, Denis Healey telah mengarahkan Scotland Yard untuk menubuhkan pasukan petugas khas untuk menyiasat perkara itu.

Walau bagaimanapun, kerajaan Konservatif yang menang selepas itu memilih untuk menggugurkan penyiasatan pada tahun 1970 disebabkan kekurangan berpura-berpura untuk keterangan.

Trivia - Kronologi Pembunuhan Batang Kali 194812 Disember 1948

Platun ke-7, G Company, yang ke-2 daripada Pengawal Scotland mengepung sebuah kebun getah di Sungai Rimoh, Batang Kali, Selangor, di Malaya. 24 orang penduduk yang tidak bersenjata dan tidak bersalah telah dibunuh. Seorang terselamat. Saksi-saksi termaksuk isteri-isteri dan anak-anak mangsa.

13 Disember 1948

Laporan pertama disiarkan di dalam "The Straits Times": "Pengawal dan Polis Scotland hari ini dilaporkan telah menembak mati 25 daripada 26 orang penjahat di dalam satu operasi 'wide-scale' di Utara Selangor. …. Ini adalah satu kejayaan terbesar yang telah dicapai di dalam satu operasi di Malaysia semenjak Darurat bermula."

1 November 1949

Satu siasatan rasmi telah dijalankan terhadap arahan Attorney-General Malaya pada ketika itu. Hasil daripada siasatan tersebut adalah AG berpuas hati yang 'saspek-saspek (24 lelaki tersebut) mungkin berjaya melarikan diri jika askar-askar tersebut tidak melepaskan tembakan". Siasatan ini tidak pernah diketengahkan ke pengetahuan umum, atau dihantar ke 'War Office'.

1 Februari 1970

Surat Khabar Inggeris, The People, membongkar dan mengutuk pembunuhan kejam tersebut. Kenyataan bersumpah daripada Tentera British (bekas Pengawal Scotland) menunjukkan fakta-fakta yang berikut:-

i. patrol tersebut mendapat arahan awal untuk memusnahkan kampung berkenaan;

ii. ahli-ahli patrol telah diberi peluang untuk tidak melibatkan diri dengan pembunuhan itu;

iii. Mangsa-mangsa telah ditembak tanpa mencuba untuk melarikan diri; dan

iv. terdapat konspirasi untuk menipu sesi soal siasat pada 1949.

Setiausaha Pertahanan (Dennis Healy) mengarahkan Polis Penyiasat Scotland untuk menubuhkan pasukan tugasan khas (diketuai oleh Frank Williams) untuk menyiasat perkara ini. Hasil daripada siasatan ini, bukti yang kukuh telah dapat dikumpulkan, yang menunjukkan bahawa kejadian pembunuhan kejam di Batang Kali pada Disember 1948 memang sebenarnya telah berlaku.

11 Jun 1970

Siasatan berkenaan telah dihentikan oleh Kerajaan Konservatif, apabila ia mengambil alih pada 1970, setelah ia mendapati bahawa tiada bukti yang cukup untuk bertindak lebih lanjut mengenai kekejaman tersebut.

9 September 1992

Satu dokumentari BBC, laporan siasatan mengenai pembunuhan beramai-ramai tersebut yang bertajuk "In Cold Blood" disiarkan di United Kingdom dan mendedahkan bukti baru mengenainya. Dokumetari tersebut menyiarkan laporan-laporan saksi-saksi dan mangsa-mangsa yang terselamat termasuk pengakuan sesetengah bekas Pengawal Scotland dan temuramah bersama Pegawai Polis Penyiasat Scotland yang telah menyiasat kes ini pada 1970. Ia jelas menunjukkan kesalahan Pengawal-pengawal Scotland berkenaan dan penipuan besar-besaran berkenaan pembunuhan tersebut. Walau bagaiamanapun, tiada apa yang telah dilakukan oleh kerajaan UK selepas itu dan tiada pegawai British yang telah ditahan.

8 Julai 1993

Dengan bantuan biro undang-undang MCA, satu petisyen diserahkan kepada Her Majesty Queen Elizabeth II meminta keadilan ditegakkan.

14 Julai 1993

Satu laporan polis telah dibuat oleh tiga orang mangsa yang terselamat, ditemani oleh Ketua Aduan dan Khidmat Masyarakat MCA Michael Chong.

18 September 1993

Mr Gavin Hewitt (Ketua Southeast Asia Bahagian Pejabat Asing, UK) menyatakan yang "Tiada bukti baru yang ditemui oleh pihak berkuasa British untuk mengadakan satu lagi soal siasat rasmi mengenai pembunuan beramai-ramai 24 penduduk di Batang Kali ketika pemberontakan komunis."

30 Disember 1997

Laporan siasatan telah dihantar kepada Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman. Ianya dilaporkan yang kes tersebut telah ditutup kerana kekurangan bukti untuk mendakwa sesiapa.

13 Julai 2004

DAP menimbulkan pembunuhan beramai-ramai Batang kali di parlimen buat kali kedua.

25 Mac 2008

Waris-waris mangsa pembunuhan tersebut dan beberapa orang ahli NGO telah menubuhkan satu jawatankuasa yang dikenali sebagai 'Action Committe Condemning the Batang Kali Massacre' dan telah menyerahkan satu petisyen kepada British High Commission.

Petisyen tersebut (selain daripada menuntut untuk satu permohonan maaf rasmi) menuntut £30 juta (RM191.8 juta) secara pampas an kepada waris-waris 24 mangsa pembunuhan tersebut dan £50 juta (RM319.8 juta) untuk pembangunan pendidikan dan kebudayaan Komuniti Ulu Yam.

12 di ampang - Google Blog Search

12 di ampang - Google Blog Search


THE FLYING KICK: MASJID <b>DI AMPANG</b> SUDAH BERTUKAR JADI <b>...</b>

Posted: 21 Apr 2012 02:00 AM PDT

Maka benarlah seperti yang disabdakan oleh Nabi Muhammad s.a.w yang antara lain maksudnya,

Ertinya:
Daripada Abi Nijih 'Irbadh bin Sariyah r.a. berkata, "Telah menasihati kami oleh Rasulullah saw. akan satu nasihat yang menggetarkan hati kami dan menitiskan air mata kami ketika mendengarnya, lalu kami berkata, Ya Rasulullah! Seolah-olah ini adalah nasihat yang terakhir sekali maka berilah pesanan kepada kami." Lalu baginda pun bersabda, "Aku berwasiat akan kamu supaya sentiasa bertakwa kepada Allah dan mendengar serta taat (kepada pemimpin) sekalipun yang meminpin kamu itu hanya seorang hamba. Sesungguhnya sesiapa yang panjang umurnya daripada kamu pasti ia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kamu berpegang teguh dengan sunnahku dan sunnah para khulafa Ar Rasyidin Al Mahdiyin (Khalifah-khalifah yang mengetahui kebenaran dan mendapat pimpinan ke jalan yang benar) dan gigitlah sunah-sunah itu dengan gigi geraham dan jauhilah perkara-perkara yang baru (bid'ah) yang diada-adakan, kerana sesungguhnya tiap-tiap bid'ah itu adalah sesat."

H.R. Abu Daud dan Tirmizi

Amat malang bagi umat Islam apabila institusi seperti masjid telah digunakan oleh pihak-pihak yang berkepentingan untuk mereka memanjangkan pengaruh dan menunjuk-nunjuk kononnya mereka telah berjaya menguasai masjid, pentadbiran masjid malah hala tuju masjid.
Itu yang berlaku pagi tadi di Ampang apabila Masjid Bukit Indah dicemari dengan pergaduhan serta persaingan untuk menunjukkan kehebatan mereka berpolitik.
Semuanya bermula apabila sekelompok penyokong PAS yang gementar melihat bagaimana AJK masjid berkenaan ditendang keluar oleh kariah, memulakan rancangan besar mereka bagi membolehkan masjid berkenaan dikuasai oleh kelompok mereka.
Anak kariah terpaksa diimport agar calon-calon AJK masjid yang condong kepada PAS menang dalam pertandingan merebut jawatan pagi tadi. Apabila taktik tersebut telah bocor, pergaduhan tercetus sehingga menjadikan Masjid Bukit Indah tidak ubah seperti sebuah pasar basah yang menjual daging babi segar!
Bidaah Dholalah seperti ini merupakan antara budaya yang sudah diterima secara meluas. Pertandingan dan kempen telah dianggap sebagai sebahagian daripada budaya sihat yang kononnya mencerminkan ketelusan dan keterbukaan.
Budaya ilmu dan budaya etika, tidak lagi wujud walaupun ianya membabitkan sebuah masjid. Perlantikan AJK tidak lagi berlandaskan siapa yang lebih berilmu, sebaliknya siapa yang lebih berwibawa dan paling menonjol dalam politik kepartian, sehinggakan si lembu yang mengaku gajah pun turut dilantik mengisi jawatan keagamaan. Yang penting, kelompok sendiri dan berjaya berlakon seperti orang alim!!!

12 di batang kali - Google Blog Search

12 di batang kali - Google Blog Search


ZAKRI ALI: Jangan Tutup Kes "<b>BATANG KALI</b>"

Posted: 12 Apr 2012 07:22 AM PDT

Seramai 30 orang daripada 24 saudara mangsa yang terdiri daripada orang awam yang terlibat dalam pembunuhan kejam di Batang Kali, Selangor, pada 1948 sebentar tadi mengadakan demonstrasi aman mendesak Perdana Menteri Britain, David Cameron supaya menubuhkan satu siasatan awam berhubung kontroversi tersebut.

Bagaimanapun, rakan sejawatannya di Malaysia, Najib Altantuya tidak berada di perkarangan universiti tersebut.

Walaupun Cameron tidak menemui kumpulan itu, seorang pegawai dari Suruhanjaya Tinggi British di Kuala Lumpur telah menerima satu memorandum daripada mereka di luar pintu gerbang kampus Universiti Nottingham di kampus utamanya di Semenyih, Selangor sejurus sebelum perdana menteri British itu meneruskan lawatannya ke Shah Alam.

"Kami mahu dia (Cameron) memanggil siasatan awam dengan kerelaannya sendiri dan bukannya melalui semakan kehakiman itu," kata Quek Ngee Meng, peguam bagi kesemua 24 keluarga mangsa.

"Saya akan pastikan ia (kain rentang) dapat dilihat oleh pejabat Perdana Menteri," Nikesh Mehta, seorang kaunselor polisi antarabangsa suruhanjaya itu di Kuala Lumpur, berkata kepada kumpulan yang memegang kain rentang yang memanggil untuk "keadilan untuk ibu bapa saya."

Empat saudara-mara daripada 24 yang tidak bersenjata yang bekerja di kawasan perladangan ditembak mati pada Disember 1948 oleh tentera British di Batang Kali, Selangor, akan memperoleh rayuan mereka untuk mengkaji mengadakan suatu siasatan kepada yang pembunuhan didengar oleh Mahkamah 1 Tinggi di London pada 8 Mei depan.

Ia akan meneliti sama ada Setiausaha Negara bagi Pertahanan dan Pejabat Luar dan Komanwel British bertindak menurut undang-undang apabila mereka enggan untuk mengadakan suatu siasatan awam pada November lepas ke dalam kedua-dua pembunuhan mereka dan perlindungan-, dan untuk membuat apa-apa bentuk pampasan kepada 'mangsa keluarga.

Keluarga mangsa telah lama mencari penjelasan, meminta maaf dan pampasan untuk pembunuhan.

Pembunuhan beramai-ramai di Batang Kali telah berlaku pada 12 Disember 1948 semasa operasi tentera British menentang komunis sejurus selepas darurat Perang Dunia Kedua dikuatkuasan pada 1 April tahun yang sama.

Tentera British dilaporkan mengelilingi ladang getah di Sungai Rimoh, Batang Kali, dan menembak mati 24 penduduk kampung sebelum membakar keseluruhan kampung.

Bekas Setiausaha Pertahanan Britain, Denis Healey telah mengarahkan Scotland Yard untuk menubuhkan pasukan petugas khas untuk menyiasat perkara itu.

Walau bagaimanapun, kerajaan Konservatif yang menang selepas itu memilih untuk menggugurkan penyiasatan pada tahun 1970 disebabkan kekurangan berpura-berpura untuk keterangan.


Trivia - Kronologi Pembunuhan Batang Kali 1948


12 Disember 1948

Platun ke-7, G Company, yang ke-2 daripada Pengawal Scotland mengepung sebuah kebun getah di Sungai Rimoh, Batang Kali, Selangor, di Malaya. 24 orang penduduk yang tidak bersenjata dan tidak bersalah telah dibunuh. Seorang terselamat. Saksi-saksi termaksuk isteri-isteri dan anak-anak mangsa.


13 Disember 1948

Laporan pertama disiarkan di dalam "The Straits Times": "Pengawal dan Polis Scotland hari ini dilaporkan telah menembak mati 25 daripada 26 orang penjahat di dalam satu operasi 'wide-scale' di Utara Selangor. …. Ini adalah satu kejayaan terbesar yang telah dicapai di dalam satu operasi di Malaysia semenjak Darurat bermula."


1 November 1949

Satu siasatan rasmi telah dijalankan terhadap arahan Attorney-General Malaya pada ketika itu. Hasil daripada siasatan tersebut adalah AG berpuas hati yang 'saspek-saspek (24 lelaki tersebut) mungkin berjaya melarikan diri jika askar-askar tersebut tidak melepaskan tembakan". Siasatan ini tidak pernah diketengahkan ke pengetahuan umum, atau dihantar ke 'War Office'.


1 Februari 1970
Surat Khabar Inggeris, The People, membongkar dan mengutuk pembunuhan kejam tersebut. Kenyataan bersumpah daripada Tentera British (bekas Pengawal Scotland) menunjukkan fakta-fakta yang berikut:-

i. patrol tersebut mendapat arahan awal untuk memusnahkan kampung berkenaan;
ii. ahli-ahli patrol telah diberi peluang untuk tidak melibatkan diri dengan pembunuhan itu;
iii. Mangsa-mangsa telah ditembak tanpa mencuba untuk melarikan diri; dan
iv. terdapat konspirasi untuk menipu sesi soal siasat pada 1949.

Setiausaha Pertahanan (Dennis Healy) mengarahkan Polis Penyiasat Scotland untuk menubuhkan pasukan tugasan khas (diketuai oleh Frank Williams) untuk menyiasat perkara ini. Hasil daripada siasatan ini, bukti yang kukuh telah dapat dikumpulkan, yang menunjukkan bahawa kejadian pembunuhan kejam di Batang Kali pada Disember 1948 memang sebenarnya telah berlaku.


11 Jun 1970

Siasatan berkenaan telah dihentikan oleh Kerajaan Konservatif, apabila ia mengambil alih pada 1970, setelah ia mendapati bahawa tiada bukti yang cukup untuk bertindak lebih lanjut mengenai kekejaman tersebut.


9 September 1992

Satu dokumentari BBC, laporan siasatan mengenai pembunuhan beramai-ramai tersebut yang bertajuk "In Cold Blood" disiarkan di United Kingdom dan mendedahkan bukti baru mengenainya. Dokumetari tersebut menyiarkan laporan-laporan saksi-saksi dan mangsa-mangsa yang terselamat termasuk pengakuan sesetengah bekas Pengawal Scotland dan temuramah bersama Pegawai Polis Penyiasat Scotland yang telah menyiasat kes ini pada 1970. Ia jelas menunjukkan kesalahan Pengawal-pengawal Scotland berkenaan dan penipuan besar-besaran berkenaan pembunuhan tersebut. Walau bagaiamanapun, tiada apa yang telah dilakukan oleh kerajaan UK selepas itu dan tiada pegawai British yang telah ditahan.


8 Julai 1993

Dengan bantuan biro undang-undang MCA, satu petisyen diserahkan kepada Her Majesty Queen Elizabeth II meminta keadilan ditegakkan.


14 Julai 1993

Satu laporan polis telah dibuat oleh tiga orang mangsa yang terselamat, ditemani oleh Ketua Aduan dan Khidmat Masyarakat MCA Michael Chong.


18 September 1993

Mr Gavin Hewitt (Ketua Southeast Asia Bahagian Pejabat Asing, UK) menyatakan yang "Tiada bukti baru yang ditemui oleh pihak berkuasa British untuk mengadakan satu lagi soal siasat rasmi mengenai pembunuan beramai-ramai 24 penduduk di Batang Kali ketika pemberontakan komunis."


30 Disember 1997

Laporan siasatan telah dihantar kepada Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman. Ianya dilaporkan yang kes tersebut telah ditutup kerana kekurangan bukti untuk mendakwa sesiapa.13 Julai 2004

DAP menimbulkan pembunuhan beramai-ramai Batang kali di parlimen buat kali kedua.


25 Mac 2008

Waris-waris mangsa pembunuhan tersebut dan beberapa orang ahli NGO telah menubuhkan satu jawatankuasa yang dikenali sebagai 'Action Committe Condemning the Batang Kali Massacre' dan telah menyerahkan satu petisyen kepada British High Commission.

Petisyen tersebut (selain daripada menuntut untuk satu permohonan maaf rasmi) menuntut £30 juta (RM191.8 juta) secara pampas an kepada waris-waris 24 mangsa pembunuhan tersebut dan £50 juta (RM319.8 juta) untuk pembangunan pendidikan dan kebudayaan Komuniti Ulu Yam.

Seramai 30 orang daripada 24 saudara mangsa yang terdiri daripada orang awam yang terlibat dalam pembunuhan kejam di Batang Kali, Selangor, pada 1948 sebentar tadi mengadakan demonstrasi aman mendesak Perdana Menteri Britain, David Cameron supaya menubuhkan satu siasatan awam berhubung kontroversi tersebut.

Bagaimanapun, rakan sejawatannya di Malaysia, Najib Altantuya tidak berada di perkarangan universiti tersebut.

Walaupun Cameron tidak menemui kumpulan itu, seorang pegawai dari Suruhanjaya Tinggi British di Kuala Lumpur telah menerima satu memorandum daripada mereka di luar pintu gerbang kampus Universiti Nottingham di kampus utamanya di Semenyih, Selangor sejurus sebelum perdana menteri British itu meneruskan lawatannya ke Shah Alam.

"Kami mahu dia (Cameron) memanggil siasatan awam dengan kerelaannya sendiri dan bukannya melalui semakan kehakiman itu," kata Quek Ngee Meng, peguam bagi kesemua 24 keluarga mangsa.

"Saya akan pastikan ia (kain rentang) dapat dilihat oleh pejabat Perdana Menteri," Nikesh Mehta, seorang kaunselor polisi antarabangsa suruhanjaya itu di Kuala Lumpur, berkata kepada kumpulan yang memegang kain rentang yang memanggil untuk "keadilan untuk ibu bapa saya."

Empat saudara-mara daripada 24 yang tidak bersenjata yang bekerja di kawasan perladangan ditembak mati pada Disember 1948 oleh tentera British di Batang Kali, Selangor, akan memperoleh rayuan mereka untuk mengkaji mengadakan suatu siasatan kepada yang pembunuhan didengar oleh Mahkamah 1 Tinggi di London pada 8 Mei depan.

Ia akan meneliti sama ada Setiausaha Negara bagi Pertahanan dan Pejabat Luar dan Komanwel British bertindak menurut undang-undang apabila mereka enggan untuk mengadakan suatu siasatan awam pada November lepas ke dalam kedua-dua pembunuhan mereka dan perlindungan-, dan untuk membuat apa-apa bentuk pampasan kepada 'mangsa keluarga.

Keluarga mangsa telah lama mencari penjelasan, meminta maaf dan pampasan untuk pembunuhan.

Pembunuhan beramai-ramai di Batang Kali telah berlaku pada 12 Disember 1948 semasa operasi tentera British menentang komunis sejurus selepas darurat Perang Dunia Kedua dikuatkuasan pada 1 April tahun yang sama.

Tentera British dilaporkan mengelilingi ladang getah di Sungai Rimoh, Batang Kali, dan menembak mati 24 penduduk kampung sebelum membakar keseluruhan kampung.

Bekas Setiausaha Pertahanan Britain, Denis Healey telah mengarahkan Scotland Yard untuk menubuhkan pasukan petugas khas untuk menyiasat perkara itu.

Walau bagaimanapun, kerajaan Konservatif yang menang selepas itu memilih untuk menggugurkan penyiasatan pada tahun 1970 disebabkan kekurangan berpura-berpura untuk keterangan.


Trivia - Kronologi Pembunuhan Batang Kali 1948


12 Disember 1948

Platun ke-7, G Company, yang ke-2 daripada Pengawal Scotland mengepung sebuah kebun getah di Sungai Rimoh, Batang Kali, Selangor, di Malaya. 24 orang penduduk yang tidak bersenjata dan tidak bersalah telah dibunuh. Seorang terselamat. Saksi-saksi termaksuk isteri-isteri dan anak-anak mangsa.


13 Disember 1948

Laporan pertama disiarkan di dalam "The Straits Times": "Pengawal dan Polis Scotland hari ini dilaporkan telah menembak mati 25 daripada 26 orang penjahat di dalam satu operasi 'wide-scale' di Utara Selangor. …. Ini adalah satu kejayaan terbesar yang telah dicapai di dalam satu operasi di Malaysia semenjak Darurat bermula."


1 November 1949

Satu siasatan rasmi telah dijalankan terhadap arahan Attorney-General Malaya pada ketika itu. Hasil daripada siasatan tersebut adalah AG berpuas hati yang 'saspek-saspek (24 lelaki tersebut) mungkin berjaya melarikan diri jika askar-askar tersebut tidak melepaskan tembakan". Siasatan ini tidak pernah diketengahkan ke pengetahuan umum, atau dihantar ke 'War Office'.


1 Februari 1970
Surat Khabar Inggeris, The People, membongkar dan mengutuk pembunuhan kejam tersebut. Kenyataan bersumpah daripada Tentera British (bekas Pengawal Scotland) menunjukkan fakta-fakta yang berikut:-

i. patrol tersebut mendapat arahan awal untuk memusnahkan kampung berkenaan;
ii. ahli-ahli patrol telah diberi peluang untuk tidak melibatkan diri dengan pembunuhan itu;
iii. Mangsa-mangsa telah ditembak tanpa mencuba untuk melarikan diri; dan
iv. terdapat konspirasi untuk menipu sesi soal siasat pada 1949.

Setiausaha Pertahanan (Dennis Healy) mengarahkan Polis Penyiasat Scotland untuk menubuhkan pasukan tugasan khas (diketuai oleh Frank Williams) untuk menyiasat perkara ini. Hasil daripada siasatan ini, bukti yang kukuh telah dapat dikumpulkan, yang menunjukkan bahawa kejadian pembunuhan kejam di Batang Kali pada Disember 1948 memang sebenarnya telah berlaku.


11 Jun 1970

Siasatan berkenaan telah dihentikan oleh Kerajaan Konservatif, apabila ia mengambil alih pada 1970, setelah ia mendapati bahawa tiada bukti yang cukup untuk bertindak lebih lanjut mengenai kekejaman tersebut.


9 September 1992

Satu dokumentari BBC, laporan siasatan mengenai pembunuhan beramai-ramai tersebut yang bertajuk "In Cold Blood" disiarkan di United Kingdom dan mendedahkan bukti baru mengenainya. Dokumetari tersebut menyiarkan laporan-laporan saksi-saksi dan mangsa-mangsa yang terselamat termasuk pengakuan sesetengah bekas Pengawal Scotland dan temuramah bersama Pegawai Polis Penyiasat Scotland yang telah menyiasat kes ini pada 1970. Ia jelas menunjukkan kesalahan Pengawal-pengawal Scotland berkenaan dan penipuan besar-besaran berkenaan pembunuhan tersebut. Walau bagaiamanapun, tiada apa yang telah dilakukan oleh kerajaan UK selepas itu dan tiada pegawai British yang telah ditahan.


8 Julai 1993

Dengan bantuan biro undang-undang MCA, satu petisyen diserahkan kepada Her Majesty Queen Elizabeth II meminta keadilan ditegakkan.


14 Julai 1993

Satu laporan polis telah dibuat oleh tiga orang mangsa yang terselamat, ditemani oleh Ketua Aduan dan Khidmat Masyarakat MCA Michael Chong.


18 September 1993

Mr Gavin Hewitt (Ketua Southeast Asia Bahagian Pejabat Asing, UK) menyatakan yang "Tiada bukti baru yang ditemui oleh pihak berkuasa British untuk mengadakan satu lagi soal siasat rasmi mengenai pembunuan beramai-ramai 24 penduduk di Batang Kali ketika pemberontakan komunis."


30 Disember 1997

Laporan siasatan telah dihantar kepada Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman. Ianya dilaporkan yang kes tersebut telah ditutup kerana kekurangan bukti untuk mendakwa sesiapa.13 Julai 2004

DAP menimbulkan pembunuhan beramai-ramai Batang kali di parlimen buat kali kedua.


25 Mac 2008

Waris-waris mangsa pembunuhan tersebut dan beberapa orang ahli NGO telah menubuhkan satu jawatankuasa yang dikenali sebagai 'Action Committe Condemning the Batang Kali Massacre' dan telah menyerahkan satu petisyen kepada British High Commission.

Petisyen tersebut (selain daripada menuntut untuk satu permohonan maaf rasmi) menuntut £30 juta (RM191.8 juta) secara pampas an kepada waris-waris 24 mangsa pembunuhan tersebut dan £50 juta (RM319.8 juta) untuk pembangunan pendidikan dan kebudayaan Komuniti Ulu Yam.12 di tanjung karang - Google Blog Search

12 di tanjung karang - Google Blog Search


~~ZaRa::ZaiNuDiN~~: Photoshoot post wedding <b>di Tanjung Karang</b>

Posted: 23 Apr 2012 12:37 AM PDT


Assalamualaikum WBT...
Salam 1Malaysia...

Main point kitorang ke Kuala Selangor untuk photoshoot la.
Aku melahirkan keinginan nak berphotoshoot kat bendang.
Team NadiArt ok je. Yang penting takde extra charge.

Aku berangan nak tema ala2 Nurkasih gitu kan.
Ahaks..
Tema, purple and white.
Susah gak nak cari baju bila da setup tema ni.
Bukan susah apalah. Susah nak cari size sebenarnya.
End up, seluar Amin kale krim.
Tu pun guna apa yang ada sebab da tak larat nak mencari.

Malam kitorang dinner kat Satay hut, Adi NadiArt bbm Amin.
Dia tanya ada survey2 ke bendang tuh.
Sebab ada member dia cakap sawah baru tuai.
Halamak! Risau dah ni.
Sebab sepanjang aku dok gugel, tak jumpa waktu sawah dituai.
Tapi ada blgger yang ke sana awal bulan March memang nampak
lah gambar dia, padi masih comel2 je. baru tanam.

Lepas kitorang abis lunch, kitorang terus pegi sawah yang area Sungai Sireh.
Memang la Cantik la view kat sini.
Tapi that time, padi baru tanam.
Aku tatau apa istilah pertanian untuk ini.
Yang penting padi tu comel2 lagi. if nak amik gambar pun,
konpem la nampak tanah, tak nampak hijau.

Then, tanya orang kampung tempat shooting filem Nurkasih.
Diorang kata banyak shoot area lagi 1.
yang masuk dari lorong sebelah hospital.
maka, gigih kitorang patah balik.
Dalam hati, risau gak sebab nak photoshoot cane if bendang lapang lagi.
abis2 tinggi pun paras betis je.
Tapi serius cantik. Lapang je mata.
Sampaikan aku lupa lak nak amik gambar.

Kampung apa nama dia eh. lupa pulak.
Kampung air kunci ke apa ntah.
yang penting nama dia agak panjang dan unik.
aku gugel takde plak jumpa.

ok, kat sini padi belum menguning. tapi tinggi jugak.
pun la aku kekaguman sampaikan lupa nak berposing 2 orang.
sementara tunggu team nadiart sampai, kitorang cuci mata.
time nih panas terik ok.
Tau jelah aku, peluh macam kan membanting tulang.
merembes peluh kat muka macam kan apa je.

Tatau napa dengan aku petang tuh.
badan da rasa penat sangat. aku pun tak banyak cakap.
Just follow jela apa je yang diorang suruh  buat.
Muka plain aja sebab tak mekap.
Aku mekap, tapi nipis, pastu kena ngan peluh aku.
Semua pun da cair...
Tapi apa2 hal pun, aku cuba beri yang terbaik untuk gambar kami.
Kenangan kami.Inilah hasilnya. Teaser aku amik kat page NadiArt


12 di puchong - Google Blog Search

12 di puchong - Google Blog Search


Suka Duka Mama Yana: Kaw kaw Burger <b>di Puchong</b> Utama ~ Dah <b>...</b>

Posted: 04 Apr 2012 12:48 AM PDT

Salam..^_^
Yes.. sapa2 yg tak sanggup nak beratur panjang.. sila la ke Lokas Makan, Puchong utama. kami dah try dah.. hehehe... tu la sapa suruh bising2 ckp kena beratur panjang.. mama tak yah nak beratur de... kih..kih.. #berlagak eks.. peace..
smpi2.. benda tuh yg menarik minat dia... huhuhu..

tu dia.. beratur ke..?? takde la lama.. kejap je.. hehehe
ni pun time lepas kitaorg order. tiba2 ramai jap2 tu lak.. :)

nih burger kaw double papa punya

ni mama punya. single and avalaible.. awww..
lapar tak ingat mencubit roti.. hehehe.. lupa nak snap pic.. #pitam lapar.. hahaha
burger kaw kaw kat Medan selera Lokas Makan, puchong utama
pernah msk jjcm dlm bulan lepas kot.. masa pengacara dia Qi lagi..
tp ms tuh burger kaw kaw blm ada.

Burger kaw kaw nih baru buka pada 31hb March (masa mama dtg mkn br 3hari buka.. cepat kira hari apa mama gi terjah sana.. hehehe..)
Pada kami (mama dan papa, maman tak makan.. dia sibuk berpeluh kat tmpt mainan tuh..) biasa2 je rasanya.. tah la.. mungkin tekak kami nih jenis org semeskin kannn... nak2 mahal lak bagi kami jika nak dibandingkan ngan burger biasa kami beli pasar malam atau ditepi jalan tuh.. hehehe.. atau jugak kami nih tak reti nak menilai keistimewaan burger dia tuh.. hahaha.. jgn marah ye bg peminat burger kaw kaw.. nih pendapat kami yg semeskin ye.. yg kayo2 tuh mungkin rasanya mewah kot ngan cheese tuh.. tah la.. bg mama burger tuh kalu dah sejuk tak sodap dah psl ada cheese tuh.. nnt keras tak ingat la kot..
Ok kalu nak gak rasa..eh... silap... mmg patut pun rasa dulu br judge ye dak.. baca review mama mmg belum tentu betul kann.. sebab kita kan ada tekak masing2. lain kan tuh. sila la berkunjung reramai kat medan selera lokas makan kat puchong utama... selain ada burger kaw kaw ada je makanan lain.. nak2 kalu yg suka karaoke.. boleh je layan jiwang satu dua buah lagu.. hehehe..

Khidmat masyarakat tidak berbayar ye. hehehe.
~Bg yg pernah rasa dan berbeza pendapat ngan mama.. sila2 la bg komen kat sini eks.. kot2 masa mama rasa aritu mama bawa tekak yg kureng sihat.. hehehe..
#mmg pun kureng sihat haritu... hehehe.. ~
Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...
****************************

12 di padang jawa - Google Blog Search

12 di padang jawa - Google Blog Search


Shahalamkini.com – PRA BERSIH <b>DI PADANG JAWA</b> HANYA <b>...</b>

Posted: 25 Apr 2012 04:08 AM PDT

MAKLUMAT dari sumber yang sahih mengatakan bahawa demonstrasi Bersih 3.0 yang dirancang pada 28 hb April (Sabtu) ini akan menjadi satu malapetaka besar kepada Pakatan Rakyat.  Menurut sumber tersebut lagi, petunjuk yang mengatakan perhimpunan itu akan gagal mencapai matlamat 'terunggul' mereka iaitu mengumpulkan seramai 500 ribu orang pendemo, begitu kuat sekali.

Antaranya ialah dilihat dari kegagalan himpunan pra Bersih di Kelab Sultan Sulaiman pada 17 April, yang hanya menyaksikan seramai 10 ribu orang hadir (angka dari sumber pembangkang), yang mana jauh dari sasaran awal 100,000 orang.  Beberapa siri jelajah pra Himpunan Bersih 3.0 yang diadakan selepas itu juga, sekadar dihadiri beberapa puluh dan ratus orang sahaja, contohnya di Dataran Shah Alam pada minggu sudah yang hanya dihadiri sekitar 200 orang.

Maklumat yang didapti daripada penduduk jalan Dewan sultan Sulaiman 1 (terkenal dengan panggilan umno lama)pula menyatakan lebih kurang  4 ribu orang sahaja yang hadir menyertai pra BERSIH di Dewan Sultan Sulaiman Kg Baru,maklumat dari media baru pro BN pula menyatakan hanya 3 ribu orang yang hadir dan maklumat dari media baru pro Pakatan Rakyat  pula menyatakan 10 ribu orang.

Manakala Demo pra  BERSIH 21-4-2012 di ibu kota Shah Alam hanya diseratai oleh 2 ratus orang itupun termasuk dengan para polis dan orang ramai yang memerhati kelakuan mereka.pada hari itu pemimpin Pakatan rakyat Shah Alam YB Khalid Samad,YB Yakob Sapari,Yb Rodziah Ismail tidak kelihatan.

PRA BERSIH DIIBU KOTA SHAH ALAM 

pada 24-4-2012(malam) pra BERSIH  yang diadakan dimasjid  Padang Jawa Shah Alam hanya dihadiri oleh sejumlah 30 hingga 40 orang sahaja walaupun YB Khalid Samad Ahli Parlimen Shah Alam turut hadir.(yang ini penulis SAK tak dapat pergi,apa yang ditulis hanya berdasarkan pemantuan yang dibuat oleh penduduk setempat)…

Sebagaimana yang diketahui  media baru pro pakatan Rakyat tidak akan melaporkan  pra BERSIH  padang Jawa jumlah sebagaimana yang dimaklum oleh Shah Alam Kini.jika mereka laporkanpun sudah tentu bukan 30-40 orang.

Mengambil contoh himpunan Mansuh PTPTN pada 14 April yang dihadiri sekitar 250 – 300 orang peserta pada, 'dinaikkan tarafnya' kepada beribu-ribu orang oleh hampir kesemua blog pro pembangkang, kecuali portal berita yang mencari makan dengan sumber dari langganan berita separuh tepat seperti Malaysiakini.  Malaysiakini melapurkan himpunan itu dihadiri sekitar 300 orang sahaja, jauh dari sasaran 5,000 orang yang dijaja penganjurnya.mengikut pemantau Shah Alam kini yang berada di KL pula hanya 300 orang itupun termasuk orang yang tumpang sekaki kerana nak baju free.

Kalau nak didebatkan dari segi kelayakan peserta yang hadir (mahasiswa dan peminjam PTPTN), nescaya jumlah itu akan menjadi jauh lebih kecil dari yang dinyatakan Malaysiakini.

Itu dari segi kehadiran.

Dari segi agenda juga, perhimpunan Bersih 3.0 ini sudah menunjukkan masalah.  Dikhabarkan bahawa Pengerusi Bersama Bersih 3.0, Datuk Ambiga Sreevanasan, yang juga Pengerusi program Seksualiti Merdeka, akan menggabungkan perhimpunan Bersih dengan himpunan LGBT yang terganggu oleh larangan pihak berkuasa ke atas penganjuran program Seksualiti Merdeka pada November tahun lepas.

Ambiga dikatakan melihat himpunan kali ini adalah kesempatan terbaik untuk memperjuangkan hak golongan LGBT, dalam masa yang sama mempromosikan Pakatan Rakyat sebagai organisasi yang menjuarai isu-isu berkaitan hak asasi manusia di Malaysia.

Malah, beberapa blog pro pembangkang juga sudah mewar-warkan tentang penggabungan kedua himpunan tersebut (Bersih 3.0 dan LGBT), walaupun disebut-sebut yang idea itu dibantah sepenuhnya oleh PAS.  Tapi dalam masa yang sama, siapalah PAS jika nak dibandingkan dengan DAP yang terang-terang menyokong program Seksualiti Merdeka ketika ia dilangsungkan pada November.

Agenda LGBT ini walaupun menerima respon positif dari parti-parti komponen Pakatan Rakyat seperti PKR dan DAP, tapi pasti akan ditolak sepenuhnya oleh penyokong PAS dan golongan atas pagar yang rata-rata tidak bersetuju dengan keputusan Ambiga tersebut, dan ini dikatakan akan menjadi punca kepada kurangnya sambutan rakyat kepada perhimpunan ini.

Ketiadaan 'publisiti percuma' dari media-media arus perdana dan pihak polis sendiri, juga akan menyumbangkan kepada kehadiran yang kurang.  Tindakan semua media arus Perdana yang tidak memberi liputan besar-besaran kepada penganjuran Bersih 3.0 (tidak seperti Bersih 2.0 Julai tahun lepas), dijangka akan menghilangkan 'tarikan' untuk rakyat hadir ke perhimpunan seumpama itu lagi.

Semua inilah petunjuk yang memberi gambaran tepat bahawa Himpunan Bersih 3.0 ini akan menemui gagal sepenuhnya.  Sumber penulis menganggarkan hanya sekitar 15,000 orang sahaja yang akan hadir ke himpunan tersebut.

 

12 di kapar - Google Blog Search

12 di kapar - Google Blog Search


Ceramah Bongkar <b>di Kapar</b> Kelang malam ni « taipingmali

Posted: 15 Mar 2012 01:54 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Ceramah Bongkar di Kapar Kelang malam ni. 15 Mar 2012 Leave a Comment. by taipingmali in ZON TENGAH. Ceramah Bongkar mlm ni 15/3 jam 9pm diJalan Cempedak Bukit Kerayong 2,Kapar,Sgor. Penceramah: Lokman Adam & Khairul ...

12 di sekinchan - Google Blog Search

12 di sekinchan - Google Blog Search


JAWA BERNAM: ISU SAMPAH <b>DI SEKINCHAN</b>! ADUN <b>...</b>

Posted: 24 Apr 2012 09:28 PM PDT


SUNGAI BESAR - Bahagian Kawalan Pentadbiran dan Kawal Selia, Majlis Daerah Sabak Bernam (MDSB) mengambil tindakan drastik menjalankan gotong-royong bagi memulihara kebersihan dan keindahan tepi pantai yang menjadi lokasi tapak pembuangan sampah haram, di Sungai Leman, di sini.
Penolong Pegawai Penerangan Majlis Daerah Sabak Bernam, Noraini Ahmad berkata, pemantauan secara berkala akan terus dilakukan oleh Penyelia Kawasan yang dilantik bersama penguat kuasa bagi memastikan lokasi pembuangan sampah haram yang telah dikenal pasti tidak berulang.
"Sebagai langkah awal, kita akan menjalankan gotong-royong secepat mungkin untuk memulihara kawasan itu semula. Pada masa sama, pemantauan masih diteruskan, memandangkan sehingga ini kita belum dapat mengenal pasti pihak yang terlibat dalam aktiviti pembuangan sampah haram ini.
"Walau bagaimanapun, setakat ini, tiada papan tanda amaran diletakkan di situ kerana dikhuatiri akan lebih menggalakkan aktiviti pembuangan sampah di situ. Namun, perkara ini, akan dibawa dalam mesyuarat bersama Yang Dipertua MDSB untuk tindakan lanjut," katanya.
Difahamkan, pembakaran sampah yang berlaku sebelum ini di lokasi pembuangan haram mendatangkan masalah kesihatan kepada masyarakat setempat seperti yang dilaporkan Sinar Harian edisi 18 Februari mendapat perhatian dan pemantauan Jabatan Alam Sekitar.
Apabila pencemaran itu berjaya dihentikan dan pemantauan giat dijalankan namun, masih ada segelintir pihak tetap berdegil membuang sampah pada waktu di luar kawalan.
Masalah berterusan itu, turut dibawa ke pengetahuan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sekinchan, Ng Suee Lim, untuk mencari penyelesaian dan beliau mencadangkan tapak itu dipulihkan segera.
Pada masa sama, Suee Lim, berharap wujud kerjasama erat antara masyarakat tempatan dan agensi terlibat bagi memantau permasalahan ini seterusnya memulihkan semula kawasan menerusi penyaluran maklumat seperti nombor kenderaan pihak yang membuang sampah haram.
"Diharapkan dengan tindakan yang diambil MDSB ini akan dapat menyelesaikan permasalahan tapak pembuangan sampah haram ini, seterusnya mengembalikan kehidupan yang sejahtera kepada masyarakat di situ," katanya.

12 di paya jaras - Google Blog Search

12 di paya jaras - Google Blog Search


Liga Subang 2011/2012: TIPIS HARAPAN

Posted: 09 Apr 2012 02:00 AM PDT

PAYA JARAS, 8 APRIL, Perlawanan Liga hari ini hnya empat pasukan yang dijalankan. Dua perlawanan di Padang Awam Paya Jaras Tengah dan dua lagi perlawanan di Padang Awam Paya Jaras Hilir.
Di padang Awam Paya Jaras Tengah kedua-dua perlawanan menang dengan satu jaringan, manakala di Padang Awam Paya Jaras Hilir pula kedua-dua perlawanan berkesudahan seri.
  • Taman Industri menewaskan Merbau Sempak 1-0.
  • Padang Kota telah ditewaskan oleh PJBB dengan jaringan 0-1.
  • PJFC seri dengan Union 1-1.
  • Paya Jaras Barat juga seri dengan Carlina 2-2.
Ramai penyokong agak terkejut dengan cara permainan PJFC hari ini, perlawanan ini dilihat begitu lesu. Adakah pemain-pemain PJFC hari ini turun padang hanya untuk memanaskan badan? Bermacam-macam bermain difikiran penyokong PJFC hari ini.

Paya Jaras Barat tipis untuk mara keperingkat suku akhir dengan keputusan seri pada perlawanan hari ini. Sekiranya KS Ara Indah menang dalam perlawana tertunda pada 11 april ini, secara automatic Paya Jaras Barat tidak layak ke peringkat seterusnya.

12 di meru - Google Blog Search

12 di meru - Google Blog Search


KHIDMAT MERU: PELAJAR UTM SEGAMAT BERBAKTI <b>DI MERU</b>

Posted: 22 Apr 2012 11:11 AM PDT
Seramai lebih dari 35 orang pelajar dari UiTM Segamat, Johor telah mendarat di Pekan Meru bagi menabur bakti mengecat beberapa buah gerai di Pekan Meru.
YB Dr Rani dan Ustaz Nur Najhan serta beberapa orang pegawai dari MPK sempat bertemu dan berterima kasih kepada mereka.
Dr Rani menghargai usaha murni yang dijalankan mereka dan berharap mereka berjaya dalam pelajaran dan menjadi penyumbang besar kepada kebajikan yang melibatkan masyarakat dalam karier mereka kelak.

12 di rawang - Google Blog Search

12 di rawang - Google Blog Search


Maintenance Technician Dikehendaki <b>Di Rawang</b> | Jobs in Malaysia

Posted: 24 Apr 2012 05:11 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Rawang, Selangor – Lot 8 Jalan Industri 3/2 Taman Industri Integrasi Rawang 48000 Rawang Selangor Manufacturing of High Precission Plastic Injection Parts Maintenance Technician Dikehendaki Di Rawang 1. Sihat tubuh ...

12 di batu caves - Google Blog Search

12 di batu caves - Google Blog Search


mien eaststar.com: Jom Tengok Thaipusam 2012 <b>Di Batu Caves</b>

Posted: 10 Feb 2012 06:35 PM PST

Keunikan sambutan Thaipusam oleh penganut Hindu, menggamit pengunjung pelbagai bangsa dan agama ke lokasi utama perayaan terutama di Batu Caves pada setiap tahun.

Perayaan Thaipusam ini merupakan suatu perayaan yang menakjubkan dan mempunyai keunikan tersendiri.

Pada hari tersebut orang ramai bersesak sejak awal pagi untuk menyaksikan perarakan membawa 'kavadi' iaitu satu upacara membayar nazar bagi penganut Hindu.

Ada pelbagai carauntuk membayar nazar atau sebagai tanda kesyukuran kepada tuhan yang memakbulkan hajat mereka.

Terdapat juga cara lain untuk membayar nazar di mana mereka akan berjalan dengan berkaki ayam dari kuil di Jalan Petaling sehingga ke Batu Caves, membotakkan kepala dan membawa susu belanga atau 'palkudam' mendaki sebanyak 272 anak tangga untuk sampai ke Kuil Sri Subramaniyar Swami.

ads