Rabu, 16 Mei 2012

12 di bukit raja - Google Blog Search

12 di bukit raja - Google Blog Search


mencari rumah sewa <b>di</b> shah alam/<b>bukit raja</b>/bandar botanic <b>...</b>

Posted: 06 May 2012 07:21 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]mencari rumah sewa di shah alam/bukit raja/bandar botanic – 1693th Edition. Listed: May 7, 2012 2:21 am; Expires: 114 days, 8 hours. Maklumat Rumah sewa/ Rumah untuk disewa: saya mencari rumah untuk disewa sekitar shah alam/bukit ...

12 di salak tinggi - Google Blog Search

12 di salak tinggi - Google Blog Search


Rentetan Kejadian Pecah Rumah <b>Di</b> Taman Ixora - <b>SalakTinggi</b>.Com

Posted: 03 May 2012 07:54 AM PDT

Salam,

Thread ni dibuka utk penghayatan kita bersama. semoga dengan adanya rentetan kejadian pecah rumah ni akan membuatkan kita sentiasa berwaspada dengan keselamatan harta benda, nyawa dan keluarga tersayang InsyaAllah.. Renung-renungkan.... :D

Sunday, April 22, 2012
1) Lagi Kejadian Pecah Rumah di Taman Ixora

Satu lagi kejadian pecah rumah dan samun telah berlaku di rumah No. 25, Jalan Ixora 1/5, Taman Ixora pada 21 April 2012 (Sabtu), jam 2.30 pagi. Penghuni rumah berkenaan telah diikat oleh tiga(3) orang penyamun. Dilaporkan kehilangan sejumlah harta benda termasuk barang kemas. Kejadian berkenaan telah dilaporkan kepada pihak POLIS yang tiba sejurus kemudian bersama Unit K9 (anjing pengesan). Pihak POLIS telah melakukan serbuan ke kawasan hutan berhampiran. Kejadian berkenaan turut disedari oleh penduduk yang menjalankan rondaan Skim Rondaan Sukarela, Kawasan Rukun Tetangga Taman Ixora. Penduduk yang bertugas pada malam itu turut membantu pihak POLIS semasa kejadian berlaku.

Persatuan Penduduk Taman Ixora mengajak penduduk Taman Ixora supaya sentiasa berhati-hati mengenai soal keselamatan. Sentiasa memastikan rumah berkunci dan berwaspada dengan individu yang berada di sekitar kawasan rumah atau jiran berdekatan. Laporkan kepada pihak POLIS sekiranya terdapat keadaan yang mencurigakan.

Thursday, April 12, 2012
2) Kejadian Pecah Rumah di Taman Ixora

Pada 12 April 2012 (Khamis), berlaku empat (4) kejadian pecah rumah di kejiranan Taman Ixora. Rumah penduduk yang terlibat adalah rumah No. 4, 6 dan 10 Jalan Ixora 1/17 dan rumah No. 5 Jalan Ixora 1/13. Sejumlah kerugian harta benda dilaporkan oleh pemilik rumah. Diantara barangan yang dilaporkan hilang adalah barang kemas, TV LCD 52 inci, TV LCD 42 inci dan beberapa barangan lain. Semasa kejadian berlaku, semua pemilik rumah tiada di rumah kerana keluar bekerja. Kejadian disedari oleh penduduk selepas pulang bekerja. Pihak POLIS yang melawat tempat kejadian menjangkakan kejadian berlaku di antara jam 11.00 pagi hingga jam 2.00 petang.

Persatuan Penduduk Taman Ixora menyeru supaya semua penduduk Taman Ixora mengambil langkah keselamatan dan berjaga-jaga dengan kejadian yang tidak diingini daripada berlaku. Sentiasa berwaspada dengan kenderaan dan individu yang mencurigakan berlegar-legar di kawasan persekitaran rumah anda. Laporkan kepada pihak POLIS dan maklumkan jiran sekitar rumah anda.

Monday, November 28, 2011
3) Kejadian Samun Bersenjata di Taman Ixora

Pada 28 November 2011 (Isnin), anggaran jam 3.00 pagi berlaku satu kejadian samun bersenjata di rumah No. 16, Jalan Ixora 1/10, Taman Ixora. Kejadian berkenaan dilakukan oleh empat(4) orang perompak warga Indonesia bersenjatakan pisau. Perompak berkenaan memasuki rumah melalui pintu gelongsor sisi rumah menggunakan pemotong jeriji besi.

Menceritakan mengenai kejadian berkenaan, pemilik rumah (Tuan Syed), tersedar daripada tidur dan mendapati perompak berkenaan telah mengacukan pisau kepada beliau dan isteri. Beliau tidak melawan dan mengikut arahan yang diberikan oleh perompak berkenaan. Anggaran kerugian adalah RM10,000 yang terdiri daripada jam tangan, telefon bimbit dan wang tunai. Barang yang paling berbahaya dirompak adalah sepucuk pistol milik beliau (beliau merupakan seorang anggota Polis). Orang ramai dipohon supaya berhati-hati kerana perompak berkenaan telah memiliki senjata api.

Kejadian berkenaan telah dilaporkan kepada pihak Polis yang tiba sejurus kemudian. Unit anjing pengesan telah digunakan untuk mengesan jejak perompak berkenaan. Ekoran daripada kejadian berkenaan satu serbuan telah dilakukan oleh pihak Polis ke rumah kongsi berhampiran Taman Ixora. Beberapa orang penghuni warga Indonesia yang tidak mempunyai dokumen perjalanan dan disyaki terlibat telah di bawa ke Balai Polis Bandar Baru Salak Tinggi untuk siasatan lanjut. Beberapa jiran terdekat turut keluar rumah membantu dan memberikan sokongan moral kepada beliau dan keluarga.

Persatuan Penduduk Taman Ixora memohon kepada semua penduduk Taman Ixora supaya berhati-hati dalam waktu terdekat. Kemungkinan kejadian seumpama ini akan berlaku lagi pada masa hadapan.

Thursday, August 11, 2011
4) Kejadian Kecurian di Jalan Ixora 1/5

Dimaklumkan satu kejadian kecurian pada telah berlaku pada 11 Ogos 2011 (Khamis), dalam lingkungan jam 12.00 tengahari di rumah No. 8, Jalan Ixora 1/5, Taman Ixora. Pemilik kediaman melaporkan kehilangan sebuah motosikal Yamaha LC, 2 buah telefon bimbit dan sebuah playstation.

Berikutan kejadian ini, Persatuan Penduduk Taman Ixora menasihati semua penduduk Taman Ixora supaya berhati-hati dengan kejadian jenayah yang berlaku pada masa ini terutama bulan Ramadhan.

Wednesday, July 20, 2011
5) Kejadian Pecah Masuk Rumah Siang Hari di Jalan Ixora 1/1

Pada 20 Julai 2011 (Rabu), berlaku satu kejadian pecah masuk rumah penduduk No. 2, Jalan Ixora 1/1. Kejadian berkenaan disedari oleh tuan rumah selepas pulang dari kerja jam 8.00 malam. Kejadian dipercayai berlaku dari jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang semasa ketiadaan tuan rumah. Kehilangan sebuah laptop dan beberapa barangan berharga dilaporkan.

Persatuan Penduduk Taman Ixora memohon penduduk Taman Ixora supaya sentiasa berwaspada dengan kejadian jenayah yang berlaku akhir-akhir ini. Persatuan Penduduk Taman Ixora menasihati penduduk di Fasa 1B dan 1C supaya memasang pad lock di jeriji besi rumah. Dimaklumkan oleh pihak polis, jeriji besi ini amat senang dibuka/ dipecah masuk. Penduduk di perumahan Fasa 1B dan IC terdedah kepada kejadian ini.

Sila klik di sini untuk melihat gambar.

Thursday, June 30, 2011
6) Kejadian Samun Bersenjata Berlaku Lagi di Taman Ixora

Pada hari Jumaat, 1 Julai 2011, jam 3.00 pagi berlaku satu kejadian samun bersenjata di rumah no. 16, Jalan Ixora 1/9, Taman Ixora. Pemilik kediaman dan isteri diikat oleh tiga(3) orang lelaki warga Indonesia bersenjatakan parang. Pemilik kediaman berkenaan cedera di tangan dan kaki kerana bertindakbalas kepada penyamun berkenaan. Walaubagaimanapun isteri dan anak beliau tidak diapa-apakan.

Kejadian berkenaan dilaporkan kepada Polis dan anggota tiba 20 minit kemudian. Beberapa orang penduduk yang dimaklumkan turut hadir membantu. Pemilik kediaman melaporkan kehilangan sejumlah wang tunai, telefon bimbit dan sejumlah barang kemas.

Persatuan Penduduk Taman Ixora menyeru semua penduduk Taman Ixora supaya berhati-hati dengan situasi yang berlaku. Sentiasa mengawasi kawasan sekitar perumahan dan memaklumkan kepada pihak Polis sekiranya terdapat suspek yang mencurigakan di sekitar taman perumahan kita.

Monday, June 6, 2011
7) Kejadian Samun Bersenjata di Taman Ixora

Pada hari Jumaat, 3 Jun 2011, jam 4.00 pagi berlaku satu kejadian samun bersenjata di rumah no. 101, Jalan Ixora 1/2, Taman Ixora. Pemilik kediaman dan isteri diikat oleh empat(4) orang lelaki warga Indonesia bersenjatakan parang dan pisau. Pada masa kejadian, anak-anak beliau dan pembantu rumah berada bersama mertua di Kajang berikutan cuti persekolahan. Alhamdulillah pemilik kediaman berkenaan tidak dicederakan kerana tidak melawan.

Selepas berjaya melepaskan diri dari ikatan, pemilik kediaman melaporkan kejadian berkenaan kepada IPD Sepang dan anggota tiba 20 minit kemudian. Beberapa orang penduduk yang dimaklumkan turut hadir membantu. Polis mengesahkan modus operandi adalah dengan menggunakan ilmu pukau berdasarkan kepada kesan-kesan yang dijumpai oleh pihak Polis. Pemilik kediaman melaporkan kehilangan sejumlah wang tunai, dua buah laptop, dua buah telefon bimbit dan sejumlah barang kemas.

Persatuan penduduk Taman Ixora menyeru semua penduduk Taman Ixora supaya berhati-hati dengan situasi yang berlaku. Bersama-samalah kita menghidupkan semangat kerjasama dan saling membantu antara jiran tetangga agar kejadian seumpama ini tidak berlaku lagi pada masa akan datang. Sentiasa mengawasi kawasan sekitar perumahan dan memaklumkan kepada pihak Polis sekiranya terdapat suspek yang mencurigakan di sekitar taman perumahan kita.

Wednesday, May 25, 2011
8) Kejadian Pecah Rumah Berlaku Lagi di Taman Ixora

Pada 25 Mei 2011, sebelum subuh berlaku satu kejadian pecah rumah di no. 15, Jalan Ixora 1/7. Dilaporkan kehilangan sejumlah wang dan barang kemas. Semasa kejadian tuan rumah berada di dalam rumah dan tidak menyedari rumah di pecah masuk. Kejadian hanya disedari pada sebelah pagi apabila bangkit daripada tidur dan mendapati rumah berselerak.

Pada masa yang sama berlaku juga dua cubaan pecah masuk rumah di belakang Jalan Ixora 1/2 dan 1/3. Beberapa orang penduduk yang menyedari kejadian berkenaan telah membuat rondaan di kawasan sekitar Taman Ixora.

PPTI menyeru semua penduduk Taman Ixora supaya mengambil langkah keselamatan yang sepatutnya dan mengawasi keadaan sekitar rumah dan jiran bersebelahan. Kejadian sebegini berkemungkinan berlaku lagi pada masa akan datang kerana cuti sekolah yang panjang dan ramai penduduk mengambil kesempatan untuk balik kampung.

Thursday, February 24, 2011
9) Kejadian Samun di Taman Ixora

Satu kejadian samun telah dilaporkan berlaku pada 25 Februari 2011 (Jumaat), jam 2.00 pagi di rumah No. 41, Jalan Ixora 1/2, Taman Ixora. Penghuni rumah berkenaan telah kehilangan sebuah kereta Toyota Avanza dan sejumlah wang yang telah dilarikan oleh beberapa orang suspek yang telah memecah rasuk rumah beliau.

Persatuan Penduduk Taman Ixora melahirkan rasa simpati terhadap penduduk yang terlibat dan menasihatkan semua penduduk Taman Ixora supaya berhati-hati serta mengambil langkah keselamatan mengawasi kawasan persekitaran rumah daripada kejadian yang tidak diingini.

Ibu Pejabat Polis Daerah Sepang telah memberikan amaran kepada penduduk sekitar Bandar Baru Salak Tinggi supaya berjaga-jaga kerana sejak kebelakangan ini suspek pecah rumah sedang berkeliaran di kawasan perumahan kita. Harap dapat disebarkan kepada semua penduduk Taman Ixora.

Thursday, July 29, 2010
10) Kejadian Samun di Taman Ixora

Pada 29 Julai 2010 (Khamis) jam 11.00 pagi, berlaku satu kejadian samun bersenjata di rumah No. 24, Jalan Ixora 1/2. Dilaporkan sejumlah barang kemas telah berjaya dilarikan oleh penyangak berkenaan. Menurut laporan pihak polis, modus operandi mereka adalah menyamar sebagai juruteknik untuk memeriksa penapis air di dalam rumah.

Apabila tuan rumah membuka pintu untuk tujuan berkenaan, mereka akan menjadi mangsa atau anak sebagai tebusan dan mengugut untuk mencederakan mangsa sekiranya tidak memberikan kerjasama.

Persatuan Penduduk Taman Ixora meminta penduduk supaya sentiasa berwaspada dengan individu yang tidak dikenali yang ingin memasuki rumah kita. Pihak syarikat pembekal barangan atau perkhidmatan tidak pernah menghantar wakil mereka untuk melakukan pemeriksaan atau pembaikan dari rumah ke rumah.

Berdasarkan kepada kajian yang dilakukan di Taman Ixora, adalah didapati kejadian jenayah sentiasa berlaku dari jam 10.00 pagi hingga 11.30 pagi. Keadaan pada masa ini adalah sunyi dan lengang daripada pergerakan keluar masuk penduduk. Adalah dinasihatkan supaya penduduk tidak membiarkan kanak-kanak bermain di luar rumah pada waktu ini bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini daripada berlaku.

Wednesday, December 30, 2009
11) Lagi Kejadian Pecah Rumah di Taman Ixora

Pada 30 Disember 2009 (Rabu), rumah No. 51, Jalan Ixora 1/13 telah dipecah masuk. Kejadian dipercayai berlaku di antara jam 7.30 pagi hingga 6.00 petang. Dalam kejadian berkenaan tuan rumah tiada di rumah kerana keluar bekerja. Kejadian berkenaan disedari pada jam 6.00 petang selepas tuan rumah pulang daripada bekerja.
Penyangak berkenaan telah membuat lubang di pagar belakang rumah dan mengumpil gril tingkap bilik belakang rumah. Perbuatan mengumpil gril berkenaan dipercayai dilakukan menggunakan senjata kuku kambing.

Pegawai daripada Jabatan Siasatan Jenayah tiba di rumah berkenaan pada jam 10.00 malam untuk mengambil gambar kejadian dan tuan rumah dikehendaki membuat keterangan di Balai Polis Salak Tinggi.

Sejumlah kerugian harga benda dilaporkan selepas kejadian. Beberapa keping gambar telah diambil sebagai pengajaran kepada penghuni lain bagaimanakah kejadian berkenaan berlaku dan tindakan yang sewajarnya diambil untuk mengelakkan kejadian seperti ini daripada berlaku.

Persatuan penduduk Taman Ixora memohon kerjasama daripada semua penduduk supaya sentiasa mengawasi rumah masing-masing dan jiran bersebelahan bagi mengelakkan kejadian seperti ini. Sikap saling tolong-menolong dalam membasmi kejadian jenayah di taman kita amatlah dihargai.

Sila klik di sini untuk melihat gambar.

Sunday, July 12, 2009
12) Kejadian Pecah Rumah Berulang Kembali

Pada 13 Julai 2009(Isnin), anggaran jam 11.00 pagi hingga 12.30 tengahari, rumah No. 142, Jalan Ixora 1/1, Taman Ixora telah dipecah masuk melalui tingkap di tingkat atas rumah. Perompak berkenaan telah menggunakan tangga untuk memasuki tingkap atas rumah berkenaan.

Dilaporkan sejumlah barang kemas dan telefon bimbit didapati hilang selepas kejadian berkenaan. Pihak polis telah menjalankan siasatan lanjut dengan menyoal siasat beberapa orang pekerja kontrak warga Indonesia yang berada di sekitar tempat kejadian. Ini adalah berdasarkan kepada tangga yang digunakan oleh perompak berkenaan adalah tangga buatan sendiri yang digunakan untuk memperbaiki kerosakan rumah yang masih di bawah tempoh waranti pemaju.

Sehubungan dengan itu, PPTI ingin menasihatkan penduduk supaya berhati-hati kerana kejadian seperti ini biasa berlaku di waktu siang hari.

Wednesday, January 21, 2009
13) Penjual Aiskrim Masuk Rumah

Pada 21 Januari 2009 jam 11.00 pagi, seorang penjual aiskrim bermotosikal berbangsa Pakistan telah memasuki sebuah rumah di Jalan Ixora 1/1, Taman Ixora, Bandar Baru Salak Tinggi dengan alasan untuk menjual prepaid. Setelah memasuki rumah berkenaan beliau mengunci pintu rumah daripada dalam. Di dalam rumah berkenaan hanya terdapat seorang pembantu rumah warga Indonesia dan anak perempuan tuan rumah. Tuan rumah dan isteri tiada di rumah kerana bekerja. Penduduk yang menyedari kejadian berkenaan telah menghubungi pihak polis dan dengan bantuan penduduk Taman Ixora penjual aiskrim berkenaan berjaya ditangkap dan di bawa ke Balai Polis Salak Tinggi untuk tindakan selanjutnya. Adalah dinasihatkan supaya penduduk Taman Ixora berhati-hati dengan penjual aiskrim bermotosikal kerana mereka mempunyai niat lain selain menjual aiskrim.

info dari : http://tamanixora.blogspot.com/

12 di jenjarom - Google Blog Search

12 di jenjarom - Google Blog Search


Jengka 19: Kosmo Online - Rencana Utama

Posted: 04 May 2012 11:18 PM PDT


Rekaan kuil mengikut mazhab

Posted:

Rekaan kuil mengikut mazhab

Rekaan kuil mengikut mazhab

SAMBUTAN Hari Wesak tentu sekali sinonim dengan upacara keagamaan yang bermula pada awal pagi di kuil-kuil Buddha. Selain ritual kerohanian, seni bina rumah ibadat itu sendiri mampu mencetuskan rasa kagum dalam kalangan pencinta seni bina.

Sebenarnya, falsafah di sebalik pembinaan kuil-kuil Buddha lazimnya dipengaruhi mazhab dalam ajaran tersebut iaitu Theravada yang berasal dari Sri Lanka, Vajrayana (Tibet) dan Mahayana (China)

Mazhab itu pula bergantung kepada latar belakang negara yang dihuni oleh para penganutnya. Di Malaysia misalnya, ketiga-tiga mazhab Buddha mempunyai pengikut dan kuil masing-masing. Begitupun, kuil Maha Vihara di Brickfields, Kuala Lumpur dikatakan antara contoh paling jelas sebuah kuil utama mazhab Theravada.

Selain Sri Lanka, mazhab Theravada juga banyak dianuti di negara-negara Asia Tenggara yang lain seperti Thailand dan Myanmar.

Menurut sejarah, ajaran Buddha diperkenal kepada penduduk gugusan kepulauan Melayu seawal 200 tahun Sebelum Masehi. Buddhisme di Malaysia bermula apabila pedagang India dan sami-sami menjelajah dunia menggunakan jalan laut sambil membawa bersama konsep keagamaan, kerajaan dan kebudayaan dari negara asalnya.

Pada kurun kelima, Buddhisme telah berkembang dengan baik di Tanah Melayu. Selain di Kedah, pembuktiannya melalui ekskavasi arkeologi turut berlaku di Kuala Selinsing, Tanjung Rambutan, Lembah Kinta, Bidor dan Sungai Siput di Perak, selain di Perlis serta Pahang.

Ajaran tersebut melalui banyak cabaran dan turun naik dari segi pengaruhnya. Sehingga hari ini, dipercayai penganut agama Buddha sudah meliputi sekitar 19 hingga 21 peratus daripada populasi Malaysia.

Hari ini juga masih terdapat banyak peninggalan kebudayaan Buddhisme di Kedah, Perlis dan Kelantan akibat pengaruh Thailand. Elemen Buddhisme juga terserap dalam persembahan drama tari menora dan wayang kulit tempatan.

Penerapan budaya

"Buddhisme mempunyai mazhab yang berbeza kerana ia mengalami asimilasi iaitu penerapan kebudayaan asing dalam ritual penyembahannya.

"Sebagai kuil Buddha mazhab Mahayana, kami tidak ketinggalan menyambut Tahun Baru Cina sebagai sebahagian daripada sambutan kuil," demikian kata Ketua Biara, Jue Cheng dari Kuil Fo Guang Shan (FGS) Dong Zen di Jenjarom, Selangor.


STUPA yang mengikut rekaan mazhab Vajrayana.


Kira-kira 60 kilometer dari Kuala Lumpur, kuil itu dipercayai antara kuil Buddha terbesar di negara ini. Ia wujud sejak lebih lima tahun dan pernah menerima kunjungan rasmi Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak pada sambutan Hari Wesak 2011.

"Di sini, anda akan melihat unsur-unsur pembinaan dan kebudayaan China. Pegangan mazhab itu yang bermula sejak Dinasti Han telah tersebar luas sepanjang pemerintahan Dinasti Tan," kata Jue Cheng.

Diasaskan oleh Master Ching Yuen dari Taiwan sejak dua dekad lalu, ciri pembinaan kuil FGS masih mengekalkan elemen kebudayaan China. Jeu Cheng memberitahu, walaupun ia membawa elemen kebudayaan China, ajaran agama Buddha masih sama tanpa mengira mazhab.

Sementara itu, Presiden Pusat Sakyamuni Dharma di Jalan Kelang Lama, Christine Liew, yang mengakui dirinya daripada mazhab Vajrayana tetap berpegang kepada destinasi yang sama seperti mazhab Buddha lain.

"Vajrayana adalah satu lagi cabang tradisi yang berasal dari Tibet dan kami lebih banyak menggunakan mantera dan meditasi. Pemujaan mazhab Vajrayana agak mendalam, rumit dan pelbagai," ujar Christine lagi.

Mazhab Theravada yang berasal dari Sri Lanka dan India pula berpegang kepada ajaran asas yang paling mudah difahami tetapi lebih bersifat konservatif.

"Theravada lebih bertumpu kepada pemujaan seorang Buddha, seperti yang anda lihat di sini. Kami cuba menyampaikan ajaran ini secara mudah dan ia akan berpusat kepada moraliti atau dharma iaitu menurut Jalan Lapan Lapis Mulia ajaran Buddha," kata Vijaya Samarawickrama, salah seorang penaung Maha Vihara di Brickfields.

Simbol dan bahasa

Apabila dilihat dari segi seni bina, perkara paling utama bagi sesebuah kuil Buddha ialah pagoda atau stupa, namun setiap mazhab mempunyai bentuk yang berlainan.

"Pagoda Theravada Sri Lanka yang anda lihat di sini lebih ringkas, kubahnya berbentuk bulat dan mempunyai kon di puncaknya. Ia kosong tanpa banyak ukiran. Dibandingkan dengan stupa yang sama, misalnya di kuil Thai atau Myanmar, kon pada kubah menampilkan lebih ukiran dan hiasan emas.


PATUNG Sleeping Buddha di kuil Mahavihara di Brickfields.


"Sementara itu, stupa di kuil Buddha Vajrayana pula mempunyai bentuk yang memanjang dan bersegi manakala kuil Buddha Mahayana mempunyai unsur-unsur pengaruh tokong Cina," jelas Vijaya.

Menurut Jue Cheng, kuil Buddha Mahayana mempunyai reka bentuk istana China kerana ketika pemerintahan dinasti-dinasti China, mereka mahu memberi penghormatan yang sama kepada kuil.

"Hanya istana dan kuil Buddha dibenarkan mempunyai warna-warna diraja iaitu kuning keemasan," ujar Jue Cheng.

Terangnya, selain stupa, setiap mazhab juga berpegang kepada simbol masing-masing yang semuanya merujuk kepada mesej Jalan Lapan Lapis Mulia.

"Theravada menggunakan simbol roda dharma manakala Mahayana menggunakan swastika dan Vajrayana pula menggunakan dojre berganda. Semuanya membawa fungsi yang sama, untuk tujuan sembahyang dan identiti kepada Buddhisme," kata Christine sambil menunjukkan imej dojre pada stupa di pusat penyembahannya.

"Kami juga mempunyai kelainan dari segi bahasa. Vajrayana dan Mahayana mempraktik bahasa Sanskrit dan Theravada mengguna bahasa Paali yang berasal dari India dan Sri Lanka," tambah Christine.

Penyembahan yang sama

Pokok Bodhi, persembahan bunga teratai, buah-buahan, makanan dan bunga-bungaan menjadi titik persamaan antara ketiga-tiga mazhab Buddhisme.

"Sememangnya, Buddhisme mengamalkan persembahan barangan kepada Buddha. Semua mazhab memilih barangan yang sama, namun ada kuil yang turut menawarkan dedaun emas iaitu kertas berwarna emas untuk ditampal pada figura tokoh agama.


IMEJ naga dan reka bentuk istana di China menggambarkan kuil Buddha Mahayana.


"Namun, ia tertakluk kepada kuil-kuil tertentu. Di sini tidak ada tetapi anda boleh melihat di kuil Mahayana lain," kata Jue Cheng.

Penganut Theravada berpegang kepada kepercayaan seorang Buddha, Siddharta Gautama atau Sakyamuni yang sering dilihat dalam tiga posisi iaitu baring, berdiri dan bersila.

Namun begitu, mazhab Vajrayana dan Mahayana pula percaya bahawa terdapat 1,000 orang Buddha yang akan muncul mengikut yuga atau tempoh masa tertentu.

"Sekarang ialah Buddha Sakyamuni iaitu Siddharta Gautama. Beliau adalah Buddha keempat selepas Krakucchanta, Kanakamuni dan Kashyapa," katanya yang mengakui pengajaran mazhab tersebut agak rumit untuk didalami.

12 di sungai panjang - Google Blog Search

12 di sungai panjang - Google Blog Search


10 <b>Sungai</b> terpanjang <b>di</b> Dunia - 99SUMBER

Posted: 10 Apr 2012 12:00 AM PDT


10 Sungai terpanjang di Dunia | Mungkin pembaca sekalian sudah sering melihat daftar ini di buku buku pelajaran kelas 5 SD, jadi mungkin sudah banyak yang tahu. Tapi sekedar untuk mengingatkan dan menyegarkan kembali, berikut ini saya berikan daftar 10 Sungai terpanjang di dunia. Semoga menghibur dan tidak membosankan (Peringkat dimulai dari yang paling bawah)
10. Sungai Zaire / Sungai Kongo
Sungai Zaire atau sungai kongo ini alirannya berawal dari jalur pertemuan sungai Lualap dan Sungai Luapula dan mengalir sampai samudera atlantik. Panjang keseluruhan sungai ini mencapai 2716 mil.

9. Sungai Irtish
Sungai ini besumber di daerah pegunungan altai di rusia, dan berakhir di pertemuan sungai Ob (sungai terpanjang peringkat 5) dengan panjang keseluruhan mencapai 2758 mil

8. Sungai Parana
Sungai terletak di paraguai, alirannya berawal dari pertemuan antara sungai paranaiba dan sungai grande, dan berakhir di daerah Rio de La Plata dengan panjang keseluruhan mencapai 2795 mil.

7. Sungai Yenise
Sungai ini merupakan salah satu sungi terpanjng di daerah Rusia. berhilir di Gunung Tannu-Ola di daerah Tuva barat, Rusia, dan bermuara di samudera Arktik, dengan panjang keseluruhan mencapai 2800 mil.

6. Sungai Huang He
Sungai Huang He atau sungai kuning, Aliranya dimulai dari sisi timur gunung Kuanlan dan terus mengalir hingga Teluk Vhihli di China bagian barat, panjang keseluruhan sungai ini adalah 2900 mil.

5. Sungai Ob
Sungai ini adalah batas berakhirnya aliran sungai Irtish (peringkat 9). Aliranya dimulai dari gunung Altai Rusia dan bermuara di teluk Ob dengan panjang keseluruhan mencapai 3459 mil.

4. Sungai Yangtse
Inilah sungai terpanjang di daratan China, Sungai Yangtse atau sungai Chang Jiang, mengalir dari dataran tinggi Tibetan hingga bermuara di laut China. Panjang keseluruhannya mencapai 3602mil.

3. Sungai Mississippi
Sungai Mississippi adalah sungai terpanjang kedua di benua Amerika. Alirannya dimulai dari daerah pegunungan Red Rock di Montana dan berakhir di Teluk Meksiko dengan panjang keseluruhan mencapai 3713 mil.

2. Sungai Amazon
Berawall dari aliran glazer danau Fed di peru kemudian melintasi beberapa negara Amerika latin dan berakhir di Samudera Atlantik dengan panjang keseluruhan mencapai 3912 mil.

1. Sungai Nil
Inilah Sungai terpanjang di Dunia, Sungai yang menjadi simbol kemakmuran rakyat mesir ini berhulu di Danau Victorial dan terus mengalir sampai Laut Mediteranian dengan panjang keseluruhan sungai mencapai 4180 mil.

ARTIKEL SERU LAINNYA

12 di balakong - Google Blog Search

12 di balakong - Google Blog Search


Geng pecah rumah <b>di Kajang</b> tumpas | Info Gallery

Posted: 06 Mar 2012 05:00 PM PSTKAJANG — Geng pecah rumah di sekitar daerah ini, yang aktif sejak awal tahun, tumpas apabila polis menahan tiga anggotanya selepas mereka memecah masuk rumah pembantu khas anggota Dewan Undangan Negeri Balakong Yap Lum Chin di Taman Mahkota Cheras, Jumaat lepas.

Ketua Polis Daerah Kajang ACP Ab Rashid Ab Wahab berkata, suspek yang berusia lingkungan 23 dan 30 tahun, diberkas pada hari sama selepas memecah masuk rumah serta melarikan kereta pembantu khas itu pada kira-kira 7 pagi.

Suspek pertama ditangkap di Dataran Cheras empat jam selepas itu dan polis menemui sebuah kereta lain yang dipercayai dicuri di Seri Kembangan awal tahun ini.

Suspek kedua pula ditahan di sebuah rumah di Balakong dan polis turut merampas sebuah kereta yang dilaporkan dicuri dari sebuah rumah di Seksyen 8, Bandar Baru Bangi pada 1 Mac lepas, selain beberapa unit TV LCD, barangan elektrik dan kelengkapan memecah rumah.

Suspek ketiga ditangkap di sebuah hotel di Cheras dan polis menemui kereta milik pembantu khas Yap.

Semua barangan yang dirampas ketika semua suspek ditahan dianggarkan bernilai RM350,000.

Pada sidang akhbar hari ini, Abdul Rashid berkata, modus operandi kumpulan itu ialah mereka melakukan kegiatan pecah rumah pada waktu pagi bagi memastikan semua penghuni keluar bekerja

kredit : kosmo.com.my

Info Gallery - Lega sedikit apabila mendengar berita penangkapan geng ini

12 di sungai burong - Google Blog Search

12 di sungai burong - Google Blog Search


kemalangan yang lalu............

Posted: 10 May 2012 08:24 AM PDT

hari ini,genap laa setahun 3 hari peristiwa kemalangan ..
08/05/2011 masih lagi dlm kenangan aku..jgn salah paham, bkn aku yang kemalangan tapi kemalangan yang melibatkan kawan yang bernama Sakura Bt Abd. Majid dan Nur Amalina Bt Ahmad ..mereka satu kemahiran dengan aku di giatmara Kuala Selangor ..


aku ingat lagi peristiwa itu berlaku... minggu tu kami pelatih giatmara Kuala Selangor berada di giatmara Tanjong Karang sebab minggu tu orang atasan giatmara nak check fail pelatih .. memang minggu tu semua cikgu-2 dan pelatih-2 sibuk nak ciapkan fail sehingga terjadinya perkara yang tidak dijangka..
petang tu aku jumpa sakura dan kak lin sekejap coz belah pagi aku tak dtg sebab pegi daftar form6, so aku jumpa dorang kejap jela sebelum petang tu dorang pegi dengar ceramah psl insurans dengan cikgu zul kat pejabat mara Tanjong Karang.. sebelum pkul5 mcm 2 laa, dorang pun balek ke giatmara Tanjung Karang semula dan sekali lagi aku jumpa dorang kejap je coz aku nak balek rumah nak ciap2 balek rumah sewa plak mlm tu ..
tapi dlm pkul6.30 mcm 2 la, aku dpt coll dr kak lin yang memberitahu yang kak lin dan sakura excident.. mcm caya tak caya laa , aku terus panik dan terus pegi rumah sakura untuk bagitahu mak die .. tak mau cite mcm mner riaksi mak sakura bile aku bgitahu.. kalian mengerti laa sendiri perasaan seorang ibu apabila dengar satu2nya ank perempuannya xcident..


kak lin yang dlm bulatan .. haha
dorang excident di Sungai Buloh, Jeram Kuala Selengor area Giatmara Kuala Selangor kami.. sakura dan kak lin naik satu motor ,sakura yang drive motor kak lin time dorang excident,  sakura dan pulang kerumah sewa dan kak lin nak pulang kerumah sendiri tapi sampai jer simpang tibe2 kereta nak belok kesimpang ,masa 2 motor yang dipandu dorang dah dkt simpang tapi tak boleh buat apa2 lah , dorang pon nak brek tak sempat so melanggar jela kereta .. dorang excident dgn kereta.. lebih kurang macam tu la citenya kak lin yang cite kt aku dan pelatih yang lain.. nasib masa dorang xcident cikgu Othman tak jaoh lagi dari tmpt dorang xcident so cikgu Othman tolong dorang smpai lah ambulans smpai..kebetulan cikgu Nor pun lalu ditmpt kejadian dan turut bantu ..
tulang peha belah kiri sakura patah ,peha juga belubang akibat kena batu, dagu dan tangan belah kiri juga luka dan terpakse kena jahit..
kak lin pula lutut belah kiri juga lari dan ada luka ditangan dan dijahit juga .. tapi alhamdulillah kak lin boleh pulang kerumah tapi sakura kena berada dihospital sebab nak masukkan besi di pehanya ,, lmer juga la sakura kt hospital Sungai Buloh..
cian kt mak sakura nak jaga anknya kt hospital lagi, yang kt rumah tak ada sapa jaga .. dah la ayahnya keja diKlang so aku dan myra berkesempatan menjaganya sakura tapi aku menjaga selama 3 hari 2mlm.. dan mak sakura pulang untuk urusan adik2 sakura dirumah ..mesti korang tak percaya kan .. ok .. nie buktinya aku jaga dia ..
alhamdulillah.. sampai kehari ini mereka sudah pun sembuh dan sihat tapi besi yang berada di dlm peha sakura akan menjadi sebhgian darah dagingnya dan sebhgian kekuatannya untuk berjalan ..
sakura ketika telantar sakit dihospital Sungai Buloh.. maaf kaki kurang nampak .. sebenarnya kaki sakura sedang tergantung..
setahu aku, kakinya ada besi untuk menarik tulang ..macam tu laa kata doktar.. aku pun bukan tau sgt .. almaklumlah nak jadi doktor tidak kesampaian .. haha.. tak ada kena mengena pun..
orang yang bersalah itu orang area Sungi Buloh Jeram juga .. orang itu berketurunan cina dan anak o tauke di pasarbasah Jeram mcm 2 la..
nasib lepas jer excident sina itu pun segera report polis ..
apa pun, sakura dan kak lin sedang menunggu untuk dibicarakan kes kemalangan di mahkamah bersama peguam masing2..

12 di kelana jaya - Google Blog Search

12 di kelana jaya - Google Blog Search


Youth&#39;s Intellectual Mind: Soalan &#39;Lucah&#39; MP <b>Kelana Jaya di</b> <b>...</b>

Posted: 18 Apr 2012 06:45 AM PDT

Tahap kematangan ramai ahli politik Pakatan Rakyat amat mengelikan hati! Sejak PR mengambil-alih beberapa kerusi di parlimen , 'kebadutan' dalam diri mereka semakin menyerlah! Perbahasan yang tidak mempunyai asas,soalan yang biadap dan kurang sopan serta jawapan yang tidak masuk akal sememang datang dari ahli politik Pakatan khususnya dari Parti Keadilan Rakyat.
Jika sebelum ini penulis pernah menyiarkan artikel mengenai perbuatan MP Pakatan Rakyat di parlimen (klik disini untuk ke artikel ) , kali ini penulis ingin mengulas mengenai soalan yang ditanya oleh MP Kelana Jaya dalam parlimen! Geli hati melihat MP yang dipilih rakyat tidak mempunyai 'standard' ,menanyakan soalan yang boleh diklasifikasikan sebagai tidak matang! Penulis tidak pasti samada MP Kelana Jaya itu benar-benar bengong atau cuba menyindir Anwar Inrahim,Ketuanya sendiri?
Jawapan dari Menteri :

Sebagai sebuah kerajaan yang bertanggungjawab, melalui 12 Kementerian yang terlibat secara langsung dengan pembangunan belia, pelbagai program telah dan sedang di jalankan bagi memastikan generasi belia menjadi warganegara yang cemerlang, kental dari segi fizikal dan mental serta bertanggungjawab kepada masyarakatnya. Namun begitu, tidak mungkin mana-mana kerajaan mampu mengadakan program terhadap perlakuan setiap individu di negaranya. Ini termasuk mengawal setiap individu tanpa mengira usia, yang mungkin ada keupayaan dan kelainan tertentu yang boleh menguasai dan mengawal orang lain bagi memenuhi semua jenis kehendak individu berkenaan. Saya percaya, YB Kelana Jaya boleh mencari banyak contoh di dunia di mana ada individu yang walaupun berusia tetapi mempunyai keupayaan untuk menundukkan orang lain yang lebih muda darinya.

Menteri Dato Seri Ahmad Shabery Chik
Menteri Belia dan Sukan

Yang mana satu akan memperjuangkan rakyat?

Fikir-fikirkanlah!

Anda mungkin meminati : Soalan biaDAP Guan Eng di parlimen yang patut diketahui Rakyat!

ads