Khamis, 8 November 2012

12 di teluk datok - Google Blog Search

12 di teluk datok - Google Blog Search


Ceramah Motivasi SMK <b>Datuk</b> Panglima <b>Teluk</b> (Album 1)

Posted: 08 Nov 2012 11:20 AM PST


"Menempa Kecemerlangan Masa Hadapan"
Bertempat di ILP, Banting
Satu Program Ceramah Motivasi untuk pelajar-pelajar Tingkatan 6 SMK Datuk Panglima Teluk telah diadakan bertempat di Dewan Besar Institut Latihan Perindustrian (ILP) Banting. Ceramah bertajuk "Menempa Kecemerlangan Masa Hadapan" ini telah disampaikan oleh Sdr. Syamsul Amri bin Hj Ismail, Presiden Pertubuhan Alumni Debat Malaysia (ADAM)
Ceramah beliau telah berlangsung mulai jam 8.30 pagi hingga ke jam 10.30 pagi. Program ceramah ini di adakan bersempena dengan Majlis Pra Graduan untuk para pelajar Tingkatan 6 sekolah ini.
Berikut dikongsikan gambar-gambar yang telah sempat dirakamkan di sepanjang program ini berlangsung.

12 di salak tinggi - Google Blog Search

12 di salak tinggi - Google Blog Search


Bandar Baru <b>Salak Tinggi</b> • View topic - Perkhidmatan Catering <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 24 Oct 2012 09:25 PM PDT

Assalamualaikum dan salam sejahtera, kami dari Syarikat Akma Ali Catering bersedia memberi perkhidmatan catering kepada warga Salak Tinggi yang berminat pada harga yang sangat berpatutan dan dijamin memuaskan. Kami menawarkan perkhidmatan dalam pelbagai majlis antaranya kenduri kahwin(wedding), annual dinner, open house, parti sambutan harijadi(birthday), pelancaran produk(product launching), seminar2 atau kursus, vip/royal banquet dan lain lain lagi.

Kepada yang berminat boleh menghubungi : -

Akma Ali - 012 2357460
Saedah Ali - 012 3510463
@
forum : Akma Ali Catering and Service

Bandar Baru <b>Salak Tinggi</b> • View topic - Mencari Rumah Sewa <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 17 Oct 2012 11:39 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Salam, saya mencari rumah sewa di sekitar Salak Tinggi atau Nilai. Kalau boleh nak cari rumah teres dengan kadar RM500 kebawah. Kalau ada sesiapa yg ingin menyewakan rumah boleh PM saya. Nak masuk bulan ...

12 di dengkil - Google Blog Search

12 di dengkil - Google Blog Search


Banjir <b>Di Dengkil</b> 800 Dipindah

Posted: 05 Nov 2012 09:10 PM PST

SHAH ALAM, 6 NOV : Seramai 800 orang mangsa yang terlibat dalam kejadian banjir di DUN Dengkil dipindahkan segera oleh pasukan penyelamat ke beberapa pusat pemindahan yang disediakan.

Sehubungan itu,  Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar  mengadakan lawatan dan meluangkan masa bersama mangsa serta diberikan taklimat oleh Pegawai Daerah Sepang merangkap Pengerusi Jawatankuasa Bencana Alam Daerah, Haris Kassim.

Taklimat diadakan di pusat operasi utama pemindahan di Dewan Orang Ramai Dengkil di mana Dr Xavier diberi penerangan mengenai operasi kerja menyelamat dan bantuan serta perkembangan semasa mengenai banjir.

Dr Xavier merakamkan penghargaan terima kasih Kerajaan Negeri kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Rela dan Jabatan Pertahanan Awam, Majlis Perbandaran Sepang serta polis yang telah bersiap sedia 24 jam untuk menghulurkan bantuan kemanusian.

Beliau melahirkan kerisauan kerana berdasarkan ramalan Jabatan Meteorologi Malaysia (Ramalan Cuaca) bahawa hujan dijangka akan berterusan selama 7 hari lagi dan ini memerlukan pihak terlibat untuk menyediakan lebih banyak pusat pemindahan bagi menempatkan lebih ramai mangsa banjir dalam beberapa hari nanti.

Selain pusat itu, sebuah lagi pusat pemindahan adalah Dewan Orang Ramai Desa Gemilang, Dengkil.

Selepas sesi taklimat berakhir, Dr Xavier dibawa melihat beberapa kawasan dinaiki air di Kampung Ampar Tenang, rumah pangsa Taman Permata dan kawasan berhampiran.

Turut hadir, Penyelaras Pusat Khidmat DUN Dengkil, Borhan Aman Shah.

rosmah, bakti lawat mangsa banjir <b>di dengkil</b> - AAKJ.COM

Posted: 08 Nov 2012 03:12 AM PST

Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan ahli-ahli Badan Amal Dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri (BAKTI) hari ini meluangkan masa melawat mangsa banjir yang di tempatkan di Pusat Penempatan Sementara di sini.

Rosmah yang juga merupakan Yang Di Pertua BAKTI meluangkan masa kira-kira 30 minit bersama mangsa banjir dan makan tengah hari bersama mereka.
"Selepas mendapat maklumat mengenai kejadian banjir, kami (BAKTI) telah berbincang dan mengambil keputusan untuk datang melawat ke kawasan yang mengalami banjir.

"Kami turut mengambil inisiatif untuk menyumbangkan RM 10 ribu kepada setiap negeri yang mengalami banjir iaitu di negeri Selangor, Johor, Melaka dan Perak," katanya ketika berucap di Dewan Orang Ramai, Dengkil yang dijadikan sebagai Pusat Penempatan Sementara bagi mangsa banjir.

Menurut Rosmah, dengan sumbangan yang disalurkan ini, dapat meringankan beban mangsa banjir untuk membeli keperluan yang diperlukan oleh mangsa banjir.

"Dana ini akan disalurkan melalui Pertubuhan Isteri Wakil-Wakil Rakyat setiap negeri yang terlibat, dan wang tersebut akan digunakan untuk membeli keperluan bagi kegunaan mangsa banjir," katanya.

Tambahnya lagi, rakyat tidak perlu risau jika ditimpa musibah kerana pelbagai pihak seperti pertubuhan kebajikan akan turut sama menghulurkan bantuan.
"Ini (beri sumbangan dan melawat) sahaja yang mampu kami lakukan. Segala yang terjadi adalah ketentuan Allah SWT. Saya lihat keperluan mangsa banjir mencukupi dan kita perlu bersyukur kerana pelbagai pihak turut sama membantu menghulurkan bantuan bukan sahaja daripada pihak Barisan Nasional (BN) sahaja," ujarnya lagi.

Seramai kira-kira 919 mangsa banjir yang ditempatkan di penempatan sementara ini dijangka akan pulang ke rumah masing-masing pada petang ini jika keadaan mengizinkan.

12 di jenjarom - Google Blog Search

12 di jenjarom - Google Blog Search


Coret-coret: Catatan setahun <b>di</b> SJKT <b>Jenjarom</b>

Posted: 07 Nov 2012 05:52 PM PST

Mula mendapat tawaran masa kursus dulu, aku tak percaya akan ditempatkan di SJKT. Masa mula-mula masuk di SJKT Jenjarom, aku agak ragu-ragu. Rasa tak mampu, soalan tentang logiknya aku, seorang Melayu ditempatkan di SJKT selalu datang bertalu-talu. Dengan semua rakan kerja adalah berbangsa India, rasanya ketika tu mustahil untuk aku hidup di sini. 
Tapi, Allah Maha Mengetahui. Sedikit demi sedikit, aku rasa aku dan SJKTJ adalah sama. Malah aku rasa bangga mengajar di SJKTJ. Banyak kisah lucu dan duka di sini. Paling kelakar bila anak-anak kecil tahun 1 memanggil aku kakak. DUnia mereka masih kecil. Tidak luas kerana kurang jauh perjalanan mereka. Pada mereka, orang Melayu adalah kakak (pembantu pra sekolah aku Melayu) yang membantu guru-guru mereka ketika mengajar. Seikhlasnya, aku simpati dengan mereka kerana kurangnya pendedahan.
Anak-anak ini nampak sangat semangat ingin menjalin hubungan baik dengan aku kerana aku berbangsa asing. Ketika aku beritahu yang aku bakal berpindah, mereka mengeluh dan bertanya kenapa. Ya, mereka tidak fasih berbahasa Malaysia kerana persekitaran. Tetapi mereka tetap cuba bercakap dengan aku walaupun kebanyakan waktu mereka berbahasa Tamil dengan menganggap aku memahaminya. Kelakar sangat rasanya berdepan dengan anak-anak ini. Kelakar tapi membahagiakan.
Berada di sekolah Tamil, aku selamat dari banyak perkara. Kurangnya teman berbicara menyelamatkan aku dari sudut pengurusan masa. Kemudahan tahap yang sederhana menyeronokkan aku. Mana nak dapat bilik guru yang ada 'cubicle' masing-masing. Itu tahap orang kerja pejabat. Dek kerana itu, aku mampu melengkapkan tempat bekerja aku dengan pelbagai kemudahan. Sampaikan Pushpa kata aku ni stationary shop. Even aku boleh terus mencetak dokumen disebabkan cubicle aku ada pencetak sendiri yang aku bawa dari rumah. Aku mampu menyediakan ABM sebanyak yang mungkin. Memang seronok di sini. Makan pun di meja sendiri.
Ada dua tiga perkataan yang aku belajar dari rakan-rakan guru dan anak-anak didik aku. Ukkar (duduk), paadi (baca), satham poda dei (Jangan bising), un gal dan pin gal (budak lelaki dan perempuan), sikkaru (cepat). Ada lagi kot. Tapi mungkin aku dah terlupa. Seronok juga belajar bahasa asing.
Bila permohonan tukar berjaya, aku akui hati aku separuh-separuh. Seronok juga di SJKT kerana aku sudah bersedia dengan bahan dan segala macam benda untuk tahun depan. Berpindah ke tempat baru bererti aku kena mula semula dari bawah. Setahun untuk aku menyesuaikan diri dengan suasana sedia ada. Harapnya, di sekolah baru aku dapat menyesuaikan diri nanti. I'm gonna miss my kids and colleagues... Bet, they don't believe this. :|

12 di kapar - Google Blog Search

12 di kapar - Google Blog Search


Majlis Perbincangan Pembangunan Pendidikan DUN <b>Meru</b> (2013 <b>...</b>

Posted: 20 Oct 2012 06:05 PM PDT

telah mewujudkan konsep "feeder school" iaitu sekolah Menengah yang menerima murid dari sekolah rendah di sekitarnya menjadi Ketua sekolah kelompok.Sebagai contoh SMK Meru menjadi ketua untuk SK Sg Binjai Meru Klang,SK Bukit Kapar,SK Jln Tap Meru,SK Meru 2 dan SRJK(C) Tiong Hwa Kok Bin Pekan Meru.Sekolah-sekolah ini boleh bekerjasama dalam hal-hal orientasi murid,bidang sukan dan akademik.Di samping itu ianya akan merapatkan lagi siratul rahim antara Pengetua dan Guru-Guru Besar,kakitangan sekolah,PIBG dan murid-murid.Sekolah tidak boleh wujud dalam keadaan 'vacuum' atau hampawa jika ianya ingin maju.Perkara ini telah ditegaskan oleh YAB Timbalan PM merangkap Menteri Pelajaran Malaysia Tan Sri Mohyiddin Bin Mohd Yassin dalam satu ucapannya tidak lama dahulu.Beliau mahu sekolah mewujudkan perhubungan luar dengan institusi seperti JKK,jabatan-jabatan kerajaan,pihak berkuasa tempatan dan pihak swasta dalam usaha untuk membangun sekolah.Mithalnya hubungan sekolah dengan kilang di sesuatu kawasan.Kilang boleh memberi pekerjaan kepada murid kita yang ingin mendapat pekerjaan dalam bidang yang berkaitan dengan kemahiran dan aspek-aspek teknikal.Kilang juga boleh menjadi sumber untuk mencari derma oleh pihak sekolah.Dari segi perhubungan luar juga kita lihat 20 tahun yang lalu jika ada  sukan sekolah diadakan acara lari berganti-ganti antara sekolah-sekolah tidak dilupakan.Dalam acara ini murid bukan sahaja bersaing untuk menang tetapi mereka juga mewujudkan siratulrahim di kalangan mereka.Pada hari ini kita lihat jarak sosial antara Pengetua dan Guru Besar bertambah jauh kerana perbezaan skim perkhidmatan antara guru siswazah dengan bukan siswazah.Ini harus dirapatkan dengan cara mereka boleh berinteraksi di dalam berbagai aktiviti yang dirancang bersama.Majlis di atas telah diresmikan oleh Yang Berusaha Puan Norliza Bt Ahmad Pengerusi Penyelaras DUN Meru dan bekas wakil rakyat.Beliau dalam ucapannya mengingatkan sekolah mempunyai potensi menjana tenaga  
Tuan Hj Ajidan seterusnya menyebut antara murid-murid awal Sekolah Kebangsaan Sg Binjai yang telah berjaya termasuk guru wanita pertama Kg Meru Pn Sutimah Bt Hormin(PK),Tn Hj Sukarman Bin Sanuri (GB),Tn Hj Shahid Bin Abdullah(GB),Tn Hj Kamain Bin Samad(GB),Tn Hj Ahmad Rafae Bin Hj Alias(GB),Tuan Hj Jumawi Bin Tumar(GB),Tn Hj Hambali Bin Abd Salam(GB Agama dan Imam Besar mesjid Ar Sharif),Tn Hj Shaari Bin Abdullah(Penyelia Sek Rend JPN),Prof Manaf Bin Hj Said(UM),Tn Hj Rosman Bin Warjono(Nazir Mesjid Ar Sharif),Tn Hj Affandi Bin Yusof (Peg Khas Dato' Syed Kecik Sabah),Tn Hj Sudar Bin Mohamad (Ahli Muzik),Tn Hj Ramlan Bin Marjikon(Ketua Kampong Budiman) dan ramai lagi.Di Bukit Kapar murid awal yang telah berjaya termasuk Tn Hj Iskandar Bin Johar(Ketua Kg Ke 4),Tn Hj Mokhtar Bin Palil (Peniaga),Tn Hj Wirsat Bin Hj Tahir(GB),En Salleh Bin Suyut(Guru),Tn Hj Harun Bin Hj Said (Pengetua dan Penyelia Sek Men Negeri Sel),Dato' Hj Shahir Bin Senawi (Akauntan),Tn Hj Jajuli Bin Abd Rahman(Peguam) dan ramai lagi.Ketua Kampong Bukit Kapar pertama ialah Tn Hj Wahid,Ketua Kampong Kedua ialah Tn Hj Abd Latif dan ketiga Wak Kanijo atau Hj Johar bapa kepada Tn Hj Iskandar Ketua Kampong Ke 4.SRJK(C) Tiong Hwa Kok Bin Pekan Meru telah ditubuhkan dalam tahun 1932.Pada asalnya tanah tapak sekolah tersebut adalah milik Tn Hj Sharif Bin Hj Abd Razak ketua kampong pertama Kg Meru dan dijual kepada Ketua Kampong orang Cina Gan Toi bapa Gan Kim Swee.Mereka ini sudah tiada lagi.Murid-murid sekolah tersebut ramai yang telah berjaya khususnya dalam bidang perniagaan.Salah seorang daripadanya En Michael Goh anak Goh Keng Huat pemilik kedai letrik pertama di Kg Meru.Sekarang ini kedai tersebut terkenal dengan nama kedai "Keng Huat RTV dan Perabot".Salah seorang lagi yang berjaya ialah anak Yu Kim Bee yang telah berjaya menjadi jurutera pertama orang Cina di Meru dengan mendapat biasiswa dari kerajaan Negeri Selangor dan tamat Unibersiti Malaya.Beliau sekarang terlibat dengan perniagaan setelah tamat berkhidmat dengan JKR.
Peristiwa 13 Mei 1969 memberi kesan positif terhadap perpaduan kaum antara orang Melayu Cina dan India di Meru.Orang Melayu bersatu padu.Umno menjadi kuat dan pilehanraya 1974 membawa kemenangan besar kepada BN termasuk DUN Meru.Selepas itu semua rancangan pembangunan berjalan lancar.Jalan raya,parit-parit,telefon,bekalan letrik, air paip,sekolah rendah dan menengah termasuk sekolah agama,mesjid,dewan dibina untuk keperluan rakyat di seluruh negara termasuk di kawasan DUN Meru iaitu SMK Meru dibuka dalam bulan Jun,1982.Murid-murid yang lulus dengan cemerlang di peringkat SPM di hantar ke unibersiti luar dan dalam negeri dalam berbagai bidang.Ada yang menjadi pensyarah unibersiti,arkitek,jurutera,doktor,guru siswazah,peguam dsbnya.Antaranya termasuk Prof Dr Barjoyal Bin Bardae,Prof Dr Zahudi Bin Bardae,Dato' Salamon Bin Selamat,Tn Hj Jajuli Bin Abd Rahman dan ramai lagi.Kumpulan kedua Dasar Pelajaran Kebangsaan termasuk mereka yang lulus dari SMK Meru seperti Prof Madya Dr Zainuddin Bin Sajuri,Dr Nurul Ain Bt Ahmad Jamallulail dan lain-lain lagi.Mereka yang berjaya ini semuanya dari keluarga miskin dan dibiyai oleh kerajaan persekutuan.Kita harus bersyukur kepada Allah dan berterima kasih kepada kerajaan persekutuan.Kaum guru juga telah dibela.Kalau dahulu skim perkhidmatannya daif tetapi sekarang skim perkhidmatan guru sama dengan pegawai-pegawai PTD.
Seterusnya majlis disambung dengan ceramah oleh Prof Dr Turiman Bin Suandi dari UPM.Prof Dr Turiman dilahirkan di Kg Meru Klang pada tahun 1955 dan adalah anak Dasar Pelajaran Kebangsaan yang telah bejaya.Beliau bersekolah rendah di SK Sg Binjai Meru Klang dan gurunya yang sentiasa diingati ialah Pn Sutimah Bt Hormin.Beliau seterusnya melanjutkan pelajaran di Maktab Tentera Sungai Besi Kuala Lumpur dan melanjutkan pelajaran di peringkat diploma di UPM,ijazah pertama dari Universiti of Florida,Gainseville USA.Ijazah Sarjana dan Phd  dari  Ohio State University.Professor Dr Turiman mengingatkan kita semua kepada perpaduan  jika  ingin  maju.Selain itu kekuatan ekonomi harus dipupuk seperti penubuhan koperasi di peringkat kampong Meru dan Bukit Kapar.Pendidikan merupakan perkara utama untuk pembangunan ummah dan tenaga manusia.Kita mesti merancang dari sekarang tenaga manusia yang diperlukan.Kita mesti tahu berapa banyak doktor yang diperlukan,berapa banyak aktikek yang diperlukan dsbnya.Orang Yahudi menjadi kuat sebab mereka merancang masa depan mereka.Bagitu juga negara Singapura.Adalah menjadi tanggung jawab Pengetua,Guru Besar dan para pentadbir pendidikan untuk merancang perkara ini selain dari ahli politik.Majlis berpendapat satu perjumpaan tidak mencukupi kerana banyak perkara yang perlu dibincangkan.Disyurkan beberapa perjumpaan lagi diadakan dengan mereka yang berkebolehan menyertainya seperti Pengetua,Guru Besar,guru-guru,pibg,jkk,pemimpin tempatan dsbnya.Perkara ini diserahkan kepada PBPPPM DC Klang meneruskannya.Majlis ditangguhkan pada pukul 5 petang dengan ucapan jutaan Terima Kasih kepada semua yang hadir termasuk Pengetua SMK Meru yang telah menyediakan tempat untuk ceramah dan minuman.

Gambar 1 hingga 7 menunjukkan mereka yang hadir di majlis tersebut kira-kira 45 orang peserta.
Gambar 2 menunjukkan Pengerusi Tn Hj Ajidan Bin Hj Hashim bersama dengan Prof Dr Turiman Bin Suandi dan Yang Berusaha Pn Norliza Bt Ahmad Pengerusi Penyelaras DUN Meru sedang berbincang sesuatu di Majlis tersebut.
Gambar 5 menunjukkan wakil dari PPD Klang bersama-sama dengan Prof Dr Turiman Bin Suandi dan Puan Norliza Bt Ahmad.

Ajidan Bin Hj Hashim Pengerusi  PBPPPM DC Klang.21 Oktober,2012

12 di morib - Google Blog Search

12 di morib - Google Blog Search


nadiaazira: suatu petang <b>di Morib</b>...

Posted: 04 Oct 2012 11:24 AM PDT

Assalamualaikum...

first, maaflah tajuk yang sangat dramatik...ambil mood untuk final project...hihihi~ nak cerita dengan korang ni, nadia pergi Morib jumaat lepas,cerita jumaat lepas, jumaat ni baru nak update kan...sebenarnya nadia pergi sana sebab nak cari site...sebelum tu, ke Port Klang dulu...oh ye, untuk final project, nadia proposed beach resort yang menggunakan shipping container architecture...tu yang pergi Port Klang tu, ambil feel katanya...hehe...

So, dari Port Klang nadia pergilah ke Morib...first time pergi ni...okaylah, best! jom layan gambar...


yang ni kat area macam taman rekreasi lah...rasanya baru upgrade, nampak cantik dan well organised tapi tak boleh mandi...nak piknik ke lepak-lepak bolehlah...gerai makan pun banyak...
kepergian nadia ke Morib ditemani oleh faizul as my driver...harap maaflah kalau korang bosan tengok blog nadia mesti penuh muka pakcik ni, nak buat macam mana, ni je driver tanpa gaji...huhu...dulu final project diploma pun, dia jugak jadi driver nadia pergi ipoh, pergi KL ambik plan et cetera...

okay, sambung balik layan gambar...kat bawah ni pulak kat Pantai Morib...pantai ni sebelah je dengan area yang baru upgrade tu...pantai ni boleh mandi... =)

kalau korang perasan, ada satu figura di hampir setiap gambar kat atas ni...ada sesuatu yang menarik tentang figura lelaki ni...nadia cakap dekat faizul...dia cakap "tengoklah apa ada atas kepala dia, tu yang menarik"...nadia cakap, "mungkin"...pakcik ni ambil angin laut petang-petang seorang diri, mungkin tenang kot kat situ....

kami pun sempat lar snap-snap gambar buat kenangan...masa jalan-jalan kat pantai ni, ada 2 orang lelaki tengah lepak kat situ, dia nyanyikan kitorang lagu ombak rindu...nadia jenuhlah tahan gelak...hehe~ lepas tu ada 2 orang pakcik ni dengan ramahnya tegur kitorang, "apa lagi, pergilah mandi..." nadia cakap, "tak bawak baju pun..." pakcik tu cakap " lahhh, kenapa tak bawak baju, kalau tak boleh mandi pantai..." peramah orang-orang kat situ...lepas tu kami bergerak ke Pantai Kelanang...tak jauh dari Pantai Morib...
pantai ni agak kotor sikit, maybe sebab banyak ranting-ranting yang jatuh kot, tu yang nampak kotor tu...tapi sebelah Pantai Kelanang ni ada tapak perkhemahan, kat situ view cantik sikit....
maybe sebab ada pokok-pokok tu kot...tu yang nampak cantik...hehe...sukanya lahai nadia dapat pergi tempat-tempat macam ni...nadia kan nature lover...chewwahhh~ on the way nak balik tu kami lalu kat jeti nelayan...sempatlah suruh faizul berhenti mengejut kat atas jambatan lepas tu nadia keluar ambil gambar..hehe~
masuk je kereta, nadia cakap kat faizul, "bajet macam tak pernah jumpa nelayan, padahal hujung kampung rumah nadia tu jeti nelayan jugak" sendiri terasa...hehehe~ so far, okaylah short trip ke daerah Banting ni...tambah lagi pengalaman jalan-jalan kat Malaysia ni...
nadia dah proposed site ni tapi rejected sebab lecturer nadia kata pantai ni baik sangat, dia nak pantai yang ganas sikit,  tebing yang tinggi dan berbatu...so, kalau korang tahu mana-mana pantai kat Malaysia ni yang ganas, share lah dengan nadia ye...hehe~
tu jelah nak share dengan korang...

12 di selayang - Google Blog Search

12 di selayang - Google Blog Search


Projek pembangunan condo <b>di Batu Caves</b> masih belum ada kata <b>...</b>

Posted: 29 Oct 2012 03:56 AM PDT

KUALA LUMPUR , Okt 29 : Bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Khir Toyo hari ini menyarankan Majlis Perbandaran Selayang  (MPS) dan Yang Di Pertuanya untuk mengkaji semula projek pembinaan kondominium 29 tingkat di Batu Caves yang telah mencetuskan pelbagai  kontoversi.

Beliau juga berkata,  tidak sesuai untuk membina bangunan bertingkat tinggi di Batu Caves yang boleh membahayakan keselamatan orang ramai dan mencadangkan pihak MPS mendapatkan persetujuan daripada pihak pengurusan Kuil Batu Caves terlebih dahulu sekiranya mahu membangunkan sebarang projek pembangunan di Batu Caves .

" Ini merupakan satu isu yang sensitif dan semua pihak bertanggungjawab perlu membatalkan segera projek pembangunan tersebut dan bukannya menjadikanya sebagai satu isu politik secara berterusan dengan mengadakan bantahan dan demontrasi.

Persoalanya ,kenapa projek tersebut diluluskan serta diteruskan dan bukanya siapa yang bertanggungjawab  meluluskan pelan pembangunanya.

Kerajaan mempunyai kuasa untuk membatalkanya dan ini bukan masanya untuk menuding jari antara satu sama lain bagi meraih keuntungan politik" katanya kepada The Malaysian Times (TMT) ketika dihubungi hari ini

Sementara itu, Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini mengumumkan pembentukan satu pasukan petugas khas bebas untuk menangani isu tersebut yang merangkumi aspek pembinaan bangunan tersebut.

KOMEN RONNIE LIU

Manakala , Exco Tempatan , Kajian dan Penyelidikan  , Ronnie Liu berkata  Kerajaan Negeri mengarahkan Majlis Perbandaran Selayang (MPS) merujuk isu tersebut ke Jawatankuasa Perancang Negeri (SPC) bagi tindakan lanjut.

Ronnie Liu ketika dihubungi berkata, SPC akan melakukan kajian terperinci yang dijangka mengambil masa kira-kira sebulan untuk dilaksanakan.

Beliau berkata, sekiranya kajian menunjukkan bahawa kesan buruk akan berlaku jika projek itu diteruskan, maka pembinaannya akan dihentikan serta-merta.

"Jika kajian ini mendapati kesan buruk akan berlaku apabila pembinaan ini diteruskan, maka kelulusan "Kebenaran Merancang" akan terbatal. Kerajaan Negeri juga tidak akan dibebani dengan perlu membayar pampasan," katanya.

Projek Dolomite Park Avenue oleh pemaju Dolomite Properties Sdn Bhd di Batu Caves ini dianggap sebagai sensitif memandangkan kawasan tersebut merupakan tumpuan masyarakat Hindu beribadat dan meliputi sejumlah 170,0000 kaum India yang merupakan kumpulan utama pengundi di kawasan bandar Selangor.

Pembinaan kondominium yang dirancang sejak 2007 itu mula menerima bantahan daripada pihak jawatankuasa kuil.

Ekoran itu, ratusan penganut agama Hindu dan aktivis badan bukan kerajaan (NGO) menyertai himpunan di perkarangan Batu Caves baru-baru ini bagi menyatakan bantahan ke atas pembinaan kondo tersebut yang dikatakan akan memberi ancaman kepada alam semulajadi bukit itu.

Sementara itu, ketika mengulas dakwaan pemimpin Gerakan, Senator A Kohilan Pillay yang mengatakan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) bertanggungjawab meluluskan projek kondo tersebut, Ronnie menegaskan ia sama sekali tidak berasas.

Beliau menyifatkan penjelasan oleh Kohilan itu sebagai satu pembohongan kerana bekas ahli majlis MPS itu berlakon tidak tahu tentang projek kondo berkenaan.

"Penjelasan oleh Kohilan mengatakan 'kebenaran merancang' adalah bukan kelulusan melaksanakan sama sekali mengarut. Mana ada perkara kelulusan melaksanakan seperti yang dikatakan oleh Kohilan. 'Kebenaran merancang' adalah kelulusan kepada pemaju untuk membina projek tersebut.

"Mana boleh dia tidak tahu? Mana boleh dia kata pemaju hanya mengatakan akan membina lot kedai sahaja di sini. Saya ada pelan yang dengan jelas menyatakan tentang pembinaan kondo," katanya lagi.

Dalam sidang media kelmarin, Ronnie mendedahkan dokumen lengkap 'kebenaran merancang' yang diluluskan pada 30 November 2007 selepas persidangan Mesyuarat Jawatankuasa Pusat Setempat (OSC).

Selain itu, turut disertakan bersama kelulusan tersebut ialah pelan pembinaan termasuk lokasi lot kedai dan kondo oleh pemaju yang dikemukakan kepada pihak MPS.

Batalkan projek

Sementara itu, ketika dihubungi TMT hari ini, Pengerusi Kuil Batu Caves Datuk R. Nadarajah berkata , projek pembangunan tersebut perlu dihentikan.

" Pengurusan Kuil tetap dengan pendirian kami iaitu projek tersebut perlu dihentikan demi keselamatan ", katanya.

12 di sungai panjang - Google Blog Search

12 di sungai panjang - Google Blog Search


Ada <b>Di</b> Kalangan PKR Tidak Setuju Aziz Bari Bertanding <b>Di</b> Sabak <b>...</b>

Posted: 29 Oct 2012 04:59 AM PDT

AIDCNews – 29/10/12 – Terdapat perwakilan PKR Bahagian Sabak Bernam tidak bersetuju dengan keputusan parti meletakkan Profesor Dr Abdul Aziz Bari bertanding atas tiket PKR di kawasan parlimen itu dakwa Ketua Bahagian Umno Sabak Bernam, Datuk Warno Dogol.

Warno bercakap kepada Antarapos berkata maklumat bantahan itu disampaikan kepadanya oleh ahli perwakilan PKR sendiri baru-baru ini.

Abdul Aziz menerusi kiriman emel kepada Antarapos semalam sekali lagi mengesahkan bahawa beliau akan diketengahkan sebagai calon PKR di parlimen Sabak Bernam, tempat kelahirannya.

"Benar saya akan bertanding, saya sekarang adalah ahli politik sepenuh masa. Saya telah ditunjuk untuk mewakili PKR di kawasan parlimen Sabak Bernam.

"Walaupun itu belum rasmi, saya telah turun ke kawasan yang secara kebetulan adalah kampung halaman saya," ujarnya.

Aziz Bari pernah mencetus kontroversi apabila beliau mengkritik tindakan Sultan Selangor bersabit pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas bangunan milik Gereja Methodist di Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu.

Pada mulanya Aziz Bari tidak mahu menyertai politik, namun perkembangan terkini menyebabkan dirinya terpaksa terjerumus ke kancah politik.

Parlimen Sabak Bernam mempunyai empat kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Sungai Air Tawar, Sabak, Sungai Panjang dan Sekinchan.

Tiga daripada empat kerusi DUN tersebut disandang wakil rakyat Barisan Nasional (BN), Datuk Raja Ideris @ Raja Idris Raja Ahmad (Sungai Air Tawar) dan Datuk Warno Dogol (Sabak) dan Dr Mohamad Khir Toyo (Sungai Panjang) – masing-masing menewaskan calon PAS pada pilihan raya umum yang lalu.

Manakala kerusi DUN Sekinchan dipegang ahli DAP, Ng Sue Lim.

Pada pilihan raya umum 2008, Barisan Nasional (BN) menang dengan mempertandingkan Datuk Abdul Rahman Bakri sebagai Ahli Parlimen Sabak Bernam mengalahkan Dr Badrulamin Bahron (PKR).

Sementara itu, bekas Menteri Besar Selangor yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang, Dr Mohamad Khir Toyo tidak terkejut dengan pencalonan Aziz Bari sebagai calon PKR di parlimen itu.

"Kita memang sudah tahu perkara ini lama dah, poster pun sudah naik. Nak kata tidak terjejas langsung tu, tapi Insyallah tidak akan tewas kepada Pakatan.

"Barisan Nasional masih boleh kekal lagi di Sabak Bernam sebab BN bekerja kuat di situ, jadi saya rasa tidak masalah," katanya.

12 di shah alam - Google Blog Search

12 di shah alam - Google Blog Search


Ngeri! Runtuhan Konkrit Banglo <b>Di Shah Alam</b> (5 Foto) | Informasi <b>...</b>

Posted: 19 Oct 2012 01:30 AM PDT

Ketika beberapa orang pekerja sedang sibuk menyiapkan kerja-kerja pengubahsuaian sebuah rumah banglo, tiba-tiba berlakunya runtuhan konkrit menyebabkan mereka tertimbus.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Melayukini.net – Ngeri! Runtuhan Konkrit Banglo Di Shah Alam (5 Foto) | Jika kita lihat, hampir 90% tenaga buruh bahagian pembinaan kontrak bangunan dilakukan oleh pekerja dari negara jiran. angka peratusan itu tidak mengejutkan kerana statistik sendiri menyatakan jutaan orang dari negara jiran berada di Malaysia untuk mencari sumber pendapatan. Namun bekerja di bidang kontrak bangunan ini mempunyai risiko tersendiri. Terbaru seorang pekerja ubah suai rumah maut manakala lima yang lain selamat dalam kejadian konkrit banglo di Seksyen 7 di sini, yang masih dalam proses pengubahsuaian, runtuh kira-kira jam 4.30 petang tadi.

Bagaimanapun seorang daripada lima mangsa yang selamat terputus kaki dan telah dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang untuk rawatan.

Kesemua mangsa merupakan pekerja dari Indonesia, berusia dalam lingkungan 30-an.

Kejadian berlaku di Jalan JED, 7/5, Seksyen 7, berhadapan dengan Kolej Kediaman Jati, Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Mangsa dikeluarkan secara berperingkat sejak jam 4.50 petang tadi dengan bantuan bomba. Kerja-kerja mencari dan menyelamat masih diteruskan.

Sementara itu, laporan Bernama dipetik berkata, polis mengesahkan mangsa sebenar kejadian runtuhan bumbung konkrit sebuah banglo hanya melibatkan enam pekerja binaan warga Indonesia.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, ACP Zahedi Ayob berkata, pada mulanya, pihaknya mendapat maklumat terdapat lapan pekerja terperangkap dalam kejadian itu tetapi kemudian dimaklumkan rakan sekerja mereka dikenali sebagai Supardi bahawa hanya enam mangsa yang terlibat.

Mangsa terakhir dikenali sebagai Kasmuji berjaya diselamatkan pada 10.15 malam dan dihantar ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan.

Dalam kejadian petang tadi, seorang buruh binaan yang dikenali sebagai Totok Mochamad Anthony maut.

Mayat mangsa dikeluarkan pasukan penyelamat kira-kira 6.24 petang dan dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah untuk bedah siasat.

Empat lagi pekerja binaan berusia lingkungan 30-an yang dikenali sebagai Afifin, Waras, Kabir dan Ghadami, yang putus kaki kanan, turut dihantar ke hospital itu.

Polis menerima panggilan kecemasan daripada orang awam pada kira-kira 4.29 petang berhubung kejadian di banglo No. 15, Jalan Jed 7/5A, Seksyen 7, milik seorang ahli perniagaan.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor, Othman Abdullah berkata, operasi menyelamat dihentikan pada 10.45 malam selepas mangsa keenam dibawa keluar dari runtuhan.

Beliau berkata, pihaknya menggunakan kren dengan kekuatan 40 tan bagi mengangkat runtuhan konkrit selain membuat terowong secara manual untuk menyalur bantuan gas oksigen kepada mangsa terakhir sebelum dibawa keluar.

"Konkrit agak berat termasuk dengan timbunan batu dan bomba terpaksa memotong beberapa bahagian runtuhan dalam keadaan sempit, kren pertama yang kita gunakan ialah bagi kekuatan 10 tan dan tidak membantu," katanya.

Beliau berkata, pihak bomba memanggil mangsa namun tidak disahut dan tiada sebarang tindak balas bagi mengesahkan masih ada yang terperangkap di bawah runtuhan itu.

Othman juga berkata, kerja pembersihan di kawasan runtuhan itu akan diteruskan sepanjang malam ini.

Operasi menyelamat, yang bermula kira-kira 5 petang, diteruskan walaupun hujan lebat bermula 9 malam.

Selain itu, khidmat anjing pengesan Unit K9, Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor digunakan sepanjang operasi tersebut.

Sementara itu, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, ketika kejadian beliau sedang membaca akhbar dan mendengar bunyi dentuman kuat dari arah depan rumahnya.

"Mula-mula saya lihat tidak serius, hanya debu sahaja kelihatan. Tetapi setelah melihat bumbung rumah tersebut runtuh.

"Saya terus hubungi bomba dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia untuk maklumkan kejadian," katanya ketika ditemui  di lokasi kejadian.

Melayukini.net - Runtuhan ini mungkin disebabkan struktur konkrit yang tidak berapa kukuh. Walaubagaimanapun pihak berwajib perlu menjalankan sisasatan bagi memastikan apakah punca  sebenarnya runtuhan ini berlaku. Walaubagaimanapun tidak dinyatakan siapakah pemilik banglo tersebut. Setiap apa yang berlaku mempunyai hikmah yang Allah SWT sahaja yang mengetahuinya.

P.S. I – 6 Tempat Paling Best di Jepun!
P.S. II – 10 Tempat Eco Paling best di UK
P.S. III – Tasik Ais Gergasi Dijumpai Saintis di Marikh

Sumber: Sinar Harian | Layari Berita Tempatan Informasi Malaysia Kini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 di balakong - Google Blog Search

12 di balakong - Google Blog Search


Pelakon Hebat Senaman Punggong, Bagi Air <b>Di Balakong</b> Kini ...

Posted: 02 Oct 2012 09:06 AM PDT


Cukup-cukup hebat manusia yang ini. Anda sudah mengenalinya. Sebelum in i beliau beraksi senaman punggong di rumah Ambiga, selepas itu kami dedahkan tentang pelakon yang dikenalpasti membahagikan air di Balakong, sekarang ia memegang watak utama demonstrasi tuntut air percuma di Puchong Selangor.

Siapa? Siapa lagi kalau bukan Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM), Mohd Ali Baharom!

Gambar tersebut di disiarkan oleh akhbar tempatan dan kita amat cam dengan topi yang digunakan. Cukup hebat beliau dengan topi komandonya itu.

Di dalam "filem" terbaru ini, beliau bersama-sama kononnya dengan 5,000 orang (itu angka BERNAMA, sedangkan dalam gambar kelihatan cuma 50 orang saja) penduduk Pangsapuri Putra Perdana mengadakan bantahan menuntut air percuma yang dikatakan telah dijanjikan Kerajaan Selangor.

Peguam kepada demontsran ini, Kamarudin Ahmad berkata bahawa "Semua kes diserahkan kepada Mahkamah Tinggi untuk diadili dan jangan mudah terpengaruh dengan dakyah tersebut kerana kes ini bukan fitnah tetapi berdasarkan bukti (manifesto)."

Cukup pelik bagaimana seorang peguam boleh membuat tuntutan dengan bersandarkan "manifesto" sedang manifesto bukanlah satu akujanji atau perjanjian bertulis (kontrak) yang mempunyai kuatkuasa melalui undang-undang.

Seperkara lagi, seperti yang diumumkan berkali-kali oleh kerajaan Selangor, mereka yang layak untuk mendapat air percuma ialah mereka yang menggunakan meter persendirian dan bukan meter pukal. Tetapi ada pihak yang sengaja tidak mengindahkan syarat tersebut dan membuat tuntutan tunggakan dengan dibantu oleh agen-agen pembakar sentimen.

Pihak mereka terlupa bahawa kerajaan negeri Selangor mempunyai ruang untuk menyaman semula pihak yang melakukan kakacau ganggu (nuisance), fitnah (defamation) dan tanggungan keras/tegas (strict liability) di bawah undangh-undang tort!

Jawapan tegas MB Selangor sebelum ini: NTBL (No time bo layan)....terhadap bayar tunggakan air percuma adalah tepat.

12 di sungai burong - Google Blog Search

12 di sungai burong - Google Blog Search


Program Pecutan Terakhir PTRS 2012 « PKM <b>Sungai Burong</b>

Posted: 16 Oct 2012 12:55 AM PDT

16 10 2012

Shah Alam, 14 Okt    :     Seramai 97 orang pelajar dalam Dewan Negeri (DUN) Sungai Burong yang telah menyertai Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS) dan bakal menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada tahun ini telah menghadiri program pecutan akhir SPM Perdana 2012 di Dewan Auditorium & Banquet, Bangunan Sultan Salahuddin Abd Aziz Shah (SSAAS) hari ini.

Program yang telah dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor, Dr Hajah Halimah Ali, telah Berjaya mengumpulkan seramai lebih 3,000 orang pelajar yang bakal menduduki peperiksaan SPM dari seluruh Selangor, kata Pegawai PTRS DUN Sungai Burong, Norsidah Samat.

Di dalam program berkenaan, katanya, para peserta dibahagi kepada dua kumpulan iaitu lelaki dan perempuan untuk diberikan motivasi bagi memberi semangat kepada para pelajar yang bakal mengambil peperiksaan dalam dua tajuk iaitu motivasi kecemerlangan dan Strategi Menghadapi Peperiksaan.

Pada tahun ini seramai 189 orang pelajar di DUN Sungai Burong telah menyertai program PTRS sepanjang tahun 2012 yang diadakan di Sekolah Agama Menengah Tanjong Karang (SAMTK) sejak bulan Mac tahun ini, katanya lagi yang juga Ketua Nisa' Tanjong Karang

Sementara itu, Dr Halimah di dalam ucapannya, mengharapkan agar semua pelajar yang bakal menduduki SPM benar-benar mengulangkaji pelajaran supaya dapat menjawab soalan peperiksaan nanti, kerana SPM merupakan pepeiksaan penting yang menentukan masa depan pelajar.

12 di sungai pelek - Google Blog Search

12 di sungai pelek - Google Blog Search


SEKOLAH KEBANGSAAN <b>SUNGAI PELEK</b>: SENARAI NAMA <b>...</b>

Posted: 24 Jan 2010 05:24 AM PST

SEKOLAH-SEKOLAH RENDAH

BIL

KOD SEKOLAH

NAMA SEKOLAH

NO. TEL

NO. FAX

1

BBA9201

SK SUNGAI RAWANG

0331411003

0331411003

2

BBA9202

SK BKT BANGKONG

0331414276

0331414276

3

BBA9203

SK SG PELEK

0331412758

0331412758

4

BBA9204

SK SALAK

0387061226

0387061226

5

BBA9205

SK KG BAHARU LANJUT

0387061900

0387061900

6

BBA9208

SK JENDERAM

0387687211

0387687211

7

BBA9209

SK JENDERAM HILIR

0387687900

0387687900

8

BBA9210

SK DENGKIL

0387686007

0387688267

9

BBA9211

SK SG MERAB LUAR

0389256699

0389256699

10

BBA9212

SK DESA PUTRA

0389255928

0389255928

11

BBA9213

SK DATO' ABU BAKAR BAGINDA

0389255973

0389251136

12

BBA9214

SK PULAU MERANTI

0380612610

0380612610

13

BBA9215

SK SG MELUT (ASLI)

0387310425

0387062004

14

BBA9216

SK BKT TAMPOI (ASLI)

0387687889

0387687889

15

BBA9217

SK BANDAR BARU SALAK TINGGI

0387063062

0387063062

16

BBA9220

SK TAMAN SEROJA

0387068407

0387068408

17

BBA9221

SK TAMAN PANTAI SEPANG PUTRA

0331412775

0331412775

18

BBA9224

SK TAMAN PUTRA PERDANA

0196752004

0383194221

19

BBA9225

SK KOTA WARISAN

0387068799

0387068597

20

BBA9226

SK CYBERJAYA

0383188211

0383188411

21

BBA9227

SK KLIA

0387064295

0387064295

22

BBA9228

SK TAMAN PUTRA PERDANA 2

0383184011

0383184014

23

BBA9301

SK METHODIST (INTEG) (M)

0331413173

0331413173

SEKOLAH-SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CINA

BIL

KOD SEKOLAH

NAMA SEKOLAH

NO. TEL

NO. FAX

1

BBC9401

SJK(C) CHIO CHIAO

0387061970

0387061970

2

BBC9402

SJK(C) DENGKIL

0387688259

0387686029

3

BBC9403

SJK(C) SEPANG

0331421848

0331421848

4

BBC9404

SJK(C) SIN MING

0380613387

0380613387

5

BBC9405

SJK(C) TCHE MIN

0331411002

0331411002

6

BBC9406

SJK(C) WAH LIAN

0331411267

0331411267

SEKOLAH-SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN INDIA

BIL

KOD SEKOLAH

NAMA SEKOLAH

NO. TEL

NO. FAX

1

BBD9452

SJK(T) LADANG AMPAR TENANG

0387687977

0387687977

2

BBD9453

SJK(T) LADANG BUTE

0192196125

3

BBD9454

SJK(T) BANDAR BARU SALAK TINGGI

0387061596

0387061596

4

BBD9455

SJK(T) DENGKIL

0387687984

0387687984

5

BBD9457

SJK(T) TAMAN PERMATA

0387680253

0387680253

6

BBD9458

SJK(T) SEPANG

0331421992

0331421992

BBD9460

SJK(T) TELUK MERBAU

0331421593

0331421593

BBD9461

SJK(T) LDG WEST COUNTRY 'BARAT'

SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH

BIL

KOD SEKOLAH

NAMA SEKOLAH

NO. TEL

NO. FAX

1

BEA9601

SMK SUNGAI RAWANG

0331411039

0331411039

2

BEA9602

SMK SERI SEPANG

0387061077

0387064643

3

BEA9604

SMK BANDAR BARU SALAK TINGGI

0387068849

0387068851

4

BEA9609

SMK CYBERJAYA

0383188088

0383183588

5

BEA9610

SMK PANTAI SEPANG PUTRA

0331413558

0331421968

6

BEA9611

SMK PUTRA PERDANA

0383202921

0383202922

7

BEA9612

SMK DATO' ABU BAKAR BAGINDA

0389266839

0389266840

8

BEB9651

SMK SUNGAI PELEK

0331411245

0331414308

9

BEB9701

SMK DENGKIL

0387686226

0387686226

10

BKA9001

SM TEKNIK SEPANG

0389255255

0389255244

11

BEA9607

SMK SERI PUTERI (SMBP)

0383192414

0383193937

12

BFT9001

SAM SUNGAI MERAB LUAR

0389259824

0389254507

13

BFT9002

SAM BANDAR BARU SALAK TINGGI

0387060455

0387060455

ads