Isnin, 2 Julai 2012

12 di bukit raja - Google Blog Search

12 di bukit raja - Google Blog Search


KHIDMAT MERU: KARNIVAL RAKAN MASJID BANDAR <b>BUKIT RAJA</b>

Posted: 02 Jul 2012 04:05 PM PDT
YB Dr Abd Rani bin Osman telah merasmikan Karnival Rakan Masjid Bandar Bukit Raja yang menyaksikan penglibatan Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Selangor, Pusat Kesihatan Daerah, Lembaga Zakat Selangor dan berbagai pengusaha makanan ringan dan kesihatan telah memeriahkan majlis yang diadakan  2 hari berturut-turut itu.
Turut di adakan ialah berbagai aktiviti sukan bagi seluruh peringkat masyarakat di Bandar Bukit Raja tersebut.

di negeri selangor - Google Blog Search

di negeri selangor - Google Blog Search


Sassy MP » Blog Archive » Peruntukan Mitigasi Banjir <b>di Selangor</b> <b>...</b>

Posted: 22 Jun 2012 12:38 AM PDT

Ucapan Penangguhan YB Teresa Kok, Ahli Parlimen Seputeh pada 21 Jun 2012

=========================================================

Volum air hujan yang semakin bertambah telah menyebabkan banjir banyak berlaku di Malaysia, khususnya di Negeri Selangor. Pada 7 Mac 2012, lebih daripada 1,400 rumah di kawasan Hulu Langat dan kawasan Ampang telah dibanjiri, manakala pada 30 Mac 2012, sekurang-kurangnya 5,000 rumah, 15 sekolah dan berates-ratus kedai dan kilang dibanjiri di Klang.

Sebagai seorang anggota kerajaan Negeri Selangor, saya merasa amat kecewa terhadap sikap kerajaan pusat yang tidak mengambil berat tentang rancangan pencegahan banjir di Negeri Selangor dan malah mengurangkan peruntukan mitigasi banjir yang sepatutnya disalurkan ke Negeri Selangor.

Mengikut Rancangan Malaysia (RM) Ke-8, Selangor telah menerima peruntukan sebanyak RM112 juta bagi tujuan mitigasi banjir daripada Kerajaan Persekutuan. Namun, dana mitigasi banjir dikurangkan kepada RM60 juta dalam RM Ke-9. Lebih menakjubkan lagi, dalam RM ke-10, kerajaan pusat  hanya memperuntukkan  RM1.9 juta kepada Negeri Selangor.

Dalam pendengaran SELCAT di Negeri Selangor,  pegawai daripada Jabatan Pengairan Dan Saliran Negeri Selangor (DID) juga mengesahkan bahawa cadangan mitigasi kebanjiran DID Selangor yang berjumlah RM100 juta yang amat diperlukan itu telah ditolak oleh Kementerian pada tahun 2010, sehingga Kerajaan Selangor terpaksa memberi peruntukan hampir RM50 juta kepada DID Selangor untuk menjalankan projek mitigasi banjir pada tahun 2011 padahal Kerajaan Persekutuan sepatutnya menanggung segala kos perbelanjaan projek DID.

Peruntukan mitigasi banjir berkurang daripada RM112 juta ke RM1.9 juta adalah amat tidak munasabah berdasarkan projek pembangunan dan penduduk di Selangor bertambah daripada tahun ke tahun. Kerajaan Negeri Selangor dan para warga Selangor ingin tahu samada pengurangan peruntukan ini sengaja dilakukan dengan tujuan menghukum warga Selangor yang telah memilih Pakatan Rakyat sebagai kerajaan negeri?

Saya ingin mengingatkan Kerajaan pusat supaya berlaku adil kepada warga Selangor, kerana warga Selangor menyumbang RM16 bilion cukai kepada kerajaan pusat setiap tahun tetapi kerajaan pusat hanya memberi peruntukan sebanyak RM400 juta kepada Negeri Selangor. Satu perbezaan yang begitu besar dan menakjubkan. Sehubungan dengan itu, pelbagai peruntukan yang sebelum ini dinikmati oleh kerajaan Negeri Selangor juga telah dipotong selepas Pakatan Rakyat menjadi kerajaan di Selangor.

Macam manakah Barisan Nasional dapat mengambil-alih Negeri Selangor sekiranya BN terus melakukan dasar yang tidak adill dan menganiayai para pembayar cukai di Negeri Selangor?

Saya ingin minta Kementerian memberitahu di Dewan Yang Mulia ini tentang rancangan mitigasi banjir di Negeri Selangor untuk bulan-bulan yang akan datang, supaya para warga Selangor diberitahu tentang rancangan kerajaan pusat dalam masalah banjir.

Teresa Kok

12 di kuala selangor - Google Blog Search

12 di kuala selangor - Google Blog Search


70000 orang <b>di Kuala Selangor</b> – NOH OMAR Pengsan « PAS <b>...</b>

Posted: 27 Mar 2012 09:20 AM PDT

Lebih 70,000 kehadiran dicatatkan sepanjang dua hari program Karnival Terima Kasih Rakyat di Stadium Kuala Selangor di sini yang berakhir semalam.

Paling ramai dicatat malam tadi pada majlis ceramah rapat rakyat dengan anggaran 20,000 orang yang hadir terdiri dari pelbagai kaum.

Mereka hadir bagi mendengar ceramah yang menampilkan tokoh pimpinan Pakatan Rakyat iaitu Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Penasihat DAP Lim Kit Siang dan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Ceramah malam tadi bagaimanapun dilihat sedikit berbeza dari biasa. Bukan kerana diselangi persembahan kebudayaan dan nyanyian koir sebelum setiap penceramah mengambil pentas, tetapi mood yang dibawa penceramah.

Abdul Hadi yang tidak berapa sihat mengambil giliran pertama berucap malam tadi.

Biarpun sekajap, hanya berucap sekitar 15 minit, tapi beliau sering mendapat sorakan tidak putus-putus dari hadirin setiap kali menyentuh perkara yang menjelaskan perbezaan ketara antara Pakatan Rakyat dan BN.

Antara yang disentuh termasuk soal perkauman dalam BN berbanding Pakatan yang lunak dan menigiktiraf kepelbagaian kaum di negara ini.

Dihujung ceramahnya juga, presiden PAS itu sempat mengusik hadirin dengan lawak selambanya yang kononnya bercakap dalam nada seorang perdana menteri.

Noh Omar yang mendapat berita mengenai jumlah kehadiran itu, dikatakan demam panas dan terus tidur dilayan isteri kedua. Hehe. Cemas abang Noh kita, Mahunya tidak, kalau 70k kehadiran ini dijadikan sandaran – jawabnya hayat politik Noh akan berakhir dalam masa yang terdekat.

Ramai jemaah yang hadir mengatakan mereka gembira dengan senario politik semasa. BN tak kuat sangat. PR menunjukkan prestasi baik. Ini semua perkara positif untuk rakyat. Persaingan politik begini amat sihat dan menguntungkan rakyat secara keseluruhannya.

Noh Omar ada hantar pasukan pengacau. Bayar murah. Tapi suruh kacau 70k orang. Sudahnya – cari sakit sendiri. Ini semua kerja bodoh. Padan dengan muka.

Boleh pula hari ini Mat Taib 'Mike Tyson' kata BN boleh menang. Mat Taib ni dah nyanyuk ke?

12 di meru - Google Blog Search

12 di meru - Google Blog Search


Taiping Mali: Respon Pasaraya Mydin <b>di Meru</b> Raya.

Posted: 02 Jul 2012 02:05 AM PDT

Pihak Pengurusan Pasar Raya Meru Raya Ipoh turut dikejutkan dengan kehadiran kumpulan politik berkenaan di premis kami kerana tiada sebarang permohonan ataupun maklumat dibuat kepada pihak Pengurusan pasar raya kami.

Kehadiran kumpulan politik ini secara tiba-tiba sekaligus mengedarkan risalah yang sememangnya diluar pengetahuan kami telah menyebabkan pegawai Keselamatan kami menghampiri mereka serta memohon agar menghentikan segala aktiviti yang dijalankan. Namun teguran kami tidak diambil endah malah pegawai keselamatan kami telah dimarahi pula.

Ekoran daripada ini, pihak Pengurusan Pasar Raya MYDIN Meru Raya telah berjumpa ketua kumpulan politik berkenaan meminta secara baik agar menghentikan sebarang perkumpulan dan pengedaran risalah serta beredar dengan tenang. 

Kumpulan politik berkenaan kemudian memohon maaf serta terus beredar di bawah pengawasan pihak Keselamatan kami.

Saudara Razman yang dihormati,
Sebelum ini terdapat juga beberapa parti politik yang hendak singgah di beberapa cawangan pasar raya kami tetapi mereka membuat permohonan secara bertulis. Tetapi apa yang berlaku pada hari ini adalah sama sekali tanpa pengetahuan apatah lagi persetujuan kami kerana kami amat arif akan sensitiviti di kalangan masyarakat Malaysia ini. Matlamat kami hanyalah untuk berniaga serta menawarkan belian terbaik untuk para pelanggan kami disamping membantu usahawan-usahawan tempatan.

Kami harap penjelasan di atas telah mengupas perihal perkara yang sebenarnya dan semoga pandangan was was dari saudara terhadap pasar raya MYDIN milik anak tempatan ini berikutan isu di atas telah terjawab.

Salam hormat dari kami serta Salam Syaaban.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

12 di bandar sunway - Google Blog Search

12 di bandar sunway - Google Blog Search


Semenyih Baru: Pecah Tanah SK <b>Bandar Sunway</b> Semenyih

Posted: 01 Jul 2012 09:14 PM PDT

Orang ramai yang tinggal berdekatan Bandar Sunway Semenyih, Taman Desa Mewah dan sekitarnya dijemput untuk makan tengahari bersama Timbalan Menteri Pelajaran, YB Dr Hj Puad Zarkashi  yang hadir menyempurnakan majlis pecah tanah pada 7 Julai 2012, pada jam 9.30 pagi.
Pada Disember 2010, Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Hj Puad Zarkashi telah melakukan lawatan kerja ke beberapa buah sekolah di kawasan Dewan Undangan Negeri Semenyih. Dalam lawatan itu yang diiringi Ahli Dewan Undangan Negeri  (ADUN) Selangor kawasan Semenyih, YB datuk Hj Johan Abd Aziz,  beliau telah mengumumkan pembinaan Sekolah Kebangsaan (SK) Bandar Sunway Semenyih di bawah peruntukan Rancangan Malaysia ke-10 (RMK-10).
(Nota: Gambar-gambar di bawah ialah pandangan perspektif pelukis. Rekabentuk yang serupa akan terbina)
Pengumuman itu telah disambut positif oleh penduduk d kawasan berhampiran terutama Bandar Sunway dan Taman Desa Mewah. Ketika ini, anak-anak mereka bersekolah sama ada di SK Semenyih, SK Bandar Teknologi atau SK Taman Jasmin yang jaraknya antara 2-3 kilometer.
Setahun kemudian, pada bulan November 2011, Dr Hj Puad telah mengadakan lawatan  di tapak SK Bandar Sunway sekaligus memberi harapan sekolah tersebut akan terdiri dalam waktu terdekat.

Kini, pada pertengahan Jun 2012, kerja-kerja tanah telah dilaksanakan oleh kontraktor yang dilantik oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Ia sangat melegakan hati para ibu bapa kerana sekolah baru itu akan dapat menjimatkan kos pengangkutan atau tambang bas sekolah. Pada masa sama, ia dapat menjimatkan masa ibu bapa dengan tidak  perlu lagi menghantar anak-anak mereka ke sekolah yang jauh.
SK Bandar Sunway yang dalam pembinaan ini dibangunkan mengikut kosnep plan baru yang mengandungi pelbagai kemudahan terkini. Bangunan sekolah ini sebanyak lapan (8) blok tiga (3)dengan 24 bilik darjah termasuk sebuha blok pra sekolah. ia juga dilengkapi sebuah padang permainan dan gelanggang bola keranjang dnegan keupayaan menempatkan kira-kira 1,000 orang murid. Kerja-kerja pembinaan mengambil masa selama 15 bulan dan dijangka siap pada akhir 2013.

Dengan siapnya SK Bandar Sunway Semenyih kelak, ia akan dapat mengurangkan kesesakan di sekolah-sekolah berdekatan terutama SK Semenyih. Hari ini, buktinya dapat dilihat. Kerajaan menepati janji dan memahami keluk kesah serta pkeperluan rakyat. Janji ditepati, rakyat didahulukan!

12 di sungai pelek - Google Blog Search

12 di sungai pelek - Google Blog Search


CHARLES HECTOR: CUEPACS Wants Contract Employees Be <b>...</b>

Posted: 02 Jul 2012 12:20 AM PDT

Malaysian workers have lost the right to regular employment - permanent employment until retirement, when this Malaysian government abandoned the rights and welfare of Malaysian workers and their families...A perusal of our labour laws in Malaysia clearly indicate that the employment relationship should be a permanent employment relationship. Entitlements to annual leave, medical leave, and even termination lay-off benefits also indicate clear increases in entitlement based on the number of years of service... Retirement Age - and, even now the government's move, to increase retirement age all underlies the entitlement to permanent employment
AS SUCH, we must campaign for:-
an end of short-term contract employment, and 
an end of any other forms of employment agreements or arrangements - that completely destroy direct employment relationship between workers and the principal (being the owner/operator of workplaces). And this means, the contractor for labour need to be abolished, and all workers who work at any workplace, especially those involved in the core operations must be all be employees of the said principal. No more 'contract labour', 'agency workers', 'outsourced workers',....
CUEPACS wants this and is calling for all contract employees to be absorded to permanent status - and this must also be the case for all other workers...including those in private sector. [One permissible exception may be migrant workers - whose contract must be for the full 3-5 years, agreed period that migrant workers come to work in Malaysia - and no longer these short year to year employment contracts based on the duration of their current work passes. No migrant worker agree to come to work in a foreign country for just 1 year.]
Why we do not want short-term contracts?
- because it is UNJUST to workers, and even employers
- A worker is a human being with families/dependents - and as employment security is essential - when a worker gets employed, it is a factor that affects many personal/family decisions - i.e. where should he stay or settle down? (usually close to where he/she works), Should he rent a house or buy a family home?, Where should his/her spouse find employment?, Where should he sent his children to school?, Which temple/surau/church community should he/she join? Should he buy a car/motorbike? .....With a short-term contract for 1 year, months before the end of the contract period, there will be a lot of stress...and mental anguish - will he still be employed and be earning wages at the end of the contract period? Of course, for the employer, it is beneficial because a worker WORRIED about his employment future would more easily be oppressed - and will be compliant/submissive in the face of persecution...If he/she loses the employment, it would cause great difficulties for the worker and the family for the next employment maybe in some other town and state.... and loans all need to be paid every month...
- For the employer, there is no more PROBATION - and they are bound by their agreement to keep the said worker for the full duration of the contract period. With probation, the employer (and also worker) have a 'trial period' to determine suitability of the worker - which if found to be suitable will be converted to a permanent employment relationship until retirement age...
- Current laws of retrenchment and lay-off - do not cover short-term contracts at all - so an early termination of a short-term contract should result in having to pay the worker possibly normal monthly wages for remaining contractual period. (The present retrenchment lay-off benefits entitlement does not arise until after the worker has worked for a period of 12 months, and our current Malaysian government has failed to make clear laws to deal with this early termination of workers by reason of economic slow-down/closure of business when it comes to workers on fixed short-term contracts..)
- WOMEN will be discriminated - because if they are pregnant (even 1-2 months pregnant), no employer is logically going to employ them on a short-term employment contract. Why? To avoid maternity leave and maternity benefits, and all the other special treatment/leave that usually is a right to women as pregnancy advances. Those even on a contract, when it ends - will find that they will NOT be offered any new contract...
- Workers who maybe disabled partly, even by reason of some occupational related accident at that very same workplace, may find that employers will just let them off without offering them any new contracts..
- Now, even if the work is still there and workers are needed to do the work, most Employers to avoid the rise of the presumption of  a permanent employment relationship will just not RE-NEW contracts but just choose to get some other NEW workers... This is so WRONG - again good Malaysian government has not made any laws to prevent this and protect workers..
WHAT THEN IS THE USE OF TALKING ABOUT INCREASING RETIREMENT AGE, MATERNITY RIGHTS AND BENEFITS, ETC... WHEN THERE IS NO RIGHT FOR PERMANENT EMPLOYMENT FOR WORKERS IN MALAYSIA. YES - ABOLISH SHORT-TERM CONTRACTS & RESTORE PERMANENT EMPLOYMENT AS A GUARANTEED RIGHT FOR THE GOOD AND WELFARE OF WORKERS AND THEIR FAMILIES IN MALAYSIA. 
CUEPACS LEADS THE WAY ....MTUC MUST ALSO COME OUT AND DEMAND THIS FUNDAMENTAL RIGHT FOR ALL MALAYSIAN WORKERS...
CUEPACS Wants Contract Employees Be Absorbed To Permanent Posts
TEMERLOH, June 19 (Bernama) -- The Congress of Unions of Employees in the Public and Civil Service (CUEPACS) is hoping the government could absorb the 60,000 contract staff in the public service to permanent and pensionable posts.

Its deputy president, Azih Muda, believed that the move, besides, ensuring their future benefits, would also help to further improve the quality of the public service.

"The role of the contract staff should be appreciated as they also help in realising the government's development agenda and country's growth," he told reporters after calling on the Temerloh Municipal Council (MPT) president, Datuk Tariff Abdul Rahman, here today.

Azih said the congress also supported the suggestion by Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob recently for contract workers to be recruited through the economic stimulus package and be absorbed into permanent posts.

-- BERNAMA - 19/6/2012, CUEPACS Wants Contract Employees Be Absorbed To Permanent Posts

12 di subang jaya - Google Blog Search

12 di subang jaya - Google Blog Search


Pissal: Bermalam <b>di Subang Jaya</b>

Posted: 20 May 2012 08:03 AM PDT

Sebaik sahaja selesai urusan di Majlis Perbandaran Pulau Pinang saya terus bertolak dari Pulau Pinang ke Kuala Lumpur pada malam tersebut jam 9.00 malam, Kami sampai diKuala Lumpur jam 2.30 pagi dan bermalam di Hotel Subang Park, Subang Jaya  Selangor Darul Ehsan.
Hotel Subang Park yang terletak di Jalan SS 15/5A, 47500 Subang Jaya Selangor amat cantik dan harganya pun berpatutan, biliknya cantik memang sesuai untuk 2 orang dengan harga RM 70.00 untuk 1 hari dan disediakan makan pagi.
Jam 10.00 pagi kawan saya datang mengambil saya dihotel kemudian kami menuju ke LCCT untuk nak berlepas ke Medan atas urusan mencari rakan berniaga seerta usahasama dalam perniagaan Kulit Kayu Manis.

ads