Khamis, 10 Mei 2012

di negeri selangor - Google Blog Search

di negeri selangor - Google Blog Search


MB: <b>Selangor</b> Hargai Golongan Pekerja

Posted: 30 Apr 2012 10:29 PM PDT

SHAH ALAM 1 MEI : Kerajaan Negeri Selangor sentiasa berusaha menghargai sumbangan pekerja, kerana tanpa golongan ini perumbuhan ekonomi yang pesat tidak mungkin akan tercapai.

Dalam perutusan sempena hari pekerja hari ini, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyedari tentang hubungan baik di antara pihak kerajaan, majikan dan pekerja di negeri ini khususnya.

Jelasnya, hubungan ini mampu mengimbangi daya saing serta serta kesejahteraan  hidup individu dan masyarakat.

"Bagi memastikan aspek ini berjalan lancar, Kerajaan Negeri Selangor mengadakan dialog, membentuk dasar dan menjalankan program yang sesuai dengannya. Tumpuan diberikan secara tidak langsung kepada khalayak pekerja melalui pelbagai bantuan kebajikan di bawah program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).

"Program khusus kepada pekerja pula dibuat melalui kumpulan sasar di peringkat kemampuan pelaksanaan oleh kerajaan negeri iaitu bantuan kepada pekerja ladang, penubuhan Institut Produktiviti & Perhubungan Perusahaan Selangor (InPPP) dan pengenalan dasar gaji minima di peringkat syarikat milik kerajaan negeri," katanya.

Menteri Besar juga melahirkan keyakinan bahawa banyak lagi hal yang boleh dilakukan untuk memperbaiki keadaan dan keperluan khusus golongan pekerja.

"Saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Pekerja kepada seluruh warga pekerja di Malaysia, khususnya di negeri Selangor Darul Ehsan,"katanya.

Tahun ini merupakan kali ke-33 negara menyambut hari pekerja sejak diperkenalkan oleh Allahyarham Tun Dr. Ismail Abdul Rahman selaku mantan Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Selain disambut sebagai hari kelepasan am di Malaysia ia turut disambut dibeberapa negara lain yang mengiktiraf Pertubuhan Buruh Antarabangsa (International Labour Organization/ILO) seperti Argentina, Austria, Belgium, Jerman, Norway, Itali, Korea Selatan Perancis, Singapura, Sepanyol, Sweden, Thailand, dan Vietnam.

12 di pandamaran - Google Blog Search

12 di pandamaran - Google Blog Search


Lisa Dan Yusri Jadi Cikgu <b>Di Pandamaran</b> Klang | Neelofa&#39;s Info

Posted: 16 Apr 2012 09:55 PM PDT

Pengalaman sebagai guru sandaran mengajar aktres Lisa Surihani untuk mendidik para pelajar tingkatan 1 Usaha, SMK Pendamaran Jaya bersempena program "Teach for Malaysia" pada Isnin. – Foto oleh AZMAN GHANI

PELABUHAN KLANG: Pelakon Lisa Surihani mengakui kerjaya sebagai guru pada masa kini berdepan dengan cabaran berganda jika dibandingkan dengan pengalamannya yang pernah menjadi seorang guru sandaran, sembilan tahun lepas.

Beliau dan suaminya, penyanyi dan pengarah filem Yusry Abdul Halim merupakan antara selebriti yang dipilih untuk menjayakan program 'Teach For Malaysia (TFM) Week' di mana mereka memainkan peranan sebagai guru di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pendamaran Jaya di sini, Isnin.

Lisa berkata pengalamannya mengajar di sekolah itu membuatkan beliau lebih menghormati profesion guru.

"Pengalaman saya hari ini memang jelas membuktikan bahawa bukan senang untuk jadi seorang guru. Cabarannya bertambah mengikut peredaran masa terutamanya dari aspek menarik perhatian dan tumpuan pelajar.

"Saya mengalu-alukan rakyat Malaysia menyokong dan mengambil bahagian dalam program TFM ini," katanya dalam sidang media di sini, Isnin.

Lisa dan Yusry masing-masing meluangkan masa selama sejam berada di dua buah kelas tingkatan satu di mana Lisa mengajar subjek Geografi manakala Yusry mengajar subjek Bahasa Inggeris.

Lisa dan suaminya Yusry meluangkan masa bersama pelajar Tingkatan 1 Usaha SMK Pendamaran Jaya, Nurul Syafiqah Mohd Nizam (duduk, kanan) dan Kristy Ann.

Selain kedua-dua artis itu, mereka yang mengambil bahagian dalam program anjuran TFM yang bermula hari ini sehingga 20 April ini mewakili sektor perniagaan, kewangan, perkhidmatan awam, pendidikan dan hiburan.

Mereka dijadualkan mengajar di sekolah kawasan Kuala Langat, Klang, Kuala Selangor, Petaling Perdana dan Hulu Langat di Selangor; Sentul dan Keramat di Kuala Lumpur; dan Tampin, Jelebu serta Kuala Pilah di Negeri Sembilan.

TFM adalah sebuah badan bebas bukan mencari keuntungan yang menyenaraikan bakal pemimpin masa depan Malaysia paling menyerlah dalam misinya untuk menghapuskan keadaan tidak saksama dalam bidang pendidikan.

Sejak Januari 2012, kohort pertamanya yang terdiri daripada 50 felo, menjadi pengajar di sekolah berkeperluan tinggi di Kuala Lumpur, Selangor dan Negeri Sembilan.

TFM sedang mencari 70 lagi felo untuk kohort barunya bagi 2013. – BERNAMA

. "xlupa untuk Share Kat Facebook juga yea,TQ"

ads