Sabtu, 27 Julai 2013

12 di bukit raja - Google Blog Search

12 di bukit raja - Google Blog Search


kes gaduh melayu dan india <b>di bukit raja</b>, klang: polis tahan <b>...</b> - Busuk

Posted: 14 Jul 2013 06:59 AM PDT

shout.busuk
service chat/shout box percuma untuk anda

stats.busuk
service statistik blog percuma untuk anda

vpn.busuk
service vpn berbayar berdasarkan spesifikasi pilihan anda

video.busuk
laman perkongsian video trending dan viral masakini

blog.busuk
blog informasi berkaitan servis kami

12 di cheras - Google Blog Search

12 di cheras - Google Blog Search


Kandang Puas Nafsu <b>Di Cheras</b> ~ SIAKAP KELI

Posted: 04 Jul 2013 12:52 PM PDT

Kandang Puas Nafsu
Kuala Lumpur – Mencari kelainan untuk menarik pelanggan. Itu taktik digunakan pemilik pusat hiburan yang menggunakan konsep kandang yang dibina sebagai ruang pelanggan memuaskan nafsu.
Kandang menggunakan tirai buluh itu dikesan polis yang melakukan serbuan di premis di Taman Segar Cheras, di sini malam kelmarin.
Dalam serbuan Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Ibu Pejabat Polis Bukit Aman diketuai Inspektor Mohamad Mohd Jais bersama tujuh anggota menahan 17 GRO warga asing berusia antara 17 hingga 27 tahun jam 10.30 malam.
Mohamad berkata, siasatan mendapati GRO terbabit dihantar ejen ke pusat hiburan berkenaan dan kadar tip serendah RM50 bagi melayan pelanggan minum. Sekiranya mahu mengadakan hubungan seks, pelanggan dikenakan bayaran dari RM300 hingga RM450.
Menurutnya, ketika serbuan di tingkat dua premis perniagaan itu, ada GRO yang cuba melarikan diri sebaik menyedari kehadiran polis, namun tindakan mereka tidak berhasil. - myMetro Online

12 di kuala selangor - Google Blog Search

12 di kuala selangor - Google Blog Search


Kumbang Jingga: Buaya mati sendiri <b>di kuala selangor</b>

Posted: 25 Jul 2013 02:34 AM PDT

Bangkai buaya ditemui mati di kawasan jeti Jalan Tok Empat Majid, Bukit Belimbing, Kuala Selangor hari ini 25 Julai 2013...Gilo besaq gak..dengaq cita mati sendiri..kesian..mati pun dalam bulan ramadan yg barakah...salah makan kot..
Sumber: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151636011669272&set=a.10151570530354272.1073741829.365563124271&type=1&theater

12 di salak tinggi - Google Blog Search

12 di salak tinggi - Google Blog Search


118 premis niaga <b>di</b> BBST terbiar - <b>Salak Tinggi</b>

Posted: 22 Apr 2011 12:00 AM PDT

118 premis niaga terbiar

SEPANG: Kurangnya promosi menyebabkan 118 premis pernigaan di Bandar Baru Salak Tinggi terbiar sepi serta gagal menarik minat orang ramai mengusahakan perniagaan di kawasan berkenaan.

Bangunan empat blok itu yang pernah menempatkan pejabat lama Majlis Perbandaran Sepang (MPSepang) kurang mendapat sambutan orang ramai serta tidak diurus dengan baik. Tinjauan Harian Metro di kawasan berkenaan mendapati hanya tujuh premis saja yang berfungsi sebagai pejabat swasta dan agensi kerajaan, manakala selebihnya terbiar kosong. Keadaan itu satu pembaziran memandangkan keadaan bangunan kedai yang masih elok tidak dimanfaatkan sepenuhnya walaupun kemudahan disediakan adalah lengkap.

Sementara itu, terdapat sebuah bangunan kedai di bahagian belakang premis perniagaan terbabit dijadikan asrama pekerja kilang berhampiran yang kebanyakannya pekerja asing. Pembantu kedai, Jidan Ahmad, 43, berkata, keadaan sunyi di kawasan itu terutama pada waktu malam mengundang kejadian samun di kawasan asrama pekerja kilang berkenaan. "Minggu lalu berlaku kejadian samun di asrama pekerja kilang kerana keadaan kawasan di bahagian belakang gelap kerana lampu tidak berfungsi dengan baik.

"Saya berharap usaha mempromosikan bangunan premis ini dapat diteruskan sekali gus mengelakkan bangunan kedai ini rosak kerana tidak digunakan sepenuhnya," katanya.

Dia berkata, sekiranya bangunan itu terbiar kosong, ia mungkin dijadikan sarang penagihan dadah atau kejadian tidak bermoral di kawasan yang tersorok.

Sementara, kakitangan swasta, Zahrin Ahmad Zainuddin, 40, berkata, amat menyedihkan apabila melihat bangunan yang masih elok itu terbiar begitu tanpa penyewa, lebih-lebih lokasinya sangat strategik kerana berhadapan dengan jalan utama Salak Tinggi ke Nilai. "Sekiranya ia dimanfaatkan sepenuhnya dengan membina kemudahan seperti bank, saya percaya ia menarik orang ramai memeriahkan tempat ini. "Malah, lokasinya sangat strategik dan sangat rugi sekiranya ia tidak dimanfaatkan sepenuhnya," katanya. Dia berkata, promosi yang lebih berkesan perlu dilaksanakan bagi menarik minat orang ramai memenuhkan premis berniaga atau membuka pejabat di kawasan itu.

SUMBER: HARIAN METRO, JUMAAT, 22 APRIL 2011

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


ANWAR IBRAHIM - JELAJAH MERDEKA RAKYAT <b>DI BUKIT</b> <b>...</b>

Posted: 20 Jan 2013 09:33 AM PST


PAKDOE ALLAN

12 di ulu kelang - Google Blog Search

12 di ulu kelang - Google Blog Search


kegagalan cerun - kajian kes di bukit antarabangsa, <b>hulu kelang</b> <b>...</b>

Posted: 13 Jul 2013 03:28 AM PDT


Merupakan fenomena yang kerap belaku di Malaysia adalah dikeranakan iklim Malaysia yang panas dan lembap sepanjang tahun. Hujan yang tinggi melebihi 3000 mm setahun meningkatkan kadar hakisan dan luluhawa yang boleh mempercepatkan pergerakan jisim terutama nya di kawasan cerun bukit curam.
 Bukit Antarabangsa, Hulu Klang, Selangor merupakan kawasan yang bertopografi berbukit bukau, dengan ketinggian di antara 133 hingga 203 meter di atas paras laut. Mempunyai longitud antara 101°46‟ T hingga 101°47‟ T dan latitud antara 03°10.8‟ U hingga 03°11.3‟ U ( Peta 1). Dicirikan oleh iklim yang panas dan lembab sepanjang tahun dan mempunyai jumlah hujan tahunan sebanyak 3000 sehingga 3500 mm. Kegagalan cerun atau tepatnya tanah runtuh merupakan satu kejadian geologi yang melibatkan sebahagian besar pergerakan tanah, jatuhan batuan atau cantuman dari keduanya. Kebanyakkan runtuhan tanah bermula di lereng-lereng cerun dan seringkali dicetus oleh air larian permukaan . Runtuhan tanah berlaku mungkin secara berperingkat dan mungkin berlaku dengan pantas tanpa disedari sewaktu hujan lebat serta bergerak bersamanya bahan bumi yang menggelongsor mengikut tarikan graviti . 
Air yang mengalir di permukaan akan sentiasa menyebabkan hakisan. Kadar hakisan semakin tinggi sekiranya tanah di sesuatu kawasan itu terletak di tempat yang tinggi dan curam seperti di lereng-lereng bukit. Pengaliran air yang teramat deras akan menghakis bunga tanah atau lapisan atas. Berkaitan dengan proses hakisan, runtuhan tanah juga akan berlaku di cerun bukit, terutamanya berlaku semasa hujan lebat. Proses kegagalan cerun  menjadi satu masalah di kawasan di berbukit-bukau seperti Cameron Highlands, Fraser Hill, Genting Highlands di Pahang dan beberapa kawasan tanah tinggi di Malaysia. 
Kebiasaannya kegagalan cerun atau tanah runtuh akan meragut nyawa manusia serta memusnahkan harta benda. Contohnya, beberapa kejadian tanah runtuh besar yang telah berlaku seperti di Highland Tower dan Taman Hillview  di Hulu Kelang (Selangor), Gua Tempurung (Perak), Paya Terobong (Pulau Pinang), persimpangan lebuhraya NKVE, Bukit Lanjan serta beberapa kegagalan cerun bersaiz kecil dan sederhana. Fenomena ini seringkali dikaitkan  dengan musim tengkujuh, di mana sejumlah curahan hujan yang tinggi bertindak sebagai pencetus kepada kegagalan cerun. Keadaan iklim tropika yang panas dan lembab ini juga turut menyebabkan proses luluhawa secara relatifnya adalah lebih tinggi berbanding kawasan beriklim lain . 
Namun begitu, faktor-faktor lain seperti keadaan geologi, geomorfologi & struktur geologi akan berperanan dalam mempengaruhi corak pelemahan batuan. Kawasan kajian yang terletak di Bukit Antarabangsa merupakan kawasan perumahan di lereng bukit di Ulu Klang, Selangor, Malaysia. Bukit Antarabangsa, Ampang adalah sebuah kawasan penempatan awam yang berprofil  pertengahan ke tinggi. Namun begitu, penempatan yang dimajukan sebagai perumahan ini mempunyai keadaan muka bumi yang bercerun dan sama sekali tidak selamat dan tidak stabil untuk diduduki. Kebanyakan projek  pembangunan di sekitar kawasan Bukit Antarabangsa terletak di kawasan cerun bukit. Peristiwa tanah runtuh yang berlaku pada 6 Disember 2008 di Bukit Antarabangsa telah meranapkan 20 buah rumah dan mengorbankan sekurangnya lima orang penduduk dan lebih daripada 2,000 orang pula terpaksa dipindahkan ke tempat yang selamat
Kekuatan cerun yang tidak mampu mengawal dan menyokong kekuatan tapak bagi perumahan tersebut akibat hujan yang berterusan, telah menyebabkan kawasan menjadi tidak stabil dan aliran air berlebihan ini telah menyusup ke bawah permukaan dan menjadikan bahan bumi di bawah permukaan semakin  lemah. Ditambah pula, dengan keadaan cerun yang tidak stabil menyebabkan sejumlah bahan bumi bersama beberapa rumah penduduk yang terlibat runtuh di sepanjang cerun dan dilonggokkan ke beberapa ratus meter dari  tempatnya yang asal. Menurut laporan, 13 Ogos 2008, menunjukkan bahawa kebanyakkan cerun di kawasan  Bukit Antarabangsa berada pada kelas III, iaitu cerun yang berisiko tinggi kerana mempunyai kecerunan 26° - 35°.  

12 di jenjarom - Google Blog Search

12 di jenjarom - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jul 2013 03:24 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jun 2013 03:14 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ketua Wanita UMNO <b>Jenjarom</b> 1 maut kemalangan | Berita2u.tk

Posted: 11 Jun 2013 02:51 PM PDT

Banting: Ketua Wanita UMNO Cawangan Jenjarom 1, Nor Asmah Paniti, 52, maut selepas motosikal ditunggangnya terbabit kemalangan dengan sebuah lagi motosikal di depan Klinik Kesihatan Jenjarom, di sini, kelmarin.
Source: RSS Berita Harian – Nasional  

Short URL: http://www.berita2u.tk/?p=63245

12 di klang - Google Blog Search

12 di klang - Google Blog Search


mangsa ditetak hanya akibat kes kemalangan jalanraya <b>di klang</b>

Posted: 13 Jul 2013 01:01 PM PDT

Kejadian pergaduhan di Flat Rebana dan Taman Klang Utama, Bukit Raja, Klang kini  menjadi topik hangat dibicarakan di laman sosial.  
Pergaduhan dilaporkan tercetus akibat kes kemalangan membabitkan dua kenderaan berlaku di Jalan Sungai Keramat 3, Taman Klang Utama.  

11 Julai, dilaporkan, mangsa, Mohd Syukri Sairun, 24 tahun, kakitangan Majlis Perbandaran Klang, bersama adiknya dalam perjalanan ke masjid menaiki motosikal  terlanggar oleh suspek menaiki kereta Proton Iswara berwarna biru bersama 3 rakan lain.;
Berikutan itu, tercetus  pertengkaran,  suspek  kemudian dikatakan  menetak mangsa di kedua  tangan dan kepala.  Kini Syukri dirawat di Hospital Tunku Ampuan Rahmah.
Saya bersimpati dengan kejadian menimpa Syukri.
Bahan  berita  itu  dipaparkan di laman facebook Perkasa Selangor Malaysia, klik di sini.
Rentetan daripada kejadian itu,  berlaku lagi kes pergaduhan lain di Klang.  Beberapa lelaki India  dilaporkan  tercedera dan  dirawat di hospital. Laporan polis telah dibuat. Terkini, pihak polis  berjaya mengawal keadaan agar kes pergaduhan  itu  tidak terus  menular.
Teliti  antara komen dilontarkan  di facebook berhubung kejadian itu.
Apapun berlaku, JANGAN  sesekali menyebarkan berita tidak sahih di laman sosial kerana dikhuatiri mengakibatkan kejadian lebih buruk.
Saya percaya 100% pihak polis berupaya menangani kes jenayah seperti ini tanpa sebarang masalah. Ketua Polis Klang Utara, ACP Mohamad Syukor Sulong berkata, kes terbabit tiada kaitan dengan isu perkauman.

Klik di sini untuk membaca laporan Sinar Harian.

12 di sungai panjang - Google Blog Search

12 di sungai panjang - Google Blog Search


Mangsa serangan buaya trauma pulang ke rumah <b>panjang</b> <b>...</b>

Posted: 15 Jun 2013 09:57 AM PDT

Posted on June 16, 2013, Sunday

TRAUMA: Willie yang mengalami kecederaan di paha (sisipan) terlantar di Hospital Bintulu sejak 1 Jun lalu selepas diserang buaya di Sungai Tatau.

BINTULU: Kejadian dibaham buaya yang hampir meragut nyawa tidak akan dilupakan seumur hidup bahkan meninggalkan kesan trauma mendalam ke atas seorang wanita dari sebuah rumah panjang di Sungai Tatau pada 31 Mei lalu.

Willie Guran, 33, dari Rumah Guran Tanjung Melintang, Nanga Separai Sungai Tatau merupakan mangsa serangan buaya berdekatan rumah panjangnya sebelum perayaan Hari Gawai Dayak lalu.

"Kejadian antara jam 1 dan 2 petang, 31 Mei lalu tidak akan saya lupakan. Kini saya berasa amat takut dan gementar untuk pulang ke rumah panjang," katanya semasa ditemui di Wad Ortopedik Wanita Hospital Bintulu, semalam.

Beliau yang mempunyai tiga anak berumur lima hingga 12 tahun menceritakan detik-detik cemas, bagaimana buaya menyerang dan membaham paha kanannya dalam peristiwa yang pertama berlaku sejak lebih 20 tahun mendiami kawasan itu.

"Saya ke sungai untuk membuang air besar di sebuah 'jelatung' berdekatan rumah panjang saya. Selesai membuang air besar dan hendak memakai seluar, tiba-tiba seekor buaya dengan pantas menggigit saya dari belakang lalu menarik saya ke dalam air di bawah 'jelatung.'

"Saya jatuh ke dalam sungai itu, namun sempat memegang tali yang mengikat 'jelatung.' Begitupun, buaya berukuran 10 kaki itu bertindak membaham paha kanan saya sehingga menyebabkan daging paha saya terkoyak.

"Saya bergelut antara hidup dan mati melawan buaya itu hampir lima minit serta berusaha melepaskan diri. Akhirnya buaya itu melepaskan gigitan dan cengkaman mulutnya tetapi paha saya terkoyak.

"Adik saya, Sipea, 17, yang berada di atas rumah mendengar bunyi sesuatu jatuh dalam sungai dan terkejut apabila mendapati saya sedang dibaham buaya. Dalam jarak 10 meter dari rumah, adik saya pantas berlari ke arah saya untuk membantu mengangkat saya ke atas 'jelatung.'

"Pada masa itu, saya tidak berasa sakit bahkan mampu berjalan meminta tolong daripada ibu bapa saya yang berada di rumah, manakala adik saya memanggil suami saya yang berada di rumah lain memandangkan sambutan Hari Gawai hendak diadakan pada keesokannya," jelasnya.

Willie berkata, beliau tidak menjangka buaya menyerang manusia memandangkan mereka telah mendiami kawasan Sungai Tatau itu lebih daripada 20 tahun.

"Gigitan buaya itu sangat kuat sehingga menyebabkan saya hampir lemas dan tenggelam di dasar sungai. Lebih kurang lima minit saya bergelut untuk menyelamatkan nyawa melawan reptilia itu yang cuba menarik saya ke dasar sungai, mujur ada tali pada 'jelatung' untuk saya berpaut.

"Dua kali saya terlepas pautan pada tali 'jelatung' dan pegangan kali kedua saya kukuh sehingga menyebabkan buaya itu hanya berupaya mengoyak daging paha saya sekali gus melepaskan saya.

"Saya amat bersyukur dan lega kerana masih hidup dan selamat dalam kejadian ini," katanya.

Menurutnya, ibu bapanya amat terkejut apabila melihat keadaan beliau tidak bermaya di tangga rumah panjang dan mula berasa kesakitan daripada gigitan buaya itu.

"Selepas itu, adik memanggil abang saya, Muyong Guran, 40, lalu membawa saya dengan ditemani suami saya, Suata Nuin, 43, ke Pekan Tatau dan seterusnya ke Klinik Kesihatan Tatau sekitar jam 2 petang.

"Semasa saya dibawa dengan bot panjang, buaya yang membaham saya masih berlegar-legar di sungai itu, bahkan merenung saya.

"Saya tidak pasti mengapa buaya itu merenung saya, mungkin masih dapat menghidu bau darah dari paha saya. Saya tidak pasti mengapa buaya itu bertindak menyerang manusia atau kemungkinan kehabisan makanan," jelasnya.

Menurutnya lagi, selepas tiba di Klinik Kesihatan Tatau, dia dibawa dengan ambulans ke Unit Kecemasan Hospital Bintulu dan menerima beberapa jahitan pada paha yang dibaham buaya dan jari kaki kirinya yang tercedera terkena kayu.

"Kini, saya berasa sangat trauma dan takut untuk pulang ke rumah panjang saya," katanya sambil menambah dia membuang air besar di sungai pada waktu itu kerana ketiadaan air di rumah panjang, malah kawasan itu tidak menerima bekalan air bersih.

"Tandas memang ada di rumah, tetapi kami tidak mempunyai bekalan air paip bersih, jadi terpaksa mengharapkan sungai untuk mandi, membasuh kain malah membuang air besar, Namun, risikonya kami perlu berdepan dengan buaya," katanya.

Rumah Guran Lanyau yang terletak kira-kira 800 meter dari Sekolah Kebangsaan (SK) Kuala Annau hanya menggunakan kemudahan jana kuasa dan bergantung kepada hujan sebagai bekalan air mereka.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

12 di bandar sunway - Google Blog Search

12 di bandar sunway - Google Blog Search


suasana pru13 <b>di</b> smk <b>bandar sunway</b> - laman web smk bandar <b>...</b>

Posted: 10 May 2013 03:54 AM PDT

PERSIAPAN AWAL

SEMASA PRU 13

GURU-GURU SEBAGAI KERANI SEMAKAN UNDI12 di hulu selangor - Google Blog Search

12 di hulu selangor - Google Blog Search


Disembelih dengan Kejam <b>Di Hulu Selangor</b> | cerita apakah??

Posted: 13 Jul 2013 12:00 AM PDT

Disembelih dengan Kejam Di Hulu Selangor | HULU SELANGOR – "Muka dia (arwah) senyum saja bila mencuba baju Melayu yang pak cik belikan, kelmarin.
Dia kata, pakai baju ni selesa tapi seluar panjang sikit, katanya dia nak potong nanti," kata Omar Puteh, 64, menceritakan keceriaan arwah anaknya, Muhamad Hafiz Omar, 29, sebelum ditemui meninggal dunia bersama rakannya, Hamsi Hashim, 48, dalam kebun kelapa sawit di Jalan Baru, di sini.
Omar berkata, dia membelikan baju Melayu untuk arwah anaknya kerana kebetulan jualan murah dan boleh digunakan menyambut Aidilfitri nanti.
Bagaimanapun, dia reda setelah menerima khabar anak kesembilannya itu meninggal dunia semalam.
"Pak cik dapat tahu Uda (Mohamad Hafiz) meninggal dunia selepas membuat laporan polis bersama anak sulung pak cik (Mohamad Hatta, 48) mengenai penemuan mayat rakannya, Hamsi.
"Tapi sebelum itu, Hatta dah pergi lihat pondok itu tapi dia tidak jumpa arwah Uda sebab dia dalam pondok. Hatta cuma nampak arwah Hamsi," katanya ketika ditemui di tempat kejadian semalam.
Menurutnya, sebelum penemuan kedua-dua mayat tersebut, saudaranya dikenali sebagai Pak Musa datang ke rumahnya, kira-kira 3 kilometer dari tempat kejadian, dengan membawa MyKad, lesen memandu dan kunci motosikal Mohamad Hafiz.
Katanya, Pak Musa menjumpai dompet anaknya hanyut di Sungai Bernam, dekat Kuala Slim kira-kira 10 kilometer dari tempat kejadian.
"Saya rasa tak sedap hati dan menyuruh Hatta cari Uda di pondok itu. Tapi masa itu, Hatta hanya jumpa arwah Hamsi.
"Hanya selepas polis datang, baru nampak mayat Uda dalam pondok," katanya.
Timbalan Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Deputi Suprintendan Zulkifli Bidin berkata mayat Muhamad Hafiz dan Hamsi ditemui kira-kira 4.30 petang semalam oleh seorang lelaki yang melalui kawasan berkenaan.
Mayat Muhamad Hafiz ditemui di dalam pondok dengan kesan kecederaan di lehernya yang dipercayai akibat disembelih manakala mayat Hamsi ditemui di luar pondok dalam keadaan terlentang dengan kesan kecederaan di kepalanya yang dipercayai akibat dipukul dengan objek tumpul.
"Kami percaya kedua-dua mereka tinggal di pondok itu dan merupakan penjaga kebun kelapa sawit tersebut serta ternakan yang dipelihara di situ," katanya.
Zulkifli berkata, motif kejadian masih disiasat dan orang ramai yang mempunyai maklumat berkenaan kes itu diminta tampil bagi membantu siasatan.
Mayat kedua-duanya dihantar ke Hospital Sungai Buloh untuk bedah siasat dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.
Sementara itu, bekas isteri arwah Hamsi, Rohani Nazir, 41, ketika ditemui berkata, kali terakhir dia menemui arwah pada Rabu lalu ketika datang melawat dua anak mereka.
Menurutnya, walaupun telah bercerai setahun lalu, hubungan mereka tetap baik dan arwah masih menunaikan tanggungjawabnya memberi nafkah.
"Saya baru saja sambut hari lahir anak kedua saya, Shahrizal Hamsi (adik), 8, tengah hari tadi (semalam) walaupun tarikh lahirnya, 13 Julai nanti.
"Adik kata dia memang nak bagi kek pada ayahnya, tapi tidak sempat kerana dia sudah tiada," katanya.
Rohani bagaimanapun reda di atas kejadian yang menimpa bekas suaminya
P/s:kita mohon kepada semua polis untuk kawal kes-kes sebegini daripada sibuk duduk saman orang kerana mengunakan rim kereta besar.

12 di meru - Google Blog Search

12 di meru - Google Blog Search


taman tema animasi <b>di meru</b> raya ipoh - shanana homestay ipoh

Posted: 29 May 2013 05:40 PM PDT

gambar-gambar  di atas sekadar hiasan. adalah menjadi harapan kemunculan taman tema ini di bandar meru raya bakal menjadi tarikan baru Ipoh disamping dapat membuka peluang pekerjaan kepada warg Ipoh amnya. taman tema ini juga akan menjadi satu saingan kepada teman tema sunway sediada di tambun.
semoga ada rezeki juga buat unit-unit homestay di sekitar meru raya ini. Insya Allah. Amin.

12 di rawang - Google Blog Search

12 di rawang - Google Blog Search


premium beautiful : berbuka puasa <b>di rawang</b> - colors to my life

Posted: 22 Jul 2013 09:24 PM PDT


Semalam hari isnin keluar berbuka puasa dengan ammyrra atyka di tesco rawang. Kebetulan myra ada appointment dengan kawan se class dia waktu belajar dulu. So, boleh je la sal join sekali. sambil makan, sambil borak-borak tentang masa depan.
Alhamdulillah zaman biawaks dah berlalu.
In shaa Allah penghijrahan kali ni penuh bermakna bila mana tak de lagi dah any gossip yang diutarakan setiap kali duduk semeja dengan kawan-kawan yang sama aliran pemikiran.
Sambil tunggu waktu berbuka, sambil kitorang borak-borak tentang plan strategi untuk kembangkan perniagaan yang makin lama makin luas jalanNya. Thank you Allah sebab hadiahkan orang-orang yang positif disekelilingku ;)
 Tak tau nak makan kat mana pun dalam tesco rawang ni, so decide untuk berbuka puasa kat sini je lah. Pak hailam kopitiam. Hihihii..best jugak nama kopitiam ni.


 Yang pasti makan tanpa was-was sebab terselah logo halal malaysia katsetiap page menu dan di luar pintu masuk pak hailam kopitiam ni.
Ni nasi myra. Nasi ayam hainan kalau tak silap.
Sal pulak kalau ikutkan nak order semua, laksa, mee kari, roti paratha, wantan goreng bagai. Tapi bila fikir balik yang tu semua nafsu semata-mata so, decide untuk makan nasi goreng belacan ni je lah. Tak boleh la kalau sehari tak jumpa nasi. Rinduuuuu... ;D
After berbuka gi surau jap untuk solat then around 9pm kawan myra pun datang. Alhamdulillah dengan ketelusan business plan yang kami terangkan pada beliau, akhirnye in shaa Allah beliau akan jadi sebahagian dari keluar top leaders circle tak lama lagi.
Bukan cakap kosong ye yang kami present kan pada client, memang sesungguhnye benar yang RM4500 1st bonus before raya akan directly bank in dalam akaun bank usahawan yang mulakan business online yang sangat unik bersama TLC ni dalam bulan july ni.
So guys, kalau uol pun nak tau details tentang kelebihan business bersama TLC ni, jangan ragu-ragu untuk dapatkan penjelasan dari kami.

12 di kuala langat - Google Blog Search

12 di kuala langat - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di kuala langat</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jul 2013 01:26 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Aku Budak Telok: Telok, <b>Kuala Langat</b> dan Klang Semasa Darurat <b>...</b>

Posted: 11 Jun 2013 09:05 AM PDT

Salam ukhuwah. Selepas berbicara pasal kehidupan atok nenek kita masa Jepun dulu, ada baiknya sembang-sembang itu kita panjangkan  dengan menyelit kisah-kisah tragis dan menyedihkan kehidupan rakyat terutamanya orang-orang kampung masa itu.

Kejadian demi kejadian Allah uji umat Melayu Islam dalam mempertahankan maruah agama dan bangsanya. Apa tidaknya! Mula-mula kita terpaksa berjihad menentang Inggeris kafir selama hampir 150 tahun. Kemudian datang pulak Jepun bagero menguji keimanan kita kepada Allah dengan kesukaran kehidupan masa perang. Alhamdulillah, kita berjaya dalam ujian tersebut.Tak lama selepas itu, kita diuji lagi dengan kebangkitan Cina  kafir komunis yang menentang agama dan ingin menjadikan bumi ini hak milik mereka. Kekentalan iman dan semangat jihad menjanjikan kemenangan hakiki sebelum kita dikurniakan Allah kemerdekaan pada 31 Ogos 1957. Apapun kritikan orang tentang kemerdekaan kita, selayaknya milik kita!

Banyak peristiwa ketika zaman darurat dahulu  (1948-1960)  yang mewarnai kehidupan leluhur kita di sekitar Kuala Langat dan Klang, walaupun tidak sehebat dan setragis tempat-tempat lain. Cuba lihat urutan peristiwa secara kronologi  kezaliman komunis dan kecekalan kita menentang mereka:

Semasa zaman pemerintahan Jepun, penduduk-penduduk telah hidup dalam keadaan huru-hara. Pada masa itu, orang-orang Cina telah dipindahkan oleh Jepun dari Banting ke kawasan Telok Panglima Garang dan Jenjarom. Masih aku ingat lagi cerita arwah ayahku tentang kawasan kebun kami di Telok Mengkuang yang dijadikan padang sasar pengganas Bintang Tiga (komunis) ini berlatih menembak. Buktinya, ketika kerja-kerja membersihkan kebun dijalankan, banyak terdapat serpihan botol-botol pecah. Kemungkinan botol-botol itu dijadikan target practice.Lebih menguatkan syak wasangka aku apabila ada orang kampung yang sebaya atuk aku bercerita dia pernah diberi upah oleh seorang towkay Cina untuk menghantar muatan beras dalam sampan pada waktu malam ke Telok Mengkuang yang terletak kira-kira 5 km dari pekan Telok Panglima Garang, sememangnya sunyi dan jauh dari petempatan Melayu. Setibanya dia di tempat itu, dia dapati ada kem latihan komunis di situ. Aku tak pulak bertanya sama ada dia melaporkan hal itu kepada polis atau tidak.
Namun ketika awal darurat bermula,(tak dapat dikenal pasti tarikh dan tahunnya), konco-konco komunis telah menembak dan menyerang Pusat Kawalan Polis dan askar. Penentangan ini telah mengakibatkan seorang anggota polis telah terbunuh di Balai Polis(mungkin balai polis Jenjarom atau Telok Datok)) manakala 2 orang komunis pun telah ditembak mati oleh anggota polis. Mangsa-mangsa tersebut telah dikebumikan di Tanah Perkuburan Telok Panglima Garang.(butiran mangsa-mangsa tidak diperoleh)

Menurut akhbar Tamil Nesan, 14 November 1948, dalam tajuk "Keganasan komunis di Klang", menyatakan bahawa 2 pengganas, keturunan Banjar memasuki rumah seorang Melayu, Haji Mansor bin Dorasa dan isterinya Hajah Lahara sewaktu tidur di dalam rumah di batu 4, lalan Kapar, Klang. Kejadian itu

berlaku pada 13 November, pukul 3.20 pagi. Mereka menetak mati kedua-dua suami isteri tersebut dan seterusnya merompak $10,000 dan barang kemas bernilai $6000.

Pada 21 Disember 1948, akhbar ini, melaporkan perkembangan seterusnya pada 16 Disember, pukul 3.30 petang dimana sekumpulan komunis memukul dan menyeksa seorang buruh India di Estet Kampung Kuantan, berhampiran Klang, Selangor

Pada tahun 1949, Regimen Worcestershire tentera British berpindah masuk pada  1 September. Markas induk batalion pertama terletak di antara Klang dan Pelabuhan Swettenham,,bersetentang jalan besar dan landasan terbang yang tidak digunakan. Kem kompeni "A" di Telok Datok, 20 batu ke selatan, kompeni "B" berhampiran Batang Berjuntai, 24 batu ke utara dan kompeni "D"di Klang.   Pada awal Disember tahun yang sama, kompeni "A" dipindahkan dari Sungei Siput ke Telok Panglima Garang. Battalion tersebut terus berada di sana sehingga akhir 1951. Kompeni "A"kini diletakkan di bawah kawalan Battalion Pertama Regimen Suffolk untuk membasmi pengganas dalam hutan tebal sekitar situ. Pasukan itu tinggal di  Telok Panglima Garang sehingga Februari 1952, dan ketika yang sama Battalion Pertama Regimen Suffolk diganti oleh Battalion Pertama Somerset Light Infantry. Ketika di Klang, kompeni "A"merupakan pasukan pertama diangkut menggunakan helikopter ketika menjalankan operasi.


Untuk maklumat lanjut, sila ke http://www.worcestershireregiment.com/wr.php?main=inc/h_malaya1

Orang India juga tidak terlepas daripada kekejaman komunis di Selangor. Antara kejadian yang dilaporkan dalam Tamil Nesan, 19 Mac 1949, dalam tajuk "Pembunuhan di Selangor",adalah perkembangan pada 18 Mac, dimana 3 orang komunis menembak mati seorang penoreh getah India dari Estet Klang, di batu 31, Jalan besar Batu Laut-Banting, Kuala Langat, Selangor kerana dia tidak membantu komunis. Dua orang Cina bersenjata dan seorang India tidak bersenjata memanggil keluar penoreh getah India tersebut. Kedua-dua tangan mangsa diikat sebelum disembelih. Seterusnya, mereka menampal sebuah risalah komunis berbahasa Tamil di sebatang pokok kelapa berhampiran mayat. Pada hari yang sarna, komunis membunuh 3 orang penoreh getah berbangsa India dari Estet Chi Liung, di belakang pekan Kanchung Laut, Selangor. Mereka dibunuh kerana enggan bekerjasama dengan komunis.


Gangguan komunis memuncak di Malaya dengan pembunuhan Sir Henry Gurney seorang pesuruhjaya Tinggi British di Kuala Lumpur pada pada 7 Oktober  1951. Di Kg .Delek, Kg.Darat Batu dan Kg.Kanchung Tengah dan sekitarnya, komunis merampas 24 laras senapang patah " home guard " penduduk dan  berlaku pembunuhan 4 orang penduduk Kancong Laut termasuk ketua kampung (Tuan Hj.Siraj bin Mustafa) yang enggan berkerjasama dengan komunis.
Tamil Nesan, 12 Januari 1951, dalam tajuk "Orang Eropah masih menjadi sasaran komunis di Malaya", meyatakan bahawa pada 10 Januari, komunis menyerang W.J. Shaw, pengurus estet Brooklands, Banting, Kuala Langat, Selangor dan pembantunya, A.N. Symons. Dalam serangan ini, Shaw terbunuh manakala Symons mengalami kecederaan.

Tamil Nesan, 27 Februari 1953, dalam tajuk "Pencuri mencerobohi rumah", menyatakan bahawa 3 orang komunis bersenjata dan bertopeng memasuki sebuah rumah orang tua di Jalan 1 Y2, di Klang, Selangor pada 24 Februari. Seorang daripada kumpulan itu berdiri di luar rumah dan 2 orang lagi memasuki ke dalam rumah itu. Sewaktu kejadian itu berlangsung, pemilik rumah berada di belakang rumah, dan terjun melalui tingkap dengan menjerit "Mata-mata", Sebuah kereta peronda melalui kawasan itu dan melihat orang yang
menjerit itu serta melihat 2 orang komunis menaiki sebuah kereta di hadapan rumah itu.

Kerajaan Selangor turut mengumumkan kawasan putih di beberapa kawasan di Selangor dengan adanya kerjasama penduduk. Antaranya Tamil Nesan, 6 Disember 1954, dalam tajuk "Pengumuman kawasan putih di Selangor: Ini adalah kali pertama dan 140,000 penduduk dibebaskan dari perintah berkurung", melaporkan bahawa kerajaan Negeri Selangor mengumumkan Klang, Kuala Selangor dan Kuala Langat sebagai kawasan putih mulai 5 Disember, pukul 4 petang. Ini bermaksud 140,000 rakyat di kawasan itu boleh bergerak dengan bebas tapi masih berhati-hati. Ini adalah kali pertama dimana kawasan Selangor diisytiharkan sebagai kawasan putih. Langkah ini diambil oleh kerajaan kerana kegiatan dan keganasan komunis berkurangan di kawasan tersebut.

Tamil Nesan, 10 Januari 1955, dalam tajuk "Sultan Selangor mengucapkan tahniah kepada penduduk
kawasan putih", menyatakan bahawa Sultan Selangor mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada penduduk yang membantu kerajaan dalam membanteraskan komunis dengan menghentikan semua bantuan yang diberi kepada komunis sebelum ini. Pada hari ini dalam tahun 1955, Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor Sultan Hisamuddin Alam Shah Ibni-Almarhum Sultan Alaiddin Sulaiman Shah telah mengisytiharkan Kuala Langat di negeri Selangor sebagai kawasan putih. Upacara perisytiharan ini telah diadakan di Padang Teluk Datok.
Perisytiharan Kuala Langat sebagai kawasan putih yang ke 3 di negeri Selangor dan yang ke 29 di Persekutuan Tanah Melayu adalah hasil dari usaha Jawatankuasa Kerja Perang Daerah yang nmnjalankan operasi NASSAU bagi menghapuskan kegiatan komunis di negeri Selangor. Operasi yang dimulakan pada Disember 1954 dan berakhir pada tahun 1955 ini, telah berjaya menyekat bekalan makanan untuk 3 platoon ahli Parti Komunis Malaya di kawasan Kuala Langat. Pengawalan yang ketat serta serangan-serangan ke atas kubu-kubu komunis oleh Battalion Pertama The Royal Hampshire Regiment, Battalion ke 7 Regiment Askar Melayu dan Battalion Pertama The Fiji Infantry Regiment telah membawa kejayaan kepada operasi "NASSAU".   Dengan pemusnahan sepenuhnya kubu-kubu komunis dan juga penyerahan diri ahli parti komunis di Daerah Kuala Langat ini, maka Kuala Langat telah dapat diisytiharkan sebagai  kawasan putih.   Dengan itu juga bermakna penduduk Kuala Langat adalah bebas daripada kuatkuasa undang-undang darurat.

Tamil Nesan, 14 Februari 1957, dalam tajuk "Kebakaran di rumah penolong pengurus Estet", menyatakan bahawa sekumpulan komunis membakar rumah seorang penolong pengurus iaitu V Palaniandy (36 tahun), di Estet Brown, Klang, pada 13 Februari. Mereka turut menghiris dia dengan pisau di kepala, perut dan dada. Isteri beliau dan 3 orang anaknya yang menghampiri untuk membantu suaminya turut dihiris 4 kali di leher. Kebakaran ini membawa kerugian $15000 dan hampir seluruh rumah telah musnah dan semua orang dalam rumahnya selamat keluar melalui pintu belakang rumah.

Tamil Nesan, 8 Mac 1957, dalam tajuk "Pembunuhan seorang wanita Uresh",menyatakan bahawa sekumpulan komunis memasuki rumah seorang Uresh di Kuala Klang, Selangor pada 7 Mac dan membunuh seorang ibu dengan teruk, Mereka menghiris dia dengan parang.

T

12 di kelana jaya - Google Blog Search

12 di kelana jaya - Google Blog Search


Dieyana: Ahad <b>di</b> Paradigm Mall <b>Kelana Jaya</b>

Posted: 30 Jun 2013 07:39 PM PDT

Isnin?! Haiyooo ... menggeliat tak habis2 lagi?! Suka atau tidak, kena lah hadapinya ya tak? Isnin-Jumaat, pergi-balik, pergi-balik, tengok2 dah masuk Julai kita nih!
Jom layan gambar semalam. Kami di Paradigm Mall (PM). 1st time pergi. Jalan-jalan cari makan, katanya. Pukul 12 lebih sampai di PM. Pusing mutar tak tau nak makan apa.... Pukul 2 perut dah mula menggelegak ... Kenny Rogers sudah....


Dalam perjalanan ke Paradigm-tidur!

 
Kami yang kelaparan! ;-))
Sambil2 tunggu hidangan sampai....Coklat kek+aiskrim yang kureng....:-((
Mood cik kembar sangat baik! Tapi sebab jarum jam sudah menghampiri angka 4 (solat zuhur beb!), lepas makan, singgah rumah Along (kakak)  @Kuarters Kastam Kelana Jaya. Pekena mi kuah Along pulok. ^__^

ads