Selasa, 18 Februari 2014

12 di teluk datok - Google Blog Search

12 di teluk datok - Google Blog Search


Mubaligh Mengaku Dari Persatuan Bible Malaysia Edar Risalah <b>...</b>

Posted: 16 Jan 2014 09:33 PM PST


Sekumpulan Mubaligh-mubaligh Kristian yang sedang sibuk mengedarkan risalah yang mengandungi ayat-ayat dalam Bible dalam dwi bahasa telah ditahan oleh penduduk sebuah taman di Telok Datok, Banting, Selangor.
Mereka yang mengaku datang daripada Persatuan Bible Malaysia walaubagaimanapun gagal menunjukkan Kad Persatuan apabila diminta dan kemudiannya memberikan kad namanya sebagai ganti.
Mereka yang berjanji tidak akan menyebarkan risalah itu kepada rumah orang Islam namun kata-kata itu tidak dipercayai oleh penduduk taman lalu terus mengikut mereka mengedarkan risalah tersebut.
Akibat tidak selesa dengan tindakan penduduk taman mereka akhirnya meninggalkan taman tersebut dengan 5 buah kereta dan menuju ke Banting.
Pihak polis telah dimaklumkan tentang perkara tersebut.

Pelik Banner Menyokong JAIS DiTurunkan 

Setelah mubaligh-mubaligh itu beredar dalam perjalanan pulang penuduk taman yang memberikan maklumat kepada kami terkejut apabila terserempak dengan Penguatkuasa MDKL yang menurunkan banner Membantah Penggunaan Kalimah Allah Dalam Gereja Katolik milik mereka.Menurutnya banner tersebut dibuat dengan wang hasil kutipan penduduk taman yang tidak setuju dengan tindakan Penggunaan Kalimah Allah oleh Kristian.

Mereka merasa pelih dan hairan kerana kejadian itu berlaku serentak dengan mubaligh-mubaligh yang mengedarkan risalah terkandung ayat-ayat Bible sebentar tadi.

Apakah muslihat dan kaitan antara mereka? ...

-Suara Penduduk Telok Datok

Cubaan mengembangkan agama Kristian <b>di Telok Datok</b> BERJAYA <b>...</b>

Posted: 16 Jan 2014 10:48 PM PST


Selama ini BELUM lagi kejadian sebegini berlaku dikawasan Telok Datok. Seolah-olah mereka sengaja mencabar penduduk di sini. Atas dasar apa mereka lakukan perkara sedemikian rupa?

Pihak kami telah dimaklumkan bahawa terdapat hampir 20 orang telah memasuki kawasan perumahan kami. Berpakaian kemas dan berjalan kaki menuju ke beberapa destinasi sekitar kawasan. Mereka bergerak dalam 4-5 kumpulan.

Bertindak di atas laporan yang diterima, pasukan kami telah berjaya menahan serta menyoal sebahagian daripada anggota kumpulan. Mereka mendakwa kehadiran mereka ke kawasan ini adalah untuk mengedarkan risalah Bibble kepada penduduk bulan Islam.

Pabila diminta untuk memperkenalkan diri,mereka agak keberatan untuk berbuat demikian.
Sebagai langkah berjaga-jaga pihak kami telah mengekori mereka hingga mereka rasa agak kurang selesa dengan kehadiran kami barulah mereka bereadar dengan menaiki 5 buah kereta.

Tak sampai beberapa jam,kami dikejutkan dengan berita bahawa banner yang menyatakan sokongan terhadap JAIS telah dirampas oleh penguatkuasa Majlis.Ermmm,kami tak salahkan penguatkuasa kerana mereka jalankan tugas,tapi kami salahkan yang memberi arahan, takut dengan DAPig berbanding ALLAH.Tindakan pihak majlis itu dilakukan sebelum kehadiran Adun Teluk Datuk ke Kuil di Taman Seri.
PEMUDA TELOK DATOK

12 di bukit raja - Google Blog Search

12 di bukit raja - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit raja</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Feb 2014 11:16 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit raja</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Oct 2013 11:19 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

[Wow] Rusuhan Kumpulan Melayu dan India <b>Di Bukit Raja</b> <b>...</b>

Posted: 13 Jul 2013 07:29 PM PDT

Kes tetak-menetak di antara satu sama lain sehingga banyak laporan polis di buat terutamanya di sekitar Persiaran Bukit Raja, Bandar Baru Klang, Klang, Selangor. Tahun lepas kita dikejutkan dengan kes yang sama di Sungai Petani, Kedah. Nampaknya, kumpulan-kumpulan samseng di antara Melayu dan India sudah berkumpul di Klang untuk menghuru-harakan lagi keadaan.
Kontroversi: Rusuhan Kumpulan Melayu dan India Di Bukit Raja, Klang
Untuk makluman awal kes rusuhan diantara kumpulan lelaki Melayu dan kumpulan lelaki India di Flat Rebana dan Taman Klang Utama, Bukit Raja, Klang.
Terdapat (3) laporan polis yang berkaitan kejadian iaitu:
1. Bukit Raja Rpt 4238/13 (maklumat pertama)
2. Bukit Raja Rpt 4239/13
3. Bukit Raja Rpt 4240/13
4. Bukit Raja Rpt 4238/13
Mangsa yang cedera adalah seperti berikut:-
1. Zon merah(kritikal)-Kamala Gasan,26 tahun
cedera_kepala ditetak s'jata tdk pasti.
2. Zon hijau(pesakit luar)-Nithiaraj a/l Sennasamy 900414085677,no 37 lorong sungai keramat 1 klang utama
Manakala (3) lagi mangsa masih belum diperolehi butir-butir.
Pada 11.07.13 jam lebih kurang 2330hrs, anggota gerakan terima maklumat dari (1) (P) india maklum ada pergaduhan antara kumpulan lelaki melayu dan kumpulan lelaki India di flat rebana, bukit raja, klang.
Siasatan Awal Terdapat Tiga Kejadian Iaitu:
1. Pengadu: Thangarajah a/l Mylyaganam, 34 thn, membuat laporan Bukit Raja Rpt 4139/13. Pada 11/07/13 jam l/k 2300hrs, semasa pengadu dirumahnya nampak anak saudaranya (mangsa) iaitu:
Telah dipukul oleh sekumpulan lelaki melayu seramai l/k 100 org bersenjatakan batang besi, kayu, parang dan pisau. Saspek lelaki melayu tersebut turut membakar (2) buah m/sikal milik mangsa.
2. Pengadu: Muthamimaran a/l manimaran, umur 16 thn membuat laporan bersabit Bukit Raja Rpt 4240/13. Pada 11.07.13 jam lebih kurang 2340hrs, semasa pengadu dan kawannya nama Ganesran a/l sekaran berada di depan Pasaraya Econsave Klang telah diserang oleh sekumpulan lelaki melayu l/kurang 30 org bersenjatakan kayu dan besi. Pengadu dan kawannya telah dipukul oleh saspek dan mendapat kecederaan di kepala.
3. Pengadu: Murugan a/l verappan , umur 55 thn telah membuat laporan bersabit Bukit Raja 4241/13. Pada 11.07.13 jam lebih kurang 2330hrs, semasa pengadu dirumah telah terima maklumat mengenai anaknya bernama Prakash telah dipukul oleh sekumpulan lelaki melayu berjumlah seramai 10 org dan m/sikal miliknya telah dibakar.

Punca Kejadian Pergaduhan Kaum India-Melayu Di Klang
Hasil siasatan awal mendapati punca pergaduhan adalah berkait satu kejadian (1) lelaki melayu telah ditetak di jalan sg keramat 3, taman klang utama. Siasatan dijalankan dibawah Seksyen 324 KK, I.O insp kartini, IP 1500/13, Bukit Raja Rpt 4209/13.
Kejadian susulan iaitu pada 11.07.13 jam lebih kurang 1930hrs, (1) lelaki Melayu kerja berniaga pasar malam telah diugut oleh (1) lelaki India dan saspek lelaki india telah menyepak dan menaburlan makanan peniaga melayu tersebut. (Tiada laporan polis dibuat)
Hasil siasatan awal mendapati punca pergaduhan adalah berkaitan satu kejadian (1) lelaki melayu
Nama: Mohd syukri b.sairun
Umur:24 tahun, kerja di MPK (Majlis Perbandaran Klang) telah ditetak di jalan sg keramat 3, taman klang utama setelah terbabit dengan kemalangan. Mangsa bsama adiknya menaiki m/sikal utk ke masjid, telah dilanggar oleh suspek yg menaiki m/kar tersebut dr belakang. Telah berlaku pertengkaran mulut dan Suspek tlh keluar kenderaan dan tetak mangsa di kedua belah tangan dan kepala. Mangsa dirawat di zon merah HTAR klang dan tdk sedarkan diri. Suspek (1)(L)(I) umur 20an, bdn kurus sederhana tinggi, menaiki sebuah m/kar proton saga iswara warna biru, no.pend. BEG 8868 bersama (3) lagi lelaki india. Bt Raja 42O9/I3 pada I0/7/I3. Siasatan dibawah Seksyen 324 KK. 
slm info:kaum india bramai2 dijangka tlh b'kumpul 1 tmpt skrg utk serang melayu k.u.rakan2 polis m'britahu bhawa mlmni tdpt kunpulan india yg trn bersenjatakan pistol.info tkini,kaum india akn mulakan serangan melalui jln sg.keramat dr jln hj manan kapar trs kluar ke kwsn kilang kosan&econsave k.u.di ingatkan bhawa plu bjaga2 pd sesiapa yg melalui sluruh kwsn k.utama.Sy fwd dr rakan. kepada kwn2 yg berada di KL..
Sepasukan anggota polis dari cawangan MPV, Balai Bukit Raja, Balai Bandar Baru Klang dan cawangan jenayah IPD Klang Utara dan dibantu oleh pasukan D7 IPK Selangor. Telah sampai ditempat kejadian dan berjaya mengawal keadaan.
Terkini Pemantauan Masih Dijalankan Untuk Mengawal Pergaduhan Kaum Dari Merebak
Pihak gerakan telah dimaklumkan supaya mengarahkan MPV dan RCJ supaya membuat rondaan di kawasan yg terlibat.
Terima kasih YDH Dato' / Tuan / Puan. (Sumber: Risikan PDRM)
VIDEO RAKAMAN GANGSTER / SAMSENG INDIA DI KLANG

KES GADUH KAUM MELAYU-INDIA DI KLANG | Gambar Artis Malaysia | Gosip Hangat | Selebriti Sensasi Terkini 

12 di salak tinggi - Google Blog Search

12 di salak tinggi - Google Blog Search


Desa Salak Maju Double Storey (2013) - <b>Bandar Baru Salak Tinggi</b>

Posted: 31 Oct 2013 12:00 AM PDT

tkp wrote:Kalau tgk kat site, sebelah depan masih berhutan... sebelah belakang pulak ada kebun getah... tak tahu sama ada akan naik perumahan baru di depan atau di belakang. Agak2 kalau hujan, nanti banjir tak sebab air turun dari Tiara Heights?

Kemungkinan air tiara height turun ke salak maju adalah agak mustahil melainkan semua bukit diantara salak maju dan tiara height diratakan.

Kalau tgk di hujung site salak maju selepas kwsn hijau/lapang sebelah lot 4773, tanah lebih rendah berbanding tapak rumah.. Begitu juga lot hadapan rumah tanah lebih rendah. Current tiara height punya slope pun x menghala ke salak maju.

Lot belakang lebih tinggi namun slope tanah lebih rendah ke arah jalan raya (south) dan north east bukan ke salak maju (east). Kebun getah dah rumah (2 biji) serta tanah sekeliling adalah tanah lot individu.
Aliran longkang salak maju pula adalah dari lot 4773 ke 4796. Level tanah semua rumah hampir sama tinggi.

12 di kuala selangor - Google Blog Search

12 di kuala selangor - Google Blog Search


Bekalan Air <b>Di</b> Hulu Selangor, Kuala Langat, <b>Kuala Selangor</b> Pulih <b>...</b>

Posted: 01 Sep 2013 09:07 PM PDT

water queue

KUALA LUMPUR: Semua kawasan yang terlibat dengan gangguan air di Hulu Selangor, Kuala Langat dan Kuala Selangor akibat pencemaran Sungai Selangor telah pulih sepenuhnya pada petang Ahad.

Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam Syarikat Air Selangor (Syabas) Priscilla Alfred berkata hanya beberapa kawasan di wilayah Petaling, Kuala Lumpur, Klang/Shah Alam dan Gombak masih mengalami gangguan bekalan air termasuk tekanan air rendah.

"Pencapaian ini hasil usaha berterusan dari pihak Syabas di dalam memantau dan mengendali urus program pemulihan bekalan air termasuk mendapatkan kerjasama dari operator loji rawatan air bagi menentukan rawatan air ke tahap maksimum," katanya dalam kenyataan di sini, Ahad.

Berikutan itu, jumlah akaun pengguna yang terjejas telah menurun kepada 194,949 iaitu 13 peratus daripada 880,00 akaun.

Bagi membantu kesulitan yang dihadapi pengguna Syabas, Priscilla berkata Syabas menggerakkan kesemua sumber yang ada bagi menghantar bekalan air melalui lori tangki dan tangki statik.

"Setakat ini, sebanyak 316 penghantaran lori tangki telah digerakkan, manakala sejumlah 176 tangki air statik pula diletakkan di lokasi-lokasi yang strategik di empat buah wilayah yang terganggu," katanya.

Namun, katanya Syabas tidak dapat menyediakan sumber yang mencukupi bagi memenuhi keperluan semua pengguna terlibat kerana jumlah pengguna yang sangat ramai.

Bantuan bekalan air lebih ditumpukan kepada premis-premis dan keperluan seperti hospital dan pusat perubatan, pusat-pusat dialisis, masjid-masjid dan majlis kematian untuk pemandian jenazah.

-BERNAMA

12 di batang kali - Google Blog Search

12 di batang kali - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di batang kali</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Feb 2014 07:08 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di batang kali</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Jan 2014 07:12 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di batang kali</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jan 2014 07:47 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Lelaki India Kena Tetak <b>Di</b> Shell <b>Batang Kali</b> 4 Julai 2013

Posted: 06 Jul 2013 09:25 AM PDT

Pejabat Pusat Khidmat Adun <b>Batang Kali</b> | kujie2.com

Posted: 08 Dec 2013 09:55 PM PST

pusat khidmat dun batang kali

Pejabat Pusat Khidmat Adun Batang Kali telah berpindah ke Laluan Utama, Batang Kali. Sebelum ini Pejabat Pusat Khidmat Adun Batang Kali berada di Taman Emas,Batu 30, Hulu Yam Lama.

Lokasi Pejabat Khidmat Adun Batang Kali berhadapan di seberang jalan Balai Polis Batang Kali berdekatan Public Bank dan Stesen Komuter Batang Kali.

Waktu Urusan Pejabat Khidmat Dun Batang Kali

  • Isnin – Khamis – 9.00 pagi – 5.00 petang
  • Sabtu – 9.30 pagi – 2.00 petang
  • Ahad dan cuti umum – tutup
  • YB akan berada di pejabat pada setiap hari Khamis sahaja.

Dua tiga minggu ini saya sedang memproses permohonan  Skim Tanam Baru  Sawit Pekebun Kecil jadi  memang berurusan dengan beberapa pejabat kerajaan – Pejabat MPOB, Pejabat Tanah & Galian dan Pejabat Khidmat Adun kawasan.

Pagi tadi ke Pejabat Khidmat Dun Hulu Bernam, Kampung Titiwangsa , Kelumpang.  Malangkan YB tiada dipejabat kerana turun ke Kuantan membantu mangsa banjir.

Kalau tak berurusan, memang tak pernah ambil peduli. Hanya lalu dan pandang.  Sesekali kena mencari, kalut juga nak tahu lokasi sebenar.  Kalau ringan mulut bertanya, InsyaAllah akan ada yang membantu.

Seorang penumpang cedera parah bas terbalik <b>di</b> Jalan <b>Batang Kali</b> <b>...</b>

Posted: 10 Nov 2013 04:13 PM PST

KUALA LUMPUR: Seorang cedera parah apabila bas yang membawa 22 penumpang terbalik di Jalan Batang Kali menghala Genting Highlands dalam nahas pada jam 5 pagi tadi. …read more

Berita Penuh: Utama Mutakhir Berita Harian

12 di dengkil - Google Blog Search

12 di dengkil - Google Blog Search


5 Gambar kemalangan maut <b>di</b> Jalan <b>Dengkil</b>-Kota Warisan petang <b>...</b>

Posted: 27 Nov 2013 05:44 PM PST

http://tengoktvonline.blogspot.com/2013/11/5-gambar-kemalangan-maut-jalan-dengkil-kota-warisan.html


Seorang wanita maut manakala enam lagi cedera parah dalam kemalangan membabitkan tiga buah kenderaan di Kilometer 51.5 Jalan Dengkil-Kota Warisan, di sini semalam.

Dalam nahas kira-kira pukul 1.30 petang itu, mangsa, Nathrah Zulkifli, 38, yang memandu kereta proton Iswara meninggal dunia di tempat kejadian manakala seorang rakan dan dua anaknya cedera parah.

Difahamkan ketika kejadian, Nathrah dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Persada Murni Alam Milenia, Bandar Enstek, Labu, Negeri Sembilan sebelum dirempuh oleh kenderaan pelbagai guna (MPV) jenis Toyota Avanza yang datang dari arah bertentangan.

Pegawai Penyiasat Trafik Ibu Pejabat Polis (IPD) Sepang, Inspektor Farah Hakim Azizan berkata, siasatan awal mendapati Toyota Avanza yang dipandu oleh seorang lelaki bersama dua penumpang lain hilang kawalan dan terbabas ke laluan bersebelahan.


Katanya, selain dirempuh MPV itu kereta mangsa turut dilanggar sebuah teksi yang mengekorinya di belakang.

"Mangsa meninggal dunia di tempat kejadian akibat cedera teruk di kepala manakala kesemua mangsa yang cedera dihantar ke Hospital Putrajaya untuk menerima rawatan," katanya ketika ditemui ditempat kejadian di sini hari ini.

Pemandu teksi tidak mengalami sebarang kecederaan.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Polis meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu untuk tampil membantu siasatan dengan menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Sepang di talian 03-87724222. -Utusan

12 di beranang - Google Blog Search

12 di beranang - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di beranang</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jan 2014 11:33 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di beranang</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Oct 2013 11:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

ujang kutik: MITOS <b>BERANANG</b> (SELANGOR) DIRUNGKAI

Posted: 28 Sep 2013 05:42 PM PDT

Sejak saya mengetahui Beranang, sebuah daerah di dalam Negeri Selangor dan juga pintu masuk di sebelah utara Negeri Sembilan, ada dua mitos mengenai Beranang yang pernah hidup subur dalam tanggapan saya. 
Salah satu di antaranya baharu sahaja dapat dicerahkan. Mitos kedua sebenarnya telah lama saya nyahkan tetapi perlu juga dinyatakan sebagai rekod. 
Saya juga yakin bahawa itulah juga persepsi yang menguasai kebanyakkan Orang Negeri Sembilan dan penduduk Melaka di sekitar Masjid Tanah dan Alor Gajah terhadap Beranang. 
Pertamanya, saya beranggapan bahawa semua penduduk Beranang adalah dari keturunan Minangkabau asli - keturunan generasi baru Minangkabau dari Tanah Minangkabau yang berhijrah ke Malaysia berabad-abad selepas gelombang kedatangan pertama Orang Minangkabau ke Negeri Sembilan pada sekitar tahun 1500-an. Komuniti Minangkabau asli di Beranang ini masih bercakap dalam dialek Minang asli dan masih berhubungan dengan saudara mereka di Tanah Minangkabau. 
Saya cuma mengetahui bahawa bukan semua penduduk Beranang adalah dari keturunan Minangkabau asli lebih kurang dua bulan yang lalu. Ceritanya bermula apabila saya bertanya kepada seorang rakan seorganisasi yang berasal dari Beranang mengenai dialek percakapannya adalah dialek Negeri Sembilan ( bukannya dialek Minang asli). 
Dia menjelaskan, " Aku (dia tidak membahasakan dirinya Eden) bukannya orang Minangkabau. Aku adalah 'Orang Negeri Sembilan' . Kedudukkan geografi kampung aku (Beranang) yang bersempadan dengan Negeri Sembilan terletak di dalam Negeri Selangor."
Melaluinya saya baru mengetahui bahawa komuniti Minangkabau asli di Beranang cuma didapati di sebuah kampung sahaja. Selainnya adalah komuniti ' Orang Negeri Sembilan' yang dipisahkan dengan 'saudara kandung' mereka di Negeri Sembilan oleh kanun geografi. Melaluinya saya mengetahui bahawa dialek Negeri Sembilan adalah dialek dominan di kalangan penduduk Beranang.
Saya sebenarnya berat hati hendak menyatakan mitos kedua kerana mungkin boleh mengguris hati  rakan-rakan yang berasal dari Beranang. Ketika berulang alik dari Kuala Lumpur - Rembau dan Rembau-Kuala Lumpur (balik bercuti di kampung) pada zaman remaja, saya diingatkan supaya jangan sekali-kali singgah makan atau minum di Beranang. Kononnya, penduduk Beranang suka bermain santau. Saya patuh sepenuhnya!
Tanggapan kononnya penduduk Beranang suka bermain santau adalah satu tanggapan di tahap ' fenomena' di kalangan penduduk Negeri Sembilan/Melaka (Alor Gajah,Masjid Tanah) suatu ketika dahulu. Mitos ini sama makamnya dengan keyakinan " Orang luar yang berkahwin dengan wanita Negeri Sembilan akan tinggal sehelai sepinggang jika berlaku perkara yang tidak diingini ".
Saya akui baharu sahaja mengetahui ' pengaruh Negeri Sembilan' terutamanya dialek percakapan begitu dominan di Beranang, Selangor. Namun, mitos mengenai santau sebenarnya telah lama tidak saya yakini lagi. Saya dan keluarga selalu singgah makan di warung-warung di sekitar Pekan Beranang ketika dalam perjalanan balik ke kampung atau ketika balik semula ke Ampang, Selangor. Saya juga mempunyai ramai rakan-rakan anak jati Beranang yang saya kenali hati budi mereka.    

12 di sungai burong - Google Blog Search

12 di sungai burong - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai burong</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2014 07:31 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di sungai burong</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Jan 2014 07:31 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

hijau sawah: Serangan hawar daun bakteria <b>di Sungai Burong</b>

Posted: 20 Oct 2013 04:51 AM PDT

Hawar daun bakteria (BLB) adalah penyakit bawaan bakteria yang menjadi masalah yang boleh menyebabkan kerugian ekonomi kepada pesawah. Lebih awal serangan berlaku, lebih teruk kesan kerosakan dan kerugian yang akan dihadapi. BLB boleh mengakibatkan kerugian hasil sehingga 60 peratus. Serangan di peringkat pengisian padi akan menjejaskan kualiti padi kerana kecacatan pembentukan biji padi, mengurangkan berat biji dan menyebabkan banyak beras patah apabila dikilangkan. Jika serangan berlaku pada peringkat hampir masak, kehilangan hasil tidak begitu ketara. Kawalan yang disyorkan ialah menggunakan varieti padi yang resistan. Kawalan secara kimia menggunakan sebatian kuprum (tembaga) dan antibiotik tidak lagi berkesan. Bagi mengawal penyakit ini, kebersihan ladang amat penting. Rumpai, padi batat, tunggul padi dan benih padi yang berpenyakit perlu dihapuskan sebaik sahaja selesai menuai.

Gambar serangan BLB di Taliair 3 Sungai Burong (klik pada gambar untuk paparan lebih jelas)

12 di shah alam - Google Blog Search

12 di shah alam - Google Blog Search


[terkini] berita gembira untuk penduduk <b>di</b> shah <b>...</b> - <b>shah alam</b> rebels

Posted: 12 Feb 2014 06:00 PM PST

Saudara Azhari Shaari, Ketua UMNO Bahagian Shah Alam.
Masalah kesesakan jalan raya dan kos tinggi tol serta petrol yang terpaksa ditanggung warga bandar raya ini untuk ke tempat kerja di sekitar Lembah Klang dapat diatasi sekiranya kerajaan mewujudkan laluan transit aliran ringan (LRT).
Ketua UMNO Bahagian Shah Alam, Azhari Shaari berkata, bagi merealisasikannya, kerajaan boleh memanfaatkan stesen projek transit aliran massa (MRT) di Glenmarie di sini yang sedang dalam pembinaan untuk berintegrasi dengan laluan LRT tersebut.
Menurutnya, langkah berkenaan adalah lebih sesuai memandangkan jarak di antara stesen MRT di Glenmarie dengan bandar raya ini hanya kira-kira dua kilometer.
"Inilah masa yang sesuai dalam usaha kerajaan Pusat mahu membantu mengurangkan kos sara hidup rakyat.
"Lagipun, inilah isu yang diperjuangkan oleh penduduk Shah Alam selama ini," katanya dalam sidang akhbar, di sini semalam.
Azhari menambah, dengan adanya sistem LRT nanti, penduduk Shah Alam dapat berulang-alik ke bandar-bandar lain dengan lebih mudah, cepat dan murah.
"Dengan wujudnya jaringan LRT, projek pembangunan berasaskan pengangkutan bagi perumahan mampu milik boleh dilaksana.
Katanya, satu memorandum mengenai cadangan pembinaan LRT itu akan diserahkan kepada Syarikat Prasarana Negara Berhad pada 18 Februari ini.
Pada perkembangan berkaitan, UMNO bahagian itu sekali lagi mendesak kerajaan menghapuskan Plaza Tol Batu Tiga dan Plaza Tol Sungai Rasau di Lebuh Raya Persekutuan yang telah beroperasi hampir 20 tahun.
Azhari memberitahu, tidak mungkin syarikat konsesi yang mengendalikan lebuh raya berkenaan tidak meraih keuntungan memandangkan peningkatan bilangan kenderaan yang melaluinya bertambah.
"Yang amat mengecewakan, setelah sekian lama menjalankan operasi kutipan tol, syarikat konsesi terbabit hanya memberi diskaun 10 peratus bermula selepas pukul 12 tengah malam hingga 7 pagi," ujarnya.
Jelasnya, perjanjian konsesi yang akan tamat pada 2018 dicadangkan ditamatkan lebih awal dan tiada pembaharuan diberikan kepada mana-mana syarikat baharu atau sedia ada.
Bagi meringankan beban penduduk Shah Alam sebelum tol-tol tersebut dihapuskan, beliau mencadangkan supaya tiada bayaran dikenakan ke atas kenderaan yang melalui Lebuh Raya Persekutuan di antara 6 hingga 10 pagi dan 4 petang hingga 8 malam.
"Bayaran tol juga dicadangkan diberi setengah harga kepada kenderaan yang melaluinya setiap hari," katanya.

12 di hulu selangor - Google Blog Search

12 di hulu selangor - Google Blog Search


Bekalan Air <b>Di Hulu Selangor</b>, Kuala Langat, Kuala Selangor Pulih <b>...</b>

Posted: 01 Sep 2013 09:07 PM PDT

water queue

KUALA LUMPUR: Semua kawasan yang terlibat dengan gangguan air di Hulu Selangor, Kuala Langat dan Kuala Selangor akibat pencemaran Sungai Selangor telah pulih sepenuhnya pada petang Ahad.

Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam Syarikat Air Selangor (Syabas) Priscilla Alfred berkata hanya beberapa kawasan di wilayah Petaling, Kuala Lumpur, Klang/Shah Alam dan Gombak masih mengalami gangguan bekalan air termasuk tekanan air rendah.

"Pencapaian ini hasil usaha berterusan dari pihak Syabas di dalam memantau dan mengendali urus program pemulihan bekalan air termasuk mendapatkan kerjasama dari operator loji rawatan air bagi menentukan rawatan air ke tahap maksimum," katanya dalam kenyataan di sini, Ahad.

Berikutan itu, jumlah akaun pengguna yang terjejas telah menurun kepada 194,949 iaitu 13 peratus daripada 880,00 akaun.

Bagi membantu kesulitan yang dihadapi pengguna Syabas, Priscilla berkata Syabas menggerakkan kesemua sumber yang ada bagi menghantar bekalan air melalui lori tangki dan tangki statik.

"Setakat ini, sebanyak 316 penghantaran lori tangki telah digerakkan, manakala sejumlah 176 tangki air statik pula diletakkan di lokasi-lokasi yang strategik di empat buah wilayah yang terganggu," katanya.

Namun, katanya Syabas tidak dapat menyediakan sumber yang mencukupi bagi memenuhi keperluan semua pengguna terlibat kerana jumlah pengguna yang sangat ramai.

Bantuan bekalan air lebih ditumpukan kepada premis-premis dan keperluan seperti hospital dan pusat perubatan, pusat-pusat dialisis, masjid-masjid dan majlis kematian untuk pemandian jenazah.

-BERNAMA

12 di batu caves - Google Blog Search

12 di batu caves - Google Blog Search


TV Selangor - MB rasmi Hari Thaipusam <b>di Batu Caves</b> | Selangorkini

Posted: 20 Jan 2014 03:01 AM PST

[unable to retrieve full-text content]MB rasmi Hari Thaipusam di Batu Caves. 20 JANUARY 2014. 14 FEBRUARY 2014. Terkini ... Lebih 10,000 rakyat berhimpun bantah kenaikan harga di Ambang 2014. 1 JANUARY 2014 ...

12 di sepang - Google Blog Search

12 di sepang - Google Blog Search


Fantasi Itu Duniaku: Dua detik <b>di</b> Gold Coast Palm Tree, <b>Sepang</b>

Posted: 10 Feb 2014 06:32 AM PST

Aku rasa tak perlu memulakan entri kali ini dengan mukadimah panjang. Maklumlah, tarikhnya pun sudah agak ketinggalan. Nak mengisi tepat pada waktunya, memanglah mustahil. Bukan kerana aku malas, tetapi (ayat klise) terlalu banyak perkara yang perlu disudahkan terlebih dahulu. Antaranya, tugasan aku sebagai editor (2 majalah, alhamdulillah) dan penulis sampingan (manuskrip yang kian menimbun tanpa tarikh mati) serta pengendali (admin) untuk beberapa laman usahasama dengan teman-teman di ruangan sosial (FB, Google+ dan Twitter).

Kenapa perlu diriwayatkan semua aktiviti aku di pembukaan entri? Tidak. Niat aku bukan untuk riak mahupun bongkak tetapi sekadar untuk memberitahu kepada sekalian manusia di luar sana (khususnya mereka yang bermulut manis tetapi berbongkah-bongkah kutukan di dalam hati). Aku terpaksa ketepikan aktiviti yang memang tidak serasi dengan jiwa mahupun sanubari. Keutamaanku adalah keluarga dan sesekali kehendak diri sendiri. Selain dari itu, jika aku gagal mentafsirkan kepentingan sesuatu aktiviti dengan merisikokan wang, tenaga dan waktu maka bukan sukar untuk aku mengasingkan diri. Aku tak boleh memenuhkan kehendak dan permintaan setiap orang. Terserah juga kepada kalian sama ada boleh menerima dan menghormati keputusan aku (menerima dan menghormati ada banyak bezanya ya!) atau membenci. Jujurnya, aku tidak kisah!

Baiklah, berbalik kepada tujuan asal entri ini, ia bukanlah sesuatu yang dirancang sehari dua. Malah, penganjurnya (siapa lagi kalau bukan Along) telah mencanangkan idea ini sejak tahun lepas (sudah menjadi lumrah keluarga kami, rancang setahun lebih awal terutama sekali untuk tarikh-tarikh istimewa, kalau berniat mahu langgar dipersilakan dan jangan pula mengharap kami tunduk serta ya!) Kebetulan pula tarikh kelahiran puteri sulung yang juga anak bongsunya (buat waktu ini) Mysarah, hampir dengan beberapa ahli keluarga yang lain termasuklah aku.
Bagi memudahkan dan mengurangkan aktiviti keluarga tahun ini (ada penambahan aktiviti berbanding tahun-tahun lalu) hari lahir kami dilakukan sekaligus. Antara mereka yang terlibat semestinya Mysarah yang lahir pada 23 Januari, diikuti Ayuz pada 27 Januari, aku (kalian tahu-tahulah sendiri) dan abang iparku, Zamri yang lahir pada 11 Februari! Destinasi yang dirancangkan (termaktub dalam jadual tahun 2014 disediakan Shahaizah Azlin; Alonglah tu) pula adalah Gold Coast Palm Tree di Sepang.
Awalnya, umi dan aku kurang bersetuju kerana kami berdua memang masih lagi fobia dengan tragedi Tsunami yang pernah melanda Malaysia di satu ketika dahulu. Lebih membimbangkan apabila, terlalu banyak desas-desus dan khabar angin yang mengatakan kemungkinan peristiwa ini akan berulang dalam masa terdekat. Ya. Memang salah kami (aku dan umi) kerana terlalu banyak memikirkan perkara negatif. Dalam perasaan yang bercampur, diturutkan juga. Lagipun, bila masanya lagi akan dapat kami merasakan kehebatan Gold Coast Palm Tree (gabungan penyalinan semula penempatan mewah di Dubai; Jumeriah Palm dan kawasan peranginan Maldives Centara Grand Island Resort & Spa. Tambahan pula, Along ada mengatakan tempat penginapan kami bukanlah di bahagian dahan (tengah laut) sebaliknya di bahagian batangnya (persisiran).
Sebagaimana sambutan ulangtahun yang pernah diraikan keluarga kami, kali ini juga turut dimeriahkan lagi dengan tema khusus bersesuaian dengan Mysarah. Ya, tema yang dikenakan untuk sambutan ini pula adalah Alice In Wonderland. Demi memastikan semuanya berjalan dengan lancar, pelbagai persiapan diaturkan. Ini termasuklah gegelung tiara buatan tangan untuk dipakai para gadis (amboi), manakala jejaka pula cukuplah setakat berpakaian kemas ala-ala Inggeris.
Tiba hari dinantikan, masing-masing girang tanpa dapat digambarkan dengan kata-kata. Kegembiraan segera pudar dalam hati dua insan (aku dan umi) digantikan kerisauan yang bukan kepalang apabila mengetahui, rumah yang diduduki selama dua hari tersebut berlokasi di bahagian dahan (tengah-tengah laut). Aku pandang umi dan umi pandang aku. Jujurnya, aku tidaklah risau sangat tentang kedudukan sementara kami sebaliknya hati tertinggal di dalam perut Lolly kerana kecuaian meninggalkan Baby Boy (BlackBerry) di situ. Hahaha.
Nak bertapak semula ke pusat buggy memang tak larat. Maklumlah, aku agak malas nak berjalan. Jadi, dalam kegusaran aku memujuk hati agar Baby Boy baik-baik sahaja bersama Lolly tanpa disedari kehadirannya. Aku yakin para pekerja Gold Coast Avani ini amanah orang-orangnya. Ditambah pula diletakkan di bawah jagaan pihak Avani 24 jam, kurang juga risaunya.Cuma aku agak bersimpati dengan umi kerana murung. Setiap saat matanya pasti melirik ke luar jendela. Memerhati aras air laut sama ada sudah mencecah lantai atau ombak bergelora ganas. Along pula berduet bersama abah tidak henti-henti menyakat umi.
Oh ya, sekadar perkongsian info; penginap boleh menikmati kemudahan tempat letak kereta bersama perkhidmatan jockey di dalam kawasan Gold Coast Palm Tree ini dengan bayaran dikenakan sebanyak RM20.00. Sekiranya penginap mahu keluar bayaran RM10.00 dikenakan. Hari berikutnya, jika penginap membawa kereta keluar bayaran baru dikenakan. Selain itu, penginap juga boleh meletak kereta di kawasan luar dan perlu menunggu van khas yang membawa masuk penginap ke dalam kawasan ini.
Demi menghilangkan kegusaran, aku mula bertindak gila; tak diam setempat dan asyik melompat-lompat, terjun tiruk di atas katil yang empuk. Melihat aksi gila sawan aku itu, anak-anak buahku yang lain turut serta terutama sekali Miqhail dan Mierza serta diikuti si kecil Firzudeen Aqashah yang sesekali mengacau bonda (Ayuz) dan babanya (Firdaus) yang sibuk membuat persiapan hiasan untuk majlis malam nanti. Ya, sambutan ulangtahun kami. Biar sederhana dan hanya disambut ahli keluarga kami sahaja kerana yang penting; gembira dan bahagia!

Sebelum menunggu detik itu tiba, kami keluar sebentar meninggalkan Gold Coast Avani dan bergerak ke restoran yang sememangnya terkenal di kawasan ini; HM Sri Bagan Seafood Restaurant. Sementara menunggu makanan sedia terhidang, sempat juga menikmati pemandangan alam yang indah kurniaan Allah. Alhamdulillah. Walaupun sudah ada pembangunan tetapi keindahannya masih tidak tercela. Istimewanya restoran terapung ini selain berada di persisiran pantai, para pelanggan berpeluang memilih makanan laut yang segar-segar. Apa yang sudah dihajatkan di hati? Lampiaskan sagaja di sini. Sotong, ketam, udang, ikan-ikan laut masin dan macam-macam lagilah. Disebabkan itu juga, meja makan keluarga kami penuh malam itu. Bernafsu sungguh. Cuma yang tidak tersenarai dalam menu kami; kangkung belacan. Hahaha.

Selesai mengisi tangki perut masing-masing yang aku percaya masih mempunyai kapasiti berlebihan, bergeraklah semula kembali ke tempat penginapan kami tetapi sempat juga singgah di kedai runcit untuk membeli makanan ringan. Bekalan di waktu malam. Sebaik tiba di penginapan kami, hati tak berhenti memanjatkan syukur. Ya Allah, sesungguhnya aku bersyukur kerana berpeluang berehat sehari dua di sini. Sekurang-kurangnya, hilang segala rasa yang mendesak otak untuk berfikir. Bebas. Hari itu juga, dengan sengaja aku mematikan segala penerimaan data internet. Tidak mahu gangguan; penting atau tidak. Aku tidak mahu sebarang gangguan. Ini waktu untuk aku dan keluarga. Selain darinya, boleh tunggu. InsyaAllah.

Sampai di rumah (penginapan), masih ada beberapa jam sebelum diteruskan dengan aturcara seterusnya. Ketika inilah masing-masing bebas melakukan aktiviti yang terbuku dalam hati. Along dan abang Zamri memilih untuk ke gim, Ayuz dan Firdaus bersiar-siar bersama basikal di sepanjang Gold Coast ini. Aku? Memanjakan diri di dalam tab mandi sambil berhibur dengan lagu-lagu merasuk jiwa. Tak puas berendam, aku bermandi pancuran pula. Ah, bahagianya. Si anak-anak kecil? Ada yang sibuk melayan permainan komputer (iPad/tablet) ada pula yang mengikut ibu bapa masing-masing. Umi dan abah? Umi cuba menenangkan jiwa dengan tidur sejenak (cuba melupakan yang dia kini berada atas air), abah pula layan pemandangan. Hehehe. Tenang dan aman katanya.

Tepat pukul 10 malam (terpaksa dicepatkan sejam lebih awal, gara-gara Mysarah yang sudah hampir terlelap), maka kami pun bersedia dengan aturcara makan kek! Kalau diikutkan, aku mahu menyediakan pulut kuning sekali kerana tarikh 29 Januari merupakan ulangtahun pernikahan umi dan abah tetapi umi keberatan. Tidak mahu memadatkan aturcara yang sedia padat! Benar juga kata-kata umi itu dan aturcara makan kek pada malam itu ternyata sangat meriah dengan riuh rendah kegembiraan, hilai tawa kami sekeluarga. Macam yang aku katakan di awal tadi, bilangan tidak penting tetapi nilai kebahagiaan adalah segala-galanya. Ya, kami bahagia. Diharapkan kebahagiaan ini berkekalan dan diteruskan pula generasi selepas kami; Miqhail, Mierza, Firzudeen Aqashah, Mysarah dan yang seterusnya.
Sebaik sempat menyelesaikan aturacara terakhir, si anak-anak kecil terkulai di pangkuan. Barangkali keletihan sepanjang hari. Dengan terlelapnya mereka, golongan 'tua-tua' turut mencari bantal dan tilam masing-masing untuk beradu. Memandang atap dari rimbunan lalang, 1,2,3.... zzzzzzz.


Suara tangisan yang mengetuk gegendang, membuatkan aku terjaga. Siapakah yang menangis sayup-sayup pagi-pagi buta ini. Aku melihat skrin Baby Boy, sudah pukul 6 pagi. Tangisan itu semakin kuat dan kelihatan Along bergerak masuk ke dalam bilik; "Mysarah dah bangun!" Oh, tangisan Mysarah rupanya. Tangisan si Mysarah juga membuatkan aku sedar, umi tidak lelap tidur. Aduh, kasihan sungguh umi. Masih bimbang yang kami sedang beradu di atas air. Mata yang tadi kabur, kian menjadi jelas apabila melihat aras air menerusi jendela kaca. Pantas aku keluar, membuka pintu dan terus di sapa sinaran mentari pagi. Tanpa buang masa, tangan mencapai kamera (telefon bimbit) untuk mematrikan pemandangan yang indah ini semoga dapat dikongsi bersama.


Sementara aku sibuk bergambar sakan, mereka yang lain keluar melakukan aktiviti masing-masing. Along dan abang Zamri bersarapan bersama anak masing-masing (Mierza dan Mysarah) di kafe Avani. Manakala Ayuz dan Firdaus bersama Aqashah bersarapan dan bergambar di seluruh kawasan penginapan. Paling seronoknya, mereka ada yang berbasikal dan juga bersukan! Hahaha. Cuma Miqhail yang tidak mahu ikut, dia lebih selesa bersarapan di rumah bersama aku, wan dan juga atuknya. 

Mungkin ramai yang tidak tahu, tetapi aku memang suka mengambil gambar. Bezanya, aku tidak memiliki sebarang kamera mahupun DSLR kerana ia masih lagi belum tersenarai dalam keperluan ataupun kehendak. Hahaha. Jadi, menumpang sahaja sesiapa yang ada sudah mencukupi. Apabila kamera DSLR kepunyaan Ayuz ditinggalkan, maka aku mula meroyan mengambil gambar-gambar umi dan abah dengan latar belakang 'romantika'. Comel juga melihat gaya umi dan abah bersama. Pantas teringat bibit-bibit awal pertemuan mereka berdua yang seringkali aku dengar dan tidak pernah jemu mendengarnya berkali-kali.
Malangnya, sangat pantas masa berlalu. Ya, kami bersiap-siap untuk pulang kembali ke habitat asal. Sebelum meninggalkan Gold Coast, sempat kami merakam kenangan. Hmm. Bilakah lagi agaknya dapat kaki terjejak di sini? InsyaAllah. Mungkin dengan si dia pula? Hahaha.

ads