Ahad, 24 Julai 2011

12 di kuala kubu - Google Blog Search

12 di kuala kubu - Google Blog Search


LANDAS: PROGRAM <b>DI</b> PUTRAJAYA, KUALA LUMPUR DAN <b>KUALA KUBU</b> BHARU

Posted: 09 Jul 2011 07:31 PM PDT

Ketua Penolong Pengarah HEP Darul Quran Us Mat Lazim Hassan
sedang menyampaikan cenderahati kepada ahli panel Us Kamaruddin
Kassim (UNGGAS MALAYSIA)

DARUL QURAN : Kelas Kaunseling, Unit Perkhidmatan Psikologi, Darul Quran, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Jalan Hamzah, Ampang Pecah, 44000 kuala kubu bharu, Selangor Darul Ehsan, telah mengadakan Forum The Power Of Youth bertajuk "JUVANA : HOW TO MAKE IT ZERO".

Ahli panel yang terlibat ialah; Dr Ahmad Bashir Ahmad (UUM), Dato' Haji Muhammad Zakaria (Telaga Biru) dan Ustaz Kamaruddin Kassim (UNGGAS MALAYSIA). Tujuan program ini dilaksanakan berdasarkan kehendak ayat ini yang bermaksud:

"Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmah kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik, sesungguhnya Tuhanmu Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalan-Nya dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat petunjuk" (an-Nahl : 125).

Merujuk kepada ayat di atas, dapatlah difahami dengan jelas bahawa tanggungjawab dakwah merupakan salah satu daripada tanggungjawab asas seseorang Muslim. Hal ini kerana, ayat ini merupakan salah satu daripada dalil-dalil yang menunjukkan tentang kewajipan dakwah kepada orang Islam.

Justeru, atas dasar rasa tanggungjawab sebagai seorang Muslim, pihak AJK perlaksanaan forum terpanggil untuk menganjurkan program seperti ini yang mana, diharapkan dapat memberi input-input yang berguna berkenaan isu semasa yang melanda masyarakat di negara ini yang semakin membarah, bernanah di samping meningkatkan kesedaran dalam kalangan warga Darul Quran khususnya dan masyarakat setempat umumnya .

Oleh itu, melalui tugasan yang diwajibkan ke atas AJK perlaksana selaku pelajar Kelas Kaunseling semester tiga, telah mengambil kesempatan ini untuk sama-sama dalam usaha merawat masalah masyarakat yang sedang sakit ini. InsyaAllah, moga-moga dengan usaha yang sedikit ini, akan dikira oleh Allah s.w.t sebagai amalan kebajikan.

Juga bertujuan memenuhi taqwim aktiviti kelas kokurikulum (kaunseling) bagi semester tiga. Melatih ahli tentang cara dan kaedah pengurusan majlis melalui perlantikan koordinator. Memberi kesedaran kepada peserta kepentingan akhlak Islamiah, punca kerosakan akhlak mahasiswa dan bagaimana melakukan perubahan sebagai mahasiswa Islam yang cemerlang seterusnya menjadi role-model kepada masyarakat.

Memberi pendedahan isu semasa serta meningkatkan kesedaran para hufffaz dan masyarakat setempat terhada permasalahan yang semakin meruncing dalam masyarakat kini. Merungkai permasalahan terhadap masalah yang berlaku dalam kalangan huffaz sendiri. Memobilasi peranan huffaz yang sebenar bagi mendepani dan merungkai permasalahan masyarakat ke arah menjadi seperti sahabat r.a.

depan pintu masuk TV AL-HIJRAH KL
peserta Ijtima' Amil Zakat Kebangsaan
suasana di luar Dewan Muktamar Pusat Islam KLsemalam di Dataran Medeka KL bersama para 'amilin zakat dari Kedah
para 'amilin zakat dari kedah sedang makan sate kajang di Bandar Kajang
para amilin zakat negeri kedah bergambar di hadapan masjid besi
DI LOBI HOTEL PUTRA MAIWP
PENDAFTARAN MASUK DI KAUNTER HOTEL PUTRA KL
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

<b>di</b> sini aku menulis: <b>Kuala Kubu</b> Yang Dahulu

Posted: 30 Jun 2011 04:32 AM PDT


Perlombongan bijih timah menjadi nadi Kuala Kubu buat sekian lamanya.  Kini boleh dilihat kesan-kesan perlombongan, bekas-bekas lombong menjadi sebahagian dari landskap Kuala Kubu Bharu.  Ianya menjadi nostalgia yang berkekalan. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di bukit raja - Google Blog Search

12 di bukit raja - Google Blog Search


Masjid Bandar <b>Bukit Raja</b>: MERIAHNYA KARNIVAL RAKAN MASJID BANDAR <b>...</b>

Posted: 03 Jul 2011 07:09 PM PDT

2 JULAI 2011 (SABTU) Bandar Bukit Raja, Klang - Karnival Rakan Masjid Bandar Bukit Raja telah berlangsung dengan meriahnya dengan pengisian pelbagai aktiviti yang telah disusunaturkan oleh pihak penganjur.
Karnival ini telah dirasmikan oleh Yang Berhormat Dr Ab Rani Osman (ADUN Meru). Dalam ucapannya, YB Dr Ab Rani menyokong penuh usaha yang dibuat oleh kita semua demi mewujudkan sebuah masjid di kawasan ini. YB juga menyeru semua penduduk di sini bersatu dan berpadu untuk merealisasikan impian ini. YB kemudian melawati gerai-gerai pameran di karnival ini termasuklah booth pameran rekabentuk Masjid BBR.
Program diteruskan dengan aktiviti Zakat Didik yang membabitkan kanak-kanak. Kanak-kanak diajak berzikir dan selawat serta menyanyikan lagu-lagu berunsur kekeluargaan. Seramai 120 orang kanak-kanak yang terlibat telah mengikuti pertandingan mewarna dengan goodies disumbangkan oleh Lembaga Zakat Selangor. Program dimeriahkan dengan celoteh dan interaksi bersama hadirin oleh 3 pengacara dari Lembaga Zakat Selangor iaitu Ustaz Hashim Fikri Al Jawi, Q-Har dan Hatta.
Kemudian, majlis diteruskan dengan demonstrasi menangkap ular oleh JPA3. Ular sawa sepanjang 4 meter dengan berat 15 kg telah berjaya ditangkap oleh salah seorang anggota JPA3 dan telah menarik audians terutama kanak-kanak.
Karnival ini juga mendapat sentuhan kreatif Deejay Radio Malaysia Selangor iaitu saudara Zainal Rahman yang popular dengan nama Abang Jenal Anak Pak Rahman Dan Mak Timah. Celoteh beliau dicelah-celah slot-slot aktiviti berjaya mencuit hati para pengunjung.
Karnival bersambung pada jam 2.30 petang setelah berhenti rehat pada jam 1 tengahari dengan persembahan nasyid daripada penghuni Rumah Anak-Anak Yatim Sungai Pinang sebelum diteruskan oleh Imam Muda Asyraf melalui slotnya Sembang Petang Bersama Imam Muda Asyraf dengan kupasan tajuk "TRANSFORMER". Celoteh beliau yang berdialek utara berjaya mencuit golongan remaja dan golongan muslimah. Petang hari karnival diakhiri dengan pertandingan tarik tali yang berlangsung di padang permainan Casa Vista. Pertandingan ini berjaya menarik 8 pasukan yang mewakili perumahan di BBR ini. Juara pertandingan telah dimenangi oleh pasukan Casa Vista setelah mengalahkan pasukan Daisy/Violet diperingkat akhir.
Pada malamnya, karnival dimulakan dengan solat maghrib berjemaah dan solat hajat perdana di tapak karnival dengan diimami oleh Ustaz Fahim iaitu salah seorang penduduk di BBR ini. Kemudian, majlis pelancaran tabung dana pembinaan dan laman web rasmi Masjid Bandar Bukit Raja yang telah disempurnakan oleh Ustaz Mohamad Rostam dari Lembaga Zakat Selangor. Karnival ini diakhiri dengan Forum Perdana Ehwal Islam yang dipengerusikan oleh Ustaz Mat Romzi yang menggantikan YB Dato' Dr Hassan Ali yang tidak dapat hadir pada saat akhir ekoran tugasan yang lebih segera di Ijok. Forum ini dengan tajuk 'Dunia Diuji, Syurga Dinikmati' telah dikupas oleh 2 ahli panel tersohor iaitu Ustaz Dr Azhar Yaakub dan Ustaz Halim Din.
Karnival ini telah berjaya mengutip jumlah RM 20,710.85 tambahan kepada dana dengan RM1200.00 daripadanya hasil kutipan gerai-gerai jualan.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di port klang - Google Blog Search

12 di port klang - Google Blog Search


Syafika Artika Life: makan..makan <b>di Port Klang</b> sgt...

Posted: 09 Jul 2011 07:46 AM PDT

salu ari sbtu cmni,,kitorg satu family salu jalan..
tp sb minggu ni suma penat dan ade ***** tu,,
jadi,,kitorg duk jelah rumah..
so....bila ptg2 sikit,,kitorg pun kua lah..
sb dh bosan tahap dewa kat umah..
kitorg pun pegilah makan2 di port klang..
mestilah makan seafood..nama pon port kan..^__^
" makan smpi perot penoh...xlarat nk jalan.."
tu je utk arini...lalala~
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di salak tinggi - Google Blog Search

12 di salak tinggi - Google Blog Search


Bandar Baru <b>Salak Tinggi</b> • View topic - Tiara heights

Posted: 06 Jul 2011 06:16 AM PDT

last 2 weeks sy pergi jenguk rumah...sedikit sedih & kecewa..dari jauh nampak cantik menawan, tapi bila teliti dekat2 rasa mcm "murahan" pulak..:{ taktau nak describe camana...dengan tiang letrik nya...dengan tangki airnya..dgn apa tah simen empat segi sebelah tempat buang sampah tu (nk letak meter air kat situ ke???)..pastu dengan namanya...serius mcm "kampung"...kalu tau la, baik beli tanah kampung kat bwh tu je + buat banglo dengan harga RM450K...
pastu jiran sebelah unit umah saya pun kebetulan dtg jenguk rumah dia hari tu...dia komplen jalan tar nak masuk ke rumah dia agak tinggi n mmg curam, so pemaju dah korek balik n ratakan sedikit jalan...tapi nampak mcm bertampuk2..sy kurang puashati lah...nak nanges pun ada masa tgk tu...nak masuk tgk dalam kawasan rumah dah dikunci...harap2 kat dalam umah semuanya ok la, kalu tak mmg rasa nk meletup..

entahla..harap2 diadakan dialog dgn pemaju agar hati yg berserabut ni dpt dirungkaikan dgn penjelasan yg munasabah...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di ulu kelang - Google Blog Search

12 di ulu kelang - Google Blog Search


<b>Hulu Kelang</b> Lad: Anyway (Motivational Song)

Posted: 23 Jul 2011 09:48 PM PDT


Anyway by Martina McBride

Anyway Martina McBride Lyrics

You can spend your whole life building something for nothing,
One storm can come and blow it all away,
Build it anyway,

You can chase a dream that seems so out of reach,
And you know it might not ever come your way,
Dream it anyway
God is great but sometimes life ain't good,
And when I pray, it doesn't always turn out like I think it should,
But I do it anyway,
I do it anyway

This world's gone crazy and it's hard to believe,
That tomorrow will be better than today,
Believe it anyway

You can love someone with all your heart for all the right reasons,
In a moment that can choose to walk away,
Love 'em anyway

God is great but sometimes life ain't good,
When I pray, it doesn't always turn out like I think it should,
But I do it anyway,
Yeah I do it anyway!

You can pour your soul out singing a song you believe in,
That tomorrow they'll forget you ever sang,
Sing it anyway,
Yeah I sing it anyway!

I sing!
I dream!
I love!

Anyway.....


I think this song is quite straightforward in delivering it's golden messages, which is, among others, to always stay true with yourselves, regardless of what happens or what the others think of you. The most important thing to achieve total satisfaction in life is to be able to do things that we want to do, not what others think we're supposed to do.

You would see that there's a verse that I wrote in Italic. "God is great but sometimes life ain't good." I used to have issues with this line because I thought, as a Muslim, that was not a good thing to say. Over the time, I think that I should stop taking it so literally. Besides, the entailing line expressly and impliedly indicates that the line is metaphorical in nature. I am positive of that. Besides, the meaning of that line is basically about how unpredictable life is. Sometimes you could work your butt off for something, but you never came close to the achievement of the desired goal. It has nothing to do with insulting God or whatsoever. Well, that's just my opinion.

Other versions of the song

Live performance of Anyway by McBride on seventh season of American Idol:

Kristy Lee Cook's performance on American Idol, seventh season as well:

Hope you liked it, too. Enjoy!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di ulu yam - Google Blog Search

12 di ulu yam - Google Blog Search


WartaShubhi Photostory: Suasana Damai <b>Di Ulu Yam</b>

Posted: 02 Jul 2011 01:09 AM PDT

Kenapa saya rasa berbaloi untuk memberikan perhatian dan membina minat terhadap dunia kamera ini ialah apabila ianya dapat digunakan sebagai serampang dua mata dalam membina hubungan keluarga.
Seorang isteri yang sepenuh masa bertugas sebagai suri rumah tangga sudah tentu ingin melepaskan rasa lelah dan bosannya terperuk di rumah sepanjang minggu.
Hari yang baik untuk aktiviti itu adalah pada hujung minggu atau pada masa cuti-cuti tertentu di mana suaminya tidak bekerja.
Saya pula apabila mempunyai kamera, pantang ada kelapangan masa cuti akan mengatur rancangan lawatan atau kembara ke destinasi tertentu yang membolehkan saya mengambil gambar.
Anak-anak pula, apa sahaja yang boleh dikategorikan sebagai berjalan menjadi kegembiraan mereka apa lagi jika dapat pergi ke kawasan perkelahan yang ada sungai atau air terjun.
Hujung minggu baru-baru ini saya mengajak semua ke Ulu Yam untuk berkelah sambil saya berlatih mengambil gambar pemandangan di sana. Pagi-pagi lagi kami berangkat dari rumah menuju ke Batu Caves dan seterusnya menyelusuri ke kawasan perkelahan di Ulu Yam. Saya perlu sampai ke sana awal ketika tiada manusia lagi sampai bagi memudahkan saya mengambil gambar alam sekitar. Sampai awal juga membolehkan kami sekeluarga memilih tempat yang selesa dan sesuai untuk kami sekeluarga.
Waktu pagi juga merupakan masa yang amat sesuai untuk merakamkan gambar alam sekitar dengan keadaan cuaca yang redup dan segar ia dapat menimbulkan suasana damai dan menambahkan lagi warna-warna segar pada alam sekitar. Di Ulu Yam di sediakan pondok-pondok kecil yang dapat kita jadikan tempat berteduh sepanjang perkelahan di sana.
Berikut saya paparkan hasil gambar yang dapat di rakam sepanjang pagi itu. Siapa sangka tak jauh dari pusat bandar KL ada kedamaian dan kesegaran. Kesemua gambar di ambil dengan menggunakan kamera kompak Ricoh Caplio GX200 saya. Klik pada gambar untuk besarkannya.
Full Feed Generated by
Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di sungai panjang - Google Blog Search

12 di sungai panjang - Google Blog Search


Kearifan Lokal Suku Dayak <b>di</b> Rumah Betang

Posted: 10 Jul 2011 01:21 AM PDT

ANDA tengah melancong di Sungai Kapuas, maka Anda akan melewati rumah panjang suku Dayak. Kepulan asap yang lambat laun hilang di balik rindangnya dedaunan hutan tropis Borneo menunjukan sebuah kehidupan yang bergeliat di dalam hutan tersebut.

Pucuk-pucuk daun hijau menyentuh atap rumah panjang suku Dayak yang unik. Di dalam rumah para ibu baru saja menyiapkan air kelapa untuk makan besar yang harumnya sangat mengundang air liur.

Rumah panjang suku Dayak terdiri lebih dari 50 ruangan dengan banyak dapur, menjadikan rumah tersebut menjadi salah satu rumah terpanjang yang pernah dibangun. Meskipun rumah panjang ini terlihat bobrok dan sebagain besar dibangun berabad-abad lalu, namun kondisinya masih sangat kokoh karena dibagun dengan kayu ulin (kayu besi) yang terkenal kuat.

Suku Dayak merupakan suku asli Kalimantan, pulau besar yang dikenal juga dengan nama Borneo. Suku Dayak di Kalimantan menghuni dataran tinggi, pedalaman hutan, dan di sepanjang pinggiran sungai pulau ini. Dahulu mereka ditakuti karena kehandalannya berburu di hutan.

Suku Dayak saat ini hidup makmur dengan bertani, menghasilkan produk hutan, menenun, atau mengukir kayu. Sungai sangat berperan penting bagi kehidupan masyarakat yang tinggal di pinggiran sungai karena berfungsi sebagai penyedia makanan dan minuman. Selain itu tentu saja sebagai penghubung ke dunia luar.

Rumah panjang suku Dayak merupakan tempat tinggal yang dihuni oleh beberapa keluarga, di mana seluruh keluarga inti berdiam. Rumah panjang ini, dikenal dengan betang atau lamin yang umumnya terletak di pinggiran sungai dan dibangun di atas tiang yang kokoh agar terhindar dari banjir musiman.

Rumah betang ini biasanya dibangun di atas tiang setinggi 5 sampai 8 meter, sedangkan untuk masuk ke dalam rumah menggunakan tangka (tangga). Karena tangganya yang kurang kokoh maka Anda harus berhati-hati ketika menaikinya. Saat ini keberadaan rumah panjang mulai menghilang dan tidak dihuni karena masyarakat memilih untuk tinggal di rumah yang lebih kecil dari pada tinggal di sebuah rumah yang dihuni oleh beberapa keluarga besar.

Rumah panjang dihuni oleh sejumlah keluarga besar. Contohnya seperti rumah panjang di Putussibau, daerah dataran tinggi sungai Kapuas, rumah panjang di sini memiliki 54 bilik yang dihuni oleh beberapa keluarga. Namun ada satu beranda yang digunakan sebagai tempat pertemuan, ritual, upacara, pertunjukan budaya, dan juga aktivitas umum lainnya.

Setiap hari, para wanita terlihat sibuk menenun dan para pria sibuk memahat kayu. Rumah panjang bukan hanya merupakan tempat perlindungan namun juga merupakan tempat terciptanya keharmonisan, kedekatan dan kebersamaan yang berkelanjutan di antara sesama penghuni rumah panjang. Di desa Saham, sekira 158 km dari Pontianak, rumah di sini memiliki panjang 186 meter dan lebar 6 meter, dihuni oleh tidak kurang dari 269 orang.

Di dalam rumah panjang ini, setiap keluarga diberikan tugas untuk mengurus keamanan bersama, masing-masing harus terlibat dalam upacara dan ritual. Di rumah ini juga ada pembagian kerja, tetapi lebih ditekankan pada kerjasama. Namun demikian, perbedaan masih ada antara bangsawan dan rakyat jelata. Pemimpin diposisikan di tengah rumah, sedangkan kasta terendah diposisikan di dekat pintu masuk.

Dalam rumah betang ini setiap kehidupan individu dalam rumah tangga dan masyarakat secara sistematis diatur melalui kesepakatan bersama yang dituangkan dalam hukum adat bersama, baik dari masalah kriminal atau berbagi makanan, suka-duka maupun mobilisasi tenaga untuk mengerjakan ladang.

Di rumah tradisional inilah Anda akan merasakan kebersamaan dan persaudaraan suku Dayak. Apabila salah satu anggota keluarga ada yang meninggal dunia maka masa berkabung mutlak diberlakukan selama satu minggu bagi semua penghuninya. Saat itu mereka tidak menggunakan perhiasan, tidak berisik, tidak minum tuak dan dilarang menghidupkan peralatan elektronik.

Rumah panjang atau betang tersebar di berbagai tempat, seperti di Kabupaten Sunge Uluk Apalin, Melapi, Semangkok, Sungai Utik, dan di Kabupaten Bukung. Semuanya berada di Kapuas Hulu atau di dataran tinggi Kapuas. Rumah panjang ini  sudah menjadi bagian dari warisan budaya Indonesia.

(nsa)Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di hulu selangor - Google Blog Search

12 di hulu selangor - Google Blog Search


MINDARAKYAT: OPERASI KUNING <b>DI</b> BUKIT SENTOSA, <b>HULU SELANGOR</b> -3 <b>...</b>

Posted: 03 Jul 2011 11:27 PM PDT

TAHNIAH KEPADA OKT KUNING ~ EFFENDI, FUAD DAN RAJA KAMARULZAMAN ... ANDA HEBAT DAN JADIKAN SEMUA ORANG HEBAT DALAM PAKATAN RAKYAT
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

MEDIA Rakyat MALAYSIA: PROJEK IC UMNO <b>DI HULU SELANGOR</b>?

Posted: 11 May 2011 08:03 PM PDT

Kehebatan Ketua Penerangan Cabang Hulu Selangor, Khalid Jaafar bersama kepimpinan negeri membuat laporan polis semalam telah memberikan impak hebat kepada UMNO Hulu Selangor dalam menerajang i strategi politik jahat parti UMNO untuk meraihkan sokongan dalam pilihanraya akan datang. 
Usaha mengambil pengundi dari kalangan pendatang asing berkad pengenalan merah memang telah wujud semasa pilihanraya di negeri-negeri Sabah dan Sarawak, menjadikan usaha strategi UMNO ini sebagai pengguat kemenangan tipis di kawasan pilihanraya seperti di Parlimen Hulu Selangor ini. 
Dengar khabar calon dari UMNO akan bertanding di sini... Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di shah alam - Google Blog Search

12 di shah alam - Google Blog Search


Pembekal & Pemborong T-Shirt <b>Di Shah Alam</b> ~ T-Shirt Printing | T <b>...</b>

Posted: 20 Jul 2011 06:03 AM PDT

Adakah Anda Sedang Mencari Pembekal & Pemborong T-Shirt? Kami Adalah Merupakan Pembekal & Pemborong T-Shirt Di Shah Alam, Selangor.

Tahniah kerana anda telah sampai ke tempat yang betul!

Selamat datang ke laman web rasmi kami PrintingBaju.com. Kami merupakan syarikat bumiputera yang telah beroperasi di Shah Alam sejak tahun 2008 lagi. Kami menawarkan pelbagai produk untuk tempahan seperti t shirt, baju korporat (F1), jaket korporat (Boss Classic), topi, pen, non woven bag, mug serta pelbagai cenderahati korporat khas untuk kelab, persatuan, sekolah, kolej, universiti serta organisasi swasta dan kerajaan.

Mengapa Anda Harus Membuat Tempahan Disini?

 • Kami telah berpengalaman selama 2 tahun dalam bidang t-shirt printing dan cenderahati korporat.
 • Kami menawarkan anda harga yang terbaik dan berpatutan mengikut kualiti produk yang ditawarkan. Jimat kos!
 • Produk yang berkualiti. Anda boleh datang ke kedai kami untuk melihat sendiri setiap sampel produk yang telah kami siapkan.
 • Tempahan yang cepat siap. Kami akan memastikan tempahan dapat disiapkan mengikut tarikh yang ditetapkan. Kami juga bersedia untuk menerima urgent job daripada anda tanpa sebarang caj tambahan.
 • Penghantaran percuma di kawasan Lembah Klang untuk tempahan sebanyak 100 helai ke atas. Tiada masalah!
 • Yang paling penting, anda boleh membuat tempahan secara online sahaja disini. Tidak semestinya perlu datang ke kedai kami terlebih dahulu. Pasti dapat menjimatkan masa anda!

Bagaimana Untuk Saya Melihat Sampel Produk?

Jika anda berada dikawasan Lembah Klang, kami amat berbesar hati untuk menerima kedatangan anda ke kedai kami di kawasan Seksyen 7, Shah Alam. Anda juga boleh melihat setiap sampel produk yang kami paparkan di laman web ini. Anda juga dapat melihat contoh produk yang telah siap dicetak atau disulam. Klik disini untuk mengetahui lokasi kami.

Produk Berkualiti, Harga Terbaik & Cepat Siap!

Akhir kata, selamat melayari laman web kami ini. Pastikan anda melihat semua produk yang kami tawarkan dan akhiri pencarian anda disini juga! Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi saya di 019-2344697.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

HHalem: Bersih 2.1 <b>Di Shah Alam</b> Pada 24 July. Pendedahan Khalid Samad

Posted: 17 Jul 2011 06:14 AM PDT

Oleh : HHalem.
1- Khalid Samad telah tidak sabar-sabar lagi mengumumkan kepada awam bahawa Bersih 2.1 akan diadakan lagi selepas ini di Stadium Shah Alam.
2- Tujuan nya ialah untuk memperjelaskan kepada umum oleh tokoh-tokoh agama bahawa rusuhan Sabtu 9 July lalu adalah halal dan tidak bertentangan dengan agama. Tokoh agama yang akan di uar-uar-kan ialah Dr Asri yang juga akan berkongsi pentas bersama Marina Mahathir.  Kata Khalid;
"Satu program besar macam ini perlu diadakan secepat yang mungkin,  kami mahu Pakatan Selangor menganjurkannya di Stadium Melawati di Shah Alam"
"Seorang ustaz seharusnya memperjelaskan mengapa perhimpunan Bersih adalah halal dan mengapa Muslim harus menyokongnya "
"Untuk menunjukkan sokongan PAS kepada perhimpunan Bersih.  Kempen bagi pilihan raya yang bebas dan adil tidak berakhir pada 9 Jula,  ia perjuangan berterusan " katanya yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor.  Minsider>
3- Seperti biasa, apabila Khalid-Kepala-Bersalib mengumumkannya, seorang lagi Khalid-Gagap akan menyangah segala pengumum tersebut.  
4- Program Bersih 2.1, berselindung di atas nama 'Selangor Ku'. Tujuan utama ialah mengabui mata KDN Hishamudin yang masih lagi berkuatkuasa pengharaman rusuhan Bersih 2.0 dan pemakaian baju kuning bercop perkataan 'Bersih'. Selain itu ia bertujuan menghalalkan matlamat untuk mendapat peruntukan Kerajaan Negeri Selangor. Mudah seperti ABC.
Tiada Demo Bersih Di Shah Alam - MB
Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata tiada perhimpunan khusus berkenaan BERSIH 2.0 akan diadakan di Stadium Malawati, Shah Alam, tetapi hanya majlis pelancaran program dan logo "Selangor Ku" diadakan di stdaium berkenaan pada 24 Julai ini.
Beliau berkata program itu akan dihadiri oleh pemimpin dan wakil parti PAS, Parti Keadilan Rakyat (PKR), pemimpin masyarakat serta orang awam. mStar>
5- Gandingan peserta seperti Dr Asri dan Marina Mahathir cukup mantap. Ia akan lengkap jika dihadiri oleh Khairi Jamaluddin dan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Saifuddin .

6- Himpunan Bersih 2.1 di Stadium Shah Alam adalah sebagai ganti himpunan yang tidak dapat diadakan di Stadium Merdeka tempoh hari.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di bandar sunway - Google Blog Search

12 di bandar sunway - Google Blog Search


SUS n d FELT PRODUCT: FELT CRAFT WORKSHOP BERSAMA SUS <b>DI BANDAR</b> <b>...</b>

Posted: 30 Mar 2011 07:35 AM PDT

Salam n Hye sem0.. SUS akan turun ke Bandar Sunway pd 21 MAY 2011 utk mengadakan felt craft workshop.. Waktu pd pukul 3-6 ptg.. Kpd yg berminat boleh la mendaftar dgn menghantar email kpd lvbeii604@gmail.com atau utk info lanjut boleh ke The Handmade Movement..


 1. Peserta akan didedahkan dengan jenis felt yg ada di pasaran serta kegunaan setiap jenis felt.
 2. Peserta akan diperkenalkan dgn jenis peralatan dan jenis benang yg sesuai dengan jenis jahitan dan aplikasinya pd felt.
 3. Peserta akan diajar 4 jenis jahitan dan cara menjahit dgn betul :
 • Jahitan blanket stitch/insang pari.
 • Jahitan backstitch.
 • Jahitan  sembat.
 • Jahitan jelujur.
    4.   Peserta juga akan diajar cara-cara utk membuat dan melukis pattern pada felt.
    5.   Design yg akan diajar :
 • Keychain love
 • Hair clip bunga
 • Brooch burung hantu
Alamat lokasi workshop :  
Bfree. 12A-3, Jalan PJS 8/11,  
Dataran Mentari, Bandar Sunway,  

*KLIK GAMBAR UTK PETA LOKASI YG LEBIH BESAR..

Date : 21 May 2011 (SATURDAY)
Time : 3pm - 6pm
Class Language : Malay & English
Class Fee/ person : RM120 (inclusive of materials)
Class Deposit : RM50 (this fee is non refundable in the case of absentee)
Maximum Participants Capacity : 4 - 12 person
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di batu caves - Google Blog Search

12 di batu caves - Google Blog Search


MPP: TERKINI !!! Polis SITA tapak Ceramah BERSIH <b>di Batu Caves</b>..

Posted: 29 Jun 2011 01:59 AM PDT

Isu pasal perhimpunan HARAM BERSIH sekarang ni dah jadi makin PANAS.. Selain dari penangkapan ramai pemimpin-pemimpin Pakatan, PDRM sekarang ni tumpukan fokus kepada pusat-pusat ceramah Pakatan pulak..

Yang paling terkini, Pihak Polis dah menyita Dewan yang bakal digunakan untuk ceramah BERSIH di Batu Caves.. Ceramah tu bakal berlangsung pada malam ni dan khabarnya bakal dihadiri oleh Anwar dan Ambiga..

Gua tabik pada PDRM!!! Tindakan PDRM 2-3 hari ni memang dah buat puak-puak Pakatan gila meroyan.. Ada sorang member gua dari puak-puak jumud Pakatan kata, dia langsung tak boleh tengok balai Polis sebab terlampau marah..

Hahahahaha... Baru dorang tau sekarang ni langit tu tinggi ke rendah.. Dulu bukan main dorang maki hamun Polis sampaikan ada pemimpin Pakatan panggil Polis sebagai ANJING..

Sekarang ni, puak-puak Pakatan yang dah jadi macam "ANJING" sebab riuh menyalak bila Polis ambil tindakan...

BRAVO PDRM!!! GEMPUR PUAK-PUAK TAK RETI BERSYUKUR TU SEMUA!!!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Mengunjungi Dewa Murugan <b>di Batu Caves</b> « brigitte&#39;s site

Posted: 14 Jun 2011 08:33 AM PDT

Posted: June 14, 2011 by brigittahardi in Jalan Jalan
Tags: , , ,

Batu Caves

Sabtu 11 Juni lalu, saya dan dua orang teman dari KBR68H menyempatkan diri untuk mengunjungi Batu Caves, sebuah kawasan kuil Hindu di daerah Selangor, 13 kilometer dari Kuala Lumpur. Kami berangkat dengan kereta komuter/KTM  dari KL Sentral. Harga tiket 1 RM atau sekitar 2.800 rupiah. Perjalanan hanya menempuh waktu 20 menit dan berhenti di stasiun Batu Caves.

Sampai disana, hal yang langsung menarik perhatian saya adalah adanya patung Hanoman berwarna warni yang tingginya tak kurang dari 15 meter. Selain itu, suara musik dan nyanyian dari dalam kuil uga tedengar indah. Tapi itu belum apa apa, karena kita belum sampai di tempat utama. Di depan gerbang menuju kuil dalam gua, ada sebuah patung Dewa Murugan berwarna emas dengan tinggi 43 meter.

Dewa Murugan adalah Dewa Hindu yang terkenal di kalangan orang Tamil di negara bagian Tamil Nadu di India, dan Sri Lanka. Dia juga dikenal dengan berbagai nama, seperti misalnya Murugan, Kumara, Shanmukha, Skanda dan Subramaniam. Dia merupakan Dewa perang dan pelindung negeri Tamil. (Sumber: wikipedia)

Kuil di dalam gua

Setelah menikmati keindahan patung dewa Murugan, kita harus berjalan menaiki 200 lebih anak tangga untuk menuju kuil utama yang terletak di dalam gua. Lumayan panjang perjalanan yang harus ditempuh apalagi cuaca cukup panas. Tapi dengan perlahan namun pasti akhirnya kami tiba juga di dalam gua, tempat kuil utama berada. Selain itu hampir di setiap sudut di dalam gua, terdapat kuil kuil kecil atau patung patung dewa. Meskipun bukan pada hari besar, kuil ini tetap ramai dikunjungi oleh para umat yang ingin berdoa.

Kalau ingin merasakan suasana istimewa di Batu Caves, kita bisa datang pada bulan Februari, tapi sayang saya tak tahu tanggal pastinya. Tapi yang jelas, pada bulan Februari kita bisa menyaksikan perayaan Thaipusam. Pada saat itu, ramai orang yang datang untuk berdoa dan melihat berbagai macam atraksi.

Be the first to like this post.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Memperkaya Pengalaman Spiritual <b>di Batu Caves</b> « Lompat-lompat Sana <b>...</b>

Posted: 13 Jun 2011 07:08 PM PDT

This post is about Malaysia

Terletak tidak jauh dari Kuala Lumpur, ada sebuah tempat peribadahan umat Hindu yang sungguh memukau.  Dibangun dalam rangkaian gua di tebing gunung, Batu Caves barangkali adalah tempat ziarah utama umat Hindu Malaysia.  Sepanjang tahun Batu Caves dikunjungi banyak orang; apalagi kalau sedang perayaan Thaipusam, ramainya bukan buatan.

Berkat pembukaan jalur kereta yang berujung tepat di samping Batu Caves, mengunjungi kuil ini menjadi mudah sekali.  Cukup naik kereta sekali dari KL Sentral, turun di Batu Caves, dan hup… tinggal berjalan beberapa ratus meter mendekati undak-undakan yang menuju ke gua raksasa yang merupakan titik sentral kawasan Batu Caves.  Namun sebelumnya, kita akan disambut patung Hanuman raksasa yang berdiri gagah dekat gerbang menuju stasiun kereta.

Batu Caves dilihat dari stasiun kereta.

Patung Hanuman raksasa.

Objek lain yang langsung akan merebut mata adalah patung Lord Murugan yang menjulang di kaki undak-undakan, berlatar belakang tebing gunung yang dirimbuni tetumbuhan.  Selain patung tersebut, ada pula bangunan kuil yang disarati arca-arca yang merepresentasikan dewa-dewi Hindu, terutama Syiwa dan keluarganya.  Sebuah kolam yang cukup luas turut menambah kesejukan suasana.

Lord Murugan... dan tangga menuju gua yang bahkan lebih tinggi lagi daripada patung tersebut.

Syiwa dan keluarganya.

Saat saya ke Batu Caves, hujan rintik-rintik sedang membasahi bumi.  Ngeri rasanya mendaki tangga yang curam dan semakin licin kala hujan.  Saya tak lagi mengkhawatirkan monyet-monyet nakal yang bebas berkeliaran di kawasan kuil.  Mereka ini konon tak segan mengganggu pengunjung, namun dibandingkan kemungkinan terpeleset dari ketinggian beberapa belas, bahkan beberapa puluh, meter, monyet-monyet itu bukan ancaman besar.  Kecuali, tentu saja, kalau Anda terpeleset gara-gara mereka…

Tapi yah, sudahlah.  Toh saya tidak bisa mundur lagi.  Sayang amat, belum dapat apa-apa, sudah turun lagi.  Jadi meskipun hati agak gentar dan napas mulai ngos-ngosan, saya memaksakan diri terus bergerak menaiki tangga, meski kadang-kadang berhenti untuk beristirahat.  Pengunjung juga terus mengalir naik: baik orang-orang keturunan India beragama Hindu yang memang datang dengan tujuan beribadah, maupun wisatawan ingin tahu seperti saya.

Waduh, sudah tinggi juga. Tanggung dong, kalau turun lagi?

Okelah... mari naik terus!

Tiba di atas sungguh merupakan pencapaian pribadi bagi saya.  Rasa letih seketika sirna.  Di hadapan mata ada keajaiban alam berpadu dengan buah jerih-payah manusia.  (Coba bayangkan, waktu pertama tangga ke gua itu dibangun, bagaimana ceritanya, bagaimana sulitnya?)  Kesyahduan menguar bahkan sebelum kaki jauh melangkah ke dalam gua: sepasang suami-istri berdarah Cina yang sudah agak renta, tampak khusyuk berdoa.  Saya kok yakin padahal agama mereka bukan Hindu, namun tak ada yang mempermasalahkan.

Di mulut gua, ada kios-kios yang menjual barang-barang devosi umat Hindu (dan juga minuman, bagi Anda yang keringatnya terkuras habis sewaktu mendaki tangga).  Sebagian barang juga bisa Anda beli untuk oleh-oleh.

Sejumlah arca di dalam gua.

Dan begitu masuk ke dalam gua utama… wah.  Napas yang sudah mulai teratur, kembali tercekat karena kagum.  Penerangan remang-remang justru semakin menonjolkan fitur-fitur alami gua, dan menambah kesan agung kepada arca-arca yang ditempatkan di berbagai sudut, terkadang di tempat yang agak tidak terduga.  Mengunjungi Batu Caves merupakan keriaan bagi indra penglihatan, sekaligus memperkaya pengalaman spiritual.

Pemandangan yang membuat napas saya tercekat.

Posted by Tante Guru

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

ads