Ahad, 16 September 2012

12 di tanjung sepat - Google Blog Search

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


UMNO KUALA SELANGOR: Kemerosotan kemajuan Tg. <b>Sepat</b>?

Posted: 23 Aug 2012 08:00 AM PDTGambaran yang datang dari luar, Tanjung Sepat, Selangor merupakan kawasan luar bandar. Ramai fikir Tanjung Sepat sama seperti Sabak Bernam, Kuala Selangor, Dengkil dan Hulu Selangor yang mana orang Melayu melebihi 70 peratus.

Tetapi jika ditinjau dari segi demografinya, Tanjung Sepat yang meliputi jajaran dari pantai Morib hingga pantai Bagan Lalang lebih berwajah 1Malaysia. Orang Melayu di situ cuma 51 peratus. Ia masih 'dikongkong' kawasan pertanian. Hendak dikatakan kawasan industri tidak juga seperti mana Telok Panglima Garang. Jadi, gambaran demografi Tanjung Sepat ialah dari segi infrastrukturnya - lebuh raya tidak ada, demikian jugalah dengan industri.

Dan realitinya yang diterima orang dan sebenarnya lebih tepat lagi - Tanjung Sepat adalah pusat IKS terkenal di Selangor. Antaranya menghasilkan kerepek dan kuih-muih tradisional.

Tetapi itu dulu. Tanjung Sepat tidak lagi seperti Tanjung Sepat sebelum kerajaan negeri Selangor bertukar pada 2008. Jika dulu, ada pelan menjadikan Tanjung Sepat pusat pelancongan dan pengumpulan hasil-hasil pukal industri IKS. Tetapi sejak pertukaran kerajaan negeri, rancangan itu ditangguhkan.


Datuk Dr. Karim Mansor, ADUN Tanjung Sepat sudah 'masak' dengan Tanjung Sepat. Dua kali beliau mempertahankan kerusi DUN pada Pilihan Raya Umum 2004 dan 2008. Kali pertama menang dengan majoriti lebih 6,000 undi, yang kedua pula 2,000 undi. Kedua-dua kemenangan hasil daripada keupayaan menangani cabaran Pas.

"Ya, Tanjung Sepat yang indah itu dulu. Sekarang, pengeluaran hasil daripada kilang-kilang IKS menurun kerana pelanggan kurang.

"Sebabnya, promosi kurang berikutan tidak ada perhatian daripada kerajaan negeri.

"Barangkali juga saudara masih ingat kampung-kampung seperti Kampung Endah, Kampung Sungai Lang, Kampung Kancong Darat dan Kampung Batu Laut...eh! bagaimana pula dengan Kampung Banghuris, hasil gabungan tiga buah kampung iaitu Kampung Bukit Bangkong, Kampung Hulu Chuchoh dan Kampung Hulu Teris.

"Semua kampung yang saya sebutkan ini adalah kampung-kampung yang pernah memenangi Anugerah Desa Wawasan semasa era Barisan Nasional (BN) memerintah. Kita menjadi kampung terbaik seluruh Malaysia dengan homestay-homestay yang terkenal," kata Dr. Karim, 53, kepada saya ketika kami menghirup kopi panas selepas tarawih baru-baru ini.

Ketika ini Exco Pelancongan Selangor disandang Elizabeth Wong.


Sambung Dr. Karim lagi: "Masa era BN dulu kampung-kampung ini menjadi tumpuan orang melawat dan mendiami homestay. Tapi bila kerajaan negeri (Selangor) bertukar, ada sesetengah infrastrukturnya diambil alih kerajaan negeri (PKR), antaranya dewan dan balai raya.

"Tapi apabila diambil alih, ia tidak pula dijaga dengan baik...mungkin nak elakkan orang dari berkumpul. Dalam tiga empat tahun ini, agak ketara orang kurang melawat dan apabila kurang promosi, maka yang menginap di homestay-homestay ini pun berkurangan."

Dr. Karim bercakap mengenai kepentingan agro pelancongan untuk dipertingkatkan di Tanjung Sepat. Tapi yang kelihatannya kini agak kurang untuk rakyat mendengar uar-uar Pantai Batu Laut berjaya menggerakkan rekreasi sukan air seperti mana sebelum 2008.


Bersandarkan senario di Tanjung Sepat inilah Dr. Karim menjangkakan ia akan mewakili paten keseluruhan di DUN-DUN lain di Selangor. Di Tanjung Sepat yang meliputi 14 pusat daerah mengundi (PDM), BN menang di sembilan kawasan Melayu.

Jika semasa kerajaan BN memerintah Selangor dulu, banyak kawasan di Tanjung Sepat berorientasikan pengeluaran pertanian dengan yang besar-besar menjalar di Sungai Kelambu dan Hulu Chuchoh, sebaliknya waktu ini pula berlaku. Pengeluaran hasilnya berkurangan sebab kurang perhatian diberikan.

Tanaman kontan termasuk ubi dan sayur-sayuran merupakan sumber IKS. Tetapi bila tumpuan daripada kerajaan negeri sekarang untuk membantu berkurangan, maka pengeluaran hasilnya di Tanjung Sepat mula menyusut.

Diakui terdapat pelbagai isu diketengahkan oleh parti politik dalam pilihan raya ke-12 ini. Namun demikian trend dan isu mengenai permasalahan asas kehidupan rakyat seperti kos sara hidup, hak orang Melayu, subsidi adalah di antara topik hangat dibincangkan semasa kempen dijalankan.

Kajian menunjukkan bahawa faktor masalah orang Melayu dan ekonomi adalah isu hangat yang sering dikempenkan. Rakyat lebih tertarik dengan permasalahan asas kehidupan harian mereka yang dibawa oleh pihak pembangkang dari isu yang bersifat makro seperti pembangunan negara dan sebagainya yang diketengahkan oleh pihak kerajaan.


Dan dengan imej pakatan pembangkang yang tidak beberapa mesra di Tanjung Sepat, ia sekali gus tidak diyakini untuk beria-ia sangat mempromosikan pengeluaran hasil IKS sedia ada.

"Saya bercakap dari Tanjung Sepat. Dan saya fikir paten senario ini juga sedang dialami di kawasan-kawasan lain di Selangor ini selagi Selangor tidak kembali ke pangkuan BN," kata Dr. Karim.

Dan itulah iktibar hasil keperitan yang ditanggung BN akibat kalah 2008.

Juragan Malawati..

12 di ulu yam - Google Blog Search

12 di ulu yam - Google Blog Search


Beraya <b>di</b> Ulu Kalong, <b>Ulu Yam</b>, Ulu Selangor - Dato&#39; Haji Mohamed <b>...</b>

Posted: 07 Sep 2012 07:13 AM PDT

Thanks, Wassallam
Idrisbakar

12 di paya jaras - Google Blog Search

12 di paya jaras - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: ICU Bina Longkang Pelik <b>di Paya Jaras</b> <b>...</b>

Posted: 14 Sep 2012 05:18 PM PDT


PAYA JARAS 15 SEPT : Penduduk Kampung Merbau Sempak di sini berhadapan dengan masalah bau busuk ekoran pembinaan longkang yang dibina oleh Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) tidak memenuhi spesifikasi menyebabkan air sering bertakung.
Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Anuar Abdul Rahman projek di bawah Kerajaan Umno-BN itu mula dilaksanakan sebelum sambutan Aidilfitri dan siap sepenuhnya pada 3 September lalu.
Beliau berkata, pembinaan longkang itu adalah bertujuan mengalirkan air dari setiap kawasan perumahan ke sungai berhampiran.
Namun katanya, pelaksanaan kerja yang tidak selaras oleh kontraktor terbabit mengakibatkan longkang tersebut berubah menjadi kolam takungan.

"Asalnya tiada longkang, kemudiannya mereka (Umno-BN) bina longkang baru. Longkang baru ini merupakan sambungan
daripada longkang tanah yang dibuat oleh penduduk setempat. Jadi mereka gunakan longkang sedia ada itu untuk sambung ke sungai.
"Isunya ialah kontraktor buat longkang dari sungai tarik ke jalan menyebabkan longkang sedia ada menjadi tinggi (cetek) dan tidak bertemu apabila siap. Hal itu yang menyebabkan air mula bertakung," katanya.
Tambahnya, kesan daripada itu, nyamuk Aedes juga mula membiak dan memenuhi sekitar kawasan perumahan.
Malah katanya, penduduk telah mengadukan perkara tersebut kepada Pejabat Umno-BN, namun tidak dilayan hingga menyebabkan masalah itu berlarutan sehingga ke hari ini.
"Saya juga ada berhubung dengan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), tetapi mereka juga tidak boleh berbuat apa-apa kerana projek itu tidak merujuk kepada PBT dan pejabat daerah," katanya lagi.

12 di shah alam - Google Blog Search

12 di shah alam - Google Blog Search


My Rainbow...: Masakan Minang <b>di Shah Alam</b>

Posted: 12 Sep 2012 08:08 PM PDT

Assalamualaikum.....

Sebenarnya, dalam bulan Ramadhan yang lalu, kita dengan hubby adalah round Shah Alam malam2. Konon nak cuba cari burger bakar Yazeed. Tapi malangnya, kami tak jumpa. Tak taulah sebab tak meniaga ke, atau kami salah alamat ke, atau pun dah tutup sebab dah jam 11 malam masa tu. Buka puasa pulak, kami hanya makan yang ringan jer sebab plan nak makan berat dengan burger tu.

Since tak ada rezeki, kami pusing2 lah area2 situ. Sampai jumpa Petronas, masuk belakang tu nampak macam meriah dengan macam2 kedai. Tapi mostly dah tutuplah. Dengan kedai Jakel lah, kedai itu ini semuanya banyak. Seksyen 17 ek tempat tu?

Jumpa lah pula kedai Minang nie, kami pun hentam sajalah. Dah lapar kan...

Nama kedainya , Restoran Garuda Baru kalau tak silap. Gambar pun x banyak...


Ikan tenggiri seketul, telur asin sebiji, sambal dan ulam, perut dan daging salai. Rasanya kami bayar lebih dari RM50 untuk semua kat atas tu. Memang rasa agak pricey. Tapi, selera kami tak sesuai dengan masakannya. Namun, tengok pengunjungnya memang tak putus2 walaupun dah menjelang tengah malam. Mungkin ada yang sesuai dengan tekaknya kot...

Sungai Rapat Online: Aksi tidak senonoh <b>di Shah Alam</b> semakin <b>...</b>

Posted: 10 Sep 2012 06:51 PM PDT

Aksi yang tidak senonoh terus berleluasa di sekitar Tasik Shah Alam. Malah amat menyedihkan apabila pihak penguatkuasa tidak memperdulikan aksi tersebut dibuat dihadapan orang ramai.
Ada enam atau tujuh pasangan akan melakukan aksi sebegini pada setiap hujung minggu. Beberapa aduan telah diadukan oleh orang ramai kepada pihak berkuasa termasuk kepada Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad namun tidak ada tindakan diambil.
Pengunjung yang berkerluarga begitu malu apabila aksi tidak senonoh itu dilihat oleh anak-anak mereka dan ini mendatangkan kemarahan kepada pengunjung Taman Tasik tersebut.
Difahamkan sejak pakatan rakyat mengambilalih pemerintahan negeri Selangor maksiat semakin bertambah, Taman Tasik Shah Alam yang dulunya suatu tempat beriadah yang paling baik kini sudah menampakkan usang kerana penjagaannya tidak sempurna.
Oleh itu pengunjung Taman Tasik Shah Alam mahu kerajaan Pakatan Rakyat bertanggungjawab untuk memulihara Taman Tasik Shah Alam menjadi cantik seperti dulu.

12 di sungai burong - Google Blog Search

12 di sungai burong - Google Blog Search


Usaha Pelajar UiTM Tanam Semula Pokok <b>...</b> - PKM <b>Sungai Burong</b>

Posted: 15 Sep 2012 09:40 AM PDT

16 09 2012

Sungai Kajang, 15 Sep :    Sekumpulan belajar seramai 200 orang daripada Universiti Teknologi MARA (UiTM) Puncak Alam, hari ini telah turun ke Sungai Kajang bagi menjayakan program penanaman semula pokok bakau yang semakin musnah di Hutan Simpan Banjar Utama Sungai Kajang, sejak beberapa tahun yang lalu.

Melalui program tersebut yang turut mendapat kerjasama daripada Jabatan Pertanian Negeri Saelangor dan Kelab Pencinta Alam sebanyak 1,000 batang pokok bakau telah ditanam oleh pelajar-pelajar tersebut.

Program yang julung-julung kalinya diadakan ini turut disertai ole Pegawai Penyelaras Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Sungai Burong, Ustaz Mohamad Judi Sarjo, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Sungai Kajang, Ustaz Haji Hairon Dahlan. Selain itu turut disertai oleh 30 orang pensyarah universiti berkenaan, 12 orang dari jabatan perhutanan dan kakitangan PKM termasuklah Pegawainya, Abd Malek Abdul Majid dan lain-lain.

Sementara itu, Ustaz Mohamad Judi berkata, program seumpmana ini amatlah dialu-alukan, kerana ia bukan sahaja dapat memelihara alam sekitar yang semakin musnah, ia juga dapat mengekalkan kehijauan muka bumi yang semakin berkurangan.

Ia juga secara tidak langsung dapat mendidik pelajar-pelajar untuk menjaga dan memelihara alam sekitar supaya tidak tercemar. Justeru itu, bagi pihak PKM DUN Sungai Burong amat menyokong penuh usaha yang dilakukan oleh UiTM dengan kerjasama daripada Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan Jabatan Pertanian ini, katanya lagi yang juga Yang Dipertua (YDP) PAS Tanjong Karang

12 di kajang - Google Blog Search

12 di kajang - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Perbandaran <b>Kajang</b> (MPKj) Selangor <b>...</b>

Posted: 10 Sep 2012 12:54 PM PDT

12 di sabak bernam - Google Blog Search

12 di sabak bernam - Google Blog Search


JAWA <b>BERNAM</b>: PENDUDUK <b>SABAK BERNAM</b> AKAN BENAM <b>...</b>

Posted: 28 Aug 2012 08:10 AM PDT


Kemarahan rakyat Selangor khususnya di Sabak Bernam semakin memuncak dengan pembatalan secara tiba-tiba oleh Kerajaan Negeri Selangor ke atas tanah yang telah dibayar premiumnya. Ingatkan jika bertukar kerajaan dapatlah tanah seperti yang pernah dijanjikan sebelum menang, tapi hampassss.....
Penduduk kawasan Sungai Tengar Utara, Sabak Bernam begitu tidak berpuashati dengan tindakan kerajaan negeri melalui Pejabat Daerah dan Tanah Sabak Bernam yang telah membatalkan permohonan lesen sementara ke atas tanah yang pernah mereka pohon sebelum ini.
Setelah hampir 4 tahun memerintah negeri Selangor, bukan sahaja kerajaan pakatan di bawah pimpinan Khalid Gagap tidak menunaikan janji, malah telah membatalkan permohonan mereka dengan sewenang-wenangnya. Memang JANJI TAK PERNAH DITEPATI.
JB tidak menolak jika perkara ini akan turut menyalahkan pentadbiran kerajaan sebelum ini iaitu Barisan Nasional yang telah memberikan harapan kepada penduduk kampung terbabit. 90% pemohon yang memohon tanah tersebut adalah bangsa pribumi dan orang pertama yang meneroka kawasan terbabit tapi malang telah diambil dengan senang oleh kerajaan negeri.
Inikah KERAJAAN KEBAJIKAN yang dilaung-laungkan??

12 di sepang - Google Blog Search

12 di sepang - Google Blog Search


Celebrate bithday Abg Ijat <b>di Sepang</b>.. | izzlorna.com

Posted: 11 Jul 2012 11:11 PM PDT

Memula sekalik…meh kita layanz gambor buah hati Lorna dulu yerr ;p comels Rafael sudah pun setahun…budak tecit nih dah bijak macam2..plg tak leh blah senyuman dia tuh…aduhaiii…cepat sungguh masa berlalu kan..dan gambar atas ni diambil minggu lepas time makan2 besday Abg Ijat aka ayah Rafael nih ;p Happy Birthday bro! smg lebih murahhh rezkiii…bahagia dan sukses dlm kehidupan k :) amiiinnn…

Lokasi kedai makan di area Sepang..nama kedai dah lupe..haha…mintak ampun ;p Menu hari tu tomyam, ikan siakap 3 rasa, udang masak sambal, kailan masin, sotong sayur campur dan air tembikai + ice lemon tea…mmg marvelesss arrr makan situ…syedap2 sumer ye…(gambor makanan tak ada…dah lapor, lupe nk snap..muahaha)…trm ksh pada Abg Ijat & Kak Aida atas jemputan makan2 nih :) sonokkkk dpt jmpa buah hati kesayangan sayer tuh…ehehe…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 di kuala langat - Google Blog Search

12 di kuala langat - Google Blog Search


Biaqpila™: Awas! Pangsapuri hantu <b>di Kuala Langat</b>

Posted: 04 Jul 2012 09:00 PM PDT

(Dr Yunus berucap dalam ceramahnya)

KUALA LANGAT: Mengikut daftar pemilih Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), terdapat sebuah pangsapuri enam tingkat di daerah ini yang didiami sejumlah pengundi.

Tetapi, apabila diperiksa, bangunan tersebut hanya ada empat tingkat sahaja.

Terdapat juga rumah di sekitar daerah ini yang mempunyai sampai 30 pemilih dalam satu rumah, kata ADUN Sijangkang Dr Ahmad Yunus Hairi.

Dr Ahmad Yunus, yang juga Exco Adat Resam Melayu, Belia dan Sukan, mendedahkan bahawa pemantauan daftar pemilih juga mendapati terdapat pertumbuhan pengundi baru yang mendadak di daerah itu sebanyak 17,000 orang.

Kerajaan Negeri telah mengumumkan sedia bekerjasama dengan pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam usaha membersihkan daftar pemilih khususnya di negeri Selangor melalui "Kempen SelangorKU Bersih".

Kerajaan negeri telah memperuntukkan RM5 juta untuk Program Pendemokrasian di bawah Geran Selangorku ini.

Program tersebut adalah satu inisiatif khusus bagi membolehkan semua pihak tanpa mengira parti politik membuat bantahan jika terdapat mana-mana pengundi yang meragukan.

Di kawasan DUN Sijangkang sahaja kata Dr Yunus, terdapat 8,000 pengundi baru, satu fenomena yang mencurigakan.

Pendedahan mengenai pengundi yang meragukan ini dibuat oleh Dr Yunus dan beberapa pemimpin Pas Selangor di ceramah "Awas Pengundi Hantu Di Rumah Anda" di Teluk Panglima Garang di sini semalam.

Turut serta di dalam ceramah tersebut Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abdul Rani Osman.

"Apa yang kita lihat daftar pengundi baru ini boleh dipertikaikan kerana siasatan dibuat kita dapati maklumatnya berbeza," kata Dr Yunus.

Sebelum ini, Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor pernah mendedahkan bahawa terdapat 400,000 ribu pengundi baru di dalam daftar pemilih di Selangor yang mana status mereka mencurigakan.

Ini termasuk berpuluh-puluh pemilih yang didaftar di satu alamat, mereka yang di daftar sebagai pengundi di Selangor tetapi bermastautin di luar negeri dan pengundi pos yang dipindahkan ke dalam Selangor.

Pada 13 Jun beberapa kampung di Ampang membuat laporan polis dengan mendakwa, alamat rumah di kawasan mereka digunakan untuk mendaftar sampai 40 lebih pengundi.

Bagi mengenalpasti dan menjejaki pemilih yang meragukan di Selangor, Kerajaan Negeri telah melancarkan program "Selangorku Bersih".

"Kita jalankan audit ini di setiap DUN bagi mengenal pasti pengundi yang sah di dalam senarai dikeluarkan.

"Kita ingin melihat hak mengundi ini hanya diberikan kepada mereka iaitu rakyat Selangor dan Malaysia untuk menentukan kerajaan dan bukannya orang luar," Dr Yunus berkata di dalam ucapannya.

HD

KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

12 di sijangkang - Google Blog Search

12 di sijangkang - Google Blog Search


Tsunami Politik Sabah dan Konspirasi Air Selangor - Rakyat Marhaen

Posted: 09 Sep 2012 10:23 PM PDT

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

  • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
  • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

  • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
  • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
  • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

  • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

  • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

  • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
  • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.

ads