Rabu, 5 Mac 2014

12 di kuala selangor - Google Blog Search

12 di kuala selangor - Google Blog Search


Senarai Penuh Kawasan Gangguan Bekalan Air <b>di Selangor</b> <b>...</b>

Posted: 24 Feb 2014 04:15 PM PST

Sehingga kenyataan ini dikeluarkan, sejumlah 27,003 pintu rumah di bebeberapa kawasan di Hulu Langat dan Kuala Langat masih mengalami terputus bekalan air kerana Loji Rawatan Air (LRA) Cheras Batu 11 dan LRA Bukit Tampoi masih ditutup semenjak 28 Januari 2014 yang lalu disebabkan pencemaran kandungan ammonia yang tinggi di Sungai Langat. Senarai kawasan yang masih terputus bekalan disebabkan penutupan kedua-dua loji rawatan air tersebut adalah seperti berikut:-

WILAYAH HULU LANGAT

1

Taman Setia, Balakong

10

Taman Sri Indah

2

Desa Karun Mas

11

Taman Impian Ehsan

3

Taman Cheras Jaya

12

Taman Suria

4

Taman Bukit Emas

13

Taman Kasturi

5

Taman Impian Indah

14

Kampung Baru Balakong

6

Taman Sejati

15

Taman Seri Sungai Long

7

Taman Bukit Sungai Long

16

Taman Seri Kenangan

8

Taman Taming Indah

17

Batu 11, Jalan Cheras

9

Kawasan Perindustrian Cheras Jaya

18

Taman Balakong Jaya

JUMLAH PINTU RUMAH: 18,430

WILAYAH KUALA LANGAT

1

Kampung Olak Lempit

11

Taman Sri Dagang

2

Kampung Bukit Changgang

12

Taman Ambar

3

Kampung Labohan Dagang

13

Taman Langat Murni

4

Taman Changgang Jaya

14

Taman Langat Utama

5

Kompleks Perabut  Olak Lempit

15

Taman Murnimas

6

Rtb Bukit Changgang

16

Taman Sri

7

Bandar Seri Ehsan

17

Taman Sri Cheding

8

Bandar Mahkota

18

Sekolah Tamil Sungai Sedu

9

Bandar Sungai Emas

19

Selangor Dredging

10

Taman Arked

JUMLAH PINTU RUMAH: 8,573

Dalam masa yang sama, sejumlah 83,084 pintu rumah di beberapa kawasan di sekitar Hulu Langat, Kuala Langat, Kuala Lumpur dan Petaling Jaya juga mengalami terputus bekalan air dan tekanan rendah sejak kebelakangan ini disebabkan pertambahan permintaan air yang mendadak ekoran dari cuaca panas kering dan ketiadaan hujan yang berlarutan. Senarai kawasan yang terlibat dengan gangguan bekalan air ini adalah seperti berikut:-

WILAYAH HULU LANGAT

1

Bandar Tun Hussien Onn

2

Saujana Impian

JUMLAH PINTU RUMAH: 8,378

WILAYAH KUALA LANGAT

1

Batu 7 ijangkang

8

Taman Permai Sijangkang

2

Batu 8 Sijangkang

9

Taman Sijangkang Indah

3

Batu 9 Sijangkang

10

Taman Medan Indah

4

Batu 9 Kg Medan

11

Taman Perwira

5

Batu 9 Kebun Bharu

12

Taman Sijangkang Jaya

6

Taman Desa Sijangkang

13

Taman Seri Medan

7

Taman Rivera Perdana

JUMLAH PINTU RUMAH: 7,351

WILAYAH KUALA LUMPUR

1

Angsana Hilir

34

Taman Tayton View

2

Ampang Hilir

35

Taman Connaught

3

Taman Pertama

36

Pandan Prima

4

Taman Bukit Pandan

37

Taman Tenaga

5

Kg Pandan Luar

38

Taman Ikan Emas

6

Kg Pandan Dalam

39

Sebahagian Bandar Tun Razak:

7

Taman Koperasi Polis

8

Taman Desa Baiduri

 • Jln Tenteram
 • Jln Yaakob Latif

9

Bandar Damai Perdana

40

Taman Midah

10

Taman Damai Perdana

41

Taman Desa Aman

11

Taman Desa Cahaya

42

Taman Rajawali

12

Taman Sri Bahagia

43

Taman Cheras Makmur

13

Taman Bukit Anggerik

44

Kg. Cheras Baru,  Bukit A & B

14

Taman SPPK Bkt Cheras

45

Sebahagian Kawasan Damansara:

15

Taman Orkid Desa

16

Taman Segar

17

Taman Billion

18

Taman Supreme

 • Jalan Setiamurni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 & 12

19

Taman Cheras

20

Taman Cheras Utama

21

Taman Cheras Hartamas

22

Taman Bkt Segar Jaya

23

Bandar Baru Segar Utama

24

Taman Damai Indah

25

Taman Minang Ria

26

Taman Bukit Angsana

27

Taman Suria Jaya

28

Taman Len Seng

29

Taman Desa Cheras

30

Taman Alam Damai

31

Taman Maluri

32

Taman Bukit Segar

33

Taman Bukit Segar Masera

JUMLAH PINTU RUMAH: 55,826

WILAYAH HULU PETALING

1

Puchong Jaya

4

Kawasan Perindustrian Bandar Puchong

2

Pusat Bandar Puchong

5

Taman Bukit Kuchai

3

Taman Wawasan

JUMLAH PINTU RUMAH: 11,529


Pihak SYABAS ingin memaklumkan bahawa sekiranya keadaan ini berlaku secara berterusan, adalah dijangkakan lebih ramai pengguna akan mengalami terputus bekalan air. Dalam menghadapi keadaan ini, pihak SYABAS telah mengaktifkan pelan tindakan kecemasan kepada seluruh kakitangan SYABAS bagi memantau dan mengurus penghantaran bantuan air kecemasan menggunakan lori-lori tangki dan tangki statik untuk meringankan kesan yang dialami oleh pengguna terlibat. Walaubagaimanapun kemampuan bekalan air kecemasan ini amat terhad dan tidak mampu memenuhi kesemua permintaan pengguna yang terlibat dalam masa yang ditetapkan dan diinginkan oleh pengguna.

Sehubungan itu, para pengguna yang terputus bekalan air yang mengambil air dari lori-lori tangki air dan tangki statik SYABAS diminta untuk berjimat cermat bagi membolehkan lebih ramai pengguna yang terlibat mendapat bantuan air kecemasan ini. Sementara itu, para pengguna khususnya di kawasan yang tidak terlibat dengan gangguan disarankan agar tidak melakukan pembaziran air kerana sebarang penjimatan boleh disalurkan ke kawasan-kawasan yang terlibat secara langsung dengan gangguan. Dalam masa yang sama, pihak SYABAS juga akan terus memaklumkan sebarang perkembangan terkini dari semasa ke semasa.

Pihak SYABAS amat mengharapkan agar para pengguna semua memahami keadaan ini dan bagi mereka yang yang memerlukan bantuan boleh menghubungi talian bebas tol PUSPEL SYABAS di talian 1-800-88-5252 atau menghubungi Pusat Khidmat Setempat (PKS) SYABAS yang turut dibuka di kawasan mereka.

Walau bagaimanapun, sekiranya aduan serentak berlaku dengan jumlah yang sangat tinggi, ianya akan melampaui kapasiti perkhidmatan di PUSPEL menyebabkan panggilan pengguna tidak dapat menembusi talian PUSPEL atau terpaksa menunggu dengan lebih lama. Pihak SYABAS berharap para pengguna memahami situasi ini.

- tamat -

PRISCILLA ALFRED
Penolong Pengurus Besar,
Jabatan Komunikasi Korporat & Hal Ehwal Awam

** Sementara itu, pihak SYABAS ingin menyarankan orang ramai yang yang mempunyai sebarang maklumat berkenaan kejadian paip pecah atau bocor agar terus menghubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan SYABAS, iaitu PUSPEL di talian bebas tol 1-800-88-5252 atau melalui SMS, dengan menaip PUSPEL <jarak><aduan atau pertanyaan> dan hantar ke 39222 supaya tindakan segera diambil oleh SYABAS. Para pengguna juga boleh membuat laporan kepada SYABAS menerusi laman web twitter dan facebook dengan mendaftar di laman web berkenaan.

***Kongsikan informasi ini dengan menekan butang Like & Share

kerajaan <b>selangor</b> bakal bina sebuah pusat latihan - Omak Kau!!!!

Posted: 18 Feb 2014 06:38 AM PST

Dr Ahmad Yunus Hairi Exco Kerajaan Negeri Selangor merangkap Pengerusi Adat Istiadat Melayu, Belia dan Sukan yang juga ADUN Sijangkang, bersama-sama dengan ADUN Kota Anggerik YB Yaakob Sapari hari ini telah melakukan  lawatan sambil meninjau sebuah jeti terbiar dan terbengkalai sebelum tahun 2008 lagi yang terletak di Kuala Selangor kini telah dikenal pasti untuk dijadikan pusat latihan kenu kerana terdapatnya sebuah muara di sungai berkenaan yang amat sesuai untuk sukan kenu.

YB Dr Ahmad Yunus Hairi bersetuju agar jeti berkenaan di naik taraf agar ianya dapat dijadikan Pusat Kenu untuk memberi peluang kepada anak-anak muda, para belia, pelajar-pelajar sekolah dan para mahasiswa/i universiti untuk menjalani latihan.

YB Yaakob Sapari juga merupakan Presiden Persatuan Kenu Selangor berkata " dengan adanya pusat latihan kenu ini nanti, maka menjadi hasrat dan impiannya mau melihat lahirnya para atlit sukan kenu yang berwibawa untuk diketengahkan diperingkat kebangsaan dan antarabangsa" ...

Selain dari itu Selangor mensasarkan sekurang-kurangnya 5 pingat emas untuk sukan kenu pada SUKMA akan datang kata beliau lagi.
12 di salak tinggi - Google Blog Search

12 di salak tinggi - Google Blog Search


ALLYSIA @ TIARA HEIGHTS, <b>SALAK TINGGI</b> : Kediaman Eksklusif <b>...</b>

Posted: 24 Feb 2014 04:00 AM PST

Siapa yang tidak mengimpikan rumah yang dikelilingi kehijauan pohon dan ditemani kicauan burung setiap pagi.

Siapa yang tidak menginginkan bunyi cengkerik yang mengiringi keheningan malam mereka.

Namun, dalam keadaan persekitaran hutan batu yang dipenuhi asap dan debu, perumahan ideal tersebut hanya sekadar sebuah angan dan mimpi sahaja.

Walaubagaimanapun baru-baru ini keprihatinan pemaju, Seri Pajam Development terhadap keinginan pemilikan bersuasana di atas telah membawa kepada terbinanya projek perumahan berkembar 2 tingkat yang dikenali dengan nama Allysia@ Tiara Heights, Salak Tinggi. Bukan setakat perumahan berkembar 2 tingkat, sebaliknya Tiara Heights turut mengandungi projek-projek perumahan seperti, banglo dan teres 2 tingkat dengan jumlah unit yang menghampiri angka 300. Justeru, projek Tiara Heights ini bolehlah disifatkan sebagai projek perumahan elit (high end) berkepadatan sederhana yang amat sesuai bagi mereka yang inginkan ketenangan dan kehidupan yang lebih 'santai'.

Tiara Heights

Ya, buat anda yang tertanya-tanya tentang projek eksklusif ini, di bawah ini disertakan sedikit butiran mengenainya :

Projek perumahan eksklusif ini bakal beralamatkan Salak Tinggi, salah satu kawasan yang terletak di penghujung 'Laluan Naga', yang sering diperkatakan oleh para pelabur hartanah akhir-akhir ini. Salak Tinggi sepertimana yang kita ketahui, turut menjadi dambaan para pelabur kerana kedudukannya yang strategik di mana ianya merupakan antara kawasan yang paling hampir dengan hub penerbangan negara, Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Justeru, dari segi letak duduknya projek ini, pastinya nilai hartanahnya mampu meningkat tidak lama lagi.

Rumah berkembar 2 tingkat berkeluasan 40' X 84' bercirikan rekabentuk moden pastinya mampu menarik mereka yang berkeluarga untuk membina komuniti sempurna. 5 bilik yang setiap biliknya dilengkapi bilik air berjubin penuh pastinya sesuai untuk mereka yang mementingkan keselesaan. Selain daripada itu, siling tinggi di dalam rumah pastinya menjadikan sistem pengudaraan berada pada tahap terbaik bagi mengelakkan penghuninya kepanasan. Tidak cukup dengan itu, siling tersebut juga bakal dihiasi dengan lepaan siling (plaster ceiling) berdekorasi terkini bagi menambahkan lagi seri rumah yang dimiliki. Tidak dilupakan juga, '3-phase wiring' dan 'underground cabling' bakal melengkapi exclusivity rumah ini.

Dek kerna lokasinya yang berdekatan dengan KLIA, terdapat beberapa lebuhraya yang menjadi penghubung kepada projek perumahan eksklusif Allysia ini, antaranya :

 1. Maju Expressway – 10km
 2. North South Highway (Nilai Interchange) – 6 km

Selain daripada itu, projek perumahan Allysia ini turut dihubungkan melalui laluan rel di mana terdapat stesen-stesen seperti ERL Salak Tinggi dan KTM Komuter Nilai yang berjajaran 6 – 12 km dari perumahan eksklusif tersebut. Ini turut mampu meninggikan lagi nilai hartanah di kawasan ini dalam jangka masa terdekat.

Apa gunanya projek perumahan seeksklusif Allysia, sekiranya kawasan sekitarnya tidak dilengkapi dengan persekitaran dan kemudahan infra yang mengagumkan. Justeru, projek perumahan Allysia ini dihadirkan dengan pelbagai tarikan di sekelilingnya antaranya, barisan pusat pendidikan/pengajian tinggi seperti INTI International University, Manipal University dan Universiti Sains & Islam Malaysia (USIM) dengan jarak yang kurang dari 10 km bakal menghadirkan komuniti intelek di sekelilingnya, ditambah pula dengan Nilai Spring Golf Club yang terletak kurang dari 4 km dari lokasi perumahan ini pastinya mampu menarik golongan eksekutif untuk mendiaminya.

Pada harga serendah RM894,938 untuk tanah berkeluasan 6,446 kaki persegi dan ditambah pula dengan status 'Pegangan Bebas', ianya dilihat satu perumahan yang menarik untuk dimiliki. Namun, sepertimana yang sering saya utarakan di dalam siri seminar hartanah saya sebelum ini, kemampuan dan penilaian dari segenap aspek perlu diberi perhatian sebelum deposit/downpayment bertukar tangan.

Ketika melawat ke tapak projek ini tempohari, aku turut dibawa ke salah satu projek banglo hampir siap yang turut dibangunkan bersekali dengan projek rumah berkembar 1 1/2 tingkat di Tiara Heights ini dan ternyata pemandangan yang aku lihat 'teramat' menggiurkan nafsu beli aku.

Pada harga serendah RM1,231,000 dengan keluasan tanah dan binaan sebanyak 6,788 dan 3,064 kaki persegi, banglo secantik dan seluas ini mampu anda miliki. Sayangnya, kekosongan terkini yang dimaklumkan oleh pemaju hanyalah berbaki 3 unit sahaja. Ternyata dengan susun atur ruang, desain terkini dan pakej harga yang ditawarkan aku yakin kedua-dua projek Seri Pajam ini mampu menjadi produk 'terlajak laris' (telah terbukti dengan baki sebanyak 3 unit sahaja lagi), sepertimana yang telah dibuktikan oleh projek banglo fasa sebelumnya. Bagi anda yang agak sangsi dengan kata-kata aku ini, mungkin gambar-gambar berikut menjadi buktinya :

Rumah

Laman

Halaman luas yang sesuai untuk mereka yang ingin beriadah

Ruang Tamu

Ruang tamu yang mampu mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan

Bilik Tidur 4

Bilik Tidur

Bilik Tidur 3

Bilik Tidur 2

4 dari 5 bilik tidur yang memenuhi ruang dalaman banglo ini

Dapur

Dapur kering gaya urban

Bilik Air

Bilik air yang menenangkan

Balkoni

Dari kacamata 'balkoni'

AE : Khabarnya, 'kos' penyediaan Perjanjian Jual Beli (S&P) dan Memorandum of Transfer (MOT) yang pastinya tinggi bagi projek-projek, bakal ditanggung oleh pihak pemaju. Untung beb!!


<b>Bandar Baru Salak Tinggi</b> • View topic - Ceramah Ust Don di Salak <b>...</b>

Posted: 25 Dec 2012 12:00 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Salam, Insyallah 2/2/2013..Ust Don akan datang ceramah di sebuah padang di Salak Tinggi- -jemput datang-bawak duit lebih... :) Tunggu makluman seterusnya-dalam proses minta kebenaran JAIS, POLIS dll.

12 di batu caves - Google Blog Search

12 di batu caves - Google Blog Search


Projek Iqra&#39; | Kelas Rakyat <b>Di</b> Baitul Ehsan <b>Batu Caves</b> – Minggu 18

Posted: 19 Feb 2014 03:54 AM PST

TERIMA KASIH SUKARELAWAN MINGGU INI:

 • Nur Afiqah Lope Abdul Rashid
 • Siti Amera Aminuddin
 • Maliq Fariz Mutalib
 • Abdul Wahab Anwar Tajuddin
 • Muhammad Ashraf Shaharudin
 • Muhammad Adzrall Adznan Mohd Ayub
 • Siti Sarah Md Zahari
 • Siti Salim
 • Mohd Khairol Ghani
 • Wan Akmal Othman
 • Nur Syifa Mohd Hamzah
 • Dalila Amir
 • Mohd Fikri Razali
 • Nur Hazwani Md Mazlan
 • Nur Fazera Hasim
 • Nuruhu-Ril Yusof
 • Nur Sabrina Nayan
 • Syahirah Mahyat
 • Faizul Zuraimi

KOORDINATOR:

 • Amir Haziq
 • Mohammad Fahmi Ahmad Kashfi

Jom tonton video yang dirakam semasa Kelas Rakyat berlangsung

Ini pula video semasa bermain permainan Guess The Occupation

Ingin sertai sebagai sukarelawan di Kelas Rakyat? Email ke info@projekiqra.com

12 di sepang - Google Blog Search

12 di sepang - Google Blog Search


Jadual Pengagihan Air <b>Di</b> Kawasan Hulu Langat, Kuala Langat Dan <b>...</b>

Posted: 26 Feb 2014 05:55 AM PST

Jadual Pengagihan Air Di Kawasan Hulu Langat, Kuala Langat Dan Sepang. Susulan daripada keadaan bekalan air yang terputus disebabkan penutupan LRA Cheras Batu 11 dan LRA Bukit Tampoi kerana pencemaran ammonia di dalam Sungai Langat sejak 28 Januari 2014 yang lalu, Kerajaan Negeri Selangor telah membuat keputusan dan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) telah meluluskan Pelan Pengagihan Air Berjadual dilaksanakan di beberapa kawasan di Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang. Pihak SPAN akan menyelaras dalam pengurusan dan perlaksanaan Pelan Pengagihan Air Berjadual tersebut dengan sumber-sumber daripada Kerajaan Negeri Selangor, Kerajaan Persekutuan dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS).

Tempoh Perlaksanaan Pelan Pengagihan Air Berjadual

Bermula pada 27 Februari 2014 (Khamis) hingga 31 Mac 2014 (Isnin).
Tempoh ini tertakluk kepada pindaan dari masa ke semasa oleh Kerajaan Negeri

Zon Wilayah Kuala Langat dan Sepang

Jadual Pengagihan Air Di Kawasan Hulu Langat, Kuala Langat Dan Sepang
Untuk maklumat dan keterangan yang lebih lanjut, boleh dapatkannya di pautan INI

(VIDEO) Rossi, Pedrosa sama laju <b>di Sepang</b> | TV Sukan

Posted: 01 Mar 2014 11:07 AM PST

Kuala Lumpur: Valentino Rossi yang mewakili Yamaha Factory Racing dan Dani Pedrosa (Repsol Honda) menamatkan ujian MotoGP di Sepang dengan catatan masa sepusingan yang sama 159.999 ketika persiapan untuk musim 2014 di Malaysia berterusan.

Dalam pada itu, selepas tamat ujian semalam, Ducati Team mengesahkan keputusan mereka untuk menyertai kelas terbuka pada 2014, sekali gus bermakna mereka akan menggunakan perisian elektronik standard dan akan mendapat manfaat daripada peruntukan enjin yang dibenarkan menerusi peraturan baru.

Bagaimanapun catatan Rossi dan Pedrosa semalam 0.466s lebih perlahan daripada masa dicatatkan juara dunia Marc Marquez sebelum ini.

Dia tidak mengambil ujian semalam kerana cedera.

The Doctor menunjukkan kelajuannya sekali lagi semalam ketika bersedia untuk bersaing dalam kempen kelas perdana itu buat kali ke-15 apabila melakar masa terpantas pada pusingan ke-13, meskipun terpaksa berhempas pulas dengan tayar 2014 seperti mana dialami pasukan Yamaha.

Penunggang terpantas kelmarin, Dani Pedrosa turut mempamerkan kehebatan dengan catatan paling laju hadir pada pusingan ke-47 daripada 50 ketika suhu di trek mula menurun sedikit daripada kemuncak 64 darjah Celsius pada jam 4 petang.

Pedrosa melakukan simulasi mengagumkan 19 pusingan di sebelah petang dengan setiap pusingan di bawah 202.000s.

Catatan terbaiknya 2'00.985 hadir pada pusingan ke-15.

Bagaimanapun kekecewaan Jorge Lorenzo yang berada di tempat ketujuh berterusan apabila 0.75s lebih perlahan daripada ujian sebelum ini.

– ketika keadaan trek lebih baik dan penunggang masih mempunyai akses kepada tayar tahun lalu.

Ducati GP14 menunjukkan tanda-tanda kebangkitan dengan Andrea Dovizioso menamatkan ujian itu 0.068s di tempat ketiga, dengan catatan 0.3s lebih baik daripada di Sepang.

Berikutan data yang dia dan rakan sepasukan Ducati kumpul, pasukan Itali itu membuat keputusan untuk bersaing dalam kelas terbuka musim ini.

Via: Rossi, Pedrosa sama laju di Sepang

12 di kelana jaya - Google Blog Search

12 di kelana jaya - Google Blog Search


Sulaman Lace Heaven: Fogging <b>di Kelana Jaya</b> cegah DENGGI

Posted: 11 Feb 2014 03:01 AM PST

Assalam semua dan selamat petang.
Sedang syok minum ayaq hangat, tetiba dengar bising-bising diluar.
Ohh rupanya staff dari Jabatan Kesihatan sedang melakukan FOGGING.
(Sudah hampIr 3 minggu cuaca panas terik. Hujan pun dah lama tak turun.
Jom kita pakat solat hajat moga dikurniakan hujan rahmat dariNYA)
Waktu Maghrib memang waktu Nyamuk keluar berjogging, so kurangkan aktiviti dikala senja ye.
Mari lah kita berwaspada dan mencegah daripada dijangkiti penyakit demam denggi yang sangat digeruni.'Fogging' iaitu semburan asap macam kita sembur ridsect tu tapi semburan fogging pula dilakukan apabila sesebuah lokaliti itu terdapat kes demam denggi.
Tujuan semburan fogging dilakukan adalah untuk memutuskan rangkaian penyakit  demam denggi dengan membunuh nyamuk – nyamuk dewasa yang mungkin terdapat virus denggi didalam badannya.
 (Semburan fogging juga dilakukan ditempat yang tiada kes sekiranya kepadatan nyamuk dikawasan tersebut sangat tinggi.)
Tempat nyamuk aedes membiak pula ialah:· Dalam kolah bilik mandi.
· Dalam tempayan.
· Pada pengalas pasu bunga.
· Di dalam tangki septik.
· Peti sejuk yang menempatkan bekas tadahan air.
· Di dalam tayar buruk.
· Tong atau deram berisi air.
· Di dalam tempurung, buluh, botol dan apa-apa yang boleh menyimpan air.
· Di dalam tempurung kelapa yang terbelah.
· Di atas genting rumah.
· Di dalam buluh yang terbelah.

Cara mengelakkan demam denggi:
1. Hapuskan nyamuk aedes dewasa. Gunakan racun penyembur serangga di rumah.
2. Semburan kabus (fogging) untuk semburan kabus yang berkesan. Orang ramai perlu memberi kerjasama dan membenarkan petugas menyembur kabus di dalam rumah.
3. Masukkan ubat pembunuh jentik-jentik seperti Abate ke dalam semua bekas menyimpan air tiga bulan sekali. (satu sudu = 10 gram untuk 20 gelen air) 
4. Tutup semua bekas menyimpan air dengan rapat untuk mencegah nyamuk daripada bertelur.
5. Salin air dalam tempayan, jambangan bunga dan kolah mandi setiap minggu dan cuci serta berus sehingga bersih sebelum mengisi air yang baru.
6. Buang air dari piring alas pasu dari masa ke semasa dan berus piring itu hingga bersih untuk memusnahkan telur nyamuk.
7. Tanam semula semua benda atau bekas yang boleh menakung air hujan seperti botol, tin kosong, tempurung kelapa, kulit buah koko dan lain-lain.
8. Bersihkan saluran air hujan (saluran bumbung).
9. Pastikan tayar-tayar buruk atau tak terpakai tidak menakung air.

12 di kuala langat - Google Blog Search

12 di kuala langat - Google Blog Search


Jadual Pengagihan Air <b>Di</b> Kawasan Hulu Langat, <b>Kuala Langat</b> Dan <b>...</b>

Posted: 26 Feb 2014 05:55 AM PST

Jadual Pengagihan Air Di Kawasan Hulu Langat, Kuala Langat Dan Sepang. Susulan daripada keadaan bekalan air yang terputus disebabkan penutupan LRA Cheras Batu 11 dan LRA Bukit Tampoi kerana pencemaran ammonia di dalam Sungai Langat sejak 28 Januari 2014 yang lalu, Kerajaan Negeri Selangor telah membuat keputusan dan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) telah meluluskan Pelan Pengagihan Air Berjadual dilaksanakan di beberapa kawasan di Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang. Pihak SPAN akan menyelaras dalam pengurusan dan perlaksanaan Pelan Pengagihan Air Berjadual tersebut dengan sumber-sumber daripada Kerajaan Negeri Selangor, Kerajaan Persekutuan dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS).

Tempoh Perlaksanaan Pelan Pengagihan Air Berjadual

Bermula pada 27 Februari 2014 (Khamis) hingga 31 Mac 2014 (Isnin).
Tempoh ini tertakluk kepada pindaan dari masa ke semasa oleh Kerajaan Negeri

Zon Wilayah Kuala Langat dan Sepang

Jadual Pengagihan Air Di Kawasan Hulu Langat, Kuala Langat Dan Sepang
Untuk maklumat dan keterangan yang lebih lanjut, boleh dapatkannya di pautan INI

12 di petaling jaya - Google Blog Search

12 di petaling jaya - Google Blog Search


Goku Raku Ramen + Cake Sense @ Paradigm Mall, <b>Kelana Jaya</b>

Posted: 05 Mar 2014 12:48 AM PST

Last week, we were at Paradigm Mall for a spot of shopping. Lunchtime soon arrived and after weighing our options, we settled for Goku Raku Ramen, since Baby C loves eating ramen (and the eggs!).
We have dined before in Goku Raku Ramen's Midvalley outlet a few times, and enjoyed it. Happy that the quality and standards in the Paradigm Mall outlet is also good. We both ordered the their signature, Original Ultimate Tonkotsu (RM24.90 for large).

The ramen was topped with homemade char siew, bean sprout, spring onion, bamboo shoot, seaweed and lava egg. The char siew has greatly improved since the last time we had it and the broth which has been simmered for 17 to 30 hours is rich, creamy and so good.We drank it to the last drop.  The ramen is made fresh daily with their ramen-making machine The egg is also very good... I could have eaten another 2 easily.

Noodles have a great texture too
Perfect lava eggs. Everyone gets an egg (RM2.50) each... too good to share!

Price: Total bill RM65. 20% discount if paying with Maybank or American Express credit cards. 
Location: Goku Raku Ramen,Lot 2F-26 & 27, Level 2 , Paradigm Mall, No.1 Jalan SS7/26A, Kelana Jaya, 47301 Petaling Jaya, Selangor. (near Daiso/Teh Tarik Place)
More shopping, sand art, and 3 hours later, we were ready for dessert. Sadly, Delectable Treats shop is no longer around, so we decided to try out Cake Sense. Baby C had her eye on the Oreo Cheese Cube (RM7) while I ordered the Belgian Choc Cube (RM7). You can also add on coffee/tea for an extra RM5 when ordering any cube cakes, so we went for a cappuccino and tea. They use good quality Lavazza coffee and Dilmah tea here.

The stand-out cake for me was the Oreo Cheese cube, rich and smooth. The Belgian Choc cube was pretty good too - intense, chocolatey flavour.

Hubby also ordered a Lamington (RM3.50), a square of sponge cake coated with chocolate and dessicated coconut and Choc Velvet (RM3), which was a mini chocolate roll which we thought tasted somewhat like a cake-version of Nama chocolate.

Location: Cake Sense, Lot LG-30, Paradigm Mall, No.1 Jalan SS7/26A, Kelana Jaya, 47301 Petaling Jaya, Selangor. (near Tesco)

Tel: 03-7887 0189

GPS Coordinates: 3.105378, 101.594757

If you enjoyed reading my posts, LIKE me on Facebook! You can also follow me on Instagram (@babysumo) for more photo updates. Thanks :)

ads