Sabtu, 6 Oktober 2012

12 di semenyih - Google Blog Search

12 di semenyih - Google Blog Search


Projek Jalan Raya Umno-BN Menyusahkan Peniaga <b>di Semenyih</b>

Posted: 04 Sep 2012 01:15 AM PDT

SEMENYIH, 3 SEPT: Projek penurapan jalanraya Kerajaan Umno-BN di sebuah kampung di sini menyusahkan penduduk apabila kedai mereka sering dimasuki air setiap kali ia hujan.

Peniaga dan pemilik kedai Kampung Sungai Jai, Beranang, mendakwa mereka terpaksa membersihkan kedai daripada air yang mengalir masuk daripada jalan tersebut yang berhadapan premis mereka.

Projek menaiktaraf laluan alternatif bagi Kuala Lumpur – Seremban itu didakwa diuruskan pejabat DUN Semenyih bersama Jabatan Kerja Raya (JKR) Persekutuan.

MP Hulu Langat, Dr. Che Rosli Che Mat berkata, banjir ini disebabkan keadaan jalan baru ini terlalu tinggi serta ketiadaan longkang bagi mengalirkan air daripada masuk ke kedai-kedai berhampiran.

"Jalan ini diturap setinggi hampir enam inci tetapi longkang yang sepatutnya penting bagi mengalirkan air terutama ketika hujan tidak dibina," katanya ketika meninjau keadaan jalan di sini hari ini.

Tambahnya, penduduk di kawasan Beranang menghargai jalan yang diturap serta lampu isyarat baru namun biarlah ia dalam keadaan sempurna tanpa menyusahkan mana-mana pihak.

Seorang peniaga kedai gambar, Wan Mohd Zambri Wan Husin, mengadu kedainya sering dimasuki air sejak jalan ini siap diturap bulan lalu dan ianya menyusahkan urusan perniagaannya.

"Apabila datang musim hujan, saya terpaksa membersihkan kedai setiap hari kerana dimasuki air dan ianya benar-benar merumitkan saya," katanya ketika ditemui.

Bagi peniaga kedai gunting rambut Sivarajan Muniandy, JKR sudah berjanji akan membina longkang di depan kedai-tersebut.

"Jurutera JKR ada berjumpa saya dan mereka berjanji untuk membina longkang bagi mengatasi masalah banjir tetapi tiada apa-apa perkembangan sampai sekarang," katanya.

Sementara itu, Dr. Che Rosli berkata, beliau akan mengadakan perbincangan lanjut dengan JKR untuk melihat pelan projek seterusnya mengatasi masalah ini.

Turut hadir ketika tinjauan dilakukan adalah Ketua Kampung Sungai Jai, Beranang, Mat Asnawi Mat Daud dan Penyelaras DUN Semenyih, Nor Azlan Mohamad.

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


Kejohanan Bowling anjuran DUN <b>Bukit Lanjan</b> - R Sivarasa

Posted: 29 Sep 2012 09:00 PM PDT


12 di tanjung karang - Google Blog Search

12 di tanjung karang - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: Noh, mee udang dan <b>Tanjung Karang</b>

Posted: 02 Oct 2012 09:24 AM PDT

(Mee udang banjir di Tanjung Karang hasil dari kolam udang Noh?)

Jika dahulu, mee udang banjir begitu popular di Kuala Sepetang, Taiping, Perak. Teringat ketika pilihan raya kecil Bukit Gantang, rata-rata yang menyertai kempen di sana tidak akan melepaskan peluang untuk singgah menjamu mee udang banjir.

Pada waktu itu juga, peniaga-peniaga di sekitar Bukit Gantang sudah tidak cukup kaki dan tangan melayani kehendak pelanggan yang datang dari seluruh pelusuk negara.

Namun kini, warung-warung mee udang banjir sudah mula terbina bagaikan cendawan tumbuh di Kuala Selangor, Tanjong Karang menghala Sungai Besar, berbagai warung mee udang kelihatan yang menanti kunjungan pelanggan.

Tatkala melihat warung-warung tersebut, terus terimbas di fikiran, adakah warung mee udang yang mula rancak di sekitar Tanjung Karang ini mempunyai kaitan dengan wakil rakyatnya?

Biarpun kedengaran agak lucu, namun ianya tidak ditolak mentah-mentah bagi sesiapa yang mengetahui kaitan kolam udang dengan wakil rakyatnya, Datuk Seri Noh Omar.

Sekadar untuk bercerita santai berkenaan politik semasa di Tanjung Karang, sudah tentu kaitan kolam udang dengan warung mee udang banjir yang tumbuh melata tidak boleh dipandang sepi.

Berkesempatan menemui Naib Yang Dipertua PAS Tanjung Karang, Misran Serman (gambar), kaitan warung mee udang dengan kolam udang milik Noh Omar itu, katanya sudah pasti menjadi bualan.

"Memang lucu, tapi kalau difikir-fikirkan, mungkin juga ada kaitannya.  Mudah dapat udang agaknya," kata beliau, turut ketawa kecil ketika menyuap mee udang yang dipesan.

Noh, yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani dikatakan memiliki tanah seluas 30 ekar yang disewakan kepada syarikat Pristine Agrofood Sdn. Bhd. pada tahun 1995.

Tanah itu, yang pada mulanya dikatakan berstatus tanah komersial, dan kemudiannya ditukar kepada tanah pertanian pada 2011 bagi tujuan projek penternakan udang.

Dalam siri pendedahan Adun Sekinchan, Ng Suee Lim, berkenaan kolam udang tersebut, secara jelasnya membuktikan wujud 'conflict of interest' memandangkan Noh sendiri merupakan menteri yang bertanggungjawab terhadap urusan pertanian.

Lebih-lebih lagi, apabila pejabat tanah sendiri memaklumkan bahawa kelulusan tanah itu dikeluarkan pada 13 Jun 1995, iaitu dua bulan selepas beliau menjadi ahli parlimen kawasan terbabit.

Menurut Misran, isu kolam udang dan Noh ini merupakan satu isu yang benar-benar menyinggung hati penduduk di sekitar kawasan tersebut.

"Kawasan itu tidak boleh diterokai kerana ia tanah simpanan hutan kayu bakau yang dijadikan sebagai penampan dari berlakunya hakisan pantai.

"Sebelum ini apabila penduduk kampung membuat penerokaan hutan akan ditangkap oleh Jabatan Hutan. Dalam jarak 100 meter daripada pantai tidak boleh dilakukan aktiviti pertanian dan ini menyalahi akta alam sekitar," tegas beliau.

Sayangnya, kata beliau di saat rakyat diminta menghentikan aktiviti mereka, ada pihak lain yang secara senyap-senyap memohon tanah terbabit dan diluluskan.

Noh dikatakan membeli tanah itu dengan hanya membayar RM100,000 berbanding harga asal kira-kira RM3 juta pada ketika itu.

Di sebalik siri-siri pendedahan yang dilakukan Ng dan Misran, kedua-duanya menerima notis saman daripada Noh, meminta agar menarik semula kenyataan yang mengaitkan menteri itu dengan kolam udang tersebut.

Namun, bagi Misran, Noh tidak berani berhadapan dengan isu tersebut memandangkan satu persatu bukti berupa dokumen rasmi telah dibongkarkan.

"Jika dia (Noh) ingin membawa isu ini ke mahkamah, kita tidak bimbang.  Kita ada bukti yang cukup kukuh untuk mendedahkan lebih banyak mengenai isu ini di mahkamah," sahut Misran menutup perbualan petang itu di warung mee udang banjir.

12 di jenjarom - Google Blog Search

12 di jenjarom - Google Blog Search


Tanah lot <b>di</b> Kg <b>jenjarom</b> - Klang, Land - Sheryna.com.my - 167406

Posted: 28 Mar 2011 04:56 PM PDT

Malaysia » Selangor » Klang » Property » Land > Agricultural Land » Tanah lot di Kg jenjarom

PRIVATE AD

Property type: Land For Sale

Price: RM 55,000

Land type: Agricultural Land

Title type: Malay Reserved Land

Size: 1 acres

Local area: Jenjarom

TANAH LOT DI KG JENJAROM, JENJAROM, SELANGOR UNTUK DIJUAL

UKURAN = 60 KAKI X 90 KAKI
HARGA JUAL = RM55, 000 (BOLEH RUNDING)
ADA 5 LOT LAGI.
HUBUNGI : 014-2397872 PUAN ZILA

 
Puan Zila
Selangor
Tuesday, 29 March 2011, 7:56
167406
0176049241

Reply to this Ad


REMEMBER:
- Deal locally and meet in-person with buyer/seller (in a public place and take a friend with you).
- Never pay with Western Union or Moneygram.
- Don't accept cashier checks or money orders.
- Sheryna.com.my is NOT involved in any transaction (payment services, shipping, guarantee transactions, etc), does NOT offer "buyer protection" and does NOT offer "seller certification".

Sheryna.com.my does not accept any responsibility for the above classified. The advertiser bear all the responsibility. For any problems, please use Report abuse button!

12 di klang - Google Blog Search

12 di klang - Google Blog Search


Khalid Samad: Banjir <b>di</b> Padang Jawa <b>Klang</b>

Posted: 27 Aug 2012 07:51 PM PDT

Kami sekeluarga kembali ke rumah selepas makan tengah hari di rumah bapa saudara saya, Dato Zaidan pada petang hari raya kedua. Tiba di rumah jam sudah pukul 3 lebih. Bergegas menunaikan solat dan saya pun mengambil peluang untuk berehat seketika. Tiba-tiba pada jam 5 petang saya menerima sms dari ketua kampung Padang Jawa Klang. Beliau mengucapkan Selamat Hari Raya dan memaklumkan bahawa "Kawasan Sungai Rasa, Taman Keris dan Karupiah banjir kilat serius".

Setelah meminta PA saya yang sedang bercuti di Perak untuk menghubungi bilik gerakan MBSA, saya pun bertolak ke Padang Jawa. Saya difahamkan bahawa MBSA telahpun sedia maklum tetapi banjir berlaku di banyak tempat. Pada masa yang sama kakitangan hanya ada 10 orang. Yang lain bercuti. Saya berhubung dengan bilik gerakan dan diberitahu hanya 2 orang sahaja yang berada di kawasan Padang Jawa Klang.

Saya singgah di Taman Keris dan melihat bagaimana paras air telahpun melimpahi tebing Sungai. Beberapa rumah dimasuki air dan penduduk sibuk menimba air. Mereka menegur saya, sempat mengucapkan Selamat Hari Raya lagi sambil berusaha membersihkan kawasan rumah mereka. Ada yang memberitahu bahawa ada ular yang telah hampir masuk ke rumah mereka apabila mula banjir!Seterusnya saya telah ke Taman Karupiah dan di situ hampir semua rumah dimasuki air. Penduduk sibuk menimba air keluar rumah. Ada yang mengadu peti ais rosak, permaidani rosak dan barang makanan pun turut rosak kerana ditenggelami air banjir. Setelah melihat keadaan di beberapa lorong, saya bersama seorang penduduk pergi ke sebuah restoran dan membeli makanan untuk mangsa banjir. Ada yang tidak sempat untuk memasak makan malam. Sambil menunggu makanan disediakan, saya ke Masjid Padang Jawa untuk solat Maghrib. Di Masjid saya bertemu dengan beberapa orang yang sedang mencuci kawasan anjung Masjid yang telah juga ditenggelami air!

Sekembali saya ke restoran saya bertemu dengan Ketua Kampung dan pegawai ADUN Batu Tiga. YB Rodziah sendiri berada di Temerloh, balik kampung, maklumlah baru hari raya kedua. Mereka memaklumkan bahawa Taman Manimaran dan Kg. Air kuning juga memerlukan bantuan makanan. Saya terus memesannya dari pihak restoran dan akhirnya 110 nasi bungkus berlaukkan ayam dan sayur untuk mangsa banjir telah dapat disediakan.

Seterusnya saya ke Kampung Air Kuning dan di situ juga hampir semua rumah dimasuki air. Pihak MBSA menyediakan khemah dan menguruskan lagi makanan tambahan untuk mereka dan juga untuk penduduk di Taman Manimaran yang diuruskan oleh pegawai YB Rodziah. Jam 12 saya pun sudah agak keletihan dan oleh kerana mereka tiba lewat sedikit berbanding saya, maka mereka menyatakan bahawa mereka akan uruskan selebihnya tanpa saya.

Sebenarnya pihak kerajaan Negeri telahpun meluluskan bajet sebanyak RM 20 Juta untuk mengatasi masalah banjir di Sungai Rasau. Ini termasuklah pemasangan kunci air dan pembinaan rumah pam serta pembinaan kolam takungan baru. Saya difahamkan dahulu kolam takungan semula jadi terletak di kawasan di belakang I-City tetapi malangnya ianya telah dibangunkan dan ini di antara sebab berlakunya banjir. Malangnya, projek RM20 Juta yang telah diluluskan belum lagi dijalankan sepenuhnya.

Saya akan mendesak JPS untuk menyegerakan projek ini. Pada masa yang sama saya akan juga berusaha untuk mendapatkan sedikit pampasan untuk penduduk yang terlibat, insyaAllah.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

12 di kapar - Google Blog Search

di kapar - Google Blog Search

12 di kapar - Google Blog Search


Krisis PKR <b>di Kapar</b> :BN mampu rampas semula ? : The Malaysian <b>...</b>

Posted: 25 Jul 2012 02:20 AM PDT

}{sܶRU2oӒ\YmŶxfS*B!yR$'Ukln,O 1IьcX%>Fo;<{s|*Vqx~Wo߰V#+^qtRa7ÝF~V^}jafsiŅu'v*߬~4|7Rɓ'@\pQЕ2aV$3La'jrc| ^%lGJ{_XЄb{b1:J*v=s${Cg'la"Sbx;w{=>T\z䈲'>WQ"07aĮTb$RA}0l\FEO@+) v-sĕE75&}/YS*JvL@=Юnֲ~]=>e3UݚE{"")u yoQ'S/UeiC"EjYHŸHГ6׈jP*S}A.{!SF:]J_ 3`Jsee"]>crboQ).ҥLn5U&A^(O:"@Hݳ_i%{|%=髆liʨк陼#RlG3eWxXxGRV`k dDϊ.}G|a:eΎaړ}nn0,|>B%}A߶v)U&P:Kk,$VcA9c r£?V ;8~{v3 śķd"L|LD8{;!X VmˁeyTSQVGeyX]h|PʬeoA],0}+3]eZ9k"l$OJn)gvkB\SLq?{6چ@c'ïs?BxX;%^|ץN?1 ¾{B?^X!G-0yk~5bj씍vΆT\{%+pXc*RN%;-J׺N9=y"h]#!{r !sۿC ˰ҽ'kk08 QlOg﬚ ?""|:6`xk3:>]/'HU[TSҾELju~8Hdٽw…ϯ`})Si+ %~LBDJ֛Y#2T;o7ņjXQf6n0yvt/)[IGS(BDU`!K|y)`>;˸o^qU0Qq00nX1X=v{BS D0 cw#QoL!͑0fM{~-:}O{eIjnQs7kV;C A;?#nk//xmdY'R˕f0!0 . BՇ K1 I,vB+MGBC0a(0"҈BVKJdʓˉI&u #wV(H{Rs܁A-J@w֢[ed`mJzD8F2k٤{2N q \cALbi~ n$^Doҋ"@)(":#O*L' SoAod{V+) vTlF<.'TsQڪ,J.Wn@f0p n: ~e봕W@6l~2;1`8s0yzAT|KB!ɰ;q8vC( -Sʧ͜є8GsV]?{GBD0NsJDkjwR}$~f3sukyuy02}?3\yZ[a{kiUBJ+'7%Vb0C.>l-O9$6|^l5X_B A$B\ {;-63EkS5j zi>DJnUȸS5n b kNhxU=#yuA5!W"$3U]]Y])<05%~Z&L{`'q:P<0"mR)mI''C]e uSMwUyM/5Eyz$9pjֹV'Gu%xTfY Zy8(_** (ڕR<3ŗO`dF:l`׈pNe42#GHWE.?v.`M=O7dC,dع\RJ7uKZk.^1X?`/w

12 di ulu yam - Google Blog Search

12 di ulu yam - Google Blog Search


Pengalaman Seram <b>di</b> Jalan <b>Ulu Yam</b> ~ Tips-Petua

Posted: 19 Jul 2012 08:25 AM PDT

Berikut adalah pengalaman seram saya dalam bulan Julai 2012. Ceritanya begini:
Pada 1 Julai 2012 yang lalu, saya dan rakan tidak sebaya menumpang kawan sebaya untuk pulang ke Kuala Lumpur. Kami bertolak selepas selesai solat Maghrib menaiki merz kawan saya itu dari Tanjung Malim. Memandangkan kawan saya ingin singgah di rumah abangnya di Batang Kali, maka dengan kuasa vetonya beliau memandu mengikut Jalan Ulu Yam.  hehehe!
Anda pernah melalui Jalan Ulu Yam? Jalannya boleh tembus ke Batu Caves. Agak menyeramkan tapi bagi saya first timer ni, ianya memang seram!! Tanpa kemudahan lampu jalan, keadaan jalannya yang  banyak selekoh, diiringi kilat petir sambil diselangi hujan gerimis dan kadangkala lebat... saya kesejukan dan sakit perut pulak tu!! Saya berdoa agar dapat sempat qadha hajat besar di tempat yang sepatutnya... 
****seramnya cerita Waris TV3 ni. ish! ish!**** (iklan)
Setelah hampir hhhmmmm... saya tak pasti berapa jam tempoh sebenar perjalanan kami tapi saya sangat bersyukur kerana kami berjaya melalui Jalan Ulu Yam yang menyeramkan itu. Kawan saya memang seorang pemandu yang hebat! Setibanya di kawasan jajahan Batu Caves, saya menerima satu mesej iaitu:
aiikk?? ape menda ape? aku ade sent msg ke tadi?
maka dengan pantasnya Outbox disiasat dan mendapati mesej berikut:
Apakah??? Adakah alien Ulu Yam cuba menjadikan saya perantara untuk menghantar mesej kepada seluruh rakyat Malaysia?? Apakah mesej sebenar yang hendak disampaikan? hhhhhhmmmmm... Mujur saya tidak menjadi mangsa penculikan misteri UFO macam di luar negara tuuuu....

12 di sekinchan - Google Blog Search

12 di sekinchan - Google Blog Search


sangkakalajari9: ADUN <b>SEKINCHAN</b> TIADA TUGAS <b>DI</b> KAWASAN

Posted: 08 Aug 2012 06:52 PM PDT

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekinchan, Ng Suee Lim kali ini nampaknya cuba mencari salah Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar.

Beliau cuba mengaitkan Datuk Seri Noh dalam projek menternak udang dalam kolam sedangkan Menteri Pertanian tersebut hanya terlibat dalam perjanjian sewa tanah kepada pemilik kolam.

Nampaknya ADUN Sekinchan yang satu masa dulu heboh dikatakan melanggar seorang remaja Melayu ini, tidak memberikan sepenuh perhatian terhadap kemajuan ekonomi kawasan DUN yang di wakili beliau walaupun Pakatan Rakyat memrintah Selangor.

Ini turut dikatakan oleh Datuk Seri Noh secara sinis apabila meminta ADUN tersebut memberi perhatian kepada projek kondominium di Sekinchan dan bukan hanya menjaga atau mencari salah orang lain.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

12 di balakong - Google Blog Search

12 di balakong - Google Blog Search


Pelakon Hebat Senaman Punggong, Bagi Air <b>Di Balakong</b> Kini <b>...</b>

Posted: 02 Oct 2012 09:06 AM PDT


Cukup-cukup hebat manusia yang ini. Anda sudah mengenalinya. Sebelum in i beliau beraksi senaman punggong di rumah Ambiga, selepas itu kami dedahkan tentang pelakon yang dikenalpasti membahagikan air di Balakong, sekarang ia memegang watak utama demonstrasi tuntut air percuma di Puchong Selangor.

Siapa? Siapa lagi kalau bukan Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM), Mohd Ali Baharom!

Gambar tersebut di disiarkan oleh akhbar tempatan dan kita amat cam dengan topi yang digunakan. Cukup hebat beliau dengan topi komandonya itu.

Di dalam "filem" terbaru ini, beliau bersama-sama kononnya dengan 5,000 orang (itu angka BERNAMA, sedangkan dalam gambar kelihatan cuma 50 orang saja) penduduk Pangsapuri Putra Perdana mengadakan bantahan menuntut air percuma yang dikatakan telah dijanjikan Kerajaan Selangor.

Peguam kepada demontsran ini, Kamarudin Ahmad berkata bahawa "Semua kes diserahkan kepada Mahkamah Tinggi untuk diadili dan jangan mudah terpengaruh dengan dakyah tersebut kerana kes ini bukan fitnah tetapi berdasarkan bukti (manifesto)."

Cukup pelik bagaimana seorang peguam boleh membuat tuntutan dengan bersandarkan "manifesto" sedang manifesto bukanlah satu akujanji atau perjanjian bertulis (kontrak) yang mempunyai kuatkuasa melalui undang-undang.

Seperkara lagi, seperti yang diumumkan berkali-kali oleh kerajaan Selangor, mereka yang layak untuk mendapat air percuma ialah mereka yang menggunakan meter persendirian dan bukan meter pukal. Tetapi ada pihak yang sengaja tidak mengindahkan syarat tersebut dan membuat tuntutan tunggakan dengan dibantu oleh agen-agen pembakar sentimen.

Pihak mereka terlupa bahawa kerajaan negeri Selangor mempunyai ruang untuk menyaman semula pihak yang melakukan kakacau ganggu (nuisance), fitnah (defamation) dan tanggungan keras/tegas (strict liability) di bawah undangh-undang tort!

Jawapan tegas MB Selangor sebelum ini: NTBL (No time bo layan)....terhadap bayar tunggakan air percuma adalah tepat.

12 di meru - Google Blog Search

12 di meru - Google Blog Search


kekdihatiku-kelas baking dan deko: KELAS <b>DI MERU</b> 2013

Posted: 12 Sep 2012 08:11 PM PDT

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA
KELAS DI BANDAR KINRARA DAH TAKDE... KAMI NAK PINDAH...
INSYAALLAH MULAI TAHUN DEPAN KELAS AKAN BERLANGSUNG DI MERU KLANG
KAMI AKAN BERPINDAH DARI BANDAR KINRARA KE MERU PULA...
SAYA AKAN UPDATE TARIKH SETELAH SELESAI ANGKUT MENGANGKUT BARANG2 DAN KEMAS SEGALANYA... ALMAKLUMLAH BARU NAK MASUK UMAH SENDIRI...

12 di sungai burong - Google Blog Search

12 di sungai burong - Google Blog Search


1,396 Orang Warga Emas Telah Sertai Jom <b>...</b> - PKM <b>Sungai Burong</b>

Posted: 19 Sep 2012 07:22 PM PDT

20 09 2012

Alam Jaya, 19 Sep    :     Seramai 100 orang lagi  warga emas dalam DUN Sungai Burong hari ini telah terpilih untuk menyertai program jom Shopping yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Serlangor di Econsave Alam Jaya.

Bagi program kali ini, peserta yang terlibat terdiri dari pelbagai kaum iaitu cina dan india selain melayu. Rata-rata peserta yang ditemui melahirkan rasa gembira dengan penyertaan mereka pada kali ini terutamanya masyarakat cina.

Menurut Pegawai Penyelaras Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Sungai Burong, Ustaz Mohamad Judi Sarjo, termasuk program hari ini, jumlah peserta yang telah menyertai program Jom Shopping di DUN Sungai Burong adalah seramai 1,396 orang.

Ustaz Mohamad Judi dan Kakitangan PKM bergambar bersama peserta Jom Shopping

Kerajaan Negeri Selangor sekarang turut memperkenalkan satu lagi program untuk anak-anak negeri Selangor iaitu Jom Shopping Bonus untuk anak-anak kelahiran negeri Selangor mulai tahun 2008 mulai bulan lepas. Bagi DUN Sungai Burong, program kedua akan diadakan pada 22 September ini di Billion, katanya lagi yang juga Yang Dipertua PAS (YDP) Kawasan Tanjong Karang

Hadir sama dalam program jom shopping kali ini ialah Ahli-ahli Majlis, Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) Haji Misran Serman dan Mohd Faizal Mohd Barja, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Seri Gambut, Mad Janal Nawawi, Block C.O.J, Haji Sujak Arshad dan Sungai Tengi Kanan Darat, Haji Mustapa Abd Karim.

12 di sungai pelek - Google Blog Search

12 di sungai pelek - Google Blog Search


Adakah MCA sebenarnya membenci orang Melayu? « Helen Ang

Posted: 05 Oct 2012 04:13 AM PDT

Oktober 5, 2012 at 7:13 pm

Dalam pilihanraya umum peringkat Dewan Undangan Negeri yang lepas, MCA bertanding 10 kerusi di Negri Sembilan dan kalah 9.

Ia bertanding 10 kerusi DUN di Pulau Pinang dan kalah semua; 16 kerusi di Perak, tewas 15; dan 14 kerusi di Selangor, tewas 12.

Parti Cina itu ada menang satu kerusi di Perlis … sebuah kawasan pedalaman yang dipanggil Titi Tinggi, 73.5 peratus pemilih Melayu.

Antara 30 kerusi yang dimenangi MCA, ada seorang dipilih sebagai YB Gurun, Kedah — satu kawasan 56.2 peratus Melayu. MCA juga memperolehi dua kerusi di tempat yang mungkin tidak dikenali ramai kecuali orang Pahang — Cheka (68.5% pemilih Melayu) dan Damak (56.1% Melayu).

Lingkup di kawasan Parlimen Cina

Prestasi MCA dalam PRU12 bukan sahaja jatuh merudum tetapi parti itu rata-rata ditolak di mana-mana negeri yang mempunyai ramai penduduk Cina.

DAP sapu bersih semua kawasan Parlimen yang ada lebih 65 peratus pemilih Cina.

MCA hanya berjaya menang 4 kerusi Parlimen sahaja yang mempunyai lebih 50 peratus pemilih Cina, iaitu Kluang (52.4%), Gelang Patah (54.1%) dan Kulai (58.8%) di Johor beserta Kampar (62.6%) di Perak.

Berbanding 4 kerusi Parlimen MCA itu, 25 kerusi Parlimen DAP mempunyai 50+ peratus sampai lah 90+ peratus pemilih Cina.

Pola undi DUN bagi MCA

Apakala MCA lawan Cina

Bila calon MCA berdepan dengan calon DAP yang Cina, rata-rata MCA kalah, biar ianya di kawasan DUN bandar mahupun luar bandar.

Bila calon MCA ditentang calon PKR yang Cina, lebih kerap MCA akan kalah juga.

Dan bila MCA kalah, ia tumpas dengan margin (jurang) yang besar. Bila MCA menang, ianya dengan margin yang tipis.

Apakala MCA lawan India

Dengan yang bukan Cina peluang MCA untuk menang cerah sedikit. Akan tetapi ada calon MCA yang tumbang pun.

Di Selangor, calon-calon MCA hanya mampu menang apabila berdepan dengan dua orang calon keturunan India (DAP). Berhadapan calon pembangkang Cina, MCA tumpas 12 kerusi.

Faktor menarik ialah BN telah meletakkan MCA di Sungai Pelek yang mempunyai peratusan pengundi India yang tinggi secara relatif, iaitu 21.6%, dan di Kuala Kubu Baru (21.5% India). MCA menang dua kerusi Selangor atas ehsan undi kaum India.

DAP, yang sebenarnya lebih terikat kepada formula perkauman, telah meletakkan calon India di Sungai Pelek dan KKB.

BN sebaliknya meletakkan MCA di Gurun, Kedah di mana calon Cina itu mengalahkan calon India PKR. Kalau calon pembangkang adalah Melayu atau Cina, tidak pasti sama ada MCA boleh mengatasi Pakatan dalam keadaan tersebut.

Daripada 30 kerusi DUN dipegang MCA, 5 kerusi dimenangi dengan mengalahkan calon India. Atau dalam kata lain, 1/6 jumlah kerusi MCA diperolehi dengan mengalahkan wakil-wakil masyarakat kaum minoriti yang kecil ini.

Apakala MCA lawan Melayu

Dalam PRU yang lepas, tiada calon MCA yang tewas kepada Melayu sama ada yang mewakili DAP atau PAS/PKR di peringkat DUN.

(NOTA: Calon MCA Tan Ken Ten tewas kepada calon PAS Anuar Tan Abdullah yang mendapat undi majoriti 5,206 di Kota Lama, Kelantan di mana lebih kurang 20,000 orang telah keluar mengundi. — butir ditambah 9.45pm)

Yip Soon Onn berjaya mengalahkan calon bebas Mohammad Razi Mustaffa dan calon PKR Keria Senawi di Titi Tinggi.

Di Pahang, calon MCA ada diletakkan di dua kawasan Melayu dan mereka menghadapi Melayu PKR. Hakikatnya MCA menang sebanyak 7 kerusi DUN dengan mengalahkan calon Melayu dan dua kerusi lagi mengalahkan calon pribumi.

MCA menang keseluruhannya di DUN Perak satu kerusi, Selangor (2), Pahang (6), Johor (12), Kedah (1), Melaka (4), Negri Sembilan (1), Pulau Pinang (0), Perlis (1), Sabah (1), Terengganu (1), Kelantan (0).

Ia menang sejumlah 30 kerusi DUN berbanding 73 bagi DAP.

Si Gunting sisihkan golongan bukan Kristian

Fakta berikut penting untuk diingat:

Hanya separuh daripada jumlah kerusi MCA diperolehi dengan menewaskan calon pembangkang Cina. Separuh daripada kerusi MCA diperolehi dengan menewaskan calon pembangkang etnik India, Melayu dan pribumi.

.
Namun MCA membiarkan sahaja jentera medianya mengagung-agungkan Kristian and Anglophile.

Lihat pada berita dua hari lepas yang disiarkan The Star (screenshot bawah).

Laporan The Star (3 Okt):

"Residents living along Jalan SS14/2A in Subang Jaya can enjoy better parking facilities with the upgrading of the road in front of their houses. [...]  The project, which was carried out under the Marris grant from the Selangor Government. [... Hannah Yeoh] said the state had offered a total of RM2mil to every assemblyman under the Marris grant."

.
Adakah BN tidak pernah menaik-taraf jalan?

Tatkala The Star saban hari berjumpa Adun DAP Subang Jaya itu, tidak pula pernah bertanya kepada Hannah Yeoh kenapa begitu ramai Pembantu-Pembantu Khasnya dilantik menjadi kaunsilor MPSJ. Bukankah itu amalan kronisme?

Seterusnya, kemudahan tempat letak kereta dan menyelenggara jalan adalah diselia MPSJ. Kenapa wartawan Star tidak bercakap dengan pengerusi MPSJ tetapi setiap hal mesti menghubungi Hannah Yeoh?

Pukul anak sindir menantu? Maksudnya dengan mempromosi evangelis, The Star menyindir Umno. Berbanding dengan kecergasan Adun evangelis yang sering muncul di dada akhbar itu menjalankan kegiatan ini dan itu, Adun-Adun Umno ditanggap lembab dan malas bekerja.

Jentera MCA anti Melayu

Selangor mempunyai 20 orang Adun BN.

Carian Google ke atas nama-nama mereka ~

Raja Ideris Raja Ahmad, Warno Dogol, Mohd Idris Abu Bakar, Mohd Isa Abu Kassim, Abdul Shukur Idrus, Sulaiman Abdul Razak, Johan Aziz, Muhd Bushro Mat Johor, Amiruddin Setro, Subahan Kamal, Ismail Sani, Abdul Rahman Palil, Hasiman Sidom, Karim Mansor, Mohd Shamsudin Lias, Marsum Paing, Mohamad Satim Diman (ketua pembangkang Selangor), Yap Ee Wah, Wong Koon Mun & Khir Toyo

.
~ di laman thestar.com.my dalam rangka masa 2-3 Okt 2012 (yakni hari disiarkan cerita 'Parking bays and road upgrades for SS14 area' Subang Jaya di atas) tidak membuahkan apa-apa hasil. Bermakna Adun-Adun BN across the board langsung tidak mendapat liputan di Star.

Akhbar itu seolah-olah menggambarkan kepada para pembacanya bahawa orang BN, termasuk politikus MCA, tidak berminat membuat apa-apa kerja walhal ia Hannah Yeoh yang kaki ponteng mesyuarat DUN.

Pembaca The Star dipujuk bahawa usaha pembangunan prasarana di kawasan-kawasan BN Selangor adalah terbiar dan penduduk terabai berbanding di pusat "Let's take Subang for Jesus!" Untuk pengetahuan umum, MCA kalah di DUN Subang Jaya dengan majoriti besar 13,851 undi (dan di Damansara Utama dengan 15,355 undi).

MCA sebenarnya merestui sifat kaduk naik junjung akhbar miliknya. Malah makan pun disyorkan The Star supaya makan di Subang Jaya (rencana kelmarin, sini).

Berkaitan:

The 'size of balls' no joke with MCA

Entry filed under: PRU13. Tags: .

12 di kajang - Google Blog Search

12 di kajang - Google Blog Search


Rumah burung jenis rumah kedai <b>di Kajang</b> - EMAS PUTIH DARI <b>...</b>

Posted: 16 Sep 2012 02:05 AM PDT

Assalamualaikum

Pagi tadi saya telah membawa owner rumah burung jenis rumah kedai di Kajang untuk melihat sendiri keadaan rumah burung yang baru sahaja siap jumaat yang lalu. Sebenarnya rumah tersebut telahpun dimasuki burung pada hari pertama lagi.. Itulah rezeki namanya..

Rumah tersebut bersaiz 20 kaki x 70 kaki, insyaAllah mampu menghasilkan 10kg sarang sebulan pada tahun ke 5 nya nanti.

Owner tersebut juga gembira dengan perkembangan rumah burungnya itu. InsyaAllah semoga menjadi rumah burung yang berjaya..

Saya akan upload kan videonya dalam blog ini nanti..InsyaAllah..

Jazakallah

0196558840

12 di sijangkang - Google Blog Search

12 di sijangkang - Google Blog Search


dinturtle - Blogger PARTI MELAYU: Drama Menarik <b>Di Sijangkang</b> <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2012 07:26 AM PDT

Kisah yang dibongkar oleh blogger Double Y ini memang macam cerita drama tv la. Sebelum penyakit drama bersiri melanda negara, biasanya plot-plot sebegini banyak digunakan jika drama memaparkan kehidupan kampung. Fokus utama adalah perebutan kuasa dan selalunya yang direbutkan adalah jawatan Ketua Kampung atau JKKKKK atau Imam mesjid.

Dicampurlah dua-tiga plot sampingan macam anak dara tuk imam berkasih dengan anak teruna sipencabar tadi, atau kumpulan yang fanatik agama cuba memaksa orang kampung menerima fahaman mereka bla bla bla ...  tapi plot utama adalah Jawatan, dan tujuan perebutan Jawatan itu adalah kerana kuasa dan wang.

Double Y hanya mengulas tentang plot utama, jadi saya tak pastilah samada melibatkan watak sampingan seperti diatas, tak juga disebut tuk imam itu ada anak dara ke tidak ....... Ok serius. Fakta yang BENAR -

Jawatan - Nazir Masjid Jamiul Ehsani Sijangkang
Lokasi - Sijangkang Kuala Langat
Status - SEDANG HEBUH
Isu - Politik Umno-Pas , Kuasa DAN Wang.

Isu bermula bila Ketua Pemuda Pas Sijangkang Abd Ghani Abd Manaf menulis dalam FB -

Dari atas kita difahamkan Hj Yasin yang merupakan orang Umno adalah otai mesjid situ dan tahun 2008 bila Pas menang, Pas ambil alih pengurusan mesjid. Ghani dakwa waktu penyerahan jawatan dan tanggungjawap, tabung mesjid takde duit langsung. Walaupun mengambilkira Kutipan derma dan dana kerajaan serta hasil kebun milik masjid seluas 35 ekar. 

Dalam 4 tahun Pas ambilalih pengurusan mesjid, baki duit tabung sekarang ada RM120ribu setelah buat renovation masjid. Maknanya Ghani beri gambaran Hj Yasin songlap duit masjid dan Pas lah yang paling telus, jujur dan amanah dalam menguruskan kewangan masjid.

Dibawah adalah Penyata Kewangan Mesjid bertarikh 31 Mei 2009


Jelas tertulis bakinya RM148ribu ++ dan juga tercatat dengan teliti setiap pergerakan keluar masuk wang masjid. Kenapa Ketua Pemuda Pas Abd Ghani mengatakan tidak ada satu sen pun yang diserahkan ? ( KLiK untuk cerita sepenuhnya )

Yang ini pula dari keris7lok yang menunjukkan Borang K iaitu borang serah tugas bertarikh 14 Jun 2009. Jelas Penyata diatas adalah yang terakhir dibawah pengawasan Hj Yasin iaitu Mei 2009.


Tidak ada wang tunai yang diserahkan tapi ada diserahkan 2 buku akaunbank, satu buku kutipan Jumaat dan satu buku Ledger.

SIAPA YANG MENIPU ?

Sebenarnya tak susah perkara ini, asalkan pihak pengurusan baru Masjid dibawah Pas sanggup menunjukkan baki akaun kedua bank itu pada waktu serahan. Dan jika cara penjagaan akaun yang kemas dulu diteruskan oleh pengurusan baru, pasti semuanya dapat diperjelaskan dengan mudah.

Kemudian kita boleh lihat apakah Ketua Pemuda Pas Sijangkang Abd Ghani Abd Manaf bercakap benar atau melontar fitnah ! Dan kita juga boleh pastikan apakah wujud sebarang penyelewengan amanah mana-mana pihak yang terlibat.

Tahniah blogger Double Y dan Keris7Lok, teruskan pendedahan hingga selesai isu. Jangan ada yang menjadi mangsa penganiayaan dek sebab politik dan perebutan kuasa/wang.

PS - Tanya juga kot2 Hj Yasin ada anak dara tak ?

12 di petaling jaya - Google Blog Search

12 di petaling jaya - Google Blog Search


GearTinggi.com » Honda 4S Kini <b>di Petaling Jaya</b>

Posted: 01 Oct 2012 07:22 AM PDT

Sebuah pengedar Honda dengan kemudahan 3S yang ditubuhkan pada 2002 dan sebelum ini terletak di Jalan 222, Petaling Jaya iaitu Tenaga Setia Resources Sdn. Bhd. (Tenaga Setia Resources) telah menaik taraf fasilitinya kepada pusat 4S.

Pusat 4S Honda itu menawarkan perkhidmatan jualan, servis, alat ganti dan semburan cat di bawah satu bumbung. Tenaga Setia Resources telah melabur sebanyak RM28.5 juta untuk proses naik taraf tersebut.

"Proses naik taraf dan pengembangan pusat 4S Honda ini benar-benar menjadikannya satu pusat sehenti. Kami ingin memberikan perkhidmatan dan produk berkualiti kepada para pelanggan. Kami juga mahu memastikan para pelanggan gembira, selesa dan berpuas hati setiap kali datang ke sini," jelas Pengarah Urusan Tenaga Setia Resources. Yeap Swee Chuan.

 Pusat 4S berkeluasan 115,853 kaki persegi itu mempunyai 26 ruang baik pulih kenderaan. Ia mampu menyelenggara sehingga 120 buah kenderaan sehari bergantung kepada baik pulih yang diperlukan.

Majlis pembukaan dirasmikan oleh Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Yoichiro Ueno. Dalam ucapan alu-aluannya, Ueno memuji komitmen Tenaga Setia Resources untuk terus memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan Honda.

 

Untuk makluman, Selangor dan Kuala Lumpur merupakan pasaran terbesar buat Honda dengan mencatat 50 peratus daripada jualan keseluruhannya.

"Honda Malaysia sentiasa mencari peluang untuk menambah bilangan pusat 4S di Malaysia. Matlamat kami adalah untuk mencapai Kesetiaan Pemilikan Sepanjang Hayat atau Lifetime Ownership Loyalty (LOL) dalam kalangan pemilik kenderaan Honda dengan cara menyediakan perkhidmatan pelanggan yang terbaik dan konsisten," kata Ueno.

Buat masa sekarang, terdapat 61 pengedar Honda di seluruh negara. 56 daripadanya beroperasi sebagai pusat 3S dan lima telah dinaik taraf kepada pusat 4S.

 

Untuk membuat temu janji, sila hubungi Tenaga Setia Resources di talian: 03-7784 8311 (Servis) dan 03-7784 8511 (cat). 

 -Syuk-

Popularity: 3% [?]

Related posts:

  1. Yoichiro Ueno: Pengarah Urusan Baharu Honda Malaysia
  2. HONDA MALAYSIA BANGKIT LEBIH KUAT PADA TAHUN 2012
  3. Honda Meraih Kedudukan Tertinggi Dari Segi Tahap Kepuasan Pelanggan di Malaysia
  4. Honda Malaysia Mengingatkan Pemandu Supaya Berhati-hati Di atas Jalan Raya
  5. Kempen Selepas Jualan Honda Bermula Dengan Honda Insight Sebagai Hadiah Utama

Bekalan Air <b>Di Petaling Jaya</b> Kembali Pulih - Tv3

Posted: 20 Aug 2012 11:20 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Lebih 80 peratus pengguna yang terjejas bekalan air di Petaling Jaya dan Subang Jaya sudah memperoleh bekalan air secara berperingkat-peringkat pagi tadi.

ads