Sabtu, 23 Jun 2012

12 di bukit raja - Google Blog Search

12 di bukit raja - Google Blog Search


Laman Rasmi: CERAMAH <b>DI BUKIT</b> GOH, KUANTAN - <b>RAJA</b> <b>...</b>

Posted: 23 Jun 2012 12:18 PM PDT

Pada Jumaat, 22 Jun 2012 kelmarin bertempat di Markas PAS Felda Bukit Goh, Kuantan telah diadakan Ceramah Umum yang sepatutnya menampilkan Ketua Umum PKR, Dato' Seri Anwar Ibrahim.  Malangnya, atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan maka beliau tidak dapat hadir dan digantikan dengan YB Datuk Saifuddin Nasution, SUA PKR Pusat merangkap MP Machang.
Program malam kelmarin juga turut menerima tetamu kehormat iaitu YTM Tunku Harny Tunku Hanan, anak saudara kepada Almarhum Tuanku Jaafar, bekas Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan. Di samping itu juga, penceramah dari PAS iaitu Ustaz Sulaiman Md Derus turut berucap.  Pengerusi MPN PKR Pahang, Dato' Fauzi Abdul Rahman juga turut hadir di dalam majlis yang diPengerusikan oleh Ketua Penerangan PKR Pahang, Sdr Razali Alias.
YB Datuk Saifuddin Nasution tampil sebagai penceramah pertama kerana beliau akan menghadiri satu lagi program ceramah di Kemaman, Terengganu selepas itu.  Beliau banyak mengulas tentang isu-isu yang dibahaskan di dalam Parlimen terutamanya berkaitan isu Felda.  Beliau mendedahkan bagaimana saham Felda juga turut dimiliki oleh pemimpin Umno sehingga melibatkan jumlah jutaan ringgit, sedangkan para peneroka felda hanya diberi sekadar 800 unit saham sahaja.
Turut didedahkan adalah berkenaan bagaimana saham felda yang disenaraikan melalui FGVH ini dimiliki oleh syarikat asing yang diwakili oleh tokoh Yahudi.  Dakwaan ini menurut beliau telah dibangkitkan di dalam Parlimen baru-baru ini sehingga mengejutkan Ahli-Ahli Parlimen dari Bn.
Wakil dari PAS, Ustaz Sulaiman Md Derus juga banyak menyentuh tentang isu felda berkaitan dengan saman-saman yang dimenangi oleh para peneroka terhadap Felda khusus berkaitan KPG.  Kes-kes yang dimenangi oleh para peneroka ini menunjukkan sememangnya terdapat penyelewengan yang berlaku di dalam felda.  Beliau juga turut menyentuh tentang perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS serta Tahaluf Siyasi bersama dengan rakan-rakan di dalam Pakatan Rakyat.
Kemuncak program ceramah malam kelmarin dipanaskan dengan pidato oleh Kerabat Diraja Negeri Sembilan, YTM Tunku Harny Tunku Hanan yang banyak menyentuh tentang pengkhianat Umno terhadap Melayu dan Islam serta Raja-Raja Melayu.
Intipati pidatoTunku malam tadi, di antaranya adalah;
1.  Umno tidak boleh dipakai lagi sebab pemimpin mereka sudah rosak akhlak.  Bila pemimpin di atas rasuah, maka pimpinan bawahan termasuk kakitangan kerajaan juga banyak melakukan rasuah dan penyelewengan.  Negara akan rosak jika dipenuhi dgn amalan rasuah, ujar beliau.  Beliau juga mengingatkan, sekiranya Wakil Rakyat dari Pakatan Rakyat menang di dalam PRU akan datang, rakyat diminta tidak mengajar atau mendorong Wakil Rakyat untuk melakukan rasuah.  "Hindari dari sikap suka meminta yang bukan-bukan kepada Wakil Rakyat, melainkan apa yang menjadi hak buat rakyat.  "
2.  Budaya samseng.  Semenjak kebelakangan ini budaya samseng telah dibawa oleh Umno di mana banyak program ceramah anjuran Pakatan Rakyat diganggu oleh mereka.  Provokasi pihak Umno kadangkala sudah melampau sehingga melibatkan kecederaan dan kerosakan harta benda milik pimpinan Pakatan Rakyat.
3.  Media menjadi penaja seks/lucah. "Sekarang kita nampak zaman fitnah keterlaluan, budak-budak kecil dengar cerita-cerita di dalam akhbar berkaitan isu fitnah dan seks yang menjijikkan, mereka ini sudah pandai membaca dan bercakap dan mereka akan terikut dengan apa yang ditunjukkan oleh akhbar-akhbar dan TV ini."  Video lucah dan fitnah diedar di setiap rumah di mana akan merosakkan akhlak anak-anak remaja".
4.  Pelihara maruah.  Rakyat jangan mudah lupa diri dan menggadaikan maruah hanya kerana mendapat imbuhan yang sedikit sementara waktu menjelang PRU.  Mereka mesti ingat, imbuhan yang mereka terima amat kecil jika dibandingkan dengan hak mereka dan wang rakyat yang telah disapu oleh pemimpin ini.
5. Ulamak Jahat Ulamak tidak lagi dihormati rakyat apabila Ulamak ini menjual agama mereka demi untuk mempertahankan jawatan mereka.  Ulamak dan para Mufti mesti berani menegur sesiapa sahaja termasuk pemimpin negara jika mereka melakukan kesalahan besar yang menyalahi hukum Islam.
6. Umno Pengkhianat Raja.  
(1)  Tuduhan raja memelihara Babi.  Umno mahu raja menyokong mereka dan mereka mahu simpati apabila menjaja cerita kononnya raja mereka telah di hina.  "Saya ingin kembali pada awal 80-an, siapa yang awal membawa slogan anti-raja pada waktu itu?"  "Mahathir Mamak Kutty",  sebab dia sudah merasa kuat. Pernah berlaku di Negeri Sembilan beberapa tahun lalu, "Daraemon"  (Isa Samad) telah membuat kenyataan akhbar mendakwa Tuanku Jaafar (Almarhum) telah memelihara  babi di Port Dickson. " "Ketika itu orang-orang Melayu marah pada Raja.  "Hakikat sebenarnya tanah yang dikatakan tempat peliharaan babi tersebut telah dijual oleh Tuanku Jaafar 10 tahun sebelum isu ini timbul".  "Pihak Istana telah menjawab isu ini, tetapi tidak disiarkan oleh media ketika itu. 
(2)  Umno Hina Sultan Terenganu (DiPertuan Agung waktu itu).  Kisah bagaimana sekumpulan ahli Umno yang menyokong Idris Jusoh sebagai MB Terengganu telah menaikkan kain rentang menggelar Sultan Terengganu sebagai `Natang" (Binatang). "Apa pemimpin Umno buat ketika itu untuk membela Sultan Terengganu?"
(3)  Raja akan diseret dan dimasukkan ke dalam kawah.  Sewaktu isu Pindaan Permbagaan tahun 1993, Tunku Harny menceritakan, satu malam lebih kurang jam 11 malam beliau telah menerima panggilan telefon daripada Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Jaafar (Almarhum).  Almarhum Tuanku mengadu bahawa Baginda telah menerima panggilan daripada seorang Menteri Kanan di Persekutuan yang mengugut  jika Tuanku tidak tandatangani Pindaan Perlembagaan ini, mereka akan tiupkan seruling pemberontakan di seluruh negara.  Raja-Raja akan diseret ke jalanraya dan akan dicampakkan ke dalam kawah.
"Siapakah pengkhianat Melayu dan raja-raja sebenarnya? "Kalau raja-raja Melayu boleh mereka lakukan sedemikian rupa, apa jaminan rakyat biasa dan peneroka felda?  "Pemimpin Umno tidak lagi boleh diberi muka walau satu inci sekalipun", ujar Tunku Harny.
Topeng siapakah Umno sebenarnya telah didedahkan oleh YTM Tunku Harny.  Kini terpulanglah kepada rakyat untuk menilai sendiri apakah Umno masih releven lagi untuk menjadi tempat bergantung rakyat di negara ini terutamanya yang berbangsa Melayu dan Islam.
Program malam tadi telah berjaya menarik tidak kurang dari seribu orang penduduk tempatan dan sekitar felda Bukit Goh.

12 di cheras - Google Blog Search

12 di cheras - Google Blog Search


KECOH KEJADIAN TEMBAK MENEMBAK <b>DI CHERAS</b>!

Posted: 23 Jun 2012 07:09 PM PDT

Panas! Semalam memberi kenangan tidak terhingga dan pengalaman hebat buat 200 orang peserta program 'Twitup YB Dato' Seri Hishammuddin'.

Mana tidaknya, mereka telah diberi peluang untuk menembak di Lapang Sasar Briged Tengah menggunakan pistol semi auto yang digunakan oleh anggota Unit Tindakan Khas (UTK)PDRM.

Peluang keemasan itu tidak dilepaskan oleh para peserta program yang rata-rata belum ada pengalaman menembak menggunakan pistol semi auto.
Sebelum acara menembak dimulakan, para peserta telah diberikan taklimat khas oleh pegawai UTK bertugas tentang ciri-ciri keselamatan ketika menggunakan senjata api.

Peserta yang teruja telah dibahagikan kepada dua kumpulan dan dua lapang sasar sambil setiap peserta yang mengambil bahagian diawasi oleh pemerhati (pengasuh) yang merupakan anggota VAT69 dan UTK.

Selepas arahan menembak oleh pegawai lapangan, suasana menjadi gegak gempita dengan peserta melepaskan tembakan ke arah papan sasaran yang berada 15 meter dari lokasi menembak.

Acara menembak dan demonstrasi senjata oleh komando VAT69 dan UTK memberi pengalaman luar biasa kepada pengikut setia Twitter YB Dato' Seri Hishamuddin.

Sebelum itu, para peserta turut diberi peluang bersuai kenal secara santai bersama YB Dato Seri Hishamuddin. YB Dato turut menyampaikan ucapan dan penerangan berkenaan isu-isu semasa.

Para peserta juga berkesempatan bersoal jawab bersama YB Dato berkenaan pelbagai isu.Progrom 'Twitup' yang mencipta sejarah itu diakhiri dengan makan tengahari bersama YB Dato dan pemimpin-peminpin tertinggi VAT69, UTK dan PDRM.


Tahniah YB Dato' Seri Hishamuddin! Program yang luar biasa!12 di kuala kubu - Google Blog Search

12 di kuala kubu - Google Blog Search


Bersama IbuBapa dan pelajar h sel tajaan PTPTN <b>di Kuala Kubu</b> <b>...</b>

Posted: 23 Jun 2012 01:38 AM PDT

Thanks, Wassallam
Idrisbakar

Posted from
Kuala Kubu Bahru, Malaysia

12 di port klang - Google Blog Search

12 di port klang - Google Blog Search


3D/2N VIRGO SINGAPORE MALACCA <b>PORT KLANG</b> CRUISING

Posted: 12 Jun 2012 02:58 AM PDT


Nikmatilah liburan Anda dengan cruise dimana segala kebutuhan Anda sudah tersedia, mulai dari makan sampai belanja. Semua dapat Anda temukan di cruise, di lengkapi juga berbagai fasilitas olahraga dan hiburan yang akan membuat liburan Anda menjadi tak terlupakan.

ITINERARIES

Day 1 : Singapore
Selamat datang di Singapore, bagi Anda yang menggunakan penerbangan pagi atau siang hari dapat berkeliling Singapore sebelum pergi berlayar menggunakan kapal Star Virgo. Kapal Star Virgo bersandar di Harbour Front Singapore, Anda baru dapat melakukan check-in pada pukul 20.00 dan paling lambat Anda dapat naik ke kapal pada pukul 22.00. Kapal Star Virgo akan berangkat untuk berlayar pada pukul 23.59. Anda dapat beristirahat di cabin untuk menyiapkan stamina Anda untuk beraktivitas esok harinya.
Day 2 : Malacca - Port Klang
Setelah menikmati sarapan pagi Anda dapat bersantai di cabin atau melihat pemandangan dari atas kapal sambil menghirup udara segar atau bagi Anda yang menyukai olahraga dapat pergi ke fitness center/gym atau dapat juga berenang di kolam renang yang telah di sediakan sambil menunggu kapal merapat di Malacca. Kapal Star Virgo akan tiba diMalacca pada pukul 07.00, di kota Malacca ini Anda dapat mengunjungi kuil tradisional Cina dan kota tua yang ramai, dimana pengrajin dan pedagang antik menawarkan dagangan mereka. Di karenakan waktu yang terbatas di kota Malacca maka Anda di sarankan tetap berada di kapal saja, karena kapal akan segera berlayar kembali pada pukul 09.00 untuk melanjutkan perjalanan ke Port Klang (Kuala Lumpur).

Tiba di Port Klang (Kuala Lumpur)
Jam 14.00 kapal Star Virgo merapat di Port Klang. Setelah selesai menikmati santap siang Anda, Anda dapat memulai petualangan Anda di Kuala Lumpur dengan mengikuti tour yang telah di sediakan di Tour Desk, atau dapat berjalan sendiri menikmati keunikan kota di Kuala Lumpur yang selalu ramai di kunjungi. Anda dapat memulai perjalanan Anda untuk mengunjungi Menara Kembar tertinggi di dunia (Petronas Twins Tower),Menara KL, atau bagi Anda yang suka berbelanja dapat pergi ke area Bukit Bintangataupun Petaling Street. Bagi Anda penggemar coklat dapat juga berbelanja di Cocoa Boutique atau dapat menikmati kuliner khas Kuala Lumpur. Kapal Star Virgo akan berlayar meninggalkan Kuala Lumpur pada pukul 23.59.

Day 3 : Singapore
Sambil menikmati perjalanan Anda kembali menuju Singapore, Anda dapat mengisi waktu dengan berbelanja di shopping center yang telah di sediakan, atau menikmati fasilitas olahraga, membaca buku di perpustakaan & dapat juga memanjakan diri di salon setelah lelah menjelajahi kota-kota di hari-hari sebelumnya. Anda akan tiba di Harbour Front Singapore kembali pada pukul 13.00 dengan menyisakan pengalaman cruise yang sangat menyenangkan dan tak akan terlupakan yang dapat Anda bagi dengan saudara ataupun teman. Bagi Anda yang ingin punya lebih banyak waktu untuk menikmati keindahan Singapore, Anda dapat bermalam di Singapore. Anda dapat menghabiskan waktu dengan berbelanja di Orchard atau Bugis Street atau dapat juga mengunjungi Resort World Sentosa yang memiliki berbagai tempat hiburan yang dapat anda nikmati bersama teman, keluarga ataupun pasangan.

INCLUSIONS

 • 2 nights accomodation at Cruise Cabin
 • Full board meals (breakfast, lunch, dinner) at Mediterranean Buffet & Terrace Restaurant, The Pavillion Restaurant and Bella Vista Restaurant
 • Dining credit per cabin SGD 110 per cabin on food and beverages (applicable for cabin BC, BB, BA, AD, AC, AB, AA)
note: cabin CA, CB, CC, CD, DA, DB, DC,DD are Twin Deb (No Double Bed)

EXCLUSIONS

 • Passenger Handling Charges SGD 60/person
 • Fuel Surcharge SGD 18/person
 • Air ticket and Airport tax
 • Optional tour and Personal expenses
 • Special price for Early Booking (60 days / 45 days before departure)
CRUISE DETAIL
Ship Name : Superstar Virgo
Package : 3D/2N Virgo Singapore Malacca Port Klang Cruising (Special 2012 Promo)
Price : IDR 3.773.000/orang
Duration :  : 2 malam
Minimum Pax :  : 2 orang
Departure : Jun 27, 2012 | Jul 11, 2012 | Jul 25, 2012 | Aug 08, 2012 | Aug 22, 2012 | Sep 05, 2012 | Sep 19, 2012 | Oct 03, 2012 | Oct 10, 2012 | Oct 17, 2012 | Oct 24, 2012 | Oct 31, 2012 | Nov 07, 2012 | Nov 14, 2012 | Nov 21, 2012 | Nov 28, 2012 | Dec 05, 2012 | Dec 12, 2012 | Dec 19, 2012 | Dec 26, 2012 | Jan 02, 2013 | Jan 09, 2013 | Jan 16, 2013 | Jan 23, 2013 | Jan 30, 2013 | Feb 06, 2013 | Feb 13, 2013 | Feb 20, 2013 | Feb 27, 2013 | Mar 06, 2013 | Mar 13, 2013 | Mar 20, 2013 | Mar 27, 2013

12 di tanjung karang - Google Blog Search

12 di tanjung karang - Google Blog Search


Rumah disewa <b>di Tanjung Karang</b> Timur, Bandar Lampung « Solo <b>...</b>

Posted: 22 Jun 2012 04:52 PM PDT

RumahRaja.com adalah Situs Jual Beli Properti di Solo. Cari Rumah, Rumah Baru, Ruko, Tanah, Gudang, Apartemen dan Properti Lainnya di Sini www.rumahraja.com

Situs.co - News Aggregator

Cara mudah baca berita terupdate dari berbagai situs berita ternama di Indonesia tanpa harus membuka banyak alamat situs berita.

Selalu Update Yang Baru

Ikuti

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

12 di sekinchan - Google Blog Search

12 di sekinchan - Google Blog Search


EKSKLUSIF!! PUSAT URUT DAN PUB BAGAI CENDAWAN <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 30 May 2012 07:30 PM PDT

12 di bandar sunway - Google Blog Search

12 di bandar sunway - Google Blog Search


Souq Qafilah Di Masjid Al Husna <b>Di Bandar Sunway</b> « Rezeki Halal

Posted: 24 Feb 2012 04:56 AM PST

Souq Qafilah Masjid Al Husna Bandar Sunway

Lokasi : Tempat Parkir Kereta Bersebelahan Masjid Al-Husna Bandar Sunway

Alamat : Masjid Al-Husna Bandar Sunway, Jalan PJS 10/22, 46000, Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia
Tarikh : 7 April 2012 (Sabtu)
Masa : 10.00 pagi – 5.30 petang
Yuran : Percuma

Hubungi:

 • 019 8433390  (Ust. Mawaridi Abdullah)
 • 016 3157356  (Shahrin Ramli)
 • 017 6300178  (Mazli Alias)
 • 012 6526676  (Arif Azizi)

ATURCARA SOUQ QAFILAH
7.30 pagi: Perniagaan-Perniagaan Mengambil Tempat
10.00 pagi: SOUQ QAFILAH bermula
11.00 pg – 1.00 ptg: DINIHARI DINAR Sesi Pagi
Taklimat dan Pencerahan Mengenai DnD Matawang Syariah
1.00 ptg – 2.00 ptg: Rehat dan Solat Zohor
[Souq Qafilah masih berjalan dikalangan Muslimah]
3.00 ptg – 5.00 ptg: DINIHARI DINAR Sesi Petang
Taklimat dan Pencerahan Mengenai DnD Matawang Syariah
5.30 ptg: SOUQ QAFILAH di tutup dan bersurai.

RESAM AMAL MADINAH DI SOUQ QAFILAH

 • TIADA TEMPAHAN (BOOKING) untuk tapak perniagaan – amalan siapa cepat dia dapat tapak yang diinginkan;
 • PERALATAN PERNIAGAAN DIBAWA SENDIRI oleh peniaga seperti kerusi, meja dan plastik sampah;
 • TIADA SEWA, TIADA CUKAI, TIADA FI. Acara TERBUKA; Penyertaan PERCUMA.Perniagaan yang adil dari segi harga, timbangan, sukatan yang akan dipantau oleh Para Muhtasib Souq Qafilah;Souq Qafilah dianjurkan bagi membolehkan aktiviti jual-beli menggunakan matawang syariah Dinar & dirham (DnD)*.*Dinar dirham yang diiktiraf sebagai matawang syariah dan diperakui WIM termasuk Dinar & Dirham Kelantan keluaran Kerajaan Negeri Kelantan (kelolaan KGT).
 • Penganjur menyediakan khemah-khemah "Arabian" berkipas secara PERCUMA!
 • TIADA SEWA. TIADA CUKAI.
 • TIADA "BOOKING",
 • SIAPA CEPAT, DIA DAPAT TAPAK .
 • Peniaga perlu bawa peralatan perniagaan masing-masing seperti kerusi, meja & plastik sampah.

12 di shah alam - Google Blog Search

12 di shah alam - Google Blog Search


PENDAKWAH KRISTUS DAH BERGERAK <b>DI SHAH ALAM</b> ?

Posted: 23 Jun 2012 12:37 AM PDT


1.Warga Barat, philipine, Jepun.
2.Jumlah sekitar 14 orang.
3.Pergi ke rumah-rumah di seksyen 23 ( Rumah Org India dan Cina )
4.Tindakan semakin exposed sempena pilihanraya umum 13 yang makin hampir
5.Bergerak keluar selepas perbuatan mereka tidak disenangi penduduk.
6.Penyokong pas hanya berdiam diri.
8.sekitar jam 10.00 pagi hingga 11.20pg, 23hb Jun 2012

12 di hulu selangor - Google Blog Search

12 di hulu selangor - Google Blog Search


Kemalangan Bas Persiaran <b>di Hulu Selangor</b> – 3 Mati (5 Gambar)

Posted: 01 May 2012 08:29 PM PDT

Seorang pemandu bas dan 2 orang penumpang maut apabila bas terbalik selepas melanggar penghadang jalan di lebuhraya PLUS berdekatan Hul
Kemalangan Bas Persiaran di Rawang, Bukit Beruntung, Hulu Selangor – 3 Mati (5 Gambar) | Hasrat 48 penduduk Kampung Sungai Lah, Chenderiang, Perak untuk bercuti ke Melaka sempena cuti Hari Pekerja semalam tidak kesampaian apabila tiga daripada mereka maut selepas bas persiaran dinaiki terbabit dalam kemalangan jalanraya di Kilometer (km) 434, Lebuh Raya Utara Selatan arah ke selatan, awal pagi semalam.
Mangsa yang maut dalam kejadian kemalangan jalanraya jam 1.50 pagi itu ialah dua penumpang, K Virmala, 55 dan Setapa a/k Mat, 46 serta pemandu bas, S Velmuruvu, 45 akibat tersepit di bawah bas. Seramai 24 lagi penumpang cedera termasuk tiga parah.
Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Norel Azmi Yahya Affandi, berkata kemalangan berlaku selepas bas terbabit merempuh tembok penghadang di plaza tol baru Sungai Buaya-Rawang berhampiran Bukit Beruntung sebelum terbalik.
Katanya, pemandu bas dipercayai tidak perasan kewujudan tembok penghadang itu yang dalam pembinaan berikutan keadaan jalan yang gelap.
"Akibat rempuhan, bas itu terbalik dan cermin depannya pecah menyebabkan pemandu serta dua penumpang tercampak keluar dan kemudian tersepit di bawah bas. Ketiga-tiga mangsa mati di tempat kejadian," katanya.
Beliau berkata, polis masih menjalankan siasatan mengenai punca sebenar kemalangan jalanraya dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.
Seramai 24 penumpang yang cedera, termasuk tiga parah dihantar ke Hospital Sungai Buluh untuk rawatan. Ketiga-tiga mangsa yang parah dilaporkan dalam keadaan stabil.
Sementara itu, anak kedua Vimala, K Ravinathan, 37, yang ditemui di bilik mayat Hospital Kuala Kubu Bharu (HKKB), berkata ibunya amat teruja apabila dipelawa rakannya menyertai rombongan ke Melaka kerana hanya dikenakan bayaran RM50.
"Ibu saya penoreh getah dan pendapatannya tidak seberapa. Jadi bila dia dapat peluang pergi ke Melaka dengan bayaran hanya RM50, dia sangat teruja," katanya.
Sementara itu, tiga wartawan sambilan daripada satu keluarga yang dalam perjalanan membuat liputan kemalangan itu, cedera selepas terbabit dalam kemalangan berasingan di persimpangan ke Tol Rawang, awal pagi semalam.
Dalam kejadian pada jam 3 pagi itu, tiga beranak terbabit, Sarinah Salleh, 46 dan dua anaknya, Ina Shamsuri Ibrahim, 26 serta Afiq Shahif Ibrahim, 24 dirempuh sebuah kenderaan pacuan empat roda (4X4), yang datang dari arah bertentangan.
Melayukini.net – Daripada Allah kita datang, kepada Allah jualah kita kembali. Semua manusia akan mati, tiada yang kekal abadi. Dunia ini hanyalah sebagai jambatan kepada dunia yang kekal abadi di akhirat. Takziah kepada keluarga mangsa2 kemalanganu Selangor.semalam.

12 di petaling jaya - Google Blog Search

12 di petaling jaya - Google Blog Search


9 kereta dipecah pencuri <b>di Petaling Jaya</b> | Inimajalah dot com

Posted: 21 Feb 2012 12:07 AM PST

Who's Online

14 visitors online now

Kategori

Arkib

© 2009 - 2012 inimajalah.com.my

Penyiaran semula kandungan web ini adalah dibenarkan dengan hakcipta tertakluk di bawah Creative Commons berdasarkan syarat seperti di sini.

12 di sepang - Google Blog Search

12 di sepang - Google Blog Search


Anwar to contest in <b>Sepang</b>, Lim Kit Siang in Segamat...

Posted: 22 Jun 2012 05:08 AM PDT


Realising that some of the traditional Barisan Nasional strongholds must be captured in order to take control of the federal government in the general election, it is believed that the leaders of Pakatan Rakyat are planning to move out from their safe seats and contests in key parliamentary constituencies which are currently held by BN.

This strategy is necessary if Pakatan is to win at least 110 seats to form the next federal government as claimed by Opposition Leader Anwar Ibrahim.

As a first move of this nationwide strategy, the Pandan parliamentary seat in Selangor currently held by former MCA president Ong Tee Kiat has been identified and PKR strategic director Rafizi Ramli has been named as the Pakatan candidate.
 


Another strategic move that is being contemplated is fielding DAP supremo Lim Kit Siang in Segamat, Johor, which is considered to be a safe seat for BN.

The seat has been held by MIC for several terms and currently its MP is Dr S Subramaniam, a Cabinet minister and MIC deputy president.

Segamat has 44,873 voters with Chinese forming 47%, Malays 43% and Indians 10%. It is an ideal seat for Kit Siang to wrest from BN. DAP has always contested in the seat but never won it even once.

Kit Siang will easily garner the majority of the Chinese votes and with a little support from PKR, PAS and Indian voters he will easily romp home with victory.

One MIC leader from Segamat said: "For some time there has been talk that PKR vice-president Chua Jui Meng will contest in Segamat and lately there are talks that Kit Siang will take on Subramaniam."

"Only a person of Kit Siang's stature will be able to win Segamat. It will be an uphill task for an ordinary DAP leader as Subramaniam is a Cabinet minister."

In 2008, Subramaniam won the Segamat seat by a majority of only 2,991 votes. Therefore it will not be difficult for Kit Siang to tilt the balance in favour of DAP.

In comparison, his current seat Ipoh Timur, a Chinese-majority seat in Perak, can easily be won by any other DAP candidate or even a newcomer. In 2008, Kit Siang won Ipoh Timur with a thumping majority of 21,942 votes.

Kit Siang's move will also fall in line with Pakatan's strategy of declaring Johor as the frontline state of the opposition in the coming general election.

PAS vice-president Salahuddin Ayub is expected to contest in Johor in the 13th general election as it is his home state. The other leader who is expected to contest in Johor is Chua, the former MP of Bakri, Johor.

Since Bakri is traditionally contested by DAP, Chua is said to be eyeing Gelang Patah which has 54% Chinese voters. PKR contested in that seat in 2008.

With these expected moves, Johor, which has always been hailed as a BN stronghold will become the focus state for Pakatan in the polls.

Anwar to move to KL or S'gor?

Similarly PKR leaders are also said to be plotting to oust key Umno leaders by moving out from their traditionally safe seats. A classic example was Anwar's daughter Nurul Izzah ousting Shahrizat Abdul Jalil in Lembah Pantai in 2008.

Since Permatang Pauh is considered to be a safe seat for PKR, Anwar himself may be moving out to contest in Kuala Lumpur or Selangor, according to PKR sources.

Anwar may contest in Sepang or Sabak Bernam in Selangor which are currently held by BN and were contested by PKR in 2008.

Nurul Nuha, the second daughter of Anwar, may even contest in Permatang Pauh and will be assisted by her mother and PKR president Dr Wan Azizah Wan Ismail who herself was the former MP of that constituency.

Wan Azizah will not be able to contest for a parliamentary seat for five years since she resigned as a MP in 2009 to pave the way for her husband to contest in Permatang Pauh.

Pakatan sources said one reason why key leaders of the opposition opt to stay in their safe seats is that they can travel all over the country to campaign for their respective parties without worrying about their own seats.

If they choose a new seat then they will be bogged down in their own constituency and will not be able to contribute to their respective parties in other keenly contested areas.

However, if the key traditional strongholds of BN seats are not captured, then Pakatan will not be able to get the required numbers to form the next federal government.

The only way to do this is for the Pakatan's big guns to move out of their safe havens to take on the BN leaders in their respective strongholds. - RJ Rajah,FMT

Anwar Bertanding Di Selangor,Lim Kit Siang di Segamat...

Menyedari bahawa beberapa kubu kuat tradisi Barisan Nasional perlu ditawan untuk mengambil alih kerajaan persekutuan pada pilihan raya umum akan datang, adalah dipercayai bahawa pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat merancang untuk bergerak keluar dari kerusi selamat di kawasan-kawasan mereka dan bertanding di kerusi utama parlimen yang kini dipegang oleh BN.

Strategi ini adalah perlu jika Pakatan Rakyat mahu memenangi sekurang-kurangnya 110 kerusi untuk membentuk kerajaan persekutuan yang seterusnya seperti yang ditekankan oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim.

Sebagai langkah pertama strategi ini di seluruh negara, kerusi Parlimen Pandan di Selangor yang kini dipegang oleh bekas Presiden MCA, Ong Tee Keat telah dikenal pasti dan pengarah strategik PKR Rafizi Ramli telah dinamakan sebagai calon Pakatan Rakyat, minggu lalu.

Satu lagi langkah strategik yang sedang dipertimbangkan adalah meletakkan supremo DAP, Lim Kit Siang di Segamat, Johor, yang dianggap selama ini sebagai kerusi yang selamat bagi BN.

Kerusi itu kini dipegang oleh MIC selama beberapa penggal dan kini ahli parlimennya adalah Dr S Subramaniam, Menteri Sumber Manusia dan Timbalan Presiden MIC.

Segamat mempunyai 44873 pengundi Cina membentuk komposisi kaum iaitu 47%, Melayu 43% dan India 10%.

Ia adalah tempat duduk yang ideal untuk Kit Siang untuk merampasnya daripada BN.

DAP sentiasa bertanding di kerusi ini tetapi tidak pernah menang walaupun sekali.

Sekiranya bertanding, dijangkakan Kit Siang pasti dengan mudah akan meraih majoriti undi Cina dan dengan sokongan sedikit daripada PKR, PAS dan pengundi India dia akan mudah mencapai kemenangan.

Seorang pemimpin MIC dari Segamat berkata: "Untuk beberapa ketika terdapat desas desus bahawa naib presiden PKR Chua Jui Meng akan bertanding di Segamat dan akhir-akhir ini terdapat akhir-akhir ini cakap-cakap bahawa Kit Siang akan menentang Subramaniam."

"Hanya orang yang berkaliber seperti Kit Siang akan dapat memenangi Segamat. Ia akan menjadi satu tugas yang sukar bagi pemimpin DAP biasa untuk menang kerana Subramaniam adalah seorang menteri Kabinet. "

Pada tahun 2008, Subramaniam memenangi kerusi Segamat oleh majoriti hanya 2991 undi.

Oleh itu, ia tidak akan menjadi sukar untuk Kit Siang menambah undi yang akan menyokong DAP.

Sebagai perbandingan, bagi kerusi Ipoh Timur yang diwakilinya sekarang, kerusi majoriti Cina di Perak, dengan mudah boleh dimenangi oleh calon DAP mana-mana lain atau pendatang baru.

Pada tahun 2008, Kit Siang telah memenangi parlimen Ipoh Timur dengan majoriti yang sangat memberangsangkan iaitu 21,942 undi, bertambah sebanyak lebih 7000 undi daripada yang diperolehinya pada 2004.

Langkah Kit Siang juga sejajar dengan strategi Pakatan Rakyat mengisytiharkan Johor sebagai negeri barisan hadapan pembangkang (southern tsunami) dalam pilihan raya umum akan datang.

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub dijangka bertanding di Johor pada pilihan raya umum ke-13 kerana ia adalah negeri asalnya sendiri. 
 

Pemimpin lain yang dijangka bertanding di Johor ialah Chua Jui Meng, bekas menteri kesihatan dan bekas Ahli Parlimen Bakri, Johor.

Secara tradisi, Bakri yang ditandingi oleh DAP, Chua berkata beliau sebenarnya mengintai parlimen Gelang Patah yang mempunyai 54% pengundi Cina.

PKR bertanding di kerusi itu pada tahun 2008 tetapi kalah di tangan Barisan Nasional.

Dengan langkah-langkah ini yang dijangkakan, Johor, yang sentiasa dianggap sebagai kubu kuat BN akan menjadi negeri tumpuan untuk Pakatan Rakyat dalam pilihan raya.

Anwar bergerak ke KL atau Selangor?

Begitu juga pemimpin PKR juga dikatakan berkomplot secara rahsia untuk menggulingkan pemimpin-pemimpin utama Umno dengan bergerak keluar dari kerusi tradisional selamat.

Satu contoh klasik ialah anak perempuan Anwar, Nurul Izzah yang berjaya menewaskan Shahrizat Jalil di Lembah Pantai pada tahun 2008 dan menang sebagai 'giant killer' dengan majoriti 2895 undi.

Sejak Permatang Pauh dianggap sebagai kerusi yang selamat untuk PKR, Anwar sendiri boleh bergerak untuk bertanding di Kuala Lumpur atau Selangor, menurut sumber PKR.

Anwar boleh bertanding di Sepang atau Sabak Bernam di Selangor yang kini dipegang oleh BN dan yang dipertandingkan oleh PKR pada tahun 2008.

Nurul Nuha, anak perempuan kedua Anwar, mungkin bertanding di Permatang Pauh dan akan dibantu oleh ibunya yang juga Presiden PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail yang dirinya adalah bekas ahli parlimennya.

Wan Azizah tidak  dapat bertanding bagi kerusi Parlimen selama lima tahun sejak beliau meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen pada tahun 2009 untuk membuka jalan kepada suaminya bertanding di Permatang Pauh.

Sumber-sumber Pakatan berkata salah satu sebab mengapa pemimpin utama pembangkang memilih untuk meninggalkan kerusi selamat mereka adalah bahawa mereka boleh bergerak di seluruh negara untuk berkempen bagi pihak masing-masing tanpa perlu bimbang mengenai kerusi yang mereka wakili sekarang.

Jika mereka memilih untuk kekal, maka mereka akan tenggelam di kawasan mereka sendiri dan tidak akan dapat memberi sumbangan kepada parti komponen mereka masing-masing di kawasan sengit yang lain.

Walau bagaimanapun, jika kubu utama tradisional BN tidak ditawan, maka Pakatan Rakyat tidak akan mampu untuk mendapatkan jumlah kerusi yang diperlukan untuk membentuk kerajaan persekutuan yang baru.

Satu-satunya cara untuk melakukan ini adalah dengan meletakkan 'meriam besar' Pakatan Rakyat untuk bergerak keluar dari tempat selamat mereka untuk menumpaskan pemimpin-pemimpin BN di kubu kuat mereka selama ini.

cheers.

Realising that some of the traditional Barisan Nasional strongholds must be captured in order to take control of the federal government in the general election, it is believed that the leaders of Pakatan Rakyat are planning to move out from their safe seats and contests in key parliamentary constituencies which are currently held by BN.

This strategy is necessary if Pakatan is to win at least 110 seats to form the next federal government as claimed by Opposition Leader Anwar Ibrahim.

As a first move of this nationwide strategy, the Pandan parliamentary seat in Selangor currently held by former MCA president Ong Tee Kiat has been identified and PKR strategic director Rafizi Ramli has been named as the Pakatan candidate.
 


Another strategic move that is being contemplated is fielding DAP supremo Lim Kit Siang in Segamat, Johor, which is considered to be a safe seat for BN.

The seat has been held by MIC for several terms and currently its MP is Dr S Subramaniam, a Cabinet minister and MIC deputy president.

Segamat has 44,873 voters with Chinese forming 47%, Malays 43% and Indians 10%. It is an ideal seat for Kit Siang to wrest from BN. DAP has always contested in the seat but never won it even once.

Kit Siang will easily garner the majority of the Chinese votes and with a little support from PKR, PAS and Indian voters he will easily romp home with victory.

One MIC leader from Segamat said: "For some time there has been talk that PKR vice-president Chua Jui Meng will contest in Segamat and lately there are talks that Kit Siang will take on Subramaniam."

"Only a person of Kit Siang's stature will be able to win Segamat. It will be an uphill task for an ordinary DAP leader as Subramaniam is a Cabinet minister."

In 2008, Subramaniam won the Segamat seat by a majority of only 2,991 votes. Therefore it will not be difficult for Kit Siang to tilt the balance in favour of DAP.

In comparison, his current seat Ipoh Timur, a Chinese-majority seat in Perak, can easily be won by any other DAP candidate or even a newcomer. In 2008, Kit Siang won Ipoh Timur with a thumping majority of 21,942 votes.

Kit Siang's move will also fall in line with Pakatan's strategy of declaring Johor as the frontline state of the opposition in the coming general election.

PAS vice-president Salahuddin Ayub is expected to contest in Johor in the 13th general election as it is his home state. The other leader who is expected to contest in Johor is Chua, the former MP of Bakri, Johor.

Since Bakri is traditionally contested by DAP, Chua is said to be eyeing Gelang Patah which has 54% Chinese voters. PKR contested in that seat in 2008.

With these expected moves, Johor, which has always been hailed as a BN stronghold will become the focus state for Pakatan in the polls.

Anwar to move to KL or S'gor?

Similarly PKR leaders are also said to be plotting to oust key Umno leaders by moving out from their traditionally safe seats. A classic example was Anwar's daughter Nurul Izzah ousting Shahrizat Abdul Jalil in Lembah Pantai in 2008.

Since Permatang Pauh is considered to be a safe seat for PKR, Anwar himself may be moving out to contest in Kuala Lumpur or Selangor, according to PKR sources.

Anwar may contest in Sepang or Sabak Bernam in Selangor which are currently held by BN and were contested by PKR in 2008.

Nurul Nuha, the second daughter of Anwar, may even contest in Permatang Pauh and will be assisted by her mother and PKR president Dr Wan Azizah Wan Ismail who herself was the former MP of that constituency.

Wan Azizah will not be able to contest for a parliamentary seat for five years since she resigned as a MP in 2009 to pave the way for her husband to contest in Permatang Pauh.

Pakatan sources said one reason why key leaders of the opposition opt to stay in their safe seats is that they can travel all over the country to campaign for their respective parties without worrying about their own seats.

If they choose a new seat then they will be bogged down in their own constituency and will not be able to contribute to their respective parties in other keenly contested areas.

However, if the key traditional strongholds of BN seats are not captured, then Pakatan will not be able to get the required numbers to form the next federal government.

The only way to do this is for the Pakatan's big guns to move out of their safe havens to take on the BN leaders in their respective strongholds. - RJ Rajah,FMT

Anwar Bertanding Di Selangor,Lim Kit Siang di Segamat...

Menyedari bahawa beberapa kubu kuat tradisi Barisan Nasional perlu ditawan untuk mengambil alih kerajaan persekutuan pada pilihan raya umum akan datang, adalah dipercayai bahawa pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat merancang untuk bergerak keluar dari kerusi selamat di kawasan-kawasan mereka dan bertanding di kerusi utama parlimen yang kini dipegang oleh BN.

Strategi ini adalah perlu jika Pakatan Rakyat mahu memenangi sekurang-kurangnya 110 kerusi untuk membentuk kerajaan persekutuan yang seterusnya seperti yang ditekankan oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim.

Sebagai langkah pertama strategi ini di seluruh negara, kerusi Parlimen Pandan di Selangor yang kini dipegang oleh bekas Presiden MCA, Ong Tee Keat telah dikenal pasti dan pengarah strategik PKR Rafizi Ramli telah dinamakan sebagai calon Pakatan Rakyat, minggu lalu.

Satu lagi langkah strategik yang sedang dipertimbangkan adalah meletakkan supremo DAP, Lim Kit Siang di Segamat, Johor, yang dianggap selama ini sebagai kerusi yang selamat bagi BN.

Kerusi itu kini dipegang oleh MIC selama beberapa penggal dan kini ahli parlimennya adalah Dr S Subramaniam, Menteri Sumber Manusia dan Timbalan Presiden MIC.

Segamat mempunyai 44873 pengundi Cina membentuk komposisi kaum iaitu 47%, Melayu 43% dan India 10%.

Ia adalah tempat duduk yang ideal untuk Kit Siang untuk merampasnya daripada BN.

DAP sentiasa bertanding di kerusi ini tetapi tidak pernah menang walaupun sekali.

Sekiranya bertanding, dijangkakan Kit Siang pasti dengan mudah akan meraih majoriti undi Cina dan dengan sokongan sedikit daripada PKR, PAS dan pengundi India dia akan mudah mencapai kemenangan.

Seorang pemimpin MIC dari Segamat berkata: "Untuk beberapa ketika terdapat desas desus bahawa naib presiden PKR Chua Jui Meng akan bertanding di Segamat dan akhir-akhir ini terdapat akhir-akhir ini cakap-cakap bahawa Kit Siang akan menentang Subramaniam."

"Hanya orang yang berkaliber seperti Kit Siang akan dapat memenangi Segamat. Ia akan menjadi satu tugas yang sukar bagi pemimpin DAP biasa untuk menang kerana Subramaniam adalah seorang menteri Kabinet. "

Pada tahun 2008, Subramaniam memenangi kerusi Segamat oleh majoriti hanya 2991 undi.

Oleh itu, ia tidak akan menjadi sukar untuk Kit Siang menambah undi yang akan menyokong DAP.

Sebagai perbandingan, bagi kerusi Ipoh Timur yang diwakilinya sekarang, kerusi majoriti Cina di Perak, dengan mudah boleh dimenangi oleh calon DAP mana-mana lain atau pendatang baru.

Pada tahun 2008, Kit Siang telah memenangi parlimen Ipoh Timur dengan majoriti yang sangat memberangsangkan iaitu 21,942 undi, bertambah sebanyak lebih 7000 undi daripada yang diperolehinya pada 2004.

Langkah Kit Siang juga sejajar dengan strategi Pakatan Rakyat mengisytiharkan Johor sebagai negeri barisan hadapan pembangkang (southern tsunami) dalam pilihan raya umum akan datang.

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub dijangka bertanding di Johor pada pilihan raya umum ke-13 kerana ia adalah negeri asalnya sendiri. 
 

Pemimpin lain yang dijangka bertanding di Johor ialah Chua Jui Meng, bekas menteri kesihatan dan bekas Ahli Parlimen Bakri, Johor.

Secara tradisi, Bakri yang ditandingi oleh DAP, Chua berkata beliau sebenarnya mengintai parlimen Gelang Patah yang mempunyai 54% pengundi Cina.

PKR bertanding di kerusi itu pada tahun 2008 tetapi kalah di tangan Barisan Nasional.

Dengan langkah-langkah ini yang dijangkakan, Johor, yang sentiasa dianggap sebagai kubu kuat BN akan menjadi negeri tumpuan untuk Pakatan Rakyat dalam pilihan raya.

Anwar bergerak ke KL atau Selangor?

Begitu juga pemimpin PKR juga dikatakan berkomplot secara rahsia untuk menggulingkan pemimpin-pemimpin utama Umno dengan bergerak keluar dari kerusi tradisional selamat.

Satu contoh klasik ialah anak perempuan Anwar, Nurul Izzah yang berjaya menewaskan Shahrizat Jalil di Lembah Pantai pada tahun 2008 dan menang sebagai 'giant killer' dengan majoriti 2895 undi.

Sejak Permatang Pauh dianggap sebagai kerusi yang selamat untuk PKR, Anwar sendiri boleh bergerak untuk bertanding di Kuala Lumpur atau Selangor, menurut sumber PKR.

Anwar boleh bertanding di Sepang atau Sabak Bernam di Selangor yang kini dipegang oleh BN dan yang dipertandingkan oleh PKR pada tahun 2008.

Nurul Nuha, anak perempuan kedua Anwar, mungkin bertanding di Permatang Pauh dan akan dibantu oleh ibunya yang juga Presiden PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail yang dirinya adalah bekas ahli parlimennya.

Wan Azizah tidak  dapat bertanding bagi kerusi Parlimen selama lima tahun sejak beliau meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen pada tahun 2009 untuk membuka jalan kepada suaminya bertanding di Permatang Pauh.

Sumber-sumber Pakatan berkata salah satu sebab mengapa pemimpin utama pembangkang memilih untuk meninggalkan kerusi selamat mereka adalah bahawa mereka boleh bergerak di seluruh negara untuk berkempen bagi pihak masing-masing tanpa perlu bimbang mengenai kerusi yang mereka wakili sekarang.

Jika mereka memilih untuk kekal, maka mereka akan tenggelam di kawasan mereka sendiri dan tidak akan dapat memberi sumbangan kepada parti komponen mereka masing-masing di kawasan sengit yang lain.

Walau bagaimanapun, jika kubu utama tradisional BN tidak ditawan, maka Pakatan Rakyat tidak akan mampu untuk mendapatkan jumlah kerusi yang diperlukan untuk membentuk kerajaan persekutuan yang baru.

Satu-satunya cara untuk melakukan ini adalah dengan meletakkan 'meriam besar' Pakatan Rakyat untuk bergerak keluar dari tempat selamat mereka untuk menumpaskan pemimpin-pemimpin BN di kubu kuat mereka selama ini.

cheers.

PASPB: STRATEGI CUKUPKAN 110 KERUSI!!!! Anwar bertanding <b>...</b>

Posted: 22 Jun 2012 01:40 AM PDT

Menyedari bahawa beberapa kubu kuat tradisi Barisan Nasional perlu ditawan untuk mengambil alih kerajaan persekutuan pada pilihan raya umum akan datang, adalah dipercayai bahawa pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat merancang untuk bergerak keluar dari kerusi selamat di kawasan-kawasan mereka dan bertanding di kerusi utama parlimen yang kini dipegang oleh BN.

Strategi ini adalah perlu jika Pakatan Rakyat mahu memenangi sekurang-kurangnya 110 kerusi untuk membentuk kerajaan persekutuan yang seterusnya seperti yang ditekankan oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim.

Sebagai langkah pertama strategi ini di seluruh negara, kerusi Parlimen Pandan di Selangor yang kini dipegang oleh bekas Presiden MCA, Ong Tee Keat telah dikenal pasti dan pengarah strategik PKR Rafizi Ramli telah dinamakan sebagai calon Pakatan Rakyat, minggu lalu.

Satu lagi langkah strategik yang sedang dipertimbangkan adalah meletakkan supremo DAP, Lim Kit Siang di Segamat, Johor, yang dianggap selama ini sebagai kerusi yang selamat bagi BN. 

Kerusi itu kini dipegang oleh MIC selama beberapa penggal dan kini ahli parlimennya adalah Dr S Subramaniam, Menteri Sumber Manusia dan Timbalan Presiden MIC.

Segamat mempunyai 44873 pengundi Cina membentuk komposisi kaum iaitu 47%, Melayu 43% dan India 10%. 

Ia adalah tempat duduk yang ideal untuk Kit Siang untuk merampasnya daripada BN. 

DAP sentiasa bertanding di kerusi ini tetapi tidak pernah menang walaupun sekali.

Sekiranya bertanding, dijangkakan Kit Siang pasti dengan mudah akan meraih majoriti undi Cina dan dengan sokongan sedikit daripada PKR, PAS dan pengundi India dia akan mudah mencapai kemenangan.

Seorang pemimpin MIC dari Segamat berkata: "Untuk beberapa ketika terdapat desas desus bahawa naib presiden PKR Chua Jui Meng akan bertanding di Segamat dan akhir-akhir ini terdapat akhir-akhir ini cakap-cakap bahawa Kit Siang akan menentang Subramaniam."

"Hanya orang yang berkaliber seperti Kit Siang akan dapat memenangi Segamat. Ia akan menjadi satu tugas yang sukar bagi pemimpin DAP biasa untuk menang kerana Subramaniam adalah seorang menteri Kabinet. "

Pada tahun 2008, Subramaniam memenangi kerusi Segamat oleh majoriti hanya 2991 undi. 

Oleh itu, ia tidak akan menjadi sukar untuk Kit Siang menambah undi yang akan menyokong DAP.

Sebagai perbandingan, bagi kerusi Ipoh Timur yang diwakilinya sekarang, kerusi majoriti Cina di Perak, dengan mudah boleh dimenangi oleh calon DAP mana-mana lain atau pendatang baru. 

Pada tahun 2008, Kit Siang telah memenangi parlimen Ipoh Timur dengan majoriti yang sangat memberangsangkan iaitu 21,942 undi, bertambah sebanyak lebih 7000 undi daripada yang diperolehinya pada 2004.

Langkah Kit Siang juga sejajar dengan strategi Pakatan Rakyat mengisytiharkan Johor sebagai negeri barisan hadapan pembangkang (southern tsunami) dalam pilihan raya umum akan datang.

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub dijangka bertanding di Johor pada pilihan raya umum ke-13 kerana ia adalah negeri asalnya sendiri. 

Pemimpin lain yang dijangka bertanding di Johor ialah Chua Jui Meng, bekas menteri kesihatan dan bekas Ahli Parlimen Bakri, Johor.

Secara tradisi, Bakri yang ditandingi oleh DAP, Chua berkata beliau sebenarnya mengintai parlimen Gelang Patah yang mempunyai 54% pengundi Cina. 

PKR bertanding di kerusi itu pada tahun 2008 tetapi kalah di tangan Barisan Nasional.

Dengan langkah-langkah ini yang dijangkakan, Johor, yang sentiasa dianggap sebagai kubu kuat BN akan menjadi negeri tumpuan untuk Pakatan Rakyat dalam pilihan raya.

Anwar bergerak ke KL atau Selangor?

Begitu juga pemimpin PKR juga dikatakan berkomplot secara rahsia untuk menggulingkan pemimpin-pemimpin utama Umno dengan bergerak keluar dari kerusi tradisional selamat. 

Satu contoh klasik ialah anak perempuan Anwar, Nurul Izzah yang berjaya menewaskan Shahrizat Jalil di Lembah Pantai pada tahun 2008 dan menang sebagai 'giant killer' dengan majoriti 2895 undi.

Sejak Permatang Pauh dianggap sebagai kerusi yang selamat untuk PKR, Anwar sendiri boleh bergerak untuk bertanding di Kuala Lumpur atau Selangor, menurut sumber PKR.

Anwar boleh bertanding di Sepang atau Sabak Bernam di Selangor yang kini dipegang oleh BN dan yang dipertandingkan oleh PKR pada tahun 2008.

Nurul Nuha, anak perempuan kedua Anwar, mungkin bertanding di Permatang Pauh dan akan dibantu oleh ibunya yang juga Presiden PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail yang dirinya adalah bekas ahli parlimennya.

Wan Azizah tidak  dapat bertanding bagi kerusi Parlimen selama lima tahun sejak beliau meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen pada tahun 2009 untuk membuka jalan kepada suaminya bertanding di Permatang Pauh.

Sumber-sumber Pakatan berkata salah satu sebab mengapa pemimpin utama pembangkang memilih untuk meninggalkan kerusi selamat mereka adalah bahawa mereka boleh bergerak di seluruh negara untuk berkempen bagi pihak masing-masing tanpa perlu bimbang mengenai kerusi yang mereka wakili sekarang.

Jika mereka memilih untuk kekal, maka mereka akan tenggelam di kawasan mereka sendiri dan tidak akan dapat memberi sumbangan kepada parti komponen mereka masing-masing di kawasan sengit yang lain.

Walau bagaimanapun, jika kubu utama tradisional BN tidak ditawan, maka Pakatan Rakyat tidak akan mampu untuk mendapatkan jumlah kerusi yang diperlukan untuk membentuk kerajaan persekutuan yang baru.

Satu-satunya cara untuk melakukan ini adalah dengan meletakkan 'meriam besar' Pakatan Rakyat untuk bergerak keluar dari tempat selamat mereka untuk menumpaskan pemimpin-pemimpin BN di kubu kuat mereka selama ini.

JALAN PULANG

ads