KOTA TINGGI: Empat puluh satu warga Indonesia dipercayai pendatang tanpa izin selamat manakala tujuh termasuk tekong dan anak kapal masih hilang apabila bot pancung yang mereka naiki karam di perairan Teluk Ramunia, Pengerang, di sini, kira-kira 5.20 pagi ini.

Pengarah Operasi Daerah Maritim Tanjung Sedili, Komander Maritim Mustafa
Kamal Abas, berkata kesemua mereka terdiri 35 lelaki dan empat wanita berumur 20 hingga 40 tahun serta dua kanak-kanak perempuan berumur setahun dan dua tahun.

"Seorang daripada wanita itu mengandung lapan bulan dan kejadian dilaporkan berlaku kira-kira 300 meter dari pantai Teluk Ramunia ketika bot pancung itu baru memulakan perjalanan ke Batam, Indonesia," katanya di Jeti Marina Tanjung Pengelih.

Mustafa Kamal berkata seorang wanita mangsa bot karam terbabit sempat menghubungi Malaysia Emergency Response Services (MERS) 999 sebelum pasukan penyelamat bergegas ke tempat kejadian.
Beliau berkata, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) kemudian menyelamatkan 18 mangsa termasuk dua kanak-kanak, Polis Marin menyelamatkan 19 mangsa manakala empat lagi mangsa ditemui pasukan polis selepas mereka terdampar di tepi pantai.


Katanya, hasil siasatan dipercayai kejadian berlaku disebabkan keadaan laut yang bergelora, muatan bot berlebihan selain kesemua mangsa juga tidak memakai jaket keselamatan.

"Mungkin juga bot gentian kaca dinaiki kebanyakan mangsa yang berasal dari Lombok, Indonesia itu bocor. Tapi, kita akan menyiasat secara terperinci selepas bot berkenaan dibawa ke tepi pantai," katanya.

Disiarkan Pada : 14/01/2013