Sabtu, 14 September 2013

di negeri selangor - Google Blog Search

di negeri selangor - Google Blog Search


Shahbudin dot com: Noh Omar Menteri Besar Kedua <b>Di Selangor</b>?

Posted: 11 Sep 2013 08:30 PM PDT


Selama ini kita hanya tahu ada jawatan Menteri Kewangan Kedua dan Menteri Pendidikan Kedua saja tetapi di Selangor kini sudah ada jawatan Menteri Besar Kedua juga. Selain Khalid Ibrahim yang menjadi Menteri Besar sebenar setelah Pakatan Rakyat terus menjadi pilihan rakyat di negeri itu, rupa-rupanya pihak yang kalah juga mewujudkan jawatan yang mirip kuasa Menteri Besar.

Pelik? Terkejut?

Lebih pelik dan mengejutkan ialah pihak yang mewujudkan jawatan seperti Menteri Besar di Selangor itu pula sebenarna mewakili UMNO dan BN yang hanya mampu memenangi 12 daripada 56 kerusi DUN dalam pilihanraya umum lalu. Individu yang diberi kuasa seperti Menteri Besar itu ialah Noh Omar, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor yang digugurkan oleh Najib sebagai menteri kabinet berikutan kegagalan menawan semula negeri itu.

Atas kekecewaan Najib untuk merampas semula Selangor, beliau telah menggugurkan Noh Omar sebagai menteri dan jawatan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor yang disandang Najib selama ini turut diserahkan kepada Ahli Parlimen Tanjung Karang itu. Bersekali dengan jawatan itu, Nph Omar turut dilantik sebagai Pengerusi Majlis Tindakan Negeri Selangor, suatu jawatan rekaan yang tidak pernah diwujudkan di mana-mana negeri sebelum ini.

Adalah dipercayai Najib mewujudkan jawatan yang seolah-olah mirip Menteri Besar Selangor itu ialah bagi memudahkan Noh Omar berperanan lebih aktif untuk menawan kembali negeri Selangor daripada Pakatan Rakyat dalam pilihanraya lima tahun lagi. Noh Omar sendiri ada bercakap baru-baru ini bahawa penanda arasnya akan diukur dalam pilihanraya umum akan datang dan sekiranya gagal, beliau akan mengundurkan diri.

Dengan jawatan sebagai Pengerusi Majlis Tindakan Negeri Selangor, Noh Omar juga bakal mempunyai pejabatnya sendiri di Pejabat Pembangunan Persekutuan atau JPP Negeri Selangor di Glenmarie, Shah Alam. Pejabat untuk beliau kini sedang dalam proses pengubahsuaian dan dijangka siap dalam waktu yang terdekat.

Dan buat sementara ini, Noh Omar yang tidak sabar-sabar mahu memasuki pejabat dan berperanan sebagai Menteri Besar Kedua bagi pihak UMNO dan BN di Selangor, kini sedang menggunakan bilik bekas Pengarah JPP Selangor, Abdul Ghani Salleh yang kebetulan kosong berikutan beliau ditukarkan sebagai Setiausaha SPR pada awal September lalu.

Sehingga ini jawatan Pengarah JPP Selangor yang dikosongkan oleh Ghani belum lagi mempunyai pengganti dan dengan Noh Omar mengguna-pakai bilik Pengarah JPP, seolah-olah beliaulah yang berkuasa sekarang ini.

Keberadaan Noh Omar di pejabat JPP Selangor dan mempunyai pejabatnya sendiri mula menimbulkan keresahan dan rasa kurang senang di kalangan kakitangan agensi kerajaan Pusat itu berikutan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor itu sebelum ini memberitahu bahawa peranannya ialah untuk memantau projek-projek pembangunan kerajaan pusat di negeri itu berjalan dengan baik.

Ia memberi gambaran seolah-olah beliau tidak mempunyai keyakinan terhadap kakitangan agensi itu dalam menjalankan tugas dan melaksanakan pembangunan mengikut peraturan yang ditetapkan serta berdasarkan kelayakan sesebuah syarikat yang dipilih untuk melaksanakannya.

Pesoalan yang timbul ialah, apakah Noh Omar sebenarnya ingin memastikan projek-projek pembangunan itu untuk kepentingan rakyat atau untuk kepentingan agar pemimpin-pemimpin UMNO dipastikan memperolehi setiap projek yang dijalankan itu?

Sebelum ini, ketika JPP Selangor diketuai oleh Ghani Salleh, beliau agak kurang disenangi oleh sebilangan pemimpin UMNO negeri itu terutamanya kerana kegagalan mereka memenangi beberapa projek yang dikendalikan oleh JPP di negeri itu.

Blog ini pernah melaporkan pada tahun 2012 berhubung tindakan Abdul Shukor Idrus, Timbalan Pengerusi UMNO Selangor(ketika itu Ketua Penerangan UMNO Selangor) yang mengetuai tindakan beberapa ADUN menghantar memorandum kepada Perdana Menteri agar menukarkan Ghani berikutan dakwaan tidak memberi kerjasama kepada pemimpin-pemimpin UMNO dan masyarakat di negeri itu.

Bagaimanapun, Ghani yang terus mendapat kepercayaan dan keyakinan Perdana Menteri, tidak mengendahkan memorandum tersebut dan terus mengekalkan Pengarah JPP Selangor itu sehinggalah baru-baru ini beliau ditukar dan dinaikkan pangkat sebagai Setiausaha SPR yang baru bagi menggantikan Kamaruddin Baria.

Difahamkan sepanjang mengetuai JPP Selagor, Ghani sering ditekan untuk memberikan projek-projek pembangunan kepada syarikat yang dibawa oleh ADUN atau pemimpin UMNO walaupun syarikat itu didapati tidak memenuhi kelayakan yang sewajarnya, baik dari segi kemahiran mahupun kewangan, untuk melaksanakan sessuatu projek itu.

Berikutan sikap tegas dan keengganannya berkompromi dengan sesuatu yang tidak mematuhi peraturan, kedudukannya sering kali umpama berada di atas bara yang panas ketika memegang jawatan tersebut.

Kini dengan Noh Omar selaku Pengerusi UMNO Selangor dan Pengerusi Majlis Tindakan Negeri Selangor serta mempunyai pejabatnya sendiri di JPP negeri itu dan dianggap seolah-olah Menteri Besar Kedua yang dilihat cuba menguasai projek-projek pembangunan kerajaan Pusat, ia mungkin sesuatu yang menggembiran bagi pemimpin-pemimpin UMNO Selangor.

Kebarangkalian untuk mereka melaksanakan dan menguasai projek-projek pembangunan melalui JPP nampaknya mulai terbuka luas.

Cumanya, apakah rakyat Selangor genbira dan sedia kembali semula kepada UMNO dan BN? (SH 12/09/2013)

12 di ampang - Google Blog Search

12 di ampang - Google Blog Search


BEN ASHAARI: KL1FF : Bersantai <b>di</b> Matic , Jalan <b>Ampang</b> .

Posted: 03 Sep 2013 09:20 AM PDT

Dulu sewaktu aku berkhidmat di Kementerian Pelancongan Malaysia ( sekarang dah tambah dan Kebudayaan ) , Matic ni adalah tempat aku suka pergi. Kenapa ? Ia membawa kenangan aku sewaktu kecil dulu. Aku ingat lagi bapak aku bawak aku ke sini berjalan jalan. Di sini aku mula berminat mengenai pelancongan dalam negeri kita .. hehee ..

Kali ni , aku kembali lagi. Bukan sebagai staff Kementerian tetapi sebagai blogger yang ingin bersantai bersama sama rakan rakan blogger yang lain di sini .. hehehe ..

Tujuan hari tu adalah untuk memeriahkan lagi sambutan Hari Kemerdekaan yang diadakan di Matic . Dengan tema Merdeka , Merdeka , kitorang join Merdeka Hunt 2013 untuk julung julung kalinya ! Heheheh ..

Merdeka Hunt kali ini dimeriahkan oleh pelbagai bangsa, jantina dan usia. Memang best !! Tak sangka mereka yg join ni pon sporting ..Memang santai abis la kat sini .

Merdeka Hunt ni , para peserta dikehendaki selesaikan 10 soalan dan perlu buat 10 ujian fizikal ! Hehehehe.. Serius , mencabar mental dan fizikal .. hahaha ..

Silapnya , kitorang 'mentah' dan tak tau strategi !

Dapat laaa saguhati .. Ok la tuuuu .. Nanti ada lagi aktiviti gini di Matic ! Memang rajin la pihak Matic buat aktviti begini .. Selain Merdeka Hunt , ada pertandingan melukis untuk kanak kanak ..

Dan sebelah petang setiap Sabtu pula , bermulalah KL1FF atau Kuala Lumpur Family Fest yang menyediakan pelbagai aktiviti dan acara menarik untuk pengunjungnya .. Antaranya nyanyian , persembahan kebudayaan , jualan dan macam macam lagi .. Leh rujuk pada entri aku yang lepas di KL1FF @ MATIC : Jom ke sana !! ni haaa ..

Aku yang ada di sana petang tu , mmg terasa bahang kemeriahannya KL1FF yang diadakan setiap hari Sabtu , sepanjang tahun !

Deretan booth yang bakal dipenuhi dengan pelbagai jualan di kala malam hari ! Tunggu apa lagi kan ? Jom la ajak kengkawan lepak sini .. Aku plan nak buat gathering blogger kat sini satu hari nanti !

Published with Blogger-droid v2.0.10

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Aug 2013 07:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Aug 2013 07:18 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jul 2013 07:11 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jun 2013 07:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2013 07:41 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Feb 2013 07:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Senarai dan Lokasi Perangkap Laju / Speedtrap | Isu Halal Terkini

Posted: 14 Aug 2012 12:24 AM PDT

Automated Enforcement System (AES): Berhati-hati,beratus kamera akan menjadi "mata" anggota polis sebaik anda memulakan perjalanan.

Aidilfitri datang lagi,semua perantau akan pulang beraya di kampung masing-masing.Elakkan tragedi,pandu berhati-hati,bila mengantuk berhenti.Jangan pandu laju-laju,ingat orang tersayang,ingat jugak saman…kah!kah!kah!

Sebagai panduan,berikut adalah senarai lokasi pemasangan sistem baru perangkap hadlaju yang telah dipasang oleh pihak PDRM:

PLUS Arah Utara

■ Di bawah jambatan di 456km, Sg Buloh simpang.
■ Di bawah jambatan di 459km, Bukit Lanjan interchange.
■ Di bawah restoran overhed di Sg Buloh.
■ Di bawah jambatan terakhir sebelum tol Sg Besi pada 309.2km.
■ Di bawah jambatan di 296.5km, Bangi persimpangan.
■ Di bawah jambatan baru dibina di 289.0km, selepas simpang Utara Penilaian.
■ Di bawah jambatan di 286.5km, Penilaian Utara simpang.

PLUS Arah Selatan

■ Di bawah papan tanda di 454.6km dan 455.2km, Sg Buloh layby.
■ Di bawah jambatan selepas Subang persimpangan di 11.3km.
■ Di bawah jambatan di 22km, Bukit Lanjan simpang.
■ Di bawah jambatan sebelum Mint hotel, Sg Besi Tol. 80km / h sahaja!
■ Di bawah jambatan di 302.8km, Kajang simpang.
■ Mengenai 1km selatan persimpangan Bangi, kedua-dua selatan dan utara terikat luar lorong
■ Pada 296.5km dan 297km, Bangi simpang.
■ Di bawah jambatan yang baru dibina di 289.0km, sebelum simpang Utara Penilaian.
■ Pada 285.5km dan 285.8km, Penilaian Utara simpang.
■ Pada pembahagi pusat di 251.8km dan 253km selepas Senawang simpang.
■ Selepas simpang Alor Gajah di 213.9km, bersebelahan dengan taman tema air.
■ Di sebalik halangan nahas tangan kanan di 198.4km.

Lebuhraya Elite Perhubungan Timur Tengah / Utara

■ Pada sebelah kiri di 4.8km selepas Batu Tiga / Shah Alam keluar
■ Di bawah restoran overhed di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
■ Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.

Lebuhraya Elite Perhubungan Barat Tengah / Selatan

■ Di bawah restoran overhed di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
■ Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.
■ Selepas keluar dari tol KLIA ke lapangan terbang, di bawah Jalan Pekeliling flyover.90km. / H

NKVE Arah Timur / Utara

■ 300m sebelum tol Jalan Duta, 60km / h!
■ Di sebalik penghadang jalan di sebelah kiri apabila pergi ke arah tol Jalan Duta, di 24.9km, 80km / h!
■ Di bawah jambatan di Damansara Junction, 17.5km

NKVE Arah Barat / Selatan

■ Di sebalik penghadang jalan di sebelah kiri apabila keluar dari tol Jalan Duta dari KL, pada 25.3km dan 25.7km, 80km / h!
■ Dari Jln Duta, di bawah jambatan, 23km, 80km / h zone!
■ Daripada Jln Duta, di laluan bawah tanah di Sungai Buloh Y-persimpangan, 22km.
■ Di sebalik halangan kemalangan di Damansara Junction, 17.7km dan 16.8km
■ Di bawah jambatan keretapi di 11.2km
■ Di bawah jambatan di persimpangan Shah Alam.

Lebuhraya Kesas Timur

■ Di bawah jambatan di 44.8km, menuruni bukit yang berjalan selepas Puchong simpang.
■ Kesas West Bound
■ Pada sebelah Sg Besi Tol Timur Bound. Bandaraya Kuala Lumpur
■ Jalan Duta; di bawah jejambat di persimpangan Damansara, 70km / h zone.

Lebuhraya Kesas – Klang

■ jalan Dwi antara Klang dan Pelabuhan Klang. Ke Arah Klang arahan, pada kira-kira 13 km batu batu. 70km / h sahaja!

Leburaya Pantai Timur

■ Timur berjilid, menuruni bukit selepas Raub persimpangan.
■ Maran, 60km / h zone.
■ Paya Marang, 70km / h zone.

Kawasan Negeri Johor Arah Selatan

■ persimpangan Tangkak.
■ Di bawah jambatan selepas Yong Peng
■ simpang Utara di 97.3km.
■ Ayer Hitam simpang.
■ simpang Sedenak.

Jalanraya Sekitar Utara  Malaysia  - Arah Utara

■ Around Ayer Hitam in 60km / h zone.
■ Sebelum Perwaja Steel.
■ Sg Petani persimpangan.
■ Antara persimpangan Seberang Jaya dan Tol Sg Dua.
■ Jambatan Pulau Pinang di pulau end.Speed  ​​menghadkan 80km / j.

Jalanraya Sekitar Utara  Malaysia  - Arah Selatan

■ Jambatan Pulau Pinang Pulau akhir. Had laju 80km / h.
■ Mengenai 2km sebelum had Juru Tol Speed  ​​90km / h

Kawasan Perak Jalanraya Arah Utara

■ Di bawah jambatan di 197.1km dan 198.8km, selepas Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 204.3km, selepas Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 208km, sebelum Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 214.8km, sebelum Kamuntingjunction.
■ Ipoh Point Vista pada kira-kira 263km. Had laju 80km / h.
■ Di bawah jambatan di 271km, Ipoh North Junction.
■ Di bawah jambatan di 274.4km, Ipoh South Junction.
■ Di bawah jambatan di 286.9km, Simpang Pulai Junction.
■ Di bawah jambatan di Persimpangan 296km, Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 352.6km, selepas Simpang Sungkai.
■ Di bawah jambatan di 353km, Sungkai Junction.
■ Di bawah jambatan di 373km, Sungai Junction Slim.

Kawasan Perak Arah Selatan

■ Di bawah jambatan di 199km, sebelum Kamunting simpang.
■ Di bawah jambatan di 241.9km, di persimpangan Kuala Kangsar.
■ Di bawah tiang isyarat di 296.1km, sebelum Gopeng Junction.
■ Di bawah jambatan di 297km, Gopeng Junction.
■ Di bawah jambatan di 300km, selepas persimpangan Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 308.6km, selepas persimpangan Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 372.6km, di simpang  Slim   River .

Berhati-hati ketika memandu, semoga anda semua selamat sampai ke destinasi.

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri

Abd. Rahman

http://www.halalscience.com

kegagalan cerun - kajian kes <b>di bukit</b> antarabangsa - Pagar Museh

Posted: 13 Jul 2013 03:28 AM PDT


Merupakan fenomena yang kerap belaku di Malaysia adalah dikeranakan iklim Malaysia yang panas dan lembap sepanjang tahun. Hujan yang tinggi melebihi 3000 mm setahun meningkatkan kadar hakisan dan luluhawa yang boleh mempercepatkan pergerakan jisim terutama nya di kawasan cerun bukit curam.
 Bukit Antarabangsa, Hulu Klang, Selangor merupakan kawasan yang bertopografi berbukit bukau, dengan ketinggian di antara 133 hingga 203 meter di atas paras laut. Mempunyai longitud antara 101°46‟ T hingga 101°47‟ T dan latitud antara 03°10.8‟ U hingga 03°11.3‟ U ( Peta 1). Dicirikan oleh iklim yang panas dan lembab sepanjang tahun dan mempunyai jumlah hujan tahunan sebanyak 3000 sehingga 3500 mm. Kegagalan cerun atau tepatnya tanah runtuh merupakan satu kejadian geologi yang melibatkan sebahagian besar pergerakan tanah, jatuhan batuan atau cantuman dari keduanya. Kebanyakkan runtuhan tanah bermula di lereng-lereng cerun dan seringkali dicetus oleh air larian permukaan . Runtuhan tanah berlaku mungkin secara berperingkat dan mungkin berlaku dengan pantas tanpa disedari sewaktu hujan lebat serta bergerak bersamanya bahan bumi yang menggelongsor mengikut tarikan graviti . 
Air yang mengalir di permukaan akan sentiasa menyebabkan hakisan. Kadar hakisan semakin tinggi sekiranya tanah di sesuatu kawasan itu terletak di tempat yang tinggi dan curam seperti di lereng-lereng bukit. Pengaliran air yang teramat deras akan menghakis bunga tanah atau lapisan atas. Berkaitan dengan proses hakisan, runtuhan tanah juga akan berlaku di cerun bukit, terutamanya berlaku semasa hujan lebat. Proses kegagalan cerun  menjadi satu masalah di kawasan di berbukit-bukau seperti Cameron Highlands, Fraser Hill, Genting Highlands di Pahang dan beberapa kawasan tanah tinggi di Malaysia. 
Kebiasaannya kegagalan cerun atau tanah runtuh akan meragut nyawa manusia serta memusnahkan harta benda. Contohnya, beberapa kejadian tanah runtuh besar yang telah berlaku seperti di Highland Tower dan Taman Hillview  di Hulu Kelang (Selangor), Gua Tempurung (Perak), Paya Terobong (Pulau Pinang), persimpangan lebuhraya NKVE, Bukit Lanjan serta beberapa kegagalan cerun bersaiz kecil dan sederhana. Fenomena ini seringkali dikaitkan  dengan musim tengkujuh, di mana sejumlah curahan hujan yang tinggi bertindak sebagai pencetus kepada kegagalan cerun. Keadaan iklim tropika yang panas dan lembab ini juga turut menyebabkan proses luluhawa secara relatifnya adalah lebih tinggi berbanding kawasan beriklim lain . 
Namun begitu, faktor-faktor lain seperti keadaan geologi, geomorfologi & struktur geologi akan berperanan dalam mempengaruhi corak pelemahan batuan. Kawasan kajian yang terletak di Bukit Antarabangsa merupakan kawasan perumahan di lereng bukit di Ulu Klang, Selangor, Malaysia. Bukit Antarabangsa, Ampang adalah sebuah kawasan penempatan awam yang berprofil  pertengahan ke tinggi. Namun begitu, penempatan yang dimajukan sebagai perumahan ini mempunyai keadaan muka bumi yang bercerun dan sama sekali tidak selamat dan tidak stabil untuk diduduki. Kebanyakan projek  pembangunan di sekitar kawasan Bukit Antarabangsa terletak di kawasan cerun bukit. Peristiwa tanah runtuh yang berlaku pada 6 Disember 2008 di Bukit Antarabangsa telah meranapkan 20 buah rumah dan mengorbankan sekurangnya lima orang penduduk dan lebih daripada 2,000 orang pula terpaksa dipindahkan ke tempat yang selamat
Kekuatan cerun yang tidak mampu mengawal dan menyokong kekuatan tapak bagi perumahan tersebut akibat hujan yang berterusan, telah menyebabkan kawasan menjadi tidak stabil dan aliran air berlebihan ini telah menyusup ke bawah permukaan dan menjadikan bahan bumi di bawah permukaan semakin  lemah. Ditambah pula, dengan keadaan cerun yang tidak stabil menyebabkan sejumlah bahan bumi bersama beberapa rumah penduduk yang terlibat runtuh di sepanjang cerun dan dilonggokkan ke beberapa ratus meter dari  tempatnya yang asal. Menurut laporan, 13 Ogos 2008, menunjukkan bahawa kebanyakkan cerun di kawasan  Bukit Antarabangsa berada pada kelas III, iaitu cerun yang berisiko tinggi kerana mempunyai kecerunan 26° - 35°.  

sekolah kebangsaan <b>bukit lanjan</b> (asli): minggu terakhir <b>di</b> sk bukit <b>...</b>

Posted: 20 Aug 2013 07:57 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT LANJAN (ASLI). Sebuah sekolah murid Orang Asli di pinggir Bandaraya Petaling Jaya. Sekolah kecil tetapi bersemangat besar... (A small Orang Asli school at the outskirt of Petaling Jaya city ...

12 di jenjarom - Google Blog Search

12 di jenjarom - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Sep 2013 03:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Aug 2013 03:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jul 2013 03:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di jenjarom</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2013 03:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ketua Wanita UMNO <b>Jenjarom</b> 1 maut kemalangan | Malaysia Edition

Posted: 11 Jun 2013 10:10 PM PDT

KUALA LANGAT – Hasrat Ketua Wanita UMNO cawangan Jenjarom untuk membuat pemeriksaan darah di Klinik Kesihatan Jenjarom di sini tidak kesampaian apabila dia maut selepas motosikal yang ditunggang dirempuh sebuah motosikal lain kelmarin.

Nor Asmah (kanan) bergambar bersama menantu dan cucunya, pada hari berkempen sempena pilihan raya lalu di Kampung Jenjarom, Banting. Foto -BH

Dalam kejadian pada pukul 7.30 pagi di hadapan Klinik Kesihatan Jenjarom itu, Nor Asmah Paniti, 52, yang menunggang motosikal Modenas seorang diri dilanggar dari belakang oleh motosikal jenis EX5.

Penunggang motosikal EX5 ialah seorang remaja lelaki berusia 18 tahun.

Kejadian itu dikatakan berlaku ketika Nor Asmah mahu membelok ke kanan untuk masuk ke kawasan klinik kesihatan.

Akibat rempuhan kuat, Nor Asmah terjatuh daripada motosikal menyebabkan kepalanya cedera parah manakala kaki dan tangan kanannya patah menyebabkan dia tidak sedarkan diri.

Mangsa kemudiannya disahkan meninggal dunia pada pukul 9.30 malam di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang (HTAR) selepas 14 jam menerima rawatan.

Remaja terbabit pula patah tangan kiri selain mengalami luka-luka di badan dan dirawat di Hospital Banting.-kosmo

Aku Budak Telok: Mari Kenali Sejarah TPG: Telok, Kampung Medan <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2013 08:32 AM PDT

Salam buat kengkawan semua. Apa khabar waris
 (warigh, kata orang Nogori Sembilan)? Moga-moga sihat semua..
Sebut pasal warigh, teringat aku lagu rapper Negeri Sembilan tu...
 (Aku tukar sikit liriknya)

                                    Melayu Telok..where you at?

                                    Jawa Sijangkang...where you at?,
                                    Melayu/ Jawa  Kg. Medan...where you at?,
                                    Jawa Kebun Baharu...where you at?
                                    Jawa Jenjarom...Where you at?
                                    Sakai Telok Gonjeng...where you at?
                                    Semua ada berapa?
                                    Beribu-ribu. (Hahaha...Amekkau!)

Sebut pasal Telok Panglima Garang, sebenarnya kita bercakap pasal

 kampung dan mukim menggunakan nama yang sama. Mukim Telok ini 
terletak dalam daerah Kuala Langat. Di dalamnya ada banyak kampung
 tradisional, kampung baru dan taman-taman perumahan yang sedang 
rancak naik macam cendawan lepas hujan. Aku sengaja masukkan
 dalam entri ini sejarah kg. Jenjarom.Walaupun Jenjarom berada dalam
 mukim yang lain ( Mukim Tanjong Dua Belas), namun hubungan erat 
penduduk telah terjalin sejak sekian lama. Dulu klinik kerajaan, dewan 
orang ramai, ,balai polis, pejabat pos hanya ada di Sg. Jarom. 
Jadi, Jenjarom penting bagi orang-orang di Telok.

 Korang tengok jer peta di bawah ni, korang akan get the picture,

 kata cikgu omputeh aku dulu.


Jadi, hari ini, aku nak bawa tuan-tuan, puan-puan, adik kakak ke mukim kami
 yang tercinta ini. Bukan citer pasal lanskapnya, tapi sejarah gemilangnya.
 Semoga anak-anak dapat belajar asal usul tempat tumpah 
darah datuk nenek , ayah emak kamu sekalian. Begini ceritanya.....

Kampung Telok Panglima Garang

Nama asal Kampung Telok Panglima Garang adalah Nibong Dengkil
 dan terletak di telok sungai di mana didiami oleh kaum orang asli.
 Disebabkan kedudukannya yang strategik, ramai pedagang-pedagang Aceh
 datang dan mula membuat penempatan di hilir sungai sehingga kawasan
 tersebut dipanggil Beting Pak Aceh.
Apabila segolongan mereka mengetahui bahawa terdapat Orang Asli
 tinggal di Nibong Dengkil, maka pedagang Aceh ini mudik ke hulu 
untuk mengambilalih dan menguasai Nibong Dengkil. Sewaktu itu terjadi
 pergaduhan di antara mereka dan menyebabkan Orang Asli melarikan diri
 ke Bukit Tampoi di Dengkil. Di sepanjang perjalanan Orang Asli
 yang menyusuri sungai hingga ke Bukit Tampoi, Dengkil mereka telah
 berpesan kepada penduduk yang ditemui dengan kata-kata :

"JAGA BAIK-BAIK DI TELOK ADA PANGLIMA GARANG"


Sebagai bukti terdapat penduduk di kalangan penduduk asli di Bukit Tampoi, 

Dengkil mendakwa dan mengaku bahawa mereka berasal dari Telok 
dan menetap di sini setelah dihalau oleh pedagang Aceh yang 
amat handal dan garang. Begitulah asal-usul nama
 Kampung Telok Panglima Garang manakala
 lambang harimau diambil di atas keberanian dan sifat pedagang Aceh 


Kampung Sijangkang
Kampung Sijangkang merupakan salah satu kampung yang terletak
 di daerah Kuala LangatSelangorMalaysia. Kampung Sijangkang
 terletak lebih kurang 12 km dari arah Klang ke Banting di Kuala Langat. 
Pusatnya pekan Sijangkang.Nama Sijangkang berasal dari sejenis pokok
 yang menyamai pokok getah. Ia adalah sejenis pokok hutan yang
 menyebarkan biji-biji dengan cara ltupan sendiri.
 Nama pokok itu adalah pokok Jangkang. Pokok ini terdapat di
 sebahagian tempat di Indonesia.
Masih berkaitan dengan pendapat pertama juga. Pokok Jangkang itu mati
 di sebuah anak sungai yang kemudiannya diberi nama sungai Jangkang
 iaitu anak Sungai Langat. Dalam bahasa Cina, mati disebut 'si'.
 Maka timbul nama 'Si Jangkang' yang akhirnya bertukar menjadi 'SIJANGKANG'.
Adalah dianggarkan kampung ini mula dibuka dalam lingkungan tahun 1907.
 ia diteroka dari arah Sungai Jangkang. Sebahagian dari penduduk kampung
 ini adalah berasal dari Indonesia iaitu Pulau Jawa, manakala yang
 lainnya berasal dari kampung-kampung lain yang lebih lama dibuka
 seperti Kampung Beting Tengah dan Kampung Pendamar.
 Mereka mendarat dari Sungai Jangkang dari pengkalan-pengkalan kecil
 yang terdapat di tepi sungai. Ini bermakna kampung Benting Tengah
 dan Kampung Pendamar adalah lebih tua dari Kampung Sijangkang.
Tanah perkuburan yang pertama terletak hampir dengan sungai dan
 ketika ini dipercayai sudah terhakis oleh air sungai tersebut. Wakaf perkuburan
 yang ada sekarang asalnya adalah tapak masjid lama 
dan Sekolah Melayu lama (dibuka pada tahun 1911).Pada masa dulu tanah dari
 tepi sungai hingga ke perkuburan sekarang adalah di bawah Geran Bebas
 (Geran Putih) iaitu boleh dibeli oleh orang asing. Peneroka Kampung Sijangkang
 yang awal menjualnya kepada orang Cina untuk menambah pembiayaan
 menunaikan fardhu haji. Sebab itulah hingga sekarang, orang Cina
 masih mempunyai kebun di situ. Bagaimanapun dalam lingkungan tahun 1925,
 ada beberapa sekatan dan pindaan kanun tanah dari Geran Putih ke Geran Merah. 

Pada tahun 1930-an, kemudahan asas iaitu jalan raya mula dibina 

menghubungkan satu tempat ke satu tempat. Pekan (kedai-kedai termasuk pasar)
 Kampung Sijangkang yang awal adalah terletak di Batu 8
 (jaraknya 8 batu dari Klang = 12.8 km). Kemudian selepas zaman darurat,
 selepas orang-orang Cina dipindahkan ke kampung-kampung baru,
 Pekan Kampung Sijangkang dipindahkan ke Batu 1. 
Tanaman hasil utama di Kampung Sijangkang ketika itu ialah getah dan kopi.
Pulau Carey
Pulau Carey merupakan sebuah pulau yang terletak di dalam negeri Selangor,
 Malaysia. Ia terletak di selatan Pelabuhan Klang dan utara Banting.
 Pulau Carey merupakan pulau lembangan mendatar yang besar
 terletak di daerah Kuala Langat, Selangor, Malaysia. Walaupun secara teknikal 
ia merupakan sebuah pulau, namun pada hakikatnya tanah pulau ini 
hanya dipisahkan dari tanah besar disebabkan oleh kehadiran Sungai Langat
 diantara keduanya. Pulau Carey mendapat nama dari seorang pegawai British
 yang juga merupakan pengusaha ladang kopi dan getah bernama Valentine Carey,
 beliau dilihat arif dalam aktiviti pertanian dan kesuburan tanah pertanian yang
 telah digunakan melebihi 100 tahun. Pulau Carey juga pernah dikenali dengan
 nama seperti Pulau Bangsar dan Telok Gonjeng

Pulau Carey cukup sinonim dengan kewujudan penempatan awal

 masyarakat Orang Asli, Mah Meri yang terkenal di Malaysia.
 Mah Meri merupakan salah satu dari 18 buah puak Orang Asli
 yang wujud di Malaysia. Jarak Pulau Carey dengan bandaraya Kuala Lumpur 
ialah sekitar 50 kilometer. Di sini terdapat enam buah penempatan
 masyarakat Mahmeri iaitu di Kampung Sungai Judah, Kampung Bumbun, 
Kampung Sungai Rambai, Kampung Kepau Laut, Kampung Sungai Jugra
 dan Kampung Sungai Kurau (Shaiful Bahri Md. Radzi, 2002a).
Komuniti Mah Meri di sini cukup ramai bilangannya mencapai 1400 orang,
 yang terkenal dalam aktiviti pembuatan boneka kayu dan topeng.

Kampung Jenjarom

Menurut catatan sejarah, Kampung Jenjarom mula diterokai oleh
 sekumpulan orang Melayu pada tahun 1926 bersamaan 1346 Hijrah
 dalam Kalendar Islam. Kumpulan peneroka kebun ini diketuai oleh 
Tuan Haji Masrek Haji Narang yang juga berketurunan Banjar.
 Pada asalnya, tanah di Kampung Jenjarom hanya diusahakan
 sebagai kawasan perkebunan. Antara tanaman yang mereka usahakan
 ialah nanas, pisang, ubi kayu dan banyak lagi. Setelah selesai berkebun, 
kumpulan peneroka ini akan pulang ke rumah masing-masing yang
 terletak berhampiran Kampung Jenjarom seperti di Sungai Jarom,
 Sungai Buaya dan Kampung Sijangkang.
Jenjarom dibahagikan kepada dua kawasan, iaitu Sungai Jarom
 dan Kampung Jenjarom. Nama Kampung Jenjarom berasal dari sejenis
 tumbuhan yang dikenali sebagai Rumput Purun. Pada masa dahulu,
 rumput ini banyak tumbuh di sekitar kawasan Kampung Jenjarom. 
Bentuknya yang tirus, tajam dan tersusun seperti jarum memberi ilham
 kepada peneroka kampung untuk menamakan kampung ini sebagai
 Kampung Jenjarom.
 Ia dibahagikan mengikut kawasan-kawasan tertentu, bermula dari
 Kawasan Satu hingga Kawasan 12. Setiap kawasan ditandakan 
dengan sebuah papan tanda.
:: CIKGU NORAZIMAH ::: Video Lagu RAYA <b>di</b> KAMPUNG <b>JENJAROM</b>

Posted: 03 Aug 2013 06:43 PM PDT


Mood RAYA semakin menjadi-jadi kebelakangan ni ! Dalam duk layanz lagu raya, tiba2 terjumpa videoklip lagu baru dari artis baru seperti iamNEETA, Najwa Latif, Deanna Hussin & Mimie Haris. Yang SPECIAL nyer video ni dibuat di KAMPUNG JENJAROM tau. Kampung En. Arep tu ! Tiap2 minggu Cikgu Norazimah balik kampung, tak tahu lak ada artis wat videoklip. Tup..tup..kuar kt youtube ! Tu pon anak sedara yang tag kan video tu, kalau tak, memang tak tahu ler..hehe
Cikgu Norazimah tertanya-tanya gak, nape le dorang tak wat shooting kt umah mak mertua yer, lagi old skul tau umah mak mertua Cikgu Norazimah ni. Kalau tak, boleh ler glamer kejab ! Ahaks...

~ Rumah klasik dibuka untuk shooting drama/filem ! Sila PM Cikgu Norazimah yer..hahahaha ~
[p/s: pengsan kalau bapak mertua baca entry ni.. nth paper menantu sorang ni ! wink ]

12 di kapar - Google Blog Search

12 di kapar - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di kapar</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Aug 2013 11:28 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BTR <b>Kapar</b>…. | ~ Pencinta Merah Red Lover Red Diva ~

Posted: 21 Aug 2013 07:00 PM PDT

IMG_3848

orang belakang makan ketupat nasi impit cicah rendang, hebat nampak! tak kacau mak kat depan pun yek. Eh dia kacau, bila dia nak mintak nasi impit cicah rendang. kalau tak dpt kat maknya, dia menganga mintak kat makcik pakcik dan atuknya….

IMG_3855

macam nih, mintak dari atuk. Suka betul dia  makan cicah rendang tapi tak leh le bagi bebanyak, buat cuit2 rendang cicah tu, pedas pulak kang…

IMG_3860

bersepah2 adik beradik aku kalau hari raya, jap kat rumah mertua standardlah, susah ler nak sesatukan ada. Mak ajah pun takde lagi masa ni, blom sampai lagi dari umrahnya, nun atas kapal terobang lagik…

IMG_3881

pappappap pop, lepas pakcik kami anak beranak balik. so our turn bersessi maafan. abah ada 2 raya nak dibagi, satu dari abah satu dari mak dah tinggalkan.  anak menantu cucu semua dapat duit rayanya, jangan pusing2 kuatir. Resmi mak abah aku macam tu lah, dari kitorg kecil alam sampai dah beso bangka ni, duit raya dari mak abah wajib dapat. Dan laki aku, asal dapat duit raya dari makpak mertua memang excited lebih! orang tua dapat duit raya kan kahkahkah…

IMG_3885

salam mohon maaf abah

dan abah seperti tahun2 yang lampau, mendoakan agar anakandanya yang seorang ini…..

insyallah yek bah :(

IMG_3895

hey duit raya kahkahkah!

duit raya for parents mestilah ada jugak, tu kan tanggungjawab anak2. jangan ada yang anak2 siang bagi makpak duit raya, cukup bulan mintak mak pak. hah ado gak tuh.

IMG_4013

adik aku sorang yang solo ni, dia simpan misai for raya, terus kena bahan! habis 1 Syawal dia terus kerat misainya, dah macam hitler jer heh!

IMG_4065

RB tarak, dia dah mencicit masuk dalam kereta pekena ekon hahahahaha, kita nak blah jalan dah. RB dah kepanasan and nak tidur sesangat. ini ajer cousins yang ada, cucu dan cicit mak pak aku ada 30 orang tapi first day syawal ada 9 orang jer.

IMG_4100

pastu dah tetiba kat bawah pokok kelapa kahkahkah!

raya kat Kapar biasa jer, 3 rumah jer. dedulu ada le jugak 4,5 rumah. makin lama makin kurang. kitorg biasanya akan joined the raya visit ni waktu depa kat rumah pertama or kedua. macam tu lah. so umah2 makcik and nenek RD kita akan pergi lah sekali dengan batallions adik beradik RD gak, lead by his mom too.

pastuh abis 2,3 rumah tu terus balik umah mertua aku and tidurrrrrrrrrrrrrr hikssss.

IMG_4113

tengah panas berdenting, RB dah baling songkoknya, kita pakaikan dia songkok,  dia baling. dia dah ngamukan, kena lari bawak balik rumah neneknya sepantas kilat untuk dia berlenggeng. RB tak nak tidur dah, dia dah tidur sepanjang KL Kapar even kat rumah orang pun dia membuta, so bila sampai umah mertua…..biasanya kalau dulu 2 anak jer makpak lawan tidur sama, anak2 dah besar but sejak ada RB, kena ler take turn unless RB tu tidur sama.

but sebabkan RD tu nanti nak away starting malam 4 Syawal, so aku chop tidur dulu!! kahkahkah

tidur petang, sedap tu. ngan panas2 berdenting kan….

RD terpaksa le tahan matan tidur siangnya, ramai pun yang tidur. berlawan2. dia kena jaga RB, budak tu dok hyperactive betul, ngan berlenggeng je kat umah neneknya. so aku sedap le kroh kroh!!

abang kakak dah tak heran ngan adiknya, apatah lagi ngan makpaknya. Depa dok jumpa cousins memang lupa segala.

IMG_4135

wah, ko pandai ek amik gambar sendiri dari ipong mak!

ada kat 20 gambar dia sendiri, but mostly gambar kakina hahahaha ni mesti kes tak tau camne nak tukarkan camera to front yek dik

IMG_4176

malam tu dok tunggu sedara mara sampai, pun gaya gini gak lah di Kapar, siangnya orang2 yg kita berayakan tu akan datang pulak umah mertua aku. Pastu habis. Simple je raya kat Kapar. Pakcik tu setia le cuba nak lelap mata kejap, tapi aku dah kacau2 suh bangun, pi salam orang datang hikss….

udahlah aku lupa nak bawak kain pelikat la seluar ganti dia. aku bawak baju shirt tu je heh. yang lain sume 2, 3 pasang aku bawakkan.

IMG_4143

so dia terpaksa le pakai seluar kain baju melayunya sampai ke past midnite….

IMG_4183

sembab dah muka penat capek. jubah aku nih, aku belikan untuk mak ajah. eh mak yang pilih, aku main bayokan jer, beli banyak. tapi ada shaping pulak. mak aku mana boleh pakai yang ada shape2 nih, nampak susuk tubuh badan. heh tak boleh tak boleh. so aku le pakai pun. Confirm aku pakai sekali ni je lah. ai bukan jenis abbaya hahahahaha….

nak beli dik?

contact akak kat red @ redmummy.com ye

akak ada 200 baju nak dijual, nak jual cara bundle hah!

IMG_4238

dan di tengah malam kita menyambung lagi tradisi bermaafan dengan semuanya dah dengan baju tidur hiks… ada yang dah nak tidur bangun balik, coz ada 2 kapal nak balik so tu yang kena settled maafan malam tu jugak. antara kapalnya ialah kapal aku ler.

1ish baru sampai balik VA.

esoknya cabut ke Melaka….beraya ngan orang kampung Melaka pulak. Nasib baik le ada sedara mara kat Melaka, kaalau tidak, kat mana le aku red family nak tuju. mau tumpang beraya rumah kampung nana kat Kelantan, coz nak dptkan feel 'beraya di rantau orang'

gitunya dehh!

IMG_4261

macam anak sorang je ktiorg nih, padahal abang kakak ada jer tuh. abang jadi superhero lah kan, main mercun ke main dam dam doong lagi, siap buat project cari bunga api mercun ngan bapaknya siang tuh. Aku suspect jugak masa depa main, ada bunga api tu yg dah terkena kat RB coz ada satu tanda aku jumpa after 2 weeks raya tanda tu baru hilang….

budak kecik tu dahlah drama lebih, ada sket tanda pun dah ke main muncung tunjuk lengannya bertanda mintak maknya blow blowwwwwwwwwwwww….pengubatlah tuh..

bukan aku ada cakap ke laki aku dari Klang/Kapar? hah…ni aku cakap lagi. family mertua aku base kat Kapar nun, so sejam dah sampai. Jadi dalam satu hari raya kami memang VA BTR Kapar. Esoknya Melaka.

Blom lagi ler nak beraya kat London ke Paris bercuti2 di sana.

12 di klang - Google Blog Search

12 di klang - Google Blog Search


Kerajaan Negeri peruntuk RM5 juta atasi banjir <b>di Klang</b> - Selangorku

Posted: 13 Sep 2013 09:14 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]KLANG, 13 SEPT : Kerajaan Negeri meluluskan peruntukan RM5 juta kepada Majlis Perbandaran Klang (MPK) untuk membiayai langkah bersepadu mengatasi […]

12 di beranang - Google Blog Search

12 di beranang - Google Blog Search


Mencari"KATI"jumpa <b>di Beranang</b>.. - koleksi pak mat tahir barangan <b>...</b>

Posted: 18 May 2013 05:35 PM PDT

Alat timbangan dacing ini menggunakan sistem imperial untuk sukatan berat dalam Tahil dan Kati...
                                                    1 kg .. .. .. = 1.653466 kati
                                                       1 g .. .. .. = 0.0264554 tahil
SURAT PEKELILING PERBENDAHARAAN BIL. 13 TAHUN 1977

Penukaran ke Sistem Metrik Bagi Perolehan Semua Barang-Barang

1. Pendahuluan Akta Timbang dan Sukat, 1972 telah pun diwartakan didalam Warta Kerajaan
pada 30hb. Mac, 1972 dan 10 tahun telah diperuntukan untuk menukarkan kesistem metrik.
Ketua Setiausaha Negara di dalam Surat Pekeliling bertarikh 5hb. Januari, 1973 telah
mengarahkan supaya semua Kementerian, Jabatan Persekutuan dan Jabatan Kerajaan Negeri
menggunakan yunit-yunit sistem metrik didalam perkara-perkara timbangan, sukatan dan ukuran.
Sungguh pun sebilangan Kementerian dan Jabatan Kerajaan telah pun mengambil tindakan untuk
menukar kesistem metrik dengan penuhnya tetapi masih ada lagi beberapa Kementerian dan
Jabatan yang belum lagi mengambil apa-apa tindakan untuk menukar atau menggunakan
yunit-yunit metrik didalam semua bidang kerja mereka. Walau pun penukaran ini akan
dilaksanakan sepenuhnya menjelang tahun 1981, tetapi usaha-usaha penukaran kesistem ini
hendaklah dibuat pada masa sekarang supaya ini dapat dilaksanakan dengan licinnya.

Dacing setelah di baik pulih....
Cantik bagaikan baru..........

ads