Ahad, 16 Jun 2013

12 di kuala kubu - Google Blog Search

12 di kuala kubu - Google Blog Search


MAJLIS ANUGERAH PERKHIDMATAN KEM PLKN 2013 <b>DI</b> KEM <b>...</b>

Posted: 13 Jun 2013 06:00 PM PDT

13 Jun, 2013   –   Majlis Anugerah Perkhidmatan Kem PLKN 2013 telah diadakan di Kem PLKN Geo Kosmo, Kuala Kubu, Selangor dan dihadiri oleh Timbalan Menteri Pertahanan, YB Datuk Abdul Rahim Bakri, Timbalan Menteri Kesihatan, YB Dato' Seri Hilmi bin Yahaya dan Timbalan Ketua Pengarah (Latihan) Jabatan Latihan Khidmat Negara, Tn Awang  Alik bin Jeman.  Turut hadir ialah Komandan Kem PLKN Geo Kosmo, Mej Mohd Kamarul Ariffin Bin Mohammed Azahar.

12 di salak tinggi - Google Blog Search

12 di salak tinggi - Google Blog Search


Pabila Lapar ~ Burger <b>di</b> Selambe Corner,<b>Salak Tinggi</b>,Sepang | the <b>...</b>

Posted: 06 Jun 2013 07:50 AM PDT


Satu lagi lokasi yang best untuk menikmati burger
Betul2 di tepi simpang berdekatan deretan Avon
Van putih ni senang je nampak
Betul2 depan kedai Pinjaman Wang Berlesen(ceti ler)

 Ramai suka burger di sini
walaupun ada gerai burger lain yang berdekatan

 Anak gadis ambil order & anak bujang di belakang tolong siapkan bahan2
Dah lama berniaga di sini lebih kurang 9 tahun lebih
Kadang2 mereka pakai t-shirt 'uniform' hijau bertulis Selambe Corner
Punyalah panjang signboard tu,hah

Kak Lea pilih burger ayam biasa je
Kadang2 suka pilih yang ada cheese
Bosan nak hirup tomyam kalau selsema
macam biasalah ada serbuk cili,black pepper dll
Kalau korang kebetulan ada di Salak Tinggi

12 di port klang - Google Blog Search

12 di port klang - Google Blog Search


#PRU13 : 60 Ribu Hadir Majlis PM <b>Di Port Klang</b> !! - AAKJ World

Posted: 20 Apr 2013 07:06 PM PDTUntuk cerita penuh, Klik d SINI

12 di ampang - Google Blog Search

12 di ampang - Google Blog Search


Masalah air, sampah <b>di Ampang</b> dalam pemulihan – Zuraida <b>...</b>

Posted: 11 Jun 2013 10:43 PM PDT

(Oleh Ruqayya Rahman)

PETALING JAYA 12 JUN: Isu keperluan asas di Ampang termasuk masalah gangguan bekalan air yang teruk telahpun mula ditangani, kata Ahli Parlimennya, Zuraida Kamaruddin.

Beliau berkata, pertemuan dengan 32 persatuan penduduk sekitar Ampang berjaya menggariskan lima isu yang memerlukan perhatian segera termasuk rancangan penambahbaikan.

Menurut Zuraida, masalah air yang dikenalpasti sebagai isu kritikal akan ditangani mengikut fasa.

YB ZU"Untuk jangka masa pendek, penyediaan tangki air disegerakan terutama di flat kos rendah dan untuk kesan jangka panjang, kami akan mempercepat rundingan dengan pihak berwajib," katanya pada sidang media di ibu pejabat parti hari ini.

Selain air, empat isu lain yang menjadi perhatian termasuk sampah, pembersihan kawasan awam dan longkang, jalan berlubang dan masalah lampu jalan.

Ekoran itu, beliau menuntut kerjasama kerajaan negeri untuk menyalurkan dana bantuan segera kepada Parlimen Ampang memandangkan dana terkumpul kerajaan negeri kini mencecah RM2.6 bilion.

"Ia bagi membolehkan kami berkhidmat kepada rakyat. Kerjasama daripada MPAJ (Majlis Perbandaran Ampang Jaya) dan Kerajaan Negeri Selangor amat dihargai," kata Timbalan Pengerusi KEADILAN Negeri itu.

"Saya akan majukan semula permohonan bantuan yang tertangguh untuk penggal kedua ini melalui skim Geran SelangorKu yang saya percaya mempunyai lebihan baki.

"Kami nekad berusaha lebih keras untuk penggal ini demi pembangunan dan kesejahteraan warga Ampang," katanya lagi.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=53323

12 di kuala selangor - Google Blog Search

12 di kuala selangor - Google Blog Search


dr dzulkifli ahmad dalang aktiviti pelacuran <b>di kuala selangor</b> <b>...</b>

Posted: 25 Apr 2013 06:15 AM PDT

Mengapa perkara memalukan seperti ini berlaku di Kuala Selangor?.. Tidak lain dan tidak bukan adalah kerana kebanjiran masalah sosial yang tidak terkawal disebabkan oleh pemimpin yang dilantik dan diamanahkan untuk mentadbir langsung tidak mengambil berat dan bertanggungjawab.
Bila ditegur tiada lain jawapannya melainkan 'itu bukan kerja saya' dan kemudiannya menyalahkan orang lain.
Kalau bukan kerja beliau, jadi kerja siapakah ini? .. Sepatutnya sebagai seorang pemimpin kawasan yang dihormati beliau harus menegur tentang masalah sosial yang semakin meruncing di Kuala Selangor hingga menyebabkan perkara-perkara seperti di atas berlaku.
Terlalu banyakkah orang Kuala Selangor yang sakit kaki atau sakit badan dan adakah masalah sakit tersebut dapat diselesaikan hanya dengan urutan perempuan Cina dan Thai?

12 di jenjarom - Google Blog Search

12 di jenjarom - Google Blog Search


Aku Budak Telok: Mari Kenali Sejarah TPG: Telok, Kampung Medan <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2013 08:32 AM PDT

Salam buat kengkawan semua. Apa khabar waris (warigh, kata orang Nogori Sembilan)? Moga-moga sihat semua..
Sebut pasal warigh, teringat aku lagu rapper Negeri Sembilan tu... (Aku tukar sikit liriknya)

                                    Melayu Telok..where you at?
                                    Jawa Sijangkang...where you at?,
                                    Melayu/ Jawa  Kg. Medan...where you at?,
                                    Jawa Kebun Baharu...where you at?
                                    Jawa Jenjarom...Where you at?
                                    Sakai Telok Gonjeng...where you at?
                                    Semua ada berapa?
                                    Beribu-ribu. (Hahaha...Amekkau!)

Sebut pasal Telok Panglima Garang, sebenarnya kita bercakap pasal kampung dan mukim menggunakan nama yang sama. Mukim Telok ini terletak dalam daerah Kuala Langat. Di dalamnya ada banyak kampung tradisional, kampung baru dan taman-taman perumahan yang sedang rancak naik macam cendawan lepas hujan. Aku sengaja masukkan dalam entri ini sejarah kg. Jenjarom.Walaupun Jenjarom berada dalam mukim yang lain ( Mukim Tanjong Dua Belas), namun hubungan erat penduduk telah terjalin sejak sekian lama. Dulu klinik kerajaan, dewan orang ramai, ,balai polis, pejabat pos hanya ada di Sg. Jarom. Jadi, Jenjarom penting bagi orang-orang di Telok.

 Korang tengok jer peta di bawah ni, korang akan get the picture, kata cikgu omputeh aku dulu.


Jadi, hari ini, aku nak bawa tuan-tuan, puan-puan, adik kakak ke mukim kami yang tercinta ini. Bukan citer pasal lanskapnya, tapi sejarah gemilangnya. Semoga anak-anak dapat belajar asal usul tempat tumpah darah datuk nenek , ayah emak kamu sekalian. Begini ceritanya.....

Kampung Telok Panglima Garang
Nama asal Kampung Telok Panglima Garang adalah Nibong Dengkil dan terletak di telok sungai di mana didiami oleh kaum orang asli. Disebabkan kedudukannya yang strategik, ramai pedagang-pedagang Aceh datang dan mula membuat penempatan di hilir sungai sehingga kawasan tersebut dipanggil Beting Pak Aceh.
Apabila segolongan mereka mengetahui bahawa terdapat Orang Asli tinggal di Nibong Dengkil, maka pedagang Aceh ini mudik ke hulu untuk mengambilalih dan menguasai Nibong Dengkil. Sewaktu itu terjadi pergaduhan di antara mereka dan menyebabkan Orang Asli melarikan diri ke Bukit Tampoi di Dengkil. Di sepanjang perjalanan Orang Asli yang menyusuri sungai hingga ke Bukit Tampoi, Dengkil mereka telah berpesan kepada penduduk yang ditemui dengan kata-kata :

"JAGA BAIK-BAIK DI TELOK ADA PANGLIMA GARANG"

Sebagai bukti terdapat penduduk di kalangan penduduk asli di Bukit Tampoi, Dengkil mendakwa dan mengaku bahawa mereka berasal dari Telok dan menetap di sini setelah dihalau oleh pedagang Aceh yang amat handal dan garang. Begitulah asal-usul nama Kampung Telok Panglima Garang manakala lambang harimau diambil di atas keberanian dan sifat pedagang Aceh 


Kampung Sijangkang
Kampung Sijangkang merupakan salah satu kampung yang terletak di daerah Kuala LangatSelangorMalaysia. Kampung Sijangkang terletak terletak lebih kurang 12 km dari arah Klang ke Banting di Kuala Langat. Pusatnya pekan Sijangkang.Nama Sijangkang berasal dari sejenis pokok yang menyamai pokok getah. Ia adalah sejenis pokok hutan yang menyebarkan biji-biji dengan cara ltupan sendiri. Nama pokok itu adalah pokok Jangkang. Pokok ini terdapat di sebahagian tempat di Indonesia.
Masih berkaitan dengan pendapat pertama juga. Pokok Jangkang itu mati di sebuah anak sungai yang kemudiannya diberi nama sungai Jangkang iaitu anak Sungai Langat. Dalam bahasa Cina, mati disebut 'si'. Maka timbul nama 'Si Jangkang' yang akhirnya bertukar menjadi 'SIJANGKANG'.
Adalah dianggarkan kampung ini mula dibuka dalam lingkungan tahun 1907. ia diteroka dari arah Sungai Jangkang. Sebahagian dari penduduk kampung ini adalah berasal dari Indonesia iaitu Pulau Jawa, manakala yang lainnya berasal dari kampung-kampung lain yang lebih lama dibuka seperti Kampung Benting Tengah dan Kampung Pendamar. Mereka mendarat dari Sungai Jangkang dari pengkalan-pengkalan kecil yang terdapat di tepi sungai. Ini bermakna kampung Benting Tengah dan Kampung Pendamar adalah lebih tua dari Kampung Sijangkang.
Tanah perkuburan yang pertama terletak hampir dengan sungai dan ketika ini dipercayai sudah terhakis oleh air sungai tersebut. Wakaf perkuburan yang ada sekarang asalnya adalah tapak masjid lama dan Sekolah Melayu lama (dibuka pada tahun 1911).Pada masa dulu tanah dari tepi sungai hingga ke perkuburan sekarang adalah di bawah Geran Bebas (Geran Putih) iaitu boleh dibeli oleh orang asing. Peneroka Kampung Sijangkang yang awal menjualnya kepada orang Cina untuk menambah pembiayaan menunaikan fardhu haji. Sebab itulah hingga sekarang, orang Cina masih mempunyai kebun di situ. Bagaimanapun dalam lingkungan tahun 1925, ada beberapa sekatan dan pindaan kanun tanah dari Geran Putih ke Geran Merah. 

Pada tahun 1930-an, kemudahan asas iaitu jalan raya mula dibina menghubungkan satu tempat ke satu tempat. Pekan (kedai-kedai termasuk pasar) Kampung Sijangkang yang awal adalah terletak di Batu 8 (jaraknya 8 batu dari Klang = 12.8 km). Kemudian selepas zaman darurat, selepas orang-orang Cina dipindahkan ke kampung-kampung baru, Pekan Kampung Sijangkang dipindahkan ke Batu 1. Tanaman hasil utama di Kampung Sijangkang ketika itu ialah getah dan kopi.
Pulau Carey
Pulau Carey merupakan sebuah pulau yang terletak di dalam negeri Selangor, Malaysia. Ia terletak di selatan Pelabuhan Klang dan utara Banting. Pulau Carey merupakan pulau lembangan mendatar yang besar terletak di daerah Kuala Langat, Selangor, Malaysia. Walaupun secara teknikal ia merupakan sebuah pulau, namun pada hakikatnya tanah pulau ini hanya dipisahkan dari tanah besar disebabkan oleh kehadiran Sungai Langat diantara keduanya. Pulau Carey mendapat nama dari seorang pegawai British yang juga merupakan pengusaha ladang kopi dan getah bernama Valentine Carey, beliau dilihat arif dalam aktiviti pertanian dan kesuburan tanah pertanian yang telah digunakan melebihi 100 tahun. Pulau Carey juga pernah dikenali dengan nama seperti Pulau Bangsar dan Telok Gonjeng

Pulau Carey cukup sinonim dengan kewujudan penempatan awal masyarakat Orang Asli, Mah Meri yang terkenal di Malaysia. Mah Meri merupakan salah satu dari 18 buah puak Orang Asli yang wujud di Malaysia. Jarak Pulau Carey dengan bandaraya Kuala Lumpur ialah sekitar 50 kilometer. Di sini terdapat enam buah penempatan masyarakat Mahmeri iaitu di Kampung Sungai Judah, Kampung Bumbun, Kampung Sungai Rambai, Kampung Kepau Laut, Kampung Sungai Jugra dan Kampung Sungai Kurau (Shaiful Bahri Md. Radzi, 2002a).Komuniti Mah Meri di sini cukup ramai bilangannya mencapai 1400 orang, yang terkenal dalam aktiviti pembuatan boneka kayu dan topeng.

Kampung Jenjarom
Menurut catatan sejarah, Kampung Jenjarom mula diterokai oleh sekumpulan orang Melayu pada tahun 1926 bersamaan 1346 Hijrah dalam Kalendar Islam. Kumpulan peneroka kebun ini diketuai oleh Tuan Haji Masrek Haji Narang yang juga berketurunan Banjar. Pada asalnya, tanah di Kampung Jenjarom hanya diusahakan sebagai kawasan perkebunan. Antara tanaman yang mereka usahakan ialah nanas, pisang, ubi kayu dan banyak lagi. Setelah selesai berkebun, kumpulan peneroka ini akan pulang ke rumah masing-masing yang terletak berhampiran Kampung Jenjarom seperti di Sungai Jarom, Sungai Buaya dan Kampung Sijangkang.
Jenjarom dibahagikan kepada dua kawasan, iaitu Sungai Jarom dan Kampung Jenjarom. Nama Kampung Jenjarom berasal dari sejenis tumbuhan yang dikenali sebagai Rumput Purun. Pada masa dahulu, rumput ini banyak tumbuh di sekitar kawasan Kampung Jenjarom. Bentuknya yang tirus, tajam dan tersusun seperti jarum memberi ilham kepada peneroka kampung untuk menamakan kampung ini sebagai Kampung Jenjarom. Ia dibahagikan mengikut kawasan-kawasan tertentu, bermula dari Kawasan Satu hingga Kawasan 12. Setiap kawasan ditandakan dengan sebuah papan tanda.

12 di ulu kelang - Google Blog Search

12 di ulu kelang - Google Blog Search


Majlis walimatulurus anak Kak Timah <b>di</b> finas <b>ulu klang</b> - taman seri <b>...</b>

Posted: 15 Jun 2013 06:07 PM PDT

AU4

1.hj alapiah-bilal/imam, 2.hj azmi-pengerusi surau,3. 4.hj johar-imam,5. hj mohd nor-pindah kelantan, 6.azman, 7.hadi, 8.azhar teksi, 9.mior, 10.cikgu mohd nor, 11.hj halim ,12. hj abdullah, 13.hj samad4/6, 14.hj junid, 15.hj azhar-telekom, 16.pak din-4/3, 17.hj yon-4/3, 18.cik embong-4/3, 19.cikgu nazri-4/3, 20.hj rahim-4/3, 21.hj yatim-4/6, 22.kak hasnah-4/6, 23.abd rahman-4/6, 24.ahyar-4/11, 25.aziz-4/17, 26.ust kasyfun nazir-4/17,27. hj makmur-4/1, 28.hj mastor, 29.hj harun, 30.hj rodi, 31.azman, 32.hj johari, 33.zul-4/3, 34.kamaruddin-katering(pindah ke UKlang), 35.hj hanim(bilal)-surau, 36.hj kasim, 37.hj zainal-4/6 sebelah 38.zakaria, 39. Hj ismail-aspa-4/3, 40. hj ishak, 41. mazlin-rambut bahu, 42. saidon-unser, 43.hj yahya-imam, 44. hj karim-janggut 4/17, 45. zabidi-kereta, 46.hj othman-teh tarik,47. ramli-4/1-lori, 48. eruan-peti besi, 49.bakri-4/3, 50. hj mahmud-bakau, 51. hj moin, 52.hj raof, 53. man-temangan kelantan, 54. hj ariffin(meninggal), 55.Montel (meninggal), 56. hj kamsah(meninggal), 57. ust farhan, 58. hafiz-alapiah, 59. aiman, 60. hj rahim-imam, 61. hj shoib-4/6, 62. nasir-hj mohd nor, 63. hj moin-baju hijau, 64. hj husin -serban, 65. hj hamzah-kebunkat dewan , 66. hj subuh-depan sekolah, 67. pak lah, 68. sabri-setiausaha,69. hj sabri-waja, 70. hj ramli-baiki rumah, 71. hj kadir, 72. azmi-shahidin, 73. wahab-motorsikal, 74. shaferi-kia, 75. latif-bekam, 76. mahat-songkok, 77. hj ramli talib-serban-melaka , 78. cikgu tahrim, 79. hj hamzah-teksi,80. isa-4/6, 81. amil/hj azhar-4/6-jubah, 82. hj ismail-air gau-4/2, 83. hj zahari 4/17, 84. hj ramli-sek6, 85. wak-telinga-86. hadi,87. zainal-belakang pasar mini mamak, 88. mustafa(meninggal), 89. riduan(wan)-4/1, 90. Hj Aziz@Pak Lang Nasi Lemak (meninggal), 91. Hj Isa-nak bedah mata 4/6, 92. Aziz 4/17- kancil telekom, 93. Bob 4/11, 94. Cikgu nawawi 4/11, 95. Cikgu mohd nor 4/11, 96. Hj Ayob 97. Mohamad 4/11. 98. Zakaria 4/11, 99. Hj Rahim 4/13, 100. Pak Abu 4/11, 101. Said, 102. Hj Johari tepi surau, 103. Wak tukang urut depan surau, 104. Pak Rashid jual kuih depan 7 Eleven. 105. Arifin rumah 2 tingkat pasar malam. 106. Azrun & Paudiah 4/3 107. Aziz & Hawa 4/6. 108. Murni & Aminah 4/4

Sekitarnya dan Yang Berkenaan

ustaz othman-imam au5, hj rozali-edar jadual kuliah, ust rozali al hafiz, ust dr sabri, ust mazlan-masjid arreduan, mizi-wksp, wan mizi workshop, ust yusri-kuliah, dr rajab-kuliah, ust najhan, ust sharhan, ust mohd jin, ust harun yahya,ust nasrin-maahad arredzuan, hj hanif-au5c kebun, ust shukri harun, ust rusdi ibrahim-au5, ust yunus kamaruddin, ust yusri ariffin, Ust Zakaria Awang, Ust Rusdi, Ust Dr Rahmat, Ust yusof Johan, Ust Md Zain, Ust Rozalie Muhd, Ust Raihan Abdul Aziz. Ust Abdul Rahim Nasir, Ust Wan Nordin, Ust Shahrul Nizam, Ust Dr Rahimi Saad, Ust Mohd Nor Hussin, Ust Mohd Hanapiah, Ust Ibrahim Raja, Ust Othman Daud au5, Ust Ibrahim Zakaria, Ust Yusaini Yahaya, Ust Dzulkhairi, Ust Ibrahim Zakaria, Ust Muda, Ust Aminuddin Taha, Ust Faizul Rahim, Ust Hadi Thalha, Ust Misbahul Munir, Ust Amran Mutalib,

12 di tanjung sepat - Google Blog Search

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di tanjung sepat</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jun 2013 11:03 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

gempar!! ceramah nizar mengumpul hampir 10k <b>di tanjung sepat</b>!!

Posted: 21 Mar 2013 06:38 PM PDT

perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, ceramah yang boleh bikin bn jadi pening ni, sampai 10k orang datang, bukan main hebat nizar sekarang.. hehe.. ni belum lagi dia anjurkan ceramah dekat stadium, mau full pack rasanya... kagum mr anuar ibrahim nanti.. tepuk tangan lim kit siang, senyum lebar hadi awang... hehe
wah ramainya... tapi apakan daya, ini adalah gambar hiasan..
gambar yang 10k tu kat bawah ni ha.. punya terer siut nizar lambai.. hehehe.. 
ps: kata pakatan rakyat memang menjadi pilihan semua orang sekarang, melihat situasi ini... hehehe... erm harap ustaz azhar idrus je la yang mampu untuk tarik croud beribu-ribu orang.. hehe.. ke cane..

BLOG SELANGOR: 12 <b>di tanjung sepat</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Apr 2013 11:47 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di tanjung sepat</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Apr 2013 11:12 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di tanjung sepat</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Feb 2013 11:58 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

my wey of life a day trip to <b>tanjung sepat</b> malaysia - Gadget Release <b>...</b>

Posted: 19 Nov 2012 09:00 AM PST

My wey of life: a day trip to tanjung sepat, malaysia., While i was in malaysia for chinese new year holiday, my friends and i went to a lil town call tanjung sepat. tanjung sepat is near morib. which is famous for the.
Tzee meng's blog: a day trip to tanjung sepat, This is because i have been hearing people talked so much about this place and also seeing many blogs reviews. therefore, this year's hari raya public.
~*edryanne's story*~: one day trip to tanjung sepat, Heys! i just camp back from 4 days 3 night church camp! :) but now i planned to blog about the previous trip to tanjung sepat first yeah, it was on 29.
places to eat in kl just another malaysia food blog travel tip secret

Tanjung sepat (01.02.2011) 2/8 ~ hungry nomads, Tanjung sepat (01.02.2011) february 7, 2011 at 9:58 pm feeling bored since we are on leave and chinese new year is still two days away, wife has decided to.
Cuti-cuti tanjung sepat | dexxy.net, Tanjung sepat is a town in kuala langat district in selangor, malaysia. located at straits of malacca, primarily is a fishing town. most of the inhabitants have some.
~brought up 2 share~: mari makan di tanjung sepat, When dad suggested that we should go out together, it must be something we should all game for..

Sekinchan: a family day trip – parentwonder.com, This idea was mooted after our highly enjoyable trip to tanjung sepat and sepang gold coast. after some planning and research, 3 families (sp family, lee family, and.
As i travel /my kembara, Travelling places, sharing experience. this blog share lots of photos too because photo says a thousand words.
Sepang gold coast – escaping kuala lumpur | fly myself – around, Sepang gold coast is a great escape from busy city life in kuala lumpur. a great place to go when you are bored with going to the same shopping center in kl..

My Wey of Life: A day trip to Tanjung Sepat, Malaysia.

Crazy for Photography: Day trip to Tanjung Sepat

places to eat in kl just another malaysia food blog travel tip secret

Related post for My Wey Of Life A Day Trip To Tanjung Sepat Malaysia

12 di selayang - Google Blog Search

12 di selayang - Google Blog Search


Pahang Daily Online: Myanmar Pasar Harian <b>Selayang</b> Perlu <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 14 Jun 2013 01:31 AM PDT


KUALA LUMPUR 13 Jun - Melangkah masuk ke kawasan Pasar Harian Selayang yang bersempadan antara ibu negara dan Selangor di bahagian utara terasa seperti berada di sebuah perkampungan di Myanmar. Mana tidaknya, boleh dikatakan setiap sudut kawasan tersebut termasuk yang berniaga di dalam pasar dipenuhi warganegara itu, baik yang muda hinggalah ke pertengahan umur. Warga tempatan yang sering berurusan di situ menyifatkan pekerja asing tersebut seolah-olah tidak berkurangan biarpun serbuan sering dilakukan oleh pihak berkuasa. Begitu juga keadaannya dengan Pasar Borong Kuala Lumpur yang terletak di seberang jalan. Perasaan tidak selamat sering menghantui warga tempatan setelah beberapa kali melihat pergaduhan sesama warga Myanmar sehingga ada yang meragut nyawa. Difahamkan, biarpun jarang orang tempatan terlibat dengan pergaduhan tersebut, lagak warga Myanmar yang seperti 'abang besar' yang mengancam dan mengganggu ketenteraman warga tempatan di situ amatlah menggusarkan mereka.
Malah, tinjauan wartawan Utusan Malaysia di pasar tersebut juga dibuat dengan berhati-hati kerana terasa gerak-geri kami seolah-olah diperhatikan oleh 'samseng-samseng' Myanmar, mungkin kerana mereka menyangka kami pegawai imigresen. Ketika mahu merakamkan gambar sekitar kawasan itu juga, kami terpaksa berpura-pura untuk mengambil gambar longkang yang berada di sekitar kawasan itu terlebih dahulu. Namun, gambar bahagian dalam pasar tidak berani dirakamkan memandangkan pengunjung tidak begitu ramai ketika itu. Baru-baru ini, sebanyak 21 daripada 102 warga Myanmar yang diperiksa dalam operasi oleh Jabatan Imigresen di Pasar Harian Selayang ditahan kerana mereka melakukan pelbagai kesalahan termasuk tidak memiliki dokumen sah, salah guna permit kerja dan menetap lebih masa. Bagaimanapun dalam operasi bermula pukul 3 pagi itu, beratus-ratus warga terbabit yang dipercayai menjadi pembantu kedai di pasar tersebut berjaya melarikan diri sebaik sahaja menyedari kehadiran trak pihak berkuasa. Malah mereka sanggup bahayakan nyawa dengan larikan diri ke arah jalanraya sebelum menyusup ke semak dan ke lombong yang berdekatan. #sumber

12 di sabak bernam - Google Blog Search

12 di sabak bernam - Google Blog Search


membeli ikan segar <b>di SABAK BERNAM</b> teringin jual di Hulu Langat

Posted: 11 Jun 2013 05:52 AM PDT

salam..
hai semua.. kali ini mexa nak tulis entri pasal ikan segar..
alhamdulillah sekarang suami mexa bekerja kat POLI SABAK BERNAM..
tetapi mexa tak tinggal kat sana.. hanya hujung minggu sahaja suami akan pulang ke hulu langat ni..
dan yang paling best setiap kali balik suami mexa akan beli kan ikan segar2 dari sana..
memang segar sangat.. bila makan tu rasa sangat isi ikannya manis dan segar memang berlainan rasa dengan ikan yang di beli di pasaraya GIANT ke CS ke MY MYDIN ke.. memang jauh berbeza lah kesegarannya..

maaflah MEXA selalu tak snap gambar bila beli ikan.. sebab selalu terus masak dan selebihnya mexa simpan untuk makan hari seterusnya..

mexa suka makan Ikan sebab ikan mengandungi tinggi Protein.. dan amatlah baik untuk menambahkan kesuburan bagi mereka yang ingin kan anak..

ini yang mexa dapat mengenai khasiat IKAN

IKAN mengandungi vitamin D dan K yang tinggi.
 penyelidik dari Klinik Mayo Rochester, Minnesota, Amerika Syarikat (AS), Prof. Virend Somers mendedahkan, kajian mendapati diet berasaskan ikan merupakan rutin pemakanan yang sihat.

Buktinya rejim diet itu membantu mengurangkan kadar hormon leptin yang mempengaruhi nafsu makan secara berlebihan

Menurut pakar diet dari Hospital Pantai Ampang, Kuala Lumpur, Nor Lizawati Che 'Lah, selain masalah obes, pengambilan ayam dan daging yang tidak terkawal juga mengakibatkan penyakit jantung dan masalah kolesterol tinggi. Memandangkan ayam dan daging mempunyai kadar nutrisi, jumlah lemak tepu dan kolesterol yang berbeza daripada ikan.
Ikan merupakan salah satu sumber protein yang penting. Badan memerlukan protein untuk proses pertumbuhan, perkembangan dan pembaikan tisu, enzim dan hormon. Pada masa yang sama, ia membekalkan vitamin dan mineral untuk pembentukan tulang.

 vitamin D dalam ikan air masin, ikan halibut, ikan tuna dan minyak hati ikan. Pengambilan vitamin D secara berterusan amat digalakkan bagi penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus. Ia juga penting untuk tumbesaran tulang dan gigi kanak-kanak. Ia juga mencegah otot lemah dan ritma denyutan jantung dengan lebih baik," terang Nor Lizawati ketika ditemui Kosmo!.

suami mexa ada jugak berhasrat ingin menjual ikan jika ada orang yang memesannya dari LANGAT ni.. katanya rugi kalu orang LANGAT tak dapat rasa ikan segar dari SABAK.. heheee

mexa pun tak pasti ada ke orang beli dari kami ye?? hanya hujung minggu sahaja..hari jumaat malam suami akan sampai di sini..setelah pulang dari kerja...

in shaa allah lain kali bila suami beli mexa akan snap gambar k...

k byee

ads