Ahad, 12 Ogos 2012

12 di selayang - Google Blog Search

12 di selayang - Google Blog Search


Hot Tips Panduan Berbelanja <b>di</b> TESCO <b>Selayang</b> ~ Tips-Petua

Posted: 11 Aug 2012 03:20 PM PDT

Entry ini ditujukan khas kepada ahli Tesco Clubcard dan semua individu yang membeli-belah di Tesco. Ada seorang kawan tidak membeli baju anak kecilnya di Tesco kerana tidak sama standard dengan baju di Sogo. Untung anaknya itu.. budak kecik kan cepat membesar..
Semalam pergi Tesco Selayang. Banyaknya kereta di sebelah kanan maknanya mereka berpusu-pusu menuju ke KL. Mesti nak pergi shopping ke Sogo dan Jalan TAR tu... Syukurlah saya bekerja dekat dengan Sogo. Boleh jalan kaki je ke hot spot tu, cuma nak tak nak je.
Baiklah, pengalaman manis saya shopping di Tesco semalam ialah saya berjaya mendapatkan hak saya sebaga pengguna bijak lagi berdedakasi. erk! Kisahnya saya nak beli ubat gigi Darlie yang dulu namanya Darkie ye? Harga untuk pek berkembar 3 di rak ialah RM15.99. Tulis jela RM16 kan!! Kebetulan ada staf Tesco sedang semak harga di situ sambil pegang pistol tembak harga ape ke namanya alat itu? Sebagai pengguna bijak, saya minta tolong awek itu scan harga Darlie itu sebab macam tak percaya..
Setelah ditembak, awek itu memaklumkan bahawa harganya ialah RM19.99 sama juga RM20 la kan! aikk???? Lantas awek itu cabut label harga di rak itu (RM15.99) dan mensyorkan saya bawa ke cashier untuk claim dengan harga itu. Faham kan? Walaupun hati ini berbelah bahagi, saya ikut syornya itu. Beza RM4 tuuu.. Di kaunter bayaran, cashier lantas memanggil supervisornya untuk vet harga RM15.99 itu dan saya berjaya menegakkan hak saya!! Syukurlah... rasa macam menang gangsa Olimpik terjun 10m papan anjal seperti Pandalela Rinong. hehe! Bayangkan kalau saya beli 10 unit, saya dah jimat RM40 kan? hhhmmm...
Kesimpulannya, rajin-rajinlah scan harga sebelum anda beli di mana-mana kedai. Jadilah pengguna bijak. Saya dah jadi Skuad Pengguna; yang KPDNKK anjurkan bersama Bank Rakyat tu. Anda bila lagi? Bayaran pendaftaran hanya RM2 sahaja (kalau tak silap!). Mentang-mentanglah duduk serumah dengan staf KPDNKK. hehehe!
Di Tesco, baju-baju raya untuk wanita adalah semurah RM59 sepasang. Untuk lelaki pon ado, begitu juga untuk semua kanak-kanak. Malahan Rizalman Ibrahim; famous designer itu juga telah membuat kolobrasi dengan Tesco - jual baju kurung eksklusif di cawangan Tesco terpilih sempena 20 tahun beliau berkecimpung dalam industri fesyen. Harganya bukanlah RM59 ya tapi RM180-RM250 sepasang, siap jahit. Affordable le tu..

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads