Jumaat, 13 September 2013

12 di sungai panjang - Google Blog Search

12 di sungai panjang - Google Blog Search


dairishare: <b>Sungai</b> Bawah Tanah Paling <b>Panjang Di</b> Dunia

Posted: 09 Sep 2013 11:30 PM PDT

Sungai bawah tanah di Terbesar Dunia ,Taman Negara Puerto Princesa sungai bawah tanah, adalah sebuah Tapak Warisan Dunia UNESCO yang terletak kira-kira 50 kilometer ( 30 batu) ke utara pusat bandar Puerto Princesa, Palawan , Filipina. Mengandungi Sungai bawah tanah yang terkenal , yang dianggap paling lama dilayari sistem sungai bawah tanah di dunia.

Puerto Princesa Underground River National Park adalah kawasan biodiversiti yang paling penting Filipina. Ia mempunyai landskap kars dan batu kapur yang menakjubkan yang terdiri daripada 8.2 km sungai bawah tanah. Aspek menakjubkan sungai ini adalah bahawa ia akan mengalir terus ke dalam laut dan bahagian bawah air sungai adala air masin dan tertakluk kepada pengaruh pasang surut.

Kawasan ini menandakan persekitaran penting untuk perbualan biodiversiti. Ia mempunyai gunung penuh kepada ekosistem laut dan melindungi hutan yang penting di Asia. Puerto Princesa sungai bawah tanah adalah yang terbesar di dunia.

Mesti -lihat untuk pelawat kali pertama dan pelancong di Palawan. Sungai bawah tanah terpanjang dan dikatakan sungai bawah tanah yang paling indah di dunia. Tarikan utamanya adalah 8.2 kilometer panjang sungai bawah tanah sebelum terus ke Laut China Selatan.

Di mulut gua, lagun yang jelas dirangka oleh pokok-pokok purba berkembang betul ke tepi air. Monyet , biawak monitor yang besar, dan tupai mencari niche mereka di pantai berhampiran gua. Pengunjung juga boleh memerhati burung, trekking, dan meneroka bahagian yang lebih dalam hutan.

Menyusuri sungai yang indah di bawah tanah adalah salah satu daripada perkara-perkara yang di lakukan pengunjung ke Taman Negara Puerto Princesa sungai bawah tanah boleh menikmati. Melihat hidupan liar, melakukan aktiviti meredah hutan, dan melepak di pantai adalah beberapa pilihan lain. Sebuah perjalanan ke sungai bawah tanah di Pulau Palawan adalah kemestian ketika melawat wilayah Palawan. Satu kempen tempatan bertujuan mewujudkan sungai sebagai salah satu daripada tujuh keajaiban baru dunia.
Tiada ulasan:

Catat Komen

ads