Isnin, 30 April 2012

12 di subang jaya - Google Blog Search

12 di subang jaya - Google Blog Search


Bicara THTL: Hijrah ke KSA 12: Keadaan keluargaku <b>di Subang Jaya</b>

Posted: 18 Apr 2012 02:53 AM PDT

Jarak udara antara Jazan (KSA) dan Subang Jaya (Malaysia) ialah 7,000 KM.  Namun dengan keujudan komunikasi, ianya dekat sekali, saban hari kita boleh skype percuma sahaja. SMS hanya SR0.50 sen per sms, manakala dgn khidmat BB messenger, ianya percuma. Maka maksud meninggalkan keluarga di zaman ICT walaupun 7000 KM tidaklah sama dengan meninggalkan keluarga di zaman silam. Saya masih ingat, zaman saya kanak-kanak, saya selalu ditinggalkan oleh ayahanda saya yang suka merantau, beliau bertahun-tahun menetap di Selatan Thailand. Kemudian dia bermukim (iqamah) di Terengganu dan kemudian pernah menetap di Kedah beberapa tahun. Musafir di masa lampau adalah musafir yg total, terputus semua hubungan hatta surat menyurat pun tak ada. tetapi, manusia di zaman dulu dapat menerima hakikat tersebut. Namun, faedah ketara dari musafirnya ayahanda saya ialah kekuatan famili kami berdikari, macam mana kuatnya ibu saya dan adik beradik saya menghadapi kehidupan tanpa ayah.

Sudah 5 hari aku meninggalkan familiku, berada di bumi Hijaz dan aku belum terasa apa-apa kesunyian lagi, mungkin kerana sedang menghadapi cabaran kerjaya yang baru, suasana serba baru, kawan2 dan lokasi yang baru serta iklim yang juga baru. Namun sudah ada suara-suara mengejek saya di sebuah laman web popular, bahawa saya sudah kerinduan.
Sebenarnya, perpisahan ini sengaja saya rencanakan untuk kekuatan famili saya sendiri. Suatu hari nanti, mereka akan pasti kehilangan saya buat selama-lamanya, namun, aku ingin menguji kekuatan mental dan fizikal mereka kerana selama ini aku terlalu manjakan keluargaku. Semalam, keluargaku tak dapat memasak kerana mereka gagal menggantikan tong gas masak yang lama kepada tong gas yang baru. Sebab selama ini, hanya aku yang tahu selok belok memasang kepala paip gas memasak, menyelenggara, mengganti tong gas dan memasangnnya semula. Itu baru satu. Mereka akan menemui banyak lagi kerja2 yang selalunya hanya aku saja yg melakukannya terutamanya kerja2 teknikal di dalam rumah dan penyelenggaraan kenderaan. Aku juga keluar ke pasar dan supermarket untuk groceries, maka sudah tentu mereka akan menghadapi sedikit kesusahan untuk melakukan kerja2 tsb.
Inilah maksud hadis Nabi saw, " sebaik-baik kamu ialah yang paling baik terhadap keluargamu." Maka kekadang kita perlu menguji keluarga kita, apakah kita sudah  memberikan servis yang terbaik untuk famili kita? Dan cara terbaik untuk mengujinya ialah bila kita tiada di sisi mereka dan alangkah indahnya bila famili kita akan berkata," alangkah baiknya jika abah ada bersama kita." Maka barulah mereka tahu betapa pentingnya keujudan kita dalam kehidupan mereka.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads