Khamis, 6 Jun 2013

12 di sungai tenggi - Google Blog Search

12 di sungai tenggi - Google Blog Search


Malaysia Metal Detector: Metal Detector <b>Di Sungai</b> Kota <b>Tinggi</b> Johor

Posted: 06 Jun 2013 01:07 AM PDT

Pada 1 Jun 2013 satu expedisi metal detector (MD) dijalankan di pinggir sungai kota Tinggi Johor bersama abg king. Sungai kota tinggi mempunyai banyak khazanah yang terdapat di sungai mahupun didarat. Dahulu nya sungai kota tinggi merupakan kawasan perdagangan kapal-kapal. Berikut salah satu gambar tempat lokasi MD.

Acara MD ini dilakukan pada air timpas . Untuk makluman air timpas ini bermaksud air sungai surut. Air sungai surut bergantung pada anak bulan hijrah (boleh lihat kalendar dulu sebelum nak turun MD).
Lihat pada gambar tersebut, terdapat terucuk kayu-kayu yang lama masih bertahan walaupun berusia 200-300 tahun dahulu. Kisah dari orang kampung kota tinggi, terucuk kayu tersebut adalah tiang-tiang rumah atau kedai ditepi sungai pada zaman dahulu.

Berikut adalah hasil MD disungai kota yang kaya dengan khzanah

Apa yang kami jumpai adalah duit timah katun johor dan sebiji mata kail berwarna emas.
Katun atau ketun atau keton adalah duit timah johor lama dahulu yang digunakan pada 200-300 tahun dahulu. Terdapat banyak jenis dan bentuk duit timah ini ( nati saya ceritakan pasal duit timah johor).
sebiji mata kail berwarna emas dijumpai, pada mulanya kami ingat ini adalah emas, tetapi setelah buat pemeriksaan , mata kain ini adalah bronze dikenali gangsa. Mungkin zaman dahulu , mata kail ini digunakan sebagai mata wang.
Melalui pembacaan buku-buku lama, mata kail gangsa ini telah ditemui oleh Adi Haji Taha pada tahun 1991.
Berikut adalah sokongan penemuian matai kail gangsa
Kami harap pihak yang bertanggungjawab , hendaklah menjaga warisan dan khazanah di Sungai Kota Tinggi kerana disitu banyak lain khazanah yang belum diterokai.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads