Jumaat, 11 April 2014

12 di kuala langat - Google Blog Search

12 di kuala langat - Google Blog Search


penjualan tanah canal city <b>di kuala langat</b> <b>...</b> - Wira Kenyalang

Posted: 07 Apr 2014 09:01 PM PDT


Di sebalik keghairahan penyokong dan pemimpin Pakatan Pembangkang menunggu hasil Laporan Audit Negara 2013 yang dibentangkan di Parlimen hari ini, timbul suatu isu yang boleh mencemar nama baik kerajaan Pakatan Pembangkang Selangor berhubung penjualan tanah Canal City di Kuala Langat.
Kegemparan yang berlaku ini jelas menunjukkan pentadbiran kerajaan Selangor di bawah Pakatan Pembangkang tidak telus dan berlaku ketirisan, dan sekali gus gagal mengotakan janji pilihan raya iaitu mengamalkan pemerintahan yang telus dan adil.
Bersama ini disertakan kenyataan media oleh Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Selangor, Datuk Seri Noh Omar berhubung beberapa pertikaian dan keraguan dalam urusan jual beli tanah Canal City di Kuala Langat kepada Tropicana Sephire Sdn Bhd.
1-Penjualan tanah di Canal City Kuala Langat seluas 1172 ekar atau 474 hektar  kepada Tropicana Corp Berhad, Sapphire Index Sdn Bhd bukan berjumlah RM844 juta seperti dakwaan Menteri Besar tetapi berjumlah RM1.7 billion.
2-Penjualan tanah tersebut telah ditandatangani pada 15 April 2013 ketika "caretaker goverment" iaitu selepas pembubaran Dun pada 3 April 2013.
3-Mengikut perjanjian asal PNSB dan MBI telah menjual tanah tersebut kepada Tropicana dengan nilai RM1.3 billion dengan terma bayaran seperti berikut:
a-Tropicana perlu menjelaskan deposit sebanyak RM50 juta dalam tempoh 6 bulan pertama.
b-RM537 juta akan dibayar , berserta dengan faedah dalam tempoh 12 tahun.
c-Baki RM458.26 juta adalah 5% daripada nilai pembangunan kasar tanah, ditambah pula dengan 3% daripada keuntungan bersih daripada projek.
3-Tropicana telah menjual 308.72 ekar daripada tanah tersebut kepada Eco World Bhd dengan nilai RM470.674 juta bersamaan dengan RM35 sekaki.
4-Pada 26/3/2014 Menteri Besar mengeluarkan kenyataan mahu Tropicana membayar jumlah harga keseluruhan tanah dengan nilai RM844 juta.
5-Dengan nilai RM844 juta ini bermakna harga tanah seluas 1172 ekar tersebut bersamaan dengan RM17 sekaki.
6-UMNO Selangor menuntut penjelasan kerajaan negeri Selangor kenapa harga tanah yang dijual kepada Tropicana tidak mengikut harga pasaran. Dalam tempoh kurang dari 1 tahun tanah Canal City dijual kepada Eco World dengan harga sekali ganda daripada harga asal.
7-Bagaimana Menteri Besar selaku Pengerusi PNSB boleh membenarkan perjanjian jual tanah berlaku ketika Caretaker Goverment.
8-Laporan kepada SPRM akan dibuat kerana UMNO Selangor melihat ada berlaku ketirisan dalam perjanjian jual beli yang dibuat.
Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor.

UMNO Online - Penjualan Tanah Canal City <b>Di Kuala Langat</b> <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2014 01:35 AM PDT

Kategori Utama

Penjualan Tanah Canal City Di Kuala Langat Meragukan – Noh

KUALA LUMPUR, 7 April – Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor, Datuk Seri Noh Omar hari ini membidas kenyataan Menteri Besar Selangor berkenaan isu penjualan tanah kepada Tropicana Sephire Sdn Bhd di laman portal Selangorku pada 26/3/2014.

Tegasnya, penjualan tanah di Canal City Kuala Langat seluas 1172 ekar atau 474 hektar kepada Tropicana Corp Berhad, Sapphire Index Sdn Bhd bukan berjumlah RM844 juta seperti dakwaan Menteri Besar tetapi berjumlah RM1.7 billion.

peta-canal-city-hulu-langat-kerajaan-selangor-tanah-ragu

"Penjualan tanah tersebut telah ditandatangani pada 15 April 2013 ketika "caretaker goverment" iaitu selepas pembubaran Dun pada 3 April 2013.

"Mengikut perjanjian asal, Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) dan MBI telah menjual tanah tersebut kepada Tropicana dengan nilai RM1.3 billion dengan terma bayaran seperti Tropicana perlu menjelaskan deposit sebanyak RM50 juta dalam tempoh 6 bulan pertama dan RM537 juta akan dibayar , berserta dengan faedah dalam tempoh 12 tahun.

"Baki RM458.26 juta adalah 5 % daripada nilai pembangunan kasar tanah, ditambah pula dengan 3% daripada keuntungan bersih daripada projek," katanya dalam satu kenyataankepada UMNO-Online hari ini.

Tambah beliau lagi, Tropicana telah menjual 308.72 ekar daripada tanah tersebut kepada Eco World Bhd dengan nilai RM470.674 juta bersamaan dengan RM35 sekaki.

Namun pada 26/3/2014 jelasnya Menteri Besar mengeluarkan kenyataan mahu Tropicana membayar jumlah harga keseluruhan tanah dengan nilai RM844 juta.

"Dengan nilai RM844 juta ini bermakna harga tanah seluas 1172 ekar tersebut bersamaan dengan RM17 sekaki.

"Sehubungan dengan itu, UMNO Selangor menuntut penjelasan kerajaan negeri Selangor kenapa harga tanah yang dijual kepada Tropicana tidak mengikut harga pasaran. Dalam tempoh kurang dari 1 tahun tanah Canal City dijual kepada Eco World dengan harga sekali ganda daripada harga asal.

"Bagaimana Menteri Besar selaku Pengerusi PNSB boleh membenarkan perjanjian jual tanah berlaku ketika Caretaker Goverment?," ujarnya yang juga Ahli Parlimen Tanjong Karang.

Dalam masa yang sama katanya, laporan kepada SPRM akan dibuat kerana UMNO Selangor melihat ada berlaku ketirisan dalam perjanjian jual beli yang dibuat.-MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 7 April 2014 4:35 PM

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads