Sabtu, 8 Oktober 2011

12 di kelana jaya - Google Blog Search

12 di kelana jaya - Google Blog Search


Tengok secara live jemaah pergi haji <b>di kelana jaya</b> - Pika Diaries

Posted: 03 Oct 2011 07:05 AM PDT


Assalamualaikum

Aku rasa semua orang dah tau sekarang ni memang musim orang mengerjakan haji.Aku semestinya tau sebab aku tengah praktikal kat tabung haji kan.Kalau tak tau memang nak kene penampaq free je dari boss aku..hehe

Alkisahnya aku ni tak pernah la pegi kelana jaya tempat check in jemaah yang nak pergi haji tu la kan.Aku bayangkan kelana jaya tu macam klia.Tetapi rupanya tidak sama sekali..hehe
Sabtu lalu aku mengikut family aku menghantar nenek aku punye adik pergi mekah.So just hantar kat kelana jaya jela kan.Rupenye kelana jaya tu dalam kawasan perumahan.Bukan tanah lapang macam yang aku bayangkan.

Aku sampai dalam pukul 6 lebih.Jalan memang jammed la kan.Sampai je orang memang dah penuh giler.Bermacam-macam gelagat aku tengok.Ade yang bercamping,ade yang buat kelana jaya tu macam rumah die sendiri.Family sebelah aku tu siap makan tempoyak,pergh bau memang mengancam!

Muka jemaah haji yang terpilih mengerjakan haji tahun ni masing-masing penuh seri.Yela nak jadi tetamu Allah kan.Terbit dihati aku nak jejak kaki kat sana :)
Insyallah bila sampai masanya :)

Jemaah boleh check in start pukul 9 lebih.Orang pon dah beratur.Bila diorang announce jer boleh masuk.Macam2 gelagat ade,sayu jer hati biler dengar budak2 lambai atok nenek dorang sambil jerit..bye atok..bye nenek..Ade yang nangis.Ade yang meraung.Macam-macam adela :)

Seronok rasany abiler dapat tengok sendiri jemaah yang pergi haji sebab selama ni aku tolong uruskan proses diorang untuk pegi haji jer.Dari pendaftaran sampai lah serahan passport.Walaupun tidak diberi peluang untuk join OHTA(operasi haji tanah air) tapi dapat jugaklah tengok secara live orang pegi haji :)

Sape yang tak daftar haji jom daftar sekarang di pejabat tabung haji yg berdekatan :)
Lagi cepat kita daftar lagi cepat kite berpeluang pegi mekah!
Pastikan kena bukak akaun tabung haji dulu la tw :)

Number of cars in Klang Valley to reach 7 mln by 2020 | BorneoPost <b>...</b>

Posted: 07 Oct 2011 08:48 PM PDT

Posted on October 8, 2011, Saturday

INCREASING DEMANDS: Cars in the Klang Valley is expected to reach seven million by 2020, unless there is a marked shift to public transport. — Bernama file photo

THE number of cars in the Klang Valley is expected to reach seven million by 2020, unless there is a marked shift to public transport, according to the Finance Ministry.

It says that though there has been massive investment in public transport infrastructure, many people still rely on private transport for their daily activities.

The report says this situation warrants concerted and intensified efforts to further increase the share of public transport to 50 per cent and place Kuala Lumpur among the top 20 liveable cities by 2020 as outlined in the Greater KL National Key Economic Area (NKEA).

Under the Greater KL NKEA, the MY Rapid Transit (MRT) will be the government's single largest infrastructure investment and serve as the key driver in accelerating transformation of the public transport system in the Klang Valley and contributing towards achieving 50 per cent public transport modal share by 2020.

The 51-km Sungai Buloh-Kajang line is the first of a network of MRT lines being planned, and is expected to serve 1.2 million commuters along 31 stations with an estimated one-way travel time of 90 minutes.

The line is expected to be completed in 2016.

The report says that as MRT ridership increases and the number of private cars on the road declines, traffic congestion will be reduced.

It also says that in tandem with the rising demand for public transport, efforts are underway to improve connectivity of the Kelana Jaya Line and Ampang Line of the Light Rail Transit (LRT).

These lines will be extended from Kelana Jaya and Sri Petaling to Putra Heights, which will be the interchange station for both lines.

The 35-km extension is anticipated to benefit more than two million residents in the Subang Jaya-USJ and Kinrara-Puchong areas upon completion by 2014.

As for bus services, the report says RapidKL is expected to launch a Fleet Tracking System by the end of this year to
reduce waiting and journey time.

With this new system, information such as arrival time, fleet number and route will be transmitted digitally to bus stops and depots as well as the control centre, it adds. — Bernama

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads