Isnin, 10 Jun 2013

12 di ulu yam - Google Blog Search

12 di ulu yam - Google Blog Search


•*´Madu dan Kaya •*´: Perkelahan <b>di Ulu Yam</b>, Sg Tua Selangor

Posted: 19 May 2013 10:02 AM PDT

 Salam kecerian...........
Nampak tak muka keceriaan tu..senyum pun seindah suria. haruslah mood semua dalam keadaan best sebab nak pegi piknik. Plan terkejut tergempaq so aku pun takdak masak apa la. Yang jadi tukang masak Cik Na coz depa yang buat planning. So aku sefamily tumpang bedal ja la. Plan kami ni nak pegi piknik dekat Ulu Yam, Selangor. Pic ni snap dekat Empangan Batu.


Lokasi Ulu Yam di Sg Tua tak jauh sebenaqnya dari Batu Caves. Nak cari pun tak susah mana bila sampai ja Batu Caves ada ja signboard ke Ulu Yam. Wowwww jalan nak masuk ke Ulu Yam ni agak bengkang bengkok berbelit belit penin jugak pala aku ni. Sebelum sampai ampa akan jumpa Empangan Batu..sangat cantik.Ramai orang dok memancing kat situ.

Sepanjang jalan nanti ampa akan nampak la sungai di sebelah kanan.Tengok tang mana port best masuk ja la. Sepanjang jalan tu semua port berkelah. Port yang kami p ni dekat area Sg.Tua. Ada banyak lagi port menarik kat kawasan ni yang aku sendiri pun belum xplore lagi. 


Woods Resort, Ulu Yam Perdana


Pondok-pondok pun banyak dibina dekat kawasan sungai. So senang dan selesa la aku rasa. Tapi time weekend ni memang ramai la orang. Berserabut juga la kepala otak aku. Kami jalan menyusuri sungai konon nak jauh sikit drp orang. Nak kawan dgn beruk kot makcik ni....takmau kawan dgn orang...hi..hi..hi
Bila dah dapat port cantik....bentamg tikaq...hmmm sangat nyaman weiiiii. Ammar terus terjun dalam sungai macam tak mandi setahun. Adoiii....tak leh tengok ayaq lansung. Takdak nak riki line ada boya ka apa ka.. Mintak simpang.



Cer tengok perangai anak aku. 

Aktiviti selain drp mandi manda ampa boleh membina istana pasir...ha..ha..
..TAK CAYA...cer tengok budak-budak tu gigih pakai cawan polistren dok main pasiaq. Nak buat camna anak orang pekan tak pernah main pasiaq..keciwi betuiii.


Lepas dah bergembira buat CASTLE..drama ayaq mata pun terjadi..Pasaipa ??? 
Kes berebut cawan..berebut kawasan..leh cam tu. Dah menganga si KIMI sentap dengan kakak IKA.



Ni jiran sebelah. Depa bakaq ayam..Menyembuq-nyembuq bau. Rasa macam nak pergi bagi salam pun ada bawa pinggan dok bersila.Jeles I tau. Nanti nak mai lagi bakaq ayam jugak ...up lagi dengan ikan sekali...

Kemudahan kat sini terutamanya tandas aku rasa kurenggg sikit. Masih tak berapa nk bersih. Mana-mana p kat Mesia ni susah sangat ka nk dapat tandas bersih? 
Tandas kat sini kena bayar no bukan FREE. Kalau sepuluh kami ampa nak terkencing 10 x lah kena bayaq. 
Gambar kat atas ni tempat salin baju. FREE. Kalau yang ni pun kena bayaq memang sangattttttt la. Tapi sebelum nak menyalin mata haruslah mengecheck atas bawah depan belakang. Mana la tau kot ada yang baik punya dok SKODENG. 


My laki baru nak berendam lepas sibuk dok buat sesi photo photo dengan ayaq sungai.

Aktiviti sampingan susun batu sapa paling tinggi. 



Susunan batu ni agak lucah aku rasa. 


Kawan baik aku Ina dengan Zul. Orang Kedah jugak.


Ayaq sungai ni sangat SEJUKKKKKKKKKKK. Aku sendiri pun tak berani nak mandi. Rendam kaki pun dah rasa macam ketui ais. IKA sampai qeyau-qeyau (nangis) nak naik. Tak tahan sejuk. KIMI lagi la baru celup kaki terus tak mau. Ammar ja enjoy habis. Aku tak tau la kulit apa budak ni boleh tahan sejuk. Bukan sejam tapi berejam-rejam dia mandi. Papa Zul dukung bawak naik kakak IKA yg dah terketaq-ketaq tak leh nak jalan. Siannn die...




Selain aktiviti mandi manda ampa leh jugak menikmati keindahan hutan yg  masih terpelihara keasliannya. Kalau yg minat fotografi tu leh la makro kat sini. Cantik giler...Dua tiga keping dah la share kang ampa nak menyampah pulak. Ok aktiviti kami berakhir disini. Insyaallah ada kesempatan kita datang lagi. Terima kasih Tuhan di atas keindahan alam ini semoga manusia akan sentiasa menghargai dan memelihara alam ciptaanMu. AMIN

---Bubai---



Tiada ulasan:

Catat Komen

ads