Sabtu, 16 Mac 2013

12 di sabak bernam - Google Blog Search

12 di sabak bernam - Google Blog Search


! Yana Halim !: <b>Sabak Bernam</b> - ada destinasi tersembunyi

Posted: 05 Mar 2013 04:47 PM PST

Assalamualaikum....bismillah....
Minggu yang busy melampo ghasenye.
Tak dan nak melepak di ruang happy teman ni.
Kalo ada masa terluang pun sibuk dengan ceghite Lahad Datu.
Tetibe rakyat Malaysia bersemangat patriotik.
Tetibe jugak jadi nak jadi sejarawan belakenye.
*sampei teman pun sibuk jugak nyanyi lagu Hoi Kawan-kawan nyanyian AR Badul...hehe..
Ok dah. Kang ada yang penin baca teman speaking Perak. :p
Minggu lepas balik kampung embah di Sabak Bernam.
Lama tak jumpa embah, rasa rindu pulak dengar cerita tentang zaman dulu daripada Embah.
Suka cerita-cerita.....dan luckily, cucu menantu beliau ni suka dengar cerita dan tanya-tanya macam wartawan.
Sudah pasti cerita orang yang berusia 90-an itu lebih menarik.
tambah-tambah dalam bahasa Melayu yang slang Jawa.
Kadang-kadang bukan slang Jawa, malah cakap Jawa terus.
Saya layankan aje walau pun tak faham...hehe...
Saya tidak pernah kenal kesemua datuk-datuk dan nenek-nenek saya kerana mereka telah tiada sebelum saya lahir.
Jadinya, menumpang kasih embah ini adalah salah satu nikmat yang amat disyukuri. :)
Walaupun dah banyak tahun ulang alik balik kampung ke Sabak Bernam, saya belum pernah lagi terokai tempat-tempat menarik di Sabak Bernam.
Selalu pergi pun Bagan Nakhoda Omar je.
Makan mee udang dan kerang bakar kat situ.
Embah selalu cerita, belakang rumah beliau ialah pantai.
Tapi saya tak pernah pulak nampak pantai di area kampung Embah tu melainkan kebun.
Makanya di petang Ahad lepas, kami sepakat nak ronda-ronda area Politeknik Sabak Bernam.
Mula-mula pergi ke tapak ceramah PR di dataran Parit Baru.
Tengok-tengok gerai jualan kat situ.
#lepas tu melawat perusahaan IKS pulak.
 #ini ha alamatnya kalau nak memborong kerepek.
 #kerepek pisang dah habis. sob sob.... 
 #si kecik Qisya depan kedai. Kat luar ni best sebab ada buai dan slide. Seronok la dia.
#sempat mengangkut balik kerepek ubi dan kuih bakar.
Lepas tu meronda lagi di Sungai Apong ni.
Tak sangka wehhh....rupa-rupanya ada pantai di Sungai Apong yang lagi best dari Bagan Nakhoda Omar.
Encik hubby pun belum pernah datang ke pantai ni.
 #Qisya dan Ommey dia......
 #Amsyar memang excited memanjang kalau ke laut.
 #Ramai datang memancing di sini..
 #pantai ni tak sesuai untuk mandi-manda...
 #bila tengok orang membawa jala, teringat arwah ayah...
 #mengintai hasil tangkapan pakcik tu...
 #Gigih betul dia, walau pun sekali tebar hanya dapat seekor jer udang....
 #sape nampak udang tu kat mana, sila bagitau.... ;)
#kalau bab nak mengotorkan seluar baju, serah kat Amsyar....
Pantai ni tak mengecewakan.
Lagi pun, deretan kedai makan ada berdekatan.
Memang best la nak lepak-lepak kalau cuaca tak panas.
Lain kali balik Sabak Bernam, harus datang lagi.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads