ads

Rabu, 7 September 2011

12 di ampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ampang - Google Blog Search


ENAM MOTOSIKAL DAN DUA BUAH KERETA DIBAKAR <b>DI</b> APARTMEN <b>AMPANG DI</b> <b>...</b>

Posted: 01 Sep 2011 02:13 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]ENAM MOTOSIKAL DAN DUA BUAH KERETA DIBAKAR DI APARTMEN AMPANG DI PERCAYAI PERBUATAN KHIANAT.KES INI PERNAH BERLAKU DI KAWASAN YANG SAMA PADA TAHUN LEPAS.

12 di port klang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di port klang - Google Blog Search


695 tusks found in <b>Port Klang</b> | Asian Elephants Today

Posted: 07 Sep 2011 08:14 PM PDT

Sep 7, 2011

Tuesday September 6, 2011

By TEH ENG HOCK

PORT KLANG: Barely two weeks after a seizure of elephant tusks worth RM2.3mil in Penang, the Customs Department here found two containers filled with 695 elephant tusks valued at RM3mil.

"The shipment was declared as recycle crush plastic' (sic) and was on transit from the Dar es Salaam port to China," Customs assistant director-general Datuk Zainul Abidin Taib said.

Zainul said the tusks, hidden among the recycled plastic in the 20-foot containers, weighed about 2,000kg and were seized on Friday.

Keep reading via 695 tusks found in Port Klang.

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


Lokasi Speed Trap <b>di</b> Semenanjung Malaysia Sempena Raya 2011 <b>...</b>

Posted: 25 Aug 2011 06:25 PM PDT

Dah macam exam pulak, ini pon ada Soalan Bocor ke?? untuk panduan ok le…tapi yang penting berhati2 di jalan raya. bagi penumpang belakang, sila pakai Seat belt. rancang Perjalanan. Sila Patuhi jadual perjalanan yang dikeluarkan oleh pengendali lebuhraya (bayangkan kalau semua pemandu memainkan peranan, sistem perjalanan pasti akan lebih lancar…cewahh!!!) ;

Berikut adalah senarai lokasi speed trap yang dikenalpasti…boleh lah jadikan panduan. (kesahihannya tidak dapat dipastikan ok!!)

PLUS Arah Utara (Dari KL):

1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)

PLUS Arah Selatan:

1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 – Km 249 (Persimpangan Seremban – Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak

PLUS Tengah:

1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi

NKVE

1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara

KESAS

1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom
ELITE (Dari arah KLIA)

1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 – Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ

JALAN PERSEKUTUAN

1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)

8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang – Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan Makro Cheras

PS:—> Kepada mereka yang beragama Islam, jangan lupa membaca doa menaiki kenderaan . Ingatlah sejauh mana hebatnya skill pemanduan kita dan keadaan kenderaan kita, sekiraanya Allah tidak mengizikannya ..ia tidak membawa sebarang makna. maka pohonlah keredaan dari Nya.

Doa Menaiki Kenderaan :

Ertinya:

"Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya. Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali!"

(surah Az-Zukhruf  13-14)

12 di jeram - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jeram - Google Blog Search


! Namaku Intan: Tenggelam dua kali <b>di Jeram</b> Linang

Posted: 18 Jul 2011 06:27 AM PDT

MACHANG: Perkelahan seorang remaja lelaki bersama bapa saudara dan tiga rakan di Hutan Lipur Jeram Linang di sini, bertukar tragedi apabila maut selepas tergelincir dan lemas ketika mandi di kawasan itu, kelmarin.

Dalam kejadian jam 5 petang, Muhamad Azrul Nizam Zainal Abidin, 20, yang tergelincir cuba diselamatkan bapa saudaranya, Zulkifli Derahim, 21, namun usaha itu gagal sebelum mangsa tenggelam di dasar sungai sedalam kira-kira empat meter.

Mayat mangsa berasal dari Kampung Aril, Pauh Lima, Bachok ditemui terlentang di dasar sungai jam 7.10 malam selepas mendapat bantuan sepasukan anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat dari Unit Skuba Kota Bharu diketuai Shahril Yusma Mat Yusoff.

Sebelum itu, mangsa dikatakan tiba di kawasan perkelahan itu jam 4.30 petang bersama Zulkifli serta tiga rakan sekampung, Mohamad Atifi Mohd Nazir, 20; Mohd Syafiq Mohd Ismail, 20, dan Zamri Mustapha, 19, menaiki motosikal.

Tidak sampai setengah jam kemudian, perkelahan itu menjadi mimpi ngeri sebaik mangsa tenggelam menyebabkan Zulkifli terpaksa berhempas-pulas cuba menyelamatkan mangsa. Namun, usahanya gagal sehingga mangsa ditemui terdampar di dasar sungai, dua jam kemudian dan mayatnya dihantar ke Hospital Machang untuk dibedah siasat.

Zulkifli berkata, sebelum kejadian, dia sudah menasihatkan anak saudaranya itu supaya tidak mandi di bahagian tengah sungai berikutan keadaannya agak dalam.

"Selepas mandi di kawasan gigi air, arwah beredar ke kawasan aliran air terjun sebelum tergelincir lalu terjatuh," katanya ketika ditemui di bilik mayat HM, kelmarin.

Katanya, terkejut melihat keadaan itu, dia bersama Mohamad Atifi dan Mohd Syafiq terus terjun untuk cuba menyelamatkan mangsa.

"Saya nekad kerana tidak sanggup melihat arwah meronta-ronta ketika kami bertiga cuba mengheretnya ke tepi batu, namun dia terus tenggelam.

"Tanpa menghiraukan keselamatan diri, saya terus menyelam ke dasar sungai sebelum berjaya membawanya naik ke permukaan air, namun, arwah tenggelam kali kedua selepas tangan saya terlepas daripada pegangannya," katanya.

Menurutnya, menyedari air terlalu dalam, selain sejuk dan cuaca semakin gelap, dia terus meminta Zamri segera menghubungi pihak berkuasa.

"Walaupun gagal menyelamatkan arwah, saya bersyukur kerana jenazahnya ditemui di dasar sungai dalam keadaan terlentang oleh anggota penyelamat," katanya.

Katanya, anak saudaranya yang sebelum ini menetap di Johor bersama ibu bapanya, Zainal Abidin Saali, 40-an dan Noriah Derahim, 40-an baru tiba di rumah neneknya, Rahimah Mat Yazid, 60-an di Kampung Aril, pagi Jumaat lalu.

Menurutnya, Muhamad Azrul bekerja sebagai juruwang di sebuah pasar raya di Johor Bahru dikatakan berhasrat mencari peluang pekerjaan di negeri kelahirannya.

"Saya terkilan kerana hasrat arwah bekerja di sini tidak kesampaian, selain sedih arwah turut tidak berkesempatan menyambut kedatangan Ramadan bersama neneknya.

"Arwah yang juga anak sulung daripada lima beradik tidak menunjukkan perubahan kecuali beberapa minit sebelum kejadian kerana beriya-iya mengajak Atifi dan Zamri menemaninya membeli jeans buat kali terakhir di Rantau Panjang, Sabtu depan," katanya.

Sementara itu, Ketua Penjaga Balai Bomba dan Penyelamat Machang, Nordin Yahya berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan jam 6.15 petang dan tiba di kawasan perkelahan itu, setengah jam kemudian.

"Gerakan mencari mangsa disertai 17 anggota termasuk Unit Skuba, Balai Bomba dan Penyelamat Pasir Puteh dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Pasir Puteh.

"Mangsa ditemui terdampar di dasar sungai, kira-kira jam 7.10 malam," katanya.

Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Malik Bedut mengesahkan kejadian itu dan diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Harian Metro 18 Julai 2011

12 di ulu kelang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ulu kelang - Google Blog Search


Kasih Aleeya & Kasih Amaani: Kenduri <b>di Ulu Klang</b>..

Posted: 05 Apr 2011 01:01 AM PDT

lepas gi Bazaar kat JayaOne tu.. terus gi kenduri kat Ulu Klang.. sebenarnya Pak Radie orang ulu klang (belah mak) semua Mak Mentua yang masak.. sedap! tapi amik gambar jer yang lebih.. hahaha...
orang dah lama tak de baby.. cengginilah.. Acih, tolong bagi laluan adik plak yer? hahaha..
amaani gembo-gembo in da house!
ni first time kenduri kat rumah baru.. tapak yang sama.. tapi rumah lama dah roboh so ganti rumah baru..


lauk peberet nie.. dapnye!

mak mentua.. tumbuk sendiri sambal belacan...

Acih rambut tak reti sikat? heheh.. ok tu handbag baru Acih yang mama belikan kat Bazaar.. kelas tak kecik-kecik dah gedik nak henbeg mcm nie.. tapi dia suker giler okeh!

celah-celah pon jadiklah ;)

kecik-kecik dah main BB ke amaani? heeeheee... ko tengok muke dia khusyuk giler ;)


new house di design oleh Pak Radie.. eh ye ke Pa?



aku siap buat numbering nie.. kalau nak tau, nilah cucu-cucu Atok Hamid & Nenek Ani... dah 7 okeh!!!
nombor ikut ketuaan sampai kemudaan ;) dari 7 orang ada 1 jer jantan in da house yo! hmmmmmm.. cemana aku nak dapat boy nie? sile tolong bagi tau sket ;)

mereka semua adalah pembuli.. sian Pak Radie.. no wonderlah ku--- okeh diam kang dia sentap!!



eh dah habis yeh gambo? hahahha.. ok lah sekian dulu... eh ok ke aku buat xtra large gambar? rasa puas sket tengok ye dak?? ke over???
EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

12 di beranang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di beranang - Google Blog Search


Konnichiwa!!!: Salam Merdeka Raya 2011

Posted: 28 Aug 2011 09:08 AM PDT

Konnichiwa,... Salam Aidilfitri... Salam Kemerdekaan... Alhamdulillah, tahun 2011 agak unik bagi warga Malaysia kerana menyambut dua perayaan secara berturut... Insyaallah umat islam seluruh Malaysia akan menyambut Aidilfitri pada 30 Ogos 2011.. manakala hari kemerdekaan ke-54 pula pada 31 Ogos... So, tahun nih MERDEKA RAYA!!!....
Jadi, disini aku, Azlizul (masterzul), empunya blog ini ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri,, Maaf Zahir & Batin kepada semua pembaca blog Konnichiwa!!!... Semoga korang sume menikmati suasana meriah dan ceria hari raya aidilfitri tahun ini sempena meraikan kemenangan setelah sebulan berpuasa... Maaf atas segala ketelanjuran dalam penulisan atau comment2 yang menyakitkan hati... hehe... 0-0 hokeyh!!..
Kepada rakan-rakan yang mengenali sama ada di Beranang, ex-student SMT Dato' Lela Maharaja Rembau 06/07, kenalan2 di UTHM (terutama bdk2 kelas ddt yang gempak!) mahu pun kenalan di Jepun (wakakaaka!! poyos giler! ade ke...) ... aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri... Maaf atas kesilapan yang disengajakan atau xdisengajakan...heeeeee... hope korang gumbira di hari mulia... kpd bdk2 kemasukan UTHM 2011-2012... hah! medical check up dah settle?? borang dah isi?? jumpe pada 7 September t.. horait!!!...
Raye,, raye gak... jangan lupa... hari merdeka!... tapi makin lama makin suram perayaan kemerdekaan ini... salah rakyatkah? huhu.. pada aku cukup sekadar buat solat hajat atau bacaan yassin atau bacaan doa kesyukuran di seluruh masjid di Malaysia... mohon kesejahteraan dan keamanan negara... pada yang agama lain pon boleh buat di rumah ibadat masing2 mengikut cara masing2... xperlu nak buat konsert bagai... membazir!.. ahaks... ape2 pon... moga Malaysia terus maju dan makmur,, tersingkirlah mane2 pemimpin yang xberguna... bikin bala je... ngaaa~
SALAM MERDEKA RAYA 2011^^

12 di bangi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bangi - Google Blog Search


Kenapa ramai berbuka puasa <b>di Bangi</b>? | ShaKiddo

Posted: 16 Aug 2011 02:48 AM PDT

Kenapa ramai berbuka puasa di Bangi? Dan juga Kajang. Sebab ramai blogger tinggal di bangi.. atau kat bangi banyak pilihan kedai berbuka puasa? Buffet ramadhan di bangi yang murah menyebabkan ramai yang mencarinya dan nak mencubanya.Rasanya sebab ramai nak cari buffet berbuka puasa murah di bangi. Ni pun tips SEO. penggunaan perkataan anda mesti jelas, terang dan nyata. Elakkan guna shortform. Sekali sekalai boleh laa.. tapi jangan setiap entry nak buat shortfom nanti enjin pencarian tidak dapat mencari dengan betul. Skema tak ayat aku ini?

Sekian, terima kasih. Aku nak rehat jap yea..

Labels: , ,

12 di paya jaras - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di paya jaras - Google Blog Search


R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang: Ceramah <b>di Paya Jaras</b> 25Mei <b>...</b>

Posted: 26 May 2011 09:25 PM PDT

Ceramah kedua anjuran Cabang Subang dalam program Jelajah Selangor, Tawan Malaysia telah diadakan di Paya Jaras 25hb Mei.

Walaupun diadakan pada malam hari kerja (Rabu, malam Khamis) lebih 450 warga Paya Jaras telah menghadiri program ini untuk mendengar perkembangan terkini daripada para penceramah undangan yang hadir.




 
 Suasana pesta dengan gerai-gerai jualan di luar dewan menambah meriah lagi program ceramah ini yang berlansung sehingga tengah malam. Para hadirin tetap tidak bergerak sehingga penceramah terakhir iaitu YB Sivarasa.

Laungan REFORMASI kedengaran sebagai tanda warga Paya Jaras bersedia untuk membawa perubahan pada PRU 13.

Terima Kasih, PAYA JARAS!

KHIDMAT MERU: HI TEA <b>DI</b> DUN <b>PAYA JARAS</b>

Posted: 05 Jul 2011 05:26 PM PDT


Majlis Hi Tea tersebut selain sebagai majlis suaikenal adalah juga majlis penerangan isu-isu semasa yang berlaku.

Alhamdulilah majlis berjalan dengan lancar dari mula hingga keakhirnya tanpa apa-apa gangguan walaupun dikatakan pada sebelah tengahharinya cuba diganggu oleh pihak-pihak tertentu.

12 di balakong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di balakong - Google Blog Search


Nasim buka bilik pameran terbaru Peugeot <b>di Balakong</b> | Arena Kereta

Posted: 20 Jul 2011 07:30 AM PDT

Peugeot Balakong Nasim buka bilik pameran terbaru Peugeot di Balakong

Nasim Sdn Bhd, pengedar rasmi kenderaan Peugeot di Malaysia, hari ini telah melancarkan pembukaan bilik pameran terbarunya di Balakong. Ketua pegawai operasi Nasim, Dato' Samson Anand George berkata, bilik pameran terbaru itu akan menampung permintaan pelanggan di kawasan Balakong, Cheras Selatan, Kajang, Semenyih, Seri Kembangan, Serdang dan Bangi.

"Tahun lepas telah mencatatkan jualan keseluruhan sebanyak 28,444 unit kenderaan. Untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, sejumlah 12,078 unit keseluruhan telah terjual di pasaran ini yang mana telah mencatatkan peningkatan sebanyak 4.5 peratus berbanding tempoh yang sama tahun 2010. "Pembukaan bilik pameran terbaru ini akan meningkatkan lagi jumlah jualan kami memandangkan terdapatnya peningkatan permintaan terhadap kereta buatan Eropah," tambah beliau lagi.

Bilik pameran terbaru Peugeot di Balakong adalah sebahagian daripada proses perluasan pasaran yang dilakukan oleh Nasim di seluruh negara. Syarikat itu baru saja melancarkan pembukaan pusat 3S di Melaka dan melantik pengedar tunggal di Sabah. Dengan pembukaan pusat jualan Peugeot Balakong, kini terdapat 19 pusat pameran dan jualan Peugeot di seluruh negara. Selepas Balakong, Nasim bercadang membuka tiga lagi bilik pameran dan jualan terbaru, menjadikan jumlah keseluruhan kepada 22, membolehkannya berada di setiap pasaran utama di seluruh negara.

Peugeot 207 SV Nasim buka bilik pameran terbaru Peugeot di BalakongDengan pembukaan Peugeot Balakong, syarikat itu kini memiliki 10 pusat jualan di Lembah Klang. "Kami juga bercadang melancarkan pusat 2S di Balakong tahun ini untuk menampung permintaan pelanggan Peugeot sedia ada dan pelanggan berprospek. Pusat 2S ini akan didirikan tidak jauh dari bilik pameran dan jualan dan akan menjadi salah satu pusat selepas jualan Peugeot terbesar di dalam negara," kata Dato' Samson.

Untuk enam bulan pertama tahun ini, Nasim telah menjual sebanyak 3,082 unit kenderaan, mencatatkan peningkatan ketara sehingga 137 peratus berbanding jumlah jualan pada tempoh yang sama tahun lepas. Sementara itu, Nasim juga memperkenalkan Peugeot 207 SV di Peugeot Balakong hari ini. Peugeot 207 SV merupakan varian terbaru sedan 207, tampil dengan kit badan luaran lebih sporty dan kemasan dalaman baru. Model tersebut disasarkan untuk pembeli muda dan pelanggan yang mahukan sebuah sedan lebih menarik dalam segmen-B.

Tajuk post berkaitan :

12 di shah alam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di shah alam - Google Blog Search


Video Rompakan Kedai Nasi Kandar <b>Di Shah Alam</b>

Posted: 06 Sep 2011 06:00 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Video rompakan di sebuah kedai nasi kandar mamak, di Shah Alam ini memang betul-betul dasyat. Berani betul penyamun ni buat jahat di tempat yang boleh dikatakan ramai orang begitu. Mujur tiada yang cedera rasanya.

Pembekal & Pemborong T-Shirt <b>Di Shah Alam</b> ~ T-Shirt Printing | T <b>...</b>

Posted: 06 Jan 2011 12:00 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Kami merupakan syarikat bumiputera yang telah beroperasi di Shah Alam sejak tahun 2008 lagi. Kami menawarkan pelbagai produk untuk tempahan seperti t shirt, baju korporat (F1), jaket korporat (Boss Classic), topi, pen, non woven bag, ...

12 di kajang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kajang - Google Blog Search


Dr Shafie Abu Bakar: Surau Damai Impian Terbaru <b>Di</b> Bandar Baru <b>...</b>

Posted: 14 Aug 2011 05:45 PM PDT

Damai Impian, Seksyen 3 Tambahan, BBB, 13 Ramadhan = 13 Ogos (Sabtu):

Sejak Taman Damai Impian dihuni lima tahun yang lepas, penduduk berusaha mendapatkan surau bagi kegiatan ibadat secara jamaah dan kegiatan kemasyarakatan. Pada peringkat permulaan dengan menyewa rumah kediaman. Adun Bangi dapatlah dikatakan setiap Ramadhan berkesempatan menghadiri program Ramadhan surau di sini. Dalam masa yang sama penduduk berusaha mendapatkan tapak tetap bagi mendirikan surau.

Penduduk Damai Impian mempunyai kesepakatan yang tinggi. Antaranya mempunyai kepimpinan setempat seperti Tuan Haji Sufie Munassir sebagai Ketua Persatuan Penduduk yang juga selaku Pengerusi Surau. Beliau juga adalah AJK Persatuan Penduduk Induk Bandar Baru Bangi. Dengan keaktifan dan kedinamikan Persatuan dan Penduduk Damai Impian, maka pada tahun 2010 Persatuan dan penduduk memasuki Pertandingan Kejiranan Sepakat, maka Taman ini memenangi peringkat pertama di bawah anjuran MPKj. Adun dimaklumkan oleh Pengerusi Persatuan Penduduk Tuan Haji Sufi, bahawa kemenangan melayakkan Persatuan Penduduk menerima Gran RM15,000. Dari kewangan ini digunakan sebagai peruntukan asas bagi membina surau di sini. Peruntukan yang lain ialah dari bayaran cukai pasar malam dan Pasar Ramadhan serta derma penduduk.. Maka penduduk mendirikan surau secara bergotong royong dan menyiapkan surau dalam masa tiga bulan. Tapak bagi surau adalah atas sebahagian dari kawasan padang rekreasi di sini. Keluasan surau adalah 30 x 30 kaki persegi dan berbentuk empat persegi dengan kos setakat ini melebihi RM30,000. Sudah tentulah surau ini memerlukan perluasan semua keliling bagi bangunan ini. Surau Damai Impian, Seksyen 3 Tambahan ini mula digunakan pada 1 Ramadhan 1432 bersamaan 1 Ogos 2011 baru banru ini dengan kapasiti ruang memuatkan jamaah serami 100 orang.

Adun yang datang sekejap selepas kembali dari Surau Ubudiyah di Seri Kembangan ketika diminta berucap ringkas selepas solat Maghrib mengucapkan tahniah kepada Persatuan Penduduk dan penduduk, kerana dapat menyiapkan bangunan surau dalam masa yang singkat, iaitu dalam tempoh tiga bulan. Surau ini menyamai beberapa surau yang dapat disiapkan dalam masa yang singkat, iaitu Surau Ar. Rahim, Seksyen 8 Tambahan yang dapat disiapkan dalam masa sebulan dan Surau Al-Ikhwan yang disiapkan dari bulan Mei hingga Disember 2010 yang lepas. Kecepatan pembinaan sudah tentulah bergantung kepada AJK Persatuan Penduduk dan Surau yang mampu mengeluarkan dana dan membinanya. Adun berharap dengan adanya surau rasmi membolehkan para jamaah setempat menjadikan surau sebagai pusat kegiatan penduduk sama ada bersifat ibadat, pendidikan dan kemasyarakatan. Adun percaya sokongan dan kerjasama penduduk dapat diteruskan bagi pembesaran surau. Adun bergembira dengan keaktifan penduduk di sini. Adun mencadangkan bagi mendapat bantuan boleh meminta bantuan dari peruntukan zakat.

Selepas Majlis ringkas Adun melihat bangunan dari dalam dan luar. Memang bangunan bersifat asas. Tiada sayap kelilingan bagi melindungan dari hujan yang terus membasahi dinding.

Walau apa pun kita mengucapkan Tahniah kepada penduduk yang berjaya menyiapkan asas bangunan surau yang menuntut keikhlasan penduduk bagi membesar dan melengkapkan Surau Damai Impian.

Sekian.

12 di batu caves - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di batu caves - Google Blog Search


Mengunjungi Dewa Murugan <b>di Batu Caves</b> « sepatu merah

Posted: 14 Jun 2011 08:33 AM PDT


Batu Caves

Sabtu 11 Juni lalu, saya dan dua orang teman dari KBR68H menyempatkan diri untuk mengunjungi Batu Caves, sebuah kawasan kuil Hindu di daerah Selangor, 13 kilometer dari Kuala Lumpur. Kami berangkat dengan kereta komuter/KTM  dari KL Sentral. Harga tiket 1 RM atau sekitar 2.800 rupiah. Perjalanan hanya menempuh waktu 20 menit dan berhenti di stasiun Batu Caves.

Sampai disana, hal yang langsung menarik perhatian saya adalah adanya patung Hanoman berwarna warni yang tingginya tak kurang dari 15 meter. Selain itu, suara musik dan nyanyian dari dalam kuil uga tedengar indah. Tapi itu belum apa apa, karena kita belum sampai di tempat utama. Di depan gerbang menuju kuil dalam gua, ada sebuah patung Dewa Murugan berwarna emas dengan tinggi 43 meter.

Dewa Murugan adalah Dewa Hindu yang terkenal di kalangan orang Tamil di negara bagian Tamil Nadu di India, dan Sri Lanka. Dia juga dikenal dengan berbagai nama, seperti misalnya Murugan, Kumara, Shanmukha, Skanda dan Subramaniam. Dia merupakan Dewa perang dan pelindung negeri Tamil. (Sumber: wikipedia)

Kuil di dalam gua

Setelah menikmati keindahan patung dewa Murugan, kita harus berjalan menaiki 200 lebih anak tangga untuk menuju kuil utama yang terletak di dalam gua. Lumayan panjang perjalanan yang harus ditempuh apalagi cuaca cukup panas. Tapi dengan perlahan namun pasti akhirnya kami tiba juga di dalam gua, tempat kuil utama berada. Selain itu hampir di setiap sudut di dalam gua, terdapat kuil kuil kecil atau patung patung dewa. Meskipun bukan pada hari besar, kuil ini tetap ramai dikunjungi oleh para umat yang ingin berdoa.

Kalau ingin merasakan suasana istimewa di Batu Caves, kita bisa datang pada bulan Februari, tapi sayang saya tak tahu tanggal pastinya. Tapi yang jelas, pada bulan Februari kita bisa menyaksikan perayaan Thaipusam. Pada saat itu, ramai orang yang datang untuk berdoa dan melihat berbagai macam atraksi.

12 di kuala langat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala langat - Google Blog Search


IKLAN JAWATAN KOSONG <b>DI</b> MAJLIS DAERAH <b>KUALA LANGAT</b> <b>...</b>

Posted: 23 Oct 2010 10:46 AM PDT

Permohonan dipelawa daripada warganegara Malaysia, keutamaan kepada anak-anak Negeri Selangor yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan untuk mengisi jawatan-jawatan tetap seperti berikut:-

1. Pembantu Undang- Undang Gred L29
Taraf Jawatan : Tetap
Kekosongan : 1

2. Penolong Pegawai Perancang Bandar dan Desa Gred J29
Taraf Jawatan : Tetap
Kekosongan : 1

3. Penolong Akauntan Gred W27
Taraf Jawatan : Tetap
Kekosongan : 1
4. Juruteknik (Elektrik) Gred J17
Taraf Jawatan : Tetap
Kekosongan : 1
5. Juruteknik (Seni Bina) Gred J17
Taraf Jawatan : Tetap
Kekosongan : 1

6. Juruteknik Perancang Bandar & Desa Gred J17
Taraf Jawatan : Kontrak
Kekosongan : 1

7. Pembantu Am Pejabat
Taraf Jawatan : Tetap
Kekosongan : 7

Cara Memohon
1. Semua permohonan hendaklah dibuat dalam Borang Permohonan Jawatan Majlis Daerah Kuala Langat yang boleh diperolehi dari Bahagian Pentadbiran dan Sumber Manusia Majlis Daerah Kuala Langat, Persiaran Majlis Jalan Sultan Alam Shah, 42700 Banting atau muat turun dari laman web www.mdkl.gov.my. Permohonan melalui surat hendaklah menyertakan sampul surat beralamat sendiri, berstem dan menyertakan wang pos bernilai RM1.00.
2. Permohonan dari mereka yang sedang berkhidmat dengan kerajaan atau Badan Berkanun atau Penguasa Tempatan hendaklah melalui Ketua Jabatan mengikut Peraturan-peraturan Pegawai Awam ( Pelantikan, Kenaikan Pangkat Dan Penamatan Perkhidmatan) 2005.
3. Borang permohonan hendaklah disertakan gambar, salinan fotostat Kad Pengenalan, Sijil Kelahiran, Sijil Persekolahan/Pengajian dan Sijil - sijil penghargaan yang diakui sah. Nama jawatan hendaklah dicatat di sebelah kiri sampul surat.
4.Permohonan yang tidak lengkap akan ditolak.
5.Tarikh permohonan pada : 15 OKTOBER 2010 SEHINGGA 29 OKTOBER 2010

Catitan Am
1. Hanya calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk temuduga.
2. Permohonan yang tidak menerima sebarang jawapan selepas enam (6) bulan dari tarikh iklan ditutup hendaklah menganggap permohonan tidak berjaya.

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved