ads

Isnin, 8 Ogos 2011

12 di cheras - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di cheras - Google Blog Search


fazilzurakil: HARI TU di TAMAN BOTANI PENANG | HARI NI <b>di Cheras</b> <b>...</b>

Posted: 19 Jul 2011 12:52 AM PDT

salam uols sume.. dh get ready tuk menyambut bulan Ramadhan? haku ni insyallah , mmg ternanti2 akan kedtgnan bulan yg penuh berkat tu.. x saba nak   g terawih (hrp2 ku rajin lew) dh 3 thn ku x g , psl akil kecik lg.. now akil dh beso , leh ajak dia ...cume hrp2 dia x main membuas kt surau, kalau x ...sure dia x leh pi, kalau dia x pi...huhuhu compom aku pun xleh pi jgk .. hrp2 ler dia x notty..
ni haku saje je nak tepek perubahan yg bg aku agak besar jgk ler.. ni kes sejak2 aku kene suspek denggi tu ler, lg2 lepas tersiar nya gambo aku ke majlis besday anak teruna E-car... ramai plak yg mintak petua/tips kt aku... huhuhu sowe le yg pasti nye mmg aku xdak tips.. cume yg pasti aku bkn 'pemakan' cm dulu2 huhuhu.. 
aku now makan pun ciput je, dulu mmg akil x kan kongsi mknan dgn aku..now kene le kongsi psl aku xlalu nk makan.. aku mkn dlm 3-4 suap , pehtu aku teguk air banyak2... start dr aku sakit tu, mmg aku agak rs dahagaaaaaaaaa je ...sib baik le aku mmg jenis kuat minum air masak, so x susah ler.
akil plak now kuat tul makan, ni sejak2 dia dh sunat tu ler.. lepas makan nasi, bantai roti..pehtu mintak susu plak ..kdng2 b4 tido nak nestum plak (nestum org dewasa tu)... 
ni le yg haku nak tepek bj yg sama aku pakai masa kt Taman Botani Penang , time ni 1sttt time aku jmp dgn blogger GIe & Zura.. sesi jejak kasih aka snap2 ...
time ni epy sgt2, psl kene 'dera' dgn pn gie & en munir... sabo je le kan ..
ni plak yg terbaru , 7july yg lalu time aku & adik beradik ku cbrate besday adik ku yg ke 4 (nurse) tu.. (lupe plak nak tepek gambo, wakakak sowe2, nnt ku story yek)
so korg rs2 nmpak dak perubahan drastik tu?? bj same ye , suor je lain ...suor g penang tu dh longgar gile kentang...
hingga la hari ni, mood makan aku x bape nak ado..kecuali kalau mama aku masak, cm 1-2 hari ni mama aku rajin sgt2 psl ada kenduri skit kt surau area umah kami... mama dok wat nasi grg, aku mana leh x bwk bekal .. WAJIB berbekal tau, air tangan mama mmg xkan aku lepaskan ...
yg bj putih tu time aku wat photohoot dgn MOON... aku pun dh lupe bile, rs2 nye thn lepas ke awal thn ni ...
yg lg 1 tu , sure uols dh tau kan kan... gambo time dinner kt cherating last month
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Dia buat dah: Bengkel kereta <b>di Cheras</b> hangus terbakar

Posted: 30 Jul 2011 02:30 AM PDT


KUALA LUMPUR - Sebuah bengkel kereta hangus dalam satu kebakaran di Jalan Batu 9, Cheras, hari ini. Dalam kejadian jam 9 pagi itu, lima buah kenderaan yang dipercayai berada dalam premis berkenaan turut musnah sama sekali.

Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Kajang, Syed Lotfi Syed Abdullah, berkata tiada sebarang kecederaan berikutan premis terbabit tidak beroperasi ketika hujung minggu.

"Sebanyak lima jentera dikejarkan ke tempat kejadian selepas menerima panggilan daripada orang awam dan tiba 15 minit kemudian sebelum kami mengambil masa selama 30 minit untuk padam api sepenuhnya.

"Ketika kejadian, tiada individu dalam bengkel terbabit kerana premis itu ditutup setiap hari Sabtu dan Ahad," katanya jumlah kerugian masih disiasat dan punca sebenar kejadian masih dalam siasatan. - Bernama
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di salak tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di salak tinggi - Google Blog Search


Bandar Baru <b>Salak Tinggi</b> • View topic - Bisnes Apa Sesuai <b>di</b> BBST

Posted: 15 Jul 2011 10:17 AM PDT

Re: Bisnes Apa Sesuai di BBST

Postby me_ina » 21 Oct 2010, 11:01

Salam,
Biz van sekolah (berlesen ) amat2 lah berbaloi jika dibuat di kawasan area kg Salak Tinggi ke sekolah sekitar BBST. Sy perhatikan mmg amat sukar untuk mencari van sekolah yg boleh memberi perkhidmatan sekolah pagi dan petang. Harap ada sesiapa yg ada modal, boleh melaksanakan biz ni.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di port klang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di port klang - Google Blog Search


Cabinet decided to postpone acquiring Pulau Indah land for PKFZ <b>...</b>

Posted: 08 Aug 2011 08:19 PM PDT

Posted on August 9, 2011, Tuesday

KUALA LUMPUR: The Cabinet decided to postpone land purchase in Pulau Indah following objections from the Ministry of Finance (MoF), the High Court here was told yesterday.

Former Ministry of Transport deputy secretary-general (Planning) Datuk Abdul Rahman Mohd Noor, 61, said the postponement was made after MoF maintained its stand that the 1,000 acres of land for the Port Klang Free Zone (PKFZ) should be acquired by the government.

"The Cabinet decided to postpone the process of acquiring the Pulau Indah land during its Oct 2, 2002 meeting," said Abdul Rahman, the fourth prosecution witness in former transport minister Tun Dr Ling Liong Sik's corruption trial.

During examination-in-chief by deputy public prosecutor Datuk Tun Abd Majid Tun Hamzah, Abdul Rahman said the MoF prepared a note to the cabinet listing its rationale as to why the land should be acquired by the government.

"If I am not mistaken, the government had also obtained the Attorney-General's views on the matter," he added.

Earlier during the proceedings, Abdul Rahman told the court that Dr Ling had suggested through a letter dated April 3, 2002 to former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad that the land should be purchased outright from Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB).

Abdul Rahman said the letter also stated the purchase be considered with the condition that the government and KDSB review the price based on government evaluation.

Dr Ling had also suggested that the government give the infrastructure contract to KDSB and discuss the cost directly with the company, he added.

"If the suggestion was approved, the Transport Ministry and Port Klang Authority (PKA) would negotiate the deal.

"The deal would then be presented to the Treasury for approval before an offer was made to KDSB," he said referring to the same letter.

Abdul Rahman said in a letter dated April 8, 2002, Dr Mahathir agreed to Dr Ling's suggestion.

Dr Ling, 68, faces an amended principal charge of cheating the Malaysian government by concealing from the Cabinet the additional interest of 7.5 per cent a year on the purchase price of a land in Pulau Indah against the six per cent rate set by the Valuation and Property Services Department (VPSD).

He also faces two amended alternative charges of cheating the government by not revealing to the Cabinet the facts related to the additional interest rate, and cheating the Cabinet into believing that the facts related to the purchase of the land were certified and agreed to by VPSD when he knew there was no such consent.

The offences were allegedly committed at the Prime Minister's office in Putrajaya between Sept 25 and Nov 6, 2002.

The hearing before judge Datuk Ahmadi Asnawi resumes today. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di ampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ampang - Google Blog Search


Polis Siasat Identiti Mangsa Kerat <b>Di Ampang</b> - TV3

Posted: 03 Aug 2011 10:04 PM PDT

04/08/2011 13:04:00

Polis masih menjalankan siasatan bagi mengenal pasti identiti mangsa kerat di sebuah kediaman di Ampang, Selangor yang ditemui semalam.

Ketua Polis Ampang Jaya, ACP Amiruddin Jamaluddin berkata mangsa dipercayai dibunuh kira-kira seminggu lalu.

Polis semalam menemui anggota badan dikerat kepada beberapa bahagian sebelum disorok di atas siling sebuah pangsapuri.

Organ-organnya pula dibuang ke dalam mangkuk tandas.

Perbuatan kejam itu terbongkar selepas penghuni terhidu bau busuk.

Kejadian disedari di tingkat lima sebuah pangsapuri di Taman Kosas, Ampang, petang semalam.

Seorang jiran terhidu bau busuk sejak tiga hari lalu dari unit pangsapuri yang tidak berpenghuni itu.

Curiga dengan keadaan itu, ia segera dimaklumkan kepada pihak pengurusan pangsapuri.

Hasil pemeriksaan amat mengejutkan.

Sebelah kaki manusia ditemui di atas lantai.

Penemuan itu segera dimaklum kepada polis.

Hasil siasatan mendapati terdapat dua plastik dan satu sarung bantal disorok di atas siling.

Plastik berkenaan berisi anggota badan manusia yang telah dikerat manakala sarung bantal berisi kepala seorang lelaki.

Pemeriksaan lanjut, polis menemui sejumlah organ manusia di dalam mangkuk tandas.

Pemeriksaan forensik menunjukkan suspek telah menyorokkan anggota badan yang dikerat di atas siling namun kerana beban yang berat, salah satu kaki mangsa jatuh ke atas lantai.

Polis tidak menolak kemungkinan mangsa telah dibunuh lebih 72 jam lalu.

Mayat kemudian dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia untuk bedah siasat.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


Sabahdaily: Pemuda UMNO ugut bakar ibu pejabat PKR

Posted: 27 Jun 2011 02:46 PM PDT

Sekumpulan pemuda yang diketuai Lokman Noor Adam, AJK Pemuda UMNO, berkonvoi dengan kereta dan motorsikal di depan bangunan ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR), mengugut untuk membakarnya seandainya PKR tetap menyertai perhimpunan anjuran BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011.

Kira-kira 100 pemuda yang berpakaian merah "Patriot" ini dikatakan berhimpun di depan bangunan Merchant Square Tropicana, Petaling Jaya, pada jam 11 malam tadi. Malah, tidak kurang antara mereka yang membawa bendera UMNO.

Dalam twitternya, Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution menyifatkan kumpulan pemuda tersebut sebagai "samseng upahan UMNO", malah memaklumkan bahawa laporan polis telah dibuat berhubung kejadian tadi.

EXCO kerajaan negeri Selangor, merangkap ADUN Bukit Lanjan, Elizabeth Wong juga membidas Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin dalam twitternya, kerana membiarkan anak buahnya memasuki sempadan kawasan Bukit Lanjan dan mengugut untuk membakar bangunan ibu pejabat PKR.

Ketika dihubungi MerdekaReview, Elizabeth Wong (gambar kiri) berkata Pemuda UMNO yang berada di situ mencemuh Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim, dan Pengerusi Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) Ambiga Sreenevasan, menurut anggota PKR yang berada di situ, malah mereka mengugut untuk membakar bangunan ibu pejabat PKR seandainya PKR tetap menyertai BERSIH 2.0.

Bagaimanapun, Elizabeth menganggap tindak-tanduk Pemuda UMNO tersebut sekadar untuk menakut-nakutkan rakyat, tapi PKR tidak akan berganjak dan akan terus dengan perjuangan mereka.

Satu klip video yang merakamkan sebahagian kejadian tadi telah dimuatnaikkan ke Youtube.

Patriot ditubuhkan oleh Pemuda UMNO dan Kelab Putra 1Malaysia, mendakwa dirinya mewakili suara orang ramai dalam menentang perhimpunan haram yang akan dianjurkan kumpulan pengacau pada 9 Julai. Lokman Adam, bekas tahanan ISA yang melompat dari Parti Keadilan ke UMNO.

*Chan Wei See ialah Ketua Pengarang MerdekaReview, disedut, sunting dan diterjemah dari teks asal.

Polis 'tengok' 300 Pemuda Umno berhimpun, ugut bakar ibu pejabat KEADILAN

DAMANSARA: Kira-kira 300 Pemuda Umno yang berkonvoi dengan motosikal, kereta dan kenderaan pacuan 4 roda berhimpun depan ibu pejabat KEADILAN dengan lempar ugutan untuk membakar bangunan itu, jika pimpinan KEADILAN meneruskan Himpunan Bersih.

Konvoi itu tiba di hadapan ibu pejabat parti di Tropicana di sini, kira-kira jam 11 malam semalam dan melaungkan perkataan kesat termasuk mencaci dan menghina pimpinan Bersih, Datuk Ambiga Sreevenasan dan Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Mengikut paparan twitter, konvoi itu dilapor bergerak dari Batu Tiga, Shah Alam dan berkumpul di stesen minyak Kampung Sungai Kayu Ara sebelum bergerak ke ibu pejabat parti.

Ketua Ranting PJS, M Jeyabalan memberitahu Keadilan Daily, anggota polis yang berada di tempat kejadian hanya memerhati gelagat penyokong yang membawa bendera Umno dan memakai t-shirt Patriot, tanpa mengambil sebarang tindakan menghalang.

Ketika konvoi yang diketuai Exco Pemuda Umno, Lokman Nor Adam tiba di ibu pejabat parti, tiada pimpinan KEADILAN berada di lokasi berkenaan.

Mengikut satu sumber, konvoi berkenaan kemudian bergerak ke PJS 8, Petaling Jaya.

Beberapa pimpinan parti termasuk Angkatan Muda KEADILAN (AMK) kemudian bergegas ke ibu pejabat sebelum membuat laporan polis di balai Tropicana yang terletak di deretan bangunan sama.

Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution Ismail ketika dihubungi awal pagi ini, menjelaskan Umno Barisan Nasional (BN) begitu terdesak hingga sanggup mengupah remaja membuat kekacauan.

"Ini tindakan samseng yang sedang menggelabah. Mereka cuba takutkan orang ramai untuk menggagalkan Himpunan Bersih 9 Julai ini.

"Anehnya, tiada seorang pun pemimpin Umno mahupun Perkasa dipanggil polis. Ironinya pimpinan Bersih termasuk Datuk Ambiga dan Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said pula yang disoal.

"Namun, jika itu tujuan mereka, nampaknya mereka silap besar. Budaya ugut dan ancam Umno BN hanya akan menyebabkan rakyat bangkit dan menolak mereka.

"Tuntutan kami jelas iaitu sistem pilihan raya yang bersih dan adil," kata Saifuddin.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di dengkil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di dengkil - Google Blog Search


Teknologi Menerajui Kemodenan: Apa ada <b>di Dengkil</b>?

Posted: 26 Apr 2011 11:21 PM PDT

Biasanya hari Selasa aku selalu pergi ke Pasar Malam Putrajaya kat Presint 2 tapi sejak aku pergi Pasar Malam di Dengkil, rasanya lebih murah lagi dari Pasar Malam Putrajaya. Kalo harga ikan selonggok di Pasar Malam Putrajaya RM10, kat Dengkil boleh dapat RM5 je.

Disebabkan aku tinggal di Presint 5R4, so nak pergi ke Presint 9 rasa cam jauh je padahal dekat je tapi aku nak rasa hidup seperti di kampung dulu, banyak kedai-kedai murah so Dengkil lah destinasi kedua aku. Sebelum ni aku beli Susu Lactogen 1-3 Tahun RM44.90 kalo tak silap aku la..aku cuba beli Susu Lactogen di Pasaraya Mun Heng, harganya RM39.99. Jauh beza harga tu.

Ada banyak Pasaraya kat Dengkil. Yang aku pernah nampak Pasaraya Megah. Belum masuk lagi, tapi ingat nak cuba survey. Dekat area Pasaraya Megah ada satu kedai ikan. Kalo korang nak bela ikan, kat situ banyak pilihan sebab kat umah aku dah bela macam-macam ikan. Aku bela ikan kecik-kecik je. Dengan kos RM100, aku dapat beli akuarium RM45, pump water RM22, batu-bata RM4= 2KG, pokok-pokok hiasan dan 10 ikan campuran.Nak rasa makan Tom Yam Seafood, bolehlah pergi di restoran Malee. Sodap beb! Murah pun murah...

Kebetulan aku gi singgah kat kedai selepas traffic light dan stesen minyak Petronas, jalan terus dan korang akan jumpa satu deretan kedai basikal, kedai jual pakaian dan lain-lain. Aku cuba cari songkok, try masuk Pasaraya Ekonomi Shuki..tak sangka pulak kat situ ada jual songkok. RM10 je saiz 20 tanpa kotak. Bolehlah buat raya tahun ni, kekekekekeh.

Bagi yang tinggal di Presint 5, kalo malas nak gi makan KFC kat Alamanda, boleh try makan KFC kat Dengkil. KFC Dengkil ada 2 tingkat. Orang pun tak ramai dan takdelah berserabut dengan orang sangat macam KFC Alamanda.



Pasar Malam Dengkil? Ada hari Sabtu dan Selasa. Hari Sabtu pasar malam Dengkil tak best sangat sebab yang jual pun ciput je. Kalo hari Selasa, yang ni memang besorlah jugak pasarnyer. Tempat dia selepas Petronas pastu terus then ada padang kat situ sebelah kanan. Dekat dengan pasar Dengkil dan sekolah. Banyak pilihan kat situ.Banyak lagi yang aku belum survey kat Dengkil ni.

Boleh survey sendirilah sebab kebanyakan kedai sebelah jalan je. Memang sonanglah. Masuk je kawasan Dengkil. Kalo dari presint 5 tu follow je jalan menuju ke Dengkil dan terus dan korang akan nampak macam-macam kedai kat situ. Nak rasa pisang goreng dan ubi goreng besor? Masuk ikut Taman Cabaran yang pertama dekat dengan Kubur Cina tu, nanti korang ada gerai jual pisang goreng. Bolehlah cuba yerr! Jangan tanya aku kalo korang dari Kajang, Puchong atau KL, aku cuma tahu dari presint 5 je, hehehehe. Wokeh!

Credit Gambar: http://dengkil.com

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di padang jawa - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di padang jawa - Google Blog Search


Berpagi-pagi <b>Di Padang Jawa</b> « Sebaik-baik Cahaya

Posted: 10 Apr 2011 12:46 PM PDT

Assalamualaikum,

Alhamdulillah syukur kepada Allah yang Maha Esa diberi kesempatan kepada ana untuk update entri pada kali ini. Maha Suci Allah masih memberikan ana anugerah nikmat Iman dan Islam yang tidak ada tolok bandingnya berbanding yang lain. Alhamdulillah, hari ini dapat ana berpagi-pagi di masjid Padang Jawa.

Sesi pagi bermula sebaik sahaja sarapan tersedia, jemaah yang hadir minum dan saling menyapa sebelum bermulanya majlis. Kemudian bermulanya sesi pagi yang mana tujuannya banyak tertumpu kepada persiapan selepas peperiksaan, persiapan untuk memasuki universiti dan sebagainya. Ana masih tidak mampu menjadi seperti golongan 'penyampai' ini namun ana berharap sedikit sebanyak dapat menimba ilmu dari mereka.

Di sinilah maka input diberikan. Ana tidak pasti siapa yang berceramah di hadapan, namun ramai memanggilnya 'maulana'. Beliau menyatakan kita ini hidup sekejap saja di dunia, 50 tahun yang lalu beliau tiada di dunia ini, dan 50 tahun yang akan datang mungkin beliau telah pun pergi. Dalam jangka masa yang singkat ini, sanggupkah kita untuk membazirkannya untuk melakukan maksiat? Pendek sangat usia kita di dunia ini…

Mari buat sedikit pengiraan. 1 hari di akhirat sama dengan 1000 tahun. Ini bermakna, 1 jam di akhirat ialah 42 tahun di dunia. Lihat nisbah ini. Sanggupkah kita mensia-siakan '1 jam' ini dengan kenikmatan untuk mendapatkan kemurkaan Allah yang 'bertahun-tahun' di akhirat? atau sanggupkah kita menggunakan '1 jam' ini dengan mengabdikan diri kepada Allah untuk mendapatkan nikmat syurga Allah yang 'selama-lamanya' di akhirat?

Kemudian diceritakan mengenai hal padang mahsyar. Ketika di padang mahsyar, keadaan manusia adalah amat cemas, bukan sahaja bagi manusia biasa, malahan para syuhada dan para nabi serta rasul. Apatah lagi yang sering melakukan dosa. Halnya sangat panas seperti matahari separas celak dari kepala (matahari sudah pun hancur ketika itu, yang dimaksudkan adalah kepanasan). Umat manusia di tahan dan ingin segera dihisab supaya lalu mereka pun bertemu beberapa orang nabi :-

  1. Yang pertama ditemu adalah nabi Adam a.s, ini kerana beliau ialah bapa manusia. Namun nabi Adam a.s sendiri takut akan tindakannya memakan buah larangan sehingga diturunkan dari syurga dan dicampakkan ke dunia bersama Hawa. Beliau rekemen agar dijumpai Nabi Nuh a.s.
  2. Yang kedua ditemu adalah nabi Nuh a.s , ini kerana beliau ialah Rasul pertama. Namun nabi Nuh a.s sendiri takut akan tindakannya kerana mendoakan kehancuran umatnya akibat penafian kepada keEsaan Allah yang mana kemudian berlakunya banjir besar di mana langit dan bumi mencurahkan airnya. Nabi Nuh a.s telah berdakwah hampir 1000 tahun namun hanya 80 orang sahaja yang beriman. Beliau rekemen agar dijumpai Nabi Ibrahim a.s.
  3. Yang ketiga ditemu adalah Nabi Ibrahim a.s, (ana x ingat faktor dijumpai Nabi Ibrahim a.s)  namun nabi Ibrahim a.s sendiri takut atas tindakannya melakukan tiga penipuan. (link berkaitan tiga tempat nabi Ibrahim a.s berbohong). Kemudian beliau rekemen agar dijumpai Nabi Isa a.s.
  4. Yang keempat ditemu adalah Nabi Isa a.s, iaitu bukti kebesaran Allah kerana ibunya Mariam melahirkannya tanpa persenyawaan dengan mana-mana lelaki. Namun nabi Isa a.s sendiri takut kerana beliau telah dianggap tuhan oleh pengikutnya yang sesat iaitu Nasrani sama seperti Yahudi yang menyatakan Uzair sebagai tuhan. (Rujuk Surah At-Taubah, ayat 30). Kemudian beliau rekemen agar dijumpai Nabi Muhammad s.a.w.
  5. Yang kelima ditemu adalah Nabi Muhammad s.a.w, lalu baginda berdoa supaya baginda dapat memberikan syafaat kepada umatnya.

Menurut penceramah, setiap nabi diberikan suatu doa khas dan kesemua nabi telah pun menggunakan doa ini kecuali Nabi Muhammad s.a.w. Ini kerana baginda menyimpan doa ini untuk berdoa di hari akhirat supaya baginda dapat memberikan syafaat kepada umatnya. MasyaAllah, betapa kasih dan sayangnya baginda kepada kita…

Seterusnya diceritakan agar setiap orang menggunakan masa yang ada, samada ketika masih belajar di universiti, atau semasa cuti untuk mengajak manusia ke arah kebenaran dan saling berpesan-pesan. Beliau menyatakan supaya kita bersama-sama mengajak kepada kebaikan meskipun kita belum buat kebaikan itu. Jadikan diri sendiri seorang yang cemerlang, amanah, dan tahu membahagi masa kerana ia juga adalah satu cara berdakwah yang berkesan.

Nasihatilah ke arah kebaikan meskipun kita belum lagi dapat melaksanakannya. Ramai telah menyalah tafsir ayat Al-Quran ini :-

'Amat besar kebenciannya di sisi Allah – kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya'. Surah As-Saff, ayat 3.

Maksud yang sebenarnya adalah kita MENDAKWA kita melakukan kebaikan. Sebagai contoh, kita tidak melakukan sebarang solat tahajjud atau apa saja solat malam tetapi kita MENDAKWA atau menceritakan kepada orang lain yang kita melakukan solat tahajjud.

Secara logiknya, salahkah seorang ayah yang sedikit ilmunya, menyimpan hasrat dan selalu berpesan kepada anaknya untuk menjadi orang yang beriman kepada Allah dan Rasulnya, serta mendalami ilmu agama dan berjuang di jalan Allah walhal beliau masih belum melakukan apa yang diperkatakan? Sudah tentu tidak salah. Jangan dilupa bahawa Allah melaknat bani Israel kerana mereka saling tidak menasihati keburukan antara satu sama lain. Seperti yang telah Allah nyatakan di dalam Al-Quran,

'Mereka sentiasa tidak berlarang-larangan (sesama sendiri) dari perbuatan mungkar, demi sesungguhnya amatlah buruknya apa yang mereka telah lakukan.' Surah al-Maaidah, ayat 79.

Majlis berakhir dengan pengambilan nama untuk 'keluar' selama 4 bulan, 40 hari, dan 3 hari. Ana masih belum bersedia dan hanya duduk di tepi melihat seorang demi seorang jemaah mengangkat tangan dengan penuh iltizam dan berazam untuk menghidupkan sunnah Rasulullah s.a.w iaitu berziarah dan saling mengingatkan. Maha Suci Allah, sungguh lemahnya imanku ini…

Kemudian di akhiri dengan jamuan makan bersama di dalam talam-talam dan ditutup dengan solat fardhu Zohor berjemaah. Semoga ana istiqamah dalam penulisan ana, wassalam.

P/S : Jika adalah sebarang kesilapan pada penyampaian atau maklumat berkaitan, mohon menegur ana.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di beranang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di beranang - Google Blog Search


Tuuuuu Diaaaa.... Taman <b>Semenyih</b> Mewah Fasa 2: Sejarah <b>SEMENYIH</b>

Posted: 21 Jul 2011 06:25 PM PDT

Opppsssss.... nak kongsi gak sedikit sejarah SEMENYIH nie...
Kira belajar sejarah balik k...

1,2,3, mula...

Semenyih ialah sebuah bandar di Selangor, Malaysia, kira-kira 8 km ke arah tenggara Kajang di sepanjang jalan Kajang-Seremban. Bandar ini mempunyai nama yang sama dengan Sungai Semenyih iaitu sungai utama yang mengalir berdekatan dengan Pekan Semenyih.

Tidak wujud istilah Semenyih ini di dalam mana-mana kamus. Oleh itu istilah Semenyih ini merupakan istilah yang dicipta oleh masyarakat tempatan sahaja dan berkaitan dengan sejarah masa lampau.

Menurut cerita lisan, istilah ini merupakan dialek orang Negeri Sembilan yang bermaksud 'sembunyi'. Istilah ini berpunca daripada perintah Engku Husain kepada pengikutnya supaya bersembunyi dari buruan pemerintah Negeri Sembilan.
Mengikut sejarah, Semenyih ini asalnya di bawah pemerintahan Negeri Sembilan dan Lukut di bawah pemerintahan negeri Selangor. Semasa zaman Sultan Abdul Samad, Lukut diserahkan kepada Negeri Sembilan dan Semenyih diserahkan kepada Negeri Selangor.
Istilah ini dikaitkan dengan kata 'Sibengis','Si monyet' ,'Monyet' dan lain-lain.

Lokasi

Di dalam peta topografi, Semenyih terletak di latitud Utara 2° 57' , longitud Timur 101° 50' . Ketinggian pada 43 meter dari aras laut.

Semenyih terletak dalam negeri Selangor Darul Ehsan. Tetapi penduduk luar masih keliru, mereka masih menganggap Semenyih terletak di dalam Negeri Sembilan.

Pekan Semenyih salah sebuah dari 9 buah mukim di Daerah Hulu Langat. Mukim lain di daerah Hulu Langat ialah Hulu Semenyih, Beranang, Ampang, Cheras, Dusun Tua dan Kajang.

Jarak di antara Semenyih dengan bandar atau pekan yang berhampiran adalah seperti berikut:

1. Semenyih ke Kajang 8 km
2. ke Kuala Lumpur 32 km
3. ke Beranang 8 km
4. ke Broga 12 km
5. ke Kuala Klawang 60 km
6. ke Bangi Lama 8 km
7. ke Bandar Baru Bangi 20 km
8. ke Seremban 32 km
9. ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 56km
Semenyih hanya boleh dihubungi ke tempat-tempat di atas melalui jalan raya lama dan lebuh raya. Tidak ada landasan kereta api dan jalan air mahupun landasan kapal terbang. Tetapi KLIA tidaklah terlalu jauh, cuma lebih kurang 60km sahaja.

Pusat Rekreasi Semenyih

1. Air terjun Sungai Tekala
2. Air Terjun sungai Batangsi
3. Air Terjun Sungai Gabai
4. Air Terjun Sungai Lalang
5. Empangan Semenyih
6. Air panas Broga
7. Rabbit Funland, Broga

Pendidikan di Semenyih
Universiti Nottingham
Kolej Profesional MARA, Beranang
Institut Kemahiran MARA, Beranang
Sekolah Menengah Kebangsaan Engku Husain
Sekolah Jenis Kebangsaan(Cina) Kampung Baru Semenyih
Sekolah Jenis Kebangsaan(Cina) Sin Ming
Sekolah Jenis Kebangsaan(Tamil) Ladang Dominion
Sekolah Jenis Kebangsaan(Tamil) Ladang Rinching
Sekolah Jenis Kebangsaan(Tamil) Ladang Semenyih
Sekolah Kebangsaan Bandar Rinching
Sekolah Kebangsaan Bandar Teknologi
Sekolah Kebangsaan Semenyih
Sekolah Kebangsaan Kampung Rinching
Sekolah Kebangsaan Rinching Hilir
Sekolah Kebangsaan Ulu Semenyih
Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Rinching
Sekolah Rendah Agama Pekan Semenyih
Sekolah Rendah Agama Kampung Rinching Tengah
Sekolah Rendah Agama Kampung Batu Tiga
Sekolah Rendah Agama Kampung Rinching Hilir
Sekolah Rendah Agama Kampung Pasir
Tadika An Nura, Jalan Sungai Lalang
Pasti As Syakirin , Taman Seri Tanjung
Tabika Perpaduan , Pekan Semenyih
Tadika Maria, Jalan Bangi, Semenyih

8,9,10...selesai kot :)

credit go to wikipedia

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di paya jaras - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di paya jaras - Google Blog Search


KHIDMAT MERU: HI TEA <b>DI</b> DUN <b>PAYA JARAS</b>

Posted: 05 Jul 2011 05:26 PM PDT


Majlis Hi Tea tersebut selain sebagai majlis suaikenal adalah juga majlis penerangan isu-isu semasa yang berlaku.

Alhamdulilah majlis berjalan dengan lancar dari mula hingga keakhirnya tanpa apa-apa gangguan walaupun dikatakan pada sebelah tengahharinya cuba diganggu oleh pihak-pihak tertentu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di ulu yam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ulu yam - Google Blog Search


Xplorasi Anak Soleh <b>di Ulu Yam</b> River & Terrace - Creative Solution <b>...</b>

Posted: 21 Jul 2011 08:15 PM PDT

 15-16 Julai 2011
SRA Sentul Pasar
Penyertaan 70 peserta
 Menyambut kehadiran Guru Besar & rombongan SRA Sentul Pasar...
 Kak Izzzaty begitu "khusyuk" hingga memejamkan mata..
 Sesi taklimat program...




 Dalam Kembara Ulul Albab...
 Membina kerjasama untuk  mencapai matlamat...


Latihan Solat berjamaah di atas pasir...
Terima kasih kepada pihak SRA Sentul Pasar, Hj Rahim daripada Ulu Yam RiverTerrace dan semua tenaga penggerak X-Plorasi Anak Soleh.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di hulu selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di hulu selangor - Google Blog Search


Kemalangan <b>Di</b> Sg Buaya, <b>Hulu Selangor</b> | gobblogz

Posted: 19 Jul 2011 08:48 AM PDT

Jalan menghala ke Sg Buaya
 Kemalangan melibatkan mpv Toyota Avanza dan motorsikal Honda EX-5 Avanza yang di pandu oleh seorang anggota polis ini sedang bergerak menuju ke kebunnya. Tiba-tiba di satu persimpangan sebuah motorsikal keluar secara melulu dan terus di rempuh Avanza tersebut.
Penunggang berbangsa India tersebut di seret sejauh 70 meter 
Mangsa cedera parah dan pemandu Avanza tidak mengalami sebarang kecederaan.
Kredit pada Safarul Anuar@Ferul@Bob@31 dari Bravo Team. Maaf kekurangan info tapi ambil pengajarannya.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di bandar sunway - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bandar sunway - Google Blog Search


<b>Sunway</b>: Cutting-edge IT | Vision KL - Your City Lifestyle Guide <b>...</b>

Posted: 07 Aug 2011 08:46 PM PDT

Sunway University's School of Computer Technology recently held the SA Institute Inc USA 'SAS Analytics Day 2011', themed How Will Analytics Transform You

The symposium highlighted current IT challenges and trends embracing analytics in the region and how analytics have transformed the industry. Held as a knowledge-sharing platform on practical, reallife ways to leverage technologies and solutions of business analytics, the symposium also saw many researchers from various institutions submitting research papers and presentations using the latest information on computer sciences from both a practical and theoretical aspect.

Sunway University is the first private Malaysian university to be given full rights by SAS Institute Inc USA (SAS) to run such specialisation in the areas of Business Intelligence and Data Mining for the BSc (Hons) in Information Systems. Upon completion of the required subjects and a final year project related to the study of Business Intelligence and Data Mining, the BSc (Hons) in Information Systems students will be awarded a joint certificate by Sunway University and SAS.

IT for the real world
Sunway University's Head of the School of Computer Technology Associate Professor Dr Lim Tong Ming, said, "To achieve excellence in IT instruction, Sunway University is extremely sensitive to the need to expose and educate its technology students with IT skills that are relevant and highly sought-after in the real world. Therefore, the SCT encourages their students to acquire developmental and leadership skills through industrial training, graduate management trainee programme and real-life projects.

Other undergraduate programmes offered by the SCT are the Diploma in Information Technology and the BSc (Hons) in Information Technology. Both degree programmes are validated by Lancaster University, a top 10 UK University, in partnership with Sunway University.


Where: 5 Jalan Universiti, Bandar Sunway,46150 Petaling Jaya, Selangor
Tel: 03 7491 8622
Web: www.sunway.edu.my

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

KAITENAZ RACING - SP Mat Soundproofing - Zerotohundred.com

Posted: 08 Aug 2011 03:12 AM PDT


SP Mat Bitumen Type Sound Proof (Stock Clearance)


** STOCK CLEARANCE PROMO PRICE : MYR$150.00 **
[Normal Price at RM2xx.00]
(66cm x 30.5cm consists of 6 sheets per box)

*Installation for above item is not included*

FOR MORE INFO, PLEASE EMAIL to ENQUIRY@KAITENAZRACING.COM or GIVE US A CALL ...

CONTACT US

KAITENAZ RACING SDN BHD
8, JALAN PJS 11/16,
BANDAR SUNWAY,
46150 PJ, SELANGOR D.E.

TEL : +603-5635 5351


FAX : +603-5631 6351
EMAIL : enquiry@kaitenazracing.com
nazlee@kaitenazracing.com
WEBSITE : KAITENAZ RACING



Last edited by darkside; Today at 06:22 PM..

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di meru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di meru - Google Blog Search


Kelas Pengajian Bahasa Arab <b>di Meru</b> | Gerbang Informasi Bahasa Arab

Posted: 31 Jul 2011 04:46 PM PDT

Surau Darul Muslimin, Jalan Kopi, Meru telah menganjurkan kelas pengajian Bahasa Arab sejak bulan April 2011. Kelas tersebut dijalankan selepas Solat Maghrib 2 kali sebulan, iaitu pada minggu pertama dan ketiga. Kelas dikendalikan oleh Ustaz Janudin Sardi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di shah alam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di shah alam - Google Blog Search


HHalem: Bersih 2.1 <b>Di Shah Alam</b> Pada 24 July. Pendedahan Khalid Samad

Posted: 17 Jul 2011 06:14 AM PDT

Oleh : HHalem.
1- Khalid Samad telah tidak sabar-sabar lagi mengumumkan kepada awam bahawa Bersih 2.1 akan diadakan lagi selepas ini di Stadium Shah Alam.
2- Tujuan nya ialah untuk memperjelaskan kepada umum oleh tokoh-tokoh agama bahawa rusuhan Sabtu 9 July lalu adalah halal dan tidak bertentangan dengan agama. Tokoh agama yang akan di uar-uar-kan ialah Dr Asri yang juga akan berkongsi pentas bersama Marina Mahathir.  Kata Khalid;
"Satu program besar macam ini perlu diadakan secepat yang mungkin,  kami mahu Pakatan Selangor menganjurkannya di Stadium Melawati di Shah Alam"
"Seorang ustaz seharusnya memperjelaskan mengapa perhimpunan Bersih adalah halal dan mengapa Muslim harus menyokongnya "
"Untuk menunjukkan sokongan PAS kepada perhimpunan Bersih.  Kempen bagi pilihan raya yang bebas dan adil tidak berakhir pada 9 Jula,  ia perjuangan berterusan " katanya yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor.  Minsider>
3- Seperti biasa, apabila Khalid-Kepala-Bersalib mengumumkannya, seorang lagi Khalid-Gagap akan menyangah segala pengumum tersebut.  
4- Program Bersih 2.1, berselindung di atas nama 'Selangor Ku'. Tujuan utama ialah mengabui mata KDN Hishamudin yang masih lagi berkuatkuasa pengharaman rusuhan Bersih 2.0 dan pemakaian baju kuning bercop perkataan 'Bersih'. Selain itu ia bertujuan menghalalkan matlamat untuk mendapat peruntukan Kerajaan Negeri Selangor. Mudah seperti ABC.
Tiada Demo Bersih Di Shah Alam - MB
Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata tiada perhimpunan khusus berkenaan BERSIH 2.0 akan diadakan di Stadium Malawati, Shah Alam, tetapi hanya majlis pelancaran program dan logo "Selangor Ku" diadakan di stdaium berkenaan pada 24 Julai ini.
Beliau berkata program itu akan dihadiri oleh pemimpin dan wakil parti PAS, Parti Keadilan Rakyat (PKR), pemimpin masyarakat serta orang awam. mStar>
5- Gandingan peserta seperti Dr Asri dan Marina Mahathir cukup mantap. Ia akan lengkap jika dihadiri oleh Khairi Jamaluddin dan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Saifuddin .

6- Himpunan Bersih 2.1 di Stadium Shah Alam adalah sebagai ganti himpunan yang tidak dapat diadakan di Stadium Merdeka tempoh hari.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

12 di batu caves - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di batu caves - Google Blog Search


Apartment Kedai <b>di</b> Centre Point, <b>Batu Caves</b> untuk <b>di</b> Jual

Posted: 24 Jul 2011 04:42 AM PDT








Saiz Rumah: 852kps
Bilik: 3
Bilik air: 2
Tingkat: 2
No 2 dari Lot Tepi
No Blok: L 126/2
Harga: RM 115K

Lokasi:-
Berhadapan dengan Mrr2 & Giant Bt Caves
Di bawah ialah kedai2.
Kawasan ini sangat sesuai untuk Syarikat2 yang
berminat untuk membangunkan Pejabat, Hostel
Pekerja2 & juga untuk Kediaman Sendiri sebab
berdekatan dengan segala kemudahan persekitaran.
Juga Lokasi ini sangat dekat dengan segala akses
untuk ke Sentul. Kg Batu, Pinggiran Bt Caves,
Selayang, Melawati dsb.nya.

Kalau berminat, sila Hubungi:-
En Putra
012-2140156
010-3056823
E-mail: putra.iec.properties@gmail.com

Terima kasih
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved