ads

Khamis, 11 Julai 2013

12 di cheras - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di cheras - Google Blog Search


BN POST: Kandang Puas Nafsu <b>Di Cheras</b>

Posted: 06 Jul 2013 01:00 AM PDT

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2013 07:41 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di bukit lanjan</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Feb 2013 07:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Senarai dan Lokasi Perangkap Laju / Speedtrap | Isu Halal Terkini

Posted: 14 Aug 2012 12:24 AM PDT

Automated Enforcement System (AES): Berhati-hati,beratus kamera akan menjadi "mata" anggota polis sebaik anda memulakan perjalanan.

Aidilfitri datang lagi,semua perantau akan pulang beraya di kampung masing-masing.Elakkan tragedi,pandu berhati-hati,bila mengantuk berhenti.Jangan pandu laju-laju,ingat orang tersayang,ingat jugak saman…kah!kah!kah!

Sebagai panduan,berikut adalah senarai lokasi pemasangan sistem baru perangkap hadlaju yang telah dipasang oleh pihak PDRM:

PLUS Arah Utara

■ Di bawah jambatan di 456km, Sg Buloh simpang.
■ Di bawah jambatan di 459km, Bukit Lanjan interchange.
■ Di bawah restoran overhed di Sg Buloh.
■ Di bawah jambatan terakhir sebelum tol Sg Besi pada 309.2km.
■ Di bawah jambatan di 296.5km, Bangi persimpangan.
■ Di bawah jambatan baru dibina di 289.0km, selepas simpang Utara Penilaian.
■ Di bawah jambatan di 286.5km, Penilaian Utara simpang.

PLUS Arah Selatan

■ Di bawah papan tanda di 454.6km dan 455.2km, Sg Buloh layby.
■ Di bawah jambatan selepas Subang persimpangan di 11.3km.
■ Di bawah jambatan di 22km, Bukit Lanjan simpang.
■ Di bawah jambatan sebelum Mint hotel, Sg Besi Tol. 80km / h sahaja!
■ Di bawah jambatan di 302.8km, Kajang simpang.
■ Mengenai 1km selatan persimpangan Bangi, kedua-dua selatan dan utara terikat luar lorong
■ Pada 296.5km dan 297km, Bangi simpang.
■ Di bawah jambatan yang baru dibina di 289.0km, sebelum simpang Utara Penilaian.
■ Pada 285.5km dan 285.8km, Penilaian Utara simpang.
■ Pada pembahagi pusat di 251.8km dan 253km selepas Senawang simpang.
■ Selepas simpang Alor Gajah di 213.9km, bersebelahan dengan taman tema air.
■ Di sebalik halangan nahas tangan kanan di 198.4km.

Lebuhraya Elite Perhubungan Timur Tengah / Utara

■ Pada sebelah kiri di 4.8km selepas Batu Tiga / Shah Alam keluar
■ Di bawah restoran overhed di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
■ Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.

Lebuhraya Elite Perhubungan Barat Tengah / Selatan

■ Di bawah restoran overhed di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
■ Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.
■ Selepas keluar dari tol KLIA ke lapangan terbang, di bawah Jalan Pekeliling flyover.90km. / H

NKVE Arah Timur / Utara

■ 300m sebelum tol Jalan Duta, 60km / h!
■ Di sebalik penghadang jalan di sebelah kiri apabila pergi ke arah tol Jalan Duta, di 24.9km, 80km / h!
■ Di bawah jambatan di Damansara Junction, 17.5km

NKVE Arah Barat / Selatan

■ Di sebalik penghadang jalan di sebelah kiri apabila keluar dari tol Jalan Duta dari KL, pada 25.3km dan 25.7km, 80km / h!
■ Dari Jln Duta, di bawah jambatan, 23km, 80km / h zone!
■ Daripada Jln Duta, di laluan bawah tanah di Sungai Buloh Y-persimpangan, 22km.
■ Di sebalik halangan kemalangan di Damansara Junction, 17.7km dan 16.8km
■ Di bawah jambatan keretapi di 11.2km
■ Di bawah jambatan di persimpangan Shah Alam.

Lebuhraya Kesas Timur

■ Di bawah jambatan di 44.8km, menuruni bukit yang berjalan selepas Puchong simpang.
■ Kesas West Bound
■ Pada sebelah Sg Besi Tol Timur Bound. Bandaraya Kuala Lumpur
■ Jalan Duta; di bawah jejambat di persimpangan Damansara, 70km / h zone.

Lebuhraya Kesas – Klang

■ jalan Dwi antara Klang dan Pelabuhan Klang. Ke Arah Klang arahan, pada kira-kira 13 km batu batu. 70km / h sahaja!

Leburaya Pantai Timur

■ Timur berjilid, menuruni bukit selepas Raub persimpangan.
■ Maran, 60km / h zone.
■ Paya Marang, 70km / h zone.

Kawasan Negeri Johor Arah Selatan

■ persimpangan Tangkak.
■ Di bawah jambatan selepas Yong Peng
■ simpang Utara di 97.3km.
■ Ayer Hitam simpang.
■ simpang Sedenak.

Jalanraya Sekitar Utara  Malaysia  - Arah Utara

■ Around Ayer Hitam in 60km / h zone.
■ Sebelum Perwaja Steel.
■ Sg Petani persimpangan.
■ Antara persimpangan Seberang Jaya dan Tol Sg Dua.
■ Jambatan Pulau Pinang di pulau end.Speed  ​​menghadkan 80km / j.

Jalanraya Sekitar Utara  Malaysia  - Arah Selatan

■ Jambatan Pulau Pinang Pulau akhir. Had laju 80km / h.
■ Mengenai 2km sebelum had Juru Tol Speed  ​​90km / h

Kawasan Perak Jalanraya Arah Utara

■ Di bawah jambatan di 197.1km dan 198.8km, selepas Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 204.3km, selepas Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 208km, sebelum Kamunting Junction.
■ Di bawah jambatan di 214.8km, sebelum Kamuntingjunction.
■ Ipoh Point Vista pada kira-kira 263km. Had laju 80km / h.
■ Di bawah jambatan di 271km, Ipoh North Junction.
■ Di bawah jambatan di 274.4km, Ipoh South Junction.
■ Di bawah jambatan di 286.9km, Simpang Pulai Junction.
■ Di bawah jambatan di Persimpangan 296km, Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 352.6km, selepas Simpang Sungkai.
■ Di bawah jambatan di 353km, Sungkai Junction.
■ Di bawah jambatan di 373km, Sungai Junction Slim.

Kawasan Perak Arah Selatan

■ Di bawah jambatan di 199km, sebelum Kamunting simpang.
■ Di bawah jambatan di 241.9km, di persimpangan Kuala Kangsar.
■ Di bawah tiang isyarat di 296.1km, sebelum Gopeng Junction.
■ Di bawah jambatan di 297km, Gopeng Junction.
■ Di bawah jambatan di 300km, selepas persimpangan Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 308.6km, selepas persimpangan Gopeng.
■ Di bawah jambatan di 372.6km, di simpang  Slim   River .

Berhati-hati ketika memandu, semoga anda semua selamat sampai ke destinasi.

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri

Abd. Rahman

http://www.halalscience.com

12 di morib - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di morib - Google Blog Search


Colours of Journey : Surprise Birthday Khairine <b>di</b> Gold Coast <b>Morib</b> <b>...</b>

Posted: 01 Jul 2013 06:26 PM PDT

SURPRISEEEEEEEE!!!
Surprise lah sangat... pffftttt

Cobaan kejutan pertama je dah gagal.. aduhhh.
Planning sebenarnya nak surprise kan Khairine. Aku plan nak ambik dia kat sekolah. Sekali aku yang tersurprise.. hahaha
sebab dia dah balik awal.. Sampai je kat port yang selalu dia tunggu transport, aku pun terpinga-pinga cari dia.
Kebetulan transport Khairine ada kat sana, so aku tanya kat akak tu..
'Kak, nampak Khairine tak' sekali akak tu kata Khairine dah balik... WHAT????????? *terbuntang mata*
Surprise dah bertukar bhahahahahaha
Rupanya Khairine dah balik ikut first trip.

Maka dengan harapan surprise yang tak menjadi tu, aku pun balik rumah..
Sampai je depan muka pintu, Khairine tepanjat.. hahahahaha *surprise jadi kat depan rumah*

Selalu memang aku tak balik rumah waktu lunch.
Tapi Khairine terkujat tiba2 aku terpacak depan pintu rumah.. kahkahkah..
conclusion, sama2 tepanjat kejut berok! muahahaha

Lepas 15minit aku sampai rumah, Nizam pun sampai bawak balik Danish.
Danish pun terkujat tengok aku ada kat rumah.. hahahha
adoiii semua dah jadi terperanjat dibuatnya :D

Sebenarnya hari Rabu malam aritu lagi aku dengan Nizam dah siap2 packing baju & terus bawak masuk dalam kereta. So dua kanak2 itu tak tahu menahu langsung planning kitorang untuk nak buat surprise birthday Khairine.. hehe

Lebih kurang pukul 2pm terus cakap kat KhaNish, nak hantar nenek ke rumah kakak aku kat Klang. Padahal dorang kena tipu.. 
*actually planning tu kitorang dah siap2 kawtim dengan mak aku, sebab mak aku pun ikut sekali* =)


OK lessssgo!! 
sepanjang perjalanan ke Morib, Khairine & Danish sibuk dok tanya nak kemana.. 
Aku, Nizam & Nenek bagi macam2 alasan supaya dorang tak syak yang sebenarnya perjalanan tu otw nak surprise kan diorang.. hehehe

Sampai2 je aku terus check-in, time aku check-in tu dua beradik ni dah nampak water park, terus rasa teruja.. bermula lah drama kami anak beranak.. hahaha

Untuk cerita ni, aku banyak amek KEEK je sebab nak menampakkan betapa real nya surprise yang makpak dorang buat hehehe.. 


Kalau korang tak ada account KEEK, korang tengok kat youtube ni
Tapi sorry eh, kat youtube ni ko kena teleng sket kepala.. hehe
Baekkkk punya lakonan aku & Nizam.. hahaha
Lepas dah pujuk ajak balik kononnya, kitorang terus ke kereta.. 
So Khairine & Danish ingat memang betul2 lah aku & Nizam ajak balik.. hahaha 
Sementara kitorang turun tu, nenek dok sorang2 dalam bilik, so nampak real lah kan yang kitorang time tu nak ajak dorang balik.. dorang siap salam dengan nenek lagi hahaha 
Padahal ajak turun bawah sebab nak pegi angkut bag dari dalam kereta nak bawak naik atas... muahahahaha
Sampai je kat bawah aku majal suruh Danish masuk kereta.. hahaha
At the same time Nizam suruh Danish angkat bag.. haha confused budak tu dibuatnya..
yang si Khairine dah menagis2 kat tepi kereta tak nak balik.. muahahaha Majal dowh :D
Sebenarnya Nizam suruh dorang tolong angkat barang tu dengan harapan dorang noticed lah yang sebenarnya diorang tertipu dengan makpak dorang.. 
Aleh2 makin rancak plak si Khairine menangis tak mo balik.. Si Danish plak muka dah masam macam asam boi.. 
Dalam pada menangis & merajuk tu, Nizam suruh angkat bag, dorang angkat lah jugak.. tapi tak tahu menahu apa motif Babah dia suruh angkat bag.. Adakah mereka keliru dengan situasi pada masa itu?? kahkahkahkah 
bak kata Nizam 'Wa kena babe' kikiki

Lepas tu bila panggil haram tak mo layan!! hahaha

Bila balik ke bilik balik masih tak puas hati, sebab takut kena tipu lagi.. kahkahkahkah. 

Heee kami lah yang organized semua ni.. harap anak2 terhibur dengan kezutan ni.. hehe

Oklah cerita selanjutnya pasal mandi manda nanti tu kat entry lain okeh...
Tak mo karang panjang2 kat satu entry nanti orang muak nak baca.. *ada ke orang nak baca???* kbai ;P

Rumah Kami, Syurga Kami: Kami <b>di</b> Gold Coast <b>Morib</b>

Posted: 09 May 2013 06:00 PM PDT

Salam dan hai


Dah lama sebenarnya nak pergi ke Pantai Morib. Asyik-asyik tengok promosi daripada Groupon ke, Street Deal ke, Mydeal ke dan seangkatan dengannya. Bila masuk gaji, jumpa sahaja tawaran ke Gold Coast Morib, terus sambar. Dah lama beli ni, daripada bulan Januari lagi. Ingatkan masa tu dah habis dapat tawaran paling best, tapi rupa-rupanya sekarang, lebih murah, ada yang RM160+ berbanding RM190+ saya. Pasrah aje la.





Kami tak ikut tol, sebaliknya kami guna jalan dalam daripada Bangi. Tak tau camne D boleh memandu, tapi akhirnya kami memang sampai ke Morib dengan selamat, melalui Dengkil. 
Tapi kami sampai terawal pulak. Check in hotel cuma pada pukul 3 petang pasal checkout bermula 12 tengah hari. Masa saya sampai tu, memang ramai orang tengah checkout. Tapi saya tetap check in dulu, tanpa bawa masuk barang. Que tak lama pun pasal mungkin pergi hari kerja, jadi takde la ramai orang sangat.


Kami diberi akses untuk taman tema Gold Coast, sementara tunggu bilik diberi. Dyzhwar dapat masuk percuma pasal belum cukup ketingian 90cm. Staf hotel dah maklumkan, kami boleh akses taman tema petang hari check in dan pada pagi hari checkout dengan syarat, akses tag tu jangan terkoyak. 
Jadi untuk habiskan masa menunggu pukul 3 petang, saya tinjau kawasan, cari kat mana taman temanya. Memang dah boleh nampak taman tema ni daripada cafe hotel




Tapi bila Dyzhwar dah nampak air, dia terus cam teruja, tak sabar-sabar sangat. Untuk mengelakkan dia pergi panjat tali-tali tu, maka beralah bawa dia pergi mandi kolam.




Masa staf taman tema pakaikan akses tag taman tema, saya dah D awal-awal dah minta jangan terlalu ketat pada pergelangan tangan pasal senang nak ambil wudu' nanti. Staf ok, sangat bekerjasama. Kat situ ada pelampung besar yang boleh disewa. Saya tak ingat pula harganya berapa, tapi rasanya dalam RM30 (termasuk RM10 deposit). Locker pun ada disediakan.
Saya tak pasti boleh bawa makanan ke tak, tapi tak silap ada papan larangan merokok, terjun tiruk, pakai cermin mata (tapi D pakai juga, cane nak nampak kalau tak pakai cermin mata). Staf tak check pun beg, cuma masing-masing fikir sendiri la. taman tema kot, bukan Port Dickson nak berkelah bawah mentari.


Daripada segi pemakaian, walaupun dah tulis kena pakai pakaian renang yang bersesuaian, tapi kalau pakai seluar jeans ke, baju kurung ke, tetap dibenarkan masuk pasal tak semua yang masuk ni nak mandi air. Banyak yang sekadar duduk rileks kat tepi sambil tengok anak cucu mandi.
Infrastuktur taman tema ni tidak la segah Sunway Lagoon, tapi kalau yang pernah pergi Tiara Beach Resort, ha lebih kurang dalam kategori ini la. Tak terlampau luas, tapi selesa dan puas la nak kasi anak-anak mandi air. Mak bapak budak tak perlu amik kira. 
Sebelum masuk ke pintu masuk taman tema ni, ada beberapa kedai kat tepi tu yang boleh beli jajan, barang-barang kenangan, selipar, barang-barang runcit biasa. semua ada.


Cuma perkhidmatan Wi-Fi hotel hanya terhad diruang lobi sahaja. Dah tertera password dan username Wi-Fi kat kaunter, jadi boleh sahaja guna. CUma terhad dalam ruang lobi/ reception hotel sahaja. Maka ramai la orang lepak di ruang lobi. 
Saya sempat ambil beberapa gambar persekitaran taman tema air. Gambar kat bawah ni, saya rasa selamat untuk kanak-kanak ketinggian 60 cm  ke atas dengan pengawasan ibubapa. 












Yang ni pulak area tak berapa menarik tapi dalam, lebih kurang 5 kaki rasanya. orang dewasa boleh berenang disini




Ada banyak lagi kawasan yang saya tak sempat nak snap. Mungkin boleh cuba cari kat google, memang dah ramai review Gold Coast Morib ni.
Kalau tengok daripada gambar, memang banyak kerusi dan bangku disediakan untuk letak barang. Tapi kalau rasa-rasa ada barang berharga, tinggalkan dalam locker siap-siap. Akses keluar masuk adalah bebas. Boleh keluar masuk berapa kali sekalipun, asal pakai akses tag.
Sebagai ibu yang paranoid, saya cuma benarkan Dyzhwar main dalam kolam kanak-kanak, yang setinggi lutut beliau sahaja. 





Bukan itu sahaja, walaupun air lebih kurang 20 cm sahaja, seorang ibu yang paranoid takkan lengkap paranoidnya jika tidak memakaikan pelampung lengkap pada anaknya.



Tapi akhirnya ibu paranoid mengalah apabila anaknya nangis-nangis taknak pakai pelampung tu sampai sanggup benam muka dalam kolam




Maka terpaksa la lepaskan anak *cepatnya beliau membesar sob sob

Namun pelampung tetap dibekalkan.. i don't care. No pelampung, no kolam.





Tapi ye la, kalau dah anak jantan, mana la best sekadar main tepi gigi air. Maka, dia pun cuba aktiviti-aktiviti lain seperti gelongsor ni. Ada la alasan taknak pakai pelampung.



Tengok muka Dyzhwar. selebar-lebar senyum! Tak tau berapa kali la diorang berdua ni naik turun gelongsor tu. Kanak-kanak, even sebesar Dyzhwar sekalipun, dibenarkan untuk naik gelongsor ni, tapi dengan syarat kena atas pengawasan penjaga, walaupun memang ada life guard jaga kat atas.
Kemudian, dia nak pulak cuba kolam yang tinggi 5 kaki tu.. Masuk la dia dengan babahnya





Dyzhwar tak berminat sangat dengan kolam kanak-kanak, mungkin pasal airnya cetek, tapi D cuba juga la bagi dia merasa sikit.


Kami (D dan Dyzhwar sahaja sebenarnya. Saya cuma tukang amik gambar) main kat taman tema ni lebih kurang 2 jam rasanya. Dalam 2:30 saya check semula dengan staff untuk dapatkan kunci bilik. Lagipun tangan Dyzhwar dah kecut sampai macam ni sekali.



Dalam pakej, cuma disediakan buffet breakfast sahaja. Jadi untuk jimatkan masa, saya bawa bekal untuk makan tengah hari. Sanggup ok masak semata-mata nak jimat masa, tenaga dan duit.
Review tentang bilik pula.  Kat luar bilik dah disediakan rak kasut, tapi kami tetap bawa masuk kasut ke dalam hotel. Memandangkan ada banyak blog review berkenaan bau busuk dipersekitaran hotel, untuk saya, rasanya dekat dengan lif baru ada bau tu. Macam ada kilang baja disitu, tapi tak dapat dipastikan. Tapi bau tu tak masuk pun dalam bilik saya, so saya OK. 

Ni ruang masuk bilik tu. Kanak-kanak berlari tidak disertakan dalam pakej.



Ni katil kami, mengikut pakej yang diberi dalam voucher -- Studio Suite. Saya suka katil ni pasal katilnya tak melekat pada kepala katil. Mula-mula saya tak terfikir pun, kenapa la tingkat atas bising dengar orang seret-seret perabot. Tapi rasanya, mereka seperti kami juga, satukan dua katil ni menjadi satu. Bantal ada 3, 2 dikatil dan 1 bantal extra dalam almari.





Ni kawasan TV dan meja solek kot pasal ada hari dryer diberi. Kami humban sahaja barang setempat. TV takde ASTRO tapi ada siaran Vision Four. Jadi OK la, tak bosan sangat. Saya baca review, ada gak bilik yang ada siaran ASTRO. Tapi saya suka takde ASTRO. Pasal takde la channel sukan untuk D hehe.


Ada ruang balkoni, tapi saya tak amik gambar pasal pemandangan daripada bilik kami tak cantik pun. Bilik kami mengadap hutan dan tempat letak kereta. Jadi takde apa nak dikongsi, selain di balkoni ada kerusi dan meja, boleh buat-buat minum petang. 
Ni ruang small bar rasanya. Saya suka kettle elektrik ni pasal saya dah beberapa kali pergi ke hotel yang pakai kettle elekrik yang plastik tu, dalam tu mesti berkarat. Yang ni OK, takde karat dan air memang panas lama. Senang nak buat susu Dyzhwar. Kat bawah ruang bar ni, gambar tak diambil, tapi ada peti ais kecil. Berfungsi dengan baik, siap boleh buat ais lagi.




Oh ya, safety box pun ada tapi kami tak guna pasal tak tau nombor akses sebelum ni apa. Patutnya orang terakhir yang guna, kena biarkan pintu safety box tu terbuka so boleh la kita masukkan barang dan lock pakai nombor baru. Tapi tak pe la, tak penting sangat pun.
Secara keseluruhan, ruang bilik ni luas. Kalau nak bawa toto atau air bed pun muat lagi.
Ni tandasnya. Simple dan lengkap dengan keperluan asas. Towel cuma ada 2+1; 2 towel badan, dan 1 towel muka --yang saya jadikan towel lap kaki keluar daripada bilik air hehe. Barang-barang toiletries yang lain seperti sikat, set jarum dan benang, berus gigi dan yang biasa-biasa tu memang diberikan. Cuma bilik air ni ada bau sikit, sedikit bau yang tak dapat dikesan/ dikenalpasti; tapi tak mengganggu kami sepanjang percutian ke sana, jadi saya OK je.



Ni jakuzzi yang ditunggu-tunggu. Binaan yang selesa, boleh berendam sambil tengok TV kalau bidai tu ditarik ke tepi. Sabun untuk Jakuzzi ni juga diberi. Pasal tak pernah guna jakuzzi, maka trial and error gak la cara nak takungkan air dalam jakuzzi ni. Segala butang saya tekan.



Malangnya, bilik saya ada masalah bekalan air panas. Kurang pasti memang tak penah ada sumber air panas ke (pasal ada baca blog lain yang memang air panas takde) atau masalah hanya untuk bilik saya.  Jakuzzi sedap kalau rendam dalam air panas. Malangnya ada masalah dengan bekalan air panas untuk bilik saya. Keseluruhan bilik, bukan jakuzzi sahaja. Malah di sinki dan shower. 

Saya sempat juga tinggalkan report berkenaan hal tu masa checkout. Cuma sepanjang kat sana, saya tak maklumkan pada pihak pengurusan pasal air panas bukanlah keutamaan kami masa tu dan lagipun dah penat sangat. Malas nak turun naik daripada bilik pasal masa saya daftar masuk, hotel ada masalah dengan line telefon mereka. Jadi Wi-Fi pun takle guna kat lobi. Tapi macam pelik, telefon pun memang takde kat bilik saya. Tak tau la kalau itu antara faktornya.


Lagi satu, hotel memang tak sediakan sejadah. Nasib baik saya ada bawakan sejadah. Mencari-cari gak arah kiblat, pun takde kat siling bilik. Nasib bilik hotel kami menghadap matahari terbenam, jadi dapat agak arah kiblat dalam masa darurat ni. Mengadap matahari  terbenam ni juga adalah baik untuk jemur baju.!
Takde air panas pun tak halang Dyzhwar daripada merasmikan jakuzzi tu. Ha, bola-bola warna warni tak termasuk dalam pakej. Ni bawa sendiri daripada rumah. Sabun pun saya tak pakai sabun yang diberi hotel pasal takut pedih kat mata Dyzhwar. Jadi saya pakai sabun mandian Dyzhwar.
Ada anak kecil ni, apa-apa hal kena kasi dia tidur petang dulu, baru boleh teruskan aktiviti lain.
Petang dalam pukul 6 macam tu, bawa Dyzhwar ke pantai Morib. tak jauh pun, boleh jalan kaki daripada hotel sahaja. 





Mengikut pada keadaan pasir, rasanya sepatutnya ada ketam kecil. Tapi sepanjang kat sana, tak berjaya tangkap/nampak seekor pun. Mesti Dyzhwar teruja kalau dapat tengok ketam kecil ni.


 Air baru nak pasang semula masa ni. Banyak aktiviti lain berlangsung kat pantai ni, macam kereta-yg-jalan-atas-pasir a.k.a aku tak tau apa benda nya tu dipanggil; dan aktiviti bermain layang-layang. Walaupun takde orang main layang-layang petang tu, tapi berdasarkan jumlah layang-layang yang tersangkut pada pokok-pokok, kami yakin memang ramai orang pernah main layang-layang disini. Kalau sapa-sapa nak beri anak-anak pengalaman main layang-layang kat sini, pun OK pasal pasirnya tak sesuai nak bina rumah pasir. lautnya pun tak sesuai untuk mandi.
Malam tu sepatutnya kami pergi makan makanan laut diluar. Tapi Dyzhwar menyusu lepas Maghrib, dia tertidur, dengan saya-saya tertidur, maka memang takde la trip makan makanan laut .. huaa!!! sedar-sedar dah pukul 11 malam, tak sampai hati nak kejutkan Dyzhwar. So makan aje la roti. Nasib ada bawa roti!
Maka tak dapat nak review pemandangan dan kehidupan di Morib pada waktu malam.
Pagi tu, sarapan disediakan. Ruang makan sangat luas dan selesa, walaupun kerusi dan meja diletakkan dekat-dekat. Kerusi untuk kanak-kanak pun sangat banyak, tak payah berebut.
Menu sarapan pagi , saya rasa lebih kurang sama macam mana-mana hotel di Malaysia. Ada banyak pilihan, baik daripada pastry, buah, air, english style, chinese style, sup bagai, sampai la ke nasi dagang. Cuma kebanyakkan tak disediakan secara terus. Macam scramble egg, biasanya disediakan atas permintaan tetamu. Tapi kat sini, scramble egg dah diletak dalam mangkuk  siap-siap, jadi amik ikut kuantiti yang dikehehendaki. Sama juga dengan telur mata kerbau.  Macam pau dalam gambar dibawah, walaupun dihidang dalam stimmer, tapi ntah kenapa, bila sampai ke tempat duduk dah sejuk dan tak panas. 
Daripada segi rasa, makanannya ada yang saya suka, ada yang mungkin tak kena pada selera saya tapi sesuai dengan selera orang lain, tapi tak de la teruk sangat. Ikut orang punya expectation kot. Saya asalkan makanan tak menyebabkan sakit perut, saya OK aje.  Saya sukakan seleksi pastri mereka. Sedap dan portion tak terlalu besar, jadi takde la membazir. Nasi dagang pun sedap. Ruang makan dan stesen makanan dipisahkan, jadi patut la meja makan paling dekat dengan stesen makanan semua dah padat heheh.
Staf di cafe sangat-sangat OK, terutama staf yang sambut tetamu di depan pintu. Staf cafe pun cepat kemaskan meja. Takde complain tentang itu pasal saya pentingkan kecepatan mengemas meja memandangkan saya memang suka penuhkan meja dengan pinggan, jadi kalau pinggan tak diambil, nampak sangat aku lahap kan..
Kat pintu cafe ni, ada pengukur ketinggian, jadi boleh tahu anak lebih 90 cm atau tak. Kalau lebih 90 cm kena bayar, tapi cam Dyzhwar masuk percuma.


Tapi saya tak dapat cuba semua pun pasal Dyzhwar dah cemas tengok team park yang dapat dilihat daripada cermin cafe ni. Maka akhirnya, Dyzhwar menjadi satu-satunya tetamu yang duduk dalam cafe ni tanpa pakai baju pasal dia tak sabar nak mandi. 
Maka berendam la beliau lagi sekali sampai tanned kulitnya.






Kami naik semula ke bilik untuk mengemas dalam pukul 10 lebih. Dyzhwar tidur, saya mengemas. Elok dia bangun tidur, kami terus gerak untuk checkout.
Secara keseluruhan, saya OK aje kos RM190 dengan penginapan saya 2 hari 1 malam di sana. Saya tak harapkan dasyat-dasyat, setaraf hotel 5 bintang atau 4 bintang ke. Cukup tempat selesa, keperluan asas bilik ada, pintu bilik selamat dah cukup untuk saya. Lagipun kami banyak spend masa kat luar bilik. bila balik bilik, cuma untuk tidur. Kalau pun ada perkhidmatan karoeke, takde sempat kami nak pergi kot. Baik gomol Dyzhwar lagi best hehe. Yang lain-lain macam makanan, perkhidmatan pelanggan, tu saya boleh toleransi lagi. 
Lagipun, asal Dyzhwar suka, saya pun suka. Boleh lagi pergi lain kali nanti InsyaAllah. kan kempunan nak tengok malam kat Morib, maka ada la alasan nak pergi lagi ehe


12 di beranang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di beranang - Google Blog Search


Mencari"KATI"jumpa <b>di Beranang</b>.. - koleksi pak mat tahir barangan <b>...</b>

Posted: 18 May 2013 05:35 PM PDT

Alat timbangan dacing ini menggunakan sistem imperial untuk sukatan berat dalam Tahil dan Kati...
                                                    1 kg .. .. .. = 1.653466 kati
                                                       1 g .. .. .. = 0.0264554 tahil
SURAT PEKELILING PERBENDAHARAAN BIL. 13 TAHUN 1977

Penukaran ke Sistem Metrik Bagi Perolehan Semua Barang-Barang

1. Pendahuluan Akta Timbang dan Sukat, 1972 telah pun diwartakan didalam Warta Kerajaan
pada 30hb. Mac, 1972 dan 10 tahun telah diperuntukan untuk menukarkan kesistem metrik.
Ketua Setiausaha Negara di dalam Surat Pekeliling bertarikh 5hb. Januari, 1973 telah
mengarahkan supaya semua Kementerian, Jabatan Persekutuan dan Jabatan Kerajaan Negeri
menggunakan yunit-yunit sistem metrik didalam perkara-perkara timbangan, sukatan dan ukuran.
Sungguh pun sebilangan Kementerian dan Jabatan Kerajaan telah pun mengambil tindakan untuk
menukar kesistem metrik dengan penuhnya tetapi masih ada lagi beberapa Kementerian dan
Jabatan yang belum lagi mengambil apa-apa tindakan untuk menukar atau menggunakan
yunit-yunit metrik didalam semua bidang kerja mereka. Walau pun penukaran ini akan
dilaksanakan sepenuhnya menjelang tahun 1981, tetapi usaha-usaha penukaran kesistem ini
hendaklah dibuat pada masa sekarang supaya ini dapat dilaksanakan dengan licinnya.

Dacing setelah di baik pulih....
Cantik bagaikan baru..........

12 di tanjung sepat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di tanjung sepat - Google Blog Search


Adun <b>Tanjung Sepat</b> nyaris maut - Rileks Community

Posted: 25 Jun 2013 09:41 PM PDT

[Image: image.jpg]

[Image: image.jpg]

TANJUNG SEPAT - Adun Tanjung Sepat, Ir Mohd Haslin Hassan nyaris maut apabila laluan sepanjang 300 meter dari laut ke jeti Tanjung Sepat, di sini runtuh ketika beliau bersama ahli jawatankuasa nelayan membuat lawatan di kawasan terb@bit.

Difahamkan, dalam kejadian kira-kira jam 1.40 petang semalam itu menyebabkan Mohd Haslin mengalami kecederaan ringan dan dihantar ke Hospital Banting untuk rawatan lanjut.

Dalam kejadian itu, Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kesejahteraan Kampung, Tan Hoo Chong turut mengalami kecederaan ringan manakala seorang nelayan patah kaki.

Ahli Majlis Daerah Kuala Langat, Wong Kim Loon ketika dihubungi mengesahkan kejadian.

Menurutnya, beliau yang turut serta dalam perbincangan itu bersama Adun dan rombongan sedang membuat lawatan kerja ke kawasan terb@bit.

"Ketika kami sedang berbincang bersama nelayan, tiba-tiba jeti yang diperbuat daripada konkrit itu runtuh sepenuhnya dan menyebabkan enam ahli rombongan terjunam ke bawah jeti.

"Mujur saya sempat melompat dan peluk tiang, kalau tidak susah tentu saya juga cedera teruk," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Sebelum ini katanya, ahli jawatankuasa sudah memanjangkan masalah jeti yang sudah usang itu kepada pihak berwajib dan meminta peruntukan untuk membaiki kerosakan terb@bit tetapi tiada tindakan diambil.

"Nasib baik insiden ini tidak berlaku pada hujung minggu kerana jeti ini sering dikunjungi pelancong asing yang datang untuk mengambil gambar pemandangan di sini," katanya.


'Tuhan Yang Maha Mengetahui yang ghaib, dan Dia tidak menyatakan kepada seorang pun tentang yang ghaib itu, kecuali kepada Rasul yang diredhai-Nya" (Al-Jin: 26-27)

12 di ulu yam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ulu yam - Google Blog Search


bergedik santai <b>di ulu yam</b>.. - loving each other........

Posted: 20 May 2008 05:15 PM PDT

hik...hik.. sapa yg tak pegi sila jng jeles ok... sebenarnya wat plan nih dah lama... tp nak bergedik ditempat lain, last2 minute tukar plak ke tempat lain... ok sangat2 la neh... ala2 back to natural gitew...hihihihi....matilah statement tak boleh blah..!!
nama pown nak pegi piknik kan, so setiap sorang kena la bawak something kan... masing2 dah chop2 nak bawak hapa dah masa tengah YM hari tu... gitew... main chop2 plak... VP bawak sandwich, katanyer dia pakar dalam bidang pembuatan sandwich nih...hihihihi... matilah mak! kak ziezie nak bawak nasik lemak daun pisang, sbb dia kata mmg terer dlm bab beli membeli nasik lemak nih...hihihihi.. ya ampun kak! mak pulak bawak apa ek... ye la... sbb sandwich dah ada, nasik lemak pun ada, biasa kalau piknik2 nih tak sah kalau tak ada mee/mehoon goreng kan... so mak bawak dua2 sekali.. hihihihi.. gigih mak masak nyah..! sebagai penambahan utk pencuci mulut dan jugak untuk budak2 comel 3 org tu nanti, mak buat dadih segera sajork... siap!!! so, untuk jawapan sapa & kenapa mak sampai lewat di blog pn vp ittew adalah seperti sebab2 diatas dan juga ada sedikit kesilapan teknikal sebelum perjalan...gitew...!!

jom layan gambar...!


para bapak2 kena la wat unggul api.. utk halau nyamuk katanyer...hiks... ye la tu kan.. utk bakar rokok pown ye jugak...

antara juadah yg ada...gitew... nampak jerk makan sikit tu... padahal banyak giler... mmg murah rezeki la... ada jajan2 jugak, tak sempat mak nak amik gambar u ols... bizi ok..hiks..

nih dia budak nisa yg manja dng papa dia tu...hiks.. asyik la nak berkepit dng papa dia jerk... senang la mama nyer nak bergedik & bergossipan kan... bapaknyer pun cool jerk orgnyer... mmg ciri2 bapak mithali la...opss... kasi UP sket utk en laloque!!

tengok la u ols...sila makan hati okeh...hiks... kami yg sangat hepi hari tu... mmg best arr jumpa dia org neh... giler banyak cerita...gossip panass semua ada kan...tul tak VP kan... hanya kita jerk yg tahu kan...hihihihi... yg penting sampaikan citer senget2 pun keluar nih...oppsss.. pasal apa tew... biar lah rahsia kita bertiga kan...hahahahaha... giler lawak arrr!!

.....TBC ya all... tunggu...part 2 plak! hiks..

12 di meru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di meru - Google Blog Search


Countdown Blackout 505 IPOH 17 Jun <b>di MERU</b> RAYA - Perak Dah <b>...</b>

Posted: 15 Jun 2013 05:21 PM PDT

Ahad, 16 Jun 2013
KUALA LUMPUR, 13 JUN: Gabungan lebih 50 badan bukan kerajaan (NGO) akan menganjurkan program "countdown" (mengira detik) sebelum berlangsungnya perhimpunan aman #Blackout505 yang akan diadakan di Kuala Lumpur, 22 Jun nanti.
Program tersebut dimulakan dengan aksi 'flash mob' yang melibatkan rakyat dari pelbagai kaum dan latar belakang di sepanjang jalan Tunku Abdul Rahman, Kuala Lumpur bermula jam 2.00 petang Sabtu ini.
Pada 17 Jun pula, program Pidato Perdana akan diadakan dengan melibatkan beberapa pemimpin NGO dan aktivis mahasiswa bertempat di Padang Awam, Halaman Meru Permai, Meru Raya, Ipoh.

Program countdown itu diteruskan pada 18 Jun di Dataran Tonggak 10, Sg Besar, Selangor dengan satu lagi program Pidato Perdana.

'Flash mob' kembali beraksi bagi fasa ke dua bertempat di Jalan Tun Perak, berhampiran Pudu Raya bermula jam 6.00 petang pada 19 Jun.

Pada 20 Jun pula, Pidato Perdana kembali mengambil tempat pada 20 Jun bertempat di Taman Muhibbah, Temerloh Pahang.

Manakala acara 'Malam Kemuncak Kira Detik' pula akan diadakan di Dewan Perhimpunan Cina.
Sementara itu, mengulas Perhimpunan Blackout505 pada Jun 22 nanti, Badrul Hisham menjangkakan perhimpunan tersebut akan mengumpulkan lebih 200,000 perserta perhimpunan.
SelangorKini

Meru Raya bandar siber pertama
Bangunan Perak Techno Trade Centre 
Mydin Meru Raya Ipoh Perak
TERMINAL AMANJAYA MERU RAYA

12 di sepang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sepang - Google Blog Search


Berita tentang Rumah Amal Giching, <b>Sepang di</b> Utusan Malaysia 21 <b>...</b>

Posted: 21 Jun 2013 06:23 PM PDT

photo (16)

photo (15)

photo (14)

Anak-anak rumah ini bukan sahaja didedahkan kepada ilmu akademik tetapi dicungkil kemahiran masing-masing sejak kecil

20130622-073053.jpg

Oleh MOHD. SHAH CHE AHMAD
Gambar SHIDDIEQIIN ZON

FOKUS GILAP BAKAT TERPENDAM
Rumah Anak-anak Yatim Baitul Barokah Wal Mahabbah seiringkan bidang pendidikan dan kemahiran kepada penghuninya.
*********************

MENCUNGKIL bakat penghuni, seterusnya digilap dan didedahkan dengan kemahiran bertaraf industri.Itulah yang dititikberatkan oleh Rumah Anak-anak Yatim Baitul Barokah Wal Mahabbah kepada penghuni di rumah kebajikan tersebut.

Mempercayai bahawa setiap individu mempunyai kelebihan tersendiri, pusat amal yang menempatkan anak-anak yatim dan fakir miskin di Sepang, Selangor itu komited dalam melahirkan golongan kurang bernasib baik yang cemerlang di dunia mahupun akhirat.

Walaupun masih baharu ditubuhkan, pada pertengahan 2011, namun itu tidak menghalang pihak pengurusan Baitul Barokah dalam mengejar misi tersebut dengan menempatkan penghuni seawal usia 14 tahun ke pusat latihan kemahiran di luar waktu persekolahan.

Malah, rumah kebajikan yang menjadikan pendidikan dan kemahiran sebagai sasaran utama itu juga menubuhkan sekolah rendah Agama di dalam pusat berkenaan di samping membina bengkel kemahiran dan alatan kemahiran buat penghuni.

Penyelaras Rumah Anak-anak Yatim Baitul Barokah Wal Mahabbah, Noor Aishah Ramli berkata, langkah itu penting bagi memastikan setiap penghuni di rumah kebajikan tersebut menjadi insan yang berjaya untuk meneruskan hidup berdikari.

"Setiap penghuni ditempatkan di Baitul Barokah ini datang daripada latar belakang berbeza.

"Ada yang tinggi IQ, begitu juga ada yang lemah. Kita tidak boleh pinggir yang lemah ini atau memaksa mereka melakukan sesuatu yang di luar kemampuan.

"Ini hanya akan membebankan dan menghilangkan semangat mereka apabila terus berasa tertekan. Oleh itu, Baitul Barokah mengambil langkah mengenal pasti apakah kebolehan daripada setiap penghuni.

"Kerana kita yakin setiap individu yang diciptakan Allah SWT mempunyai kelebihan diri masing-masing yang jika digilap ia boleh dimanfaatkan dan menjadikan mereka berjaya seperti masyarakat lain walaupun dalam kekurangan," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Rumah Anak-anak Yatim Baitul Barokah Wal Mahabbah menempatkan 97 penghuni iaitu berusia dari tujuh hingga 16 tahun.

Kepelbagaian pengetahuan adalah elemen yang dititikberatkan oleh rumah kebajikan itu.

Antara aspek penerapan utama adalah pendidikan agama,kebudayaan, pertanian dan kemahiran.

Selain mempunyai sekolah rendah agama bagi kegunaan penghuni, Baitul Barokah juga mempunyai ladang ternakan, pusat jahitan, dapur membuat roti dan surau.

Aishah berkata bagi penghuni wanita akan didedahkan dengan kemahiran menjahit dan membuat roti. Manakala lelaki didedahkan dengan kemahiran
mekanikal dan muzik.

"Selain menyediakan beberapa kemudahan kepada penghuni, kita juga menjalinkan kerjasama untuk menghantar mereka ke Pusat Giat Mara Sepang.

"Begitu juga bagi pelajar lelaki, akan didedahkan dengan kemahiran mekanikal. Dengan kemahiran yang mereka pelajari itu, boleh dipraktikkan di rumah ini. Apabila berlaku masalah kecil pada alat elektrik seperti penghawa dingin dan lampu yang rosok boleh dibaiki oleh pelajar ini.

"Kita tidak bimbang kerana mereka telah mendapat sijil kelayakan daripada pusat kemahiran tersebut. Dengan kemahiran ini boleh menjadi asas kekuatan bagi mereka untuk berdikari apabila keluar nanti," jelasnya.

Kata beliau, matlamat utama penubuhan Baitul Barokah untuk menanamkan sifat kehambaan yang tinggi tetap diteruskan selari dengan pelbagai pengisian yang diterapkan kepada penghuni.

"Apa yang penting, matlamat utama kita bukanlah mengejar kesenangan duniawi semata-mata, sebaliknya bagi melahirkan individu yang mempunyai sifat kehambaan yang tinggi kepada Allah SWT dengan nilai kasih sayang.

"Saya sering berpesan dengan penghuni di sini, jika hari ini kita susah, pasti ada lagi mereka yang susah di luar sana. Dan jika diberi kesenangan jangan pula sesekali lupa pada mereka yang lebih memerlukan. Yang penting adalah rasa syukur dengan apa yang ada.

"Dengan sifat kehambaan dan nilai kasih sayang inilah rahsia kejayaan sebenar bagi umat Islam. Namun, untuk mengecapi sifat kehambaan itu kita perlu kepada kejayaan di dunia agar dapat membantu mereka yang lebih memerlukan," katanya.

Komersial
———
Bukan sekadar manfaat penghuni, kemahiran yang digilap kepada penghuni Rumah Anak-anak Yatim Baitul Barokah Wal Mahabbah turut mula mendapat sambutan luar sehingga memasuki pasaran.

Aisyah berkata, kebolehan penghuni menghasilkan roti dan biskut telah berjaya dipasarkan yang pada mulanya kepada penduduk kampung sekitar, kini telah dijual di Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT).

"Alhamdulillah, kita mendapat kontrak menjual roti dan biskut dan mempunyai sebuah kedai di terminal lapangan terbang tersebut.

"Antara yang dijual seperti roti berinti kacang metah, kelapa dan kaya, roll piza, biskut mazola, tart nenas, suji Arab dan sebagainya.

"Selain itu, kita juga ada menjual lebihan pakaian dan barangan terpakai yang banyak disumbangkan oleh masyarakat yang prihatin terhadap penghuni Baitul Barokah ini," kata Noor Aishah.

Hasil daripada kemahiran penghuni itu katanya, dapat dimanfaatkan bagi menjana kewangan dan menampung keperluan mereka sendiri.

"Secara tidak langsung juga, ia melatih penghuni mengenai kemahiran selok belok perniagaan serta perniagaan komersial untuk dimanfaatkan suatu hari nanti," katanya.

Penubuhan Rumah Anak-anak Yatim Baitul Barokah Wal Mahabbah juga mendapat sambutan baik oleh penduduk kampung setempat.

Aisyah berkata, kumpulan nasyid dan pemain muzik di Baitul Barokah sering diundang oleh penduduk setempat untuk membuat persembahan bagi memeriahkan majiis seperti kenduri kahwin dan majlis keraian lain.

"Program anak-anak penduduk kampung bersama penghuni turut diadakan di rumah kebajikan ini sebagai sumbangan rumah kebajikan kepada penduduk dalam usaha membentuk rohani anak-anak setempat," tambahnya.

Info Baitul Barokah

20130622-073155.jpg

20130622-073037.jpg

20130622-073112.jpg

20130622-073204.jpg

3.092084 101.518464

12 di sijangkang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sijangkang - Google Blog Search


kiai haji husain haji abbas pengasas pondok <b>di sijangkang</b>

Posted: 07 May 2013 06:46 PM PDT

Susunan oleh Mohd Zulhairie

Dikenali sebagai Kiai Haji Husain bin Haji Abbas @ Abdullah Kafi bin Qaribun, adakalanya beliau dipanggil dengan nama jolokan (kunyah) 'Abu Bakar' di awal namanya. Hal ini kerana anak sulungnya adalah seorang perempuan, sebagaimana adat kebiasaan di kalangan orang-orang Arab, dan ada juga dipanggil dengan gelaran 'al-sijankani' di hujung namanya sebagai nasab kepada kampung Sijangkang.

Beliau  dilahirkan antara tahun 1918 atau 1919, tidak dapat dipastikan tarikh sebenar kerana salasilah keturunan beliau tidak dapat dipastikan dengan jelas, kerana beliau tidak suka menceritakan tentang nasab atau asal-usul keturunannya. Beliau meninggal dunia pada tahun 1981.

Namun diriwayatkan bahawa makam datuknya iaitu Kiai Qaribun yang terletak di Yogjakarta, Indonesia adalah di kawasan perkuburan orang-orang besar dan kuburnya agak berlainan dengan kubur orang biasa kerana lebih besar dan mempunyai ukiran-ukiran yang indah.

Sejak kecil lagi beliau sudah didik dengan Ilmu agama, dan antara guru terawal beliau ialah bapanya. Sebelum mengembara ke tanah jawa untuk menambahkan lagi ilmu beliau. Di Tanah Jawa, beliau belajar di beberapa buah pondok, antaranya Pesantren Lirboyo, Kota Kediri.

Di pesantren tersebut, beliau berguru dengan seorang guru yang bernama Kiai Haji Abdul Karim (1856-1954) iaitu pengasas pondok berkenaan, serta para penggantinya iaitu Kiai Haji Marzuqi Dahlan (1906-1975) dan Kiai Haji Mahrus Ali (1907-1985).

Beliau juga pernah belajar di beberapa Pesantren lain, antaranya Pesantren Termas dan Pesantren Tebuireng dan Pesantren Krapyak, Yogjakarta. Pesantren Krapyak atau Pesantren al-Munawwir diasaskan oleh Kiai Haji M. Moenawwir (1942) yang terkenal sebagai pakar al-Qur'an dan qiraat. Di pondok tersebut juga Kiai Husain tekun mempelajari al-Quran dengan gurunya Kiai Moenawwir dan menghayatinya sehinggalah beliau berjaya menghafaz keseluruhan 30 juzuk al-Quran serta menguasai seni qiraat.

Kecintaan beliau yang begitu tinggi terhadap ilmu agama dan rasa tanggungjawab beliau terhadap agama, menyebabkan Kiai Husain membuka sebuah pondok pengajian sekitar tahun 1944. Pondok yang didirikan tersebut dikenali sebagai 'Pondok Kiai Haji Husain Sijangkang' atau disebut di kalangan masyarakat Jawa sebagai 'Pondok Kiai Kusin'.

Di awal pembukaan Pondok tersebut, beliau mendapat galakan daripada penduduk di sekitar Sijangkang. Malah pondok ini juga disebut sebagai 'Asrama Haji Husain' dan 'Ma'ahad al-Talabah al-'Abbasiyah'.

Sistem pembelajaran adalah sama seperti sistem pondok-pondok lain di Malaysia, iaitu tiada peperiksaan, tiada kelas tambahan dan tiada sijil dikeluarkan.

Ini kerana objektif penubuhannya adalah untuk melahirkan pelajar yang alim dan mahir dalam bahasa Arab, dengan harapan mereka dapat memimpin masyarakat setempatnya apabila pulang ke kampong masing-masing.

Sebagai pengasas pondok tersebut, maka beliau adalah ketua dalam segala hal. Disebabkan itu segala kitab yang dibaca, disiplin dan perkara yang berkaitan pondok ditentukan sendiri oleh Kiai Hussin.

Pada umumnya kitab yang dibaca dapat dibahagikan kepada dua. Pertama kitab bagi pelajar baru dan kedua bagi pelajar-pelajar lama. Di antara kitab-kitab yang pernah dibaca golongan pertama ialah Matn al-Jurumiyyah (Nahu), Matn al-Taqrib (Fiqh), Matn al-Safinah (Fiqh), Matn Sullam al-Tawfiq (Fiqh), Matn Bina' (Sorof), Matn al-Arba'in (Hadis), Matn al-'Izzi (sharaf) dan Muqaddam.

Berikut pula adalah kitab-kitab yang dibaca bagi gologan kedua, iaitu:

Kitab-kitab Nahu, iaitu: Nizam al-'Umriti, Matn al-Fiyyah, Mutammimah, Syarh Ibn 'Aqil dan lain-lain lagi.

Kitab-kitab Fiqh, iaitu: Syarh al-Bajuri, Fath al-Mu'in, I'anah al-Talibin, al-Iqna', Nihayah al-Zain, Fath al-Wahhab dan lain-lain lagi.

Kitab-kitab tafsir, iaitu: Tafsir al-Jalalain, Tafsir al-Munir dan kitab-kitab tafsir lain.

Kitab-kitab sharaf, iaitu: Matn al-Bina', Matn al-Izzi, Matn al-Maqsud dan lain-lain lagi.

Kitab-kitab Hadis, iaitu: Matn al-Arba'in, Mukhtasar Ibn Abi Jumrah, Hadith Bukhari, Hadith Muslim, Mustalah al-Hadith dan lain-lain lagi.

Kitab Akhlak, iaitu: Ta'alim al-Muta'alim.

Kitab-kitab Tasauf, iaitu: Hidayah al-Salikin, Maraqi al-'Ubudiyyah dan Ihya' Ulum al-Din.

Cara pertama dipanggil 'sorokgan' iaitu selepas guru mengajar, pelajar mestilah membaca seorang demi seorang di hadapannya dengan betul. Kadang-kadang dikehendaki menghafal kalimah tersebut. Cara ini digunakan biasanya kepada pelajar baru.

Cara kedua secara 'bandungan' iaitu pelajar dikehendaki memahami kitab yang dibaca oleh kiai dan mencatit makna kalimah. Cara ini digunakan kepada pelajar lama khasnya yang telah membaca kitab-kitab asas.

Sesuai dengan gelaran seorang ulama yang menghafal 30 juzuk al-Quran keseluruhannya pada zamannya, beliau memiliki sebuah mushaf al-Quran kecil bersaiz poket dan sentiasa membawanya bagi mengingati ayat-ayat al-Quran yang dihafalnya. Sebagai seorang hafiz al-Quran, beliau sering mengulang-ulang kelancaran hafalannya, terutama di bulan Ramadan, yang mana beliau akan mengkhatamkan al-Quran dalam solat tarawih.

Beliau juga memberikan ijazah khas al-Quran dengan qiraat Hafs 'an 'Asim yang disebut sebagai Syahadah al-Qurianiyyah kepada murid-muridnya yang telah khatam al-Quran dengan beliau.

Kiai Haji Husain juga dikenali sebagai ahli dalam ilmu falak dan mengajarkan ilmu tersebut kepada murid-muridnya. Bahkan pondok yang diasaskan boleh beliau turut mengeluarkan sendiri kalendar tahunan yang mengandungi takwim hijrah yang disertakan dengan kalendar jawa dan waktu solat.

Kalendar tersebut dikeluarkan pada setiap tahun dan masih wujud sehinggalah kini dan masih digunapakai oleh masyarakat Jawa, khususnya di Selangor hingga ke selatan Perak.

Sebagaimana ulama-ulama lain yang banyak menghasilkan karya dalam penulisan, Kiai Husain juga banyak menghabiskan masanya dengan menyalin kitab-kitab, termasuklah syair-syair, hadis-hadis sehinggalah kitab-kitab yang agak tebal. Bahkan dikatakan sehingga kini sebahagian kitab-kitab yang disalinnya masih tersimpan dengan baik.

Namun, tidak diketahui sebarang karya asli yang dihasilkan oleh beliau. Dalam kajian pembentang tersebut, hanya ditemui sebuah sahaja iaitu, terjemahan Matn Ajrumiyah ke dalam bahasa Jawa yang diselesaikan oleh beliau pada tahun 1348 H dan masih berbentuk tulisan tangan.

Beliau kembali ke rahmatullah pada 11 Zulhijjah tahun 1401 H (1981 M) dan dikebumikan di Perkuburan Islam Simpang Lima, Klang. Beliau pernah menyatakan bahawa beliau tidak mahu melebihi umur NabI Muhammad SAW, dan ditakdirkan beliau menghembuskan nafas terakhir sekitar umur 62 tahun.

Di akhir-akhir hidupnya, beliau juga pernah menyuruh anaknyaMuhammad Mahin untuk membuatkan meja rendah, dengan alasan mudah untuk meletakkan makanan dan menjaganya agar tidak dihurung semut. Namun, beliau menyuruh agar dibuat lebih panjang sehingga ukuran seseorang dapat berbaring atasnya. Dengan takdirnya meja yang tersebut jugalah yang digunakan untuk meletakkan jenazah beliau.

Selain itu, terjadi juga sesuatu yang menghairankan semasa kematian beliau, di mana tarikh di kalendar bertukar menjadi warna hitam, walhal kalendar tersebut dicetak tidak menggunakan dakwat hitam. Namun apabila ditanya kepada pihak percetakan, mereka juga tidak dapat memberi jawapan tentang perkara tersebut.

Kiai Haji Husain mendirikan rumah tangga dengan anak perempuan seorang tokoh ulama Jawa yang terkenal di Selangor suatu masa dahulu iaitu Kiai Haji Dahlan bin Haji Hassan Isbath.

Hasil perkahwinan dengan Hajah Darwiyah tersebut, beliau dikurniakan lapan cahaya mata, iaitu Hajah Jamalah, Hajah Fauziah, Haji Muhammad Mahin, Haji Mujib, Hajah Aishah, Hajah Barirah, Hajah Munah dan Hajah Jumanah.

12 di kuala langat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala langat - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di kuala langat</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2013 01:09 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG j-QAF <b>KUALA LANGAT</b> MENJADI ANTARA BLOG PILIHAN <b>...</b>

Posted: 11 Jun 2013 03:42 AM PDT

Blog j-QAF Kuala Langat menjadi pilihan ke ENAM bagi cari umum perkataan " j-qaf " 
 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved