ads

Jumaat, 30 November 2012

12 di port klang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di port klang - Google Blog Search


USS George Washington kini Berlabuh <b>di Port Klang</b>.

Posted: 07 Oct 2012 08:36 PM PDT

alt

 

PELABUHAN KLANG 8 Okt. - Kapal induk pesawat udara Amerika Syarikat (AS) USS George Washington melakukan persinggahan sulung di sini hari ini, bertujuan antara lain mempromosikan kerjasama dan hubungan dua hala antara AS dan Malaysia.

Pegawai Pemerintahnya, Kapten Greg Fenton berkata, persinggahan selama lima hari itu akan memberi peluang kepada pelayar untuk memperluaskan kefahaman mereka mengenai persekitaran maritim Malaysia.

"Tujuan utama ialah mendengar bagaimana angkatan tentera Malaysia menjalankan tugas mereka dan bagaimana kami boleh belajar daripada mereka.

"Pelayar kami menawar diri untuk menyertai enam projek komuniti ketika berada di sini bagi melibatkan diri dengan masyarakat setempat," katanya kepada kumpulan pemberita yang dibawa melawat kapal berkenaan, di di Port Klang Cruise Centre, di sini.

Antara projek komuniti berkenaan ialah kerja sukarela di sekolah untuk kanak-kanak pelarian Myanmar dan rumah kanak-kanak Juara-Glad Tidings Home, katanya.

Fenton berkata, anak kapal juga akan bertemu keluarga rakyat Amerika yang berada di sini menerusi program Kuala Lumpur American Sailor Socials (KLASS).

Sementara itu, katanya lebih 500 orang kenamaan Malaysia termasuk pegawai tentera akan dirai dalam satu majlis di atas kapal itu esok.
USS George Washington yang berkhidmat sejak 4 Julai 1992 dengan 5,000 anak kapal dijadual menganjurkan 11 lawatan untuk ahli perniagaan Malaysia dan pegawai tentera.

Kapal itu bersama sayap udaranya Carrier Air Wing 5, menyediakan pasukan siap siaga untuk bertindak yang melindungi dan mempertahankan kepentingan maritim AS dan sekutunya di rantau Asia Pasifik.

 

di negeri selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri selangor - Google Blog Search


Kasi tunjuk laa pelabur <b>di Negeri Selangor</b>! - Suara Lensa

Posted: 08 Oct 2012 07:13 AM PDT

 Alahai Pakatan Rakyat...
Cakap di Selangor Pakatan Rakyat 'BERJAYA' tarik ramai pelabur?
Sekarang Noh Omar cabar kasi senaraikan pelabur asing tu.

Adakah syarikat-syarikat atau kilang-kilang ini sudah beroperasi di Selangor hari ini?

"Saya mengambil contoh, ada 129 kilang, hari ini saya difahamkan telah meningkat kilang yang sepatutnya telah beroperasi tetapi sehingga ke hari ini kilang ini tidak boleh beroperasi. Tidak boleh nak mula pun pembinaannya.

Jika mereka dah mula bina tahun lepas, tahun 2014 ini atau dalam masa dua hingga tiga tahun dibina, kilang ini akan memberi peluang pekerjaan baru kepada 12000 orang rakyat Selangor tetapi kilang ini, betul ia nak melabur RM3.8bilion, pelaburan yang hendak dibuat tetapi sampai hari ini kilang ini tidak dapat beroperasi, development order tak boleh bagi sebab air tidak ada," ujarnya dalam interbiu eklusif bersama UMNO-Online baru-baru ini.

Tambahnya, bila air tidak ada, manakala Syabas pula tidak boleh memberi jaminan ada air. Bayangkan, apa akan jadi dengan masa depan negeri Selangor. Bila tidak ada pelaburan baru berlaku kerana air tidak ada, peluang pekerjaan akan tertutup, maka pengangguran akan banyak di negeri Selangor.

"Pelabur asing tak boleh nak masuk, maka pendapatan rakyat negeri Selangor akan menurun. Pengeluaran tinggi, pendapatan menurun, jadi ke mana arah tuju negeri Selangor. Akhirnya negeri Selangor yang maju ini akan lebih teruk dari negeri Kelantan. Itu sebagai contoh.

Tetapi kerajaan negeri ini tak mengaku salah. Mereka menyalahkan Syabas sebaba tidak ada air, kita kata buat loji Langat 2, tetapi mereka kata loji Langat 2 ini tidak perlu buat, kena buat penstrukturan semula," tambahnya.

Ujarnya, loji Langat 2 ini tidak ada kena-menggena dengan isu penstrukturan semula ini. Mengapa nak dikaitkan?

"Loji Langat 2 ini untuk membekalkan air kepada rakyat Selangor. Kalau tidak lama-lama nanti tidak ada air. Macam-macam alasanlah dia bagi, dia kata kalau buat loji Langat ini nanti kroni BN akan dapat projek berbilion membinanya. Kita dah buat pengumuman, tidak ada kroni, terder terbuka. Jadi masuklah," tambahnya lagi. -Petikan blog Sahabat Gunung

12 di batang kali - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di batang kali - Google Blog Search


anwar ibrahim <b>di batang kali</b> - ceramah jelajah <b>...</b> - Pakdoe Allan

Posted: 02 Nov 2012 09:23 AM PDT


P/S: RAKYAT SEMAKIN FAHAM MENGAPA UMNO BEGITU SIBUK INGINKAN KEPADA KUASA....MEREKA TAKUT DIDAKWA DAN USAHA MEREKA UNTUK MENGKAYAKAN KRONI TERBENGKALAI

PAKDOE ALLAN

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

12 di dengkil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di dengkil - Google Blog Search


Rosmah, BAKTI Lawat Mangsa Banjir <b>Di Dengkil</b>

Posted: 07 Nov 2012 10:27 PM PST

alt

 

DENGKIL 8 Nov - Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan ahli-ahli Badan Amal Dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri (BAKTI) hari ini meluangkan masa melawat mangsa banjir yang di tempatkan di Pusat Penempatan Sementara di sini.

 

Rosmah yang juga merupakan Yang Di Pertua BAKTI meluangkan masa kira-kira 30 minit bersama mangsa banjir dan makan tengah hari bersama mereka.

 

"Selepas mendapat maklumat mengenai kejadian banjir, kami (BAKTI) telah berbincang dan mengambil keputusan untuk datang melawat ke kawasan yang mengalami banjir.

 

"Kami turut mengambil inisiatif untuk menyumbangkan RM 10 ribu kepada setiap negeri yang mengalami banjir iaitu di negeri Selangor, Johor, Melaka dan Perak," katanya ketika berucap di Dewan Orang Ramai, Dengkil yang dijadikan sebagai Pusat Penempatan Sementara bagi mangsa banjir.

 

Menurut Rosmah, dengan sumbangan yang disalurkan ini, dapat meringankan beban mangsa banjir untuk membeli keperluan yang diperlukan oleh mangsa banjir.

 

"Dana ini akan disalurkan melalui Pertubuhan Isteri Wakil-Wakil Rakyat setiap negeri yang terlibat, dan wang tersebut akan digunakan untuk membeli keperluan bagi kegunaan mangsa banjir," katanya.

 

Tambahnya lagi, rakyat tidak perlu risau jika ditimpa musibah kerana pelbagai pihak seperti pertubuhan kebajikan akan turut sama menghulurkan bantuan.

 

"Ini (beri sumbangan dan melawat) sahaja yang mampu kami lakukan. Segala yang terjadi adalah ketentuan Allah SWT. Saya lihat keperluan mangsa banjir mencukupi dan kita perlu bersyukur kerana pelbagai pihak turut sama membantu menghulurkan bantuan bukan sahaja daripada pihak Barisan Nasional (BN) sahaja," ujarnya lagi.

 

Seramai kira-kira 919 mangsa banjir yang ditempatkan di penempatan sementara ini dijangka akan pulang ke rumah masing-masing pada petang ini jika keadaan mengizinkan.

12 di bangi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bangi - Google Blog Search


Servis Kereta <b>di</b> Perodua Service Centre <b>Bangi</b>

Posted: 02 Nov 2012 10:39 PM PDT

Perodua Service Centre Bangi

Siang tadi dalam pukul 12:00 PM aku pergi servis kereta Alza aku kat Frontline Motor Sdn Bhd, Pusat Servis Perodua di Bangi (Authorized Dealer). Takde buat appointment pun. First time aku pergi servis kereta rasa macam jakun je. Lepas jumpa Service Advisor dia explain serba sikit kos servis serta benda-benda yang diservis, kunci kereta pun berpindah tangan, dan aku pun jadilah penunggu kat waiting room. Bosan giler tengok cerita kartun tak best.

Aku pergi lepak kejap kat luar sambil hirup 'udara tak segar'. Kemudian ada sorang brader datang join lepas tu membebel sebab kereta dia daripada pagi tak siap servis lagi. Bila dia 'hentak' sikit baru la pomen Perodua tu servis kereta dia.

Ruang menunggu servis Perodua Bangi

Beberapa orang sedang tunggu kereta masing-masing yang sedang diservis

Kalau ikutkan hari Selasa nanti baru aku pergi servis kereta aku. Dah buat appointment dengan Perodua Service Centre kat Putrajaya. Tapi bila tengok meter dah cecah 1300 KM jadi risau pulak. Sepatutnya 1000 KM dah pergi buat servis pertama. Kereta baru beli kalau tak jaga betul-betul nanti banyak karenah pulak. So, ikut jela schedule yang disaran oleh Perodua untuk kereta tahan lebih lama. Nanti kena call balik pusat servis Putrajaya minta cancel yang booking hari Selasa tu.

Perodua Bangi

Lama jugak aku tunggu servis kereta siang tadi. Diorang servis kereta-kereta yang buat appointment dulu. Yang walk-in tanpa appointment kena tunggu ikut giliran. Nasib baik petang tu ada cerita hindustan, Amitabh Bachchan jadi hantu. Boleh laa buat hilang boring sambil menunggu kereta siap servis. Tapi tak sempat tengok sampai habis cerita hindustan tu sebab kereta Alza aku dah siap servis. Untuk servis yang pertama ni aku kena bayar RM138.30 + RM55.00 (pasang alarm buzzer) = RM193.30 tunai..

Sejak ada kereta ni, motor RXZ aku macam dianaktirikan je. Kadang-kadang tu ada jugak la aku pergi start panaskan enjin dia takut rosak kalau terbiar lama sangat. Nak jual, sayang pulak. Motor pertama beli bayar cash guna duit kumpul sendiri tuuu…

Update: Tadi pergi sekali lagi ke pusat servis ni komplen pasal alarm buzzer yang tak berbunyi. Diorang dah fix masalah tu. Sekarang bila lock/unlock kereta akan berbunyi. Sebelum ni bisu je. Asyik konfius dah lock ke belom lock.

12 di meru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di meru - Google Blog Search


halal fest <b>di meru</b> mendapat sambutan baik - khidmat meru

Posted: 13 Nov 2012 02:47 AM PST







Bermula dengan khutbah Jumaat yang dikhutbahkan oleh YB Dr Rani sendiri hinggalah berakhirnya Halal Fest yang diadakan di Masjid As Syariff Pekan Meru memang mendapat sambutan yang menggalakkan walaupun pada hari hujan.
Program Halal Fest yang dianjurkan oleh pihak JAIS dengan kerjasama pihak Masjid Assyariff Meru dan JKKK Kg Meru itu dirasmikan oleh YAB Tan Sri Khalid Ibrahim, MB Selangor.

12 di sungai pelek - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai pelek - Google Blog Search


Tawas: Awal dicemuh, kini dikutuk ramai tidak berdaftar - dialog rakyat

Posted: 25 Nov 2012 09:28 PM PST

SHAH ALAM: Pada peringkat awal, penubuhan Tabung Warisan Anak-anak Selangor (Tawas) dicemuh, namun kini ia dipertikaikan pula kerana ramai yang tidak mendapat manafaatnya.

Isu ini menjadi pertikaian dalam sidang DUN Selangor hari ini apabila di dibangkitkan oleh Adun MCA dari Sungai Pelek, Yap Ed Wah dalam mesyuarat peringkat jawatankuasa di DUN Selangor.

Beliau mempertikaikan kenapa ramai anak-anak yang lahir di Selangor tidak didaftarkan di bawah skim ini.

Ia berdasarkan laporan audit negara yang mendakwa, seramai lebih 300,000 kanak-kanak lahir di Selangor namun hanya kira-kira 18,000 lebih sahaja yang didaftarkan di bawah Tawas.

Melalui skim Tawas di Selangor, setiap kanak-kanak yang lahir di negeri ini akan diberikan wang RM100 oleh kerajaan negeri dan dimasukkan ke dalam satu tabung.

Tabung ini menjanjikan apabila sampai umur 18 tahun, RM1,500 daripadanya akan dikeluarkan dan diberikan kepada kanak-kanak berkenaan.

"Kita minta actuaris yang buat kajian. Bila harijadi ke 18, kanak-kanak ini akan dapat RM1,500," kata Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim ketika menjelaskan tabung ini dalam sidang DUN.

Dalam jawapan itu, Khalid juga meminta Adun Sungai Pelek supaya belajar dari pengalaman Amanah Saham Selangor (ASS) yang dilaksanakan oleh kerajaan BN sebelum ini yang gagal.

"ASS buat perniagaan dengan melabur dalam pasaran saham. Akibatnya, ASS rugi misalnya harga asalnya RM1, hasilnya tinggal 10 - 20 sen sahaja.

"Tawas lain, kita tidak labur tetapi simpan melalui riserve negeri," kata Khalid yang pernah menubuh dan mengurus Amanah Saham Nasional (ASN) sebelum ini.

Khalid mendedahkan, Tawas tidak mendapat kerjasama yang baik dari badan-badan kerajaan Pusat untuk mendaftar seramai mungkin peserta.

"Kita cuba nak bangunkan Selangor, tetapi kerjasama sangat tidak menggalakkan," katanya.

Khalid membuat penyataan ini ekoran kenyataan Adun Sungai Pelek bahawa kerajaan negeri tidak mempunyai mekanisma yang baik untuk mendaftarkan peserta Tawas ini.
Khalid juga menjelaskan, Tawas ditawarkan kepada anak-anak yang lahir di Selangor bukan dipaksakan kerana ada yang tidak mahu berdaftar dengannya.

Exco Kesihatan Selangor, Dr Xevier Jayakumar ketika mencelah mendakwa, berdasarkan pengalaman beliau yang menjaga urusan kesihatan, pihak hospital diberikan arahan agar tidak menyimpan borang-borang Tawas di hospital mereka.

Dakwaan ini dibantah oleh Adun Sungai Pelek dan meminta Exco berkenaan mengemukakan bukti bertulis mengenainya.

12 di sepang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sepang - Google Blog Search


Roboh Kuil Hindu <b>Di Sepang</b>, Xavier Dituntut Memohon Maaf <b>...</b>

Posted: 29 Nov 2012 06:32 AM PST

Pemuda MIC Selangor mendesak agar Exco Selangor, Xavier Jeyakumar agar memohon maaf kepada seluruh penganut Hindu apabila Exco berkenaan mempertahankan tindakan anggota-anggota penguatkuasa Majlis Perbandaran Sepang (MPS) merobohkan sebuah kuil di dalam kawasan rumah di Sepang, minggu lalu. (BACA DI SINI)

20 November lalu, sepasukan anggota penguatkuasa MPS telah datang dan menceroboh rumah S.Gobi Kumar sebelum memecahkan dan menghancurkan kuil kecil yang terletak di penjuru porch rumah berkenaan.

Membina tempat sembahyang di luar rumah sudah menjadi sebahagian daripada budaya di negara ini, khususnya di kalangan masyarakat berketurunan Cina dan India. Malah Pakatan Rakyat ketika berkempen dalam PRU12, turut berjanji tidak akan sama sekali memusnahkan mana-mana tempat ibadat.

Bagaimanapun, apabila berkuasa, Pakatan Rakyat ternyata tidak berpegang teguh dengan janji yang dibuat. Pemusnahan tidak sahaja dilakukan terhadap bangunan-bangunan rumah ibadat yang terletak di atas tanah kerajaan, bahkan di atas tanah sendiri pun, ia akan mendapat respons yang sangat negatif daripada Pakatan Rakyat.

Agak aneh juga kali ini apabila Khalid Samad, Ahli Parlimen Shah Alam yang cukup prihatin dengan kaum dan agama selain Islam, tidak bersuara. Ahli Parlimen Shah Alam itu yang sebelum ini begitu tegas mempertahankan pemindahan sebuah kuil ke kawasan majoriti orang Islam tahun lepas, kali ini seperti tidak diberitahu tentang masalah yang melanda S.Gobi Kumar di Sepang.

Xavier dalam kenyataannya, mempertahankan tindakan anggota-anggota penguatkuasa MPS itu dengan berkata, kakitangan PBT tersebut tidak melanggar sebarang peraturan. Tindakan Xavier tersebut telah mencetuskan kemarahan Pemuda MIC yang menyifatkan Exco Selangor itu sebagai seorang yang melampau, tidak prihatin dan anti-Hindu.

Pemuda MIC Selangor menerusi kenyataan Setiausahanya, C. Sivaraajh berkata, pada PRU12 lalu, UMNO-BN kalah di Selangor kerana kemarahan kaum Hindu ekoran perobohan dan pemusnahan kuil Hindu di Padang Jawa.

Walaupun sebenarnya, kalau kita 'meronda' dan 'bersiar-siar' di seluruh Selangor, kita akan dapati terlalu banyak kuil Hindu, terutama sekali di sekitar Kelang-Banting, selain dari kuil-kuil Hindu yang besar-besar hasil daripada tolak ansur Kerajaan Negeri terdahulu, Kerajaan Pakatan Rakyat sekarang ini, bersikap sebaliknya.

Disebabkan kuil-kuil sedia ada, sekalipun terletak saling bersebelahan dan digunakan oleh sebahagian sami untuk mengumpulkan keuntungan secara mudah, selain berada di atas tanah kerajaan, terlalu 'besar' dan 'nyata' untuk dimusnahkan, Kerajaan Negeri di bawah Pakatan Rakyat memilih kuil-kuil di dalam rumah pula untuk dimusnahkan.

Pakatan Rakyat barangkali cuba memberi isyarat kepada penganut-penganut Hindu agar tidak bertindak keterlaluan dan berbuat sesuka hati memandangkan sekarang adalah zaman Pakatan Rakyat, bukan lagi zaman UMNO-BN yang boleh bertolak ansur dan bersikap 'tak apalah'.

Justeru, perobohan dan pemusnahan kuil di dalam kawasan rumah di Sepang itu dilakukan agar memberi isyarat kepada masyarakat Hindu di seluruh Selangor bahawa, mereka bukanlah sesiapa kepada Pakatan Rakyat. Masyarakat Hindu perlu menyokong Pakatan Rakyat walau apa pun yang berlaku. Sebabnya, kalau masyarakat Hindu tidak menyokong Pakatan Rakyat, nasib mereka samalah seperti tokong dan kuil di dalam rumah yang dirobohkan oleh penguatkuasa PBT yang sudah tentulah merupakan orang Melayu dan beragama Islam.

Disebabkan itulah Xavier menyatakan bahawa anggota-anggota penguatkuasa tersebut tidak melanggar sebarang undang-undang atau peraturan. Sebabnya, Pakatan Rakyat melihat pertembungan antara masyarakat Hindu yang marah kerana kuil mereka dirobohkan akan dihalakan kepada UMNO memandangkan anggota penguatkuasa itu adalah Melayu-Islam.

Lainlah kalau yang dirobohkan itu adalah GEREJA… kalau GEREJA, sudah tentulah Xavier akan kata, tindakan anggota penguatkuasa tersebut adalah salah!

RonyanuaR: Zulfahmi cipta sejarah, pole position <b>di Sepang</b>

Posted: 19 Oct 2012 11:03 PM PDT

Pelumba motogp negara dari pasukan AirAsia SIC-Ajo dalam kelas moto3 Muhammad Zulfahmi Khairuddin mencipta sejarah sebagai pelumba pertama asia yang mencapai kedudukan pole position pada sesi kelayakan motogp kelas moto3 di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) sebentar tadi.
Dengan kedudukan tersebut bermakna beliau akan  memulakan perlumbaan esok dari grid pertama dengan meninggalkan calon juara tahun ini Sandro Cortese.
Hari ini juga yang merupakan hari kelahiran Zulfahmi yang ke 21, benar-benar membawa tuah kepadanya selain dibantu pengalamannya dilitar sepang dan keadaan jentera yang baik.
Selain Zulfahmi, seorang lagi pelumba negara yang menyertai motogp di sepang pada kali ini adalah seorang pelumba muda yang berpeangkalan di Sepanyol iaitu Hafizh Syahrin Abdullah yang akan beraksi dalam kategory moto 2 atas tiket Wildcard.
P/s : Jom sama-sama menyokong pelumba negara di Sepang esok sekaligus memeriahkan sukan permotoran negara.

12 di kuala langat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala langat - Google Blog Search


IKRAM <b>Kuala Langat</b>: Hikmah disebalik dugaan banjir <b>di</b> Kuala <b>...</b>

Posted: 26 Nov 2012 06:35 AM PST

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..
 Akhawat yang dikasihi dan dirahmati Allah...
Segala puji tertentu bagi Allah Rabbul alamin.Selawat dan salam ke atas yang dirindui ar Rasul SAW ,para sahabat serta seluruh pejuang risalah ila yaumil qiyamah..
Ana mewakili Wanita IKRAM Kuala Langat ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih dan jazakumullahu khairan kathira kepada seluruh akhawat dari serata pelusuk daerah di negeri Selangor yang sudi menziarahi serta menyumbang masa, wang ringgit dan tenaga secara langsung atau tidak langsung di RTB Bkt Changgang  sepanjang tiga minggu yang lalu.Kesudian akhawat semua berkongsi tanggungjawab untuk menyantuni mangsa banjir di daerah ini amat kami hargai.
Agenda terakhir hari ini ialah Gotong Royong  Perdana yang mana Wanita IKRAM diberi amanah untuk membersihkan rumah warga emas yang uzur. Ternyata bantuan antunna dapat meringankan bebanan fizikal dan emosi mereka.Alhamdulillah..
Sepanjang mereka berada di pusat pemindahan ini anak-anak dan kaum wanita dihidangkan dengan aktiviti yang berfaedah. Dari riak wajah masing-masing jelas mereka terhibur dan mendapat manfaat di celah-celah kerisauan yang bersarang di hati. Sewaktu Dr Fauziah Hasan (IKRAM Health) berkongsi tips kesihatan, sambutan para ibu di luar jangkaan.Banyak persoalan kesihatan yang dapat dirungkai dalam suasana santai dan ceria namun begitu informatif.
Begitu juga setiap kali aktiviti aulad dijalankan..Anak-anak asyik bertanya.."Bila makcik nak datang lagi..? MasyaAllah..banyaknya ruang dan peluang amal  dakwah yang Allah berikan kepada kita di sebalik dugaan ini. Secara tidak langsung suasana ukhuwwah antara kita yang berlainan daerah juga semakin erat terjalin.
Di sebalik segala yang tersurat dan tersirat, kami juga memohon maaf atas segala kesulitan dan ketidakselesaan..terutamanya menikmati makan tengah hari dengan hidangan mangsa banjir. Sebenarnya itu adalah atas permintaan penduduk sendiri. Mereka berbesar hati andainya kita sudi makan hidangan yang sama dengan mereka. 
Tidak ketinggalan juga terima kasih  kepada Dr Roohaida Othman, Prof Madya Pauziah Arshad, Dr Azizah (CUCMS) yang membantu dari segi penyelarasan  program,Tidak dilupakan  Ukhti Sharifah Mazlina yang sentiasa menemani Ai-fadhil YDP Selangor dan ramai lagi yang tak mampu disebutkan di sini.
Sesungguhnya Hanya Allah jua yang Mampu Membalas jasa baik antum. Semoga Dia terus memberi kekuatan untuk kita beristiqomah sehingga saat dijemput kembali. Amin...

Khamis, 29 November 2012

12 di bukit raja - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit raja - Google Blog Search


Memindahkan Pemilikan Tanah Seluas 223.3 Ekar, <b>Di Bukit Raja</b>, S <b>...</b>

Posted: 29 Nov 2012 03:04 AM PST

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa Datuk Seri Najib Razak ketika menjadi menteri pertahanan pada 2006 bersetuju untuk memindahkan pemilikan tanah seluas 223.3 ekar (89.332ha) di Bukit Raja, Selangor daripada syarikat Awan Megah Sdn Bhd kepada seorang syarikat penama milik ahli perniagaan Deepak Jaikishan.

Hakim Zabariah Mohd Yusof bagaimanapun tidak membenarkan Deepak mengemukakan satu surat bertarikh 25 September 2006 daripada Awan Megah kepada Najib sebagai bukti, memandangkan beliau tidak memfailkan dokumen tersebut sebagai sebahagian daripada dokumennya semasa pengurusan kes.

Deepak dalam keterangannya hari ini mendakwa, Najib mempersetujui urusan berkenaan dan mahu timbalan ketua setiausaha kementerian pertahanan meneliti pemindahan milik tersebut.

Deepak memberitahu mahkamah bahawa beliau membantu untuk mengatur pertemuan di antara Awan Mega, yang diwakili pengarahnya Senator Raja Ropiah Raja Abdullah dengan Najib melalui isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor.

Ahli perniagaan tersebut memberitahu mahkamah ketika disoal peguamnya R Sivarasa, bahawa transaksi yang berlaku memandangkan Awan Megah tidak berjaya mendapatkan bond tanah yang ditetapkan sebagai syarat untuk meneruskan projek Institut Pengajian Pertahanan Nasional di Putrajaya.

Deepak melalui syarikat Astacanggih Sdn Bhd, di mana beliau merupakan pengarah, menamakan kerajaan Malaysia, Syarikat Tanah Harta Sdn Bhd, Awan Megah dan Cebur Megah Development Sdn Bhd, di mana beliau turut menjadi pengarah, sebagai defendan.

Bagaimanapun, Hakim Zabariah mengeluarkan kerajaan Malaysia, Syarikat Tanah Harta, dan Cebur Megah sebagai defendan dalam saman tersebut.

Keputusannya dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan. Malaysiakini

12 di teluk datok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di teluk datok - Google Blog Search


Ceramah Motivasi SMK Panglima <b>Teluk</b> (Album 1) - Pertubuhan <b>...</b>

Posted: 08 Nov 2012 11:20 AM PST


"Menempa Kecemerlangan Masa Hadapan"
Bertempat di ILP, Banting
Satu Program Ceramah Motivasi untuk pelajar-pelajar Tingkatan 6 SMK Datuk Panglima Teluk telah diadakan bertempat di Dewan Besar Institut Latihan Perindustrian (ILP) Banting. Ceramah bertajuk "Menempa Kecemerlangan Masa Hadapan" ini telah disampaikan oleh Sdr. Syamsul Amri bin Hj Ismail, Presiden Pertubuhan Alumni Debat Malaysia (ADAM)
Ceramah beliau telah berlangsung mulai jam 8.30 pagi hingga ke jam 10.30 pagi. Program ceramah ini di adakan bersempena dengan Majlis Pra Graduan untuk para pelajar Tingkatan 6 sekolah ini.
Berikut dikongsikan gambar-gambar yang telah sempat dirakamkan di sepanjang program ini berlangsung.

12 di bukit lanjan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit lanjan - Google Blog Search


tumpang sekole...?: "Hantu" Letak 134,675 &#39;Pengundi Tidak Dikenali <b>...</b>

Posted: 23 Nov 2012 06:30 AM PST

Seramai 134,675 pengundi tidak dikenali dikenal pasti didaftar di negeri Selangor dedah Laporan Projek Pendemokrasian.

Jumlah ini mewakili kira-kira 28 peratus daripada jumlah 497,084 pemilih baru yang didaftarkan. Sebagai rekod sehingga kini jumlah pengundi di negeri ini mencecah 1,924,281 orang.

Semakan daftar pemilih bagi jumlah itu berdasarkan daftar pemilih induk (DPI) suku ke empat 2011 yang diperolehi daripada Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) serta dilaksanakan mengikut 56 DUN yang dilakukan oleh Ketua Kampung, Ahli Majlis, kakitangan Pejabat Daerah dan Pihak Berkuasa Tempatan.

Mengikut laporan Projek Pendemokrasian Negeri Selangor yang dikeluarkan oleh Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN) itu mencatatkan DUN Sri Serdang mengalami bilangan pengundi tidak dikenali yang paling ramai iaitu lebih 9,000 orang.

"Sri Serdang mencatat bilangan pemilih yang tidak dapat dikenal pasti yang paling banyak," laporan itu dipetik.

Ia diikuti dengan kawasan wakil rakyat Pakatan - Subang Jaya seramai lebih 8,000 pemilih (Hannah Yeoh - DAP), Hulu Kelang lebih 5,500 pemilih (Saari Sungib - PAS), lebih 4,000 pemilih di Bukit Lanjan (Elizabeth Wong - PKR), Kinrara (Teresa Kok - DAP), Kota Anggerik (Yaakob Sapari), Kota Damansara (Nasir Hashim - PSM), Sri Muda (Shuhaimi Shafiei) dan Taman Medan (Haniza Talha) dan Sri Muda 5,000 orang.

Daripada jumlah keseluruhan pemilih baru itu, sebanyak 51 peratus daripadanya terdiri daripada mereka yang berusia 21 hingga 30 tahun.

Manakala bagi pemilih yang tidak dikenal pasti iaitu seramai 134,675 orang itu, sebanyak 44 peratus daripadanya terdiri daripada mereka yang berusia lingkungan 21 hingga 30 tahun.

Dari aspek jantina, sebanyak 51 peratus pemilih baru merupakan lelaki dan 49 peratus wanita.

Manakala, bagi kajian pemilih yang tidak dikenal pasti pasti turut mendapati 51 peratus adalah lelaki dan 49 peratus wanita.

Mengikut aspek bangsa pula, bangsa Melayu mencatatkan peratusan tertinggi iaitu sebanyak 49 peratus, diikuti Cina sebanyak 34 peratus dan India sebanyak 13 peratus daripada keseluruhan jumlah pemilih berdasarkan DPI suku ke empat tahun 2011.

Bagi pemilih baru, ia menunjukkan 55 peratus daripada bangsa Melayu merupakan pemilih baru manakala 45 peratus tidak dapat dikenal pasti berdasarkan semakan yang dilakukan.

Selain itu, kaum Cina sebanyak 28 peratus pemilih baru dan 35 peratus tidak dapat dikenal pasti.

Manakala bagi India, sebanyak 11 peratus pemilih baru dan 13 peratus tidak dapat dikenal pasti berdasarkan semakan yang dijalankan.

Sementara itu, lain-lain sebanyak 8,561 pemilih baru yang terdiri antaranya Orang Asli Semenanjung, Punjabi, Eurasian, Jawa, Pakistan, Sri Lanka dan Hakka.

Laporan terbabit juga memaklumkan penambahan pemilih baru pada setiap suku tahun iaitu bermula suku ke empat 2011 hingga suku tahun ke tiga 2012 mendapati mengalami peningkatan.

Hal itu dibuktikan seramai 497,084 orang dengan peratusan 32 peratus pada suku ke empat 2011 ; 563,471 orang dengan peratusan 36 peratus pada suku pertama 2012 ; 600,406 orang dengan peratusan 38 peratus pada suku kedua 2012 dan meningkat kepada 625,210 orang dengan peratusan 40 peratus bagi suku ke empat 2012.

Jumlah pemilih berdasar suku ke tiga 2012 (belum digazetkan) seramai 2,025,153 orang serta daripada jumlah itu seramai 513,074 pemilih baru yang mencatatkan 51 peratus lelaki dan 49 peratus wanita.

Laporan Projek Pendemokrasian diserahkan kepada Dewan Negeri Selangor(DNS) hari ini dan diedarkan kepada Adun.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memaklumkan dalam satu sidang media, laporan ini akan diserahkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya(SPR) sebaik sidang DNS berakhir minggu depan.- selangorku

Selangor dakwa kesan 28% pemilih gagal dikenal pasti

"Ghost"placed 134,675 untraceable ghost  voters in Pakatan areas...

A voter audit by the Selangor government found that 28 percent or 134,675 voters newly-included into the Selangor electoral roll up to the fourth quarter of 2011 cannot be traced.

And of this, most of them are in constituencies currently held by Pakatan Rakyat representatives.

This includes more than 8,000 voters in Subang Jaya (DAP's Hannah Yeoh), more than 5,000 voters in Hulu Kelang (PAS' Saari Sungib) and more than 4,000 voters in Bukit Lanjan (PKR's Elizabeth Wong), Kinrara (DAP's Teresa Kok), Kota Damansara (PSM's Nasir Hashim), Sri Muda (PKR's Shuhaimi Shafiei) and Taman Medan (PKR's Haniza Talha) respectively.
 
Interestingly, however, the constituency with the highest number of untraceable voters is Sri Serdang, held by opposition leader Satim Diman, with more than 9,000 voters in this category.

In a press statement after tabling the report to the state assembly today, Selangor Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim said the initiative commenced last June and took three months to complete.

'Concerns justified'

He said it was undertaken because the government was doubtful of the credibility of the hike in voters in Selangor state and parliament electoral roll.

"We will explain to the Election Commission (EC) why we say they are untraceable," he said, adding that the government will write to the EC after the assembly sitting concludes next week.

The study, coordinated by the Selangor Economic Planning Unit, also found that five constituencies did not have proper electoral maps.

These are Sungai Panjang and Sri Serdang (voting districts not marked out in the map), Damansara Utama (electoral boundaries not corrected) and Sementa, Hulu Kelang and Selat Kelang (electoral boundaries unclear).

He said that the results of the project, completed with the cooperation of village heads, local councillors, district office staff and local government, show that concern over a spike in the electoral roll is justified.

"As such, we will take this to the EC for an explanation before taking further action to prepare for the next general election.

"We are confident that the people are ready to make mature decisions during an election that is fair, professional, honest and responsible, in line with the democratic principles which we hold true," he said.- malaysiakini





cheers.

12 di batang kali - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di batang kali - Google Blog Search


khalid ibrahim <b>di batang kali</b> - ceramah jelajah <b>...</b> - Pakdoe Allan

Posted: 02 Nov 2012 09:17 AM PDT


P/S: TAN SERI KHALID IBRAHIM TIDAK SELEWENG DUIT RAKYAT....BUKAN MACAM KHIR TOYO...

PAKDOE ALLAN

12 di jenjarom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jenjarom - Google Blog Search


Diari Papa Deh: Beli Rumah Kat <b>Jenjarom</b>

Posted: 18 Nov 2012 09:28 PM PST

Adakah korang tengah mencari-cari rumah nak dibeli..?
Dekat dengan kawasan rumah MIL aku kat Jenjarom ni, tengah dibuat projek perumahan. Sri Jaromas namanya. Projek fasa 1 dah sold out & projek pembinaan sedang rancak dijalankan. Sekarang ni tengah dibuka jualan untuk fasa 2. Lepas ni, ada rancangan untuk fasa 3 lak. So kiranya pembangunan terancang laa.
Bagi projek fasa 2 ni, ada dijual rumah teres & semi-D 2 tingkat. Kita mulakan cerita dengan projek rumah teres ni yang dinamakan Tamera. Tamera dibahagikan kepada 2 jenis rumah.
Luas tanah 22' x 70', luas binaan 2,323 sqf, 4 bilik, 3 bilik mandi & freehold
Harga bermula dari RM367,000
Luas tanah 20' x 70', luas binaan 2,025 sqf, 4 bilik, 3 bilik mandi & freehold
Harga bermula dari RM339,000.
Bagi rumah semi-D 2 tingkat lak, dinamakan Rosa2 Dreams. Kenapa Rosa2..? Sebab projek fasa 1 dulu dah buat semi-D gak yang dinamakan Rosa. Rosa2 ni merupakan 1st Gated & Guarded Exclusive Residence in Jenjarom ok..! Haha. Rosa2 pun dibahagikan kepada 2 jenis rumah.
Luas tanah 37' x 85', luas binaan 3,132 sqf, 5 bilik, 5 bilik mandi & freehold
Harga bermula dari RM611,000.
luas tanah 37' x 85', luas binaan 3,151 sqf, 5 bilik, 5 bilik mandi & freehold
Harga bermula dari RM615,000.

Harga rumah-rumah ni agak sedikit mahal sebenarnya. Sebab apa..? Harga melonjak naik sebab SKVE dah buka. Hehe. Lokasi Sri Jaromas ni 5 minit je daripada exit Teluk Panglima Garang. Dengan kewujudan SKVE ni gak, jarak perjalanan ke Putrajaya cumalah 30 minit. Akses ke ELITE (exit Bandar Saujana Putra) dalam 15 minit & tak lama lagi ada akses ke WEST COAST EXPRESSWAY (exit Tanjung 12) dalam 10 minit je. Akses ke KESAS pun dalam 30 minit je tapi x lalu SKVE pun.

Selain tu, lokasi Sri Jaromas ni adalah dalam 20 minit ke Bukit Tinggi, Klang & 20 minit gak ke pekan Banting. Dari segi kemudahan yang lain, dah sedia ada pun sekolah rendah, sekolah menengah, klinik kesihatan, masjid, stesen minyak & pejabat pos.
Dalam projek Sri Jaromas ni gak, akan didirikan Tesco, Econsave & lot-lot kedai. Kalau dah boring shopping kat sini, boleh je ubah angin pergi ke Giant Banting yang baru je dibuka dalam sebulan kot (10 minit) atau ke Jusco Bukit Tinggi (20 minit).
Apa lagi nak cerita kat korang ye..? Hahaha. Aku bukan agen, xde sebarang komisyen pun tolong promote ni. Tapi saje je seronok menulis untuk perkongsian dengan korang yang tengah mencari rumah. Tak banyak detail yang korang boleh dapat daripada internet. Model rumah boleh tengok kat Giant Banting / Tesco Klang.
Sekian, rumahku syurgaku..!
 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved