ads

Jumaat, 21 Mac 2014

12 di kuala kubu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kuala kubu - Google Blog Search


Aktiviti Mengecam Burung <b>Di Kuala Kubu</b> Bharu | Birdwatching Activity

Posted: 19 Mar 2014 11:13 PM PDT


Aktiviti Mengecam Burung Di Kuala Kubu Bharu | Birdwatching Activity | Pada 8 Mac 2014, kami Sahabat Media telah bertolak ke Kuala Kubu Bharu untuk menyertai satu lagi program sempena Tahun Melawat Malaysia 2014. Program ini dipanggil Aktiviti Mengecam Burung atau "Birdwatching Activity". Program ini dianjurkan oleh pihak Majlis Daerah Hulu Selangor bagi mempromosikan dan memperkenalkan kawasan penghijrahan burung-burung dari luar negara dan juga tempatan.
Kuala Kubu Bharu
Kuala Kubu Bharu ialah bandar di daerah Hulu Selangor, Selangor, Malaysia. Bandar ini terletak di atas puncak bukit. Ia ialah ibu daerah Hulu Selangor. Di kalangan penduduknya, Kuala Kubu Bharu juga dikenali dengan singkatan KKB.

Kuala Kubu Baharu semakin dikenali sebagai pusat tumpuan berbagai spesis burung liar yang unik dimana kebanyakannya jarang ditemui ditempat-tempat lain dan juga spesis burung-burung dari negara jiran yang berhijrah dan singgah mengikut musim tertentu.

Kewujudan berbagai jenis spesis burung tempatan yang unik serta kehadiran burung-burung dari negara lain sebagai lokasi persinggahan mengikut musim-musim tertentu dilihat mampu menarik ramai pelancong ke Daerah Hulu Selangor khususnya Kuala kubu Baharu.

Aktiviti Pengecaman Burung Hari Pertama - Sabtu (petang)
Sampai di Kuala Kubu Bharu, kami berehat sebentar di Rumah Rehat Kuala Kubu Bahru. Di sini kami dihidangkan dengan makanan tengah hari dan diikuti penerangan ringkas oleh Puan Azlina Mokhtar Perancang Bandar, Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS)
Selesai sesi penerangan, kami dibawa ke kawasan yang dikatakan tumpuan burung-burung tempatan dan burung-burung yang berhijrah iaitu di Taman Millenium.
Memandangkan cuaca yang agak panas tetapi berjerebu, burung-burung ini agak malu-malu untuk kelihatan di khalayak ramai. Kami terpaksa menggunakan teropong untuk meneliti burung-burung ini. Bila nampak burung tersebut, kami akan meneliti spesisnya berdasarkan buku spesis burung yang dipinjamkan oleh pihak MDHS. Memang agak mencabar tidak seperti burung-burung yang agak jinak dan terkurung di taman burung. Di situ la keunikan aktiviti pengecaman burung ni.
Aktiviti Pengecaman Burung Hari Kedua - Ahad (pagi)

Hari kedua, Ahad pagi sekali lagi kami pergi ke Taman Millenium untuk melihat burung. Harapan kami masa ni lebih banyak burung yang dapat dilihat. Ini kerana petang semalam agak kecewa kerana tidak banyak burung yang kelihatan.Kali ni, kami menyusuri lebih dalam lagi laluan hutan dan di temani oleh seorang pakar burung iaitu Mr Doraisamy. Beliau sangat mahir mengecam burung. hanya melalui bunyi sahaja beliau sudah mengetahui spesis burung tersebut. hebat kan.



Berkat kesabaran dan berjalan menyusuri dalam hutan, akhirnya banyak juga burung yang berjaya kami jumpa. Ada dia antaranya burung-burung yang biasa ditemui dan ada juga yang sukar ditemui. Yeahhh, akhirnya tercapai hajat kami. Berikut antara spesis burung yang kami temui :
  1. Black Crowned Night Heron
  2. Black Naped Oriole
  3. Common Iora
  4. Common Chiffchaff
  5. Common Myna
  6. Asian Glossy Starling
  7. Blue Tailed Bee eater
  8. Black Headed Bulbul
  9. Stripe Throated Bulbul
  10. Yellow-browed Bulbul
  11. Yellow Vented Bulbul
  12. Barn Swallow
  13. Oriental Magpie Robin (Murai)
  14. Paddyfield Pipit
  15. Cattle Egret
  16. Pink-Necked Green Pigeon
Berikut pula antara gambar-gambar burung yang berjaya ditangkap pada pagi ahad :
 


Bagi gambar-gambar burung yang lebih menarik, boleh tengok di blog www.silenceblog.com. Satu kepuasan bila dapat melihat burung -burung ini terbang bebas dan hinggap di pokok-pokok secara semulajadi.

Wings Of KKB 2014

Selain itu, peminat-peminat burung juga berpeluang untuk menyertai Wings Of  KKB 2014 yang dianjurkan oleh pihak Majlis Daerah Hulu Selangor pada bulan April ini. Banyak aktiviti menarik seperti birding workshop, bird race, bird photography dan kawasan yang terlibat dikatakan hanya terhad semasa acara ini berlangsung sahaja. Sebarang maklumat lanjut boleh hubungi Pihak Majlis Daerah Hulu Selangor seperti tertera di bawah.


12 di ampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ampang - Google Blog Search


JoranPancing: Jom buru RM11,111.11 <b>di</b> Tasik <b>Ampang</b> Hilir 30 Mac

Posted: 18 Mar 2014 12:59 AM PDT

Sila klik flyer diatas untuk melihat paparan info pertandingan berskala besar.

12 di dengkil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di dengkil - Google Blog Search


Pengedar Shaklee <b>Di Dengkil</b>, Kota Warisan, Puchong, Cyberjaya <b>...</b>

Posted: 21 Mar 2014 01:03 AM PDT





Assalamulaikum...Saya pengedar Shaklee di Dengkil, Kota Warisan, Puchong, Cyberjaya, Nilai dan yg berdekatan. Untuk COD anda boleh la hubungi saya Ros (sms/whatsapp  017-6054563 ), pm di facebook Rosmahwati Rosli..Antara produk yang disediakan adalah Set hamil, Set pantang, Set Penyusuan, Set kesihatan optimum, Set Kesihatan optimum, Set alahan / resdung / alergi , Vitamin untuk kanak-kanak dan lain-lain lagi hanya yang terbaik dari Shaklee. "


Alhamdulillah...Makin lama makin bertambah pengedar-pengedar Shaklee dibawah bimbingan saya. Bagi mereka yang berminat untuk mendapatkan produk secara cod di kawasan Dengkil, Kota Warisan, Puchong, Cyberjaya, Nilai dan yg berdekatan boleh la berhubung dengan Ros ye..Ros kini aktif di laman facebook. Jika tidak keberatan boleh add friend dengan nya.


Shaklee Independent Distributor (SID 920211)
sms/ whatsapp : 012-6102263
Cod area : Putra heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan, Shah Alam 

12 di sungai buloh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai buloh - Google Blog Search


Our Wonderful Simple Life: Jom beli bunga <b>di Sungai Buloh</b>

Posted: 13 Mar 2014 08:24 PM PDT

Harini adalah hari jumaat ... esok cuti...
Semalam akak menonton 9 Soalan di TV9...
Tetamu undangan adalah Pakcik Selamat bapa kepada salah seorang mangsa MH570...
Masa akak menontontu air mata cepat mengalir...
Pakcik Selamat tak keluarpun air mata..
Tapi dalam hatinya siapalah tahukan...
Kita sebagai orang luar kadang berfikir umpama kitalah mangsa...
Sedangkan ayah mangsa sendiri masih lagi rasional...
Menganggap inilah ujian Allah untuk dia dan keluarga...
Marilah kita bersatu hati, negara kita sedang ditimpa dugaan..

Akak sebenarnya kalau boleh tidak mahu lagi bercerita pasal MH570..
Sebabnya ramai yang dah menulisnya di blog mahupun laman sosial lain...
Tapi bila menonton Pakcik Selamat semalam teringat-ingat bicara dia...
Semoga Allah memberikan kekuatan kepada semua keluarga mangsa...

Oklah jom cerita kisah akak minggu sudah...
Lepas melawat Mak Jang di Hospital UiTM Sungai Buloh kami singgah beli bunga...
Beli bungaker?? takler cuma beli tanahjer...
Rasa macam dah kat Cameron Highlandjer rasanya...

Dewan Orang Ramai ini dirasmikan pada tahun 1969.....
Bangunan bersejarahni tau...
Hati tersenyum riang berada di kedai bunga...
Rasa cam Cameron Highlandkan...
Sejuk mata memandang bunga yang berkembang...
Ku lihat hijau hijau...
Suasana di sini rasa nyamanjer walaupun haritu ada juga jerebu...
Tengok akak pergini di negeri Selangor bukanlah di tanah tinggi Cameron Highland...

12 di kapar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kapar - Google Blog Search


Bom Tangan <b>Di</b> Tepi Jalan Klang Sentral - Kepala Bergetar

Posted: 18 Mar 2014 01:14 AM PDT




Di Kapar, Klang, Sebutir bom tangan ditemui di tepi Jalan Klang Sentral 8/KU5, di sini, kira-kira jam 8.30 pagi tadi. Bom berkenaan ditemui seorang lelaki sebelum menghubungi polis untuk tindakan lanjut. Unit Pemusnah Bom (UPB) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor tiba di tempat kejadian untuk memusnahkan bom berkenaan. Bom selamat diletupkan oleh anggota UPB menggunakan alat kawalan jauh kira-kira jam 12.30 tengah hari tadi.

12 di morib - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di morib - Google Blog Search


Qaseh Dalia: Bercuti <b>di</b> Gold Coast <b>Morib</b> Water Theme Park Resort

Posted: 31 Dec 2013 12:00 AM PST

Akhirnya dapat jugak qaseh update tentang percutian kali ini , GOLD COAST australia MORIB , first bagitahu kakak nak prgi brcuti 3 hari 2 malam , lepas tu dia jawab australia ke weh ! haaa macam la adikmu ni banyak sgt duit nak pegi sana , kah kah gelakkan diri sendiri ..tak tahu la motif menyindir ke apa ahaks yang penting daku nak main air dan menyelam sambil minum air hingga kenyangg ~ blurb blurb , al kisahnya , ni semua angkara abg lan duk wasap-wasap dalam group katanya STREETDEAL[klik] tgh promosikan kupon ! hah apa lagi dengan mata yg terbuntang terus tgk web dia , hanya RM168 dari harga RM584 utk dua org pd hari biasa ~ perghh terus rancang dengan mata yg masih terbuntang bersama 3 blogger cun , kaksue , mieyza dan yanty ..
terbalik bijik mata pusing2 360 darjah tengok gambar ni , bila dah terjun lagi biol dah jadinya qaseh ni , terbaik !! yg gelongsor ada payung tu kami tak dpt naik sebab tak pakai swim suit .. yg lain ok je , main smpai lebam 
Oh ye , bila beli pakej RM168 ni kami dapat breakfast free dan water theme park ni pun free , jom tengok bilik depa pulak ,boleh berjakuzi u olss gitu , syok berendam mcm badak ! so kami berempat , dapat la dua bilik , qaseh tido dengan kaksue , yanty pulak dengan mieyza .. erm waktu ni memang kurang sihat badan sebab demam , tapi jakuzi dan berenang tetap jalan ! 
                                                                                        


 bilik ni sangat sesuai bagi suami isteri sebab pintu ni boleh bukak dan bilik air kaca , hari tu nak mandi pun tak berapa selamat , rasa berdebar - debar je bila kak sue main acah-acah nak buka pintu ! grrr ~ tak rela u ! lepastu masa kaksue nak mandi qaseh pulak acah2 buka pintu , kah kah ! rasakan ~ suwit boleh main kuci-kuci ahhh 
klik read more untuk cerita seterusnya
then kami pun bersiap bertukar menjadi memerang , nak bagitahu satu rahsia bahawasanya qaseh tak pandai berenang , tapi bila masuk kolam kat Gold Coast Morib tetiba qaseh pandai berenang , baik korang datang sini ,haa its miracle ,cewahh  sebenarnya di ajar oleh cikgu sueizza dan yanty .. kih kih

padan muka kat kanak-kanak belakang kena beratur , sila hormat orang yg lebih dewasa ye .. 




padan muka lagi kat kanak-kanak yang tak boleh main masa ni , ahaks ! ni namanya kakak-kakak terencat air tambah jakun ~ sabo je la

Bagi qaseh tempat ni memang best , suasana meriah , yang jaga Taman Tema pun peramah , ehem-ehem nak ngorat mieza lettew ,dan dekat sangat dengan PANTAI MORIB , suka lepak kat pantai tu rasa tenang je , rasa angin menderu , rasa air yang beralun lembut .. wahh rindunyaaa , then kami pun lepak la dekat PANTAI MORIB , selfie , berangan , gelak ketawa dengan diorang ni memang qaseh akan ingat smpai bila-bila.. hilang stress dan segala masalah .. 
 manis senyum kaksue ,ibarat model COLGATE ,sebab tu abg eddy syg ! opsss ~
mieyza yang suka golek-golek tepi kolam hinggakan makcik kat situ terkejut terus reject jadi menantu pilihan ! kah kah , mek serba serbi .. 
yanty - model majalah remaja tahun 2007 , tengok gaya pose pun da mcm model ahaks !

qaseh bakal model majalah remaja tahun 2020 , tunggu ! harap masih belum kerepot .. sign kontrak dah .. 



suasana di tepi PANTAI MORIB , tunggu sunset kat sini tapi tak nampak sangat , kami lepak smpai senja then siap-siap , malam tu keluar makan ikan bakar dan kerang kat DATARAN MORIB , yummi then  balik berjakuzi 4 orang sekali dalam tu sampai pukul 2 pagi , haha borak-borak sampai kecut ! dan tido menanti hari esok yang masih ada ..







pagi-pagi kami keluar , kononnya nak tengok SUNRISE tapi RISE je mampu , keluar cari makan kat Dataran Morib again , lepak santai kat sini , ber photoshoot ala-ala model kak limah balik kg , makan aiskrim tapi xde rezeki kami bila ada kera datang , sumpah sangat takut jika beliau-beliau menggigit kami yang ayu berdress bagai .. agak-agak kalau qaseh kejar kera tu , kera tu akan kejar qaseh balik tak , then qaseh kejar balik smpai koma , huwaaa  tapi xpelah takde rezeki , ambil la aiskrim tuh ! puas hati kau wahai kera !!kah kah peseng tak boleh trima hakikat ..then kami lepak kat surau menuju ke PANTAI KELANANG .. 

Subhanallah sunset yang sangat indah kat sini , alhamdulillah hujan rintik-rintik je , memang berharap sangat nak tengok sunset , sebab kat PANTAI MORIB tak berapa nampak ,perghh syukur dapat jugak melihat ciptaan indah Tuhan .. 




Alhamdulillah 3 hari dua malam yang tidak cukup buat kami , tapi dah mencipta memori yang indah di sini , in shaa Allah ada masa , umur panjang kita bertemu lagi , bertemu di persimpangan senja yang indah .. tq atas rancangan kalian dengan izinNYA , nanti nak bercuti ajak la lagi , ahaks !!
tq guys for everything , tq kaksue buatkan air milo panas yang penuh dengan kasih sayang buat budak demam ni .. ahaks .. syg semua muah muah leb leb skit . tq jugak kat KERA sebab rampas aiskrim dari kami , harap KERA baca , kah kah .. bye u ols ~ 
jangan lupa datang sini yawwwww !!!

12 di ulu yam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ulu yam - Google Blog Search


<b>Ulu Yam di</b> Liverpool #UYDL | IZNI ARIFAH SHUIB ©

Posted: 01 Mar 2014 06:44 AM PST

Remember a post about my story of buying a book? The special book that only have one left on the rack, and I felt like it was destined for me? Haha.

The book is seriously, a worth-read book. I made a very right choice of buying it when I really have to save that money. No regret!

Here is the book : Ulu Yam di Liverpool by Nazali Noor.

I'm a big fan of Abang Naz :] Heard that UYDL2 came out already. Can't wait to have one!

I'm a big fan :] Heard that UYDL2 came out already. Can't wait to have one!

The book is a story compilation of Nazali Noor's life. A true story that are written from his heart. He used to be a very ordinary village fat boy at Ulu Yam, can't even play football, being cursed for dreaming too high, and have no big achievements during his school years. He hates Math, and it is funny to read his Math story in the book.

When everything seemed so wrong, all what he had are DREAMS. Dreams to be at Anfield, watching football match, supporting Liverpool. He wanted to be at UK! Inside the book, he wrote also on how he met Ain, his superwoman that keep supporting and sacrificing for him and their childs. Reading the book, it made me laughed and cried at the same time. I know everybody will do the same when reading it. Such a heart-warming. It is like I am the one that walk in his road. The difficulties, strong determinations and everything – I think, I learned a lot from him. From his book, and his life.

It made me think, that how big our dreams are, they can be reality. Just believe. The word BELIEVE itself is so strong. Now, he and his families settled down at UK, having a good big charity business, and at the same time his two important commodity – TIME and MONEY, finally are balance.

In this life, we have this two important commodity: Time and Money. Sometimes, when we have a lot of money, we doesn't have enough time. We might miss some important moments in our life, like the moment our kids have her first teeth, the moment she can stand up by her own, and those little sweet memorable things. We traded our time for money. It is quite often right? I had seen many of it.

Some people can't do anything about it. I understand.

Money is important. Living this 21st century, living cost hiking up like crazy. This issue had been risen up in the book, too, because it is the major problem that once occurred in his life, especially when he married.

It attracts my full attention because I will jump into the real world later. Mom don't want to pay my phone bill after my Degree. Haha, so I need to plan beautifully.

"Makna Hidup Dalam Memberi"

I don't quite get it, before. After read what he explained in one part of his book, now I understand. Maybe I should write it in another different canvas, later.

After all, this book is highly recommended. For the dreamer that are hesitate with their dreams, for people who need a wake-up reading, for everybody – just read this book. Seriously :]

12 di rawang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di rawang - Google Blog Search


Khir Khalid: Suasana Jerebu <b>Di</b> Bandar Tasik Puteri, <b>Rawang</b>

Posted: 14 Mar 2014 05:51 PM PDT

Assalamualaikum w.b.t & Selamat Sejahtera
Permasalahan jerebu adalah salah satu ujian yang sedang menimpa negara kita pada waktu kini. Telah banyak perkongsian yang aku lihat tentang suasana jerebu yang melanda dari lensa sahabat-sahabat blogger di alam maya. Sememangnya situasi jerebu ini agak kritikal di kebanyakan tempat dan kawasan.
Pada sekitar jam 4 petang hari Jumaat (14/3/14), aku juga berkesempatan bersiar-siar dan merakam beberapa gambar suasana jerebu di kawasan Bandar Tasik Puteri di Rawang untuk dikongsikan bersama. Sekurang-kurangnya dapat juga aku abadikan gambar-gambar ini buat tatapan penduduk-penduduk di sekitar kawasan kejiranan Bandar Tasik Puteri (BTP) ini.
Jomlah… kita layan gambar-gambar yang tak seberapa ni…
Semoga Allah turunkan hujan dan menamatkan ujian ini. Ampunkanlah dosa-dosa kami sama ada yang nyata mahupun tersembunyi... Engkaulah Tuhan yang Maha Pengampun dan yang Maha Mengasihani...
Semoga Engkau permudahkan juga segala usaha pencarian MH370 dan kurniakanlah ketabahan kepada ahli keluarga mangsa dalam menghadapi situasi yang sukar ini... 
Sesungguhnya tiada daya dan upaya kami melainkan dengan izin mu ya Allah... aamiin, aamiin ya Rabbal alamiin.
Salam Hormat, Salam Berkat.

12 di pandamaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di pandamaran - Google Blog Search


BLOG SELANGOR: 12 <b>di pandamaran</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Dec 2013 01:28 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di pandamaran</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Dec 2013 01:03 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SELANGOR: 12 <b>di pandamaran</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Nov 2013 01:10 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Arada ImpressWorks: Pembinaan Gazebo <b>di Pandamaran</b>

Posted: 26 Oct 2013 12:00 AM PDT

Kerja membina Gazebo di Pandamaran. Tuan rumah hanya meminta kami membuat yang 'simple' tidak terlalu berukir.. Inilah hasilnya tetapi belum siap sepenuhnya..

Galeri gambar kerja kayu boleh lawati : Kerja Kayu atau Kemasan Kayu
 
 

12 di petaling jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di petaling jaya - Google Blog Search


Paip pecah <b>di petaling Jaya</b> ganggu traffik | Oh Pemandu

Posted: 16 Mar 2014 04:08 AM PDT

Gangguan traffik berlaku sepanjang Lebuh Raya Persekutuan berhampiran gerbang Kota Darul ehsan apabila paip air pecah yang menyebabkan banjir berlumpur.
SYABAS memaklumkan bahawa kejadian ini berlaku disebabkan kerja-kerja pembinaan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). Menurut Penolong Pengurus Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam SYABAS kerja-kerja cerucuk di PPUM telah memecahkan saluran paip dan salah satunya adalah paip utama.
main_sz_1603_p10B_4cols

Paip yang terjejas akan memberi kesan kepada tekanan air di Petaling Jaya. Menurut Alfred, SYABAS telah menghantar kontraktor untuk membaiki pait tersebut namun tidak diketahui berap alama yang diperlukan untuk kerja-kerja pembaikan. Paip pecah ini telah menyebabkan gangguan lalulintas di laluan Lebuhraya Persekutuan.
Jadi kepada sesiapa yang ingin melalui jalan tersebut bolehlah mencari jalan alternatif.
Sumber :- Star Motoring

Related Posts with Thumbnails

12 di sabak bernam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sabak bernam - Google Blog Search


Lelaki Indonesia Bunuh Diri Terjun Dari Pokok Kelapa <b>Di</b> Kg Tebuk <b>...</b>

Posted: 17 Mar 2014 12:59 AM PDT

.

DD

Kejadian dipercayai bunuh diri terjun dari pokok kelapa berlaku di Kg Tebuk Jawa Sabak Bernam. Mangsa warga Indonesia bangsa Flores di temui oleh orang ramai yang sedang belumuran darah dan melapornya kepada polis. Kes masih dalam siasatan.

DD

DD

DD

SUMBER: DAily-TRaffic-REport

.
 
 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved