ads

Jumaat, 13 Julai 2012

12 di teluk datok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di teluk datok - Google Blog Search


Kau Yang Pertama Dan Terakhir 13 - Koleksi Cerpen & Novel Online

Posted: 07 Jul 2012 09:06 PM PDT

8 July 2012  
Kategori: Novel

Oleh : Qaseh Farina

Bab 13

Bunyi alunan muzik yang hingar bingar tidak sedikit pun memekakkan telinga mereka. Masing-masing sibuk melayan buah hati sendiri. Teman sekuliah Sheikh Azri Sufian ketika di London dan kini telah menjadi rakan sekerjanya, bernama Daniel bersama teman wanitanya, Natasha. Sheikh Azri Sufian pula leka mengayat kekasih hatinya. Siapa lagi kalau bukan Khaira Jackson.

Sekali-sekala kelihatan Khaira tersenyum menggoda sambil melentokkan kepala ke bahu Sheikh Azri Sufian. Tangan Sheikh Azri Sufian pula tidak berhenti-henti mengelus-elus rambut lembut milik Khaira yang panjang separas bahu.

Kemudian tangan nakalnya turun sedikit. Bermain-main pula di bahu Khaira yang separa terdedah. Tergeliat kegelian perempuan itu disertai pula dengan rengekkan halus.

Sheikh Azri Sufian sedar, beberapa pengunjung lelaki kelab malam itu memandangnya dengan penuh rasa iri hati. Siapa yang tidak cemburu, bila melihat dia berjaya mendampingi wanita jelita berwajah Pan Asia seperti Khaira. Ditambah pula cinta hatinya itu seorang model terkenal tanah air. Lagi berbululah mata-mata lelaki tu semua memandangnya.

Setiap kali pandangan lelaki-lelaki itu jatuh padanya, dia akan tersenyum lebar, mempamerkan barisan gigi yang cantik tersusun rapi. Itu adalah senyuman angkuh namanya.

Bila ada gadis-gadis cantik yang melintasi ruang tempat duduk dia tu, Sheikh Azri Sufian akan menghadiahkan senyuman menawan pula untuk mereka.

Bukan sekali dua senyumannya mampu mencairkan hati wanita. Banyak kali juga dia telah berjaya meluruhkan iman kaum hawa. Ketika dia di London dulu pun, semua rakan-rakan sekuliahnya menggelarkan dia kasanova Melayu.

Senyuman menawannya ini jugalah, yang berjaya menambat hati model glamor Malaysia, Khaira Jackson.

Oleh kerana Khaira seorang yang popular, serentak dengan itu, saham Sheikh Azri Sufian juga turut naik mendadak. Tumpang sekakilah katakan.

Walaupun Sheikh Azri Sufian tidak pernah terlibat dalam dunia modelling, namun tempias populariti Khaira terkena juga pada dia. Acap kali juga wajah tampannya menghiasi ruangan-ruangan gosip majalah-majalah hiburan tempatan. Sesekali ada juga dia menerima undangan dari majalah hiburan itu, untuk digandingkan bersama Khaira sebagai cover. Bangga juga rasanya.

Sedang mereka enak melayan pasangan masing-masing, dari celah-celah alunan bunyi muzik yang rancak, sayup-sayup terdengar telefon bimbit milik Daniel berbunyi. Daniel menyeluk saku baju dan mengeluarkan telefon bimbitnya. Seketika Daniel kelihatan bercakap di talian. Air mukanya kelihatan berubah. Pasti ada yang tidak kena!

Beberapa minit berlalu, Daniel mematikan panggilan dan menyumbatkan semula telefon bimbit itu kembali ke dalam poket baju.

"Habislah kita kali ni Azri. Mati kita…, mati kita. Mampus!" Rungut Daniel pada Sheikh Azri Sufian, tanpa Sheikh Azri Sufian tahu apa puncanya.

"Dah banyak sangat ke amal ibadat kau, nak mendoakan kita ni mati pulak?" Getus Sheikh Azri Sufian. Senyumnya menyeringai di bibir. Kenapa si Daniel ni tiba-tiba jadi kalut pula.

"Come on Azri, hal tu dah jadi seriuslah. Kau tak takut ke? Boleh lagi kau tersenyum lebar macam ni!" Marah Daniel.

"Aku baru je kerja Azri. Aku takut nanti kena tangkap, lepas tu kena buang kerja," sambung Daniel lagi.

Penat dia membebel, tapi Sheikh Azri Sufian buat muka selamba saja. Daniel jadi gusar melihat sikap Sheikh Azri Sufian. Sejak menerima panggilan tadi, dia sendiri sudah rasa pening-pening lalat memikirkan untung nasibnya selepas ini. Si Azri ni boleh lagi buat muka toya!

'Dia nak risau apa. Company tu bapak dia punya. Tak kan bapak dia, nak ambil tindakan pada anak sendiri. Macam aku ni lainlah. Aku ni pekerja saja. Silap hari bulan boleh masuk jel,' omel Daniel dalam hati.

Daniel mendengus kuat. Kepala yang tidak gatal digaru-garu. Kusut betul fikirannya sekarang.

"Aku tak nak kena tangkaplah Azri. Nanti tak pasal-pasal aku kena buang kerja," Daniel mengulangi katanya tadi. Kali ini dengan olahan ayat yang berbeza, tetapi maksudnya tetap sama.

Wajah dia cemas seperti muka seorang suami sedang menanti isteri bersalin. Serabut dan tidak tentu arah betul!

"Kuzi baru telefon aku. Dia cakap, Adam dah tahu pasal kita suruh contractor exchange simen untuk projek The Third Impiana tu. Dengan Adam tu kita tak boleh buat main-main tahu tak! He's such a loyal man to your father," Daniel kejap merenung wajah Sheikh Azri Sufian yang masih leka melayan kerenah Khaira. Apa yang dikatakan oleh Daniel sebentar tadi, bagaikan angin lalu saja di telinganya.

Daniel beralih memandang Khaira pula. Geram sungguh dengan wanita berdarah kacukan Inggeris Melayu ini.

Sheikh Azri Sufian, kalau sudah Khaira menempel macam koyok dekat badan dia, memang tidak ambil endah dunia sekeliling. Daniel mendengus lagi.

Khaira tahu Daniel merenung marah padanya, sengaja dia merapatkan lagi tubuh ke badan Sheikh Azri Sufian. Sedikit sebanyak, tindakan Khaira itu mengganggu tumpuan Sheikh Azri Sufian.

Apa tidaknya, menghidu bau haruman minyak wangi Khaira saja sudah cukup menggetarkan jiwa lelaki Sheikh Azri Sufian. Inikan pula, bila Khaira semakin galak menggesel-gesel manja pada dadanya. Terliuk-lentuk di bahunya, semakin bergoncanglah iman di dada.

"Azri! Pleaselah. Please do something!" Daniel meninggikan sedikit suara apabila tahap kesabarannya semakin lupus.

"Dengar sini Daniel! Let's not talk about business here. Sekarang bukan waktu office hour. Kita datang sini untuk enjoy, nak lupakan semua masalah. Betul tak!? Jadi janganlah spoilkan mood aku. Cuba kau bawa bertenang. Jangan risau sangat. Akukan ada. Takkan jadi apa-apa punya. Kalau terjadi apa-apa pun, aku akan backing kau. Kau kan kawan baik aku, takkan aku nak biarkan kau seorang tanggung masalah tu semua. Lagipun rancangan itu semua idea aku, so anything happen, aku yang akan bertanggungjawap. Pandailah aku nak menjawap dengan papa aku nanti. Aku jamin, you'll remain in your position. Okey, puas hati? Sudah, jangan nak kecoh-kecoh lagi. Jom sayang, kita dance!"

Sheikh Azri Sufian lantas bangun meninggalkan sofa empuk itu sambil menarik tangan Khaira. Khaira tersenyum sinis memandang Daniel. Dia belalu menuruti langkah Sheikh Azri Sufian.

"Baby, jomlah kita ikut dia orang menari." Natasha bangun menarik tangan Daniel, untuk menyertai Sheikh Azri Sufian dan Khaira di lantai tarian. Daniel dengan wajah yang cemberut, menuruti kehendak Natasha tanpa banyak bicara.

'Cakap memang senang. Belum kena lagi… Dah sangkut besok baru nak mengelabah.' Sungut Daniel.

Hampir dinihari, baru mereka melangkah keluar dari kelab itu, menuju ke destinasi masing-masing. Khaira yang sedikit mabuk berpaut pada leher Sheikh Azri Sufian untuk berjalan. Si jelita dipapah masuk ke dalam kereta dan disandarkan pada kerusi.

Beberapa minit kemudian, kereta milik Sheikh Azri Sufian sudah bergerak perlahan membelah dingin malam. Selalunya dialah jagoan di jalan raya. Meter kereta BMW dia tu, kalau tidak mencecah angka 180 kilometer sejam, tidak sah.

Tetapi malam ini, gaya pemanduan Sheikh Azri Sufian macam orang makan angin dekat lake garden saja. Perlahan sungguh. Orang naik basikal pun boleh potong kereta dia ni.

Khaira yang memerhati sedari tadi dapat merasakan ada kelainan pada wajah dan sikap Sheikh Azri Sufian. Tentu perkara yang diberitahu oleh Daniel tadi, telah membuatkan mood Sheikh Azri Sufian rosak. Tidak ceria seperti selalu. Khaira tahu jejaka kacak di sebelahnya ini sedang runsingkan sesuatu.

'Tak apa, biar aku hiburkan dia malam ini.' Desis hati jahat Khaira.

Khaira merapatkan tubuhnya pada Sheikh Azri Sufian.

"You tidur rumah I malam ni ya sayang," Khaira merebahkan kepalanya ke bahu Sheikh Azri Sufian. Tangannya berlari-lari di dada bidang Sheikh Azri Sufian.

Sheikh Azri Sufian cuma menggeleng.

"You tahukan prinsip I. Selagi kita belum berkahwin, I'll never sleep with you," suara Azri tidak berminat. Otaknya kini lebih banyak dipenuhi dengan masalah Impiana Resort. Masalah yang dia sendiri cipta.

"Alah! You ni, tak sporting lansung. Kolot betul! Sekarang ke, atau lepaskan kahwin ke, sama saja." Khaira menegakkan semula badannya. Muncung sudah panjang sedepa. Merajuk.

"Sayang… pleaselah. Jangan buat I macam ni. Kepala I tengah pusing ni, takkan you nak tambah pening I lagi." Sekilas wajah Khaira dipandang.

"Suka hati youlah!" Rengus Khaira kasar. Badan dikalih mengadap ke tingkap.

Sheikh Azri Sufian biarkan saja Khaira merajuk begitu. Entah kenapa malam ini dia merasa letih untuk melayan perangai Khaira yang macam air laut ni. Sekejap pasang, sekejap surut, sekejap tenang, sekejap bergelora.

Kalaulah wanita di sebelahnya ini, bukan orang yang amat dia cintai, memang sudah lama dia bolayan. Buat sakit jiwa saja. Sikit-sikit merajuk, sikit-sikit nak temper.

'Ah! Lantaklah. Biarlah dia merajuk. Besok-besok, aku pujuklah balik. Bukan susah sangat pun nak pujuk dia ni. Aku hadiahkan saja rantai ke, gelang ke, okeylah semula tu. Baik aku fikirkan tentang masalah projek Third Impiana tu.' Detak Sheikh Azri Sufian.

Pada mata kasar, Sheikh Azri Sufian mungkin kelihatan seperti tidak ambil endah mengenai kes runtuhan bangunan pentadbiran The Third Impiana Resort tu. Tetapi di sebalik sikap selamba Sheikh Azri Sufian, sebenarnya dia sendiri berasa gusar. Memang silap dia, The Third Impiana Resort mengalami masalah. Kerana dialah kos pembinaan resort itu kini meningkat dua kali ganda.

Sekarang, Adam Brian sudah mengetahui punca runtuhan bangunan itu. Lambat laun Adam Brian akan dapat menghidu, sebab runtuhan itu adalah kerana kesilapan dia dalam percaturan untuk mengurangkan kos pembinaan The Third Impiana Resort. Dan selepas Datuk Sheikh Mustapha mengetahui perkara itu, dia pasti Datuk Sheikh Mustapha tidak akan melepaskan dia dengan begitu mudah.

Sheikh Azri Sufian mengeluh kesah.

"Are you sure Adam?" Datuk Sheikh Mustapha mengerutkan dahi. Bagaikan tidak percaya pada berita yang baru dia terima.

"Betul Datuk. Staff dia sendiri yang pecah lubang. Bila I desak-desak dia orang, I ugut nak buat report polis baru dia orang nak beritahu."

Datuk Sheikh Mustapha, menggenggam erat buku limanya. Sudah hilang sabar dia dibuatnya. Kalau budak kecil bolehlah dirotan, sekiranya melakukan kesilapan. Ini sudah besar panjang. Belajar pun nun jauh ke seberang laut. Takkanlah begitu cetek pemikiran dan pertimbangan Sheikh Azri Sufian?

Di manakah silap dia dalam mendidik Sheikh Azri Sufian? Di manakah kurang dia dalam membentuk anak lelakinya itu? Jauh benar beza perangai Sheikh Azri Sufian dengan perangai dia, apatah lagi dengan perangai ibunya.

Apakah ini akibat dari terlalu dimanjakan oleh Sharifah Sakinah, nenda Sheikh Azri Sufian?

Datuk Sheikh Mustapha menggeleng-geleng kepala, masih tidak percaya.

"Okeylah. Thank you Adam, sebab you berani beritahu I. You tolong panggilkan Sufi. Let me settle this with him, alone." Tegas Datuk Sheikh Mustapha.

Adam Brian segera bangun meninggalkan pejabat Datuk Sheikh Mustapha.

"Adam! Jangan lupa rancangan kita untuk ke Teluk Biru tengah hari ni." Datuk Sheikh Mustapha berkata pada lelaki itu sebelum dia melangkah pergi.

"Baik Datuk. Saya tunggu Datuk di lobi." Balas Adam Brian.

Datuk Sheikh Mustapha mengangguk.

Hilang saja lelaki itu, Datuk Sheikh Mustapha terus mengeluh panjang. Muka yang sudah tua bertambah berkerut, memikirkan tentang Sheikh Azri Sufian. Wajah tuanya kelihatan tegang, air muka jadi keruh.

Sampai bilakah, Sheikh Azri Sufian akan terus-terusan bersikap begitu. Andai dibiarkan, tidak mustahil empayar perniagaan yang diasaskan oleh babanya sejak berpuluh tahun dulu, akan musnah satu hari nanti.

Semuanya gara-gara sikap gelojoh Sheikh Azri Sufian. Sikap yang mahu memperolehi keuntungan dengan cara yang cepat dan mudah, tanpa memikirkan kesan dan kemudaratan.

Sebentar kemudian, kedengaran pintu bilik Datuk Sheikh Mustapha diketuk bertalu-talu.

"Masuk," laung Datuk Sheikh Mustapha tinggi.

Daun pintu ditolak dan muka Sheikh Azri Sufian terjonggol di situ. Wajahnya kelihatan sungguh tenang. Seolah-olah seperti tiada apa yang berlaku. Cuba nak cover linelah tu. Walhal dia sudah boleh meneka, apa yang akan ditanya oleh Datuk Sheikh Mustapha sebentar lagi.

Tentu papanya sudah menerima laporan dari Adam Brian. Kalau tidak, masakan Adam Brian pula yang memaklumkan pada dia, Datuk Sheikh Mustapha ingin bertemu dia. Bukan si 'pot pet' Kathy.

Sheikh Azri Sufian melangkah dengan penuh bergaya, menghampiri meja Datuk Sheikh Mustapha. Sedikit pun dia tidak kelihatan takut.

Datuk Sheikh Mustapha berdiri dari kerusi. Tangan kanannya memberi isyarat supaya Sheikh Azri Sufian duduk di sofa. Sheikh Azri Sufian menurut saja.

Selepas Sheikh Azri Sufian melabuhkan punggungnya ke sofa empuk itu, Datuk Sheikh Mustapha segera bergerak ke arah anak muda itu. Dia menepuk-nepuk bahu Sheikh Azri Sufian.

"Well done young man! Well done! I'm very proud of you," Suara Datuk Sheikh Mustapha penuh sinis.

Sheikh Azri Sufian terkedu. Wajahnya tiba-tiba berubah.

'Pelik! Ingatkan nak kena marah, tapi kena puji pula. Apa cerita?' Hati kecil Sheikh Azri Sufian berkata.

"What the hell have you done Sufi?" Tiba-tiba Datuk Sheikh Mustapha berubah nada, tinggi membentak. Merah padam mukanya. Mata pula mencerlung tepat ke wajah Sheikh Azri Sufian.

Anak muda itu memandang wajah Datuk Sheikh Mustapha tidak berkelip-kelip. Sudah ditempik begitu, masih lagi berani bertentang mata dengan Datuk Sheikh Mustapha.

"Sufi nak lingkupkan syarikat kita ni ke hah!? Nak sangat tengok syarikat kita ni gulung tikar? Apa yang Sufi fikirkan? Apa yang dah merasuk kepala otak Sufi ni? Lansung tak dapat membuat pertimbangan yang rasional. Tak tahu nak fikir yang mana baik, yang mana buruk. Sufi dah merosakkan nama baik syarikat kita! Care to explain why?"

Sheikh Azri Sufian diam membisu. Nampaknya Datuk Sheikh Mustapha sudah tahu.

"Why Sufi? Why!?" Suara Datuk Sheikh Mustapha bertambah keras.

Sheikh Azri Sufian tunduk. Cuba menyusun alasan.

"Ini semua sebab Khaira. I told you, she had a bad influence on you. She's…"

"Papa! Please don't put Khaira in this situation. Dia tidak ada kena mengena dalam hal ini," cantas Sheikh Azri Sufian berani.

"So…, you should have a good reason why?"

"Come on papa. Sufi cuma nak pastikan yang syarikat kita tidak membazir dalam projek pembinaan The Third Impiana Resort tu. Sufi cuba kurangkan kos pembinaanya. So, duit tu kita boleh gunakan untuk benda lain. Benda yang boleh memberi kita lebih banyak keuntungan. Contohnya Sufi laburkan pada saham, so that we'll gain more profits. Get more money, in a short time. Papa juga yang bagi Sufi green light, untuk Sufi handle sendiri on my way. So I do, the way I think I should do it."

Datuk Sheikh Mustapha ketawa sinis.

"Ooo… no wonder our company now untung berlipat kali ganda. Nanti bolehlah papa promote Sufi jadi CEO Megah Holding ni, sebagai ganjaran di atas kejayaan Sufi tu," sindir Datuk Sheikh Mustapha.

Muka anak muda itu sudah bertukar kemerahan bila diperli begitu.

"Sufi masih berani lagi nak menegakkan kesilapan Sufi? Dahlah mencemarkan nama syarikat, kos pembinaan bertambah. Duit yang Sufi laburkan dalam saham tu, mana dia? Sudah dapat untung? Berapa percent keuntungan syarikat ni bertambah dengan plan Sufi tu? Shall papa call , all your ideas is a brilliant plan?"

Datuk Sheikh Mustapha mendengus lagi. Bukannya dia tidak tahu Sheikh Azri Sufian seorang yang bijak. Memiliki pula segulung ijazah dalam bidang perniagaan dari universiti luar negara. Lulus dengan keputusan yang amat cemerlang. Tapi lansung tidak boleh diharap. Sepatutnya Sheikh Azri Sufian mampu memberikan idea-idea yang bernas, bagi memajukan lagi syarikat ini. Ini lain pula jadinya. Bukannya membawa keuntungan, nak menjahanamkan lagi ada!

"Sufi tahu tak, tindakan Sufi, keputusan yang Sufi buat, boleh menjerumuskan syarikat kita ini ke dalam keadaan yang merbahaya. Boleh bankrupt tahu tak!? Sekarang ni siapa yang nak tanggung semua kerugian syarikat?"

"Sufi akan bertanggungjawap sepenuhnya papa," Sheikh Azri Sufian berkata tenang.

"Okay, if you say like that. And how about the problem at The First and The Second Impiana Resort? Plan yang Sufi jalankan untuk mengurangkan kos pengurusan telah menimbulkan banyak masalah."

"Papa… Sufi buat semua tu untuk kebaikan dan kepentingan syarikat. Keuntungannya memang kita tidak nampak dalam masa yang terdekat ini. But this is a good way for a long period."

"What!? A good way? Papa tak nampak pun what is a good way! Apa yang papa tahu, kita terima banyak rungutan dari pelanggan. Sufi tahu tak berapa banyak complaint report kita terima dalam masa tiga bulan ini? A lots Sufi… a lots…"

"Baru tiga bulan papa. Kita tunggu dulu lagi beberapa bulan," suara Sheikh Azri Sufian yakin.

"Nope! Cukup dua bulan ini saja. Kalau papa biarkan, tak tahu lagi nanti apa akan jadi. Boleh tutup resort kita tu!"

"But papa…"

"Papa said no, Sufi! Our business is related to the people. Kepuasan pelanggan adalah keutamaan. Resort kita adalah pembawa nama Malaysia pada mata pelancong-pelancong asing. Kalau service dan layanan kita tidak bagus, ianya akan memburukkan nama resort kita dan Malaysia sekali gus."

Datuk Sheikh Mustapha diam seketika. Tekaknya sudah berasa perit.

"Sufi tahu tak, dalam tempoh dua bulan ini jumlah pelancong yang tinggal di resort kita semakin berkurangan. And you know how much kita sudah rugi?"

Sheikh Azri Sufian menggelengkan kepala.

"Almost a million Sufi. And that is a lots. Kerugian yang ini pun Sufi akan tanggung ke?" Soal Datuk Sheikh Mustapha.

"Yes. But papa kena beri Sufi lebih masa."

"Papa mahu Sufi atur semula organisasi di dua resort tu. Pekerja yang Sufi kurangkan, Sufi tambahkan semula. Macam mana kita hendak berikan layanan yang bagus kalau kekurangan kakitangan? Menu-menu yang Sufi tukar, ubah semula dan masukkan menu-menu baru yang lebih membuka selera. Bahagian housekeeping, cari kontrak dobi yang baru. Ambil yang murah, tapi tidak bersih buat apa! And papa mahu Sufi resolve semua problem di resort-resort tu secepat yang mungkin."

"Baik papa," Balas Sheikh Azri Sufian perlahan.

Datuk Sheikh Mustapha merenung wajah di hadapannya ini. Kadangkala dia kagum dengan sikap Sheikh Azri Sufian. Bukan sekali dua dia melakukan kesilapan. Sudah banyak kali. Maklumlah, fresh graduate. Pengalaman pun kurang. Harapkan teori masa belajar dulu saja. Mana hendak menjadi.

Tapi Sheikh Azri Sufian seorang yang tabah dan degil. Kerap mengikut gerak hati. Cekal menerima kritikan. Cuma satu sahaja yang silap, percaturannya selalu saja tersasar.

Apa yang Datuk Sheikh Mustapha nampak, kelemahan Sheikh Azri Sufian terlalu obses pada perempuan. Lebih-lebih lagi kalau perempuan itu cantik. Contohnya seperti Khaira Jackson. Kalau dia terlalu leka, tidak pandai mengawal diri dan tidak berhati-hati, Sheikh Azri Sufian mungkin akan rebah.

Khaira telah banyak menghanyutkan dia ke jalan yang salah. Dan sayang, hakikat itu masih belum disedari oleh anaknya itu.

Tiba-tiba Datuk Sheikh Mustapha teringatkan sesuatu. Satu demi satu nama-nama itu beratur di mindanya. Wajah-wajah insan yang telah berbudi padanya terpapar di layar mata, bersilih-ganti. Dan peristiwa di Teluk Biru bertandang semula.

"Papa tahu apa yang perlu Sufi lakukan untuk membayar semula semua kerugian yang telah Sufi lakukan."

"Lakukan apa papa?" Fikiran Sheikh Azri Sufian ligat berputar.

'Company kerugian berjuta ringgit disebabkan oleh kebodohan aku sendiri. Kalau papa minta ganti dengan wang, macam mana? Manalah aku nak cari duit,' desis Sheikh Azri Sufian.

Mulut Datuk Sheikh Mustapha sedikit terbuka untuk menyatakan sesuatu, tetapi dimatikan oleh deringan telefon. Gagang di angkat laju.

"Hello."

"Datuk, sudah hampir tengah hari. Datuk kata hendak bertolak ke Port Dickson tengah hari ni." Suara Kathy dari corong telefon.

"Terima kasih, Kathy."

Datuk Sheikh Mustapha meletakkan semula gagang telefon di tempatnya. Pagi tadi sengaja dia berpesan pada Kathy supaya mengingatkan dia tentang rancangannya untuk ke Teluk Biru semula. Segera Datuk Sheikh Mustapha menyarung kot dan membetul-betulkan tali lehernya.

"Papa nak Sufi lakukan apa, papa?" Soal Sheikh Azri Sufian sekali lagi. Dia merenung hairan Datuk Sheikh Mustapha yang sedang bersiap-siap untuk keluar.

"We'll talk later. Papa ada hal. Kita akan discuss hal ini bila papa pulang dari Teluk Biru nanti."

Sheikh Azri Sufian hanya mengangguk.

"Lagi satu Sufi, nasihat papa…. get rid of from Khaira. Dia tidak ada membawa apa-apa keuntungan pada Sufi. Kalau Sufi tinggalkan dia, Sufi tak akan rugi sesen pun. Papa tak mahu lagi dengar Sufi ada hubungan dengan dia." Tutur Datuk Sheikh Mustapha sebelum melangkah keluar.

'Sufi tak tahu apa yang papa lakukan ini kerana papa sayangkan Sufi. Juga demi kebaikkan Megah Holding. Sufi belum kenal Khaira Jackson dan Jackson Amir tu siapa. Papa takut bila Sufi tersedar, semuanya sudah terlambat.' Bisikan hati Datuk Sheikh Mustapha tidak sampai ke pendengaran Sheikh Azri Sufian.

Sheikh Azri Sufian menghantar langkah Datuk Sheikh Mustapha dengan padangan.

'Kenapa susah sangat papa hendak menerima Khaira?'


12 di bukit raja - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di bukit raja - Google Blog Search


KHIDMAT MERU: KARNIVAL RAKAN MASJID BANDAR <b>BUKIT RAJA</b>

Posted: 02 Jul 2012 04:05 PM PDT








YB Dr Abd Rani bin Osman telah merasmikan Karnival Rakan Masjid Bandar Bukit Raja yang menyaksikan penglibatan Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Selangor, Pusat Kesihatan Daerah, Lembaga Zakat Selangor dan berbagai pengusaha makanan ringan dan kesihatan telah memeriahkan majlis yang diadakan  2 hari berturut-turut itu.
Turut di adakan ialah berbagai aktiviti sukan bagi seluruh peringkat masyarakat di Bandar Bukit Raja tersebut.

12 di semenyih - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di semenyih - Google Blog Search


<b>Semenyih</b> Baru

Posted: 07 Jul 2012 05:43 PM PDT



Y.B DR. HAJI MOHD PUAD BIN HAJI ZARKASHI
TIMBALAN MENTERI PELAJARAN MALAYSIA
"MAJLIS UCAPACARA PECAH TANAH SK BANDAR SUNWAY SEMENYIH" 

Tarikh            : 7 Julai 2012 (Sabtu)
Masa              : 10.00 Pagi
Tempat          : Bandar Sunway Semenyih, Selangor. 

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum Warahmatullahi  Wabarakatuh, 

1.              Saya mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kerana  jawatankuasa pengelola upacara pecah tanah Sekolah Kebangsaan  Bandar Sunway Semenyih sudi mengundang saya ke majlis ini.  Saya berasa terharu dengan  jemputan ini dan  teruja dengan sambutan masyarakat Semenyih pada majlis pagi ini.  Saya berdoa semoga Allah melimpahai rahmat dan hidayah-Nya kepada tuan-puan sekalian. 

Tuan puan yang dihormati, 

2.              Kehadiran saya di Semenyih hari ini bukanlah yang pertama kali kerana sebelum ini juga saya sudah hadir di beberapa lokasi di Hulu Langat sama ada merasmikan program atau melakukan lawatan kerja. Pada April lalu, misalnya, saya telah diundang untuk merasmikan dewan Sekolah Menengah (SMK) Khir Johari  dan Dewan Sekolah Kebangsaan (SK) Beranang. Alhamdulillah, dewan yang tersergam indah itu akan dapat dimanfaatkan oleh anak-anak kita dan masyarakat sekitarnya. 

3.              Pada hari ini, saya cukup berbangga melihat komitmen masyarakat di sini yang sanggup melapangkan masa  yang saya sifatkan sebagai satu tanda penghargaan kepada kerajaan. Insya Allah, kerajaan menerusi Kementerian Pelajaran akan terus melaksanakan tanggungjawab untuk memperkasakan Agenda Pendidikan dan Pelajaran.  Malah dari masa ke semasa juga, kementerian  sentiasa berusaha mengatasi masalah-masalah infrastruktur yang berlaku baik di peringkat Jabatan, Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) dan juga sekolah-sekolah.  

4.              Dalam melaksanakan Agenda Pendidikan Negara dan bagi memenuhi keperluan masa hadapan, sekolah-sekolah baru di kawasan-kawasan tertentu atau di lokasi yang dikenal pasti akan dibangunkan. Sebagai makluman tuan puan, demi memenuhi keperluan untuk pelajaran anak-anak bukan Melayu, Perdana Menteri, Dato Seri Mohd Najib Tun Hj Abdul Razak baru-baru ini telah meluluskan pembinaan Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan China (SRJKC) Sungai Long  berharga RM4.5 juta di atas tanah seluas 2.2 hektar.  

5.              Walaupun nilai semasa tanah milik Kerajaan Persekutuan untuk mendirikan sekolah itu mencecah RM22 juta, kerajaan tidak pernah memikirkan untuk membuat keuntungan mudah atau membangunkannya secara komersial. Kerajaan juga telah meluluskan sebuah lagi SRJKC di Bandar Kajang 2. Bagaimanapun, pembinaan SRJKC Sungai Long belum dapat dijalankan kerana pelan kelulusan tapak dan bangunan sekolah itu masih lagi belum diluluskan oleh Majlis Perbandaran Kajang (MPKJ) yang perlu merujuk kepada Kerajaaan Negeri Selangor.   

Tuan puan yang dihormati, 

6.              Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak pernah memberikan janji kosong atau janji manis. Saya telah melakukan lawatan kerja di tapak  Sekolah Kebangsaan Bandar  Sunway Semenyih  ini pada bulan November 2010. Ekoran lawatan itu saya melihat terdapat keperluan mendesak agar sebuah sekolah baru di Semenyih dibina  dengan segera. Oleh itu, saya telah mengemukakan permohoan kepada kerajaan agar pembinaan sekolah ini dimasukkan di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10). Demi kepentingan rakyat, kerajaan telah meluluskan permohonan itu dan  hari ini tuan puan dapat saksikan, upacara pecah tanah ini menandakan SK Bandar Sunway Semenyih akan terdiri tidak lama lagi.  
7.              Sekolah baru ini mempunyai empat (4) blok berkonsep moden, setinggi tiga tingkat (3) merangkumi bilik-bilik pentadbiran, 24 buah bilik darjah dan sebuah perpustakaan. Sekolah ini juga dilengkapi sebuah blok pra sekolah, sebuah padang permainan dan dua (2) buah gelanggang bernilai RM18 juta di tapak seluas 2.42 hektar atau enam (6) ekar.  Insya allah, kerja-kerja pembinaan akan mengikut jadual dan dijangka siap kira-kira 15 bulan dari sekarang. Kementerian akan menyanarai-hitam kontraktor jika gagal melaksanakan kerja pada tempoh yang ditetapkan. Jika tidak rakyat akan menyalahkan kerajaan akibat kegagalan kontraktor dan sekolah tidak dapat beroperasi.

8.              Sekolah baru ini akan dapat menampung kira-kira 1,000 murid dari kawasan sekitar lima (5) kilometer seperti Taman Desa Mewah, Taman Paling Jaya, Kampung Sungai Lalang dan sekelilingnya. Sebagai mengatasi pertambahan murid pada masa hadapan, tapak ini juga boleh menampung pembangunan bilik-bilik darjah tambahan.  

9.              Saya percaya, sekolah ini nanti akan dapat mengurangkan kesesakan di sekolah-sekolah sekitarnya. Ketika ini, anak-anak dari taman ini terpkasa bersekolah di SK Semenyih, SK Bandar Teknologi, SK Taman Jasmin, SJKC Sin Ming dan SJKC Kampung Baru yang jaraknya antara dua (2) hingga (3) kilometer. Selain dimaklumkan oleh Pejabat Pelajaran Daerah, saya juga mendapat aduan daripada ibu bapa mengenai kesukaran mereka menghantar anak-anak ke sekolah-sekolah tersebut yang terpaksa bersesak di dalam bilik-bilik darjah.  

10. Saya bersyukur, tidak lama lagi kesukaran ibu bapa  itu akan berakhir kerana kerajaan amat memahami keluh kesah rakyat. Selain itu, saya percaya,  bila siapnya SK Bandar Sunway ini akan dapat mengurangkan kos pengangkutan ibu bapa kerana kedudukan sekolah ini yang hampir dengan rumah kediaman dan murid-murid boleh berjalan kaki sahaja. Tambahan pula, kedudukan sekolah ini yang jauh daripada jalan raya utama, keselamatan anak-anak akan lebih terjamin.  

Tuan puan yang dihormati, 

11. Pembangunan persekitaran yang pesat kerana wujudnya pertambhan taman-taman perumahan menyebabkan pertambahan murid meningkat dengan ketara saban tahun. Walaupun banyak sekolah dibina, ia tidak  menjamin  sekolah-sekolah tersebut tidak  mengalami kesesakan. Oleh itu, kementerian akan  meneliti pembinaan sekolah-sekolah rendah dan menengah di kawasan-kawasan yang dikenal pasti.  

12. Pada 2009, saya juga telah melawat tapak cadangan SK Bandar Tasik Kesuma Fasa Enam (6) yang terletak di Beranang.  Saya dihubungi oleh ibu bapa yang memaklumkan, SK yang ada sekarang juga mempunyai murid yang ramai dan bimbang akan berlaku kesesakan teruk. Kementerian telah mengambil pandangan semua pihak dan tindakan sedang dilakukan untuk membina sebuah lagi Sekolah Rendah yang baru di tapak yang dicadangkan. Saya berharap ibu bapa dapat bersabar dan memberi masa kepada kerajaan menyelesaikan beberapa masalah berbangkit.  

13. Dalam keadaa  Negeri Selangor yang ditabir oleh pembangkang, kita menghadapi masalah untuk mendapatkan kelulusan  membina sekolah-sekolah baru.  Seperti di Sungai Long, walaupun peruntukan sudah ada, pembinaan belum dapat dilaksankan kerana kelulusan tanah tertakluk kepada bidang kuasa pihak berkuasa kerajaan tempatan. Melainkan jika Kerajaan Negeri dapat ditukar, maka segala perancangan kementerian akan menjadi lebih mudah. 
Tuan puan dan puan-puan, 

14. Pembinaan SK Bandar Sunway ini diharap  menjadi berita gembira kepada penduduk di kawasan  ini. Saya difahamkan, sekolah ini akan beroperasi  pada 2014 dan pada ketika itu, murid-murid dari taman ini yang berada di sekolah-sekolah yang berhampiran boleh memilih untuk bertukar ke sini.  

15. Saya akhiri ucapan saya dan menasihati kepada anak-anak, belajar bersungguh-sungguh sehingga ke menara gading.  Pada zaman ini, kita tidak akan menjadi bangsa yang berjaya tanpa pelajaran yang mencukupi. Kerjaan akan sentiasa mempastikan keperluan pendikkan dan pelajaran anak-anak tidak terabai.

Oleh Itu, Dengan Lafaz Bismillah Hir Rahman Hi Rahim,


Upacara Pecah Tanah Sekolah Kebangsaan Bandar Sunway Semenyih Dengan Jayanya.

Sekian, Wabilah Hi Taufik Wal Hidyah

12 di jeram - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jeram - Google Blog Search


My Cute Little Diary: Makan-makan <b>di Jeram</b>

Posted: 05 Jun 2012 01:26 AM PDT


Gi jalan2 cari makan seafood
ngan girlfriends kat Jeram.

Time ni dalam kul 6.
Air tgh surut,
tapi dah nak pasang.

Makan kat Restoran Aroma Ikan Bakar.
Tempat paling femes
and sedap katanya.

Sesi memilih oleh Nani dan Anis

Bakal dimasukkan dalam perut jap lagi :)

Duk dekat ngan laut.
Konon menikmati keindahan alam
tapi seyes panas.. takde angin
berkuap2 jua la dok dlm ni haha

Ketam masak kunyit

Ikan siakap 3 rasa

Udang goreng tepung

Ketam masak cili

Udang masak cili dan butter prawn

Sesi melantak.
Semua org makan dah tak ingat dunia.

Orang lain semua dah stop makan.
Tinggal Anis je yg tgh korek pipi ikan hihi

Tima kasih pada Pn.Nani
sbb dia la tokei yg blanje kami semua makan.
Kenyang sangat weh.
Dah macam ular sawa rasanya.
Kalau ada bantal mmg lama dah ku landing.

Masakannya semua sedap2 belaka.
Nak nak masak cilikan..
Sangat puas hati.
yang pasti leh datang lagi.
Dah kenyang baru ingat anak2 dan laki :p
Pasni ni mau ajak Zaf kesana plak.

12 di klang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di klang - Google Blog Search


TUKANG URUT DICEKUP MASA TENGAH B2B <b>DI KLANG</b>!!!

Posted: 13 Jul 2012 12:21 AM PDT

Kesemua pelacur warga China ditahan dalam Ops Noda.

KLANG – Hasrat 10 wanita warga China untuk memberikan khidmat urutan badan ke badan (B2B) sebelum membenarkan diri mereka diratah pelanggan terbantut apabila mereka dicekup dalam serbuan Ops Noda di sebuah pusat kecantikan di Lorong Batu Nilam 10 A, Bandar Bukit Tinggi, di sini, awal pagi semalam.

Ketua operasi, Asisten Superintendan Emmi Shah Fadhi berkata, menerusi operasi itu yang dijalankan pasukan dari Bahagian Risikan dan Operasi Pencegahan Jenayah (NKRA), Ibu pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor, pihaknya menahan 10 wanita Warga China yang berumur dalam lingkungan 25 hingga 35 tahun.

"Dua daripada mereka hanya mempunyai pas lawatan tetapi tiada permit kerja manakala lapan lagi tidak mempunyai permit.

"Selain itu, kita turut menahan dua penjaga premis warga tempatan berusia 40-an dan juga lima pelanggan yang sedang mendapatkan khidmat urutan di premis itu," katanya.

Berdasarkan siasatan, katanya, tukang urut itu memberikan khidmat (B2B) dengan harga RM130 manakala pakej seks dan B2B dengan harga RM 180 selain turut menawarkan khidmat seks kepada pelanggan.

"Ketika serbuan dilakukan kebanyakan wanita yang ditahan itu sedang asyik melayan pelanggan di bilik khas yang disediakan.

"Kita telah mengepung pusat kecantikan ini sebelum menyerbu masuk ke pusat berkenaan tanpa disedari tukang urut terbabit," katanya.

Beliau berkata, kejayaan serbuan kali ini adalah susulan risikan ke atas premis yang dilakukan selama tiga hari hasil maklumat orang awam.

"Berkat kerjasama tujuh anggota dan seorang pegawai dalam operasi ini telah mendorong kepada penahanan kesemua yang terlibat aktiviti pelacuran di pusat tersebut," katanya.

Emmi berkata, semua yang ditahan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Selatan untuk siasatan lanjut. (PERAK TODAY)

12 di meru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di meru - Google Blog Search


1 TAIPINGMALI: Respon Pasaraya Mydin <b>di Meru</b> Raya.

Posted: 02 Jul 2012 02:05 AM PDT

Pihak Pengurusan Pasar Raya Meru Raya Ipoh turut dikejutkan dengan kehadiran kumpulan politik berkenaan di premis kami kerana tiada sebarang permohonan ataupun maklumat dibuat kepada pihak Pengurusan pasar raya kami.

Kehadiran kumpulan politik ini secara tiba-tiba sekaligus mengedarkan risalah yang sememangnya diluar pengetahuan kami telah menyebabkan pegawai Keselamatan kami menghampiri mereka serta memohon agar menghentikan segala aktiviti yang dijalankan. Namun teguran kami tidak diambil endah malah pegawai keselamatan kami telah dimarahi pula.

Ekoran daripada ini, pihak Pengurusan Pasar Raya MYDIN Meru Raya telah berjumpa ketua kumpulan politik berkenaan meminta secara baik agar menghentikan sebarang perkumpulan dan pengedaran risalah serta beredar dengan tenang. 

Kumpulan politik berkenaan kemudian memohon maaf serta terus beredar di bawah pengawasan pihak Keselamatan kami.

Saudara Razman yang dihormati,
Sebelum ini terdapat juga beberapa parti politik yang hendak singgah di beberapa cawangan pasar raya kami tetapi mereka membuat permohonan secara bertulis. Tetapi apa yang berlaku pada hari ini adalah sama sekali tanpa pengetahuan apatah lagi persetujuan kami kerana kami amat arif akan sensitiviti di kalangan masyarakat Malaysia ini. Matlamat kami hanyalah untuk berniaga serta menawarkan belian terbaik untuk para pelanggan kami disamping membantu usahawan-usahawan tempatan.

Kami harap penjelasan di atas telah mengupas perihal perkara yang sebenarnya dan semoga pandangan was was dari saudara terhadap pasar raya MYDIN milik anak tempatan ini berikutan isu di atas telah terjawab.

Salam hormat dari kami serta Salam Syaaban.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved