ads

Rabu, 6 Februari 2013

di negeri selangor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri selangor - Google Blog Search


Kajiselidik Kerajaan <b>Negeri Selangor</b> : Khalid Ibrahim Disifatkan <b>...</b>

Posted: 28 Jan 2013 10:10 PM PST

alt

SHAH ALAM, 29 Jan - Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim disifatkan 'syok sendiri' apabila mendakwa kajian terkini yang dilakukan kerajaan negeri menunjukkan keyakinan rakyat meningkat terhadap Pakatan Rakyat (PR).

Koordinator Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Ir Mohd Zin Mohamed berkata kerajaan negeri sebenarnya semakin tergugat dengan kebangkitan rakyat terkini yang menuntut hak mereka seperti yang telah dijanjikan dalam manifesto PR pada pilihanraya umum yang lalu.

"Kerajaan Selangor semakin terdesak dan tergugat selepas melihat kebangkitan dan suara rakyat yang semakin lantang menuntut hak, ini adalah realiti politik sebenar.

"Pembangkang semakin tidak tenteram melihat perkembangan di Selangor sejak kebelakangan ini.

"Mereka tahu situasi semasa dan sebenar dan sejauhmana kebangkitan semula BN di Selangor selepas pilihanraya umum 2008 bagi menghadapi pilihanraya umum kali ini,' katanya.

Mohd Zin menegaskan gerak kerja politik BN semakin menggusarkan pembangkang sehingga menyebabkan kerajaan negeri terpaksa melakukan psikologi politik untuk menunjukkan hasil kajian pengundi menyebelahi mereka untuk menyedapkan hati.

Beliau juga berkata semakin hari rakyat Selangor tampil menuntut kerajaan negeri menyelesaikan masalah asas mereka namun malangnya Abdul Khalid sering menuding jari dan menyalahkan pihak lain terhadap masalah yang berlaku.

"Pelbagai alasan diberikan mengenai masalah rakyat semata-mata bertujuan meneruskan agenda politik sempit mereka tanpa mendahulukan kepentingan rakyat terlebih dahulu.

"Kerajaan negeri perlu jujur menangani masalah rakyat dan bukannya terus menerus menuding jari. Inilah sikap dan perangai sebenar pembangkang sepanjang empat tahun menerajui Selangor," katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri Selangor seharusnya memiliki akauntabiliti, kebertanggungjawaban serta ketelusan apabila berdepan dengan isu rakyat.

Mohd Zin turut menegaskan laporan yang diterima daripada Pusat Khidmat BN Selangor (PAKAR) menunjukkan isu air, sampah serta kelemahakn sistem pemyampaian adalah perkara pokok yang semakin menggusarkan rakyat di negeri ini. 

12 di jeram - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di jeram - Google Blog Search


Restoran Ikan bakar <b>di</b> Pantai <b>Jeram</b>, Selangor - Diari Si Tukang <b>...</b>

Posted: 04 Feb 2013 09:20 PM PST

Salam Petang Selasa..

Buat masa nie..aku tengah rajin nak buat review tentang tempat-tempat makan yang pernah aku singgah.. Hopefully boleh jadi review pada mereka yang nak singgah ke sini..

Kali ini nak review tentang 2 buah restoran ikan bakar yang terkenal di Pantai Jeram, Kuala Selangor. Tempat ini sesak di hujung minggu.. dan ada 2 buah restoran ikan bakar di sini.. kedua-duanya aku dah pergi dan boleh buat perbandingan..

1. Medan Ikan Bakar Pantai Jeram

Ini adalah restoran ikan bakar yang kita akan mula-mula jumpa bila masuk ke jalan pantai Jeram.. Ada pintu gerbang besar yang tertulis, 'Medan Ikan Bakar Pantai Jeram'

Papan tanda (kredit goggle)
Di tepi restoran nie.. tempat parking bot-bot..
Kami dapat tempat duduk dekat dengan area nie.. memang boleh nampak deretan bot-bot yang parking dan menjelang senja boleh ambik gambar matahari terbenam

Sampai sahaja kami terus ke kaunter basah untuk memilih udang, ketam, sotong dan menu yang kami order :

Nasi putih
Udang masak butter
Sotong goreng tepung
Ketam masak cili
Air buah

Selepas itu kami diberikan nombor tempat duduk, kami boleh pilih tempat duduk yang mana kami nak.. Masa nie orang tak ramai sangat... So tempat pun selesa dan tidak sesak sangat

Service : Cepat dan pantas sebab tak sampai 20minit, hidangan dah sampai dan boleh makan dengan gembiranya..

Makanan : Rasanya biasa-biasa jek.. Not bad.. cuma ada rasa kurang terasa masam manisnya..

Gambar ambik lepas makan.. 
BFF kata kurang rasa sikit.. tapi habis juga.. Ahaks

Environment : Selesa sebab dapat tempat duduk berhampiran tempat keluar masuk bot ke laut.. parking yang banyak, kemudahan toilet, surau dan teman permainan kanak-kanak..

Lokasi tempat duduk : Berhampiran laluan bot-bot keluar masuk.. kira dah dekat dengan lautlah.. view memang cantik..

View tepi laut yang sempat aku ambik

Harga : Kami bayar hanya RM78++ dan cukup murah sebab kami pernah order yang menu kurang sikit dari itu di Restoran Ikan Bakar Pulau Ketam.. harga lebih kurang itu jek..

Akan datang lagi : Ya, selepas kami dah pergi ke Aroma Ikan bakar.. kenapa? nanti aku beritahu

2- Medan Aroma Ikan Bakar

Medan ini agak terkenal juga di Pantai Jeram dan jika dikira dengan bilangan kereta yang singgah.. di sini lebih banyak.. sebelum sampai ke Medan Ikan Bakar Pantai Jeram tuh.. belok kiri dan medan nie sebelah kanan jalan.. parking ada sebelah kiri dan kanan..

Entrance ke Aroma Ikan bakar (Kredit Google)


Signboard 


Charge tambahan yang dikenakan untuk jenis tempat duduk.. (kredit google)

Tempat duduk di sini ada charge berlainan.. kalau duduk dalam pondok bambu kena charge RM20 dan kalau dalam dewan RM10..

Kami duduk di tempat duduk biasa yang percuma.. Masa kami sampai nie orang dah mula ramai.. hampir semua tempat duduk penuh dan kebetulan masa kami sampai tuh ada orang dah selesai makan..

Proses di sini sedikit berbeza dengan Medan Ikan Bakar Pantai Jeram.. kalau kat sana.. ambil dulu seafood basah dan kemudian tempat duduk diberikan nombor.. tapi kat sini terbalik..

Kena cari tempat duduk dulu.. baru boleh pergi kaunter basah sebab ramai orang sangat..

Masa kami sampai tuh.. tak tahu ingatkan pergi kaunter basah dulu.. dah ambik semua.. tetiba bila ditanya no tempat duduk.. kami blank kejap.. dah jadi satu keje sebab kena pergi cari pulak tempat duduk.. kebetulan tak lama tunggu dah dapat tempat duduk.. Lepas kami sampai tuh.. ramai yang duk berdiri menunggu tempat duduk... malah tempat kami makan tuh pun.. dah ada 2 group tunggu kami habis makan.. rasa tak selesa jugalah...

Menu kami : 
Nasi putih
Sotong goreng tepung
Udang masak butter
Lala masak cili
Ketam masak sweet sour
Air buah

Makanan : Sedap dan lebih terasa dari di medan ikan bakar pantai jeram.. BFF lebih suka masakan kat sini.. tapi bagi aku pulak.. dua-dua tuh oklah.. boleh jek terima

Service : Lambat sikit.. berbanding di Medan Pantai Jeram.. agak lama juga tunggu hidangan sampai.. sempatlah toleh kiri kanan berpuluh-puluh kali..

Environment: Agak sesak bila hujung minggu.. Penuh bila selepas maghrib dan ramai yang terpaksa menunggu meja yang kosong.. kalau datang tak ramai takpe.. kalau kena ramai ahli keluarga.. lebih baik buat booking dulu.. kemudahan lain macam biasalah.. ada toilet, surau dan parking kereta yang banyak. dan tempat duduk pelbagai.. Yang jenis bambu tuh makan bersila dan 1 meja panjang.. sesuai untuk keluarga yang ramai.. dalam dewan pun ada juga.. ikut yang mana..

Lokasi tempat duduk : Berhampiran dengan pintu masuk.. Agak tension juga duduk kat sini sebab tempat laluan orang keluar masuk.. dan asyik memandang kami makan sebab nak chop tempat bila dah takde meja kosong.. lokasi di belakang sedikit adalah pondok bambu.. berhampiran kawasan pantai.. kena charge RM20 untuk tempat tuh..View area tuh nak kata lawa sangat.. biasa jek.. bukan atas laut pun.. sebab aku pernah pergi makan di restoran atas laut.. di Port Klang, Bagan lalang dan Thailand :) viewnya lebih menarik lagi..

Harga : RM89++.. Bolehlah.. tak jauh beza sangat dengan di Medan Pantai Jeram..

Akan datang lagi? : Maybe.. tapi kena booking dulu.. atau datang lebih awal untuk dapat tempat duduk...

Gambar takde sebab takde mood nak ambik gambar sebab orang ramai sangat.. ahaks..
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Antara kedua-dua restoran nie.. 

Aku lebih suka di Medan Pantai Jeram.. sebab persekitarannya yang lebih selesa.. tak ramai orang.. lebih dekat dengan laut.. takde charge berlainan untuk tempat duduk.. service lebih cepat dan soal rasa makanan tuh.. so far pada aku boleh terima jek... takdelah kata tak sedap sangat.. tempat duduk akan ditentukan oleh pemilik kedai.. takde pening kepala nak cari sendiri meja kosong.. kalau tak suka meja yang kita dapat tuh boleh minta tukar.. takde masalah ;)

Aroma ikan bakar.. Makanan sedap.. terasa.. tapi environment agak kelam kabut dan sesak sedikit bila ramai sangat orang.. makan pun rasa tak selesa.. servis pun agak lambat.. tempat duduk kalau sampai dah penuh.. pandai-pandai cari sendiri atau tunggu meja yang kosong..

Style aku makan.. selain daripada rasa makanan yang sedap.. persekitaran antara perkara yang menjadi pilihan utama aku .. tak minat makan di tempat yang sesak dan ramai orang.. Kalau nak makan juga.. biasa aku lebih suka bungkus atau datang time orang tak ramai..

Apa pun terpulang masing-masing.. Biasa kita lebih teruja pergi makan ke tempat yang ramai orang.. mungkin sebab kita rasa kat sini lebih seronok dan menarik.. Bagi aku teori tuh memang boleh pakai.. tapi pengalaman aku makan di tempat yang sesak nie adakalanya tidak menyeronokkan.. macam servis lambat.. meja kosong takde.. makanan kurang sedap.. sebab tukang masak nak cepat.. ada order tertinggal.. dan macam-macam lagi.. Apa pun.. dua-dua restoran nie.. pada aku ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.. kalau nak rasa happening.. Aroma Ikan bakar memang sesak dengan orang.. dan Medan Pantai Jeram pulak.. lebih selesa dan tidak sesak sangat.. soal rasa makanan pada aku boleh tolerate..

Misi seterusnya .. tengah nak pujuk pulak pergi Muara Ikan Bakar di Port Klang dan Bagan Lalang.. Dua-dua nie pernah pergi masa bujang dulu.. nanti kalau sempat singgah ke sana.. aku buat review lagi ;)

12 di puchong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di puchong - Google Blog Search


bilik sewa untuk lelaki <b>di puchong</b> 2013 | RUNNER SHOP

Posted: 26 Jan 2013 08:07 PM PST

berhampiran ioi mall
10 minit ke sunway piramid
sewa rm250 sebulan termasuk api dan air
sebulan deposit

tel 0126884622

Related Posts :

12 di sungai buloh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai buloh - Google Blog Search


relakslah sekejap: SESAT <b>DI</b> &#39;NURSERY BUNGA&#39; <b>SUNGAI BULOH</b> <b>...</b>

Posted: 13 Dec 2012 07:30 PM PST


Ni, bukan sesat sebarang sesat.  Sesat yang sendiri buat, hehehe.

Minggu lepas, saya teringin nak pergi cari tumbuhan wangi.  Tak kiralah, pokok ke, bunga ke, apa ke, bak kata orang, asal ia berbau harumlahkan...


Banyak betul bunga di sana.  Cantik, tak usah cakaplahkan.  Tapi, di kepala saya tetap nak mencari bunga yang berbau harum.  Nak tanam di kampung.  Walaupun mak dah bising tak larat nak jaga, tapi, saya suka.  Ah, tak kisahlah.

Sayapun tak tau sangat nak berhenti kat mana, sebabnya banyak betul 'nursery' yang ada di sini.  Kalau rajin, bolehlah pi ke semua tempat tu.  Bagaimanapun, saya tak suka sangat tempat yang susah  parkir.  
Kalau tanah luas dan rajin, boleh jadi taman yang indah.  


Pokok hiasan di atas, saya dah beli beberapa tahun lepas.  Walaupun tinggal di apartmen yang tak ada balkoni, saya tetap jaga, alhamdulillah, senang dijaga pokok ni. 






Bunga mawar kampung.  Agaknyalah, kecil. 

Bunga ni ingat ke wangi, rupanya tidak.  Saya terbaca dalam blog siapatah... katanya wangi...hmmm.


Cantik betul pokok hiasan di atas.  Ni kalau tahun baru cina dan krismas, berlambak di pusat membeli-belah, tersusun rapi. 


Cantik spesis bunga di atas, tak tau nama la pulak. 



Cantik betul tumbuhan yang daunnya pelbagai corak dan warna. 


Dulu kat rumah tok (nenek) saya berlambak pokok ati-ati kat telaga.  Sekarang kena beli pulak hehehe. 



Saya pernah beli pokok limau ni dan tanam.  Alhamdulillah, kalau dijaga betul, buahnya besar dan banyak. 



 Ini pokok 'gardenia'  baunya harum.  Rasanya bau inilah yang selalu saya tercium di kawasan belakang rumah saya bila keluar.  Padahal tak tanam pun.  Saya anggap je, agaknya bunga pokok pinang kot yang berbau wangi. 
Insyaallah dah tau dah apa nak beli untuk bawa balik ke kampung. 
Pokok bunga di ataspun wangi juga, tapi, tak tau pula kalau nak jaganya susah ke tidak.  Belum ditanya lagi.  Segan la pula, tanya banyak-banyak, lepas tu tak beli, padahal nak mencari-cari dulu. 







Ini pokok ekor musang kot.  Tak ingat, la.  Tapi, penjual tu ada sebut ekor...'something', saya senyum jer. 



Ha, kemboja.  Saya pelik, kenapa ada orang kata kemboja berbau wangi?  Rupa-rupanya wangi.  Inipun akan dibeli.  Tapi, itulah dah tau mak akan bising, sapa nak jaga.  
Orkid tak usah cakaplah, macam-macam jenis ada.


Pokok di atas ni, kat parit belakang rumah di kampung berlambak. Tengok di sini cantik la pulok. 



 Sesiapa yang sukakan kaktus.  Tak payah nak pergi ke Cameron Highlands lagi nak cari.  Sinipun banyak la jugak. 




Periuk kera, menjadi tumbuhan kegemaran saya semasa masuk hutan dulu. 


Ha, akar dani, bunga dia harum.  Rasanya bau bunga ni pun selalu saya tercium juga kat kawasan yang kita tak jangka.   Sebenarnya, inilah pokok yang saya suka sangat.  Tumbuhan ni saya ternampak di sebelah rumah jiran abang saya.  Nak minta malu.  Tak sangka kat Sungai Bulohpun dapat la juga.  
Ada beli di MAHA, tapi bunga dia macam kecut sikit.  Tapi, memang cantik dan wangi.  Saya suka.  


Kepada penggemar bunga-bunga dan tumbuhan hiasan, memang bolehlah mencari-cari di Sungai Buloh tu.  Misi saya seterusnya nak beli bunga melur yang berlapis, akar dani, kemboja dan gardenia.  Nak letak dalam rumah di apartment dululah.  
Kadang-kadang tu bau wangi memang segar je rasanya.

Cantik, macam rama-rama. 


12 di kapar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kapar - Google Blog Search


Kaji bina hospital <b>di Kapar</b>

Posted: 11 Nov 2012 08:46 PM PST

KLANG: Kerajaan akan mengkaji cadangan membina hospital di Kapar bagi menampung kesesakan di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), di sini..

Source : Harian Metro Online

12 di selayang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di selayang - Google Blog Search


Makan Nasi Kerabu <b>di</b> Restoran Nasi Berlauk Wau Bulan <b>...</b>

Posted: 16 Dec 2012 01:28 AM PST

Jom kita cuba nasi kerabu ayam goreng @RM5.00 ni. Nasinya berwarna kuning boleh dikatakan sedap juga. Tapi saya lebih suka yang colour biru baru nasi kerabu yang betul. Ulam dan sambal lada dia not bad. Benda yang paling saya suka ialah sambal kelapa dan sambal ikan, memang sedap betul tapi keropoknya tak begitu masak dengan sempurna sebab kat tepi-tepi tu tak digoreng dengan baik. Ayam goreng bolehlah, bukan yang jenis ayam berempah tapi kunyit.

restoran wau bulannasi kerabu selayang

Overall saya bagi 7.8 out of 10. Kalau yang nak mencuba bolehlah, mempelbagaikan pengalaman makan nasi kerabu.

Yang ni laksam @RM3.00, kuahnya agak pekat dan memang banyak rasa ikan yang digunakan. Ulam dan sambal lada menambahkan lagi rasa laksam ini. Lembut juga laksam ini jika dibandingkan dengan sesetengah tempat, laksamnya agak keras. Yang ni ratingnya 7.9 out of 10.

laksam restoran wau bulan

By the way, air buah kat sini agak berpatutan, tembikai RM2.50 dan teh o ais pada harga RM1.20. Secara keseluruhan, Restoran Nasi Berlauk Wau Bulan boleh dikategorikan tempat yang perlu dituju bagi yang meminati masakan Pantai Timur.

Restoran Nasi Berlauk Wau Bulan (Berhadapan dengan KFC)
No. 57, Jalan 2/16
Bandar Baru Selayang
68100 Batu Caves
Selangor
No. Telefon: 019-394 4247 / 013-257 1808

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Makan Nasi Kerabu di Restoran Nasi Berlauk Wau Bulan @Selayang, 5.0 out of 5 based on 3 ratings


12 di sungai panjang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai panjang - Google Blog Search


.: SAMBUTAN MAULIDURRASUL <b>DI</b> DUN <b>SUNGAI PANJANG</b>

Posted: 03 Feb 2013 11:39 PM PST

[unable to retrieve full-text content]MAJLIS PELANCARAN MY BEAUTIFUL MALAYSIA DI SUNGAI ... SUKANEKA PELANCARAN KRT BINJAI JAYA · SAMBUTAN MAULIDURRASUL DI DUN SUNGAI PANJANG · MAJLIS PENYAMPAIAN KEWANGAN ...

12 di ulu yam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ulu yam - Google Blog Search


Aedi Rizwan: Santai Pemimpin Bersama Belia <b>di Ulu Yam</b> Bharu <b>...</b>

Posted: 22 Jan 2013 06:47 PM PST

12 di shah alam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di shah alam - Google Blog Search


lambakan pusat maksiat <b>di shah alam</b>, khalid samad wajib <b>...</b>

Posted: 29 Dec 2012 02:31 AM PST

SHAH ALAM - Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad adalah salah seorang individu yang harus dipertanggungjawabkan di atas kewujudan sebuah pusat hiburan yang beroperasi secara haram di bandar tersebut selain Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurut Ketua Wira Perkasa, Irwan Fahmi Ideris, sikap liberal yang ditonjolkan Khalid telah mengundang kepada penularan pelbagai budaya yang tidak sihat di Shah Alam yang diketahui umum majoriti penduduknya beragama Islam.


"Pada saya, yang pertama sekali harus bertanggungjawab adalah Menteri Besar. Menteri Besar harus bertanggungjawab. Yang kedua, yang lebih bertanggungjawab adalah Khalid Samad. Dia ini begitu liberal..dia tak kisah. 

"Dia bawa bendera PAS yang kononnya satu parti yang memperjuangkan Islam, dalam masa yang sama di Shah Alam, kilang arak dia boleh pergi lawat," ujar beliau ketika dihubungi Antarapos hari ini.

Malah, beliau turut mendakwa Pakatan Rakyat (PR) tidak setanding dengan BN dari segi kredibilitinya untuk mentadbir negeri yang telah terbukti hasilnya.

Justeru beliau menyeru pengundi-pengundi di negeri Selangor terutamanya di Shah Alam supaya menolak Khalid pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) nanti.

"Pada saya sekarang ini pengundi harus menghukum mereka (Pakatan) ini..mereka ini tak layak digelarkan sebagai pemimpin. Kerajaan BN buat masa ini memimpin negara ini dengan penuh dedikasi dan berpengalaman," katanya.


"Jadi kita desak betul-betul, Khalid Samad harus dipertanggungjawabkan. Saya menyeru kepada pengundi-pengundi di Shah Alam, tumbangkan Khalid Samad..inilah pengkhianat sebenar-benarnya pengkhianat dalam perjuangan orang Islam dan juga Melayu," tegas beliau.

Selain itu, beliau juga akan memastikan agar ahli-ahli Perkasa yang bakal mengundi di Shah Alam pada PRU13 nanti tidak akan mengundi Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor itu.

"Kita (Perkasa) ada ahli di Shah Alam, dan saya akan pastikan ahli-ahli kita tidak akan mengundi calon-calon PAS terutamanya Khalid Samad," katanya.

Sedih dengan perkembangan tersebut, Irwan tidak menolak kemungkinan bahawa ia adalah salah satu cara tersirat PR untuk mengusir komuniti majoriti Melayu keluar daripada Shah Alam selain menyediakan rumah pada harga yang mahal di bandar itu.



"Selama ini, Shah Alam adalah satu kawasan yang aman untuk diduduki..Boleh dikatakan kawasan yang tidak sibuk, ia adalah kawasan yang baik (jadi) mengapa perlu dicemari dengan kelab malam ini.

"Jadi inilah mungkin cara mereka (Pakatan) selain daripada menyediakan rumah yang mahal, mungkin ini juga salah satu cara mereka menghalau orang Melayu daripada bumi kita sendiri," tegasnya.

Kontroversi kewujudan pusat hiburan yang berlokasi di Setia Alam itu bermula apabila Khalid yang pada awalnya menafikan perkara tersebut, namun mengakui tentang kewujudannya.

Menurutnya, berdasarkan mesyuarat dengan bahagian perlesenan dan penguatkuasaan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) pada Khamis, pihaknya mendapati pusat hiburan berkenaan menyalahgunakan lesen bagi tujuan terbabit.

Selain itu jelasnya, premis berkenaan turut didapati menjual arak tetapi tidak memohon lesen bagi penjualan minuman keras itu.


12 di sungai burong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sungai burong - Google Blog Search


Pelajar Bukan Islam Belajar <b>Di</b> Sekolah Agama Dapat Perhatian <b>...</b>

Posted: 01 Feb 2013 12:52 AM PST

1 02 2013

62309_506049249433371_955408050_nBatu 11, 31 Jan    :    Seorang pelajar cina, Lim Jia Piau Edward,  10 tahun dan bersekolah di darjah empat Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SRKJ(C)  Tanjong Karang  yang telah dihantar oleh kedua ibubapanya untuk belajar di Sekolah Rendah Agama (SRA) Seri Desa Tanjong Karang sejak tahun lalu telah mendapat perhatian daripada Pegawai Penyelaras DUN Sungai Burong, Ustaz Mohamad Judi Sarjo.

Yang Dipertua (YDP) PAS Tanjong Karang itu telah turun sendiri ke sekolah berkenaan untuk bertemu sendiri dengan pelajar tersebut yang kini sedang belajar di darjah 2.

Saya rasa jarang, orang bukan beragama Islam, dihantar oleh kedua ibubapanya untuk belajar di SRA untuk mendalami matapelajaran Islam. Saya terharu dengan keberanian ibubapa pelajar tersebut yang berani menghantar anak mereka untuk belajar di sekolah berkenaan, katanya lagi.

Sepanjang saya bertugas sebagai pendidik sebelum bersara lebih setahun yang lalu, belum pernah orang bukan Islam dihantar oleh kedua ibubapanya untuk belajar di sekolah agama. Semoga dengan ini, Allah akan membukakan hidayah kepada kedua ibubapanya untuk memeluk agama Islam satu hari ini, katanya lagi yang juga merupakan bekas 321350_506047229433573_1283537740_nGuru Besar di SRA Bukit Belimbing dan telah bersara pada tahun 2011.

Saya telah menyemak sendiri bacaan fatihah dan doa-doa yang telah dihafal dan beliau dapat membaca dengan baik sebagaimana pelajar-pelajar beragama Islam yang lain, katanya lagi.

Sewaktu ditemui, bapanya Lim Bun Siang dan ibunya, Gan Huey Teng, yang mempunyai perniagaan sendiri di Tanjong Karang, mengakui memang berhasrat untuk menghantar sendiri anaknya untuk belajar di sekolah agama supaya anaknya itu dapat menguasai Bahasa Arab dan Jawi serta matapelajaran lain dengan baik.

12 di kelana jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di kelana jaya - Google Blog Search


Kembara Sastera Perempuan Pengembara: Masjid Jamek

Posted: 26 Jan 2013 09:57 AM PST

#Tajuk tak boleh blah...kononnya ala-ala Kembara Sastera Nisah Haron: UK & Dublin :P
Sudah lama Baca@LRT menyepi daripada sebarang aktiviti. Tahun ini ia dihidupkan kembali (harap tidak 'mati' semula selepas ini). Temanya kali ini membuatkan saya berasa teruja (baca: thrill) kerana melibatkan seorang penulis tersohor di Malaysia ini. Penulis yang dilabel sebagai no. 1 di kalangan penulis - penulis novel bergenre thriller tanahair. Siapa lagi kalau bukan Tuan Ramlee Awang Murshid. Maka dengan itu, tercetuslah Baca@LRT: RAM. Idea ini sudah dizahirkan kalau tidak silap saya dari tahun 2010 (atau 2011?) lagi. Dan sebenarnya ia sudah diuar-uarkan untuk diadakan pada bulan Jun 2010 (atau 2011?). Tetapi malang sungguh terpaksa dibatalkan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.
Terus terang, saya bukanlah peminat tegar Tuan Ramlee Awang Murshid (baca: Tuan RAM). Tetapi yang pasti novel "Tombiruo" yang dibeli lebih sedekad yang lalu telah memperkenalkan saya kepada corak penulisan beliau. Masih teringat lagi perasaan saya setelah habis membaca novel tersebut. Kagum. Selepas itu saya tidak lagi membeli novel-novel tulisan beliau kerana tidak mengikuti langsung perkembangan industri buku di negara sendiri dan kerana kecewa "Tombiruo" saya itu hilang. Lagipun Tuan RAM belum begitu dikenali pada waktu itu. Namun nama beliau sudah terpahat sebagai salah seorang penulis Malaysia yang saya kagumi selain Tuan Ahmad Patria Abdullah. 
Saya teringat beberapa lama selepas saya membaca novel "Tombiruo" pihak penerbit telah mengadakan promosi novel terbaru Tuan RAM (tidak ingat novel yang mana) dan sesi tanda-tangan di bahagian ruang legar bawah tanah Stesyen LRT Masjid Jamek. Saya yang sudah beberapa hari tahu tentang hari 'kejadian' tersebut, sengaja keluar untuk melihat-lihat sambil mengambil peluang berjalan-jalan. Sampai sahaja di sana saya lihat lengang sungguh meja di mana tempat Tuan RAM duduk. Saya jadi malu-malu untuk menghampiri meja untuk membeli novel dan seterusnya mendapatkan tanda-tangan beliau. Malang sungguh waktu itu teknik 'nekad sesaat memasuki bilik mayat' belum diperkenalkan oleh Tuan Bahruddin Bekri - dalam "Diari Mat Despatch" - yang belumpun menjadi seorang penulis novel lagi. Sekiranya sudah, saya pasti akan menggunakan teknik tersebut untuk mendapatkan tanda-tangan Tuan RAM. Tidak berjaya menahan rasa segan dan ragu-ragu, sudahnya saya membawa diri ke KLCC.
Baik, kita tinggalkan cerita lebih sedekad yang lalu dan kembali kepada tarikh 19 Januari. Oleh kerana bimbang tidak sempat (baca: terlambat) berkumpul pada masa dan tempat yang telah ditetapkan iaitu pada jam 10:00 pagi di Stesyen LRT Gombak, maka saya mengambil keputusan untuk meneruskan perjalanan ke Stesyen LRT Masjid Jamek dengan menaiki bas (hidup public transport!). Bagaikan perjalanan direstui olehNya, cuaca begitu baik sekali pada pagi itu; tidak terlalu panas dan tidak pula sejuk. Redup. Alhamdulillah.
Setelah melalui perjalanan hampir sejam tanpa diiringi dengan aktiviti membaca (teruk betul!), saya turun di Masjid India. Kemudian berjalan kaki dengan kelajuan yang entah berapa kilometer sejam, saya berjaya sampai di platform tren tepat pada pukul 10:45 pagi. Saya kira para peserta yang bergerak dari Gombak pasti akan sampai sebentar lagi kerana mengikut rancangan asal, mereka akan menaiki tren pada pukul 10:30 pagi. Namun, saya masih belum mendapat apa-apa petunjuk (baca: SMS) daripada pemberi maklumat kepercayaan saya iaitu Penasihat RAMFC; Tuan AttOkz Dikulgai.
Tidak berapa lama kemudian saya menerima SMS daripada sahabat saya, Puan Azrina yang bertanyakan saya berada di mana. Beliau kata beliau sudah bergerak dari Stesyen Gombak dan pada masa itu sudah berada di Wangsa Maju. Beliau tidak turun di Stesyen Gombak tadi kerana menyangkakan para peserta Baca@LRT sudah menaiki tren yang sama dengannya. Namun beliau hairan, kenapa tidak ramai orang. Eh?
Saya menuntut penjelasan daripada pemberi maklumat saya yang masih lagi diam seribu bahasa. Rupa-rupanya para peserta masih lagi berada di Gombak. Mereka belum menaiki tren lagi. Patutlah! Cepat-cepat saya khabarkan berita tersebut kepada Puan Azrina dan meminta beliau sekeluarga turun di Stesyen Masjid Jamek untuk menyertai saya di sana.
Puan Azrina tiba tidak lama kemudian bersama-sama dengan rombongan beliau yang terdiri daripada seorang Maryam (baca: anak perempuan) dan tiga orang Sunan (baca: seorang suami dan dua orang anak lelaki). Saya rasa Puan Azrina pula adalah Ratna, si ratu hati Sunan. Setuju, Puan Azrina? Hehe!
Apabila tren yang membawa para peserta yang bertolak dari Gombak sudah bergerak dan kemudian hampir tiba di Masjid Jamek, Tuan AttOkz menghantar mesej supaya kami bersedia. Tren yang dinaiki mereka tiba dalam pukul 11:15 pagi.
Ah, leganya. Masih banyak tempat duduk. Saya duduk sebaris dengan Ratna, Maryam dan dua orang Sunan. Sementara Sunan yang paling tua duduk di kerusi berhadapan dengan si Ratna (romantik gitu..boleh bertentangan mata). Di sebelah saya duduk seorang gadis Melayu. Tiada bahan bacaan yang dipegang. Jadi, saya beranggapan dia bukan salah seorang peserta. Sepanjang masa dia banyak tertunduk. Mungkin gelisah kerana ramai penumpang di sekelilingnya sedang membaca sedangkan dia tidak. Sah, dia bukan salah seorang peserta dan rasanya kami telah berjaya 'mengusik' gadis tersebut.
Saya pula, hanya membawa novel "9 Nyawa" kerana hanya novel inilah yang ada di rumah yang diduduki sekarang sedangkan novel-novel tulisan Tuan RAM yang lain sudah diangkut ke rumah baru (yang sudah tidak baru lagi). Nasib baik Tuan AttOkz sempat menghulurkan novel terbaru Tuan RAM berjudul "Aku Bercerita" - yang telah dipesan awal-awal - semasa saya baru menaiki tren.
Sampai di Stesyen Kelana Jaya, kami semua pun keluar dari tren. Ada sesi taklimat ringkas yang disampaikan oleh Tuan Penasihat RAMFC, dan sesi yang wajib iaitu bergambar beramai-ramai sambil memegang buku masing-masing. Kemudian kami diberikan masa beberapa minit untuk aktiviti bebas (baca: bergambar dan beramah mesra) sebelum sama-sama menaiki tren yang akan membawa kami ke Stesyen Taman Jaya.  
Sementara menunggu tren, sempat saya memberikan buku percuma kepada Ratna (baca: Puan Azrina) iaitu buku Sailang Magnum Opus RAM. Buku yang memuatkan karya saya yang berupa sebuah certot (cerita kontot) yang berjudul "Sailang - 9 Nyawa." Ia sebuah cerita cross-over daripada salah satu kejadian dan watak misteri dalam novel "9 Nyawa" (sebab itu hanya ada novel ini dalam tangan). Rugi sesiapa yang tidak memiliki buku tersebut. Bukan senang hendak pujuk perempuan ini menulis, hatta menulis certot sekalipun...ehekk!

Terpancar kegembiraan di wajah Ratna apabila diberi buku percuma. Di sebelah beliau ialah Maryam. Manakala di belakang Maryam ialah Sunan paling tua.

Tren sampai, kami pun naik. Sampai di Stesyen Taman Jaya, kami berjalan kaki pula menuju ke taman yang terletak bersebelahan dengan bangunan TNB. Nama taman itu ialah Taman Jaya. Duh! Sudah dua, tiga kali saya ke bangunan TNB atas urusan tidak rasmi, tidak perasan pula ada taman tasik di sebelahnya. Memang benarlah, jauh perjalanan (baca: berjalan kaki) luas pemandangan yang selama ini disekat oleh bangunan TNB itu.
Aktiviti pertama di tepi tasik adalah - makan! Waktu pun sudah menginjak ke tengah hari, maka memang patutlah kami makan dahulu. Ada pulut kuning, rendang ayam, bihun, nasi lemak bungkus, dan cupcakes coklat. Om nom nom nom...
Aktiviti seterusnya, permainan Ice Breaking yang sebenarnya bukan permainan tetapi sesi memperkenalkan diri. Saya tidak turut serta kerana saya tidak suka publisiti...hihihi! Selepas itu Tuan RAM pula yang melakukan Ice Breaking (baca: ucapan alu-aluan) sebelum acara permainan RAMtasia dimulakan.
Ucapan alu-aluan oleh Tuan RAM yang tidak memakan masa dua jam...nasib baik...

Namun, belumpun sempat bermain, kami semua dipanggil untuk sesi bergambar beramai-ramai bersama-sama dengan Tuan RAM.
Gambar beramai-ramai. Tidak perlulah dicari mana Perempuan Pengembara...'hijab' tidak terbuka.
Gambar kredit: Puan Azrina.
Walaupun keseorangan, 'hijab'nya masih belum terbuka. Maka, jadilah dia si muka buku.
Gambar kredit: Puan Azrina.

Permainan disambung selepas sesi bergambar. Selesai permainan kedua ini, Puan Azrina pun meminta diri untuk pulang. Namun sebelum itu saya diberikan sebuah buku percuma oleh beliau. Buku bertajuk "Bergaduh & Menari" tulisan Alif Firdaus Azis. Terima kasih, Rin! Nanti bagilah lagi...hehe!

Setelah Puan Azrina sekeluarga pulang, tinggallah saya seorang diri bagi meneruskan permainan yang ketiga iaitu "Manggala Mengganas." Manggala ialah serigala jadian yang mengganas di sebuah perkampungan. Setiap malam ia akan membunuh seorang mangsa. Apabila hari siang, orang-orang kampung diminta untuk mencari siapakah Manggala daripada kalangan mereka, lalu membunuhnya untuk mengembalikan keamanan kampung. Untuk bermain permainan ini, setiap pemain diminta untuk mencabut watak yang telah ditulis pada cebisan kertas. Hanya mereka sahaja yang tahu watak apa yang dipegang oleh diri masing-masing. Watak yang saya dapat - ibu mithali. Nasib baik saya tidak tergelak kuat semasa melihat kertas yang saya cabut itu. Ibu mithali? Ya, saya mengaku saya ibu mithali - 'ibu' mithali kepada kucing-kucing saya :D

Akhirnya, dua orang Manggala berjaya 'dibunuh.' Sebenarnya ada tiga orang Manggala. Manggala yang  ketiga terselamat kerana 'orang-orang kampung' sudah kepenatan hendak meneruskan permainan.

Acara disambung lagi untuk permainan yang terakhir iaitu "Panggilan Zonan" yang merupakan permainan menyampaikan mesej. Permainan ini yang paling banyak mengundang ketawa. Manakan tidak, daripada mesej yang panjang lima baris, apabila sampai kepada orang terakhir yang tinggal cuma satu baris. Kelakar betul. Nasib baik juga kami hanya bermain sebanyak dua daripada tiga pusingan. Saya mendapat tahu pusingan ketiga adalah yang paling mencabar kerana ada diselitkan mesej dalam bahasa Jawa. OMG!
Habis permainan, tibalah acara penyampaian cenderahati yang disampaikan sendiri oleh Tuan RAM. Kemudian, acara yang paling dinanti-nantikan oleh para peserta. Sesi mendapatkan tanda-tangan Tuan RAM. Walaupun ramai yang sudah pulang, tetapi itu tidak bermakna tiada sesiapa yang beratur untuk mendapatkan tanda-tangan beliau. Berbeza sungguh dengan situasi yang saya lihat lebih kurang sedekat yang lepas. Kini Tuan RAM sudah ada ramai pengikut. Kalau tidak, mana mungkin RAMFC boleh wujud seperti sekarang.
Gembira rasa di hati setelah mendapat tanda-tangan Tuan RAM pada novel "9 Nyawa" dan "Aku Bercerita" Tidak ketinggalan, salah satu cenderahati yang berupa penanda buku juga ditanda-tangani oleh beliau. Sebenarnya saya ingin meminta beliau menulis kata-kata "You'll Never Walk Alone" atau cukup setakat "YNWA" dalam kedua-dua novel tersebut kerana saya tahu Tuan RAM seorang penyokong pasukan Liverpool dan memandangkan Tuan AttOkz telah memberitahu beliau saya juga penyokong Liverpool. Namun tidak terucap jua...malu...hihi! Semasa sedang menanda-tangan, sempat juga beliau memberikan pendapat bahawa Liverpool agak lemah di bahagian pertahanan. Juga kisah beliau anak beranak ketika menonton perlawanan antara Liverpool dengan Manchester United (baca: MU) pada pertengahan bulan ini. Mereka diberi amaran agar tidak bergaduh apabila isteri beliau mendapat tahu MU telah menjaringkan gol (anak tunggal mereka merupakan peminat MU). Sweet :D 
Setelah mendapat apa yang dihajati, saya pun meninggalkan taman tasik lebih kurang pada pukul 3:30 petang dengan perasaan gembira yang mengebu-gebu dalam hati. Cewah!

Di sini saya ingin mengambil kesempatan untuk merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Tim RAMFC di atas kejayaan mereka mengatur acara dengan begitu baik sekali. Ini adalah antara siri Baca@LRT yang terbaik pernah saya turut serta.

Saya juga membayangkan akan ada lagi tema Baca@LRT yang melibatkan para penulis yang lain. Antara yang saya paling impikan adalah Baca@LRT: APA. APA? Bukan apa-apa...APA di sini merupakan kependekkan bagi nama penulis fantasi dan sains fiksyen no. 1 di Malaysia - Tuan Ahmad Patria Abdullah. Namun, mungkin ia sukar dijadikan kenyataan kerana dengar khabarnya Tuan APA tidak sukakan publisiti yang luas. *Bunyi cengkerik*

APA pun tak boleh...APA kata kita cuba pelan B pula - Baca@ LRT: BB (Baca: Tuan Bahruddin Bekri). Atau...buat tema gabungan penulis-penulis yang meminati Liverpool (tetiba) - antara yang saya tahu, Tuan RAM, Tuan APA (itupun jika beliau sudi...uhuhu), Tuan BB, Tuan Web Sutera, dan Es Rahmaniza. Eh? Siapa Es Rahmaniza? *Bunyi cengkerik*

Apa-apapun, diharapkan Baca@LRT atau Baca@ yang lain akan terus hidup subur di bumi Malaysia ini. Memetik kata-kata Puan Azrina, "Saya harap lambaian kelmarin bukanlah lambaian terakhir. Malahan, ia adalah lambaian menjemput delegasi Baca@LRT yang lebih besar selepas ini." Well said, my friend.

Nota: Dengar khabar Es Rahmaniza juga tidak sukakan publisiti. Jadi, bolehlah diabaikan. Lagipun, dia ini entah siapa-siapa (dan cengkerik pun berbunyi...krik...krik...krik...).

12 di ijok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di ijok - Google Blog Search


Sekolah Menengah Teknik Islam Bakal Dibina <b>di Ijok</b> - Dialog Rakyat

Posted: 03 Feb 2013 03:10 AM PST


MB Maulidur Rasul 01

BESTARI JAYA : Penduduk di DUN Ijok di sini bakal memiliki satu lagi kemudahan pendidikan terbaik dan berkualiti apabila cadangan untuk pembinaan Sekolah Menengah Teknik Islam bakal direalisasikan dalam jangka masa terdekat.

MB Maulidur Rasul 02

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, butiran lanjut berkenaan pembinaannya itu nanti akan dimaklumkan dari masa ke semasa sebagai usaha meningkatkan keupayaan pelajar bagi memiliki kemahiran yang diperlukan.

"Ramai anak-anak muda yang kurang dari segi teknikal jadi ada sesetengahnya yang tidak tertarik dalam bidang akademik tetapi sangat berminat dalam kemahiran teknikal.

MB Maulidur Rasul 04

"Jadi dengan itu kita dapat mengurangkan keciciran mereka yang tidak mempunyai kemahiran mereka demi kerjaya mereka di masa hadapan," kata Abdul Khalid dalam sidang media di sini.

Sebelum itu, beliau bersama-sama penduduk di Jaya Setia dalam Sambutan Maulidur Rasul yang diadakan di pekarangan Masjid Jamiul Hasanah Jaya Setia di sini.

MB Maulidur Rasul 03

Beliau turut menyampaikan sumbangan kepada pihak masjid yang diterima oleh Penasihat Masjid, Othman Badaei.

Sementara itu menurut Pengurus Besar Yayasan Selangor, Ilham Marzuki ketika dihubungi berkata, tapak pembinaan untuk sekolah berkenaan sedang dikenalpasti yang dijangkakan berkeluasan kira-kira 30 ekar.

Ujarnya lagi, kos anggaran pembinaan sekolah berkenaan adalah kira-kira RM50 juta tidak termasuk harga tanah.

"Kita sudah ada baru satu mesyuarat dan mesyuarat lanjut akan dijalankan dalam masa terdekat.
Katanya, kemungkinan nanti sekolah itu nanti akan diuruskan di bawah kendalikan pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

"Kalau kita hendak bina kita akan membinanya mengikut kehendak Kementerian Pelajaran yang lengkap dari segala kemudahannya," ujarnya.

12 di sepang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di sepang - Google Blog Search


Zulfahmi cipta sejarah, pole position <b>di Sepang</b> ~ RonyanuaR

Posted: 19 Oct 2012 11:03 PM PDT

Pelumba motogp negara dari pasukan AirAsia SIC-Ajo dalam kelas moto3 Muhammad Zulfahmi Khairuddin mencipta sejarah sebagai pelumba pertama asia yang mencapai kedudukan pole position pada sesi kelayakan motogp kelas moto3 di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) sebentar tadi.
Dengan kedudukan tersebut bermakna beliau akan  memulakan perlumbaan esok dari grid pertama dengan meninggalkan calon juara tahun ini Sandro Cortese.
Hari ini juga yang merupakan hari kelahiran Zulfahmi yang ke 21, benar-benar membawa tuah kepadanya selain dibantu pengalamannya dilitar sepang dan keadaan jentera yang baik.
Selain Zulfahmi, seorang lagi pelumba negara yang menyertai motogp di sepang pada kali ini adalah seorang pelumba muda yang berpeangkalan di Sepanyol iaitu Hafizh Syahrin Abdullah yang akan beraksi dalam kategory moto 2 atas tiket Wildcard.
P/s : Jom sama-sama menyokong pelumba negara di Sepang esok sekaligus memeriahkan sukan permotoran negara.

12 di subang jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

12 di subang jaya - Google Blog Search


Henna/ Inai: Pengantin Berinai <b>di Subang Jaya</b>.

Posted: 16 Jan 2013 08:22 AM PST


Ok sekalian kali ni Norish nak kenalkan Segmen terbaru, Sesi Bergambar di Malam Berinai. Customer nih berlokasi di Subang Jaya, Jom kita cuci mata.
Bagi sesiapa yang berminat boleh la menghubungi kami seperti ditalian untuk mendapatkan khidmat ini. boleh baca keterangannya di ruangan kanan Blog ini.
Terima kasih.
 

BLOG SELANGOR

Copyright 2010 All Rights Reserved